НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова ще раздаде в Кърджали пакети с храна, събрани от кампанията „Великден за всеки“

Омбудсманът Мая Манолова ще раздаде в Кърджали пакети с храна, събрани от кампанията „Великден за всеки“

22 Април 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Кърджали. Омбудсманът Мая Манолова ще посети град Кърджали, където ще дари 500 пакета с хранителни продукти на социално слаби и възрастни хора. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. Хранителните пакети са събрани от доброволците на Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, участвали в акция „Купи и сподели“, която се проведе в 44 магазина в 14 града на страната. Клиентите имаха възможност да купят трайни пакетирани продукти и да ги дарят за кампанията като ги поставят в колички на изходите на търговските вериги.
Инициативата се организира под патронажа на омбудсмана и традиционно набира парични средства и трайни храни за българските пенсионери, които няма да получат великденска надбавка от 40 лв. Тази година определения от правителството минимален праг е до линията на бедност - 348 лв.
Храната ще бъде раздавана на две места – в 13.00 часа пред Катедрален храм „Св. Георги“ на ул. „Екзарх Йосиф“ 13 и в 14.00 часа пред Централната джамия на ул. „Момчил Воевода“ 3. По този начин омбудсманът ще зарадва както нуждаещи се християни, така и мюсюлмани.
Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ набира финансови средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст:
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС
Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК – тук
Набраните средства ще бъдат обърнати във ваучери, всеки на стойност по 20 лева, с които пенсионерите, определени по списъци на НОИ, ще могат да пазаруват в близо 5 000 магазина в цялата страна. Кои са те можете да видите тук.
Възрастните хора ще получават своите ваучери в централните пощенски клонове по места. Със съдействието на социалния патронаж по общини в седмицата преди Великден започва и раздаването на събраните хранителни продукти на социално слаби и бедни хора.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илия Вълев, етнолог: С времето обичаят Лазаруване се е изменил, днес празникът се възприема по-скоро като атракция

Д-р Илия Вълев, етнолог: С времето обичаят Лазаруване се е изменил, днес празникът се възприема по-скоро като атракция

20 Април 2019 | 17:32 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С времето обичаят Лазаруване се е изменил. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Илия Вълев, етнолог в Регионалния исторически музей. Той посочи, че днес празникът се възприема по-скоро като атракция. По думите му промяната се усеща най-осезаемо във възрастта на момичетата, които изпълняват народните поверия. Етнологът припомни, че в миналото лазаруването се е възприемало като просветителен ритуал, след който момите вече са готови за женитба. Лазарките са били на възраст 15-16 години. „В момента сме свидетели, че лазаруването се прави не само от моми, а и от много по-малки момичета. Тази традиция навлезе в края на монархическия период и началото на в социализма, когато училищата започнаха да сформират такива групи, с цел запазване на обичаите и връщане към традициите. Затова и в момента, в нашето съвремие, по-скоро сме свидетели на промяната в този обичаи, който се възприема като атракция, както вече споменах – малки момичета се обличат като лазарки, лазаруват, пеят“, посочи още д-р Вълев. Той допълни, че песните, които се изпълнява на този празник са се запазили. Не е променена и традицията за даряване на яйца, които се събират в плетена кошница. Етнологът отбеляза и, че в най-чистия си вид, обичат се пресъздава в българските музеи.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ямбол: Екипът на Национална програма "Детско здраве - Пирогов" прегледа близо 350 деца на Лазаровден

Ямбол: Екипът на Национална програма "Детско здраве - Пирогов" прегледа близо 350 деца на Лазаровден

20 Април 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
Ямбол. Добър ден, колеги!На Лазаровден екипът на Национална програма "Детско здраве - Пирогов" прегледа близо 350 деца от гр. Ямбол. Това съобщиха от пресцентъра на УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов". Високопсециализираните профилактични прегледи извършиха травматолозите проф. Асен Балтов - изпълнителен директор на "Пирогов", и д-р Николай Цуцумански - завеждащ Детската травматология, шефът на УНГ отделението д-р Асен Меджидиев и д-р Калоян Чилингиров, детският хирург д-р Янко Пъхнев, детският уролог д-р Теофил Пелов, неврохирургът д-р Георги Юруков, кардиологът д-р Галина Петкова, специалистът по очни болести д-р Лариса Пенева, специалистът по образна диагностика д-р Ваня Страхинова и анестезиологът д-р Илиян Томов.
Лекарите от "Детско здраве - Пирогов" посетиха Ямбол по покана на директорът на болницата д-р Диманов. Екипът от детски специалисти констатира, че при много от децата има плоскостъпие, сколиози, трети сливици, отити, инфекции на пикочните пътища и фимози, тежки бъбречни заболявания, за които е препоръчително оперативно лечение, вродени катаракти и астигматизъм, предсърдни дефекти и междукамернни дефекти и наднормено тегло.
Пироговските специалисти увериха д-р Диманов, че той и екипът му винаги могат да разчитат на подкрепата на лекарите от Национална програма "Детско здраве - Пирогов" и на екипа на УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" като цяло. По този повод предстои двете болници да подпишат договор за сътрудничество.
Следващият град, в който ще преглежда НП "Детско здраве - Пирогов", е Кърджали. Специалистите ще посетят града в Деня на детето - 1 юни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: С парад на ретро автомобили и концерт на „Подуене блус бенд“ беше отбелязан Лазаровден в града

Сливен: С парад на ретро автомобили и концерт на „Подуене блус бенд“ беше отбелязан Лазаровден в града

20 Април 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Сливен. С парад на ретро автомобили и концерт на „Подуене блус бенд“ в Сливен посрещнаха Лазаровден. Около 120 автомобила участваха в традиционния ретро парад, съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен Валентин Дойчинов, председател на клуб „Туида Класик“ и организатор на събитието. Заради лошото време част от подалите заявки колекционери на над 150 автомобила и около 50 мотоциклета са се отказали от участие - отказали са се притежателите на част от кабриолетите и мотоциклетите. Сред атрактивните автомобили в тазгодишното издание на ретро парада са „Студебейкър“ на колекционер от Стара Загора, реставриран „Москвич“ 401, „Запорожец“ и др.
Ретро автомобилите дефилираха по сливенските булеварди, след което бяха изложени на централния площад „Хаджи Димитър“. Там на импровизирана сцена от каросерия на камион „Газ“ музикантите от „Подуене блус бенд“ изнесоха първия си концерт от национално си турне по повод 30 години от създаването на бандата. Фронтменът на групата Васко Кръпката участва и в ретро парада с микробус „Фолксваген“.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас: Лазаровден е най-пъстрият и цветен празник

Пламена Кирова, Етнографски музей – Бургас: Лазаровден е най-пъстрият и цветен празник

20 Април 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Бургас. Лазаровден е най-пъстрият и цветен празник. Това каза за Радио „Фокус“ - Бургас Пламена Кирова, уредник в Етнографския музей в Бургас по повод Лазаровден. По думите й този празник е посветен на и за момите, за които старите българи са смятали, че вече са достигнали до една възраст, която е подходяща, за да бъдат искани за булки. В миналото лазарките са били момичета на възраст 15-16 години и са били облечени в най-красивите сукмани. Кирова добави, че тъй като празникът е насочен към една предстояща женитба, затова и дрехите, които са обличали са били или сватбените сукмани на техните по-големи каки, или облекла, които са съдържали сватбени елементи. „Задължително са имали красиви венци от цветя, обикаляли са къщите, пеели са за здраве, берекет и благополучие. В стари времена са ги дарявали с бели яйца, които те трябва да боядисат за Великден, а след това са отивали на реката и са пускали своите венчета, като в различните региони са гадаели различни неща“, посочи още Пламена Кирова. Тя каза още, че в някои села в бургаския регион момичето, чието венче изпревари останалите, следващата година ще бъде водачката на лазарската група, в други села момичето, чието венче изпревари останалите до следващия Лазаровден ще бъде булка. „В бургаския регион живеят вече години наред, дори векове, няколко етнографски групи, всяка със своите характеристики, различия и елементи, които правят и Лазаровден и Коледуване и останалите празници интересни и отличаващи се. В доста села в Бургаско Лазаровден се празнува по-различен начин“, заяви Кирова. Тя сподели, че в днешно време лазарки са и малките момиченца от детските градини и от начален етап на обучение, но лазаруват и по-големи моми.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Илия Вълев, етнолог: На Лазаровден момите са заявявали пред обществото своето порастване и готовността си за женитба

Д-р Илия Вълев, етнолог: На Лазаровден момите са заявявали пред обществото своето порастване и готовността си за женитба

20 Април 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На Лазаровден момите са заявявали пред обществото своето порастване и готовността си за женитба. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Илия Вълев, етнолог в Регионалния исторически музей. Той поясни, че в народната традиция празникът се възприема като празник на нивите, пасбищата, горите, но най-вече на момите. Те чакали с голямо нетърпение настъпването на Лазаровден, защото чрез изпълняването на обичаите, свързани с празника, заявявали готовността си за женитба. Д-р Илия Вълев посочи, че всички обредни вещи, които лазарките използват – кошниците, цветята, пъстрите невестински носии, символизират женското начало. Даряване на яйца пък се приема като символично оплождане. Според традицията след Лазаровден момите са готови да раждат деца.
Д-р Илия Вълев посочи, че на Лазаровден църквата припомня едно изключително важно евангелско събитие, а именно възкръсването на Лазар. „Когато пристига във Витания , Христос отива на гроба, в който е положен Лазар и го възкресява. Така вярата в Христа се засилва и се показва, че смъртта е победена“, посочи етнологът.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Въпреки напрегнатите дни, се връщаме към корените си и искаме да се докоснем до естественото от нашия род

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева: Въпреки напрегнатите дни, се връщаме към корените си и искаме да се докоснем до естественото от нашия род

20 Април 2019 | 12:34 | Агенция "Фокус"
София. Въпреки напрегнатите дни, се връщаме към корените си и искаме да се докоснем до естественото от нашия род. Това каза в интервю за седмичното обзорно публицистично предаването „Метроном“ на Радио „Фокус“ председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. Според Цвета Караянчева Лазаровден, Цветница и Великден са най-семейните празници. „Честит празник на всички, които празнуват Лазаровден и в аванс поздрав към всички, които носят прекрасните имена на цветя. Това са едни от най-милите празници, заедно с Великден, който предстои, най-семейните празници. Освен че рано сутрин отиваме да си вземем върбови клонки от църквата, това е възможност да се видиш с близките хора. Самата природа и слънчевото време ти дават такова настроение, което е съотносимо с празника. Обичам Цветница, за мен този празник е като втори рожден ден – цветен, красив, слънчев. Природата се отваря и започва нов живот. В семеен план искам да си пожелая много здраве на мен и моите близки, защото когато човек е здрав, може да постигне много, много късмет за България, спокойствие и стабилност. Предвид предстоящите европейски избори, а предизборно знаем колко черен пиар и помия се излива върху политиците, нека да бъдем по-смирени и по-спокойни. Това е възможност да покажем, че сме европейци“, допълни Цвета Караянчева. Тя обясни, че празнува религиозните празници така, както ги чувства, тъй като по времето на социализма не е имало религиозно възпитание и сега се налага да се наваксва. „Ходя на църква, обичам да събирам близките си на Цветница, за да почувстваме домашния уют. Предстоящите Великденски празници също са заредени с много емоция и са свързани със семейството. Тези празници съм в Кърджали“, каза още Цвета Караянчева. Тя допълни, че на своята 50-та годишнина е получила като подарък една тракийска и една родопска носия, която е носила на 5 май миналата година на Празника на златоградското чеверме. „Когато облечеш носия, се чувстваш по различен начин, връщаш се назад във времето и се потапяш в емоции, които би трябвало да имат място и в наши дни. Хубаво е, че младите хора се връщат към традициите. Популярно е млади хора да участват в клубове за народни танци, има връщане към народната носия, правят се сватбени тържества с народни носии. Това ни показва, че въпреки напрегнатите и забързани дни, се връщаме към своите корени и искаме да се докоснем до естественото от нашия род“, подчерта Цвета Караянчева. Според нея празниците, които се организират за българските традиции, трябва да се увеличат. „По-мащабни трябва да бъдат честванията на велики български дати, за да може хората да почувстват патриотизма в себе си, да запалим у всеки искрата на патриотизма. Това е нужно както на нас, така и на идните поколения. Този патриотизъм трябва да го предадем напред, ние сме отговорни за това“, каза още председателят на Народното събрание Цвета Караянчева.
Милослава АНГЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ в Благоевград: Игрите на Лазаровден са единствените забави по време на Великия пост

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ в Благоевград: Игрите на Лазаровден са единствените забави по време на Великия пост

20 Април 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. По време на Великия пост, когато не се играе хоро, игрите на Лазаровден са единствената забава за женската челяд, защото в деня на лазаруването, момичетата се обличат в празнични носии и накити от монети, цветя, венци и пера, като допълват пъстрите одежди със свои украшения. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Тя каза още, че лазаруването се извършва по групи от момичета, а момчетата ги пазят. „Събират се в дома на кумата на войводата, тоест на водачката – най-главната лазарка“, каза още Стефанова и добави, че след това обикалят къщите в населеното място от обяд на Лазаровден до обяд на Връбница. „Вярва се, че къща, в която са пели лазарки, ще бъде честита през цялата година. За всеки член от семейството лазарките подбират песен, съобразена с възрастта му, семейното и социалното му положение“, допълни църковният уредник.
На Лазаровден празнуват Лазар, Лазарина, Елезар, Елезария, Лазарка и техните производни. По думите й на този ден се
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Обичаят Лазаруване ще бъде представен в Етнографски музей „Етър“ на открито

Габрово: Обичаят Лазаруване ще бъде представен в Етнографски музей „Етър“ на открито

20 Април 2019 | 11:09 | Агенция "Фокус"
Габрово. Обичаят Лазаруване ще бъде представен в Етнографски музей на открито „Етър“ в Габрово, съобщиха от Музея. От 11.30 и 13.30 часа момичетата, включени в образователната програма на „Етър”-а „Училище за лазарки”, ще представят традиционния за Лазаровден обичай. Празникът се отбелязва на осмия ден преди Великден и е един от най-красивите пролетни празници, посветен на любовта и плодородието. Според народната традиция празникът, наричан още „Лазар“, „Лазарица“ или „Лазарова събота“ е денят, в който момите, след като лазаруват, могат публично да се момеят, да се гиздят, да се задомяват. Старите вярвания казват, че „нелазарувала мома не е мома“, че „мома, ако не е била на Лазар не може да се задоми“, затова на такива моми се гледало с пренебрежение и присмех. Лазарките са момичета от 10 до 16 години, разделени по групи с еднакъв възрастов състав. „Бъдещите“ моми започват да се готвят за участието си в обреда още „среди пости”, като се събират, за да разучават и да си припомнят лазарските песни и танци. Музеят „Етър” възражда тази традиция с провеждането на „Училище за лазарки” – образователна програма, която се реализира от девет години, а интересът расте с всяко следващо издание.
Любопитни факти за Лазаруването: В Софийско най-голямата и най-порядъчната мома се признава за ,,селска кумица”, която води групата на лазарките. Тя се състои от шест или седем лазарки, които оформят една чета. В четата има четири ,,пеячки” и две ,,шеталици”, а седмото момиче носи кошницата за яйцата. В Добруджа и в някои тракийски райони лазаруват малки момичета до 10-12 години. Едно или две от тях са облечени като "булки” и забулени с червена кърпа. Докато булката ,,шета”, т.е играе, останалите пеят. В южните и източни райони на България лазарските групи са от по-големи моми и са известни с названията ,,Лазарица”, ,,буенец”, ,,кол”, ,,прът”. Начело на групата застава момата, която знае най-добре песните и умее да води най-добре лазарското хоро. Носи названията ,,боеница”, ,,войвода”, ,,кума”, „изводачка”, ,,чаушка”. Последната мома на хорото се нарича „яйчерик”, понеже тя носи кошницата с яйцата. Водачката на групата носи кърпа, с която играе и накрая на танца я слага върху рамото на стопанката, която връзва в нея пари. Брашното, с което стопанката дарява лазарките го изнася в сито, което търкулва, като е хубаво то да се захлупи. Това предвещава добра година. В Североизточна България се наблюдават три възрастови групи лазарки – малки момиченца, момичета между 10 и 13 години и големи моми, като именно в тази последователност те обикалят селото. В отделни села на Русенско, Разградско и Бургаско в групата на момите има две обредни лица- „буенек”и „булка”. Буенекът е мома, облечена в мъжка риза, с калпак на главата и разпуснати коси. На кръста й са окачени разноцветни кърпи, носи дървена сабя или „върбия”, която върти над главата на булката при изпълнението на обредния танц. За булка се избира 8-10 годишно момиче с живи родители. Облечено е в булчински дрехи и забулено с червена кърпа. В Източна Тракия лазарките правят кукла, като обличат кросно или кръстачка от чекрък в женски дрехи. Пръскат куклата с вода на чешмата или я пускат в кладенец. Даровете от лазаруването продават и купуват с парите вълна, изпридат я и изтъкават въжета за люлките на Гергьовден. Единствено от брашното приготвят „лазарски” хляб и го раздават на всички в селото. Общо за всички лазарски групи е изискването в облеклото им да има елементи от невестинска премяна. Върбовото моминско венче е могъщ пазител на момата. То я пази от магии и завист, както и от змейова любов. Ако змей залюби мома, тя не поглежда ергените и не минава под венчило.
След кумиченето момите „говеят” , т. е. не говорят на кумата до Великден, когато се събират на гости в дома й. Там се гощават и заедно с ергените се черпят с питиета. При първото пиене всички пият „закукено”- мома и ерген си кръстосват ръцете с чашите и така пият. По този начин показват чувствата си един към друг.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Повече от 500 души в областта празнуват имен ден на Лазаровден

Бургас: Повече от 500 души в областта празнуват имен ден на Лазаровден

20 Април 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
Бургас. Повече от 500 души в област Бургас празнуват имен ден на Лазаровден. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Бургас от Териториална дирекция „Гражданска регистрация и административно обслужване“. 274 са имениците в града. Най-много са тези, които носят името Лъчезар, в областта те са 224, а в града 128. След тях се нареждат имениците, които носят името Лазар, в областта те са 186, а в града само 79. Други именици, които празнуват днес носят имената Лало, Лазарина, Лалка, Лазарин.
Мария КУРТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ в Благоевград: След възкресението на Лазар юдеите повярвали, че Исус е Божи човек

Аделина Стефанова, храм „Въведение Богородично“ в Благоевград: След възкресението на Лазар юдеите повярвали, че Исус е Божи човек

20 Април 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Лазаровден е предшественик на прекрасния празник Цветница или както го наричат често Връбница. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Аделина Стефанова, уредник в храм „Въведение Богородично“ в Благоевград. Стефанова отбеляза, че от еврейски превод „Елелазар“ или „Елеазар“ означава „Бог помага“. Църковният уредник разказа историята на празника: „Исус получил съобщение, че приятелят му Лазар бил болен. Той се забавил и когато пристигнал, Лазар бил погребан. Исус казал на опечалените сестри Марта и Мария: „Който вярва в мен, ще възкръсне“ и наредил да отворят гроба“. След като Исус влязъл вътре, докоснал Лазар и казал „Лазаре, стани“ и Лазар наистина станал, макар че вече били минали 3-4 дни от неговата смърт“. Тя обясни, че така юдеите повярвали, че Исус е Божи човек. „Лазар живял още 30 години и е умрял като епископ в град Китон на остров Кипър“, добави Стефанова. Тя посочи, че древните народи също вярвали във възкресението като гледали всяка година природата как се възражда.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева: С танците си лазарката трябва да покаже, че вече е достойна мома за женене

Проф. Албена Георгиева: С танците си лазарката трябва да покаже, че вече е достойна мома за женене

20 Април 2019 | 10:27 | Агенция "Фокус"
София. С танците си лазарката трябва да покаже, че вече е достойна мома за женене. Това каза етнологът проф. Албена Георгиева в интервю за Агенция „Фокус“ по повод Лазаровден. „Във всеки двор те правят едни много прости стъпки. Разминават се една с друга, другите пеят и това се прави две по две. Не всички лазарки танцуват. Много е важно лазарката да стъпва достолепно, без да подскача много. Подскачат в танците децата, тя е вече мома и трябва да се движи мъдро, с много обрани движения. Трябва да се стегната, с наведени ресници, да показва, че е достойна, мъдра и зряла“, обясни тя. „Моминските групи са се събирали предварително, разучавали са песните от по-големите лазарки или от водачката на групата. Песните не са толкова дълги като коледарските, по-скоро по-кратки, по-лирични, но са също така за членовете на семейството. Особено важни са децата в песните - тези, които подрастват, на които се нарича късмет и здраве“, каза още етнологът. Проф. Георгиев обясни, че в премените на лазарките има невестински накити, тоест и невестински елементи. Обикновено те ги взимат от вече женени жени и то през изминалата зима. Лазаруването е през Великденския пост, когато сватби не се правят. Основната тематика на песните са обновлението, израстването, благополучието“, отбеляза етнологът.
Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петранка Неделчева, Народно читалище „Христо Ботев-1928“ в село Голица: Ще отбележим Лазаровден въпреки намаляващия брой деца в селото

Петранка Неделчева, Народно читалище „Христо Ботев-1928“ в село Голица: Ще отбележим Лазаровден въпреки намаляващия брой деца в селото

20 Април 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Варна. Въпреки намаляващия брой деца в селото, ще отбележим Лазаровден. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна Петранка Неделчева – дългогодишен настоятел в Народно читалище „Христо Ботев-1928“ в селото. В село Голица подготовка за празника е започнала още преди месец, когато децата са започнали да изучават народни песни. Петранка Неделчева обясни, че много семейства, които са родом от селото, вече живеят във Варна, но връщат децата си за почивните дни, за да участват в тези български традиции. „Мога само да отбележа със съжаление, че децата ни са малко, въпреки че има много хора, които са родени тук, но живеят във Варна. И за това дечицата идват на репетиция по време на ваканцията или пък в събота и неделя и по този начин учат песните“, посочи Петранка Неделчева. Тя разказа, че преди празника лазарките избират една от момите, която да бъде буенек. Лазаровден започва с обхождане на къщите в селото. По традиция стопаните даряват лазарките с боб, яйца и дребни пари.
След като обходят всички къщи, те се събират заедно. В неделя те отиват на място, където се събират два дола и където водата е по-голяма и по-силна. Там се пускат венчетата и гледат кое венче ще излезе най-напред, тази мома ще се омъжи първа от всички лазарки, разказа Петранка Неделчева. Тя допълни, че по традиция всички лазарки се събират отново на Великден в къщата на избраната мома - буенек и сядат на трапеза с боба и яйцата, събрани по време на лазаруването.
Бояна АТАНАСОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Албена Георгиева: Лазарките внасят пролетта и обновлението в домовете

Проф. Албена Георгиева: Лазарките внасят пролетта и обновлението в домовете

20 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
София. Лазарките внасят пролетта и обновлението в домовете. Това каза в интервю за етнологът проф. Албена Георгиева Агенция „Фокус“ по повод Лазаровден. „Вярва се, че лазарките внасят новото, пролетта, обновлението. Те са един вид жрици, които чистят пространството, наричат и носят късмет и благополучие на къщата. Посрещани са с радост и им дават яйца и други продукти“, обясни проф. Георгиева. „С влизането по дворовете на къщите, те се заявяват като моми, за които започва оглеждането. Свекървите започват да се оглеждат коя ще е най-подходяща за техния син или внук. Самото лазаруване е вече заявка за това, че момата е зряла, пораснала и вече може да ражда и съответно може да бъде задомена. Трябва да се намери подходящия дом, тоест тя да бъде харесана и одобрена“, обясни етнологът.

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Теодора ПАТРОНОВА


Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Над 2200 са имениците на Лазаровден и Цветница в община Търговище

Над 2200 са имениците на Лазаровден и Цветница в община Търговище

20 Април 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Търговище. Над 2200 жители на община Търговище ще отбележат своя имен ден на 20 и 21 април – Лазаровден и Цветница. Това съобщиха от пресцентъра на Община Търговище. В събота, Лазаровден, празнуващите са 11. 9 от тях носят името Лазар, а Лазарина се казват 2 дами в общината. В неделя, на Цветница, своя имен ден ще отбележат близо 1500 дами, носещи имена на цветя и растения. 296 от тях са кръстени Росица. Виолета се казват 196 от жените, Маргарита – 188, Цветелина – 126, Лиляна – 124, Цветанка – 99, Теменужка – 62, Калина – 59, Роза – 51, Здравка – 49, Невена – 46, Лилия – 41, а Камелия се казват 39 от жените в общината. Сред празнуващите на Цветница мъже най-много са кръстените Росен – 172. Името Калин носят 96 души, Здравко – 73, Цветелин – 61, Цветан – 69, Явор – 43, Ясен – 26, а Невен е името на 19 души. На Лазаровден и Цветница своя имен ще отбележат още Жасмина, Детелин, Детелина, Далия, Гергина, Дафина, Върбан, Гроздан и други.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Мелнишкият епископ Герасим ще оглави Архиерейска света Литургия в горублянския храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“

София: Мелнишкият епископ Герасим ще оглави Архиерейска света Литургия в горублянския храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“

20 Април 2019 | 08:33 | Агенция "Фокус"
София. Негово преосвещенство Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в столичния кв. „Горубляне“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Началото е в 9.00 часа.
Никола ПЕТКОВ

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: С редица прояви ще бъдат отбелязани Лазаровден и Цветница в Асеновградска община

Пловдив: С редица прояви ще бъдат отбелязани Лазаровден и Цветница в Асеновградска община

20 Април 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
Асеновград. С редица прояви ще бъдат отбелязани Лазаровден и Цветница в Асеновградска община, съобщиха за Радио „Фокус“- Пловдив от пресцентъра на Общината. През почивните дни Българската православна църква отбелязва големите празници Лазаровден и Цветница. В Асеновград те ще бъдат отбелязани от местните читалища и самодейните школи към тях, където се съхраняват и представят традициите и българските обичаи. На Лазаровден в събота от 10 часа на площада в село Избеглии Народно читалище „Христо Ботев” ще представи възстановка на обичая лазаруване, в който лазарки пеят песни за любов, плодородие, семейно благополучие и здраве. Детски танцов състав „Избеглийче” ще представи богатството и красотата на българското хоро с танцов спектакъл. На Цветница, или още Връбница, Народно читалище „Родолюбие”кани жителите на общината на празничен концерт-спектакъл от 11 часа. Участници тази година са детски театрален състав „Буратино” с ръководител Роси Стойкова, които ще поздравят с кратък цветен етюд по случай празника, ВГ „Родолюбие".

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: 69 жители на общината празнуват имен ден на Лазаровден

Смолян: 69 жители на общината празнуват имен ден на Лазаровден

20 Април 2019 | 07:56 | Агенция "Фокус"
Смолян. 69 жители на община Смолян празнуват имен ден на Лазаровден. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян Мария Топова от служба ГРАО в местната администрация. Името Лазар носят 63 мъже от Смолян и околните села. Лазарин е името на трима господа от общината, а Лазарина са кръстени три дами.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Патриаршеска света Златоустова Литургия

София: Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Патриаршеска света Златоустова Литургия

20 Април 2019 | 07:54 | Агенция "Фокус"
София. Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Патриаршеска света Златоустова Литургия на големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим/ Цветница/, съобщи репортер на Агенция "Фокус". На големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим/ Цветница, Връбница/ Негово светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит ще оглави Патриаршеска Златоустова св. Литургия в ПКСХП „Св. Александър Невски“. Той ще бъде в съслужение с Техни преосвещенства Мелнишки епископ Герасим - главен секретар на Светия Синод на Българската православна църква, Белоградчишки епископ Поликарп - викарий на Софийския митрополит, други висши клирици, храмовото духовенство. Началният час е 9.30 часа.
От 18:00 часа - В митрополитската катедрала „Св. Неделя” се отслужва „Последование на Жениха“. С тази богослужба Светата Православна църква влиза в Страстната седмица, седмицата на Страданията Христови.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

София: Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

20 Април 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
София. От 9.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще присъства на празничната литургия по случай Лазаровден в столичния храм „Св. Успение Богородично“ в кв. „Обеля“, ул. „Дмитрий Лихачов“ № 4. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. След края на църковната служба пред храма националният обществен защитник ще дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани в акция „Купи и сподели“, част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която омбудсманът организира за четвърта поредна година. След 11.30 часа в столичния магазин на КАУФЛАНД на ул. „Скопие“ № 1, в кв. „Банишора“, Манолова се включва отново в събирането на хранителни продукти за трапезата на възрастните, които няма да получат надбавка върху великденските си пенсии.
Тази година инициативата „Купи и сподели“ се реализира в три последователни уикенда преди Възкресение Христово с набирането на трайни пакетирани храни - олио, брашно, захар, ориз, макарони, консерви, боб, леща, бисквити, сухи пасти и др., които клиенти на магазина могат да закупят и оставят като дарение в специално поставените на изхода колички, брандирани с логото на кампанията.
44 магазина в 14 града на страната се включват в благотворителната кауза – това са най-големите търговски вериги - БИЛЛА, КАУФЛАНД и ЛИДЛ, като към тях се присъединяват и регионални супермаркети - Т МАРКЕТ, BULMAG, СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ, ВИЛТОН, СЛАВЕКС, ВИРЕЯ ЛОМ, БОРУНА И ТИК-ТАК. /Магазините, които участват в инициативата „Купи и сподели“ по градове и часове тук
Доброволците в „Купи и следели“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национален алианс за работа с доброволци /гр. Пловдив, гр. Кюстендил и гр. Стара Загора/, Национално сдружение „Младежки глас“ /гр. Бургас, гр. Стара Загора/, 50 деца - членовете на „Организацията на Българските скаути“ /гр. Варна и гр. Шумен/, ЕГ „Васил Карагьозов“ от гр. Ямбол, ОУ „Кулата“, ПГЛПТ, ПГ „Иван Хаджиенов“ и Младежки общински съвет /гр. Казанлък/, Фондация П.У.Л.С. /гр. Перник/, Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“ /гр. Лом/ и младежи от група „отГОворните“ /гр. Горна Оряховица/ оказват съдействие на всички, решили да подкрепят инициативата. Като доброволци се включват още и местните обществени посредници от гр. Шумен - Иван Капралов, от гр.Стара Загора - Надежда Чакърова – Николова и от гр. Казанлък – Гинка Щерева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хасково: Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави  Архиерейска света Литургия в село Подкрепа

Хасково: Негово високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия в село Подкрепа

20 Април 2019 | 07:39 | Агенция "Фокус"
Хасково. Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще оглави Архиерейска света Литургия в храм „Св. пророк Илия“ в село Подкрепа, Хасковска духовна околия, съобщи репортер на Агенция "Фокус". Начален час - 9.00 часа.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Православната църква чества Възкресението на Лазар, едно от чудесата, извършени през земния живот на нашия Господ Иисус Христос

София: Православната църква чества Възкресението на Лазар, едно от чудесата, извършени през земния живот на нашия Господ Иисус Христос

20 Април 2019 | 07:34 | Агенция "Фокус"
София. Днес е Лазарова събота. Тази събота Православната църква чества Възкресението на Лазар, едно от чудесата, извършени през земния живот на нашия Господ Иисус Христос, съобщи репортер на Агенция "Фокус". На Лазарова събота във всички епархии на Българската православна църква се отслужва Златоустова света Литургия. По този повод Архиерейска света Литургия в гробищен храм "Св. Лазар", гр. Гоце Делчев (Неврокоп) ще оглави Негово високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим. Начален час 9.00 часа.
Никола Петков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Лазаровден е

Лазаровден е

20 Април 2019 | 07:26 | Агенция "Фокус"
София. Лазаровден е. В съботата на Шестата седмица от Великия пост Църквата спомня извършването на най-голямото чудо от Иисус Христос - възкресяването на четиридневно починалия Лазар шест дни преди юдейския празник Пасха. Извършено пред очите на народа, чудото станало причина мнозина да повярват в Христос. Чудото на Лазаровото възкресение предизвикало непоносимо негодуване у първосвещенниците и фарисеите. По съвета на Каиафа, точно в този момент Синедрионът решава да улови Иисус при първа възможност и да Го убие
Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Иисус Христос. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания).
Богослужението на Лазаровден се отличава с необикновена проникновеност и значимост. Лазаровата събота е пасхално тържество - единственият ден в богослужебната църковна година, когато възкресната (неделната) богослужба не е в неделя. Виж по-долу Богослужението през Страстната седмица.
Празникът е с подвижна дата - последната събота преди Страстната неделя. На него се изпълнява ритуала Лазаруване. Подевките (момичета на 13-14 години) се подготвят за лазаруване от Среднопостница (средата на великденския пост) или от Свети четиридесет мъченици (9 март) - разучават лазарски песни и игри, избират си водачка. Девойките лазарки, пременени и накичени с венци и цветя, тръгват по групи от дома на водачката и обикалят къщите. Обикалянето става от обед на Лазарица до обед на Връбница. Понякога лазарките обличат невестини дрехи, защото невестите са „най-берекетлии". Когато влязат в дома, пеят песни за всеки член от семейството, започвайки от най-стария. Песните на лазарките са за синове, внуци, малки деца, смели юнаци, прекрасни девойки и още по-прекрасна любов, за сила и юначество, за хубост, късмет и богатство - на всеки според положението му в семейството и професията.
Лазарките се чакат с радост. Къща, в която са влезли лазарки, е честита през цялата година. Подаряват им се бели яйца (символ на нов живот и ново раждане), брашно, мас. На места лазарките изпълняват и песни за дъжд от обичая „пеперуда", което е свързано със стопанския сезонен обрат. В Източна България се появяват повече „роли" в лазаруването - Лазарова булка и боенек. Боенекът е артистична девойка в мъжки дрехи, с тояга или брадва в ръка. Момичето булка е по-малко и задължително трябва да е бащино и майчино (тоест да има живи родители).
Ритуалният танц на лазарките се нарича боенек - буйно несключено хоро, чиято основна идея е женитбата, и се свързва в християнско време с образа на възкръсналия Лазар. Докато играят на двора, лазарките подскачат високо - да растат високи посевите, да се плодят домашните животни. Извършва се обредно обхождане на ниви и ливади - отново с идеята за здраве и плодородие. На този ден ливадите се чистят от камъни, съчки и изсъхнала шума.
На лазарското хоро се събира цялото селище. На него оглеждат и избират пременените и щастливи бъдещи невести.
В Североизточна България се прави лазарска задушница, което е свързано с вярата, че на Връбница (Цветница) „разпускат умрелите". В петък преди празника жените варят жито и приготвят обредни хлябове без мазнина - един голям и няколко малки в зависимост от броя на починалите. Гробовете се преливат вечерта срещу Лазарица, тогава се разчупва и голямата пита. Малките питки се раздават в събота сутринта.
Лазарски песни Лаленце се люлее на зелена ливада. Не е било лаленце, най е било детенце. Очите му - звездици, лицето му - трендафил.
Как си кротко играло, така си кротко заспало. Майка му го будеше: - Стани, стани, детенце, да си видиш лазарки, как играят и пеят -шити поли развяват, жълти чехли потропват. На този ден празнуват хората с имена Лазар, Лазарина и техните производни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от  кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

София: Възрастни и социално слаби хора ще получат пакети с храна от кампанията „Великден за всеки“ на Лазаровден

19 Април 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
София. На 20 април от 9.00 часа омбудсманът Мая Манолова ще присъства на празничната литургия по случай Лазаровден в столичния храм „Св. Успение Богородично“ в кв. „Обеля“, ул. „Дмитрий Лихачов“ № 4. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. След края на църковната служба пред храма националният обществен защитник ще дари пакети с храна на социално слаби и възрастни хора, събрани в акция „Купи и сподели“, част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която омбудсманът организира за четвърта поредна година. След 11.30 часа в столичния магазин на КАУФЛАНД на ул. „Скопие“ № 1, в кв. „Банишора“, Манолова се включва отново в събирането на хранителни продукти за трапезата на възрастните, които няма да получат надбавка върху великденските си пенсии.
Тази година инициативата „Купи и сподели“ се реализира в три последователни уикенда преди Възкресение Христово с набирането на трайни пакетирани храни - олио, брашно, захар, ориз, макарони, консерви, боб, леща, бисквити, сухи пасти и др., които клиенти на магазина могат да закупят и оставят като дарение в специално поставените на изхода колички, брандирани с логото на кампанията.
44 магазина в 14 града на страната се включват в благотворителната кауза – това са най-големите търговски вериги - БИЛЛА, КАУФЛАНД и ЛИДЛ, като към тях се присъединяват и регионални супермаркети - Т МАРКЕТ, BULMAG, СЛЪНЧЕВИ ЛЪЧИ, ВИЛТОН, СЛАВЕКС, ВИРЕЯ ЛОМ, БОРУНА И ТИК-ТАК. /Магазините, които участват в инициативата „Купи и сподели“ по градове и часове тук
Доброволците в „Купи и следели“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национален алианс за работа с доброволци /гр. Пловдив, гр. Кюстендил и гр. Стара Загора/, Национално сдружение „Младежки глас“ /гр. Бургас, гр. Стара Загора/, 50 деца - членовете на „Организацията на Българските скаути“ /гр. Варна и гр. Шумен/, ЕГ „Васил Карагьозов“ от гр. Ямбол, ОУ „Кулата“, ПГЛПТ, ПГ „Иван Хаджиенов“ и Младежки общински съвет /гр. Казанлък/, Фондация П.У.Л.С. /гр. Перник/, Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“ /гр. Лом/ и младежи от група „отГОворните“ /гр. Горна Оряховица/ оказват съдействие на всички, решили да подкрепят инициативата. Като доброволци се включват още и местните обществени посредници от гр. Шумен - Иван Капралов, от гр.Стара Загора - Надежда Чакърова – Николова и от гр. Казанлък – Гинка Щерева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора в рамките на кампанията „Купи и сподели“

Омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора в рамките на кампанията „Купи и сподели“

12 Април 2019 | 16:12 | Агенция "Фокус"
София. На 13 април 2019 г. от 11.00 часа в столичния магазин на търговската верига „Билла“ на бул. „България“ омбудсманът Мая Манолова ще участва в събирането на хранителни продукти за възрастните хора, които няма да получат надбавка върху великденските си пенсии. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана.
Инициативата цели да набере трайни пакетирани храни (олио, брашно, захар, ориз, макарони, консерви, боб, леща, бисквити, сухи пасти и др.) за възрастни хора и е част от Националната кампания „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“, която омбудсманът организира за четвърта поредна година.
Клиентите на магазина ще могат да оставят купените продукти като дарение в специално поставените за целта на изхода колички, брандирани с логото на кампанията.
41 магазина в 13 града на страната се включват в благотворителната кауза – това са най-големите търговски вериги в страната „Билла“, „Кауфланд“ и „Лидл“, като към тях се присъединяват и регионални супермаркети - „Т маркет“, „Bulmag“, „Слънчеви лъчи“, „Вилтон“, „Славекс“, „Вирея Лом“, „Боруна“ и „Тик-Так“. Магазините, които участват в инициативата „Купи и сподели“ по градове и часове, са публикувани тук.
Доброволците на „Великден за всеки“ от Софийски университет „Св. Климент Охридски“, Национален алианс за работа с доброволци (гр. Пловдив, гр. Кюстендил и гр. Стара Загора), Национално сдружение „Младежки глас“ (гр. Бургас, гр. Стара Загора), 50 деца - членовете на „Организацията на Българските скаути“ (гр. Варна и гр. Шумен), ЕГ „Васил Карагьозов“ от гр. Ямбол, Фондация П.У.Л.С. (гр. Перник), Общински ученически клуб „Екология и опазване на околната среда“ (гр. Лом) и младежи от група „отГОворните“ (гр. Горна Оряховица) оказват съдействие на всички, решили да подкрепят инициативата. Като доброволци в „Купи и сподели“ се включват и местните обществени посредници от гр. Шумен - Иван Капралов и от гр. Стара Загора - Надежда Чакърова - Николова.
Кампанията „Великден за всеки – дари празник на баба и дядо“ може да бъде подкрепена и с финансови средства по банкова сметка в УниКредит Булбанк, разкрита конкретно и единствено за целите на кампанията, като титуляр е Български Червен кръст:
IBAN: BG53UNCR70001522802795
Банков код: UNCRBGSF
Или със SMS 1255 - на стойност 1 лев, освободен от ДДС
Чрез on-line дарения от България и чужбина на сайта на БЧК
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.