НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 08:21


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

"24 Вести" (Македония): Управляващите чакат "черно на бяло" предложенията на ВМРО-ДПМНЕ за СП

"24 Вести" (Македония): Управляващите чакат "черно на бяло" предложенията на ВМРО-ДПМНЕ за СП

26 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Скопие. Управляващите в Скопие очакват "черно на бяло" предложенията на председателя на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицковски за предложенията за Специализираната прокуратура, които според опозицията са спорни. От Министерството на правосъдието твърдят, че ще има сближаване на позициите, ако опозицията и писмено опише разследванията, които екипът на специалния прокурор Катица Янева отвори след 30 юни 2017 г. и ги предаде на Любомир Йовевски и неговите колеги, които да вземат решение кои доказателства ще бъдат използвани и кои процедури ще бъдат продължени, предава скопската телевизия "24 Вести".
"Последното изявление на председателя на ВМРО-ДПМНЕ дава надежда, че е приемливо това, което говорим и предлагаме, и затова компетентните прокурори, които ще получат започнатите дела, ще вземат решение за бъдещето им. За да говорим за сближаване на нагласите, не трябва да се изисква да закриваме всички производства след първите 18 месеца и да унищожаваме всички събрани в тях материални доказателства, защото това би означавало скрита амнистия", се казва в изявление на Министерството на правосъдието на Северна Македония.
Опозицията увери, че ще представи забележките си в понеделник. В интервю за телевизията Мицковски подчерта, че неговият екип търси прокурори, които да поемат случаите от СП. С премира Зоран Заев се разбраха чрез медиите, подчертава "24 Вести".
Споразумението за статута на СП остава неясно. Според източници ай-новите сигнали от опозицията са, че тя ще настоява СП да бъде специално звено, което да не е под юрисдикцията на Прокуратурата за организираната престъпност. Информацията не е потвърдена официално.
Преговорите по закона за прокуратурата, който ще определи статута на СП, започнаха миналия месец. Продължават заседанията на работните групи, анализът на 65-те изменения, предложени от опозицията. Поради необходимостта от получаване на положителна препоръка от Европейската комисия, възможна само с приемането на закона, правителството на Заев настояваше за постигане на споразумението с опозицията до края на март. Това обаче не бе постигнато поради взаимни обвинения.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.