НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:45


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Никола Костадинов, актьор и режисьор: Човекът-пътник изследва онези въпроси, на които всеки един от нас търси отговор

Никола Костадинов, актьор и режисьор: Човекът-пътник изследва онези въпроси, на които всеки един от нас търси отговор

19 Април 2019 | 19:32 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Човекът-пътник изследва онези въпроси, на които всеки един от нас търси отговор. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Никола Костадинов, актьор и режисьор от Македония и възпитаник на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. По думите му в моноспектакъла „Пътникът“ – втора част се търсят отговори на важни въпроси. „Ние сме търсещи хора и всеки един от нас иска да му се случи нещо ново. В същото време често ни е страх да напуснем онова старото, защото може би там се чувстваме добре“, посочи актьорът. Той заяви, че в „Пътникът“ – втора част се прави опит за напускане на тези граници и преодоляване на този страх. Николай Костадинов коментира, че успява да преодолее тези граници. „Всеки човек е различен и аз смятам, че всеки има своя светлина, която му се появява в живота и, която му отваря една врата, от която той черпи всичко и му се дава всичко необходимо за него през целия живот“, каза още Никола Костадинов. Той посочи, че премиерата на втората част на моноспектакъла е на 20 април, от 19.00 часа, в Камерната сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград.
Според Костадинов театърът е впечатляващо изкуство, което оставя и дава на човека един полет извън границите. Той заяви, че думите на по-възрастните артисти вдъхновяват младите актьори. Никола Костадинов допълни, че е много важно посланието, което отправя актьорът към публиката. „Публиката има огромно значение за мен. Причината е, че без публика актьорът е никой“, допълни Костадинов. Театралът каза още, че за него е много важна публиката и енергията, която тя дава. „Моето послание към публиката е да забравят дори за миг нещата, които ги натоварват и като дойдат да гледат „Пътникът“ в събота да се опитат да слеят душите си заедно с моята“, добави Никола Костадинов. Той отправи и послание към читателите и слушателите на Радио „Фокус“. „Независимо какво се случва между нас, около нас и навсякъде по-света най-важното нещо е любовта, грижата ни един за друг, енергията и това да бъдем здрави“, каза още Никола Костадинов.
Той отбеляза, че втората част на моноспектакъла „Пътникът“ отново съчетава танц и театър и заяви, че смята да продължи да твори в тази посока, защото изпитва силна любов както към театъра, така и към танците. Актьорът коментира трудностите свързани със съчетанието на танц и театър, както и това да бъдеш сам на сцената. „Всяко нещо има своите трудности. Много зависи от възприятието на зрителя и това, което изживява артиста на сцената. Работата на актьора е трудна, но когато има любов към тази работа – нещата се получават“, коментира Никола Костадинов. Той допълни, че е предизвикателство актьорът да бъде сам на сцената както е в моноспектакъла „Пътникът“ в първа и втора част.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Никола Костадинов, актьор и режисьор: В моноспектакъла „Пътникът“ – втора част, се изследват спомените на човека

Никола Костадинов, актьор и режисьор: В моноспектакъла „Пътникът“ – втора част, се изследват спомените на човека

19 Април 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Благоевград. В моноспектакъла „Пътникът“ – втора част, се изследват спомените на човека. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Никола Костадинов, актьор и режисьор от Македония и възпитаник на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. Той посочи, че премиерата на втората част на моноспектакъла от 19.00 часа ще се проведе на 20 април в Камерната сцена на Драматичен театър „Никола Вапцаров“ в Благоевград. По думите му тази част е продължение на проекта.
„В първата част на „Пътникът“ се изследва психологическата разруха на човека. Също така се изследват всички терзания и неща като например сблъсъка с всички проблеми, които среща човек, когато излезе от вкъщи като тези проблеми могат да бъдат емоционални, духовни и психологически. С първата част на „Пътникът“ ще взема участие във фестивала в Разград по танцов театър, който е на 25 април“, посочи Никола Костадинов. Той коментира, че във втора част на „Пътникът“ се разглеждат спомените на човека, защото всеки един от нас трупа спомени и е пътник, който е дошъл на този свят.
„Ние създаваме спомени и след това излитаме на някъде“, каза още Костадинов. Актьорът допълни, че в „Пътникът“ – втора част се разглеждат онези спомени, които са останали в човека. „Анализират се въпросите какво представлявам аз, когато махна дрехите си. Друг въпрос, на който се търси отговор е дали има полет на човешкия дух и нуждата на хората един спрямо друг“, добави Никола Костадинов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: Първата част на моноспектакъла „Пътникът“ ще бъде представена в града

Благоевград: Първата част на моноспектакъла „Пътникът“ ще бъде представена в града

8 Април 2019 | 17:13 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Първата част на моноспектакъла „Пътникът“ ще бъде представена в Благоевград тази вечер. Премиерата на втората част е предвидена за 20 април. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Никола Костадинов, актьор и режисьор от Македония и възпитаник на Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград. „След като се възприе толкова добре бях оставил още нещо в себе си, което ще представя във втора част“, добави актьорът. Той коментира, че втората част е продължение на първата. „Необходимо е зрителят да е гледал най-напред първата част, защото нещата са свързани“, каза още Никола Костадинов. Актьорът отправи послание към всички млади хора, които са се насочили към актьорското изкуство. „Най-важното е да бъдат преди всичко здрави, щастливи, да обичат и да бъдат обичани, защото когато има любов между хората – нещата се случват. Тогава те придобиват друг смисъл, който е човешки и духовен като другите неща нямат много значение“, допълни Никола Костадинов.
„В моноспектакъла „Пътникът“ имам честта да изразя онова, което е вътре в мен като човек съществуващ в този свят“, отбеляза той и посочи, че пиесата се занимава с изследването на психологическата разруха на човека, дерзаещ се от всички мисли както и на онова, което виждат очите му и на всичките взаимоотношения с хората. „Моноспектакълът показва нечовещината, която днес достига върха или дъното при хората“, добави Никола Костадинов. Актьорът заяви, че моноспектакълът е съчинен от танц и театър като по време на актьорската игра се търсят отговори на важни въпроси. Никола Костадинов каза още, че идеята за текста и нещата, които се случват по време на моноспектакъла са измислени от него.
Той уточни, че при моноспектакъла актьорът е сам на сцената, като съществува разликата между моноспектакъла и традиционния театър. „Понякога не ми е много приятно, когато репетирам сам на сцена. Причината е, че искам да имам колеги актьори до себе си, с които да си разменяме енергия и да общуваме“, посочи Никола Костадинов. Той коментира, че в моноспектакъла актьорът получава енергия от публиката, но ако в същото време и дава енергия. „ Причината е, че ако не даваш енергия – няма как и да получиш“, добави актьорът. Той добави, че днес благоевградчани ще могат да видят „Пътникът“ отново като в коментира и въпросът свързан с притеснението, когато актьорът излиза сам на сцената. „В началото имах притеснения, които бяха свързани как публиката ще възприеме идеята, защото се съчетава танц и театър. Това водеше до притеснение. Вече съм сигурен в това, което се случва на сцената и знам какво носи „Пътникът“, заяви Никола Костадинов.
По негови думи в моноспектакъла има монолози, които са писани в различни ситуации и моменти. Той посочи, че представлението е с продължителност от 1 час. „Не мога да определя времето, което ми отне реализацията на този проект, защото текстът е писан по време на моето обучение и по време на мои пътувания, което се е случвало през последните няколко години“, добави Никола Костадинов. По думите му това, което изследва „Пътникът“ са всички онези терзаещи неща и вълнения, които изпитва човек докато пътува. „Ако трябва са сметнем репетиционния процес е около месец“, каза още Никола Костадинов.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.