НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Необходим е рязък завой в предизборната кампания на ГЕРБ

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: Необходим е рязък завой в предизборната кампания на ГЕРБ

22 Април 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Необходим е рязък завой в предизборната кампания на ГЕРБ. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическия психолог проф. Антоанета Христова. „ГЕРБ постави на челно място човек, който е обвързан със стила на Европа и европейския парламент, което за момента не се харесва много на избирателите. Много малко българи биха могли да харесат този стерилизиран, оптимистичен европейски стил, който е на ръба на еуфоричното говорене по тема, от която не могат да бъдат видени ползите“, каза тя. Проф. Антоанета Христова определи като по-различимата кампания за евроизборите тази на БСП. Тя обаче е вътрешноконфликтна. Листата на ГЕРБ носи традицията на предишните европейски депутати и линията на проевропейското лого на партията. ГЕРБ търси подкрепа в СДС, докато БСП се опитва да разшири подкрепата си чрез доскорошния началник на кабинета на президента Румен Радев. Фокусът на кампанията е неблагоприятен за разбиране на европейските и всякакви политики, които ГЕРБ се опитва да извади на преден план. По отношение на предизборната кампания на ДПС – целта е изпълнена, а тя е именно да привлече българските турци. Според Христова избирателната активност може да е висока, ако се развие линията комунизъм - антикомунизъм.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: „Апартаментгейт“ кара хората да изберат да не гласуват

Проф. Антоанета Христова, политически психолог: „Апартаментгейт“ кара хората да изберат да не гласуват

22 Април 2019 | 19:19 | Агенция "Фокус"
София. „Апартаментгейт“ кара хората да изберат да не гласуват. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ политическия психолог проф. Антоанета Христова и поясни, че народът чувства отвращение към всички политици. „Темата за имотите и темата за корупцията измести европейските теми. За съжаление, първите два проблема отблъснаха, защото нито една от страните, които участват в конфликта, не дават решение. Всичко това произвежда нежелание за участие в изборния процес и пускане на вот. Хипотезата е, че на евроизборите ще гласуват само твърдите ядра. На практика това няма да бъде референдум, а измерване на твърдите избиратели на големите и не само партии“, каза тя. Проф. Антоанета Христова обясни, че референдум би бил възможен, когато политическото противоречие добие големи размери и започне да политизира обществото. Ако има линия на конфликт, която да вдигне обществото, тогава вече може да се говори за референдум, обясни тя и допълни че това едва ли ще се случи, защото няма морално чисти политици, които да го поведат. По настоящем сме свидетели на противопоставяне на комунизъм и антикомунизъм, между националсоциализъм и демокрация, каза още тя. Според нея колкото повече се създава усещането за желание за реваншизъм, толкова повече референдума „за“ или „против“ шанса да се даде на националсоциалистите и антидемократите става реален. Това зависи от начина, по който ще бъде структурирана предизборната кампания, която тепърва стартирането на напрежение по тази ос, прогнозира проф. Христова.
Цоня СЪБЧЕВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

София: На 23 април ще се проведе проверка на залите за евроизборите

София: На 23 април ще се проведе проверка на залите за евроизборите

22 Април 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
София. На 23 април по инициатива на Областна управа Област София ще се проведе проверка на място на залите за Евроизбори 2019 г. Това съобщиха от пресофиса на областния управител. Целта на срещата е да се осъществи координация между страните по отношение на осигуряването на пълна сигурност на процеса и безопасност на членовете на избирателните комисии в изборната нощ. Огледът ще извършат представители на: Областна управа Област София, Централната избирателна комисия, председателите на всички РИК-София, Столична община,
Столична дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“, СДВР. Проверката ще бъде от 11.00 часа в зала „Арена Армеец“ и от 12.30 часа в зала „Универсиада“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО ще подпише споразумение за подкрепа със Земеделския народен съюз на 23 април

ВМРО ще подпише споразумение за подкрепа със Земеделския народен съюз на 23 април

22 Април 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. На 23 април в 13.00 часа в конферентната зала в централата на ВМРО (ул. „Пиротска“ 5, ет. 5) ще бъде подписано споразумението за подкрепа на листата на ВМРО – Българско национално движение с водач Ангел Джамбазки от Земеделския народен съюз. Това съобщиха от пресцентъра на ВМРО. Това е първата декларирана официално подкрепа от политическа партия. Както вече лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов заяви официално, ние оставаме отворени за разговори и за намиране на съюзници в битката срещу сбъркания модел на ЕС – моделът на евробюрократите, които искаха да приемем Истанбулската конвенция, а с нея и джендър идеологията; искаха да подпишем Пакта за миграция и с него да дадем работните места на нашите сънародници на съмнителни хора от Африка и Близкия Изток; искаха да вземат бизнеса на българските превозвачи; искаха да признаем, че циганите имат повече права от честните данъкоплатци в България, които ги издържат чрез социални помощи. Ние няма да допуснем това. Ето, че моментът на истината наближава. Приканваме всички, които искат чистата и свята република на Васил Левски, а не размитата гранично, религиозно и културно България, която пожелаха от Брюксел, да се присъединят към нас. Пътят за България днес е един – градивен, действен патриотизъм. Европа на нациите и отечествата. Нашата листа е листата на обединените български патриоти, предвождани от най-успешния български представител в ЕП Ангел Джамбазки. България над всичко!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО – БНД регистрира в ЦИК листата си за евроизборите (ОБЗОР)

ВМРО – БНД регистрира в ЦИК листата си за евроизборите (ОБЗОР)

21 Април 2019 | 02:13 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО - БНД регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) листата си за евровота. Документите бяха внесени от лидера на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, водача на листата Ангел Джамбазки, заместник-председателя на партията Юлиан Ангелов, депутати от ВМРО и кандидати за евродепутати. Пред журналисти Красимир Каракачанов посочи, че Европа е на кръстопът и от тези избори зависи дали тя ще се движи по инерцията надолу към разпад на идентичността и безконтролна нелегална емиграция или ще тръгне по един път, какъвто беше начертан от бащите на идеята за обединена Европа. Каракачанов заяви, че ВМРО е предложила на „Негово Величество българския избирател“ листа от хора, които са способни да защитават българския интерес. Той отбеляза, че българският избирател избира за кого да гласува според своите убеждения. „Ако искат да гласуват за гей бракове, за еднополови, за джендърски конвенции, за 32 пола – има такава листа, могат да гласуват за нея – тя не е при нас обаче. Ако искат да гласуват за някакви утопии, отново да си играем на семейства, ляво и дясно и някакви други измислени ценности – имат избор. Ако искат да гласуват за хора, които в европарламента ще защитават българския национален интерес, както го правеше в продължение на 5 години Ангел Джамбазки по един твърд и непоколебим начин, то действително алтернативата им е ВМРО – БНД“, допълни Каракачанов.
Водачът на листата на ВМРО – БНД за евровота и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки подчерта, че партията му е уверена в добрия резултат на предстоящите избори, който се изразява в спечелването на два мандата в Европейския паралмент. „Листата ни представлява единството на българската нация. В нея ще видите представители на различни български национални общности, религиозни деноминации, хора доказани родолюбци, патриоти, националисти, професионалисти“, каза Джамбазки. Той призова всички български родолюбци и патриоти да не разпиляват своите гласове, а ако искат да бъдат представени в Европа, да подкрепят ВМРО-БНД.
Листата, с която ВМРО-БНД ще се на предстоящите европейски избори е следната:
1. Ангел Джамбазки
2. Юлиан Ангелов
3. Александър Сиди
4. Андрей Слабаков
5. Димитър Шивиков
6. Райна Дончева
7. Кристиян Шкварек
8. Мария Цветкова
9. Александър Урумов
10. Карлос Контрера
11. проф. Христо Смоленов
12. Теодора Мичева
13. Иво Пазарджиев
14. Цветомир Петров
15. Вергил Кацов
16. Красимир Червилов
17. Румяна Борисова
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО – БНД регистрира в ЦИК листата си за евроизборите (ОБЗОР)

ВМРО – БНД регистрира в ЦИК листата си за евроизборите (ОБЗОР)

20 Април 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО - БНД регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) листата си за евровота. Документите бяха внесени от лидера на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, водача на листата Ангел Джамбазки, заместник-председателя на партията Юлиан Ангелов, депутати от ВМРО и кандидати за евродепутати. Пред журналисти Красимир Каракачанов посочи, че Европа е на кръстопът и от тези избори зависи дали тя ще се движи по инерцията надолу към разпад на идентичността и безконтролна нелегална емиграция или ще тръгне по един път, какъвто беше начертан от бащите на идеята за обединена Европа. Каракачанов заяви, че ВМРО е предложила на „Негово Величество българския избирател“ листа от хора, които са способни да защитават българския интерес. Той отбеляза, че българският избирател избира за кого да гласува според своите убеждения. „Ако искат да гласуват за гей бракове, за еднополови, за джендърски конвенции, за 32 пола – има такава листа, могат да гласуват за нея – тя не е при нас обаче. Ако искат да гласуват за някакви утопии, отново да си играем на семейства, ляво и дясно и някакви други измислени ценности – имат избор. Ако искат да гласуват за хора, които в европарламента ще защитават българския национален интерес, както го правеше в продължение на 5 години Ангел Джамбазки по един твърд и непоколебим начин, то действително алтернативата им е ВМРО – БНД“, допълни Каракачанов.
Водачът на листата на ВМРО – БНД за евровота и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки подчерта, че партията му е уверена в добрия резултат на предстоящите избори, който се изразява в спечелването на два мандата в Европейския паралмент. „Листата ни представлява единството на българската нация. В нея ще видите представители на различни български национални общности, религиозни деноминации, хора доказани родолюбци, патриоти, националисти, професионалисти“, каза Джамбазки. Той призова всички български родолюбци и патриоти да не разпиляват своите гласове, а ако искат да бъдат представени в Европа, да подкрепят ВМРО-БНД.
Листата, с която ВМРО-БНД ще се на предстоящите европейски избори е следната:
1. Ангел Джамбазки
2. Юлиан Ангелов
3. Александър Сиди
4. Андрей Слабаков
5. Димитър Шивиков
6. Райна Дончева
7. Кристиян Шкварек
8. Мария Цветкова
9. Александър Урумов
10. Карлос Контрера
11. проф. Христо Смоленов
12. Теодора Мичева
13. Иво Пазарджиев
14. Цветомир Петров
15. Вергил Кацов
16. Красимир Червилов
17. Румяна Борисова
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Методиев, политолог: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след скандала „Апартаментейт“, а ябълката на раздора в БСП е Сергей Станишев

Калоян Методиев, политолог: ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след скандала „Апартаментейт“, а ябълката на раздора в БСП е Сергей Станишев

20 Април 2019 | 12:50 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ има тежък проблем с кампанията на терен след скандала „Апартаментейт“, а ябълката на раздора в БСП е Сергей Станишев. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев. Според него партия ГЕРБ вече не може да води публична кампания и ще трябва да я затвори през медии или тясно партийни затворени срещи. „Това ще определя и характера на действията им по време на изборите те ще разчитат на технологията, а не разтваряне на някакво ветрило“, обясни политологът. По думите му в листите на ГЕРБ нещата до голяма степен са статични и спокойни. „Заложи се на сигурното, няма драматичност, няма ярки имена и политически характери, които да изнасят определено политическо говорене или битка, липсва им цветния характер, но от друга страна няма скандални лица и моменти в тяхната листа“, допълни Калоян Методиев. По отношение на листата на столетницата Калоян Методиев коментира, че тя е балансирана, дори след заседанието, което определи като сеизмично. И добави че при това двете противостоящи фракции в партията са редили настоящата листа. „Очевидно ябълката на раздора е Сергей Станишев. Ако се оттегли от листата, би дал импулс за кампанията на партията, би запазил и собственото си достойнство. Единственият отчетлив проблем е неговото пето място, което води до напрежение и вътре в партията, и в идеята на социалистите да разтворят ветрилото. Този човек е свързан с управлението на ГЕРБ като скачен съд и неслучайно именно от управляващата партия той получи подкрепа за своята реализация на европейските избори“, добави политологът. Според Калоян Методиев биографиите на хората, които влизат в политиката, често са напудрени, но когато трябва да се свърши работа на терен, понякога хора, които не са толкова напористи, вършат повече работа. По думите му политиката е отборна игра, затова евродепутатите не могат да бъдат разглеждани сами по себе и, те трябва да излъчват политиката на партията и на своя лидер.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Калоян Методиев, политолог: Очаква ни напрегната и ожесточена предизборна кампания

Калоян Методиев, политолог: Очаква ни напрегната и ожесточена предизборна кампания

20 Април 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Предстоящата предизборна кампания ще бъде интересна и напрегната. Това каза в интервю за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политологът Калоян Методиев. Според Методиев през последните месеци се наблюдава ожесточена политическа кампания. „Кулминацията дойде след „Апартаментгейт“, нещата ще ескалират в следващите седмици, защото това е закономерното следствие от управлението, което имаме – управление с тежи клептократични характеристики, това е клептокрация без посока за развитие на обществото. Бях на един римски път от IV век, където още стоят камъните, докато на „Граф Игнатиев“ в София втора година не могат да се наредят едни плочки. Това е пример за моментното състояние на държавата и на нейното развитие и няма как подобни резултати от управлението да не рефлектират и върху скандалите, които ни обграждат“, обясни политологът. Калоян Методиев допълни, че ще има сблъсък и на преференции, и на различни групи, възможни са и изненади, но активността на гражданите ще бъде ключова. Той подчерта, че колкото по-пасивни са гражданите, толкова повече ще затъва държавата.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Харизанов, политически анализатор: Листата на БСП за евроизборите ожесточи политическите страсти

Георги Харизанов, политически анализатор: Листата на БСП за евроизборите ожесточи политическите страсти

20 Април 2019 | 11:45 | Агенция "Фокус"
София. Листата на БСП за евроизборите ожесточи политическите страсти. Това каза за седмичното обзорно предаване „Метроном“ на Радио „Фокус“ политическият анализатор Георги Харизанов. По думите му преди това се е наблюдавала нагласа за кампания с предизвестени кандидати, която щяла да приспи избирателната активност. “Така сформираната листа на социалистическата партия обаче показва, че това няма да се случи. В нея попаднаха кандидати, които не трябваше да са там. Такива са Сергей Станишев и вторият, и третият в листата – Петър Витанов и Зорница Пенкова. Това ще ожесточи битката в редиците на самата социалистическа партия и ще направи предизборната кампания много по-интензивна. Всеки от кандидатите ще се опита да е по-остър към конкурента, да направи по-голямо впечатление и градусът значително ще се повиши”, обясни Георги Харизанов. Той каза още, че кандидатите за евродепутати на ГЕРБ познават най-добре начините, по които функционира Европейския съюз (ЕС). Според него това не е печеливш избор. Най-успешна ще бъде най-атрактивната листа, която говори с най-голям политически и емоционален заряд, обясни той, като уточни, че листата на БСП ще наложи сериозни пренастройки в посланията на ГЕРБ. Очертаващото се попадане на кандидати от трите най-големи партии показва, че България няма да допринесе за нарастване на радикалните крила в ЕП, които са най-шумни, но не предлагат нищо, добави политическият анализатор.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ангел Джамбазки, ВМРО: Уверени сме в добрия резултат на евровота, такъв за нас е спечелването на два мандата

Ангел Джамбазки, ВМРО: Уверени сме в добрия резултат на евровота, такъв за нас е спечелването на два мандата

20 Април 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
София. Уверени сме в добрия резултат на евровота, такъв за нас е спечелването на два мандата. Това каза водачът на листата на ВМРО – БНД Ангел Джамбазки пред журналисти, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Джамбазки това е осъществимо към този момент. „Листата ни представлява единството на българската нация. В нея ще видите представители на различни български национални общности, религиозни деноминации, хора доказани родолюбци, патриоти, националисти, професионалисти. Листата ни представлява обединението на националната ни идея. Отиваме на тези избори с твърдата задача по теми като миграция, разселване на нелегални мигранти, борба срещу радикализма и нахлуването на ислямистки нашественици на територията на България и Европа“, заяви Джамбазки. Той призова всички български родолюбци и патриоти да не разпиляват гласове. „Ако искат да бъдат представени в ЕП, техният избор е ВМРО – БНД“, допълни водачът на листата на партията.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО - БНД регистрира в ЦИК листата си за евровота

ВМРО - БНД регистрира в ЦИК листата си за евровота

20 Април 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
София. ВМРО - БНД регистрира в Централната избирателна комисия (ЦИК) листата си за евровота, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Тя бе регистрирана от лидера на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов, водача на листата Ангел Джамбазки, заместник-председателя на ВМРО Юлиан Ангелов, депутати от партията и кандидати за евродепутати. Сред кандидатите за евродепутати са Андрей Слабаков и ген. Димитър Шивиков.
Пред журналисти Красимир Каракачанов посочи, че Европа е на кръстопът и от тези избори зависи дали тя ще се движи по инерцията надолу към разпад на идентичността ибезконтролна нелегална емиграция или ще тръгне по един път, какъвто беше начертан от бащите на идеята за обединена Европа.
Ето и пълната листа на ВМРО-БНД:
1. Ангел Джамбазки
2. Юлиан Ангелов
3. Александър Сиди
4. Андрей Слабаков
5. Димитър Шивиков
6. Райна Дончева
7. Кристиян Шкварек
8. Мария Цветкова
9. Александър Урумов
10. Карлос Контрера
11. проф. Христо Смоленов
12. Теодора Мичева
13. Иво Пазарджиев
14. Цветомир Петров
15. Вергил Кацов
16. Красимир Червилов
17. Румяна Борисова
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО ще регистрира листата си за предстоящите европейски избори

ВМРО ще регистрира листата си за предстоящите европейски избори

20 Април 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. В ЦИК ПП „ВМРО – Българско национално движение“ ще регистрира листата си с кандидати за евродепутати за предстоящите европейски избори. Това съобщиха от пресцентъра на партията. Документите за регистрация ще бъдат внесени от лидера на ВМРО, министър на отбраната и вицепремиер Красимир Каракачанов, заместник-председателят на партията и настоящ евродепутат Ангел Джамбазки, шефът на предизборния щаб и народен представител Юлиан Ангелов. На събитието ще присъстват част от знаковите лица от патриотичната листа на ВМРО. След внасянето на документите кандидатите за европейски представители от листата на ВМРО – Българско национално движение ще се отправят към паметника на революционерите от Македония, Беломорието и Одринско (паметник „Крилете“ на ъгъла на булевардите „Тодор Александров и „Христо Ботев“). Там те ще се поклонят пред подвига на героите от Априлската епопея.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ГЕРБ представи платформата си за евроизборите (ОБЗОР)

ГЕРБ представи платформата си за евроизборите (ОБЗОР)

15 Април 2019 | 05:01 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ представи платформата си за изборите за Европейски парламент в различните сектори. Партията ще се яви на предстоящите избори заедно със СДС, като слоганът на кампанията им е „Европа ни чува“. Водач на листата е еврокомисарят по цифрова и икономика и общество Мария Габриел, следвана от настоящите евродепутати Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Ева Майдел и Асим Адемов. Шести в списъка е Александър Йорданов от СДС. Следват Лиляна Павлова, Емил Радев, Ивелина Василева, Марин Захариева и др. ГЕРБ беше първата партия, която се регистрира в ЦИК за евровота на 26 май. Приоритетите на партията бяха представени от част от членовете на листата на партията за евроизборите. Еврокомисарят и водач на листата на ГЕРБ Мария Габриел очерта като основни ценности, за които ще работят в Европейския парламент, защитата на личните данни и сигурността на европейските граждани. Евродепутатът Андрей Новаков се спря на евросредствата, които България получава, и увери, че те не само няма да спрат след 2022 г., но и ще се увеличат. Евродепутатът Асим Адемов представи платформата в сектор „Образование“ , която предвижда равен достъп до образование, преодоляване на неграмотността чрез качествено образование и връщане на децата в класните стаи. Eвродепутатът Андрей Ковачев представи платформата в здравеопазването. Той обясни, че ще се работи за по-добра спешна медицинска помощ, изграждане на здрaвно-информационна система, равен достъп до здравеопазване на всеки гражданин. Евродепутатът Ева Майдел представи приоритетите в сектор „Икономика“. Тя подчерта, че основните приоритети са завършване на единния европейски пазар, българско производство с висока добавена стойност, нови пазари за българските стоки и услуги, пазари без двойни стандарти, намаляване на бюрокрацията и др. Бившият министър на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова представи панела „Регионално развитие, кохезионна политика и транспортна инфраструктура“. „В кохезионната политика целите са пет – по-близо до гражданите, по-добра свързаност, по-социална, по-зелена и по-интелигентна. В регионалната политика ще работим за това, да няма различия в регионите и да развием трансгранично сътрудничество. Целите ни в транспортната политика са довършването на пътната структура по коридорите на Трансевропейската транспортна мрежа и завършването на приоритетните жп отсечки", обясни Павлова. Ивелина Василева – бивш министър на околната среда и председател на екологичната комисия в парламента, представи сектор „Екология“. Тя посочи, че ГЕРБ ще работи за осигуряване на чиста питейна вода чрез продължаване изграждането на модерна водоснабдителна инфраструктура, инвестиции в управлението на отпадъчните води, подобряване качеството на въздуха, борба с изменение на климата, осигуряване зелени работни места, стимулиране на иновациите, преход към кръгова икономика, актуализиране на Дунавската стратегия, приемане на Черноморска стратегия и др. Зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков представи приоритетите в енергетиката. Той обясни, че ще се работи по пет основни стълба - енергийна сигурност, обединение на европейските пазари, декарбонизация на икономиката, възобновяема енергия, енергийна ефективност. Зам.-кметът на Смолян Марин Захариев представи приоритетите в сектор „Земеделие“. Сред тях са електронизация и цифровизация на управлението на земеделските стопанства, прецизно земеделие за повишаване ефективността и доходите, сближаване на директните плащания между Източна и Западна Европа, увеличаване процента на обвързана подкрепа, силна подкрепа за пчеларството, подкрепа на биологичното земеделие, подкрепа за младите фермери, борба с двойните стандарти и др. Марин Захариев обяви и целите, които си поставя ГЕРБ относно социалната политика - солидарност, достойнство и социална справедливост. Той посочи, че партията ще продължи да работи за хората в неравностойно положение, за преодоляване на младежката безработица, за достойно място на жените на пазара на труда и др. Евродепутатът Емил Радев представи приоритетите в сектор „Отбрана“. Сред тях са изграждане на общ отбранителен капацитет като европейски стълб на НАТО, увеличаване разходите за отбрана, така че да достигнат 2% от БВП до 2024 г., засилване на отбранителната мобилност в ЕС, създаването на Европейски фонд за отбрана засилено сътрудничество между ЕС и Великобритания и след Брекзит, подкрепа на позицията на ЕС спрямо Русия, спазване на международното право, общоевропейска стратегия за борба с корупцията и др. Радев посочи, че основен приоритет за ГЕРБ ще бъдат и миграционните процеси и борбата с тероризма, както и присъединяването на България към Шенген.
Премиерът Бойко Борисов и лидер на ГЕРБ се обърна към кандидатите с думите: "Харесахте ми. Сега разбирам защо и нашите опоненти искат да ни вкарат в компроматна игра". "Нанесоха ни тежък удар, сами сме си виновни. Убеждавайте хората, че ще бъдем по-добри", допълни той. Зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че платформата на ГЕРБ е правилният подход, защото никъде няма отрицание на това, което се прави в Европа. "Ние залагаме на финансов механизъм и на бюджет, с който действително да можем да реализираме всички секторни политики", заяви Цветанов. Лидерът на СДС Румен Христов отбеляза от своя страна: "Нашата платформа е прекрасна и е тази, която ще привлече най-много избиратели". "Пожелавам на този прекрасен отбор успех и нека да се поздравим с победа", допълни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.