НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:06


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Ивелина Василева, ГЕРБ: Номер 12 в бюлетината е символ за европейската ни принадлежност в 12-та година от членството ни в ЕС

Ивелина Василева, ГЕРБ: Номер 12 в бюлетината е символ за европейската ни принадлежност в 12-та година от членството ни в ЕС

25 Април 2019 | 14:43 | Агенция "Фокус"
София. Номер 12 в бюлетината е символ за европейската ни принадлежност в 12-та година от членството ни в ЕС. Това каза за предаването „Екологичен резонанс“ на Радио „Фокус“ народният представител и кандидат за евродепутат от ГЕРБ/ЕНП Ивелина Василева. Тя обърна внимание, че винаги е отстоявала принципите за свобода на словото, демокрация и солидарност, толерантност, както и за повече сигурност и по-добър живот на хората. Ивелина Василева увери, че ще продължи да държи на тези общоевропейски ценности и като евродепутат, като отчете, че работата й в сферата на околната среда по отношение на високите екологични стандарти ще са предпоставка за здраве и по-добри условия на живот на хората. „Моят опит e базиран основно на работата по реализиране политиките в сферата на опазване на околната среда, работата по европейски програми и проекти, чрез които европейската солидарност се проявява и достига до всеки един гражданин в нашето общество, и що се отнася до подобряване на инфраструктурата, подобряване на средата за живот, възможности за бизнеса, така че хората да получават по-добри социални услуги, децата да учат, да пътуват, да общуват със своите връстници, да имат достъп и до повече възможности за развитие на общия европейски пазар. Тези теми вълнуват хората все повече и предизвикват не само тяхната чувствителност, но и активно участие в търсене на проблеми. И се надявам заедно да вървим напред и в продължаване на изграждането на екологична инфраструктура, и подобряване качеството на въздуха, знаете, една много важна и съществена тема, и по отношение на действията за справяне с последствията от изменение на климата, осигуряване на превенция, и възможностите, които пък кръговата икономика дава за оползотворяване на ресурсите и за развитие на нови сектори, които гарантират създаването и на зелени работни места, и за икономически растеж“, коментира кандидатът за евродепутат. България винаги е участвала в европейския дебат и като достоен и равноправен член доказа, че има своето място, роля във формирането на политики, обърна внимание Ивелина Василева. Според нея обаче работата в тази насока трябва да продължава, като една от посоките е подобряване качеството на въздуха. Необходимо е да се формират общи позиции с другите европейски страни, търсейки съвместни действия, защото въпросите за околната среда не признават географски граници, каза още тя.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ създава Председателски съвет с партиите, които подкрепиха евролистата

ГЕРБ създава Председателски съвет с партиите, които подкрепиха евролистата

25 Април 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ създава Председателски съвет с партиите, подкрепили листата на ГЕРБ и СДС за изборите за Европейски парламент на 26 май, съобщиха от пресцентъра на партията. Председателският съвет ще оглави председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, а членове на съвета ще бъдат председателите на всички партии, които подписаха споразумения за политическо сътрудничество. Идеята на съвета е да се обменят и обсъждат различни теми и послания, свързани с провеждането на предизборната кампания за евродепутати.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Възприемаме номер 12 като 12-а победа, която предстои да постигнем

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Възприемаме номер 12 като 12-а победа, която предстои да постигнем

24 Април 2019 | 15:53 | Агенция "Фокус"
София. Възприемаме номер 12 като 12-та победа, която предстои да постигне ГЕРБ. Това каза пред журналисти зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов, след като ЦИК изтегли жребия с номерата на партиите, под които ще бъдат записани в бюлетината за предстоящите европейски избори на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Всеки път жребият определя номерата на политическите партии и на всички тези, които участват в избори. Всеки може би излиза доволен от избора, който е направен“, коментира Цветанов. „Смятам, че при тази прозрачна процедура възприемаме номер 12 като 12-а победа, която предстои да постигне ГЕРБ", заяви той. "Желаем успех на всички и нека да бъдем толерантни един към друг. И да докажем, че искаме да покажем силна и обединена Европа с нашите 17 евродепутати, които ще бъдат избрани за Европейския парламент“, каза още той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ ще бъде с номер 12 в бюлетината за евроизборите

ГЕРБ ще бъде с номер 12 в бюлетината за евроизборите

24 Април 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще бъде с номер 12 в бюлетината за евроизборите на 26 май, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Това стана ясно, след като ЦИК изтегли жребия с номера на партиите, под които ще бъдат записани в бюлетината. Водач на листата на ГЕРБ и СДС е еврокомисарят Мария Габриел, следвана от евродепутатите Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. На шесто място е Александър Йорданов от СДС. Следват Лиляна Павлова, Емир Радев, Ивелина Василева, Марин Захариев, д-р Иво Ралчовски, Младен Шишков, Николай Диков, Камен Костов, Йоана Йончева-Фильова, Жечо Станков и Илия Лазаров. Слоганът на ГЕРБ и СДС за предстоящите избори е „Европа ни чува“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България не получава европейските средства даром, те трябва да се заслужат

Цветан Цветанов, ГЕРБ: България не получава европейските средства даром, те трябва да се заслужат

20 Април 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
София. Oбразованието и регионалното развитие са две от ключовите политики на правителството и управляващото мнозинство в парламента. Това написа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов в официалната си страница в социалната мрежа "Фейсбук". "През последните два месеца колегите от МРРБ, от МОН и от Народното събрание обиколиха всички области в страната, получиха обратна връзка за работата си от гражданите и местната власт, като същевременно показаха на хората колко важна е европейската солидарност както за развитието на образованието, така и за реализирането на различни инфраструктурни проекти – които на свой ред модернизират различните населени места. Това заявих днес по време на специално събитие, на което бяха представени резултатите от провелия се в последните два месеца граждански диалог", посочва Цветанов. "Инициативата на ГЕРБ стартира на 11 февруари тази година във Велико Търново. Гражданските диалози на тема образование и регионално развитие обиколиха всички областни градове в страната, а в тях се включиха представители на образователния сектор, на бизнеса, на местната, изпълнителната и законодателната власт, както и хиляди граждани. Заявих категорично, че България не получава европейските средства даром, те трябва да се заслужат. Ето защо за пореден път подчертах колко важна роля за просперитета на страната ни има стабилното управление на правителството с премиер Бойко Борисов", коментира още той.
В рамките на форума отчет и анализ на резултатите от гражданските диалози направиха министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на регионалното развитие Петя Аврамова, зам.-министрите на образованието Деница Сачева и Таня Михайлова, зам.-регионалният министър Николай Нанков, както и от председателят на Комисията по образованието Милена Дамянова и Александър Ненков от Комисията по регионално развитие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ отчете резултатите от гражданските диалози на тема образование и регионално развитие (ОБЗОР)

ГЕРБ отчете резултатите от гражданските диалози на тема образование и регионално развитие (ОБЗОР)

20 Април 2019 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ отчете резултатите от гражданските диалози на тема образование и регионално развитие, част от инициативата „Европа в нашия дом“. Тя стартира на 11 февруари във Велико Търново и обиколи всички областни градове в страната. В диалозите се включиха представители на образователния сектор, бизнеса, местната, изпълнителната и законодателната власт, както и хиляди граждани. Целта на инициативата бе да покаже на широката общественост как българските населени места са променили облика си вследствие на европейската солидарност, какви инвестиции прави държавата в приоритетното си направление – образованието, и да даде платформа за дискусия между граждани и представители на институции с цел получаване на обратна връзка за работата им.
Регионално развитие
Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова посочи, че днес милиони българи живеят и работят в преобразени градове. Тя заяви, че със средства от Оперативна програма „Региони в растеж“, от държавния бюджет и от програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират над 820 км републикански пътища в цялата страна. С инвестициите от програмата 39 български града ще бъдат с нов облик. Подобрява се общественият транспорт чрез купуване на 111 екологични автобуса и тролея, ремонт на спирки, подлези, надлези. Ремонтират се 416 учебни заведения. Ще бъдат купени 400 линейки и ще бъдат обновени 237 обекта на Спешната помощ.
Министър Аврамова обърна внимание, че работата по инфраструктурата ще продължи и занапред, тъй като нуждите продължават да бъдат големи. Тя посочи, че в момента в страната се изпълняват 119 км стратегически пътни проекти. „Инвентаризацията на републиканската пътна мрежа показа, че 8000 км пътища са в лошо състояние, а за рехабилитация и доизграждане на цялата републиканска пътна инфраструктура са нужни над 8 млрд. лв.“, подчерта Аврамова и обясни, че по места се приоритизират най-неотложните обекти и се работи по тях. По думите ѝ с въвеждането на тол системата се очаква да се получат необходимите приходи за инвестиции в нови пътища.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че сред другите важни теми, разглеждани по време на диалозите в страната, са били програмата за енергийна ефективност и ВиК секторът. Нанков заяви, че по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради са били обновени домовете на над 220 хил. български граждани, което е намали сметките им за отопление с между 30-50% през зимата. До момента в цялата страната от 2022 сгради със сключени договори с ББР, успешно приключили са 1669. Работи се по други 138 сгради, останалите са на подготвителен етап. „До края на 2020 г. над 405 млн. лв. ще бъдат спестените средства от българските домакинства, участвали в програмата“, съобщи Нанков. Той подчерта, че благодарение на европейски средства са били изградени 51 пречиствателни станции за отпадни води. „С 1,2 млрд. лв. ще осигурим по-добро качество с нови пречиствателни съоръжения на тези мрежи“, коментира зам.-регионалният министър и уточни, че 500 млн. лв. са насочени в пречиствателни станции към българското Черноморие. „Стартирахме със строителството на два питейни язовира. Ремонтираме стената на язовир „Студена“, отчете още Нанков.
От МРРБ съобщиха, че през следващия програмен период Оперативната програма „Региони в растеж“ ще бъде с фокус върху проекти, които отговарят на нуждите и спецификите на всяка област.
Премиерът Бойко Борисов заяви, че до края на мандата на текущото правителство АМ „Хемус“ трябва да подмине Плевен и да стигне до Белокопитово-Буховци. „Наредил съм на Нанков - Мездра-Ботевград до две-три седмици максимум да стартира. И обходът на Димово също, за да се подготвим излизайки от „Хемус“, да влизаме там. АМ „Струма“ въври добре, следващият месец ще подминем Благоевград и влизаме в тунела „Железница“. В рамките на следващите година и половина-две ще стигнем до Кресна“, добави министър-председателят. Той подчерта, че в началото на май започва доизграждане на оставащите 20 км до границата със Сърбия.
Образование
Председателят на комисията по образование към Народното събрание Милена Дамянова подчерта, че през последните три години инвестициите в образованието са над 900 млн. лв. и посочи, че такъв ръст никога не е имало. „Политиката на ГЕРБ е за поставяне на учителя в основата на образованието - от 2009 г. минималната учителска заплата нарасна с 104%. Това повишава не само социалния и обществен статус на учителя, но и показва, че образованието е национален приоритет“, отбеляза тя.
Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев oбясни, че 40 хил. деца са били записани за училище, като сега остава по-трудната част – да се осигури ежедневната им посещаемост в класните стаи. „Отпадналите от образователната система са изключени от обществото и ако искаме да бъдем развита страна със всички сили и институции, трябва да направим така, че да обхванем всички деца в образователната система“, заяви министърът. Той обясни, че е ключово да бъдат обхванати децата от малцинства и от семейства с липса на отговорност към образованието.
Министър Красимир Вълчев посочи, че активно се работи и по обвързването на образованието и пазара на труда. Във връзка с това зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова заяви, че промените в законите за училищно образование са дали увереност на директорите на училища, че ще имат реална връзка бизнеса. „Модернизирани са над 60 професионални гимназии с участие на бизнеса. Бизнесът и директорите на училищата са партньори и гледат в една посока“, каза още Михайлова и добави, че вече бизнесът търси своите кадри в класните стаи. „Сумата за ученически практики e над 60 млн. лв.“, уточни тя и посочи, че професионалното образование не е ограничаващо, а дава друг път и шанс на развитието на всеки един млад човек.
От своя страна, другият зам.-министър на образованието Деница Сачева съобщи, че до края на годината ще стартира проект, който ще даде възможност за заплащане на таксата за детска градина за деца от социално уязвими групи. Сачева посочи, че са създадени и две национални програми – едната е „Заедно за всяко дете“, а другата е за образователна десегрегация, която подкрепя кметовете на общините. „В момента се изпълнява и проект за средното образование - „Подкрепа за успех“, на стойност 5 млн. лв. – той ще достигне до 120 000 ученици и техните семейства и до 10 500 учители“, заяви тя.
Министър-председателят Бойко Борисов припомни, че за следващата година са предвидени 360 млн. лв. за увеличение на учителските заплати. Премиерът съобщи, че 20 млн. лв. ще бъдат отпуснати за закупуване на нови училищни автобуси и още толкова - за модернизация на кабинети.
Борисов коментира и изявленията на БСП по време на официалното представяне на евролистата на партията, което се състоя в Южния парк в София. Там опозицията обвини управляващите в корупция, а министър-председателя - в автокрация. От своя страна, Борисов заяви, че в Южния парк са се събрали лидерите от най-мракобесните времена на политически преследвания да говорят за борба с корупцията.„БСП разчита на късата памет, сега цялата Тройна коалиция говорят за борба с корупцията в един прекрасен Южен парк", каза Борисов.
Той заяви, че ГЕРБ няма да се сравнява с „чеверме социалистите“. „Не ги обиждам, цитирам Иво Христов. Не този Иво Христов, който нарече българите дебили, а този Иво Христов, който ги нарече чеверме социалисти“, заяви Борисов. „Те казват - ГЕРБ трябва да бъде заличена, както заличиха СДС, за да остане вечната БСП, БКП със същите хора. Те толкова са си повярвали, че са се променили и са различни. Те не могат да се променят, защото по действията им личи, че не са се променили“, коментира премиерът. „Явно е, че листата им е Тройната коалиция, и Двойната след това. Според мен тяхната цел е да избягат пак в Брюксел, но ще „калят“ вътре в държавата, колкото могат“, заяви лидерът на ГЕРБ. Борисов напомни, че за „Апартаментгейт“ всеки, който по някакъв начин е бил „уязвен, си е подал оставката“ и призова за оставки не само при управляващите.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов: В Южния парк са се събрали лидерите на най-мракобесните времена на политически преследвания да говорят за борба с корупцията

Лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов: В Южния парк са се събрали лидерите на най-мракобесните времена на политически преследвания да говорят за борба с корупцията

20 Април 2019 | 14:42 | Агенция "Фокус"
София. В Южния парк са се събрали лидерите на най-мракобесните времена на политически преследвания да говорят за борба с корупцията. Това каза пред журналисти министър-председателят и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Ние от ГЕРБ на всички, на които по някакъв начин увисна петно, независимо от техните обяснения, данъчни, пазарни, правни – взехме оставките. Депутати, министри, зам.-министри – да направят другите колеги така и да дойдат да си говорим отново“, заяви Борисов. Той посочи, че ако не беше създадена КПКОНПИ, нямаше да има скандал. „Всичко да проверят. Това ми напомня на Бареков, който каза, че имам офшорна сметка. Провериха – нямам. На когото му докопат фирма, сметка – затвор. Хващат и вкарват в затвора – толкоз. Какво значи само да си подмятат нещо? Казват еди-кой си има офшорна сметка – идват и проверяват“, коментира той. „Може ли да се съберат Тройната коалиция в Южния парк? Прекрасен парк им направих, помните какви паркове ни завещаха, като станах кмет и какви са сега. Събрали се там Тройната коалиция, после Двойната коалиция – всичките лидери в тия най-мракобесни времена на политически преследвания – пред къщите ни стояха, да говорят за борба с корупцията. Това е жалко и е смешно“, посочи министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Сачева: До края на годината ще стартираме проект, който ще даде възможност за заплащане на таксата за детска градина за деца от социално уязвими групи

Зам.-министър Деница Сачева: До края на годината ще стартираме проект, който ще даде възможност за заплащане на таксата за детска градина за деца от социално уязвими групи

20 Април 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. До края на годината ще стартираме проект, който ще даде възможност за заплащане на таксата за детска градина за деца от социално уязвими групи. Това каза заместник-министърът на образованието и науката Деница Сачева по време представяне на обобщението на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Политиката за включване на деца в образователната система и за осигуряване на това те да останат в нея и да завършат поне основно образование е най-добрата и най-дискутираната. И това е по две причини – първо, има широк консенсус, че най-голямата обществена загуба е загубата на деца от образованието и, второ, защото за първи път ние сложихме акцент и върху учителите, които работят в тези места“, заяви Сачева и посочи, че учителите, които работят с деца от уязвими групи, се нуждаят от най-голяма подкрепа.
Зам.-министърът обясни, че основните предизвикателства са свързани най-вече с мобилността на родителите, техния отказ понякога да включат децата обратно в училище и учебното съдържание. „Затова сме поели ангажимент към олекотяване на учебното съдържание, допълнителна подкрепа за изучаване на български език, повече социални умения и възможности за професионално и кариерно ориентиране“, подчерта тя.
Сачева посочи, че за първи път от десетилетия България има информационна система, с която може да проследява децата в риск и да получава най-добра информация за тях. Тя посочи, че са създадени две национални програми – една „Заедно за всяко дете“, а другата за образователна десегрегация, която подкрепя кметовете на общините. „В момента се изпълнява и проект за средното образование - „Подкрепа за успех“, на стойност 5 млн. лв. – той ще достигне до 120 000 ученици и техните семейства и до 10 500 учители. Другият, който ще стартира до края на годината, е за детските градини – той ще включва възможности за заплащане на такса за детска градина за деца от социално уязвими групи и се очаква той да достигне до 50 000 деца и до 1500 детски градини“, подчерта зам.-министърът и посочи, че двата проекта са с европейско финансиране.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Не трябва да подлагаме държавата на унижението същите хора от БСП да се върнат

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Не трябва да подлагаме държавата на унижението същите хора от БСП да се върнат

20 Април 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
София. До днес бях малко ядосан на партията и на колеги в партията, защото допуснахме това, но като днес видях БСП в куп - трябва да направим така, че да не подложим държавата на това унижение да се върнат същите хора. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Явно е, че листата им е Тройната коалиция, и Двойната след това“, коментира Борисов. „Според мен тяхната цел е да избягат пак в Брюксел, но ще „калят“ вътре в държавата, колкото могат“, заяви лидерът на ГЕРБ. „Да видят колко договора имаме със Световната банка. Как, ако е вярно това, което ще кажа, ще приеме през юли да се настани в София със Световния си център“, посочи Борисов. „Имате какво да говорите, имате какво да им докажете, вадите какво казват кредитните агенции. Колко са БВП, приходите, доходите, борбата с корупцията, контрабандата, заловените наркотици“, обърна се той към членовете на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: БСП не могат да се променят, по действията им личи

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: БСП не могат да се променят, по действията им личи

20 Април 2019 | 14:23 | Агенция "Фокус"
София. Те казват - ГЕРБ трябва да бъде заличена, както заличиха СДС, за да остане вечната БСП, БКП със същите хора. Те толкова са си повярвали, че са се променили и са различни. Те не могат да се променят, защото по действията им личи, че не са се променили. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ние в ГЕРБ нито имаме съдии, нито прокурори. Ние сме партия на 10 години“, коментира той. „Когато само ГЕРБ е атакувана, някак си е добре. Ние сме наложили този стандарт - виновните подават оставка и излизат. А те казват „Не, ние ще си работим, за нас не става въпрос“, заяви Борисов. „Разчитат на късата памет. Гледах ги с цялата Тройна коалиция и кабинета „Орешарски“ събрани на едно място в прекрасен Южен парк“, посочи лидерът на ГЕРБ. „За борба с корупцията говорят тези, които когато управляваха, не излизахме от прокуратурата и следствието - поръчкови, поръчкови, поръчкови, поръчкови, поръчкови дела“, подчерта той. „Тогава казахме, че вярваме на прокуратурата и на институциите. „Щом това ни се полага, нека да питат“, така отговаряхме“, изтъкна Бойко Борисов. „Източили парите, сега викат, че е политическа вендета - към кое? Към заменките, които бяха направени по време на Тройната коалиция ли? Кои ги преследва тях? Не си спомням“, заяви той. „Последният месец всеки, който по един или друг начин беше уязвен, си е подал оставка. Те техните оставки не ги слагат на масата. Щели да чакат проверка на институциите“, каза още Борисов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: БСП не могат да прикриват злобата си - като ги слушам, се амбицирам

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: БСП не могат да прикриват злобата си - като ги слушам, се амбицирам

20 Април 2019 | 14:08 | Агенция "Фокус"
София. Много ме заболя от това, което ни се случи в миналите дни. Като ги слушам, това ме адски ме амбицира. БСП не могат да прикриват злобата си. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на отчета на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Някой си беше позволил да ме коментира за „пълзящата диктатура“, че било бисер. Иронизирах Иво Христов заради „пълзяща автокрация“, обясни той. „Ако има автокрация как ще се съберете в Южен парк, как всички тези скандали ще са сутрин от 7.00 до 19.00 не спират? Апартаменти, къща, тераса, сауна, баня - от сутрин до вечер“, попита Борисов. „Ако няма свобода на медиите, как това ще се случва? Всички скандали излязоха по толкова явен начин - демокрацията си работи, каква автокрация“, коментира лидерът на ГЕРБ. „Толкова пъти не искам да ги коментирам заради стабилността и уважението между институциите, но когато върховният главнокомандващ призовава генералитета да не стои безропотно да слуша и да гледа - към какво ги предизвиква, не е ли към диктатура? Ако изкараш армията или призоваваш генералитета? Тогава си замълчахме“, каза още той.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: До края на нашия мандат АМ „Хемус“ трябва да подмине Плевен и да стигне до Белокопитово-Буховци

Премиерът Бойко Борисов: До края на нашия мандат АМ „Хемус“ трябва да подмине Плевен и да стигне до Белокопитово-Буховци

20 Април 2019 | 14:02 | Агенция "Фокус"
София. До края на нашия мандат АМ „Хемус“ трябва да подмине Плевен и да стигне до Белокопитово-Буховци. Това каза министър-председателят Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ при представяне на обобщение на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това не е предизборно“, поясни Борисов. По думите му опозицията ходи по улиците и мери фугите между паветата, а не признава направеното до момента. „До 26 април ще пуснем булевард „Левски“ във Варна. Искам всяка фуга да мине кметът и да я види“, отбеляза той. По думите след управлението на БСП всичко в държавата е било развалина. „Парите за „Хемус“ сме ги заделили. Във вторник правим 2 първи копки. При Ябланица почти пробихме планината. До Плевен започваме две копки едновременно. Ударно започваме Шумен-Търговище да довършим. Наредил съм на Нанков - Мездра-Ботевград до две-три седмици максимум да стартира. И обходът на Димово също, за да се подготвим излизайки от „Хемус“ да влизаме там. АМ „Струма“ въври добре, следващият месец ще подминем Благоевград и влизаме в тунела „Железница“. В рамките на следващите година и половина, две ще стигнем до Кресна - социалистическа мечта“, добави той. „Това е факт и ние ще го направим“, уточни Борисов.
В началото на май започваме доизграждане на оставащите 20 км до границата със Сърбия, каза още премиерът. „Най-натовареният път Пловдив-Асеновград работи перфектно. Сега правят обходите. Подготвяме обходния път, защото сме обещали и на Пазарджик, да извадим трафика от града. Май месец в началото искам да го видя как го правите. И, за тези отсечки, които говорите, те вече работят. Аз не ходя на първа копка на гола ливада да ме снимат“, коментира Борисов. „В началото на май, последната отсечка започваме, защото сме се разбрали с Вучич и тези 20 км до границата да ги завършим и тях. В рамките на две години максимум ще ги завършим, до края на мандата“, увери Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Няма да се сравняваме с чеверме социалистите - не ги обиждам, цитирам Иво Христов

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов: Няма да се сравняваме с чеверме социалистите - не ги обиждам, цитирам Иво Христов

20 Април 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
София. Няма да се сравняваме с чеверме социалистите. Не ги обиждам, цитирам Иво Христов. Не този Иво Христов, който нарече българите дебили, а този Иво Христов, който ги нарече чеверме социалисти. Това каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на отчета на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Явно паметта на хората е къса, а се надявам, че не е“, коментира той. „Да си спомним как панически бягаха след Тройната коалиция, когато направиха в мандата на БСП кабинета „Орешарски“. Как тези, които сега се заканват в Южния парк, панически бягаха и се пререждаха, през глава бягаха за Брюксел. Караха се за 20-20, дали да е Курумбашев или друг. През глава бягаха да се спасяват“, коментира Борисов. „Приеха си закон да ги брани от преследване. Те излезли да говорят и да сочат нас с пръст“, заяви Борисов. „Тоновете наркотици, които съм задържал при мои операции, не могат да ми преброят“, посочи той. „Нагли, грабежаджий, какви ли не - по техните управления рисуваха България с черепи и кости заради магистралните грабежи, а имахме магистрала до Пловдив“, обяви лидерът на ГЕРБ.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: За догодина сме планирали 360 млн.лв. за увеличение на учителските заплати - инвестираме в образование, защото БСП разчитат на къса памет и нискообразовани хора

Премиерът Бойко Борисов: За догодина сме планирали 360 млн.лв. за увеличение на учителските заплати - инвестираме в образование, защото БСП разчитат на къса памет и нискообразовани хора

20 Април 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. За другата година сме планирали 360 млн. за увеличение на учителските заплати. Това каза министър-председателят Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ при представяне на обобщение на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Вече всички деца имат шкафчета в училища. Ние сме единствените в Европа, които имаме wi-fi във всяко едно училище“, посочи Борисов. „Планирали сме 360 млн. лв.за увеличение на учителските заплати“, заяви Борисов и добави, че с това ще бъде изпълнен ангажимента на правителството за двойно увеличение на учителските заплати.
„На Вълчев съм възложил да проверят състоянието на училищните автобуси и може там да разчита на още 20 млн. лв., и толкова за интерактивност“, добави премиерът. По думите му в природните науки обаче изоставаме. „Никога не е правено такива паркове и градини, направихме добри паркове, за има къде да се събрат БСП. Днес гледам са се изтъпанили на Южния парк. Те ни връщат във времето на Третата коалиция“, коментира Бойко Борисов. „Инвестираме в образованието, защото те разчитат на къса памет и нискообразовани хора. Те - премиерът тогава, първата дама тогава, изгонената зам.-министърка за корупция“, уточни той. „Аз излизам и казвам, оставка за това и това. Ние не разбрахме тогава какво стана. Тези хора говорят, но ние нямаме един спрян фонд, една спряна програма. Ние нямаме един спрян фонд, те издигат манипулация за предизборната си кампания“, уточни премиерът. „Тези сега в Южния парк ни плашат. Ама хич не ни е страх от тях. Ние грешим, което показва, че не сме идеални“, допълни още лидерът на ГЕРБ.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Таня Михайлова: Бизнесът и директорите на училищата са партньори и гледат в една посока

Зам.-министър Таня Михайлова: Бизнесът и директорите на училищата са партньори и гледат в една посока

20 Април 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
София. Бизнесът и директорите на училищата са партньори и гледат в една посока. Това каза зам.-министърът на образованието и науката Таня Михайлова при представяне на обобщение на гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Най-същественият момент от диалозите беше разбирането, че образованието е свързано с активното гражданско общество и възможност за развитие на конкурентна среда“, посочи тя. „Нашата цел е да образоваме учениците и те да бъдат конкурентоспособни за всяка една сфера“, заяви тя. По думите ѝ промените в законите за училищно образование са дали увереност на директорите на училища, че ще имат реална връзка бизнеса. „Модернизирани са над 60 професионални гимназии, с временно оборудване, отново с участие на бизнеса“, добави тя. „Бизнесът и директорите на училищата са партньори и гледат в една посока“, заяви Михайлова и добави, че бизнесът търси своите кадри в класните стаи. „Сумата за ученически практики са над 60 млн. лв“, уточни тя. „Професионалното образование не е ограничаващо, а дава друг път и шанс на развитието на всеки един млад човек“, допълни Михайлова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Трябва да инвестираме в учителите и в това всички деца да получат необходимите им компетентности

Министър Красимир Вълчев: Трябва да инвестираме в учителите и в това всички деца да получат необходимите им компетентности

20 Април 2019 | 13:29 | Агенция "Фокус"
София. Не можем да прогнозираме бъдещето, но имаме увереност, че трябва да инвестираме в учители и в това всички деца да получат необходимите им компетентности. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Диалозите на тема образование показаха, че по темата можем да водим смислен разговор“, коментира той. „Образованието е бъдещето за децата ни. От него зависи в най-голяма степен развитието ни“, обяви той. „Образователната система обучава деца, които ще бъдат на пазара на труда през 2060 година. Трябва да сме готови за предизвикателствата“, посочи министърът. „Механизмът ни показва, че когато има политическа воля от ръководителите на институциите, нещата се случват“, изтъкна Вълчев. „Свършихме по-лесната работа - да запишем в училище 40 хил. деца, по-трудната е да осигурим ежедневната посещаемост“, подчерта образователният министър. „Най-добрите образователни системи са тези, в които най-добрите ученици, стават учители“, обяви Красимир Вълчев. „Обществото ще бъде това, което днес се случва в класната стая“, коментира той. „Отпадналите от образователната система са изключени от обществото. Ако искаме да бъдем развита страна, със всички сили и институции трябва да направим така че да обхванем всички деца в образователната система“, заяви министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Милена Дамянова, ГЕРБ: В последните 3 години инвестициите в образованието са над 900 млн. лв., такъв ръст никога не е имало

Милена Дамянова, ГЕРБ: В последните 3 години инвестициите в образованието са над 900 млн. лв., такъв ръст никога не е имало

20 Април 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. В последните 3 години инвестициите в образованието са над 900 млн. лв., такъв ръст никога не е имало. Това каза председателят на комисията по образование към Народното събрание Милена Дамянова на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Последователните политики на ГЕРБ от 2009 г. са факт, само за последните 3 години имаме над 900 млн. лв. в сферата на образованието и такъв ръст никога не е имало“, заяви тя. По думите ѝ тези средства показват реални резултати. „Политиката на ГЕРБ е за поставяне на учителя в основата на образованието, от 2009 г. минималната учителска заплата нарасна с 104 %. Това повишава не само социалния и обществен статус на учителя, но и показва, че образованието е национален приоритет“, коментира тя. По думите ѝ в образователния сектор има модерен закон и модерни наредби. Дамянова отбеляза, че по време на гражданските срещи аудиторията е отбелязала няколко проблема, а именно, че все още има сериозен процент на бизнеса, който иска да участват в образователния процес за обучение на бъдещите кадри. Като друг проблем тя отчете промяната в учебните програми, която все още не е добре обяснена и се наблюдава натоварване на учениците.
„Механизмът за включване на децата в образователната система е работещ“, добави още председателят на образователната комисия в парламента.
„Училищата и детските градини, които имат добри резултати трябва да бъдат поощрявани за това“, допълни Дамянова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Очакваме по-голям финансов ресурс в следващия програмен период

Министър Петя Аврамова: Очакваме по-голям финансов ресурс в следващия програмен период

20 Април 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Подчертавам, че за да работим успешно по политиките разчитаме не само на средства от бюджета, но и на европейско финансиране през следващия програмен период. Очакванията са, че ще разполагаме с по-голям ресурс от сегашния. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Темите, които вълнуват хората, съвпадат с приоритетите на правителството, и с политиките на МРРБ“, коментира тя. „Предвиждаме в новата оперативна програма с управляващ орган МРРБ фокусът да бъде върху проекти, които отговарят на нуждите на всяка област и регион“, заяви Аврамова. „Финансирането ще стигне до най-малките населени места в България, за да задържим хората по населените им места, там където са корените и сърцето им“, каза още регионалният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: До края на 2020 г. българските домакинства, участвали в програма за енергийна ефективност, ще спестят над 405 млн. лв.

Зам.-министър Николай Нанков: До края на 2020 г. българските домакинства, участвали в програма за енергийна ефективност, ще спестят над 405 млн. лв.

20 Април 2019 | 13:14 | Агенция "Фокус"
София. До края на 2020 г. българските домакинства, участвали в програма за енергийна ефективност, ще спестят над 405 млн. лв. Това каза за.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Планираме следващата година да инвестираме в Перник, Бяла Слатина, Горна Оряховица, Дългопол“, допълни Нанков. Той отбеляза, че по време на срещите с гражданите в рамките на гражданския диалог „Европа в нашия дом“ са получили много въпросите за енергийна ефективност. „Явно са отпаднали и страховете на българските граждани от политическите ни опоненти, че едва ли не ще вземем домовете на хората, участващи в програмата“, отбеляза той. „До края на 2020 г. над 405 млн. ще бъдат спестените средства от българските домакинства, които участваха в тази програма“, заяви Нанков. По думите му наистина желаещите да се включат са повече от ресурсите на държавата. „Програмата трябва да продължи, тя има бъдеще“, добави зам.-министърът.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Рехабилитират се над 820 км републикански пътища, а с въвеждането на тол системата очакваме да получим необходимите приходи за инвестиции в нови пътища

Министър Петя Аврамова: Рехабилитират се над 820 км републикански пътища, а с въвеждането на тол системата очакваме да получим необходимите приходи за инвестиции в нови пътища

20 Април 2019 | 13:10 | Агенция "Фокус"
София. Във всеки регион има пътища, които не са ремонтирани от 30 години, за наша радост много от критичните отсечки вече са обновени. Рехабилитират се над 820 км републикански пътища. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нуждите обаче са много по-големи. 8000 км от 20 000 км са в лошо състояние. За рехабилитацията и доизграждането на цялата републиканска пътна мрежа са необходими над 8 млрд. лева“, заяви Аврамова. „С въвеждането на тол системата очакваме да получим необходимите приходи за инвестиции в нови пътища, за рехабилитация. До тогава приоритираме по места най-неотложните обекти и работим по тях“, подчерта регионалният министър. „Цяла Северна България чака АМ „Хемус“, надеждите на Северозапада са свързани със скоростния път Видин-Ботевград. А на Югозападна България - с довършването на АМ „Струма“. Уверихме хората, че работим активно и по трите проекта“, обяви Аврамова. Тя изтъкна, че с добра организация е реалистично магистралата от София до Варна да бъде готова до 2024 година. „Напредва работата по скоростния път Видин-Ботевград“, посочи министърът и допълни, че в най-напреднала фаза е участъкът Мездра-Ботевград.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Благодарение на европейските средства се изградиха 51 пречиствателни станции за отпадни води

Зам.-министър Николай Нанков: Благодарение на европейските средства се изградиха 51 пречиствателни станции за отпадни води

20 Април 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
София. Благодарение на европейските средства се изградиха 51 пречиствателни станции за отпадни води. Това каза заm.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Двете други важни теми, разглеждани на диалозите бяха ВиK секторът и национална програма за енергийна ефективност. ВиK съоръженията са почти с размер 90 хил. км“, посочи той, като отбеляза, че това се равнява на 250 магистрали с размерите на AM „Тракия“. „Благодарение на европейските средства се изградиха 51 пречиствателни станции за отпадни води. „С 1 200 млрд. лв. ще осигурим по-добро качество с нови пречиствателни съоръжения на тези мрежи. Това е един огромен европейски проект“, коментира Нанков. Той уточни, че 500 млн. лв. са насочени в пречиствателни станции към българското Черноморие. „Стартирахме със строителството на два питейни язовира. Ремонтираме стената на язовир „Студена“, отчете още Нанков.
„Радващо беше усещането и отношението от българските граждани за енергийната програма. Програмата и по настоящем облагодетелства 220 хил. български граждани, очакваме да приключим с договорите и над 350 граждани да живеят в уютна и сигурна среда. Ефектите от програмите са наистина значителни“, допълни Нанков.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Милиони българи живеят и работят в преобразени градове, а близо 119 км нови републикански пътища ще бъдат в изпълнение тази година

Министър Петя Аврамова: Милиони българи живеят и работят в преобразени градове, а близо 119 км нови републикански пътища ще бъдат в изпълнение тази година

20 Април 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
София. Милиони българи живеят и работят в преобразени градове. Това каза регионалният министър Петя Аврамова на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За 2 месеца обиколихме цялата страна, срещнахме се „очи в очи“ с хората, чухме гражданите и местната власт, бизнеса и неправителствения сектор, за значението на европейската солидарност като инструмент за развитие на регионите“, заяви тя. „Спасени от разруха бяха улици, паркове, площади, културни и исторически паметници. Подобряват се водоснабдяването, социалната и образователна инфраструктура, градския транспорт, стотици обществени и частни сгради са енергийно ефективни“, обяви министърът. „Купени са 111 екологични автобуса и тролейбуса, изграждат се велоалеи и спирки, ремонтират се подлези и надлези“, коментира Петя Аврамова. Тя обърна внимание, че благодарение на европейската солидарност е довършена АМ „Тракия“ и се изгражда АМ „Струма“.„През тази година ще бъдат в изпълнение близо 119 км нови републикански пътища в България“, съобщи регионалният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Ненков, ГЕРБ: Вложихме огромни усилия да се възползваме от структурните европейски фондове, които са 70% от публичните инвестиции

Александър Ненков, ГЕРБ: Вложихме огромни усилия да се възползваме от структурните европейски фондове, които са 70% от публичните инвестиции

20 Април 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
София. Правителствата на ГЕРБ вложиха огромни усилия да се възползваме от структурните европейски фондове. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ Александър Ненков на отчета за гражданския диалог „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Над 70% от публичните инвестиции са именно идващи от структурните европейски фондове“, обяви той. „Голяма част от тях се управляват от МРРБ. Това са важни отрасли като пътна инфраструктура, канализация, енергийна ефективност“, заяви депутатът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ ще направи обобщение на гражданския диалог „Европа в нашия дом“

ГЕРБ ще направи обобщение на гражданския диалог „Европа в нашия дом“

20 Април 2019 | 07:15 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ ще направи отчет за провелия се в последните няколко месеца граждански диалог под надслов „Европа в нашия дом“, съобщиха от пресцентъра на партията. Инициативата стартира на 11 февруари тази година във Велико Търново. Гражданските диалози на тема образование и регионално развитие обиколиха всички областни градове в страната, а в тях се включиха представители на образователния сектор, на бизнеса, на местната, изпълнителната и законодателната власт, както и хиляди граждани. Целта на инициативата бе да покаже на широката общественост как българските населени места са променили облика си вследствие на европейската солидарност, какви инвестиции прави държавата в приоритетното си направление – образованието, и да даде платформа за дискусия между граждани и представители на институции с цел получаване на обратна връзка за работата им. Обобщението на гражданския диалог „Европа в нашия дом“ ще се проведе от 12.30 часа в зала „Азарян“ в НДК.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.