НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:59


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Еврохолд България“ АД: Оказваме пълно съдействие на КФН за започналата проверка по сделката за придобиване на ЧЕЗ

„Еврохолд България“ АД: Оказваме пълно съдействие на КФН за започналата проверка по сделката за придобиване на ЧЕЗ

25 Април 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с ангажимента си да разкрива чувствителна информация, свързана със сделката по придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа – „Еврохолд България“ АД, информира обществеността, че дружеството оказва пълно съдействие на Комисията за финансов надзор (КФН) във връзка със стартиралата на 24 април проверка на регулатора. Това съобщиха от холдинга. „Еврохолд“ приема започналата проверка за закономерна и очаквана стъпка с оглед значимостта на сделката за активите на ЧЕЗ в България, предоставя всички необходими и изискани от комисията документи и осигурява пълен достъп до информацията за дейността на дружеството на служителите на надзора.
Като холдинг с дългогодишен публичен статут и с дъщерни дружества, чиито бизнес операции подлежат на стриктен регулаторен контрол, „Еврохолд“ винаги е бил обект на регулярни проверки от страна на КФН и е оказвал необходимото съдействие на органите на комисията. „Еврохолд“ се отчита публично за своята дейност, като регулярно разкрива и публикува детайлна финансова и нефинансова информация в изискваните от закона и регулатора срокове, канали и формат. Финансовите отчети и доклади за дейността на дружеството се публикуват на тримесечна и годишна база на корпоративния уебсайт и на сайтовете на Българската и Варшавската фондова борса, на които се търгуват акциите на българската компания. „Еврохолд“ е единствената българска частна небанкова институция с присъден рейтинг от една от трите най-големи международни агенции за кредитен рейтинг на глобално ниво - Fitch Ratings. В тази връзка Fitch Ratings извършва регулярен преглед и оценка на финансовото състояние на компанията, за което публикува и необходимите доклади, които са публично достъпни. „Еврохолд“ доброволно спазва Националния кодекс за корпоративно управление, който изисква от дружеството да прилага добрите практики и принципи на корпоративно управление, в това число да извършва своята дейност прозрачно, да се съобразява с всички заинтересовани от бизнеса на холдинга лица и да се държи отговорно пред обществото. „Еврохолд“ отново напомня, че ще финансира сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки. Поради условия за конфиденциалност имената на банките-партньори на този етап не могат да бъдат разкрити. След окончателно подписване на необходимите договорености по финансирането на сделката, Еврохолд ще разкрие всички публични детайли в тази посока.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Комисията за финансов надзор започна проверки на „Еврохолд България“ АД

Комисията за финансов надзор започна проверки на „Еврохолд България“ АД

24 Април 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Предвид високия обществен интерес към сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, Комисията за финансов надзор се самосезира и започва проверки в „Еврохолд България“ АД и в основни дружества от финансовия холдинг. Това съобщиха от пресцентъра на КФН. Основната цел на Комисията е да провери финансовото състояние и капацитет на холдинга с оглед бъдещите придобивания, включително на „ЧЕЗ Разпределение България“ АД и „ЧЕЗ Електро България“ АД.
По закон електроразпределителните дружества са част от националната европейска критична инфраструктура с пряко отношение към въпросите на националната сигурност. С предприетите от Комисията действия по проверка на получилия ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България – „Еврохолд България“ АД, КФН спазва своето обещание за стриктен надзор по отношение на поднадзорните лица и публични дружества, както и прозрачна и навременна комуникация с обществеността.
За назначените проверки са информирани прокуратурата и ДАНС, като същите ще бъдат уведомени, както за резултатите от проверките, така и своевременно, ако се констатират факти и обстоятелства навеждащи на заключения за извършени нарушения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цената на тока и сделката за ЧЕЗ отново на фокус (ОБЗОР)

Цената на тока и сделката за ЧЕЗ отново на фокус (ОБЗОР)

19 Април 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
София. Цената на тока и сделката за ЧЕЗ предизвикаха дебат между Министерството на енергетиката и БСП.
Цената на тока
БСП определи като необосновани исканията на трите електроразпределителни компании за увеличаване на цената на тока. Депутатът от левицата Таско Ерменков заяви, че правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са в основата на непрофесионалното управление на енергийната ни система. Той призова КЕВР да бъде един от стожерите на защита на интереса на обществото, а не само на тези, които произвеждат и продават електроенергия и да се съобрази с доходите на хората. Във връзка с това във вторник (23 април 2019 г.) от 11.00 ч. се организира граждански протест пред КЕВР срещу увеличението на цената на тока. Протестът е организиран от Съюза на пенсионерите 2004 г., Гражданско движение „Социална солидарност“ и Федерацията на потребителите.
От своя страна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова определи като предизборен трик това, точно сега да се поставя сега въпросът с цената на тока. „Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя. Енергийният министър заяви, че всяко едно от ЕРП-тата има право да има претенции, но в крайна сметка регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно. Петкова посочи, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация и определи всичко друго като груба манипулация. Тя уточни, че енергийният сектор е стабилизиран и в него се правят инвестиции. Председателят на парламентарната енергийна комисия Валентин Николов коментира, че правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение е огромен политически натиск. „БСП не предложиха комисар по тяхната квота в КЕВР – последния път, когато имаше промени във връзка със смяната на някои от членовете. Още тогава казахме, че ще има огромен натиск върху тази комисия, че ще бъде използвана политически и че чрез нея ще се опитват да вменяват вини на управляващите. И това се случва“, заяви Николов.
Сделката за ЧЕЗ
Народният представител от БСП Таско Ерменков посочи, че партията остава зад тезата, че държавата е тази, която трябва да притежава ЧЕЗ. „Няма как да прехвърляме отговорността от това, което ни се случва с управлението на ЧЕЗ, и да очакваме, че то ако отиде в други частни ръце, ще се подобри положението", допълни той. Според него сега е сменен параванът за лице на сделката, а отзад всичко е същото.
От своя страна, министърът на енергетиката Теменужка Петкова заяви, че сделката за ЧЕЗ е на чешката държава и България няма възможност за вмешателство в преговорите. Председателят на енергийната комисия Валентин Николов призова контролните органи да установят капиталите на "Еврохолд" и да проверят за евентуално участие на офшорни компании в сделката. По думите му Министерство на енергетиката е направило много по случая, като едно от нещата е фактът, че има възможност КЕВР да прецени купувача и евентуално да не одобри сделката.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валентин Николов, ГЕРБ: Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение

Валентин Николов, ГЕРБ: Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение

19 Април 2019 | 16:09 | Агенция "Фокус"
София. Огромен политически натиск е правенето на внушения за цената на тока преди КЕВР да е излязла с решение. Това каза на брифинг народният представител от ГЕРБ и председател на парламентарната комисия по енергетика, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„БСП не предложиха комисар по тяхната квота в КЕВР – последния път, когато имаше промени във връзка със смяната на някои от членовете. Още тогава казахме, че ще има огромен натиск върху тази комисия, че ще бъде използвана политически и че чрез нея ще се опитват да вменяват вини на управляващите. И това се случва“, заяви Николов.
Той посочи, че преди КЕВР да е излязла с решение за цената на ел. енергията, вече се правят внушения. „Таско Ерменков казва с какви проценти ще бъде увеличена тя. Хубаво е той да занесе в КЕВР своите сметки и да оспори тяхното компетентно решение. Това е огромен политически натиск“, подчерта Николов.
Във връзка с обявения протест пред КЕВР той заяви, че и това е натиск. „Очаква се КЕВР под натиск да вземе решение, а би трябвало КЕВР безпристрастно да вземе решение“, коментира председателят на енергийната комисия. “КЕВР вече не е държавна комисия, тя се избира от парламента и той чрез докладите на КЕВР може да наблюдава дейностите, които тя извършва. За съжаление, БСП често отсъстваше в свикваните подкомисии“, заяви Николов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите

Министър Теменужка Петкова: Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите

19 Април 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Сделката за ЧЕЗ е на чешката държава, България няма възможност за вмешателство в преговорите. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Що се отнася до твърденията кой стоял зад сделката за ЧЕЗ, искам дебело да подчертая това, което българското правителство е заявявало като своя позиция – това е сделка, която е извън правомощията на България и се осъществява в Чехия. Българската държава няма никаква възможност за вмешателство в преговорите, които ЧЕЗ води“, заяви Петкова. Тя посочи, че всичко, което е необходимо, и правителството, и законодателя е предприело като действия, за да бъде защитена енергийната сигурност на държавата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Теменужка Петкова: Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока

Министър Теменужка Петкова: Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока

19 Април 2019 | 15:56 | Агенция "Фокус"
София. Предизборен трик е да се поставя сега въпросът с цената на тока. Това каза на брифинг министърът на енергетиката Теменужка Петкова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „На пресконференция господин Таско Ерменков засегна въпроси, свързани с некомпетентно отношение в областта на енергетиката. Затова искам да напомня какво беше състоянието на държавната енергетика в края на 2014., тогава всичко в сектора беше замряло“, посочи министър Петкова. „Когато някой се опитва да прави внушения, че правителството е некомпетентно в областта на енергетиката, той трябва да си направи сметка какво би могъл да каже в своя защита“, подчерта тя. Петкова посочи, че с БСП имат добро сътрудничество в енергийната комисия. „Поради което съм изненадана, че точно сега се повдига темата с енергетиката. Това за мен е предизборен трик – да се постави цената на ел. енергията“, каза още тя.
Енергийният министър посочи, че в заявлението, което НЕК, е направила няма увеличение с 50%. „Същото се отнася и за ЕРП-тата. Всяко едно от тях може да има своите претенции, но регулаторът е този, който ще счете какво е закономерно“, заяви тя. Петкова посочи, че очакваното увеличение на цената на тока е в рамките на годишната инфлация, всичко друго е груба манипулация.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП определи като необосновани исканията за увеличаване на цената на тока

БСП определи като необосновани исканията за увеличаване на цената на тока

19 Април 2019 | 14:35 | Агенция "Фокус"
София. БСП определи като необосновани исканията за увеличаване на цената на тока. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Таско Ерменков по време на пресконференция в централата на партията, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Днешната пресконференция е във връзка с исканията както от НЕК, така и от ЕРП-ата за повишаване цената на електроенергията. БСП винаги е била против необоснованите искания за увеличаване на каквато и да е цена, още повече на жизненоважни стоки и услуги, каквато е самата електроенергия“, допълни Ерменков и посочи, че исканията за увеличаване на цената на тока са необосновани. Според него правителството на ГЕРБ и „Обединени патриоти“ са в основата на непрофесионалното управление на енергийната ни система. Ерменков посочи, че актулаизацията на цените на тока в една нормална държава, в която растат доходи и брутен вътрешен продукт е нормално повишаването на цената да е съизмеримо с годишната инфлация. "За съжаление, обаче в България не сме в тази ситуация", допълни той. Депутатът призова КЕВР да бъде един стожерите на защита на интереса на обществото, а не само на тези, които произвеждат и продават електроенергия и да се съобрази с доходите на хората. Според него поскъпването не трябва да надхвърля 1% и 1,5 %.
На въпрос дали БСП продължава ЧЕЗ да бъде купена от държавата, Ерменков отговори: "Това, което искам да ви кажа, че БСП винаги е твърдяла от момента, в който започна процедурата за продажба на ЧЕЗ, че българската държава е тази, която трябва да губи това електроразпределително дружество. Няма как да прехвърляме отговорността от това, което ни се случва с управлението на ЧЕЗ и да очакваме, че то ако отиде в други частни ръце, ще се подобри положението", допълни Ерменков. Според него сега е сменен параванът за лице на сделката, а отзад всичко е същото. По думите му придобиването на ЧЕЗ от държавата може да се случи, когато БСП управлява.
На пресконференцията стана ясно, че във вторник (23 април 2019 г.) от 11.00 ч. се организира граждански протест пред КЕВР срещу увеличението на цената на тока. Протестът е организиран от Съюза на пенсионерите 2004 г. и Гражданско движение „Социална солидарност“ и Федерацията на потребителите.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Еврохолд България" ще участва самостоятелно в преговорите за българските активи на "ЧЕЗ Груп"

"Еврохолд България" ще участва самостоятелно в преговорите за българските активи на "ЧЕЗ Груп"

17 Април 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
София. Най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - "Еврохолд България" АД, получи ексклузивност за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България, съобщиха от холдинга. От там, уточняват, че компанията участва самостоятелно в процедурата. "Еврохолд" ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.
От холдинга посочват, че намерението за придобиването на активите на "ЧЕЗ Груп" в България е част от дългосрочната стратегия на "Еврохолд" за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. "Еврохолд" е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на "ЧЕЗ Груп в България", която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Ако има увеличение на цената на тока, то ще е в рамките на 3%

Доц. Иван Иванов, КЕВР: Ако има увеличение на цената на тока, то ще е в рамките на 3%

10 Април 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Ако има увеличение на цената на тока, то ще е в рамките на 3%. Това каза пред журналисти председателят на КЕВР доц. Иван Иванов след дискусия за кражбите на ток, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Ако има увеличение на цената на тока за битовия потребител, то ще е в рамките на 3% или 3% и нещо - в рамките на годишната инфлация. В тази зона - 2,9% - 3,2%“, обясни той. „Но е много далеч от това, което искат електроразпределителните дружества. Нито в предишните години, нито сега техните искания не сме ги удовлетворявали", заяви доц. Иванов и уточни, че същото важи и за искането на НЕК. „Аз не разделям дружествата по това дали са държавни, или са частни", коментира председателят на КЕВР. Във връзка с претенциите на електроразпределителните дружества за промените, които те смятат, че са необходими за кражбата на ток, доц. Иванов уточни, че към момента е намерен добър баланс. „Единствено тримесечният срок, в който те трябва да проверят техническото състояние на електромерите, изисква назначаване на няколко хиляди нови служители, което безспорно трябва да го отразят в техните необходими разходи. Там вероятно ще преразгледаме този срок“, поясни Иван Иванов. „В останалите части от правилата за измерване на количество ел. енергия сме напълно обосновани и защитаваме обществения интерес. Правилата изискват единствено да се възстановят разходите на дружеството, което то е направило за тази енергия, и в това отношение се стремим да го изпълним", коментира доц. Иванов и посочи, че разходите се възстановяват от конкретния нарушител.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврохолд отправи индивидуална оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България

Еврохолд отправи индивидуална оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България

1 Април 2019 | 17:17 | Агенция "Фокус"
София. След задълбочено проучване и обстоен анализ на финансовите резултати на българските подразделения на чешката енергийна компания ЧЕЗ Груп, най-големият публичен холдинг в България и една от водещите независими бизнес групи в Централна и Югоизточна Европа - Еврохолд България АД, отправи днес обвързваща оферта за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България. Това съобщиха от Еврохолд. Еврохолд участва самостоятелно в процедурата и не е партньор с някой от останалите кандидати. Еврохолд ще финансира сделката със собствени средства и с подкрепата на водещи западноевропейски банки.
Намерението за придобиването на активите на ЧЕЗ Груп в България е част от дългосрочната стратегия на холдинга за навлизане в нови регулирани бизнес сегменти, предлагащи големи възможности за растеж. Едновременно със сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд разглежда възможността да продаде част от активите си извън застрахователния бизнес, за да се фокусира върху сегментите с най-голям потенциал за растеж.
Еврохолд планира увеличение на капитала с близо 80 млн. нови акции, от което очаква да набере 80 млн. евро. Решението трябва да бъде одобрено от акционерите на компанията на извънредно общо събрание на 22 април. Ръководството на холдинга е получило уверение и подкрепа за увеличението на капитала от основните акционери.
До избора на купувач за активите на ЧЕЗ Груп в България, Еврохолд България АД не може да разкрива повече детайли по темата, доколкото последните са конфиденциална информация, която може да увреди интересите на участниците в търга и акционерите на холдинга.
В съответствие със своята корпоративна политика, дружеството няма да коментира слухове или спекулации на пазара, особено, когато това засяга трети страни. Еврохолд е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация. В случай на чувствителна информация, свързана със сделката за активите на ЧЕЗ Груп в България, която засяга акционерите и останалите заинтересовани от холдинга лица, компанията ще информира последните своевременно.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Природният газ ще поскъпне с под 1% през второто тримесечие на 2019 г., няма да има промяна в цената на тока и парното за потребитлите

Природният газ ще поскъпне с под 1% през второто тримесечие на 2019 г., няма да има промяна в цената на тока и парното за потребитлите

28 Март 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) прие решение във връзка с подаденото от „Булгаргаз” ЕАД заявление за утвърждаване на цена за IІ-ро тримесечие на 2019 г., по която общественият доставчик продава природен газ на крайните снабдители на природен газ и на клиенти, присъединени към газопреносната мрежа. Това съобщиха от пресцентъра на КЕВР.
Утвърдената от Комисията цена на природния газ за второто тримесечие е в размер на 45,17 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС). Тя е с 0,83 % по-висока от цената за І-то тримесечие на 2019 г. В утвърдената цена на природния газ от 45,17 лв./MWh лв. (без акциз и ДДС) са включени компонента „цена на природния газ на входа на газопреносните мрежи“ в размер на 44,35 лв./MWh, компонента за дейността „обществена доставка“ по чл. 17, ал. 6 от НРЦПГ в размер на 0,69 лв./MWh и компонента за компенсиране на разходи, произтичащи от наложени задължения към обществото по чл. 11а, ал. 2 от НРЦПГ в размер на 0,13 лв./MWh, покриваща разходите на "Булгаргаз" ЕАД за съхранение на количества в подземното газово хранилище „Чирен“ в изпълнение на задължения по Плана за действие при извънредни ситуации, съгласно Регламент на ЕС № 994/2010. В цената на природния газ не са включени цени за достъп и пренос през газопреносната мрежа, определени по реда на Методиката за определяне на цени за достъп и пренос на природен газ през газопреносните мрежи, собственост на "Булгартрансгаз" ЕАД, които клиентите следва да заплащат на крайните снабдители.
При утвърждаването на цената на природния газ КЕВР се съобразява с условията, залегнали в действащия договор между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром экспорт". В ценообразуващата формула по договора се отчита движението на цените на алтернативните на природния газ горива - мазут със съдържание на сяра 1% и газьол със съдържание на сяра 0,1%, на световните пазари за последните 9 месеца. При определяне на цената се отразяват и промените в курса на щатския долар спрямо лева, калоричността и количествата природен газ за съответното тримесечие. В правомощията на КЕВР е да установи единствено дали заявлението на обществения доставчик "Булгаргаз" ЕАД отговаря на изискванията на Наредба № 2 за регулиране на цените на природния газ и на договора за доставка между между "Булгаргаз" ЕАД и ООО "Газпром Експорт".
Независимо от повишението с 0,83%, за битовите и за стопанските потребители, ползващи природен газ, реалното увеличение ще бъде около 0,5%, тъй като останалите компоненти, формиращи цената на услугата - цена за достъп, пренос, разпределение и снабдяване, не се променят.
Промяната на цената на природния газ няма да се отрази на цените на топлинната енергия.
Без промяна остават и цените на електрическата енергия за битовите и небитовите потребители на регулиран пазар.
Решението на КЕВР за утвърждаване на цената на природния газ за ІІ-ро тримесечие на 2019 г. ще бъде публикувано на интернет страницата на регулатора.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Еврохолд България“ АД: Ако компанията и подразделенията ѝ възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично

„Еврохолд България“ АД: Ако компанията и подразделенията ѝ възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично

25 Март 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
София. Ако „Еврохолд България“ АД и подразделенията ѝ възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично. Това се посочва в позиция на компанията във връзка със слуховете и спекулациите, които замесват името на „Еврохолд България“ АД в потенциалната сделка за придобиването на активите на „ЧЕЗ Груп в България“.
„Следвайки своята корпоративна политика и правила, „Еврохолд България“ АД не коментира слухове или спекулативни информации, особено, когато това засяга трети страни“, се посочва в позицията. От компанията отбелязват, че „Еврохолд“ е публична компания, чийто акции се търгуват на Българската и Варшавската фондова борса и като такава, тя спазва стриктно законовите разпоредби и правилата за разкриване и разпространение на корпоративна информация - процес, който се следи внимателно от финансовите регулатори.
„Всяка една публикувана спекулативна непотвърдена информация би могла да повлияе на цената на акциите на холдинга и да увреди интересите на акционерите, включително миноритарните, като това би могло да се счита и за нарушение на законите, които регулират дейността на публичните компании“, отбелязва ръководството на компанията. „Еврохолд“ и нейните дъщерни дружества винаги са обявявали публично придобиванията си, използвайки всички съществуващи медийни канали и информирайки едновременно всички заинтересовани лица. Ако компанията и подразделенията й възнамеряват да реализират нови придобивания в бъдеще, те ще ги обявят публично и своевременно ще информират всички заинтересовани лица“, се посочва още в писмото.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Административният съд отхвърли две жалби на "Инерком България" и на ЧЕЗ срещу КЗК

Административният съд отхвърли две жалби на "Инерком България" и на ЧЕЗ срещу КЗК

21 Февруари 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
София. Административният съд София (АССО) отхвърли две жалби на "Инерком България" срещу КЗК, съобщиха от пресцентъра на съда.
Състав на АССО се e произнесъл по две жалби от „Инерком България“ ЕАД, представлявано от изпълнителния директор Гинка Върбакова чрез процесуален представител и по жалба от ЧЕЗ а. с. /CEZ a. s./, акционерно дружество, учредено и съществуващо съгласно законите на Република Чехия, регистрирано в търговския регистър към Общинския съд в Прага и ЧЕЗ Бългериън Инвестмънтс Б. В. /CEZ Bulgarian Investments B. V./ холандско дружество с ограничена отговорност.
АССО отхвърля и двете жалби. Срещу Определение №1446 от 20.12.2018 г. на Комисията за защита на конкуренцията, с което е спряно производството по преписка № КЗК/1079/2018 г. до окончателното приключване на съдебния спор по адм. дело № 1039/2018 г по описа на ВАС.
Според определението на АССО, КЗК правилно е спряла производството по преписка № КЗК-1079/2018 г. до окончателното приключване на съдебния спор по адм. дело № 1039/2018 г по описа на ВАС, тъй като не може да се произнесе без яснота относно положението на придобиваната група предприятия на ЧЕЗ, тяхната икономическа сила и значение за пазара, което от своя страна влияе пряко върху извода относно оценката за концентрацията при настъпилото изменение в групата на предприятията, контролирани от придобиващото предприятия, а именно „Инерком България“ ЕАД.
Оспорваното определение на КЗК. е постановено от компетентен орган съгласно чл. 63 от ЗЗК, подписано е от всички членове на Комисията и отговаря на поставените от закона изисквания за съдържание. КЗК не е допуснала съществени процесуални нарушения при постановяване на оспореното решение.
Налице е и съобразяване на целта на закона - да се осигури защита и условия за разширяване на конкуренцията, което е невъзможно без яснота относно положението на всяко едно от предприятия, опериращи на съответния пазар.
Определението на АССО може да се оспори с частна жалба пред Върховен административен съд на Република България в 7-дневен срок от съобщението.
Пълният текст на съдебното определение може да видите тук: http://212.122.175.110/delovodna_sistema.nsf/2e9d170dda58908fc225774c00270ef2/fafaa0b380a3fd32c22583a60051b8f3?OpenDocument

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КЗК спира производството по сделката за ЧЕЗ

КЗК спира производството по сделката за ЧЕЗ

2 Януари 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
София. КЗК спира производството по сделката за придобиването на активите на ЧЕЗ в България от „Инерком“. Това се посочва в решение на Комисията за защита на конкуренцията от 20 декември 2018 г. Според Комисията оценката на сделката е пряко свързана с произнасянето на Върховния административен съд относно законосъобразността на обжалвания административен акт, с който КЗК е забранила придобиването на българските активи на дружеството от „Инерком“. От Комисията заявяват, че наличието на висящ съдебен спор и с цел избягване на противоречието между съдебни и административни актове, определят невъзможността за произнасяне по сделката. С решението производството по сделката е спряно до окончателното приключване на съдебния спор.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района (ОБЗОР)

ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района (ОБЗОР)

4 Декември 2018 | 20:10 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ Разпределение приключи проекти, с които ще подобри електрозахранването на 100 000 домакинства в над 12 столични района. Дружеството завърши два от най-значимите си за електрозахранването на града проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата. На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев.
По време на официално пускане в експлоатация на новите съоръжения регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал, посочи, че е реализирането на двата проекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени и много усилия на служителите на компанията. „Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, коментира той.
Според Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България, процедурата по подмяна на кабела е била изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите „Триадица“ и „Лозенец“. „Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект, поради мащабите на съоръженията. Над 100 000 домакинства и бизнес клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни още Холаковски.
На събитието присъства и зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов, който обясни, че гарантирането на енергийната сигурност е един от най-водещите приоритети на правителството. Според него инвестиционната програма, която „ЧЕЗ Разпределение България“ реализира и целите, които си поставя за рехабилитация на системата с напрежение от 110 киловолта в столицата заслужава адмирации. „Ние от Министерството на енергетиката ви приветстваме за тези ваши цели. Паралелно, с това, което правите, вървите в крак с националните интереси, които ние реализираме в електроенергийната система на България. Само преди една седмица ние открихме един водещ нов проект между Бургас и Варна. Работим и за подобряване значително енергийните капацитети между България и Румъния“, обясни още зам.-министър Първанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЧЕЗ Разпределение приключва значими за електрозахранването на столицата проекти

ЧЕЗ Разпределение приключва значими за електрозахранването на столицата проекти

4 Декември 2018 | 16:02 | Агенция "Фокус"
София. ЧЕЗ Разпределение приключва два от най-значимите си за електрозахранването на София проекти за 2018 г. – подмяната на кабел 110 kV „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“. Това съобщиха от пресцентъра на ЧЕЗ Разпределение. С инвестицията от 6.3 млн. лв. в двата обекта компанията ще предостави по-сигурно електрозахранване за голяма част от столицата през предстоящите коледни и новогодишни празници, по време на които традиционно се повишава консумацията на електроенергия и товарите по мрежата. На мястото на стария маслен кабел е поставен 3 км нов сух кабел с много по-сигурна изолация, а в подстанция „Витоша“ е извършена пълна подмяна на разпределителната уредба. С изпълнението на двата проекта ще се повиши надеждността на електрозахранването в 12 столични квартала в районите Триадица, Лозенец, Красно село, Студентски, Витоша и Изгрев. „В реализирането на двата обекта, освен огромен финансов ресурс, са вложени много усилия на служители на компанията. Те денонощно работиха и следиха за успешното му изпълнение и създадоха необходимата организация за работа с цел по-бързото му завършване. Сега се радвам да съобщя, че в навечерието на настъпващите коледни и новогодишни празници сигурността на електрозахранването в София е повишена многократно“, каза Карел Крал, регионален мениджър на ЧЕЗ за България. „Подмяната на кабела беше изключително трудна за изпълнение, защото той преминава през силно урбанизирани площи в районите Триадица и Лозенец. Благодарни сме за търпението на гражданите в тези райони, защото временните неудобства, които ние се постарахме да сведем до минимум, ще доведат до спокойствие в дългосрочен план. Реконструкцията на подстанция „Витоша“ също беше сложен проект, поради мащабите на съоръженията. Над 100 000 домакинства и бизнес клиенти, както и за болници, транспорт и др. вече ще бъдат с по-надеждно електрозахранване. Благодаря на институциите за съдействието, което получихме по време на работата“, допълни Петър Холаковски, изпълнителен директор на ЧЕЗ Разпределение България. Ръководството на ЧЕЗ пусна в експлоатация новите съоръжения на официално събитие на 4 декември на територията на подстанция „Витоша“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока

Карел Крал, ЧЕЗ: Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока

4 Декември 2018 | 12:45 | Агенция "Фокус"
София. Продажбата на българските активи на ЧЕЗ няма да се отрази на цените на тока. Това каза пред журналисти регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал по време на официално пускане в експлоатация на подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Цената на ток се определя от регулатора. Ценообразуването е на базата на инвестиционна програма, поддръжка, оперативни разходи. Регулаторът ще прецени, какво ще признае и какво няма да признае. Това няма никаква връзка със собствеността,“ каза той. „Не е вярно, че „Инерком“ е бил част от управлението на дружеството. Оперативното управление на ЧЕЗ винаги е било в ръцете на управителни съвети. Вярно е, че има подписан договор, но това не засяга оперативната дейност“, каза още Крал.
Регионалният мениджър на ЧЕЗ за България обясни също, че прекъсването на електрозахранването отново не зависи от собственика на дружеството. „Аз мисля, че правим всичко възможно. Инвестиционната програма на дружеството през последните години надвишава над 100 млн. лева“, посочи той, като отхвърли твърдението, че „ЧЕЗ Разпределение за България“ като компания най-малко изпълнява заявената си инвестиционна програма.
„Последните години ние изпълняваме на най-високо ниво нашата инвестиционна програма. Изпълнили сме програмите за минали години, имаме проекти, както за 2019, така и за 2020 година. Част от проектите отново ще бъдат подмяна на 110-киловолтов кабел, работим по райони. Тази година имаме вече и мрежа от 180 електромери с дистанционно управление“, каза той. Според него нито един изпълнител не може да гарантира на 100% предотвратяването на аварии, инциденти и катастрофи.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Първанов: Гарантирането на енергийната сигурност е водещ приоритет на нашето правителството

Зам.-министър Красимир Първанов: Гарантирането на енергийната сигурност е водещ приоритет на нашето правителството

4 Декември 2018 | 12:22 | Агенция "Фокус"
София. Гарантирането на енергийната сигурност е един от най-водещите приоритети на нашето правителството. Това каза зам.-министърът на енергетиката Красимир Първанов по време на официално пускане в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ от „ЧЕЗ Разпределение за България“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Изключително ми е приятно днес за предоставената възможност да бъда с вас при въвеждането на експлоатация на толкова значителни съоръжения за повишаване качеството на електрозахранването в столицата. Гарантирането на енергийната сигурност, е един от най-водещите приоритети на нашето правителството. Знаете, че при Председателството на България в Съвета на ЕС енергетиката пак беше един от водещите приоритети“, посочи той.
Зам.-министърът на енергетиката каза, че инвестиционната програма, която „ЧЕЗ Разпределение за България“ реализира и целите, които си поставя за рехабилитация на системата с напрежение от 110 киловолта в столицата заслужава адмирации. „Ние от Министерството на енергетиката ви приветстваме за тези ваши цели. Паралелно, с това, което правите, вървите в крак с националните интереси, които ние реализираме в електроенергийната система на България. Само преди една седмица ние открихме един водещ нов проект между Бургас и Варна. Работим и за подобряване значително енергийните капацитети между България и Румъния“, обясни още зам.-министър Първанов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Петър Холаковски, ЧЕЗ: Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повишат качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства

Петър Холаковски, ЧЕЗ: Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повишат качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства

4 Декември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. С подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструирането на подстанция „Витоша“ ще се повиши качеството и сигурността на електрозахранването на 100 000 домакинства. Това каза изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“ Петър Холаковски по време на официалното им пускане в експлоатация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Този проект не беше лесен, защото кабелът минаваше през урбанизирани места и това доведе до недоволство на обществото, но ние се справихме. Във връзка с проектите ние подменихме 3 км кабел и промяна на подстанция на разпределително съоръжение. Този кабел ще подобри основно сигурността на захранване на 6 столични района – „Лозенец“, „Красно село“, „Студентски град“, „Витоша“ и „Изгрев“. Новата технология има по-голяма мощност и по-висок стандарт“, заяви Холаковски.
По думите му това не би се получило без сътрудничество от държавни институции. „Искам да благодаря на всички хора, които се включиха в този проект и на всички, които ни подкрепяха, на екипа на „ЧЕЗ Разпределение България“ и на всички служители на нашата група. Бих искал да пожелая на всички весели празници. Надявам се догодина пак да се видим“, коментира още изпълнителният директор на „ЧЕЗ Разпределение България“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Карел Крал, ЧЕЗ: Подмененият 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ ще подсигурят голяма част от електрозахранването в София

Карел Крал, ЧЕЗ: Подмененият 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“ ще подсигурят голяма част от електрозахранването в София

4 Декември 2018 | 12:10 | Агенция "Фокус"
София. Подмяната на 110-киловолтовия кабел „Драгалевци“ и реконструкцията на подстанция „Витоша“ са най-мащабният проект на „ЧЕЗ Разпределение България“ за 2018 г. Стойността на проекта надвишава 6 млн. лева и говорим за подмяна на стара технология с нова. Чрез него ще подсигурим голяма част от електрозахранването в София, домакинства, държавни институции, транспорт. Това каза регионалният мениджър на ЧЕЗ за България Карел Крал по време на официалното им пускане в експлоатация, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Много се радвам, че този проект беше завършен преди зимния сезон и празниците. Този проект е поредният и той е част от цялостната програма за подмяна на инфраструктура“, заяви Крал. Той коментира, че потреблението в столицата нараства многократно и се надява, че с тези проекти, ще бъдат задоволени нуждите на потребителите и бизнеса.
„Преди седмица приключихме и проекта „София центрум“, който е на стойност над 2 млн. лв. Той е част от мащабната програма на „ЧЕЗ Разпределение България“ през 2018г. за Западна България, която е на стойност почти 100 млн. лв. През 2017 г. и 2018 г. инвестиционната програма на дружеството беше над 100 млн. лв.“, каза още Крал.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

София: „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“

София: „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“

4 Декември 2018 | 11:53 | Агенция "Фокус"
София. „ЧЕЗ Разпределение България“ пусна в експлоатация подменения 110-киловолтов кабел „Драгалевци“ и реконструираната подстанция „Витоша“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Дружеството приключи най-мащабните си и сложни за изпълнение проекти за 2018 г. По прогноза на компанията с реализацията на тези два проекта ще бъде подобрено електрозахранването на над 100 000 клиенти в 6 столични района, включително централна градска част, важни държавни и правителствени институции и ведомства. Вложените инвестиции са на стойност 6,3 млн. лв. Според ръководството на дружеството тези проекти са важни за София, защото са част от стратегическата инфраструктура на столицата.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Инерком България“: Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ

„Инерком България“: Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ

3 Декември 2018 | 15:31 | Агенция "Фокус"
София. Работим за финализиране на сделката за активите на ЧЕЗ. Това се посочва в съобщение до медиите, изпратено от офиса на „Инерком България“ ЕАД. „Инерком“ и ЧЕЗ имат валиден договор. „Инерком“ полага всички необходими усилия за изпълнение на отлагателните условия по договора-получаване на регулаторно разрешение и е в очакване на одобрението му.
Сделката между ЧЕЗ и „Инерком“ следва законовите изисквания, компетентни да се произнасят са само определените по закон български институции. „Инерком“ има подкрепата на глобални инвестиционни банки за финализиране на сделката.
Междувременно от справка на сайта на ВАС става ясно, че на 20 ноември 201 г., тричленен състав на Върховния административен съд е отменил решението на КЗК, с което отказва да одобри придобиването на българските активи на ЧЕЗ от „Инерком“. С мотива, че отказът е незаконосъобразен, върховните съдии са върнали преписката на Комисията. Тя обаче е обжалвала определението пред петчленен състав на Върховния административен съд.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.