НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:11


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стартираха теренните проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците

Стартираха теренните проучвания по проект на ЧЕЗ Разпределение за защита живота на птиците

26 Май 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Стартираха теренните проучвания по проект „Живот за птиците“, изпълняван от ЧЕЗ Разпределение България, в партньорство с Българско дружество за защита на птиците (БДЗП). Това е една от най-ключовите дейности в проекта, от която ще бъда получена допълнително информация за рисковите за птиците електрически стълбове и въздушни електропроводи в западната част на страната, съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ.
Първият етап на теренните проучвания стартира през 2018 г., когато бяха обхождани рискови електропроводи в Специално защитени зони: „Свищовско-Беленска низина“, „Комплекс Беленски острови“, „Никополско плато“, „Златията“ и „Кресна“.
През настоящия сезон проучванията са съсредоточени в няколко Натура 2000 зони, които също са част от проекта – „Места“, „Славянка“, „Кресна“, „Раяновци“ и „Понор“. До края на месец ноември полевите експерти ще обхождат ежемесечно рискови за птиците въздушни електропроводи, които бяха предварително определени в специален анализ, изготвен от ГИС експерти на БДЗП и ЧЕЗ Разпределение България. Често в природата птиците стават жертви на токов удар при кацане върху необезопасен електрически стълб, или от директен сблъсък с проводници. Eкипите констатираха и първите жертви по време на проучването – черношипа ветрушка (керкенез), голям ястреб, обикновен мишелов и др.
Проучването ще продължи 3 години, като зоните на конфликт между птиците и електропреносната мрежа ще бъдат обезопасявани поетапно. Проектът „Опазване на застрашени видове птици чрез обезопасяване на опасни за тях въздушни електропроводи в защитени зони от Натура 2000 в Западна България“ е съфинансиран от програма Life на Европейския съюз. Изпълнението му е естествено продължение на дългосрочната политика на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и БДЗП за опазването на биологичното разнообразие – защита живота на птиците и осигуряване на възможност за безопасно гнездене. Времетраенето на проекта е 63 месеца от 01.10.2017 г. до 31.12.2022 г.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: До ноември ще установим опасните участъци за птиците в съвместния ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: До ноември ще установим опасните участъци за птиците в съвместния ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“

20 Май 2019 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Благоевград. До ноември ще установим опасните участъци за птиците в съвместния ни проект с ЧЕЗ – България „Живот за птиците“. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ (БДЗП) – Гоце Делчев. По думите му проектът цели да се определят рисковите места за птиците като електропроводите, които са опасни за тях. „Обикаляйки определени райони, ние търсим загинали птици, вследствие на токов удар или сблъсък с електрическите жици. До момента сме изминали около 200 км от клон Гоце Делчев с автомобил и около 50 км пеш. До сега сме открили шест загинали птици като 4 от тях са грабливи. Това е статистика, която е доста висока сравнение с останалите райони на България“, добави Димитър Попов.
Той заяви, че тези трасета се обхождат на всеки 20 дни и се търсят жертви. „Надяваме се, че няма да има повече жертви от тези, които сме намерили. Ние ще продължим работата си до ноември, когато ще знаем със сигурност кои са опасните участъци за птиците като ще продължим да обхождаме местата, където сега не сме успели да проучим добре“, каза още Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: За проекта „Живот за птиците“ ще имаме нужда от доброволци

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: За проекта „Живот за птиците“ ще имаме нужда от доброволци

20 Април 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Благоевград. За съвместния проект „Живот за птиците“ с ЧЕЗ – България ще имаме нужда от доброволци. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев. Той посочи, че ще е необходимо и съдействието на кметовете по населените места. „Те ще трябва да ни предоставят информация дали имат наблюдения за рискови участъци и сблъсък на птици с електропреносната мрежа“, каза още Попов. По думите му статистиката показва, че има къси съединения и загинали птици по тази причина. „За щастие в нашия район птиците, които са се сблъскали с електропреносната мрежа са малко и не са били защитени видове. Има загинали птици в други части на страната като египетски лешояди, орли и други грабливи птици, които са изключително редки и застрашени“, допълни Димитър Попов. Той коментира, че все още се обмисля какво точно трябва да се прави по проекта и в кои райони. „Възможно е да направим проучвания в други райони, които са далеч от общините, които изброих“, добави Попов. Той коментира и въпросът свързан с трудностите по проекта. „Трудностите започват с доста бюрократични проблеми както и проблеми свързани с организацията, тъй като всеки екип е необходимо да сформира хора, които да помагат и да участват в проекта“, заяви Димитър Попов. По думите му една от най-голямата е това, че през цялото време екипите са на терен. „Част от трасетата са изключително трудно проходими като под далекопроводите има доста гъста и обрасла растителност. Преминаването е доста трудно и отнема повече време“, призна Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Някои гнезда на птиците причиняват къси съединения, които водят до пожари и огромни щети не само за тях, но и за домакинствата

Димитър Попов, БДЗП – Гоце Делчев: Някои гнезда на птиците причиняват къси съединения, които водят до пожари и огромни щети не само за тях, но и за домакинствата

20 Април 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Някои гнезда на птиците причиняват къси съединения, които водят до пожари и огромни щети не само за тях, но и за домакинствата. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Димитър Попов, председател на „Българско дружество за защита на птиците“ – Гоце Делчев.
По думите му проектът, който са стартирали с ЧЕЗ – България ще помогне да се опазят птиците и домакинствата. „Смъртността на птиците ще бъде намалена чрез тези дейности и това включва обезопасяване на стълбове чрез монтиране на защитни продукти, които да предпазят птиците от токови удари при кацане“, посочи Димитър Попов. Той заяви, че ще бъдат маркирани въздушни електропроводи с дивертори, което прави проводниците видими за птиците, защото в противен случай те са невидими за тях. „Благодарение на проекта ще бъдат обезопасени рисковите щъркелови гнезда чрез монтиране на метални платформи“, каза още Димитър Попов. Той коментира, че във всяка една община има поне по пет рискови гнезда, които се нуждаят да бъдат повдигнати на изкуствена платформа. Той допълни, че късите съединения причиняват пожари и огромни щети като проектът цели да се намалят тези къси съединения. „Също така доста често птиците се сблъскват с електропреносната мрежа, което крие рискове за тях по време на техните дълги пътувания“, добави Димитър Попов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.