НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Hungary Today: Унгария и Словакия се готвят заедно за спирането на газта през Украйна

Hungary Today: Унгария и Словакия се готвят заедно за спирането на газта през Украйна

29 Април 2019 | 09:03 | Агенция "Фокус"
Будапеща. Унгария и Словакия се готвят заедно за възможно спиране на доставките на газ през Украйна, предвид това, че Киев и Москва все още не са сключили споразумение за транзит след 1 януари 2020 година, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след преговори с енергийния министър на Словакия Петер Зига, пише електронното издание Hungary Today.
На срещата, проведена в кулоарите на форума „Пояс и път“ в Пекин, Сиярто заяви, че Будапеща и Братислава трябва да са подготвени в случай, че от Украйна спре да идва газ.
Едно от решенията е създаване на южен коридор за доставки чрез удължаването на газопровода „Турски поток“ през България и Сърбия към Унгария. Заради унгарско-словашкия интерконектор, Словакия също ще получи достъп до „синьото гориво“, обясни Сиярто.
Унгарски и словашки доставчици на газ, превозвачи и търговци ще създадат работна група през септември, за да се подготвят за такива сценарии, каза той.
Унгарският външен министър също така отбеляза, че Будапеща вече се е споразумяла с изпълнителния директор на „Газпром“ Алексей Милер да закупи част от предвиденото за 2020 година количество през 2019 година и да го съхрани в унгарски съоръжения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан очаква ЕС да даде положителна препоръка за Македония

„МКД“ (Македония): Йоханес Хан очаква ЕС да даде положителна препоръка за Македония

27 Април 2019 | 08:53 | Агенция "Фокус"
Берлин. Еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан в интервю за германска агенция предупреди, че отлагането на започването на присъединителните преговори с държавите от Западните Балкани, постигнали напредък в изпълнението на поставените критерии, като Северна Македония, може да дестабилизира целия регион, цитира думите му македонското електронно издание “МКД“.
Хан даде интервю преди среща в Берлин в понеделник, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон с представители на страните от Западните Балкани.
„Отлагането или непризнаването на обективния напредък на страните кандидатки би имало драматични последици за засегнатите страни и за целия регион като цяло. Това вероятно ще доведе до отрицателен ефект на доминото, каза Хан.
Той очаква в края на следващия месец Европейската комисия да даде положителна препоръка за Северна Македония и Албания да започнат преговори за членство въз основа на единодушно приетите от държавите-членки критерии.
Става дума за доверието в ЕС, като държавите-членки определиха юни като месец за решение за започване на преговори за присъединяване със Северна Македония и Албания и че всяко забавяне или непризнаване на напредъка ще има пагубни последици.
Би било особено рисковано, ако започването на преговори за членство на Северна Македония бъде отхвърлено или се отложи, каза Хан, добавяйки, че ако тази страна сега е разочарована след трийсетгодишния спор за името въпреки въведените реформи, съществува опасност от вътрешна дестабилизация със сериозни последствия за целия регион.
Държавите-членки на ЕС ще вземат решение въз основа на настоящата политическа оценка, като например разрешаването на дългогодишния спор за името с Гърция в случая със Северна Македония и напредъка в съдебните реформи в случая с Албания.
Еврокомисарят отбеляза също, че основната цел на Берлинската среща трябва да бъде намирането на решение на блокирането на диалога между Сърбия и Косово. Той приветства инициативата на Париж и Берлин и техния интерес към региона, но предупреди, че решението на въпроса не може да бъде наложено отвън.
„Ясно е, че двете страни(Сърбия и Косово – бел.ред.) трябва да вземат устойчиво решение, което в крайна сметка трябва да доведе до възможно споразумение и да го представят на своите граждани. Външно наложено решение не може да действа,” каза Хан в интервю за германската агенция.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Косовските лидери отиват на срещата в Берлин с противоположни позиции

„Зери“ (Косово): Косовските лидери отиват на срещата в Берлин с противоположни позиции

23 Април 2019 | 16:23 | Агенция "Фокус"
Прищина. В навечерието на срещата на върха за Западните Балкани в Берлин, прищинският вестник „Зери“ пише, че косовската страна и по-конкретно, премиерът Рамуш Харадинай и президентът Хашим Тачи, продължават да имат противоположни позиции за диалога със Сърбия и неговия изход.
Вицепремиерът и заместник-председател на Демократическата партия на Косово (ДПК) Енвер Ходжай каза пред вестника, че централната тема на предстоящата среща в Берлин ще бъде преговорите между Косово и Сърбия и как те могат да бъдат възобновени. „Може да има европейско обещание от двете най-големи страни от ЕС да приключат процеса през 2019 г.“, каза той. Ходжай обаче не очаква никакво споразумение между Косово и Сърбия да излезе от срещата: „Това няма да бъде двустранна среща между Косово и Сърбия, а многостранна и в такъв формат могат да се изразят само ангажираност, срокове, изразяване на подкрепата на Европейския съюз, но не и споразумение в края му“.
В същото време, Наим Рашити от базираната в Косово група за политика на Балканите заяви, че не вярва, че на срещата в Берлин ще бъде постигнато споразумение между Косово и Сърбия, но вероятно ще има обсъждане на митата за внос и други условия.

Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовски вицепремиер: Отношението на ЕС към региона ще си проличи, когато трябва да започнат присъединителните преговори със Скопие и Тирана

Косовски вицепремиер: Отношението на ЕС към региона ще си проличи, когато трябва да започнат присъединителните преговори със Скопие и Тирана

20 Април 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският вицепремиер Енвер Ходжай заяви, че на срещата на върха на лидерите от Западните Балкани в Берлин, която ще се проведе в края на месеца по инициатива на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, не може да се очаква предложение за окончателно споразумение между Косово и Сърбия, предава скопският телевизионен канал „1ТВ“.
На пресконференция в петък, Ходжай заяви, че след тези преговори и по-конкретно, в течение на лятото, „ще се види как Европейският съюз третира региона с отварянето на преговорите със Северна Македония и Албания и либерализацията на визовия режим за Косово, предава кореспондентът на МИА от Прищина.
По думите на политика, на срещата на 29 април в Берлин, чийто фокус ще бъдат отношенията между Косово и Сърбия, „може да се очакват препоръки, времеви рамки или предложения за продължаване на диалога, но не и договор“.
„Това е многостранна среща, организирана от германците и французите, на която ще участват лидерите на страните от Западните Балкани. А на такива многостранни срещи не може да се очаква някакъв договор“, заяви бившият външен министър на Косово, който в момента е вицепремиер в правителството на премиера Рамуш Харадинай.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Германия извади Австрия от срещата в Берлин заради съгласието на Виена с корекция на границите

Gazeta Express: Германия извади Австрия от срещата в Берлин заради съгласието на Виена с корекция на границите

20 Април 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
Прищина. Инициативата на Австрия миналата година по време на Форума на Албах, в опит да се наложи като посредник за разрешаване на спора между Косово и Сърбия чрез корекция на границите, без да се зачита напълно Германия, остави горчив вкус у германския канцлер Ангела Меркел. Срещата на високо равнище, която ще се състои на 29 април в Берлин между ЕС (Германия и Франция) и Западните Балкани, се очаква да засили диалога, докато австрийците са напълно игнорирани, коментира англоезичната версия на базирания в Прищина вестник Gazeta Express.
През септември миналата година, когато австрийците приеха президентите на Косово Хашим Тачи и Александър Вучич от Сърбия като част от конференцията на Европейския форум Алпбах, беше пропагандирана идеята за споразумение между Косово и Сърбия чрез промяна на границите. Австрийският президент Александър Ван дер Беллен изрази оптимизма си, че е възможно споразумение между Прищина и Белград. Зад завесата беше друг австрийски дипломат, бивш пратеник на ЕС за Косово Волфганг Петриш, който, изглежда, лесно убеди правителството си да приеме идеята за преначертаване на границите на Балканите.
Срещата в Алпбах остави горчив вкус в Германия, най-силнaта страна от ЕС, която акцентира върху европейската перспектива на Западните Балкани. Освен това австрийският канцлер Себастиан Курц публично подкрепи идеята за замяна на територии, като начин за решаване на конфликта между Косово и Сърбия. Той дори разгледа този въпрос, докато се срещна във Вашингтон с президента на САЩ Доналд Тръмп и го помоли да се включи в този процес. Ходът на Австрия предизвика раздразнение в Германия, но публично, обаче, реагира само един ветеран германски дипломат - бивш пратеник на ЕС, Волфганг Ишингер. „Тръмп да реши европейски конфликт и да празнува в Белия дом? Страхувам се, че още не сме стигнали до там. Но докато не се намери решение, можем ли да празнуваме в Европа, а не отново, както през 90-те години във Вашингтон ”, пише по това време Ишингер. За да усложни още повече ситуацията, Курц се обърна към Германия, която не одобрява категорично идеята за промени границите.
За да се противопостави на "австрийския план", Германия сега насърчава идеята за двоен суверенитет в Северно Косово, населено главно от сърби, на която Сърбия се противопостави, защото, както се казва, това означава признаване на Косово. Берлинската среща предизвика дебати и в Косово. Президентът Хашим Тачи в телевизионно интервю в четвъртък вечерта заяви, че Берлинската среща на върха няма да произведе нищо и „нищо няма да бъде погребано в Берлин“ - позовавайки се на австрийските медии, че корекцията на идеята за граница „ще бъде погребана“ на 29 април в Берлин. Тачи дори открито заяви, че основният адрес за решаване на косовско-сръбския въпрос са Съединените щати и рамковото писмо на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовските сърби: Русия трябва да се включи в преговорите за Косово

Косовските сърби: Русия трябва да се включи в преговорите за Косово

19 Април 2019 | 19:43 | Агенция "Фокус"
Косовска Митровица. Вместо да върне преговорите за статута на Косово в Съвета за сигурност на ООН, президентът на Сърбия Александър Вучич след всеки „поход“ в Брюксел предава едно след друго в ръцете на сепаратистите пълномощията на Република Сърбия в нейните южни територии. Това се казва в съобщение, разпространено от народното движение на сърбите от Косово и Метохия „Отечество“ на 17 април, предава руската агенция EA Daily.
По думите на ръководителя на движението, Вучич отново и отново повраря, че няма да разговаря с косовските сепаратисти, докато не отменят митата върху сръбските стоки, ни въпреки това, при първото повикване от Ангела Меркел, той се съгласява да се срещне с лидерите на косовските албанци Хашим Тачи и Рамуш Харадинай в Берлин.
Народното движение на сърбите от Косово и Метохия „Отечество“ не веднъж е събирало подписи с искане обсъждането на статута на областта да бъде върнато в ООН, се отбелязва в съобщението.
„Всеки път събирахме минимум по 25 хиляди подписа. За съжаление, всички опити завършиха с провал. Два пъти петициите бяха хвърлени в мазето на сръбския парламент и един път на първия етаж на сградата на президентската администрация. Първата петиция беше изпратена веднага след идването на власт в Сърбия на Прогресивната партия през септември 2012 година, втората през 2014 година, а третата през 2016 година. Диктаторския режим на Александър Вучич не отговори на нито едно от обръщенията“, се казва в съобщението.

По думите на лидера на организацията, сръбският държавен глава често критикува предходните правителства на страната за това, че са преместили обсъждането на косовския въпрос от СС на ООН в Европейския съюз, но той не е направил нищо, за да върне въпроса за статута на Косово и Метохия в рамките на Резолюция 1244 на СС на ООН. При това, напомнят косовските сърби, хората, които днес членуват в Народно движение „Отечество“, през 2012 година са организирали протест срещу бившия президент Борис Тадич, който е взел решението за предаване на преговорите под егидата на Европейския съюз.
„Националното движение на сърбите на Косово и Метохия, :Отечество“ отново изисква от действащата власт да върне решението за статута на Косово и Метохия под егидата на Съвета за сигурност на ООН. Популярното движение "Отечество" вярва също, че Руската федерация трябва спешно да се присъедини към преговорите за статута на Косово и Метохия. Защото в продължение на двадесет години Русия защитава териториалната цялост и суверенитета на Република Сърбия в рамките на общоприетата Резолюция 1244 на ООН. Властите, опозицията и сърбите от диаспората трябва да приемат платформа за преговори въз основа на консенсус. Косово и Метохия не е просто територия, тя е основа на държавността и духовността на сръбската нация“, се подчертава посланието на Националното движение„ Отечество ”.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Какво е двоен суверенитет и приемлив ли е той за Сърбия?

B92 (Сърбия): Какво е двоен суверенитет и приемлив ли е той за Сърбия?

19 Април 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
Белград. Белградската електронна медия B92 публикува статия по повод докладите в медиите от последните дни, че на срещата в Берлин на 29 април ще бъде предложен „двоен суверенитет“ за северната част на Косово.
Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич определи твърденията като „спекулации“ и поясни, че такова предложение не е било официално представено като начин за разрешаване на косовския проблем. При все това първият дипломат на Белград бе категоричен – подобна идея не е приемлива за Сърбия. Дачич обясни: двойният суверенитет означава, че референдум в Северно Косово може да се проведе „след десетилетие".
„Това решение означава, че Сърбия ще признае Косово, че северната му част ще бъде под двоен суверенитет и че един ден там ще се проведе референдум", допълни Дачич. „Такова нещо не съществува никъде по света. Не виждам защо Сърбия трябва да го приеме“, коментира външният министър на западната ни съседка.
Дачич подчерта, че Берлинската среща на 29 април с участието на германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и представители на Белград и Прищина, е организирана „за огромната изненада на Брюксел. Много страни, като Австрия и Италия, са недоволни от провеждането й. Геополитическите игри се играят не само с Русия и Китай, но и между страните от Запада", бе заключението на първия дипломат на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи определи срещата в Берлин като „рутинна“, твърди, че решението е в писмото на Тръмп

Gazeta Express (Косово): Хашим Тачи определи срещата в Берлин като „рутинна“, твърди, че решението е в писмото на Тръмп

19 Април 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Държавният глава на Косово Хашим Тачи пренебрегна значението на срещата на върха на Западните Балкани, която ще се проведе на 29 април в Берлин, определяйки я като „просто рутинна“, отбелязва електронното издание на прищинския ежедневник Gazeta Express.
Международни медии, като например австрийският вестник Der Standard, съобщиха, че срещата на лидерите на Западните Балкани в Берлин, организирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ще „погребат" идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия. Тачи, който в продължение на повече от една година популяризира идеята, твърди, че във федералната германска столица не се очаква „нито погребение, нито раждане".
Според Тачи без участието на САЩ няма да има решение на косовския въпрос, като добави, че „решението за него се съдържа в писмото на президента на САЩ Доналд Тръмп", изпратено до него и сръбския му колега Александър Вучич.
Тръмп изпрати две писма до лидерите на Косово и Сърбия с много ясно послание за постигане на споразумение тази година. Затова Тачи заяви, че в Берлин ще поиска от френския си колега Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел да либерализират визите за Косово. „Няма да има диалог, преговори или преки срещи със сръбски представители в Берлин. Това, което очаквам, е потвърждение от канцлера Ангела Меркел и президента Еманюел Макрон, че те подкрепят либерализирането на визовия режим за Косово“, поясни Тачи.
На срещата на върха в Западните Балкани в Берлин ще присъстват Тачи и премиерът Рамуш Харадинай. Само Косово и Сърбия са представени с двама лидери на срещата на върха в Берлин, което подхранва спекулациите с медиите, че въпросът за нормализирането на отношенията между двете страни ще бъде основният акцент на срещата на върха.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telegrafi (Косово): В Берлин не се предвижда двустранна среща с представители на Прищина и Белград, твърди Марко Джурич

Telegrafi (Косово): В Берлин не се предвижда двустранна среща с представители на Прищина и Белград, твърди Марко Джурич

19 Април 2019 | 10:15 | Агенция "Фокус"
Белград. На срещата на лидерите на Западните Балкани на 29 април във федералната германска столица Берлин не се предвижда двустранна среща между представители на делегациите на Прищина и Белград. Това поясни Марко Джурич, директор на Службата за Косово към сръбското правителство, съобщава прищинският ежедневник Telegrafi.
В политически аспект „няма място за дискусии с представители на Прищина, докато не се откажат от платформата си за диалог“, допълни Джурич.
Говорейки за настояването на международната общност за Сърбия да признае Косово, Джурич заяви, че за Белград постигането на компромис трябва да включва оптималното запазване на интересите на страната му в Косово.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Срещата в Берлин: Меркел и Макрон искат да оформят политиката на Балканите, целта е да се погребе идеята за размяна на територии

Der Standard (Австрия): Срещата в Берлин: Меркел и Макрон искат да оформят политиката на Балканите, целта е да се погребе идеята за размяна на територии

19 Април 2019 | 08:43 | Агенция "Фокус"
Берлин. На 29 април канцлерът на ФРГ Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон канят в Берлин лидерите на страните от Западните Балкани. Поканени са всички държавни глави в региона и премиерите на Словения и Хърватия, както и президентите на Сърбия и Косово, Александър Вучич и Хашим Тачи. Голямата цел на инициативата е да се погребе идеята за размяна на територии в региона на етнически принцип, твърди австрийският национален ежедневник Der Standard, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове.
Концепцията беше подкрепена от Върховния представител на Европейския съюз за външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини, комисаря по разширяването и политиката за добросъседство Йоханес Хан, американския съветник по сигурността Джон Болтън, Австрия и Унгария.
Меркел се противопостави на плановете. Канцеларията в Берлин сега иска да предложи Северно Косово да получи специален статут – нещо, което е заложено в идеята за Общността на сръбските общини, приета от Белград и Прищина с подписването на Брюкселското споразумение от 2013 г. То обаче все още не е приложено. Дори и откровен поддръжник на идеята за размяна на територии, какъвто е политическият съветник Иван Кръстев, сега казва: „Впечатлението ми е, че преговорите са загубили инерцията си.В този смисъл няма да има териториален обмен.
Идеята за териториален обмен провокираха страхове от разселване, особено сред сърбите в южната част на Косово. Междувременно, според дипломати, САЩ също са се въздържали от оказване на подкрепа за предложението, тъй като са признали, че това ще бъде свързано с правни трудности и заплахи за сигурността . Членовете на Съвета за национална сигурност на САЩ са се върнали от Европа „замислени“. Може да се разменят гори и ливади, но е невъзможно това да се случи за територии, населени от хора.
В Берлин се подчертава, че е по-важно да се стигне до „добро споразумение" между Сърбия и Косово, отколкото до бързо. Франция също е на мнение, че първи приоритет на Балканите е развитието на правовата държава. Целта на споразумението между Косово и Сърбия е да се нормализират отношенията между двете страни в контекста на сближаването с ЕС. Вучич обаче иска Сърбия да получи нещо в замяна на признаване на Косово. Претенциите му бяха подкрепени от редица европейци, което в крайна сметка доведе до концепцията за „територия срещу статут". Срещата в Берлин е свързана и с изпращането на ясен сигнал за възпрепятстване на Могерини, която подкрепи промяната на границата.
Германският „зелен“ депутат Мануел Саразин казва: „Границите в Западните Балкани са неприкосновени, а неотдавнашната присъда срещу военния престъпник Радован Караджич болезнено ни напомни какво се случва, когато политиците преследват целта си за етнически чисти територии. Това е презрение към всички жертви на войната и е опасно за мира в Европа". Австрийският дипломат Алберт Рохан, който е съавтор на плана на Марти Ахтисаари, залегнал в основата на Конституцията в Косово, на свой ред подчертава: „Приехме, че може да се очаква от хората на Балканите, че през XXI век са в състояние да преодолеят средновековното племено мислене и да са способни да живеят в мултиетнически общества".
Ако планът на Ахтисаари бъде унищожен чрез териториален обмен, всички права на малцинствата и цялостната рамка по въпроса също ще бъдат поставени под въпрос, предупреди Рохан.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Оказват силен натиск над Сърбия, но тя няма да наложи санкции срещу Русия

Ивица Дачич: Оказват силен натиск над Сърбия, но тя няма да наложи санкции срещу Русия

19 Април 2019 | 06:57 | Агенция "Фокус"
Москва. Сърбия не е наложила санкции срещу Русия и няма намерение да го прави, но Западът иска това от нея, заяви сръбският министър на външните работи Ивица Дачич в интервю пред вестник „Известия“, предава РИА Новости.
„Сърбия никога не е въвеждала и няма да въведе санкции или каквито и да е ограничителни мерки срещу Русия, независимо от това, че се оказва силен натиск над Сърбия“, обясни той.
Министърът добави, че Белград има намерение да се интегрира в Европейския съюз, но същевременно иска да запази традиционните си отношения с Москва.
„Сърбия се старае да стане член на ЕС, но това не означава, че тя трябва да забрави традиционните си отношения с такива приятели, като Русия“, заключи Дачич.
По-рано на пресконференция в Москва той обяви Русия за „най-добрия приятел на страната“, без който Сърбия не може да защити държавните си интереси.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външните министри на Франция и САЩ са обсъдили Нотр Дам и Либия

ТАСС: Външните министри на Франция и САЩ са обсъдили Нотр Дам и Либия

19 Април 2019 | 01:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Министрите на външните работи на Франция и САЩ Жан-Ив льо Дриан и Майк Помпео са провели телефонен разговор в четвъртък вечерта, в хода на който са обсъдили пожара в катедралата Парижката Света Богородица и ситуацията в Либия, се казва в съобщение, публикувано на сайта на френското дипломатическо ведомство, предава ТАСС.
„Държавният секретар на САЩ, от свое име и от името на своята страна, изрази солидарността на Съединените щати във връзка с пожара в катедралата Нотр Дам“, се казва в изявлението. „Министърът на външните работи на Франция благодари на своя колега и изрази благодарността на Франция за подкрепата от страна на САЩ“.
В съобщението се подчертава, че страните също така са обсъдили ситуацията в Либия. „Двамата министри отбелязаха пълното сходство в мненията (по този въпрос) и призоваха за възможно най-скорошно примирие и неотложно възобновяване на политическия процес под контрола на ООН“, добавят от френското МВнР.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Италианският премиер предупреди, че ситуацията в Либия може да предизвика увеличаване на терористите

AFP: Италианският премиер предупреди, че ситуацията в Либия може да предизвика увеличаване на терористите

18 Април 2019 | 23:51 | Агенция "Фокус"
Рим. Италианският премиер Джузепе Конте предупреди в четвъртък, че влошаващата се ситуация в Либия може да доведе до увеличаване на екстремизма и тероризма в северноафриканската страна, предава AFP.
„Ситуацията на хаос и насилие силно увеличава риска от възобновяване на терористичния феномен, който продължава да присъства в Либия“, каза министър-председателят пред парламента в Рим.
„Борбата срещу тероризма и потока на чуждестранни бойци... продължава“, добави Конте.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Париж отрече да подкрепя Хафтар

AFP: Париж отрече да подкрепя Хафтар

18 Април 2019 | 22:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция отхвърли твърденията на министър от международно признатото правителство на Либия, че подкрепя Халифа Хафтар, като „напълно неоснователни“, предава AFP.
По-рано в четвъртък министърът на вътрешните работи на Правителството на националното единство (ПНЕ) обвини Франция, че активно подкрепя Либийската национална армия (ЛНА), която в момента провежда операция срещу Триполи.
„Твърденията на Триполи за подкрепа и дипломатическа поддръжка на Хафтар са абсолютно неоснователни“, заяви представител на френското външно министерство.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Лавров и Чавушоглу ще съдействат за примирие в Либия

МВнР на Русия: Лавров и Чавушоглу ще съдействат за примирие в Либия

18 Април 2019 | 21:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Министрите на външните работи на Русия и Турция Сергей Лавров и Мевлют Чавушоглу потвърдиха в хода на телефонен разговор в четвъртък желанието си за мирно разрешаване на конфликта в Либия, гласи съобщение на Министерството на външните работи на Русия, предава ТАСС.
Страните са обменили мнения за текущата ситуация в северноафриканската страна и са „изразили опасенията си от сериозното изостряне на обстановката и постоянните сблъсъци между различните въоръжени групировки в Триполи, довели до множество жертви:. „Руската страна е подчертала, че дълбоката криза, която е обхванала Либия е следствие от интервенцията на НАТО през 2011 година“, отбелязват от дипломатическото ведомство.
„Потвърдено е съвместното желание да се съдейства за прекратяване на бойните действия и постигането на примирие между воюващите страни изключително по пътя на политико-дипломатически диалог на основата на Плана за действие на ООН за разрешаване на сирийския конфликт“, се казва в съобщението.
В момента в Либия има две правителства: международно признатото Правителство на националното единство (ПНЕ) на министър-председателя Файез Сарадж в Триполи и временният абинет на министрите Абдула Абдурхман ал-Тани, действащ в източната част на страната заедно с избран парламент, който е подкрепен от Либийската национална армия (ЛНА) на маршал Халифа Хафтар. На 4 април Хафтар обяви началото на офанзива срещу Триполи. Сарадж от своя страна даде заповед на всички военни подразделения под негов контрол да бъдат готови за отбрана.

Създаване на сирийската конституционна комисия

Страните също така обсъдиха необходимостта от започване на работата на сирийската конституционна комисия.
„Разгледан е ходът на подготовката за следващата среща на високо равнище в астанинския формат за Сирия (на 25-26 април в Нурсултан (Астана)), на която акцент ще бъде възможно най-бързото започване на работата на конституционния комитет с цел изпълнение на Резолюция 2254 на СС на ООН и решенията на Конгреса за сирийски национален диалог“, отбелязват от руското МВнР.
Министрите са обсъдили редица практически теми от двустранното сътрудничество, включително в контекста на резултатите от състоялото се на 8 април в Москва заседание на руско-турския Съвет за сътрудничество на високо равнищи.
Предишната среща на високо равнище за Сирия в столицата на Казахстан с участието на заместник-министри на Руската федерация, Иран и Турция се проведе на 28-29 ноември 2018 година. Основни теми бяха положението в провинция Идлиб и създаването на конституционен комитет. Решението за неговото сформиране бе взето на Конгреса за сирийския национален диалог в Сочи на 30 януари 2018 година. Предполага се, че комисията ще включва делегати от сирийското правителство, опозицията и гражданското общество.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Вътрешният министър на Либия обвини Франция, че подкрепя Хафтар

AFP: Вътрешният министър на Либия обвини Франция, че подкрепя Хафтар

18 Април 2019 | 20:48 | Агенция "Фокус"
Триполи. Министърът на вътрешните работи на международно признатото либийско правителство за първи път в четвъртък обвини директно Франция, че подкрепя Халифа Хафтар, чиято Либийска национална армия (ЛНА) в момента провежда настъпление срещу Триполи, предава AFP.
Фати Бач Ага нареди „прекъсване на всички отношения между министерството и френската страна... заради позицията на френското правителство в подкрепа на престъпника Хафтар“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Според докладчика на ЕС за Сърбия срещата в Берлин ще допринесе за диалога между Белград и Прищина

RTK (Косово): Според докладчика на ЕС за Сърбия срещата в Берлин ще допринесе за диалога между Белград и Прищина

18 Април 2019 | 18:18 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Докладчикът на Европейския съюз за Сърбия Дейвид Маккалистър изрази очакванията си, че срещата на върха във федералната германска столица ще допринесе за възобновяването на диалога за нормализирането на двустранните отношения между Белград и Прищина, предава RTK.
„Диалогът между Белград и Прищина ще бъде част от срещата на върха в Берлин, но този въпрос няма да замести дейностите, предвидени за срещата на високо равнище. Съвместната ни цел е да продължим с диалога”, обясни Макалистър. Съгласно думите му, Върховният представител на ЕС по външните работи и политиката за сигурност Фредерика Могерини ще продължи да посредничи в диалога между двете съседни държави.
Макалистър заяви, че наложената от Косово митническа тарифа за сръбските продукти е основната пречка за възобновяване на диалога.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Според Ивица Дачич срещата на Западните Балкани в Берлин не е била съгласувана с Брюксел

B92 (Сърбия): Според Ивица Дачич срещата на Западните Балкани в Берлин не е била съгласувана с Брюксел

18 Април 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
Белград. Коментирайки предстоящата на 29 април среща на лидерите на Западните Балкани в Берлин, министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че тя е предизвикала спорове спорове в Европейския съюз, тъй като е била свикана без знанието на Брюксел, предава белградската електронна медия B92.
Пред местна телевизия Дачич призна, че не очаква никакъв натиск във връзка с приемането на рамка за съдържанието на бъдещо споразумение с Прищина. „Но срещата определено ще бъде кулминация на натиск върху Сърбия да продължи диалога, независимо от това дали или не Прищина премахне митата“ за внос на сръбски стоки в Косово“, поясни първият дипломат на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Територията на Косово няма да бъде обсъждана в Берлин, увери Рамуш Харадинай

Gazeta Express: Територията на Косово няма да бъде обсъждана в Берлин, увери Рамуш Харадинай

18 Април 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай увери, че на срещата в Берлин на 29 април „територията на страната няма да бъде обсъждана“, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Европейският съюзследва да либерализира визите за гражданите на Косово, подчерта Харадинай, като увери, че ще разгледа въпроса по време на срещата на върха на Западните Балкани на Берлин, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон.
Харадинай бе категоричен, че идеята за размяна на теротория като част от окончателното споразумение между Косово и Сърбия няма да бъде разгледана по време на тази среща. „Берлинската среща на върха е добра възможност за всички лидери от Западните Балкани да седнат на масата и да докажат, че Косово има европейска перспектива, която смятам за много важна. Европа е длъжна да либерализира визите за косоварите… На срещата ще присъстват ключови лидери, включително канцлерът Меркел и президентът Макрон, и се надявам, че ще имам възможност да им напомня за това обещание, но не мисля, че размяната на територии между Косово и Сърбия ще бъде обсъдена по време на срещата”, коментира Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Няма координация между Тачи и Харадинай за срещата в Берлин

Koha Ditore (Косово): Няма координация между Тачи и Харадинай за срещата в Берлин

18 Април 2019 | 11:57 | Агенция "Фокус"
Прищина. Прищинският вестник Koha Ditore отбелязва в статия на първа страница, че са изминали пет месеца, откакто президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай последно са провели среща лице в лице – нещо иначе съвсем обичайно за политическите лидери на една държава.
Неназован източник от правителството заяви пред вестника, че подобна среща не се очаква да се състои преди срещата в Берлин на 29 април, инициирана от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон. „Досега няма координация и не очаквам, че ще има такава, преди да пътуваме до Берлин", разкрива източникът, добавяйки: „Дори не съм сигурен, че ще пътуват заедно".
По-рано Тачи заяви, че срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин на 29 април няма за цел постигане на споразумение ил представяне на план за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия.
„Като президент съм в непрекъснати консултации с международни партньори относно развитието на ситуацията в Косово и Западните Балкани. Берлинската среща е просто продължение на всеобхватния интерес на Германия и Франция към Косово и региона. Ние приветстваме тази инициатива. Въз основа на досегашните консултации няма да бъде представен план за споразумението между Косово и Сърбия. Освен това няма тайна програма за тази среща”, гласи съобщението на Тачи.
Той обясни, че след срещата във федералната германска столица ще бъде разпространена декларация, потвърждаваща европейската перспектива както на Косово, така и на Сърбия. „Очакваме, че в края на срещата да бъде издадена съвместна декларация, съгласувана от всички участници, която наред с други неща ще потвърди поне европейската перспектива на нашия регион, задълбочаването на реформите, особено по отношение на върховенството на закона, и да подчертава необходимостта от нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, обясни Тачи.
„За Косово би било разочароващо Франция и Германия да не успеят да хармонизират позицията си за либерализиране на визовия режим за гражданите ни по време на тази среща. Косово остава най-изолираната страна в Европа. Затова да говорим за европейска перспектива на Косово, било то само реторично, е повече от лицемерие!“, категоричен бе държавният глава на най-младата държава на Балканите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Der Standard (Австрия): Промените на границите на Балканите – идея с опасни последствия, която показва липса на познания за региона и историята му

Der Standard (Австрия): Промените на границите на Балканите – идея с опасни последствия, която показва липса на познания за региона и историята му

18 Април 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийският национален ежедневник Der Standard публикува статия, в която предупреждава, че промените на границите на Балканите е идея, която ще има опасни последици.
Фактът, че идеята за териториален обмен отново се обсъжда – при това сериозно, крие опасности. Обсъждането на предложението за размяна на територии между балканските страни на равнище ЕС е историческа грешка, която се основава на повърхностност и плашеща липса на познания за региона и на миналото му. Дори канцлерът на Австрия Себастиан Курц не се противопостави на тази концепция, макар че онези, които познават Балканите, винаги са предупреждавали да не се отворя кутията на Пандора.
Сред тях е бившият австрийски дипломат Алберт Рохан, който говори за „дестабилизиращ ефект" и настоява за ясен отказ на всякакви дискусии по темата. Може да се предположи обаче, че онези, които подкрепиха разграничаването по етнически критерии, са прочели джобната книжка на „Партията на свободата на Австрия“ за 2013 г. В нея се казва следното: „За да се умиротворят Балканите за постоянно, е необходимо частично преначертаване на границите и обмен на територии". Но партията не осъзнава, че войните от 90-те години на миналия век избухнаха именно заради идеята за създаване на етнически хомогенни държави и че именно поради тази причина повече от 100 000 души бяха убити. Фактът, че сега идеята се обсъжда сериозно, крие опасности и рискове от щети, категорични са от редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Струва ми се, че шансът за постигането на каквото и да било споразумение с Косово е погребано

Александър Вучич: Струва ми се, че шансът за постигането на каквото и да било споразумение с Косово е погребано

18 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Белград. Държавният глава на Сърбия Александър Вучич сподели усещанията си, че всички в региона – хората в Сърбия, но и тези в Брюксел, са „погребали“ всички шансове за постигането на каквото и да било споразумение за нормализиране на двустранните отношения с Косово, съобщава електронното издание на белградския Kurir, като се позовава на изявление на президента на западната ни съседка пред друга местна медия.
Въпреки това Вучич увери, че страната му прави всичко възможно за постигане на компромис със страната, чиято територия някога бе част от Сърбия.
„Важното е, че Сърбия е показала, че е готова да говори, че е готова за компромис, но няма да приемем в замяна да не получим нищо. Струва ми се, че всички в региона, както и хората в Сърбия, в Европа и по целия свят, погребаха всякакъв шанс за каквото и да било споразумение”, привежда изданието думите на сръбския президент.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът на Косово Хашим Тачи: Няма тайна програма за срещата на Западните Балкани в Берлин

Президентът на Косово Хашим Тачи: Няма тайна програма за срещата на Западните Балкани в Берлин

18 Април 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи заяви, че срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин на 29 април няма за цел постигане на споразумение ил представяне на план за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, отбелязва електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Берлинската среща, организирана от канцлера на ФРГ Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон, няма тайни цели и на нея няма да бъде постигнато споразумение, увери Тачи в съобщение, публикувано в социалната мрежа „Туитър“.
„Като президент съм в непрекъснати консултации с международни партньори относно развитието на ситуацията в Косово и Западните Балкани. Берлинската среща е просто продължение на всеобхватния интерес на Германия и Франция към Косово и региона. Ние приветстваме тази инициатива. Въз основа на досегашните консултации няма да бъде представен план за споразумението между Косово и Сърбия. Освен това няма тайна програма за тази среща”, гласи съобщението на Тачи.
Той обясни, че след срещата във федералната германска столица ще бъде разпространена декларация, потвърждаваща европейската перспектива както на Косово, така и на Сърбия. „Очакваме, че в края на срещата да бъде издадена съвместна декларация, съгласувана от всички участници, която наред с други неща ще потвърди поне европейската перспектива на нашия регион, задълбочаването на реформите, особено по отношение на върховенството на закона, и да подчертава необходимостта от нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия“, обясни Тачи.
„За Косово би било разочароващо Франция и Германия да не успеят да хармонизират позицията си за либерализиране на визовия режим за гражданите ни по време на тази среща. Косово остава най-изолираната страна в Европа. Затова да говорим за европейска перспектива на Косово, било то само реторично, е повече от лицемерие!“, категоричен бе държавният глава на най-младата държава на Балканите.
По-рано изданието съобщи, че на срещата в Берлин на 29 април Франция и Германия ще представят проект на споразумение между Косово и Сърбия, което до известна степен ще се съобрази с исканията на Белград, но изключва разделянето на най-младата държава на Балканите.
Източник на вестника разкри, че на срещата на лидерите от Западните Балкани, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон, лидерите на Косово и Сърбия ще получат предложение за двоен суверенитет.
„Съобщава се, че ще бъде предложен двоен суверенитет. Косово ще запази териториалната си цялост непокътната, докато Сърбия ще се ползва от един вид суверенитет над сърбите в Косово и над сръбските православни църкви“, цитира изданието източник. Съгласно думите му, Прищина най-вероятно ще се съгласи да прехвърли част от суверенитета си на Брюксел, а ЕС на свой ред – на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Според Ивица Дачич, Белград не може да защити интересите си без Русия

„Б92“ (Сърбия): Според Ивица Дачич, Белград не може да защити интересите си без Русия

17 Април 2019 | 16:43 | Агенция "Фокус"
Белград. „Сърбия не може да защити държавните си интереси без помощ от страна на Русия“, заяви сръбският външен министър Ивица Дачич след преговорите с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предава белградската медия „Б92“.
Освен това той потвърди, че преди организираната от германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон среща за Западните Балкани в Берлин, на която ще участват президентите на Сърбия и Косово Александър Вучич и Хашим Тачи, сръбският държавен глава ще се срещне с Владимир Путин в Пекин.
Дачич посочи, че Сърбия няма да предприеме никакви действия, когато става въпрос за трайно решение на косовския проблем, без да се консултира с Русия.
„Те искат да спрем да лобираме за оттеглянето на признавания на независимостта на Косово - в замяна на връщането на масата за преговори“, отбеляза сръбският министър.
Ръководителят на сръбската дипломация не отговори конкретно на въпроса на агенция Бета за това как вижда перспективите за решение за Косово и какво очаква Сърбия от Русия в настоящите обстоятелства.
Говорейки за външната политика на Белград, Лавров заяви, че уважава решението на Сърбия да бъде военно-неутрална държава, която, по негово мнение, допринася за мира и стабилността в Европа и че оценява сътрудничеството на Сърбия с Организацията на Договора за колективна сигурност (ОДКБ), военен съюз, оглавяван от Русия.
Лавров каза още, че очаква продължителен натиск от американската администрация върху Белград да реши проблема с Косово, за да постигне „колкото е възможно повече“ преди следващите избори.
Дачич и Лавров подписаха в сряда междуправителствена програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката, спорта и политиката за младежта за следващите две години.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: Няма да подписваме договор в Берлин

Хашим Тачи: Няма да подписваме договор в Берлин

17 Април 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи отрече, че на срещата в Берлин в края на април ще бъде подписван какъвто и да било договор или проектодоговор, предава македонската агенция „Макфакс“.
Държавният глава написа във „Фейсбук“, че е в постоянна комуникация с международните партньори за развитието на ситуацията в Косово и Западните Балкани.
Тачи отбеляза, че на срещата няма да има никакви тайни договори.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Сърбия е започнала да строи „Турски поток“ без да чака България

ТАСС: Сърбия е започнала да строи „Турски поток“ без да чака България

17 Април 2019 | 13:53 | Агенция "Фокус"
Москва. Сърбия е започнала работата по строителството на „Турски поток“ без да чака завършването на работата по българския участък, заяви в сряда първият вицепремиер и външен министър на Сърбия Ивица Дачич на съвместна пресконференция с руския си колега Сергей Лавров в Москва, предава ТАСС.
„Няма да чакаме да бъде построен българският участък. Вече започнахме строителството на сръбската част на „Турски поток“, заяви той.
По-рано сръбският премиер Ана Бърнабич заяви, че разрешението за строителството на газопровода ще бъде издадено до края на април и изграждането му ще започне официално.
Агенцията по енергетиката на Сърбия одобри на 5 март строителството на сръбската част от „Турски поток“, като се планираше то да започне в началото на април. С реализацията на проекта от границата с България до тази с Унгария се занимава съвместно предприятие на „Газпром“ и „Сърбиягаз“ - Gastrans d.o.o. Novi Sad.
Строителството трябва да бъде завършено до 15 декември, а газта по тръбопровода трябва да тръгне до края на април 2020 година.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Blic (Сърбия): Дачич отказа да коментира изявелнието на Хан, че Брюксел одобрява размяна на територии между Белград и Прищина

Blic (Сърбия): Дачич отказа да коментира изявелнието на Хан, че Брюксел одобрява размяна на територии между Белград и Прищина

17 Април 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският външен министър и първи вицепремиер на страната Ивица Дачич показа предпазливост в коментара си за изявлението на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан относно възможността за „размяна на територии“ като част от бъдещото споразумение между Белград и Прищина. В интервю пред белградското издание Blic, той заяви, че Прищина, която през ноември м.г. наложи 100-процентови мита върху вноса на сръбски стоки в Косово, с което, по неговите думи, блокира диалога, трябва да направи първата стъпка.
„Нека първо разрешат въпроса за митата, а след това ще видим какво ще се случи в Берлин на 29 април“, заяви Дачич, визирайки срещата между лидерите на Сърбия и албанците, организирана от Германия и Франция.
В интервю пред Washington Post, публикувано по-рано тази седмица, европейският комисар по разширяването Йоханес Хан заяви, че „възможна размяна на територии може да е последното парче от по-големия пъзел“.
„Единственото предварително условие, което сме поставили, е, че двустранното споразумение трябва да допринася за повече мир и стабилност в региона“, заяви той за позицията на Брюксел.
Що се отнася до „възможна корекция на границите“, Хан „подчерта, че правно обвързващото споразумение между двете страни трябва да покрива и обласи извън граничния въпрос и че „един от ключовите елементи в бъдещото споразумение трябва да бъде признаването на правата на малцинствата“, написа WP.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Русия призовава САЩ и ЕС да заставят Косово да прекрати провокациите срещу Белград

ТАСС: Русия призовава САЩ и ЕС да заставят Косово да прекрати провокациите срещу Белград

17 Април 2019 | 12:32 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия призовава САЩ и Европейския съюз да осъзнаят отговорността си за прилагането на решенията на Съвета за сигурност на ООН и да заставят косовските албанци да прекратят провокациите срещу Белград, заяви в сряда министърът на външните работни на Руската Федерация Сергей Лавров след края на преговорите със сръбския си колега Ивица Дачич, предава ТАСС.
„Призоваваме Вашингтон и Брюксел да повлияят на Прищина, да осъзнаят отговорността си за изпълнението на решенията на СС на ООН, в чието изготвяне Западът, включително САЩ и Европа, взеха непосредствено участие, и да заставят косовските албанци да прекратят провокационният и конфронтационен курс“, отбеляза той.
Лавров изрази съжалението си във връзка с това, че „колегите от ЕС, които, съгласно резолюциите на Общото събрание на ООН, играят ролята на посредник в диалога между Белград и Прищина, не се справят със своите функции“.
„Подписаните още през април 2013 година – преди шест години – задължения на Прищина да създаде Общност на сръбските общини в Косово се саботират и ЕС не може да направи нищо за това“, поясни руският министър, „А взетите през декември 2018 година решения от Прищина за създаване на косовска армия директно противоречат на Резолюция 1244, но това отново се случва при пасивната позиция на Европейския съюз, а от щабквартирата на НАТО идват само одобрителни оценки за този незаконен ход, нарушаващ решенията на СС на ООН“.
Лавров обърна внимание на това, че през ноември миналата година прищинските власти въвдоха 100-процентовите мита върху стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина. „По същество това цели удушаването на косовските сърби“, резюмира министърът.
Той отбеляза още, че Москва ще продължи усилията по развитието на външнополитическата координация с Белград.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Моята Европа: Последната битка на Меркел се провежда на Балканите

Deutsche Welle: Моята Европа: Последната битка на Меркел се провежда на Балканите

17 Април 2019 | 12:20 | Агенция "Фокус"
Берлин. Бодо Вебер, старши сътрудник на базирания в Берлин политически съвет за демокрация, заяви пред медийната компания Deutsche Welle, че конфликтът между Косово и Сърбия поставя под въпрос наследството на германския канцлер Ангела Меркел. По неговите думи, Германия се противопоставя на идеята за корекция на границите между Косово и Сърбия като „злополучен съюз на двама балкански авторитарни лидери с ръководителя на външната политика на ЕС и непредвидимата администрация на Тръмп“.
Той пише, че тайните преговори между Белград и Прищина служат на президента на Сърбия Александър Вучич като начин да се използва политическата слабост на ЕС, за да извлече колкото се може повече от Диалога за нормализация на отношенията между Сърбия и Косово. „В същото време той се стреми да отклони вниманието от вътрешнополитически проблеми“. Що се отнася до президента на Косово Хашим Тачи, той „приватизира преговорита“ въпреки съпротивата на всички политически партии „с надеждата, че ще избегне заплахата от присъда от Специализирания трибунал в Хага за Косово. Междувременно върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини „отчаяно се опитва да превърне неуспеха си в успех, като превърне липсата на принципи в принцип“, добавя Вебер.
Според него потенциалните регионални последици от размяната на територии ще бъдат „невъобразими“. За германския канцлер Меркел настоящите събития представляват своеобразна окончателна битка във външната и европейската политика. В ЕС, Меркел и нейния външен министър, социалдемократът Хайко Маас категорично се противопоставиха на идеята. Тази позиция се подкрепя от мнозинството държави-членки, включително Испания и Словакия, които не признават Косово“, пише специалистът.
Той отбелязва, че за да се предотврати споразумение за замяна на територии между Сърбия и Косово, Меркел трябва да поеме отново водещата си роля в политическия диалог. „В същото време, тя трябва да обяви публично и на Белград, и на Прищина, че ако бъде подписано споразумение за териториален обмен, перспективата за членство в ЕС ще бъде отложена за дълго време поради заплахата за мира и демокрацията в Западните Балкани“.
„Освен това Берлин ще трябва да се обедини с други страни-членки на ЕС, за да събере подкрепа за рестартиране на диалога в първоначалните му рамки. Остава да се види, дали срещата на върха на 29 април, организирана от канцлера Меркел и френския президент Еманюел Макрон, ще бъде първата стъпка в тази посока“, заключва Вебер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Зери“ (Косово): Брюксел насърчава политическата битка в Косово

„Зери“ (Косово): Брюксел насърчава политическата битка в Косово

17 Април 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Прищина. Изявлението на европейския комисар по разширяването Йоханес Хан, че размяната на територии може да е възможност, ако и Косово, и Сърбия се съгласят с нея,наля масло в огъня на политическата битка в Прищина, пише на първа страница в броя си в сряда прищинският ежедневник „Зери“.
Първият реагирал на думите на комисаря е косовският премиер Рамуш Харадинай, който отново се противопостави категорично на този вариант и определи изявлението на евробюрократа като „деструктивно“ и „безнадеждно“. В същото време, Ахмет Исуфи, от „Алианса за бъдещето на Косово“ (ААК), заяви, че идеята за промяна на границите е призив за война. По неговите думи, не само, че идеята е неприемлива за правителството на Косово, но и за всички политически партии, включително и бившата фракция на държавния глава Хашим Тачи – „Демократическата партия на Косово“ (ПДК).
Абдула Хоти, от основната опозиционна партия „Демократическа лига на Косово“ (ЛДК), заяви, че териториалния интегритет на страната не подлежи на преговори. Той счита, че преговорите със Сърбия трябва да целят нормализация на отношенията, но преди това Белград трябва да се извини за военните престъпления, извършени от сърбите в Косово.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Ключова среща в края на месеца в Пекин: Вучич и Путин ще обсъдят заплахите на Балканите

„Вечерне Новости“ (Сърбия): Ключова среща в края на месеца в Пекин: Вучич и Путин ще обсъдят заплахите на Балканите

17 Април 2019 | 11:36 | Агенция "Фокус"
Белград. Ситуацията в балканския регион и отношенията между Сърбия и Русия ще бъдат главните теми на срещата между президентите на двете държави Александър Вучич и Владимир Путин в края на този месец по време на Втория форум за международно сътрудничество „Пояс и път“, на който и двамата ще участват, пише белградският ежедневник „Вечерне новости“.
По време на форума, който ще се състои от 25 до 27 април в Пекин, Вучич ще заговаря и с китайския председател Си Дзинпин, така че да размени мнения с лидери на две от великите сили преди да замине за берлинската среща за Западните Балкани, която е само два дни по-късно, 29 април,
За организирането на срещата с Путин в китайската столица, във вторник държавния глава се е срещнал с руския посланик в Белград Александър Чепурин. Вучич отново е подчертал, че продължаването на диалога с Прищина е невъзможно, докато не бъдат премахнати митата върху сръбските стоки, а освен това е говорил с руския дипломатически представител за плановете за изграждане на „Турски поток“.
Според анализатора Драгомир Анджелкович срещите с Путин и Си Дзинпин в Пекин ще са срещи с приятели, докато в Берлин сръбските власти очакват натиск.
„В Берлин ще бъдем „притиснати до стената“, докато преговорите в Пекин ще целят засилване на позициите ни преди това. Те ще изпратят съобщение, че нарастващият натиск върху Белград може да доведе до отблъскването ни“.
На въпрос дали някакво предложение за окончателно решение на Косово може да бъде предмет на разговорите на Вучич с Путин и Си Дзинпинг, Анджелкович казва, че двамата лидери смятат, че времето не е настъпило за окончателно решение.
Въведение в разговорите на Вучич и Путин ще бъде днешната среща на външния министър Ивица Дачич и руския външен министър Сергей Лавров в Москва. Както съобщиха те, двамата ще обсъдят двустранното сътрудничество и ще обменят мнения по най-важните теми.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: Русия има намерение да активизира външнополитическата координация със Сърбия

Сергей Лавров: Русия има намерение да активизира външнополитическата координация със Сърбия

17 Април 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия продължава усилията за развитие на външнополитическата координация със Сърбия, заяви в сряда министърът на външните работи на Руската Федерация Сергей Лавров на среща със сръбския си колега Ивица Дачич, предава ТАСС.
„Продължаваме интензивния диалог, тонът за който задават контактите на най-високо ниво и по-конкретно визитата на руския президент Владимир Путин в Сърбия през януари“, заяви Лавров. „Тогава президентите разгледаха хода на изпълнението на предишните договорки, съгласуваха нови направления на сътрудничеството в икономиката, външнополитическата сфера и областта на междупарламентарния обмен“.
„Днес имаме добра възможност да продължим усилията за осигуряване на интензивно, постъпателно развитие на нашите отношения, включително в сферата на външнополитическата координация“, добави руският министър.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Разграничение в Косово: Какво ще каже Москва

„Независимая газета“: Разграничение в Косово: Какво ще каже Москва

17 Април 2019 | 09:35 | Агенция "Фокус"
Москва. В сряда в Москва пристига на работна визита министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич. Той има планирани срещи с руския си колега Сергей Лавров, вицепремиера Юрий Борисов, който e съпредседател на руско-сръбската междуправителствена комисия и, вероятно, с президента Владимир Путин. Визитата е планирана отдавна по повод 140-тата годишнина от откриването на посолството на Княжество Сърбия в Руската империя, пише руското издание „Независимая газета“. Материалът е представен без редакторска намеса.
Министерството на външните работи на Русия анонсира преговори между външните министри по „най-широк кръг от въпроси“, включително увеличаването на стокооборота и културното сътрудничество. Но, най-вероятно, главната тема на преговорите ще е бъдещето на Косово, което ще бъде обсъждано на предстоящата среща в Берлин между лидерите на Сърбия, Албания, Косово, Германия и Франция.
Както вече бе обявено, на 29 април в германската столица ще се състоят преговори между канцлера Ангела Меркел и президентите на Франция и Сърбия Еманюел Макрон и Александър Вучич, премиера на Албания Еди Рама и държавният глава на Косово Хашим Тачи. Брюкселското споразумение за нормализация на ситуацията в тази непризната от Белград република, както изглеждаше тогава, можеше да облекчи живота на всички заинтересовани страни и на първо място на косовските сърби, които живеят компактно предимно в северната част на страната. Но това, уви, не се случи – независимо от редовните отстъпки на сръбските власти, Прищина не изпълни нито едно от подписаните условия.
През пролетта на 2018 г. началникът на сръбската правителствена служба за Косово и Метохия, дясната ръка на президента Вучич Марко Джурич, бе арестуван на територията, контролирана от сърбите в провинцията, за да бъде експулсиран от Косово. А през миналата есен започна рязко изостряне. През октомври Тачи, придружен от специални части, неочаквано посети северната част на Косово, самоуправляващите се сръбски общини; и обяви превръщането на републиканската полиция в истинска армия (което противоречи на всички подписани споразумения и Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН) и в крайна сметка правителството на премиера на Косово Рамуш Харадинай наложи 100% мита върху вноса на стоки от Сърбия. Сега, за да осигурят храна за косовските сърби, които съставляват около 5% от населението на региона (100 хиляди души), те трябва да минават през Македония, което удължава логистиката и увеличава цената на стоките. Навярно в това има и директен икономически интерес на косовските власти.
През цялата изминала година, в по-голяма степен неофициално – което внасяше известно раздразнение в и без това вечно недоволната белградска интелигенция – се водиха преговори между Белград и Прищина за намиране на приемливо решение за статута на новосъздадената страна. Тогава като такова изглеждаше т.нар. разграничение, т.е., по същество, взаимно отстъпване на етнически цветните територии – населената от сърби северна част на Косово срещу два населени с албанци района в Южна Сърбия в Прешевската долина (Прешево и Буяновац). Това би позволило в известна степен да се разсее междуетническото напрежение на тези две места, което в противен случай заплашва да прерасне в нов конфлик. Но сега обаче властите на Косово са разделени в позициите си - радикалният албански националист Харадинай категорично се противопостави на Тачи, който е готов на отстъпки.
Редовните срещи на руския президент със сръбския лидер Александър Вучич и нередовните с Хашим Тачи (в Париж на 100-годишнината от края на Първата световна война през ноември 2018 година) свидетелстват за безусловната роля, която играе в този процес Владимир Путин. По думите на Дачич, още през 2014 година възможността за разграничение е обсъждана в хода на преговори в Москва. В същото време, призивите на руското МВнР да се спазва Резолюция 1244 на СС на ООН (според която Косово се счита за част от Сърбия) показва предпочитанията към по сложни подходи на руско официално ниво. И въпросът тук не е във всички възможни обвинения в предателство на националните интереси, както изглежда на пръв поглед.
От една страна, разбира се, прецедентът с Косово, без значение какво казва някой, изигра своята безусловна роля, от която по подразбиране Москва се възползва през август 2008 г. в Южна Осетия и Абхазия, а през март 2014 г. и в Крим. От друга страна, опасността от този пример за всеки европейски федерален модел, включващ автономни / национални републики / територии, е очевидна. Поради тази причина, колкото и странно да изглежда на пръв поглед, Германия доскоро се противопоставяше на преструктурирането на границите на Балканите - вероятно се опасяваха от възможни последствия за други европейски региони, склонни към сепаратизъм.
В същото време, от гледна точка на интересите на руското икономическо присъствие, облекчаването на напрежението около Косово чрез частично разграничаване може да изиграе положителна роля - главно заради планираното изграждане на газопровода „Турски поток“ през Южна Сърбия. За тази цел Москва би могла да действа и като посредник в процеса на преговори. Освен това не само Вучич, но и Тачи демонстрираха разбиране за ролята на Русия в решаването на този въпрос.
Предвиждайки една от основните претенции срещу разграничението - позицията на Сръбската православна църква (СПЦ), заслужава да се отбележи, че в този случай всички сръбски паметници и църкви ще получат екстериториален статут по аналогия с „държавата в държавата“ - Атон в Гърция. Милорад Додик, дългогодишният лидер на Република Сръбска (РС) в съседна Босна и Херцеговина, който сега е председател на Президиума на страната, беше първият защитник на политиката на всеобщо разграничаване на териториите на Балканите - с очакването за последващо присъединяване на територията на РС към Сърбия.
Дали подобен сценарий ще се прилага на практика е отделен въпрос. Фактът, че на Балканите отдавна трябваше да бъдат изтрити линиите на международното напрежение, е безспорен факт.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Ивица Дачич пристига на посещение в Москва за обсъждане на двустранни проекти и ситуацията около Косово

ТАСС: Ивица Дачич пристига на посещение в Москва за обсъждане на двустранни проекти и ситуацията около Косово

17 Април 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Белград/Москва. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич пристига на посещение в Москва, където заедно с руския си колега Сергей Лавров ще обсъдят ключови аспекти от двустранното сътрудничество и ще сверят позициите си по различни въпроси, включително за ситуацията около Косово, предава TACC.
„В хода на разговорите се планира обсъждане на ключови области за руско-сръбското сътрудничество, начини за изпълнение на съвместни проекти, както и размяна на мнения по актуални въпроси от балканските и паневропейските теми", поясниха от Министерството на външните работи на Руската федерация.
Двамата министри ще обърнат специално внимание на ситуацията около действията на властите в Прищина. Агенцията припомня за решението на косовските власти да въведат 100-процентови мита за сръбския внос в страната и да трансформират силите си за сигурност в армия. „Както беше отбелязано в руското външно министерство, САЩ и ЕС не успяха да променят "разрушителната линия на поведение на косоварите", отбелязва ТАСС.
„Ще продължим да оказваме на Сърбия подкрепа въз основа на Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН в решаването на косовския проблем. Ние заявяваме, че ЕС, който според резолюцията на Общото събрание на ООН играе ролята на посредник в диалога между Белград и Прищина, не успя да се справи с функциите си", подчертаха от външнополитическото ведомство в Москва.
Продължава положителната тенденция в руско-сръбското търговско и икономическо сътрудничество. Така, според статистиката на руските митници, през 2018 г. обемът на търговията между двете държави възлиза на 2,1 млрд. долара - с 1,9% повече в сравнение с 2017 година.
Най-важният отрасъл на сътрудничество между двете страни е енергетиката - през 2018 г. доставките на руски природен газ за Сърбия възлизат на 2,1 млрд. куб. м. Предвижда се до 2023 г. те да достигнат 3,5 млрд. куб. метра. Междувременно изграждането на сръбската част от газопровода „Турски поток” навлиза в активна фаза. Руското външно министерство изрази надежда, че работата по него ще приключи през декември 2019 година.
Реконструкцията и модернизацията на сръбските железници също напредва успешно, след като Москва отпусна заем на Белград в размер на 800 милиона долара.
Важен аспект на сътрудничеството между Русия и Сърбия са културните и хуманитарните връзки. По-специално, в рамките на посещението на Дачич се планира да се подпише програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката, спорта и политиката за младежта.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Сърбия въвежда мерки срещу Косово, ако до май митата не бъдат премахнати

A1 On (Македония): Сърбия въвежда мерки срещу Косово, ако до май митата не бъдат премахнати

17 Април 2019 | 05:43 | Агенция "Фокус"
Белград. Ако до 6 май Прищина не отмени 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово, официален Белград ще предприеме ответни мерки. Това обяви държавният глава на западната ни съседка Александър Вучич в рамките на разширена среща на ръководството на управляващата Сръбска прогресивна партия (СПП), предава македонската електронна медия A1 On.
На посочената дата се навършват шест месеца, след като косовските власти обявиха крутата мярка, припомня медията.
„И нека да кажа на всички, които са се научили да звънят по телефона и да заплашват, да не ме търсят, няма да съм на разположение", категоричен бе Вучич.
Коментирайки предстоящата среща в Берлин, организирана по инициатива на Германия и Франция, сръбският президент предположи, че в рамките на дискуиите ще се убедят да го убедят да признае Косово. Той обаче увери, че натискът и заплахите ще бъдат напразни.
Вучич потвърди, че ще разговаря с държавните глави на Руската федерация и Китай, преди да отпътува за срещата във федералната германска столица.
„Там не ни чака нищо добро, очаквам само искане за започване на преговори в нов формат, които да завършат с признаването на независимостта на Косово, а Сърбия няма получи нищо. Ще настояват да влезем в преговори, без албанците да премахват митата“, коментира Вучич, като същевременно увери, че „няма да приема да продължа разговорите без отмяна на таксите – независимо от натиска“.
Съгласно думите му, чужденците ще подкрепят вътрешните елементи в Сърбия, за да отслабят неговата позицията му и тази на държавата с цел да бъде издействане на признание за Косово.
Сръбският президент многократно е заявявал, че няма условие, което да го принуди да признае Косово, припомня агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express (Косово): Германия и Франция ще предложат проектоспоразумение за косовския въпрос, предвижда се „двоен суверенитет“

Gazeta Express (Косово): Германия и Франция ще предложат проектоспоразумение за косовския въпрос, предвижда се „двоен суверенитет“

16 Април 2019 | 23:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express съобщава ексклузивно, че на срещата в Берлин на 29 април Франция и Германия ще представят проект на споразумение между Косово и Сърбия, което до известна степен ще се съобрази с исканията на Белград, но изключва разделянето на най-младата държава на Балканите.
Източник на изданието разкрива, че на срещата на лидерите от Западните Балкани, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и държавният глава на Франция Еманюел Макрон, лидерите на Косово и Сърбия ще получат предложение за двоен суверенитет.
„Съобщава се, че ще бъде предложен двоен суверенитет. Косово ще запази териториалната си цялост непокътната, докато Сърбия ще се ползва от един вид суверенитет над сърбите в Косово и над сръбските православни църкви“, цитира изданието източник. Съгласно думите му, Прищина най-вероятно ще се съгласи да прехвърли част от суверенитета си на Брюксел, а ЕС на свой ред – на Белград.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан: Оттеглянето на САЩ означава, че Балканите се връщат към нормалното

Йоханес Хан: Оттеглянето на САЩ означава, че Балканите се връщат към нормалното

16 Април 2019 | 14:19 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Около оценките, че оттеглянето на САЩ от водеща позиция в политиката към Западните Балкани може да дестабилизира региона, еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан предлага различен подход, пише авторитетното издание The Washington Post, цитирано от македонското електронно издание "МКД".
"Това е един вид лесно завръщане към нормалното", каза Хан, добавяйки, че 75% от търговията в региона е със страните от ЕС. Според Хан това е по някакъв начин реакция на ситуацията на място, защото Съединените щати нямат почти никакви бизнес интереси в региона.
"Съединените щати преди това бяха лидери поради намесата на НАТО. Ситуацията се промени. Ако погледнем по-широка времева рамка, в региона има напредък. Например, ако имаше някакво напрежение между Сърбия и Косово на място, то лесно би довело до насилие в миналото, докато днес лидерите използват телефони, за да разговарят помежду си ”, каза Хан пред The Washington Post.
Той каза, че по време и непосредствено след войните през 90-те години Вашингтон, а не Брюксел, са били лидери в политиката в региона, но днес това е различно. Съединените щати подкрепят ЕС в региона, но Хан вярва, че Вашингтон е щастлив, че Брюксел е лидер.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Gazeta Express: Франция и Германия ще направят конкретно предложение за Косово на срещата в Берлин

Gazeta Express: Франция и Германия ще направят конкретно предложение за Косово на срещата в Берлин

16 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. По време на срещата на лидерите от Западните Балкани на 29 април, която ще се проведе в Берлин, домакини на която са германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон, се очаква да бъде предложен проект на споразумение между Косово и Сърбия. На срещата ще присъстват президентите и премиерите на Косово и Сърбия, пише базираният в Прищина албански вестник Gazeta Express.
Германският канцлер Меркел се противопоставя на идеята за преначертаване на границите на Балканите и лично се занимава с косовския въпрос. Gazeta Express научи, че по време на срещата в Берлин ще бъде предложен проект, насочен към постигане на окончателно споразумение между Косово и Сърбия. Новият рамков договор не включва размяна на територии, което се насърчава от президента на Косово Хашим Тачи, но няма да бъде в полза на Косово, според изданието. Най-вероятно ще бъде предложено Сърбия да упражни своеобразен суверенитет в някои територии на Косово.
Германското правителство в отговор на Gazeta Express потвърди, че целта на канцлера Меркел и френския президент Макрон е стабилността в региона, като се фокусира върху диалога между Косово и Сърбия. „Стабилността и положителното развитие в региона са от голямо значение за канцлера и президента. Целта им е да обсъдят с гостите специалните предизвикателства, пред които е изправен регионът, като се фокусира върху отношенията между Косово и Сърбия ”, заяви говорител на германското правителство.
Президентът на Косово Хашим Тачи и премиерът Рамуш Харадинай отиват в Брюксел без единна позиция. Тачи се срещна в понеделник с еврокомисаря Йоханес Хан, докато Харадинай от Косово обвини Хан и шефа на външната политика на ЕС Федерика Могерини, че са изгубили година с изявленията си за обмен на територии между Косово и Сърбия. Мелиза Харадинай, съветник на премиера Рамуш Харадинай, заяви в понеделник в социалната мрежа „Фейсбук“, че косовският въпрос ще бъде във фокуса на регионалната среща в Берлин и призова институционалните лидери да представят единна позиция пред Меркел и Макрон.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР на Русия: Армията на Косово може да провокира нова криза на Балканите

МВнР на Русия: Армията на Косово може да провокира нова криза на Балканите

16 Април 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Москва. Нова криза на Балканите може да бъде провокирана от действията на Армията на Косово, заяви заместник-министърът на външните работи на Русия Александър Грушко, цитиран от РИА Новости.
През декември косовския парламент утвърди пакет законопроекти за трансформиране на леко въоръжените Сили за сигурност на Косово (ССК) в пълноценна армия. Планира се въоръжените сили на Прищина да наброяват 5 хиляди активно служещи войници и 3 хиляди резервисти. В бюджета на страната за 2019 година са предвидени 58,5 милиона евро за въоръжаване, оборудване и обучение на въоръжените сили.
„Каква е добавената стойност от членството в НАТО на страни, като Черна гора и Северна Македония? А те от кого трябва да се защитават? Единствената дестабилизираща сила в региона в момента е т.нар. армия на Косово, която във всеки един момент с одобрението на натовците може да провокира нова криза на Балканите“, заяви Грушко в интервю пред РИА Новости.
Той отбеляза, че Русия така и не е чула от НАТО никакви коментари във връзка със заявленията на албанското ръководство, че решението на косовския проблем е само едно – присъединяването на Косово към Албания.
Руската агенция припомня, че „Гърция и Македония подписаха споразумение през юни 2018 г., което разрешава дългогодишния спор за името на бившата югославска република и отваря пътя на Скопие към НАТО и ЕС, но той предизвиква критики както в Гърция, така и в самата Македония. Договорът беше подложен на референдум в Македония на 30 септември, но той фактически се провали, защото само около 37% от избирателите излязоха на изборите, а бяха нужни 50%, за да стане той действителен. От тези, които взеха участие в гласуването, 91,5% бяха за споразумението.
В началото на юни 2017 г. Черна гора официално стана 29-тият член на Северноатлантическия съюз. Значителна част от населението на тази бивша югославска република се противопостави на присъединяването към Алианса и в страната се проведоха протести“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Експерт“ (Русия): Офанзивата срещу Триполи

„Експерт“ (Русия): Офанзивата срещу Триполи

16 Април 2019 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Осемте години, минали след падането на либийската Джамахирия и варварската разправа с Муамар Кадафи, не донесоха на тази разпаднала се северноафриканска държава дори и подобие на стабилност. Напротив, хаосът не свършва, бандите на „демократите“, ислямистите и криминалните елементи продължават борбата за ресурси и контрол над най-важните находища и логистическите възели, пише руското официозно списание „Експерт“ в материал, представен без редакторска намеса.
В столицата на Либия, Триполи, заседава международно признатото Правителство на националното съгласие (ПНС), оглавявано от премиера Файез Сарадж. Впрочем, тази организация може да се нарича правителство само условно, защото контролира неголяма част от страната. Тук се намира също и Новият Всеобщ национален конгрес, който изпълнява ролята на парламент. В него влизат основните ислямистки партии, които загубиха изборите през 2014 година, организираха въстание и изгониха своите светски колеги от законодателния орган, а и въобще от града. Тези „парламентаристи“ са близки до прокатарските „Братя мюсюлмани“.
Избягалите победители от изборите през 2014 година се установиха в Тобрук, нарекоха се Палата на представителите и днес подкрепят командващия Либийската национална армия (ЛНА) фелдмаршал Халифа Хафтар. Това е третата страна в конфликта. Именно Хафтар днес има инициативата на фронта и провежда мащабно настъпление срещу Триполи.
Настъплението се развива едновременно по няколко направления. Вече са взети редица градове в близост до столицата, конкретно Гарян и Сурман, както и международното летище Митига. В отговор ПНС нанесе въздушни удари по армията на Хафтар, а от град Мисрата (бившият Мисурата) на помощ на ПНС се притекоха бойни формирования. В хода на настъплението ЛНА използва и бойна авиация. Жертвите от двете страни се измерват с десетки. Бежанците започнаха да се спасяват от столицата във всички посоки.
На този фон американското командване проведе спешна евакуация на своя контингент от Триполи. Призивите на ООН за сдържаност бяха ингорирани, което се превърна в традиция през последните години. Предложената от британците резолюция за свикване на спешно съвещание на Съвета за сигурност на ООН бе блокирана от Русия, която настоя, че призивът за прекратяване на военните действия вече е изпратен до всички страни в конфликта.

Пътят на фелдмаршала

Личността Халифа Хафтар е вписана в историята на Либия с кърваво мастило и без сегашното настъпление срещу Триполи. През 1969 година той участва в свалянето на краля на Либия Мохамед Идрис ас Сануси и в продължение на дълги години се счита за един от приближените на полковник Муамар Кадафи. Но през 1987 година, в хода на либийско-чадската война за стратегически участък от границата, либийската армия претърпя поражение (Чад бе подкрепен от Франция), а самият Хафтар, който тогава командва силите на Либия, попада в плен.
Кадафи, не желаейки да признае, че има отношение към конфликта, се отрича от Хафтар. Смята се, че именно този инцидент довежда до това, фелдмаршалът да тръгне срещу своя лидер. По-късно той се опитва да атакува позициите на Кадафи, използвайки като плацдарм Чад. Но след преврата в тази страна през 1990 година Хафтар е принуден да бяга първо в Заир, а след това в Кения. Разбира се, такъв ценен кадър не може да не попадне в полезрението на ръководствата и спецслужбите на западните страни. Хафтар е прибран в САЩ. Именно в Лангли (щаб-квартирата на ЦРУ) се занимават с такова опекунство, използвайки подопечните в нужното време. Дори и след 20 години.
Когато в началото на 2010-те години колективният Запад участваше активно в серията държавни преврати от „арабската пролет“, Либия стана една от първите й жертви и понесе най-големите разрушения. Западните разузнавателни служби успяха да подкупят част от военните от обкръжението на лидера на Джамахирията, което до голяма степен им позволи да съкрушат либийската армия. Кадафи бе убит, а върху отломките на страната се проведоха „демократични избори“, завършили с война всеки срещу всеки. След свалянето на бившия либийски владетел Хафтар не успя да оглави процеса и да стане лидер, способен да обедини страната. Реалните му успехи на либийското политическо поле дойдоха чак през 2014 година и, разбира се, не без подкрепа отвън. На първо място трябва да се отбележи помощта от страна на Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Египет. Фелдмаршалът получи подкрепата и на Франция.

На кръстопътя на противоречията

ПНС се опира на „Братя мюсюлмани“ и други организации от рода на Специалните сили за сдържане (състоят се от салафити-мадхалити), Бригадата на революционерите на Триполи, Централните сили за сигурност „Абу Салим“ и бригадата „Наваси“. В градовете-държави, като Мисрата и Зинтан, властта основно е децентрализирана и включва множество бригади. Част от тези партии и групировки са инструмент на външната политика на Катар и до някаква степен на Турция.
Навсякъде, където присъстват интересите и влиянието на Катар, включително в Либия, има „Братя мюсюлмани“ или свързани с тях структури. По правило в тези страни се наблюдава директно противопоставяне между Катар и неговия най-заклет враг – Саудитска Арабия, както и близките й режими, като ОАЕ. В момента нещо подобно се случва в Йемен и Сирия.
От друга страна, Палатата на представителите в Тобрук, както и самият Хафтар, са подкрепяни от Египет, Саудитска Арабия и ОАЕ. По този начин, всеки от стопаните се стреми чрез своите прокси-сили в Либия да получи максимален, а в идеалния случай – пълен контрол над либийските земи.
Разбира се, нещата не се ограничават до противоборството по оста Катар – Саудитска арабия. Между редица групировки и ПНС съществуват собствени противоречия и една от причините за разногласията е в това, че Сарадж няма достатъчно голям бюджет, за да купува лоялността на командирите на формированията.
Наистина, на страната на Сарадж е и Рим. Италианските спецподразделения помагат активно на ПНС. Италия също участва във формирането на системата за сигурност в Триполи. Всъщност, върви недиректен конфликт между нея и Франция, която е на страната на Хафтар. Интересите им се пресичат по редица направления, включително миграционната бариера. Поради географското си положение италианците трябва да действат особено ревностно, за да предотвратят още по-голяма дестабилизация в Либия. В противен случай е гарантирана нова порция от мигранти.
Освен това, Рим е кръвно заинтересован в контрола над Триполи, тъй като от там започва газопроводът Greenstream, по който природният газ отива в Сицилия. Между другото, именно в сицилийският град Палермо през ноември миналата година се състоя конференцията, където бе уговорен да отиде и Хафтар (както се смята, за да се види с египетския президент Абдел Фатах ас Сиси). Само че на конференцията не бяха взети никакви важни решения.
За Франция засилването на влиянието в Либия има както външнополитически, така и вътрешнополитически смисъл. При президента Еманюел Макрон Париж се активизира в Северна Африка. Но за Италия нейната бивша колония Либия е традиционна сфера на влияние и затова засилването на Париж на това направление се възприема враждебно. Също така, между европейските страни постоянно се води борба за петрол. Ненапразно през 2016 година силите на ПНС с поддръжката на италианците и американците изтласкаха терористите от „Ислямска държава“ от Сирт и т.нар. Нефтен полумесец в Северна Либия. На свой ред, през 2018 година Хафтар превзе от свързаните с „Ал Кайда“ елементи стратегически важния пристанищен град Дерна. Получавайки контрола над неговите терминали, Хафтар първо ги блокира, но след това Либийската национална компания (NOC) успя да се говори за вдигането на блокадата. Западът работи само с NOC и контролът над тези съоръжения даде на фелдмаршала възможност да влияе още повече на ситуацията в Либия, като заедно с това получи част от нефта. Освен това Хафтар успя да вземе под свой контрол най-голямото петролно находище Ел Шарара в Южна Либия, от което ислямистите добиваха по 315 хиляди барела на ден.

Геополитическите интереси

Разбира се, и други регионални играчи имат интереси в Либия. Египет, който е в тесни отношения с Рияд и Абу Даби, залага на Хафтар под диктовката на собствените си интереси, за да създаде единоначалие в Либия и по този начин да спомогне за относителната й стабилизация. След свалянето на Хосни Мубарак на власт в Египет до 2013 година беше Мохамед Морси, начело на „Партията на свободата и справедливостта“, израснала от поддържаните от Катар „Мюсюлмански братя“. След контрапреврата, не без подкрепата на саудитите, египетските военни успяха да вземат контрола от Морси и да върнат властта в свои ръце. По този начин Саудитска Арабия успя да премахне хората на Катар от Египет, през който минава стратегически важният Суецки канал. Но проблемите не изчезнаха: в Триполи продължават да са активни контролираните от Доха „Братя мюсюлмани“ и терористите от групировката „Ансар Бейт ал-Макдис“, която действа и на Синайския полуостров.
Голяма роля играе и борбата за влияние в Себхе, съединяващ Либия с Алжир, Чад и Нигер логистически възел. Там редовно има сблъсъци между неподконтролните на нито една страна племена тубу и клана Авлад Сюлейман. Сарадж, с подкрепата на италианците, се опитва да изгради връзки с тях, засега безуспешно. Освен това през града се осъществява търговия с хора (съобщава се за продажба в робство по цена 800 долара на човек), контрабанда на оръжие и наркотици. Веднага щом „арабската пролет“ премина през Магреб, наркотрафикът се засили рязко. Потокът на кокаин през Западна Африка към Европа се сравнява с този към Северна Америка. Съответно, който контролира Либия, той контролира важните транзитни маршрути и колосалните потоци от наркотици.
Не може да не се отбележи и ролята на Алжир, който си взаимодейства активно с племената както в Южна Либия, така и в Чад, опитвайки се да влияе на процесите в собствените си интереси. Наличието на терористически конгломерати и банди край границата тревожи алжирското ръководство, особено на фона на разгръщащата се вътрешна криза. Ненапразно началникът на Генералния щаб на Алжир Ахмед Гаид Салах обръща специално внимание на ситуацията на границите: рискът от инфилтрация на бойци-радикали от Либия остава висок. Фактът, че през последните години тази заплаха се е увеличила се потвърждава от предаването на контрола върху границите на въоръжените сили през 2014 година. По-рано това бе прерогатив на Министерството на вътрешните работи. Разгарящата се схватка за столицата на Либия, независимо от нейния изход, заплашва да доведе до увеличаване на потока на терористи през алжиро-либийската граница.

Неясните перспективи на Хафтар

Получилият сериозна военно-политическа подкрепа фелдмаршал Хафтар обяви, че трябва да вземе контрола столицата и да обедини Либия под свое началство. Има обаче съмнения, че той ще може да постигне такъв стратегически резултат. През последните осем години нито една от страните в либийския хаос не успя да получи решаващо предимство. В лагера на Хафтар има противоречия, той има проблем с привличането на своя страна на редица племена и кланове. Като цяло, фелдмаршалът няма стопроцентови шансове да нанесе поражение на силите в Триполи, Мисрата и другите неподконтролни градове.
Нормализирането на ситуацията в страната би било възможно, ако всички външни сили бъдат консолидирани и подкрепят един от участниците във войната. В действителност такова обединение е възпрепятствано от непреодолимите различия между всички страни в конфликта и техните спонсори. Трябва да се отбележи, че настъплението срещу Триполи започна малко преди националната конференция, насрочена за 14-16 април под егидата на ООН в Гадамес, където трябваше да се реши въпросът за всеобщите избори.

Русия и конфликтът

От руска страна, ключовите интереси в Либия са видими в нефтегазовата сфера. През 2018 година в кулоарите на форума „Руска енергийна седмица“, директорът на Либийската национална компания NOC Мустафа Санала обсъди с представителите на дъщерна компания на „Газпром“ възстановяването на сътрудничеството в сферата на добиването на петрол и газ. Руските компании са заинтересовани да се завърнат в Либия, откъдето се наложи да си тръгнат при свалянето на Кадафи.
Освен това в западната преса много години се разпространяват слухове за присъствието на представители на руските частни военни структури в Либия. Например, през 2017 година се обсъждаше информация, че на страната на Хафтар се бие RSB-Group, макар че, според заявленията на неин представител, нейните бойци не са вземали непосредствено участие във военните действия. Тяхната дейност е била концентрирана в разминирането, а в боевете те са участвали само в качеството на самозащита. В края на 2018 година се появиха непотвърдени данни за присъствието в Либия на т.нар. ЧВК „Вагнер“, която според твърденията се е била на страната на Хафтар и е била разположена в бази в Тобрук и Бенгази. Предполага се, че присъствието на такива частни военни организации, чиято дейност официално е забранена от руското законодателство, позволява да бъдат решавани специфични задачи, съпроводени с риск.
За Русия най-логично сега е да играе на противоречията между участниците във войната, които преди осем години единодушно свалиха лидера на Либия и сега се сблъскаха в борба за нейните осколки. Признавайки ПНС, Москва продължава да контактува с Хафтар, който е преминал обучение в СССР и е добре известен на руските компетентни структури. След свалянето на Кадафи фелдмаршалът нееднократно е говорил с руски военни от най-висок ранг. През май миналата година той е преговарял с министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валери Герасимов. През януари 2017 година фелдмаршалът е посетил руският самолетоносач „Адмирал Кузнецов“, където е бил посрещнат от вицеадмирал Виктор Соколов. Засега Русия продължава да се държи над схватката, участвайки в нея само като посредник.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„МКД“ (Македония): Косовският парламент не успя да забрани на Хашим Тачи да преговаря за размяна на територии

„МКД“ (Македония): Косовският парламент не успя да забрани на Хашим Тачи да преговаря за размяна на територии

16 Април 2019 | 00:52 | Агенция "Фокус"
Прищина. Поради липса на кворум, косовският парламент не успя да гласува да се наложи забрана на президента на страната Хашим Тачи да преговаря с Белград за размяна на територии между Белград и Прищина в рамките на диалога под егидата на Брюксел, предава скопското електронно издание „МКД“.
По-рано в понеделник парламентът одобри формирането на комисия за утвърждаване на военните престъпления, извършени от Сърбия по време на войната в Косово през 1998-1999 година.
След обсъждането на проекторезолюцията, която забранява на косовския президент Хашим Тачи да говори за обмен на територии или корекция на границите, когато диалога със Сърбия продължи , в парламента нямаше гласуване поради липса на кворум.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Едва ли може да се очаква реален резултат от срещата между лидерите на Косово и Сърбия на 29 април

Ген. Кирчо Киров: Едва ли може да се очаква реален резултат от срещата между лидерите на Косово и Сърбия на 29 април

15 Април 2019 | 21:18 | Агенция "Фокус"
София. Едва ли може да се очаква реален резултат за нормализиране на отношенията между Косово и Сърбия на предстоящата в Берлин на 29-ти април среща на високо равнище. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. „Въпросът е, дали това е възможно. Струва ми се, че на този етап в обстановката между Прищина и Белград от една страна и между западните сили в лицето на ЕС и САЩ и Русия от друга, разбирателството между Косово и Сърбия остава в сферата на добрите пожелания. Методологията за постигането на това е насочена предимно към това Сърбия да бъде принудена да направи отстъпки в диалога си с Прищина“, каза той. На по-глобално ниво целта е да се минимизират влиянията и възможностите на Русия на Балканите, каза още ген. Кирчо Киров. Той прогнозира, че натискът върху Сърбия за признаване на Косово ще продължи, непризнаването на Косово от съседната ни страна е основна пречка за приемането й в ЕС, обясни той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовският премиер реагира на изявление на Йоханес Хан: Предложенията за размяна на територии са деструктивни

Косовският премиер реагира на изявление на Йоханес Хан: Предложенията за размяна на територии са деструктивни

15 Април 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай реагира на изявленията на комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, който заяви, че Брюксел ще подкрепи потенциалната размяна на територии между Косово и Сърбия, ако двете страни постигнат съгласие по този въпрос, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Харадинай подчерта, че изявлението на косовския политик е направено броени дни преди срещата на лидерите от Западните Балкани в Берлин. Съгласно думите му, подобни коментари са деструктивни. „Разглеждането на неосъществената идея за размяна на територии от страна на Йоханес Хан само няколко дни преди срещата в Берлин, е безнадежден и деструктивен опит да бъде прокарана през задната врата", коментира Харадинай.
„Правителството и гражданите на Ковосо изразяват големи надежди, че ръководството на столиците на ЕС ще отхвърли категорично призивите за нови трагедии на Балканите и наистина са решени да постигнат окончателно споразумение за мир и помирение със Сърбия", подчерта Харадинай.
В интервю за The Washington Post Йоханес Хан заяви, че ЕС може да подкрепи потенциална размяна на територии между Косово и Сърбия. „Единственото условие, което поставихме, е всеки вид двустранно споразумение да допринесе за повече мир и стабилност в региона”, заяви Хан пред американското издание.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йоханес Хан в интервю за The Washington Post: ЕС може да подкрепи размяна на територии между Косово и Сърбия

Йоханес Хан в интервю за The Washington Post: ЕС може да подкрепи размяна на територии между Косово и Сърбия

15 Април 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз би могъл да подкрепи размяна на територии между Сърбия и Косово. Това заяви комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан в интервю за американското издание The Washington Post.
„Възможната размяна на територии може да бъде във всеки случай, ако искате, последния щрих от по-голямата картина. Единственото условие, което поставихме, е каквото и да било двустранно споразумение трябва да допринесе за повече мир и стабилност в региона. Политическото споразумение, което е за сметка на другите, ще бъде неприемливо за ЕС“, поясни австрийският политик.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Косовският премиер Рамуш Харадинай: Могерини и Хан пропиляха една година на ЕС и Балканите заради дискурса им за корекция на границите

Косовският премиер Рамуш Харадинай: Могерини и Хан пропиляха една година на ЕС и Балканите заради дискурса им за корекция на границите

15 Април 2019 | 16:38 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отправи обвинения срещу Върховния представител на Европейския съюз по външните работи и политиката за сигурност Федерика Могерини и комисаря по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан, съгласно които заради дискурса им за корекция на границите са пропилели една година както за Общността, така и за Балканите, съобщава електронното издание на водещия прищински ежедневник Gazeta Express.
Според Харадинай Косово и Сърбия „вероятно щяха да постигнат споразумение, ако нямаше дискурс от Могерини и Хан за размяна на територии“.
Съответното изявение косовският премиер направи в отговор на молба от журналист да коментира думите на Хан,съгласно които той не изключва Белград и Прищина да включат в дневния ред на преговорите въпроса за корекция на границите.
„С настоящия дискурс на служителите на ЕС няма да има напредък“, привежда изданието ответните думи на Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи за The Guardian: Споразумението със Сърбия е възможно още тази година

Хашим Тачи за The Guardian: Споразумението със Сърбия е възможно още тази година

15 Април 2019 | 12:41 | Агенция "Фокус"
Прищина. Постигането на споразумение за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия по подобие на историческия договор между Гърция и Северна Македония все още е възможно през настоящата година, въпреки сериозните неуспехи през последните месеци. Това подчерта държавният глава на най-младата държава на Балканите Хашим Тачи пред британския вестник The Guardian.
Сърбия отказа да признае Косово като независима държава, след като бившата й провинция се отдели през 2008 г. след почти десетилетие на международно управление след кървава война през 1998-1999 г., припомня изданието.
„Войната, предизвикана от бруталните репресии от страна на сръбските сили срещу косовските сепаратистки етнически албанци, коства живота на 10 000 етнически албанци, преди стартиране на 78-дневна кампания на НАТО за бомбардиране на Югославия, която сложи край на конфликта. Стотици сърби бяха убити в ответните атаки“, пише The Guardian.
„Трябва да седнем на масата за преговори с нашите безмилостни врагове, но без никакви предварителни условия, и да се опитаме да се вслушваме един в друг", подчерта Тачи пред британски вестник.
Преговорите между двете страни бяха прекратени от ноември, когато Косово наложи 100-процентови мита за внос на стоки от Сърбия. Тачи каза, че не се планира премахване на тарифите, но подчерта необходимостта от бърз напредък.
Международните колебания и смесените послания „създават пространство за националисти и популисти от двете страни на границата. Твърде често това се свежда до его и сблъсъци на личности, а ние рядко чуваме за принципи, стандарти и ценности", коментира Тачи.
Косовският президент бе категоричен, че е инвестирал целия си политически капитал, натрупан през последните две десетилетия, в преговорите с Белград, добавяйки, че провалът на преговорите ще бъде пагубен за целия регион.
„При сегашните обстоятелства, с всички напрежения, не виждам защо чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира в нашия регион. Само един мирен договор може да донесе просперитет“, смята Тачи.
Сегашният статут на Косово, означава, че неговите граждани са единствените европейци на запад от Беларус, които се нуждаят от виза за пътуване в Шенгенското пространство. Тези ограничения не се прилагат за други страни от Балканите. Една трета от трудоспособното население на Косово е безработно..
Тачи, бивш ръководител на Армията за освобождение на Косово, който се бореше за независимост, обвинява някои държави-членки на ЕС за усложняване на процеса. Той приведе като пример начина, по който Германия, за разлика от САЩ, се противопоставя на аспектите на предложенията му за опциите за постигане на споразумение със Сърбия, особено за тази, което той се описа като „гранична корекция“.
Неофициално бяха оповестени планове за присъединяване към Сърбия на предимно населения със сърби регион в Северно Косово около Митровица. Косово трябва да получи населената с албанци Прешевска долина в Сърбия. На практика регионът на Северно Косово има двоен суверенитет с влияние от Косово и Сърбия, коментират от редакцията.
Тачи е застъпник на идеята за размяна на територията, но срещу нея се противопостави Германия, която се опасява, че това би могло да отприщи и други искания за преначертаване на етническите линии на други географски граници на Балканите, включително в доминираните от сърби части на Босна. САЩ са по-отворени по отношение на плана.
Тачи поясни, че „корекцията на границата“ може да бъде част от всяко цялостно споразумение за взаимно признаване. Но той подчерта, че „не може да има граници по етнически признак. Това е невъзможно. Както Косово, така и Сърбия ще останат мултиетнически държави".
В края на 2018 г. Косово наложи 100% тарифи върху сръбските стоки и заяви, че Белград настоява за тяхното отстраняване като предварително условие за възобновяване на преговорите. Налагането на митата доведе до оставката на четирима кметове в провинциите в Северно Косово.
„Косовските сърби са се оттеглили от политическия живот в Косово, включително от полицията и съдебната система в северната част на страната. Никой няма отговор как да се продължи напред, а най-големите жертви са косоварите и по-специално косовските сърби", бе заключението на Тачи.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

A1 On (Македония): Тачи демонстрира оптимизъм за постигане на споразумение със Сърбия до края на годината

A1 On (Македония): Тачи демонстрира оптимизъм за постигане на споразумение със Сърбия до края на годината

15 Април 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Прищина. Споразумение между Прищина и Белград е възможно още през тази година, въпреки сериозното забавяне на преговорите през последните месеци. Това заяви държавният глава на Косово Хашим Тачи, предава македонската електронна медия A1 On.
„Трябва да седнем на масата за преговори с нашите безмилостни врагове, но без никакви предварителни условия, и да се опитаме да се вслушваме един в друг", подчерта Тачи пред британски вестник.
Косовският президент бе категоричен, че е инвестирал целия си политически капитал в диалога с Белград, добавяйки, че провалът на преговорите ще бъде пагубен за целия регион.
„При сегашните обстоятелства, с всички напрежения, не виждам защо чуждестранен инвеститор ще дойде да инвестира в нашия регион. Само един мирен договор може да донесе напредък“, смята Тачи.
Той отново повдигна темата за корекция на границата между Косово и Сърбия, като заяви, че тя може да се регулира от „всеобхватно споразумение за взаимно признаване".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Нито една политическа партия не е кандидатствала за изборите в Северно Косово

Epoka e Re (Косово): Нито една политическа партия не е кандидатствала за изборите в Северно Косово

15 Април 2019 | 10:07 | Агенция "Фокус"
Прищина. Седмица след обявяването на извънредните избори в четири общини в Северно Косово, нито една политическа партия не е кандидатствала за участие в тях, съобщава водещият прищински ежедневник Epoka e Re.
Валмир Елези, говорител на Централната избирателна комисия (ЦИК) припомни в изявление за вестника, че политическите партии имат на разположение още четири дни, за да удостоверят участието си в изборите. Съгласно думите му, партиите чакат до последния ден, за да подадат исканията си за участие в гласуването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

B92 (Сърбия): Тачи се среща с Хан, единствената тема са митата за сръбския внос

B92 (Сърбия): Тачи се среща с Хан, единствената тема са митата за сръбския внос

15 Април 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Брюксел/Прищина. В първия ден на новата седмица комисарят по европейска политика за съседство и преговори за разширяване Йоханес Хан ще се срещне в Брюксел с държавния глава на Косово Хашим Тачи, предава белградската електронна медия B92, като се позовава на съобщение от ЕК.
Единствената тема, която двамата ще обсъдят, е премахването на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово. В рамките на еднодневно си посещение в Брюксел Тачи ще се срещне и с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

А1 On (Македония): Косово е готово да продължи диалога със Сърбия

А1 On (Македония): Косово е готово да продължи диалога със Сърбия

15 Април 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
Прищина. Съпредседателят на косовския екип за преговори Фатмир Лимай каза, че Косово е готово да продължи диалога за споразумение за нормализиране на отношенията със Сърбия, пише македонският информационен портал A1 On.
Косово е готово да продължи диалога във всеки един момент, но това зависи от сръбската страна, каза Лимай в интервю за агенция Kosovapress.
„В момента смятаме, че сме изпратили послание към международната общност, че сме готови. Те трябва да работят със Сърбия, за да я подготвят да седне на масата. Когато Сърбия е готова и ние сме готови. Зависи не само от нас, но и от другата страна ”, добави Лимай.
Той каза, че ангажиментът на Косово по въпроса за изчезналите по време на войната е основната тема в преговорите и обеща, че няма да има окончателно споразумение, без да се разкрие съдбата на изчезналите и да се разследват случаите на сексуално насилие по време на войната в Косово.
"Такава национална тема като разговорите със Сърбия в миналото се осъществяваше без отговорност, без платформи, без идеи, без прозрачност и резултатите са известни", смята Лимай.
Според него митата като пречка за Сърбия за продължаване на диалога ще бъде премахнат, когато изчезнат причините за неговото въвеждане.
"Ето защо единственият начин за решаване на проблемите между нашите две страни е сериозен диалог, който ще доведе до признаване на Косово от Сърбия, и на практика с признаването на Косово всичко ще бъде решено", заключи Лимай.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.