НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:27


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Съдии от Окръжния съд в Киев подадоха иск срещу Порошенко, обвинявайки го в натиск

ТАСС: Съдии от Окръжния съд в Киев подадоха иск срещу Порошенко, обвинявайки го в натиск

23 Април 2019 | 12:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Съдиите от Окръжния административен съд на Киев, които са взимали решението за денационализация на Приватбанк, са се обърнали към Генералната прокуратура и Държавното бюро за разследване с иск срещу действащия държавен глава Петро Поршенко, директора на Националната банка и министъра на правосъдието, обвинявайки ги в намеса и натиск, се съобщава във вторник на сайта на съда, предава ТАСС.

„Съдиите от колегията, взела решение по делото за национализация на Приватбанк, се обърнаха към председателя на Висшия съдебен съвет със заявление за намеса в тяхната дейност, както и към ръководството на Генералната прокуратура на Украйна и Държавното бюро за разследвания със заявление за извършено наказателно закононарушение, което подлежи на разглеждане в съответствие с изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс на Украйна. Конкретно, съдиите искат да се започне досъдебно производство по отношение на държавния глава, министъра на правосъдието и председателя на НБУ чрез внасяне на съответните сведения в Единния регистър за досъдебни решения, в резултат от което виновните лица да бъдат привлечени към наказателна отговорност“, се казва в текста.

Както отбелязват съдиите, заявленията на „ръководството на държавата, коментирайки тяхното решение да признаят за незаконна национализацията на Приватбанк, правиха заявления, които са директна заплаха за съдебната система на Украйна и посегателство над нейната независимост и безпристрастие“.Превод и редакция: Иван Христов

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Екс-президентът на Украйна Леонид Кучма: Жал ми е за новия президент

Екс-президентът на Украйна Леонид Кучма: Жал ми е за новия президент

22 Април 2019 | 02:00 | Агенция "Фокус"
Киев. По време на избори журналистите обръщат специално внимание освен на самите кандидати и на бившите ръководители, заемали този пост. Вторият президент на Украйна Леонид Кучма се оказа в центъра на вниманието на репортерите, когато отиде да осъществи правото си на глас. Впрочем, неговата прогноза за бъдещия държавен глава се оказа много мрачна, пише руското издание „Комсомолская правда“.
„Спомняйки си миналите години и това, което ще започне от утрешния ден и след инаугурацията на новия президент, мога да кажа, че дори ми е жал за него“, заяви Кучма и изброи само част от проблемите, с които ще се сблъска избраният. „И сами виждате: война, на която не се вижда краят, Украйна е разделена, икономиката е на ръба на фалит – няма да изброявам какви проблеми има още, защото по време на избирателната кампания те бяха добре известни на всички“.
Всъщност за бъдещия лидер на Украйна има десет пъти повече проблеми. И то ако се броят само основите. Но какво ще прави тогава бъдещият президент? Кучма има отговор и на този въпрос.
„Обещавай по-малко и прави повече. Защото днес ние с вас видяхме – какво обещаваха по време на избирателната кампания и с какво дойдоха след 5 години, какви резултати постигнаха. Затова главното е да бъдеш честен и порядъчен пред своя народ“, посъветва Кучма. „Да не дава Господ той да се отклони от пътя, който обещаваше по време на избирателната кампания. Главното нещо, за да тръгнат след него хората е да бъде честен и порядъчен пред тях. Защото ако към него има доверие, работите няма да се решават така, както се решаваха до днешния ден“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Избирателната активност в Украйна е същата като през 2014 година

„Страна“ (Украйна): Избирателната активност в Украйна е същата като през 2014 година

22 Април 2019 | 00:07 | Агенция "Фокус"
Киев. Гражданската мрежа „Опора“ съобщи, че избирателната активност на втория тур на изборите за президент на Украйна е била 61,9%, предава украинският портал „Страна“.
Според данните на организацията, към 20:00 явката в Централна Украйна е била 62%, Източна – 61,4%, Южна – 60,2% и Западна – 60,9%.
На миналите избори за държавен глава през 2014 година избирателната активност за цялата страна беше 60,29%. Т.е. през 2019 година резултатът е същият.
Независимо от това се регистрират разлики в активността по региони.
През 2014 година тя е била най-висока в Централна и Западна Украйна – 67,15%, а най-ниска в Източна – 50,72%.
Към момента на публикацията Централната избирателна комисията на страната е обработила 7,65% от протоколите. Зеленски получава 72,33% от гласовете, а Порошенко – 25,36%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТСН: Главното от пресконференцията на новия украински президент Владимир Зеленски

ТСН: Главното от пресконференцията на новия украински президент Владимир Зеленски

21 Април 2019 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски проведе първата си пресконференция след обявяването на резултатите от екзитполовете, съгласно които той побеждава убедително на изборите за президент на Украйна. Кандидатът отговори на редица въпроси на журналистите, предава украинският телевизионен канал ТСН.

За поздравленията от Порошенко

„Току що ме поздрави и аз съм много благодарен на президента на Украйна Петро Порошенко. Каза ми, че мога да разчитам на неговата помощ по всяко време. Той призна победата ми“, заяви Зеленски

За местоработата си

„Да, не искам да работя там. Нека първо да отида там. Мястото трябва да бъде открито. Много искаме да намалим президентската администрация. Не искам в Киев да има трафик. Затова искам да намеря такова място в Киев или край Киев, за да няма кортежи из града. Искам да се откажа от кортежа, въобще. Ще намерим място.

За кадровата политика

„По темата за кадровите назначения ще има отделна пресконференция... Луценко е от стария екип. Ние ще назначим нови хора. Нови хора. И това се отнася не само за Луценко“.
Що се касае до Генералния щаб, край нас има много сериозни хора, които имат авторитет в армията. Те са действащи генерали. Със сигурност ще ги видите. Ще видите целия екип на Владимир Зеленски. Нямам право да казвам имената им, защото имаме договорка с тези генерали. Това е много сериозна тема“, обяви той.

Отношенията с Русия

„При всички случаи ще действаме в нормандския формат. Ще продължим минския процес. Ще го рестартираме. Мисля, че ще имаме кадрови промени. При всички случаи ще продължим минското направление и ще стигнем до края, за да прекратим огъня. Най-важното за нас е да върнем нашите момчета живи. За нас сега задача номер едно е да върнем всички наши политически затворници, военнопленници и моряци“, обясни Зеленски.

За информационната война

„Ще водим много мощна информационна война. Ще разговаряме с вас (журналистите) не по половин, един час. Ще ви обясним нашия подробен план. Ние имаме план за действие“.

За украинския език

„Длъжен съм да защитавам украинския език. Длъжен съм, като гарант, да защитавам украинския език. И ще го правя“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Владимир Зеленски: Ще защитавам украинския език

Владимир Зеленски: Ще защитавам украинския език

21 Април 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски заяви, че подкрепя законопроекта за обявяване на украинския език за държавен, който в момента се намира в парламентарна процедура, предава ТАСС.
„Ние сме „за“ закона за украинския език... Длъжен съм да защитавам езика и ще го правя“, обеща той на пресконференция след края на изборите за президент на Украйна, които спечели.
Малко преди това действащият държавен глава Петро Порошенко съобщи, че е готов да подпише закона още следващата седмица, ако Радата успее да го приеме.
Гласуването ще се състои на 25 април, съобщи председателят на украинския парламент Андрей Парубий.
На 4 октомври 2018 година Върховната рада на Украйна прие законопроекта за езика на първо четене, а разглеждането на второто четене започна на 28 февруари т.г. Документът установява, че единственият държавен официален език в Украйна е украинският. Опитите за въвеждане на многоезичие се признават за „действия, целящи насилствено изменение или сваляне на конституционния строй“. Едновременно се въвежда понятие „публично уважение на украинския език“, което се оценява като „противозаконно деяние, тъждествено на злоупотреба с държавните символи на Украйна и се наказва в съответствие със Закона“.
Също така се предлага да се създаде длъжност упълномощен по защитата на държавния език, който ще се назначава и уволнява от кабинета на министрите. Също така се създава Национална комисия по стандартите на държавния език, която ще установява изисквания за нивото на владеене на държавния език.
ТАСС коментира, че „документът предизвика голям резонанс в страната и чужбина. Комисарят на Съвета на Европа по правата на човека Дуня Миятович се обърна към депутатите с молба да спрат работата над законопроекта за периода на изборите и да осигурят участие на представители на националните малцинства в изработването му. Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров заяви, че Москва е силно разтревожена от нарушенията на езиковите и образователните права на националните малцинства от страна на украинските власти, във връзка с което Русия е изпратила обръщение до ЕС, Съвета на Европа, ОССЕ и НАТО“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Порошенко е получил гаранция за неприкосновеност от Вашингтон

„Страна“ (Украйна): Порошенко е получил гаранция за неприкосновеност от Вашингтон

21 Април 2019 | 22:29 | Агенция "Фокус"
Киев. Според източници на украинския портал „Страна“ в лобистките кръгове на Вашингтон, американците вече са дали на Петро Порошенко гаранции за неприкосновеност и са предупредили екипа на бъдещия президент Владимир Зеленски да не закачат Порошенко.
На втория тур на изборите за президент на Украйна в неделя Зеленски получи близо три пъти повече гласове от действащия държавен глава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН: Според окончателните резултати от Националния екзитпол Зеленски побеждава със 73% срещу 25,5% за Порошенко

УНН: Според окончателните резултати от Националния екзитпол Зеленски побеждава със 73% срещу 25,5% за Порошенко

21 Април 2019 | 22:16 | Агенция "Фокус"
Киев. Обявени са окончателните резултати от Националния екзитпол след края на втория тур на президентските избори в Украйна, предава УНН.
Според публикуваните данни към 20:00 часа, след затварянето на избирателните секции:
Владимир Зеленски – 73%
Петро Порошенко – 25,5%
Невалидни бюлетини – 1,5%

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Сега Украйна може да направи „рестарт“ на базата на обществен консенсус

Мария Захарова: Сега Украйна може да направи „рестарт“ на базата на обществен консенсус

21 Април 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на Министерството на външните работи на Русия Мария Захарова е убедена, че след завършилите президентски избори Украйна може да осъществи „рестарт“, предава ТАСС.
„Наясно съм с цялото световно задкулисие, но все пак ще кажа: Украйна може да направи „рестарт“. Не в смисъл на преразпределение на паричните потоци от един джоб в друг, а истинска, базирана на съзнанието за необходимостта от консолидация на народа не на основата на силата, а на основата на изработване на общонационален дневен ред“, написа дипломатът във „Фейсбук“. „За да не се налага следващият път, както сега, да се изключват от гласуване милиони собствени граждани“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Зеленски каза какви ще са първите му ходове като президент

УНИАН: Зеленски каза какви ще са първите му ходове като президент

21 Април 2019 | 21:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Сигурният победител на втория тур на изборите за президент на Украйна Владимир Зеленски отговори на въпрос какви ще са първите му действия на новата длъжност, предава агенция УНИАН.
„Ще правим всичко за Украйна – ние я обединихме. Събрахме голям екип, който ще работи за украинския народ. Аз ще стана гарант на Конституцията. Ние ще защитаваме нашата страна, ще направим всичко, за да прекратим боевете в Донбас. Ще правим зконопроекти, ще се борим с корупцията“, заяви Зеленски, чиито думи предава телевизионният канал ТСН.
Освен това той анонсира обиколка на Украйна. „Искам да видя всеки град, всяка област на Украйна, да си поговоря с хората за техните проблеми. И ние ще ги решаваме с моя честен, демократичен и млад екип“, заяви кандидатът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски заяви, че ще продължи минския процес за Донбас

ТАСС: Зеленски заяви, че ще продължи минския процес за Донбас

21 Април 2019 | 21:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Сигурният победител на изборите за президент на Украйна Владимир Зеленски заяви, че ще продължи минския процес, предава ТАСС.
Освен това той определи връщането в Украйна на „всички заключени и пленени“.
Победителят във вота отбеляза също, че ще смени главния прокурор на Украйна и че ще пренесе администрацията на президента в друга сграда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Петро Порошенко ще подпише езиковия закон преди да напусне длъжността

„Страна“ (Украйна): Петро Порошенко ще подпише езиковия закон преди да напусне длъжността

21 Април 2019 | 21:08 | Агенция "Фокус"
Киев. На пресконференция по повод предварителните резултати от втория тур на изборите за президент на Украйна Петро Порошенко, който вече призна своето поражение, заяви, че има намерение да подпише езиковия закон преди да напусне поста, предава украинският портал „Страна“.
„Нашият екип ще защитава украинския език. И не става дума само за това, което вече направихме: квоти, песни, филми, радио, книги. А ако следващата седмица Върховната рада утвърди закона за езиците, аз ще бъда щастлив и горд, че ще имам възможност да го подпиша като президент“, заяви действащият държавен глава на Украйна.
Изданието припомня, че председателят на местния парламент Андрей Парубий е заявил, че в четвъртък, 25 април, Върховната рада ще гласува на второ четене законопроекта за функционирането на украинския език като държавен.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петро Порошенко призна поражението си на изборите за президент на Украйна, няма да излиза от политиката

ТАСС: Петро Порошенко призна поражението си на изборите за президент на Украйна, няма да излиза от политиката

21 Април 2019 | 20:54 | Агенция "Фокус"
Киев. Действащият държавен глава на Украйна Петро Порошенко, който според резултатите от различните екзитполове, загуби тежко изборите за президент на втория тур от своя съперник Владимир Зеленски, призна резултатите от гласуването, но заяви, че няма да излиза от политиката, предава ТАСС.
„Следващият месец ще се разделя с поста държавен глава, така решиха украинците. Приемам това решение. Но искам да подчертая дебело, че не напускам политиката“, заяви той.
Освен това Порошенко изрази готовност да помогне на Владимир Зеленски да влезе в държавните дела преди момента на инаугурацията.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНН: Зеленски побеждава с най-големия резултат за цялата история на Украйна

УНН: Зеленски побеждава с най-големия резултат за цялата история на Украйна

21 Април 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Предварителните резултати от Националния екзитпол показват, че на изборите за президент на Украйна Владимир Зеленски побеждава с най-големия резултат за цялата история на Украйна, съобщава украинската агенция УНН.
Според предварителните резултати, Зеленски получава 78,8% от вота на гласувалите на втория тур, докато неговия опонент, действащият държавен глава Петро Порошенко, 21,2%.
Предишният най-висок резултат е регистриран през 1991 година, когато Леонид Кравчук получава 61,59% от гласовете на избирателите, а неговият конкурент Вячеслав Чорновол – 23,27%.
През 1994 година Леонид Кучма побеждава Кравчук с 52% срещу 45,06%.
През 1999 година Кучма става единственият досега държавен глава, който е преизбран за втори мандат. На изборите той побеждава Пьотр Симоненко с 56,25% срещу 37,8%.
През 2004 година окончателните резултати от гласуването са определени на III тур: побеждава Виктор Ющенко (51,99%), а втори е Виктор Янукович (48,95%).
През 2010 година във втория тур побеждава Виктор Янукович (48,95%), а неговият опонент Юлия Тимошенко остава с 45,47%.
През 2014 година Петро Порошенко победи на първи тур с 54,7% от гласовете, а втора отново остава Юлия Тимошенко с 12,81%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Зеленски побеждава във всички украински региони

УНИАН: Зеленски побеждава във всички украински региони

21 Април 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Киев. Владимир Зеленски победи Петро Порошенко във всички региони на втория тур на изборите за президент на Украйна, предава кореспондент на УНИАН, като се позовава на данните от всеукраински екзитпол, проведен по поръчка на телевизионния канал „1+1“.
В Източна Украйна за Зеленски са гласували 88,1% срещу 11,9% за Порошенко; в Западна – 52% срещу 48%, в Киев – 59,5% срещу 45,5%, в Северна – 74,6% срещу 25,4%, в Централна – 78,8% срещу 21,2%, в Южна – 85,6% срещу 14,4%.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Зеленски благодари на избирателите за подкрепата

ТАСС: Зеленски благодари на избирателите за подкрепата

21 Април 2019 | 20:24 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна от партия „Слуга народа“ Владимир Зеленски изрази благодарността си към избирателите след затварянето на изборните секции, предава ТАСС.
„Няма да има патос, просто искам да кажа благодаря на своите родители за подкрепата, на моята жена за нейната сила и за това, че издържа <...> на украинците, които ме подкрепиха. Благодаря и на тези, които направиха друг избор. Обещавам, че никога няма да ви подведа“, отбеляза Зеленски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Към 18:00 часа Зеленски води със 73,2% срещу 25,3% за Порошенко

УНИАН: Към 18:00 часа Зеленски води със 73,2% срещу 25,3% за Порошенко

21 Април 2019 | 20:20 | Агенция "Фокус"
Киев. Към 18:00 часа за кандидата за президент Владимир Зеленски са гласували 73,2%, а за действащия държавен глава Петро Порошенко – 25,3% от избирателите, предава УНИАН, като се позовава на данни от екзит-пола, проведен съвместно от фонда „Демократически инициативи“ Илка Кучерива, Киевския международен институт по социология и Украинския център за икономически и политически изследвания Александър Разумков.
Обновени данни ще бъдат публикувани в 22:00 часа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Украинците в Австралия излъчиха Порошенко за победител във втория тур на президентските избори

УНИАН: Украинците в Австралия излъчиха Порошенко за победител във втория тур на президентските избори

21 Април 2019 | 18:07 | Агенция "Фокус"
Мелбърн. Украинците в Австралия излъчиха Петро Порошенко за победител във втория тур на президентските избори в родината им. Това става ясно след края на изборния ден за пребиваващите в страната украински граждани и преброяване на бюлетините, предава държавната информационна агенция УНИАН. Съответната информация е публикувана на официалната интернет страница на украинското посолство в Австралия.
Уточнява се, че правото си на глас в Австралия са упражнили 99 украинци, 72-ма от които са гласували за Порошенко, а 26 – за Владимир Зеленски. Една бюлетина е призната за невалидна.
Избирателната активност сред украинците в Австралия се е оказала по-ниска спрямо данните от първия тур, когато правото си на глас упражниха 125 души (7,2%). Тогава победител отново бе Порошенко, припомня агенцията.
Изборният ден в Украйна приключва в 20:00 часа местно време (съвпада с българското време). Очаква се предварителните резултати от екзит половете да бъдат съобщени почти веднага след затваряне на секциите.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Щабът на Порошенко ще признае избора на Украйна – какъвто и да е той

РИА Новости: Щабът на Порошенко ще признае избора на Украйна – какъвто и да е той

21 Април 2019 | 17:21 | Агенция "Фокус"
Киев. Щабът на кандидатиралия се за втори президентски мандат в Украйна Петро Порошенко ще признае волята на гражданите, изразена на втория тур на гласуването за държавен глава на страната. Това увери парламентарният лидер на „Блок Петро Порошенко“ Артур Герасимов, предава РИА Новости.
„Украйна е демократична държава, нашият екип ще признае резултатите, каквито и да са те… Напълно гарантираме демократичността на изборите и ще приемем всеки изход от тях, всякакъв избор на украинския народ“, цитира агенцията думите на Герасимов, изречени на брифинг.
„Видяхте колко фалшификации се опитваха да припишат на нашия екип, въпреки всичко… Първият кръг беше признат за демократичен и напълно в съответствие с международните стандарти", добави Герасимов, като изрази надежди, че и вторият тур също ще бъде свободно проведен.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: ЦИК на Украйна обяви избирателната активност към 15:00 часа

УНИАН: ЦИК на Украйна обяви избирателната активност към 15:00 часа

21 Април 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Киев. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна обяви данни за избирателната активност на втория тур на президентските избори в страната към 15:00 часа местно време (съвпада с българското време). По информация на органа тя е 45,32%, предава държавната информационна агенция УНИАН.
Гласуването започна в 8:00 часа местно време и ще продължи 12 часа – в 20:00 часa избирателните секции ще затворят и ще започне преброяването на бюлетините. Изборите се провеждат на територията на 199 окръга, в които са открити 29 982 секции. В избирателните списъци фигурират 30,3 млн. души. Изборите наблюдават 2,7 хил. официални представители от 20 международни организации и 21 държави.
Социолозите ще проведат изходна анкета след гласуването, а първите резултати от вота се очакват още след 20:00 часа. ЦИК трябва да обяви официалните резултати от изборите не по-късно от 10-ия ден от деня на гласуването - до 1 май 2019 г. Встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да се проведе преди 3 юни. Порошенко ще продължава да изпълнява задълженията си до прехвърлянето на властта - ако се стигне до такава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Получен е сигнал за бомби на летището, в хотел и в няколко търговски центъра в Харков

ТАСС: Получен е сигнал за бомби на летището, в хотел и в няколко търговски центъра в Харков

21 Април 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Харков. В деня на провеждането на втория тур на президентските избори в Украйна полицията в получила сигнал за бомби на международнатото летище в Харков, в хотел и в няколко търговски центъра в града, предава TACC.
„Информация за полагането на експлозиви на международното летище, в бизнес хотел и търговски центрове постъпи в полицията на 21 април около 13:00", се казва в съобщение от властите.
От пресслужбата на правоохранителните органи добавиха, че на посочените адреси са изпратени разследващи, оперативни екипи и експерти от отдела за контрол на експлозиви. Разпоредена е и евакуация на гражданите.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„112.ua” (Украйна): Избирателната активност в първите часове на втория тур на президентските избори е по-висока от тази на първия тур

„112.ua” (Украйна): Избирателната активност в първите часове на втория тур на президентските избори е по-висока от тази на първия тур

21 Април 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Киев. Избирателната активност в първите часове на втория тур на президентските избори е по-висока от тази на първия тур. Това показват данните от Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна към 11:00 часа местно време (съвпада с българското време), предава телевизионният канал 112.ua.
След обработване на информация от всички 199 избирателни окръга в страната, ЦИК съобщи, че избирателната активност в 18,15%. По същото време на първия тур на президентските избори бяха гласували с 1,5% по-малко избиратели.
Най-високата избирателна активност е в Запорожката област, където към 11:00 часа са гласували 24,62% от имащите право на глас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: ЦИК на Украйна представи актуализирани данни за избирателната активност на втория тур на президентските избори

УНИАН: ЦИК на Украйна представи актуализирани данни за избирателната активност на втория тур на президентските избори

21 Април 2019 | 14:14 | Агенция "Фокус"
Киев. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна представи актуализирани данни за избирателната активност на втория тур на президентските избори в страната. Към 11:00 часа местно време (съвпада с българското време) правото си на глас са упражнили 18,04% от избирателите, предава информационната агенция УНИАН.
Информацията е от 194 териториални избирателни окръга от общо 200.
По-рано се съобщаваше, че към 11:00 избирателната активност е малко над 14%.
Гласуването започна в 8:00 часа местно време (съвпада с българското време) и ще продължи 12 часа – в 20:00 часа местно време избирателните секции ще затворят и ще започне преброяването на бюлетините. Изборите се провеждат на територията на 200 окръга, в които са открити 29 982 секции. В избирателните списъци фигурират 30,3 млн. души. Изборите ще наблюдават 2,7 хил. официални представители от 20 международни организации и 21 държави.
Социолозите ще проведат изходна анкета след гласуването, а първите резултати от вота се очакват още след 20:00 часа. ЦИК трябва да обяви официалните резултати от изборите не по-късно от 10-ия ден от деня на гласуването - до 1 май 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua“ (Украйна): Порошенко призова украинците да облекат вишиванки в изборния ден, но самият той се появи в костюм

„Страна.ua“ (Украйна): Порошенко призова украинците да облекат вишиванки в изборния ден, но самият той се появи в костюм

21 Април 2019 | 13:06 | Агенция "Фокус"
Киев. Електронното издание „Страна.ua“ припомня за предизборния призив на настоящия държавен глава на Украйна Петро Порошенко – избирателите да облекат и да отидат до урните в традиционните за страната вишиванки – бели ризи с бродерии. Самият той обаче упражни правото си на глас, облечен в типичния за него костюм с бяла риза, подчертават от редакцията.
По-рано на втория тур на президентските избори в Украйна гласува и Владимир Зеленский. Победителят от първия етап на вота поздрави журналистите и отбеляза, че „днес обезателно ще победят украинците и Украйна“.
„Надявам се, че ще победи честният избор. Обединихме Украйна и вече обединяваме журналистите. Има идея по повод работата на медиите, каня всички на брифинг след обявяване на резултатите. Какви ще бъдат те ли? Във всеки случай това ще бъде победа на украинския народ“, цитира телевизията думите на Зеленски. Самият той бе в добро настроение и сподели за това как е минала сутринта му, а също и какви са предстоящите му задачи до края на деня.
И двамата претенденти бяха придружавани от съпругите си.


Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН (Украйна): Актуализирани данни от ЦИК за избирателната активност на втория тур на президентските избори

УНИАН (Украйна): Актуализирани данни от ЦИК за избирателната активност на втория тур на президентските избори

21 Април 2019 | 12:03 | Агенция "Фокус"
Киев. Централната избирателна комисия (ЦИК) на Украйна представи актуализирани данни за избирателната активност на втория тур на президентските избори в страната. Към 11:00 часа местно време (съвпада с българското време) правото си на глас са упражнили 14,11% от избирателите, предава УНИАН.
Информацията е от 34 териториални избирателни окръга от общо 200.
Най-висока избирателна активност е регистрирана в Полтавската област -23,26%. В Киев данните са за 4,62%.
Гласуването започна в 8:00 часа местно време (съвпада с българското време) и ще продължи 12 часа – в 20:00 часа местно време избирателните секции ще затворят и ще започне преброяването на бюлетините. Изборите се провеждат на територията на 200 окръга, в които са открити 29 982 секции. В избирателните списъци фигурират 30,3 млн. души. Изборите ще наблюдават 2,7 хил. официални представители от 20 международни организации и 21 държави.
Социолозите ще проведат изходна анкета след гласуването, а първите резултати от вота се очакват още след 20:00 часа. ЦИК трябва да обяви официалните резултати от изборите не по-късно от 10-ия ден от деня на гласуването - до 1 май 2019 г.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„112.ua“ (Украйна): Владимир Зеленски гласува в Киев, покани медиите на брифинг

„112.ua“ (Украйна): Владимир Зеленски гласува в Киев, покани медиите на брифинг

21 Април 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президентския пост в Украйна Владимир Зеленски упражни правото си на глас в една от секциите в столицата Киев, придружен от съпругата си Елена, предава телевизионният канал „112.ua“ .
Победителят от първия тур на гласуването поздрави журналистите и отбеляза, че „днес обезателно ще победят украинците и Украйна“.
„Надявам се, че ще победи честният избор. Обединихме Украйна и вече обединяваме журналистите. Има идея по повод работата на медиите, каня всички на брифинг след обявяване на резултатите. Какви ще бъдат те ли? Във всеки случай това ще бъде победа на украинския народ“, цитира телевизията думите на Зеленски.
Самият той бе в добро настроение и сподели за това как е минала сутринта му, а също и какви са предстоящите му задачи до края на деня, пояснява медията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Избирателната активност в Украйна към 11:00 часа е 7,93%

ТАСС: Избирателната активност в Украйна към 11:00 часа е 7,93%

21 Април 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
Киев. Към 11:00 часа избирателната активност на втория тур на президентските избори в Украйна е 7,93%, предава TACC, като се позовава на информация, публикувана на официалната интернет страница на Централната избирателна комисия (ЦИК) на страната.
Уточнява се, че съответните данни са представени на база изчисления от четири от общо 199 избирателни окръга.
Гласуването започна в 8:00 часа местно време (съвпада с българското време) и ще продължи 12 часа – в 20:00 часа местно време избирателните секции ще затворят и ще започне преброяването на бюлетините. Изборите се провеждат на територията на 200 окръга, в които са открити 29 982 секции. В избирателните списъци фигурират 30,3 млн. души. Изборите ще наблюдават 2,7 хил. официални представители от 20 международни организации и 21 държави.
Социолозите ще проведат изходна анкета след гласуването, а първите резултати от вота се очакват още след 20:00 часа. ЦИК трябва да обяви официалните резултати от изборите не по-късно от 10-ия ден от деня на гласуването - до 1 май 2019 г. Встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да се проведе преди 3 юни. Порошенко ще продължава да изпълнява задълженията си до прехвърлянето на властта - ако се стигне до такава.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua“ (Украйна): Вторият тур на президентските избори в Украйна: В Мариупол охраняват секциите с БТР-и

„Страна.ua“ (Украйна): Вторият тур на президентските избори в Украйна: В Мариупол охраняват секциите с БТР-и

21 Април 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Мариупол. Вторият тур на президентските избори в Мариупол в Донецката област се провежда при засилена охрана на военните. Пред някои от избирателните участъци в града са разположени бронирани военни машини, предава електронното издание „Страна.ua“ .
По-рано от Министерството на вътрешните работи на Украйна обявиха, че ще публикуват отчети за актуалната ситуация в изборния ден на всеки два часа.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна.ua“ (Украйна): Втори тур на президентските избори в Украйна – регистрирани са първите нарушения

„Страна.ua“ (Украйна): Втори тур на президентските избори в Украйна – регистрирани са първите нарушения

21 Април 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Гласуването на втория тур на президентските избори в Украйна започна в 8:00 часа местно време (съвпада с българското време) и малко след началото им вече бяха регистрирани първите нарушения, предава електронното издание „Страна.ua“ .
В Никопол (Днепропетровска област) пиян мъж е излязъл от кабината за гласуване и е съобщил, че има бомба в раницата си. Малко след това е признал, че се шегува. След изясняване на неуместността на „шегата“, той все пак е бил допуснат да упражни правото си на глас.
В един от избирателните учасъци в Киев вместо да пусне бюлетината в урната, един от избирателите избягал с нея.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

УНИАН: Украинците гласуват на втори тур на президентските избори

УНИАН: Украинците гласуват на втори тур на президентските избори

21 Април 2019 | 08:20 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна отвориха избирателните секции за втория тур на президентските избори, предава информационната агенция УНИАН.
Гласуването ще продължи 12 часа – в 20:00 часа местно време (съвпада с българското време) избирателните секции ще затворят и ще започне преброяването на бюлетините. Изборите се провеждат на територията на 200 окръга, в които са открити 29 982 секции. В избирателните списъци фигурират 30,3 млн. души.
Първият тур на президентските избори в Украйна се състоя на 31 март. След гласуването на втори тур излязоха настоящият държавен глава на страната Петро Порошенко (15,95%) и кандидатът на партията „Слуга на народа“ Владимир Зеленский (30,24%).

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Украйна ще се проведе вторият тур на президентските избори

ТАСС: В Украйна ще се проведе вторият тур на президентските избори

21 Април 2019 | 03:27 | Агенция "Фокус"
Киев. В неделя ще се проведе вторият тур на президентските избори в Украйна, предава TACC.
Избирателните секции ще бъдат отворени в 08:00 и ще затворят в 20:00 часа (времето съвпада с българското).
Сегашният президент Петро Порошенко и шоуменът Владимир Зеленски, се борят за президентския пост. В първия тур на изборите, който се проведе на 31 март, Зеленски получи 30,24% от гласовете - почти два пъти повече от Порошенко , който събра 15,95% подкрепа.

Според ЦИК повече от 26 милиона граждани на Украйна, включени в избирателните списъци, ще могат да гласуват в 29989 избирателни секции. Само тези, които са в Русия, няма да могат да реализират правото си на глас. В чуждестранни избирателни секции, гласуването ще се проведе в местно време - украинците в Австралия традиционно гласуват първи, последни са на западния бряг на САЩ.
Въпреки че минималната задача за настоящия президент в първия тур беше решена – да се класира на втория тур, конкретният му резултат се оказа разочароващ - двойна загуба, въпреки достъпа до всички видове „административен ресурс“. "Армията, вярата, езикът" - трите коня на Порошенко в избирателната система се оказват куци - томосът за автокефалията не даде гласове, армейският въпрос, вместо в триумф се превърна в корупционен скандал с близките сътрудници на президента. Относно Закона за езиците на Порошенко, той се опита да коригира реториката си и да флиртува с руско-говорещите региони, които в първия тур катастрофално не го подкрепиха . В едно от изказванията си той дори се съгласява, че е "руско-говорящ" и за него "е абсолютно естествено да говори руски". В допълнение, президентът се покаял за грешки и обещал да поправи всичко и в същото време да обнови екипа, премахвайки бизнес партньорите си.

В същото време не се случи фундаментална корекция на политическата програма на Порошенко - основните му тези останаха непроменени: сурова риторика по отношение на Москва, непризнаване на обединението на Крим с Русия, нежелание за пряк диалог с републиките от Донбас, безусловно подчинение на изискванията на МВФ и безусловен стремеж да се присъедини към ЕС и НАТО на всяка цена В това отношение програмите на двамата претенденти почти съвпадат, което дава на експертите основание да наричат Зеленски “лека версия” на Порошенко.
В такава ситуация избирателите всъщност са принудени да избират не между програмите за развитие на страната, а между отделните хора, което отваря широки възможности за черния PR. И най-голямата активност в това отношение беше необходима, за да се покаже изоставащата страна. След публикуването на резултатите от екзит-пола, Порошенко нарече Зеленски марионетката на „беглеца олигарх” Игор Коломойски, след това централата на Порошенко постави плакати по улиците на големите градове, където Порошенко гледа в очите на руския президент Владимир Путин, а надписът гласи: „21 април решаващ избор!”. Наистина, украинският президент по-късно официално се извини на онези, които смятаха тази реклама за опит да представят Зеленски и като "марионетка на Кремъл", но съответните намеци редовно бяха хвърляни в медийното пространство.

В допълнение, Порошенко в своята реторика акцентира не само върху управленската неопитност на противника, но и се опитва да го изложи като слаба фигура, която не би могла да издържи на "враждебния съсед". Историята на дебата трябваше да допринесе за създаването на този образ. Въпреки че Зеленски първоначално предложил дебат на стадиона на 19 април, Порошенко през двете седмици публично кани противника си на дебатите в различни телевизионни студиа и редовно го призоваваше да не се страхува. Предполагаше се, че в лична дискусия сегашният президент политически ще унищожи своя колега. В края на краищата дебатът се проведе по условията на Зеленски и се стигна до размяна на етикети: Опитите на Порошенко да представи противника като "котка в торба" Зеленски отговори, че е по-добър от "вълк в овча кожа".

Равенство в полза на заявителя
Според ръководителя на Украинския институт за политически анализ и управление Руслан Бортник, който оцени изхода от тази дискусия, Зеленски спечели тактическа победа над противника си. "Нокаутът, който екипът на Порошенко планираше, не се получи", каза експертът. В същото време Бортник отбеляза, че и двамата кандидати са достатъчно убедителни и са в състояние да мобилизират своите поддръжници. С други думи, дебатът само определи статуквото, разочароващо за сегашния президент - за три седмици от опитите да се обърне положението, неговото изоставане в изборните рейтинги се превърна от разочароващо в катастрофално.

Според Киевския международен институт по социология, почти три пъти повече избиратели са готови да гласуват за Зеленски във втория кръг, отколкото за Порошенко.
Според ЦИК и международните наблюдатели, гласуването през март премина без системни нарушения, но редица кандидати за президент, които се отпаднаха обвиниха сегашното правителство за измами в полза на сегашния президент, въпреки че не оспориха резултатите от гласуването. В същото време МВР съобщи, че от 1 април са постъпили 1075 молби от полицията и в резултат на разглеждането им са образувани 71 наказателни дела, съставени са 56 протокола за административни нарушения.

За наблюдение на изборите във втория тур в Украйна бяха регистрирани 2,7 хиляди официални наблюдатели от 20 международни организации и 21 чужди държави. Въпреки това, сред тях няма руснаци, тъй като ЦИК отказва на ОССЕ да регистрира граждани на Руската федерация като наблюдатели.

Социолозите ще проведат изходна анкета в деня на изборите, първите резултати от които се очакват в 20:00 ч. след това в 22:00 ч. Към 20:00 ч. ЦИК трябва да обяви официалните резултати от изборите не по-късно от 10-ия ден от деня на гласуването - до 1 май 2019 г. Встъпването в длъжност на новоизбрания президент трябва да се проведе преди 3 юни, предишният държавен глава продължава да изпълнява задълженията си до прехвърлянето на властта.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Изборите в Украйна ще произнесат присъда на традиционните политици

The Guardian: Изборите в Украйна ще произнесат присъда на традиционните политици

21 Април 2019 | 02:47 | Агенция "Фокус"
Киев. Изборите в Украйна ще произнесат присъда на традиционните политици, пише британският вестник The Guardiаn
В продължение на три сезона на популярното украинско телевизионно шоу Слуга на народа Владимир Зеленски игра ролята на учител, достигнал до президентския пост на страната.
Сега той взе нещата насериозно, а повечето проучвания му дават победа над сегашния президент Петро Порошенко. В неделя вечерта Зеленски може да си осигури четвърти сезон като президент, но първият му в реалния живот.
Новото лице в украинската политика е последната проява на глобално явление, в което външните хора предизвикват истаблишмънта. Въпреки това, за разлика от популистките бунтовници в други страни, Зеленски е излязъл на върха, без да дава никакви обещания или политически предложения.
Той се е отказал от стандартната кампания в полза на странни видеоклипове от „Инстаграм“ и комични шеги, а той дори няма много посветени поддръжници. Повечето, казват, че гласуват за него като залог, че не може да бъде по-лош от статуквото.
В неортодоксалния дебат в петък между Зеленски и Порошенко, който се проведе на Олимпийския стадион на Киев, по настояване на Зеленски, бе забелязана плиткостта на истинската подкрепа за него: докато Порошенко попълни своя дял, Зеленски бе приветстван от оскъден контингент от фенове. Това беше още един знак, че ако той спечели, това ще бъде триумф не на посветените поддръжници, а на анти-Порошенко, анти-истаблишмънт гласове, които се хващат за Зеленски като алтернатива по подразбиране.
"Аз не съм твой опонент, аз съм твоята присъда. Аз съм резултат от грешките ти - каза Зеленски на Порошенко на сцената, засилвайки позицията, която е избрал.
Порошенко е казал, че макар Зеленски да може да допринесе за доброто забавление, това би било самоубийство за една война. Той дойде на власт през 2014 г., обременен с огромните очаквания, които последваха революцията на Майдана, за да почисти страната, доминирана от олигархията и корупцията.
След това той обеща да помогне на украинците “да живеят по нов начин”, а видеоклиповете му за тези избори показваха лъскава визия за динамична страна, която процъфтява по време на управлението му: място, където амбициозните млади хора са намерили стартиращи компании, професионалната и добре оборудвана армия защитава страната от руската агресия, а креативните индустрии процъфтяват.
По улиците на Киев, елементите на тази нова Украйна наистина са видими. Нощният живот и ресторантските сцени сега са сред най-добрите в Европа и има оптимизъм и динамизъм за града, който се появи само през последните няколко години.
Проблемът за Порошенко е, че за мнозинството от украинците, особено извън столицата, тази страна не е тази, която познават. Милиони вече гласуваха с краката си, бягайки от страната в търсене на по-добри заплати, някои на изток към Русия, други към Полша и на Запад.
Порошенко представя като основно постижение безвизовото споразумение, което е подписал с Шенгенската зона, но то е малко полезно за милиони, които не могат да си позволят да пътуват. Сметките за комунални услуги рязко са се повишили, инфраструктурата остава бедна, а съдебната система остава корумпирана и е подчинена на политически и бизнес интереси.
Един последен опит на Порошенко да се възползва от националистическите настроения и да представи рускоговорещия Зеленски като марионетка на Кремъл, се е провалил, като повечето украинци очевидно предпочитат по-меката, по-толерантна визия за украинец, която Зеленски представлява.
Докато обикновените хора обмислят да дадат на политически начинаещ правото да управлява страната, в посолствата и бизнеса на Киев има оживление, което се опитва да разбере дори най-основните неща за Зеленски.
Ще стане ли по-сериозен, след като е на власт? Трябва ли да гледат шоуто му за улики в политиката му? Означават ли връзките му с Игор Коломойски, че той ще направи оспорвания олигарх като президент? И как ще се отнесе към конфликта в източната част на страната, в който са загинали повече от 13 000 души?
„Той всъщност няма идея за практически решения на реални проблеми, а само набор от фрази. Това е лудост ”, каза един западен дипломат в Киев. "Неговите хора идват, за да ни видят и първият въпрос, който задаваме, е това, какво знаят за ангажиментите му към Коломойски, и ни казват, че самите те нямат представа", каза дипломатът.
Френският президент Емануел Макрон прие Зеленски в Париж по-рано този месец, но за повечето чуждестранни столици той е неизвестен. "Всеки се опитва да намери личния му телефонен номер, за да могат да го поздравят след гласуването", каза Алена Гетьманчук, която ръководи външнополитическия мозъчен тръст в Киев.
Зеленски не бърза да попълни празните места. Единственото широкообхватно интервю, което той даде между първия и втория тур, беше за журналист, който спечели правото да го проведе след състезания тенис на маса със Зеленски.
Когато друга журналистка, Кристина Бердински, попита дали е възможно за тези, които не са добри в тенис на маса, да интервюират Зеленски, негов сътрудник предложи игра на карти.
Начинът, по който Зеленски успя да прескочи традиционните политици, с тяхната партийна инфраструктура и усъвършенствани кампании, е свидетелство за факта, че истинската демокрация процъфтява в Украйна, за разлика от по-голямата част от бившето съветско пространство. Много руснаци и белоруси наблюдаваха дебатите в петък с завист, като си представяха какво би било да видят собствените си лидери, подложени на такъв тормоз на стадиона.
Но това е и шокиращо обвинение за сегашната политическа класа. Екипът на Зеленски регистрира политическа партия, наречена „Слуга на народа” на името на телевизионното предаване, в очакване на парламентарни избори по-късно тази година. Въпреки факта, че няма членове, няма инфраструктура и няма кампания, проучванията сочат, че това е най-популярната партия в страната.
Зеленски спечели първия кръг от гласуването с 30% до 16% от Порошенко, а поредица от проучвания му дадоха неоспорима преднина, което означава, че Порошенко ще трябва да извърши драматичен шок, за да остане на власт.
Тъй като победата изглеждаше по-вероятно, тълпата от бъдещи съветници, поддръжници, и наставници продължава да нараства, както го направи и измисленият президент на Зеленски. Някои от тези хора, без съмнение, искат да запазят място и финансова полза, ако центърът на властта се измести.
Други говорят като за млад регент, който се нуждае от защита от по-зловещите хора около него. "Неговите съветници представят себе си като хора, които ще намалят щетите", каза неназован дипломат.
Сергей Лещенко, журналист, депутат, който подкрепи Порошенко, но се разочарова от него и сега действа като съветник на екипа на Зеленски, каза: „Ако имахме нов президент, който не е подготвен за работата, това е лош вариант за Украйна, затова решихме да помогнем. "
Той критикува Порошенко за провалите му и каза, че Зеленски може да стане добър президент в края на краищата. "Той демонстрира напредък и е учил много добре за новата си роля."

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Съдът не уважи искането за заличаване на Владимир Зеленски

„Страна“ (Украйна): Съдът не уважи искането за заличаване на Владимир Зеленски

21 Април 2019 | 01:15 | Агенция "Фокус"
Киев. Съдът не установи нарушение на закона от страна на кандидата Владимир Зеленски и отхвърли иска на адвокат Хилко, пише украинското издание “Страна“.
Нещо повече, съдът установи, че дори ако има данни за подкуп, той би застрашил Зеленски само с предупреждение от ЦИК, а не с отстраняване от изборите.
Хилко също не е платил съдебната такса, преди да заведе дело, заявиха от съда.
Шести апелативен съд в Киев разгледа на иск за евентуално отменяне на регистрацията на Владимир Зеленски като кандидат за президент.
Делото бе заведено от адвокат Андрей Хилко, официален наблюдател на президентските избори в Украйна.
Той обвинява екипа на Зеленски за подкупване на избирателите - безплатно разпространение на билети за дебата на стадион "Олимпийски" и иска да се отмени решението на Централната избирателна комисия на Украйна за регистрацията на Зеленски като кандидат за президент.
Изданието припомня, че преди дебата двамата кандидати са раздали по равно безплатни билети за своите привърженици. Така, че според логиката на ищеца, е необходимо да се отменят регистрациите и на двамата кандидати.
Въпреки това, Хилко настоява, че именно Зеленски е обявил подобно разпространение на билети чрез своите страници в социалните мрежи.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Започна гласуването на изборите за президент на Украйна в избирателната секция в Австралийската столица

ТАСС: Започна гласуването на изборите за президент на Украйна в избирателната секция в Австралийската столица

21 Април 2019 | 00:39 | Агенция "Фокус"
Канбера. Първата избирателна секция в изборите за президент на Украйна, започна своята работа в Австралия, пише вестник „Европейская правда“, цитиран от TACC.
Секцията е част от чуждестранния избирателен район и е разположена в украинското посолство в австралийската столица Канбера. Тя започна работа в 8:00 местно време (23:00 българско време на 20 април). Там могат да гласуват украинци, които живеят в Австралия и Нова Зеландия.
В първия тур на президентските избори в Украйна 125 избиратели гласуваха в избирателната секция в Австралия, 69 от тях гласуваха за сегашния президент, Петър Порошенко, 14 за Владимир Зеленски, а останалите за други кандидати. Както отбелязва „Европейская Правда“, толкова ниска избирателна активност е свързана с факта, че повечето украинци в Австралия не живеят в столицата. Има голяма общност в Сидни, където няма украинска дипломатическа мисия.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Тече заседанието на съда за отстраняване на Зеленски от президентските избори

„Страна“ (Украйна): Тече заседанието на съда за отстраняване на Зеленски от президентските избори

20 Април 2019 | 23:45 | Агенция "Фокус"
Киев. Шести апелативен съд в Киев започна разглеждането на иска за евентуално отменяне на регистрацията на Владимир Зеленски като кандидат за президент, пише украинското издание “Страна“, което следи на живо заседанието на съда.
Делото бе заведено от адвокат Андрей Хилко, официален наблюдател на президентските избори в Украйна.
Той обвинява екипа на Зеленски за подкупване на избирателите - безплатно разпространение на билети за дебата на стадион "Олимпийски" и иска да се отмени решението на Централната избирателна комисия на Украйна за регистрацията на Зеленски като кандидат за президент.
Изданието припомня, че преди дебата двамата кандидати са раздали по равно безплатни билети за своите привърженици. Така, че според логиката на ищеца, е необходимо да се отменят регистрациите и на двамата кандидати.
Въпреки това, Хилко настоява, че именно Зеленски е обявил подобно разпространение на билети чрез своите страници в социалните мрежи.
Заслужава да се отбележи, че Андрий Хилко активно подкрепя президента Петро Порошенко.
Представителят на ЦИК е настоял Съдът да не уважи иска на ищеца.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В деня за размисъл Петро Порошенко призова избирателите да гласуват, като изрази увереност в победата си

ТАСС: В деня за размисъл Петро Порошенко призова избирателите да гласуват, като изрази увереност в победата си

20 Април 2019 | 22:54 | Агенция "Фокус"
Виница. Президентът на Украйна Петро Порошенко посъветва избирателите преди гласуването на изборите в неделя първо да отидат в църквата, да се помолят, да осветят върбовите клонки, а след това да отидат до избирателните секции. Той каза това, говорейки в събота пред граждани във Виница, предава TACC
Президентът е бил със съпругата си, когато е говорил пред гражданите. Той благодари на съпругата си за подкрепата в дебатите, които се проведоха предишния ден и обяви победата си през следващите пет години. „Нека сега, когато сме се събрали 20 хиляди, да призная любовта си към Марина, и никой няма да ни спре. Благодаря на Марина за 35-те години, за това, че сме заедно и ви благодаря много за следващите пет години - пет години след нашата победа!“ - завърши речта си президентът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Украинская Правда“ : Съдът разглежда иск за отстраняване на Владимир Зеленски от изборите

„Украинская Правда“ : Съдът разглежда иск за отстраняване на Владимир Зеленски от изборите

20 Април 2019 | 21:35 | Агенция "Фокус"
Киев. Вечерта на 20 април, Шести административен апелативен съд в Киев трябва да разгледа иск за отмяна на регистрацията на Владимир Зеленски като кандидат за президент на Украйна, пише украинското електронно издание “Украинская Правда“.
Съответният съдебен иск е подаден от адвокат, наблюдател на президентските избори в Украйна в район 221 (Киев) от Украинската асоциация на акционерите, Андрей Хилко, за което той съобщава на своята страница в социалната мрежа „Фейсбук“.
"Съдът започна производството по делото, заведено от мен като официален наблюдател. Искането за отмяна на регистрацията на кандидата, дело № 855/124/19", каза Хилко.
Делото е заведено „за признаване на нарушения и подкупи на гласоподаватели и за отмяна на решение на ЦИК № 153 от 30 януари 2019 г. за регистрация на кандидата Владимир Зеленски”.
От своя страна адвокатът на предизборния щаб на Зеленски , Вадим Галайчук, заяви, че делото "няма перспектива и е напълно необосновано".
"Няма правно основание за завеждане на това дело и неговото удовлетворение, няма перспективи", каза Галайчук, цитиран от "Интерфакс-Украйна".
Според Галайчук ищецът Хилко "е известен с редица подобни странни твърдения, по-специално, че срещата на Зеленски с френския президент Емануел Макрон е била незаконна предизборна агитация."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Страна (Украйна): Президентът Петро Порошенко подписа указ за европейска и евроатлантическа интеграция

Страна (Украйна): Президентът Петро Порошенко подписа указ за европейска и евроатлантическа интеграция

20 Април 2019 | 21:22 | Агенция "Фокус"
Киев. В събота, 20 април, в навечерието на втория тур на изборите, президентът на Украйна Петро Порошенко подписа указ "Въпроси на европейската и евроатлантическата интеграция," информира уебсайтът на администрацията на държавния глава, цитиран от украинското издание “Стрaна“.
Указът одобрява плана за действие за изпълнение на стратегическия курс на Украйна за получаване на пълноправно членство в ЕС и НАТО "с цел да се гарантира необратимостта на европейския и евроатлантическия курс на Украйна", съгласно чл. 102 на Конституцията на Украйна.
"Кабинетът на министрите на Украйна трябва да осигури изпълнението на плана за действие ... и да информира всяко тримесечие президента на Украйна за процеса на изпълнение, както и да докладва за изпълнението на този план в установените срокове", се казва в документа.
Указът влиза в сила в деня на публикуването му, т.е. още в събота, 20 април.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В полицията в Украйна са постъпили повече от 200 сигнала за нарушения в деня за размисъл

ТАСС: В полицията в Украйна са постъпили повече от 200 сигнала за нарушения в деня за размисъл

20 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Киев. Полицията в Украйна към 18:00 часа местно време (съвпада с българското) регистрира 201 съобщения и изявления, свързани с нарушаването на избирателното законодателство в изборния ден за размисъл, съобщи в събота говорителят на Националната полиция на Украйна Ярослав Тракало, цитиран от TACC.
Най-много нарушения са регистрирани в Днепропетровска, Полтавска, Донецка, Одеска и Киевска области. "Фактите [на нарушенията] са свързани с незаконна агитация (139 съобщения), купуване на гласове и нарушаване на изборния процес (по два броя) и други", добави Тракало.
Въз основа на подадените сигнали са били съставени осем административни протокола.
На 31 март в Украйна се проведе първият тур на президентските избори. Според резултатите кандидатът на партията „Слуга народа“ Владимир Зеленски, който спечели 30,24% от гласовете, и настоящият президент Петро Порошенко, който получи 15,95%, се явяват на втори тур, който ще се състои на 21 април.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Главред“ (Украйна): Зеленски постави Порошенко на колене

„Главред“ (Украйна): Зеленски постави Порошенко на колене

20 Април 2019 | 16:07 | Агенция "Фокус"
Киев. На стадион „Олимпийски“ в Киев се състояха дебати между кандидатите за президент на Украйна Петро Порошенко и Владимир Зеленски. В социалните мрежи активно обсъждат кой е бил по-убедителен. Повечето украинци отдават предпочитанията си на шоуменът, който е успял не само да наложи своя дневен ред на действащия държавен глава, но и да го постави на колене, пише украинското издание „Главред“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Очаквам такива публикации от половината от тези, които възхваляваха Порошенко през всичките пет години. Във фигурното пързаляне този прийом се нарича тулуп. А в случая на Геращенко – троен тулуп“, пише телевизионният водещ Макс Назаров.
Политологът Юрий Романенко счита, че Зеленски е поставил Порошенко на колене: „Зеленски диктуваше условията на целия втори тур. От момента на пускането на видеото, докато не постави Порошенко на колене за финал. Това беше грандиозна игра! Дяволски гениален сценарист“.
Журналистът Вячеслав Чечило изрази увереност, че и двамата кандидати са показали точно това, което се очаква от тях: „Порошенко говореше за Путин, Зеленски доиграваше кандидата от народа. Никой не разгроми другия. И не е ясно защо този цирк беше толкова необходим Петър Алексеевич.
Екс-депутатът Елена Бондаренко беше кратка: „Дебати за нищо. Скандал между бабка на инсулин и арогантен тийнейджър“.
Денис Гороховски отбелязва, че и двамата кандидати не са впечатлили: „Форматът е добър. Членовете са зле. Единият е прекалено закостенял. Вторият си забрави текста и чете от листче без дори да разбира какво са написали съставителите на речи. Имаше малко удари. А както се казваше преди: „днес гледаш битки без удари, а утре порно без жени“.
Руслан Бисяев изрази увереност, че комикът се е превърнал в бъдещ президент: „Пред очите ни комикът се превръща в президент, а президентът окончателно отива в групата на глупавите клоуни“.
Михаил Кухар смята, че Петро Порошенко е спечелил дебата, но ще загуби изборите. „Зеленски се обръщаше към електората на Порошенко. Порошенко говореше на своя електорат. Затова той ще загуби изборите утре. Въпреки че спечели дебата“.
Журналистът Аркадий Бабченко отбеляза, че Порошенко е позволил на шоумена да изнесе играта в неговото поле.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Foreign Policy: Изборите в Украйна като повторение на сериал; Зеленски може да стане алтернатива на Путин в очите на обикновените руснаци

Foreign Policy: Изборите в Украйна като повторение на сериал; Зеленски може да стане алтернатива на Путин в очите на обикновените руснаци

20 Април 2019 | 13:46 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Животът в Украйна копира изкуството. От 2015 година на един по един от телевизионните канали в страната върви сериал, в който се разказва за честен учител по история, който по стечение на обстоятелствата става кандидат на президентските избори. И за всеобща изненада този представител на обикновените хора побеждава. След това той започва да се бори с корумпираната система отвътре, като в процеса попада както в комични, така и в много трагични ситуации, пише американското списание Foreign Policy в материал, представен без редакторска намеса.
Владимир Зеленски измина пътя от играещ ролята на човек, който случайно става президент, до финалния етап на истинска предизборна гонка, без да спира прилежно да играе своята роля и да спазва интонациите и изражението на лицето, характерни за неговия телевизионен персонаж. И, подобно на своето alter ego, Зеленски обеща да прекъсне тесните връзки между правителството и украинските олигарси, въпреки че според мнението ан много наблюдатели зад популярния актьор стои един от най-известните украински олигарси – притежателят на телевизионния канал, който излъчва сериала „Слуга народа“, Игор Коломойски.
Независимо, че „Слуга народа“ бе заснет и излъчен по време на войната в Донбас, този конфликт , на който противникът на Зеленски на изборите и действащ президент на Украйна Петро Порошенко заложи всичко, почти не се споменава в сериала. Вместо това в центъра на вниманието са разпиляването на държавните средства, злоупотребата с власт, бедността и неравенството, корумпираната правосъдна система, както и привилегиите и именията на чиновниците.
Не че Порошенко разруши икономиката. По-скоро той не успя да постигне резултатите, на които хората се надяваха след революцията на Майдана през 2014 г. За да постигне преизбиране, Порошенко надделя над другите националистически кандидати и се позиционира като лидер на неофициалната партия на войната. С други думи, Порошенко участва в изборите като ръководител на неофициална партия на постиженията на международната сцена, а Зеленски - като лидер на партия, която се стреми да разреши вътрешните проблеми.
Тази разлика намира отражение и в поведението на персонажите в телевизионния сериал. Олигарсите се опитват да подкупят току що назначените от младия и честен президент (в ролята на Зеленски) министри. Министрите взимат милиони долари в брой, но след това ги харчат за изплащане на просрочените задължения по заплатите. Президентът от сериала отказва официалната резиденция, конвоя, бодигардовете, стилистите и личния психолог и прехвърля офисите на правителството и парламента на по-скромни места. В поредицата, основният враг на Украйна не е извън, а в страната. Това не е сепаратисткото движение или влияние на Русия, а олигарсите, корумпирани служители и дори обикновени хора, които не плащат данъци.
Ако погледнем ситуацията от този ъгъл, тогава Порошенко е двойник на руския президент Владимир Путин, т.е. отмъстител и защитник на страната, защитавайки я от външни заплахи. Той е Марс, богът на войната. Но украинското общество предпочита Меркурий пред Марс. Загубата на Порошенко ще бъде загуба за партията на войната, а победата на Зеленски ще означава победа на по-премерен и по-прагматичен подход към руско-украинските отношения.
Изборите в Украйна предизвикват изненада в много наблюдатели, които следят процесите в тази страна от далеч. Изборите са такова време, в което обикновено мълчаливите и недостатъчно представени слоеве на обществото получават възможност да се изкажат. Говорим за хора, на които се обръща малко внимание в Украйна, както в Русия. Те не участват активно в дискусии в социалните мрежи. Те гледат телевизия, но никога не се появяват на екрана. И почти никога не влизат в полезрението на западните журналисти.
Както показват резултатите от последните проучвания, повече от половината от украинците действително имат положително отношение към Русия. Дори през 2017 г., когато конфликтът все още беше в разгара си, броят на украинците, които определяха Русия като военен съюзник на тяхната страна, беше приблизително същият като броя на украинците, които смятаха Съединените щати за техен военен съюзник.
Всичко това рисува такава картина в Украйна, която силно се отличава от тази, за която апелира Порошенко със своите патриотически лозунги „Армия! Език! Вяра!“. Украинското общество не изпитва особен ентусиазъм относно петгодишната война с Русия. Сериалът „Слуга народа“ доказва, че езикът има много по-голямо значение за украинската интелигенция, която вече близо един век се опитва да освободи страната от руския език, отколкото за обикновените хора. Персонажите в „Слуга народа“, който е сниман за вътрешния пазар, говорят на руски, но гледат новини на украински и преминават на украински в някои официални ситуации. Освен това, Украйна е по-религиозна страна от Русия и много хора там се зарадваха, когато се появи независима украинска православна църква. Но последната част от лозунга на Порошенко – „вяра“ – за обикновените хора има много по-малко значение в сравнение със състоянието на икономиката, здравеопазването и транспортната система.
И така, въпросът е, дали всичко това са добри новини за Русия и Путин? И да, и не. Мнозина в Русия очакваха, че след революцията на Майдана украинската общественост постепенно ще се успокои и ще се примири с щетите, които Русия й причини с анексията на Крим и подкрепата за сепаратисткото движение в Донбас. Имаше надежди, че мълчаливото мнозинство в Украйна ще се изкаже на тайното гласуване. Победител можеше да стане не проруска партия, нито партията на мира (това е доста проблематично, като се има предвид, че краят на конфликта в Донбас все още не се вижда), а партия на географията. Това са хора, които вярват, че украинската политика трябва да се гради на основата на географското положение на страната, а не на базата на идеалистически стремежи. Можеш да опитваш по всякакви начини да се сближиш с европейците и да се отдалечиш от Русия, но тези надежди няма да помогнат на Украйна с вълшебна пръчка да се появи до Белгия и Австрия. Украйна ще остане там, където е и в момента – до Русия.
Такива промени в мирогледа ще бъдат посрещнати с радост в Русия. Но в по-дългосрочна перспектива Зеленски може да се окаже много по-неудобен опонент за Кремъл, отколкото Порошенко. Путин се позиционира като лидер на глобалния популизъм, но в Русия той бавно губи популярността си. Президентът Путин, който е заобиколен от предпазливи технократи и тесен кръг милиардери, се превръща в обект на подигравки над популистите. Никому неизвестни кандидати вече печелят избори в руските региони, а нуждата от народен кандидат на федерално ниво продължава да се увеличава.
Украйна на Порошенко е враждебна страна, която обърна гърба си към Русия и лицето си към НАТО. Тя беше полезно плашило за руската вътрешна политика, като пример за това, по кой път не трябва да се върви. Ако Зеленски стане президент, Украйна ще се превърне от външнополитически във вътрешнополитически проблем за Русия. Дружелюбен, млад президент с чувство за хумор, съсредоточен върху вътрешните проблеми, може да стане алтернатива на Путин в очите на обикновените хора. За да предотврати това, руският президент ще трябва да атакува Зеленски от същите позиции, от които го напада Порошенко – като комик, марионетка на олигарсите и неопитен политик. Но това няма да е лесно. В края на краищата, човекът, който е много вероятно да стане следващия президент, е фаворит сред рускоезичните украинци, които са уморени от враждата между Украйна и Русия.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Специалният представител на Вашингтон за Киев: САЩ ще останат в Украйна дълго време

Специалният представител на Вашингтон за Киев: САЩ ще останат в Украйна дълго време

20 Април 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Независимо от изхода от втория тур на президентските избори в Украйна, САЩ ще продължат да подкрепят демокрацията в тази страна, заяви специалният представител на Вашингтон за тази страна Кърт Волкер, цитиран от руската агенция EA Daily.
„В навечерието на изборите в неделя, бих искал да повторя, че САЩ са тук за дълго време и ние сме тук, за да подкрепяме мирната, силна, демократична, благоденстваща и сигурна Украйна, която ще види своите граници и територии, включително Крим, напълно възстановени“, заяви представителят на Вашингтон.
Руската агенция припомня, че Волкер по-рано е заявил, че независимо от това, кой ще победи на вота за държавен глава, Русия ще продължи да „тества Украйна“ чрез инструментите на своята хибридна война.
Освен това той е отбелязал, че САЩ ще сътрудничат с всеки украински президент, независимо кой ще победи на изборите.
Новият президент на Украйна ще стане ясен след изборите в неделя, 21 април. Жителите на страната избират между Петро Порошенко и Владимир Зеленски.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Владимир Зеленски не отиде на телевизионния дебат с Петро Порошенко

„Страна“ (Украйна): Владимир Зеленски не отиде на телевизионния дебат с Петро Порошенко

19 Април 2019 | 21:52 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент Владимир Зеленски, след дебата с опонента си Петро Порошенко на стадион „Олимпийски”, не отиде на телевизионен дебат с него, пише украинското издание “Страна“.
В същото време Порошенко може да бъде в телевизията до полунощ на 19 април.
Полицията получи съобщение за бомба в студиото за обществена телевизия, където се провеждат телевизионните дебати в навечерието на втория тур на изборите и където се намира Порошенко.
Това съобщи в ефир водещета Мирослава Барчук: "Бяхме информирани, че в залата има човек, който може да извърши терористичен акт."
Тя заяви за възможната опасност и покани всички да напуснат студиото. Нито тя, нито Порошенко, нито публиката, обаче, не го направиха. В момента предаването продължава, коментира „Страна“.
Според букмейкърите шансовете на сегашния президент на Украйна Петро Порошенко да спечели във втория кръг, са спаднали значително след дебата, които се проведе днес на стадион „Олимпийски“. Това се потвърждава от данните на сайт за залагания в петък вечерта.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Според украински политолог Зеленски е победител от предизборния дебат

РИА Новости: Според украински политолог Зеленски е победител от предизборния дебат

19 Април 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
Киев. Кандидатът за президент на Украйна, Владимир Зеленски, по време на дебат със сегашния държавен глава Петро Порошенко изглеждаше по-честен, по-открит и като цяло този словесен дуел стана неговата победа, смята украинският политолог Руслан Бортник, цитиран от РИА Новости.
"Общото впечатление от този дебат е добра традиция и красива гледка. Да, президентът се опита да влезе в клинч с Зеленски, дори отиде на сцената му, но клинчът не се превърна в нокаут, а дебатът не промени фундаментално позициите на двамата кандидати и няма да помогне на Порошенко да спечели изборите. Честен, по-емоционален и по-добър, Зеленски изглеждаше много по-добре, професионално от Порошенко на места, но ми се струва, че като цяло този дебат беше победата на Зеленски, заяви Бортник.
Според него всеки от кандидатите е условно убедителен за аудиторията си. За Зеленски това се превърна в кръщене, а за Порошенко - студен душ, защото за първи път от пет години с него говорят с такъв тон и по такива теми.
"За съжаление и двамата кандидати са работили в негативната тематика, те са по-ангажирани да се обвиняват взаимно, без да разкриват плановете си за бъдещето", добави експертът.
Вторият тур на президентските избори в Украйна ще се проведе на 21 април. В него ще участват настоящият държавен глава Порошенко и лидерът от първия тур Зеленски. Според първото проучване на общественото мнение, проведено от социологическата група "Рейтинг" преди втория тур на президентските избори в Украйна, Зеленски ще получи 61% от гласовете, докато рейтингът на Порошенко е 24%. Проучване на Киевския международен институт по социология, публикувано седмица по-късно, показва, че Зеленски има подкрепата на около 72,2% от украинците, които са направили своя избор, а Порошенко – на около 25%.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Мария Захарова нарече дебата в Киев „измама за украинците“

ТАСС: Мария Захарова нарече дебата в Киев „измама за украинците“

19 Април 2019 | 20:59 | Агенция "Фокус"
Москва. Дебатите на кандидатите за президент Петро Порошенко и Владимир Зеленски показаха, че измамата на украинците продължава, написа официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в социалната мрежа „Фейсбук“ , цитирана от TACC.
"Видях дебатa в Киев", каза тя. "Измамата на украинците продължава. От друга страна, ако им харесва да живеят по този начин?"
„Да и за щастие жителите на Крим навреме разбраха всичко и избягаха от този цирк“ - добави Захарова.
Утре в Украйна е ден за размисъл, а в неделя се провежда вторият тур от президентските избори, като в социологическите проучвания води убедително Владимир Зеленски .

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Завърши дебата на стадион „Олимпийски“ в Киев

ТАСС: Завърши дебата на стадион „Олимпийски“ в Киев

19 Април 2019 | 20:25 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинските кандидати за президент Петро Порошенко и Владимир Зеленски сложиха край на дебата на стадион „Олимпийски” сред скандирания за подкрепа и викове „Позор“, предава TACС.
Порошенко в заключителното си изявление заяви, че ще приеме резултатите от изборите за държавен глава на 21 април. "Но на 22 април животът ще продължи и на 22-ри ние трябва да се обединим, за да защитим страната заедно. Най-важното е да не я загубим", каза той.
Порошенко също се фокусира върху необходимостта да си възвърне контрола над Крим и Донбас и да не се допусне властта на олигарсите.
Зеленски, на свой ред, изброи основните принципи на своята избирателна програма: равенство на всички пред закона, премахване на имунитета на съдии и депутати, приемане на закон за импийчмънт на президента, увеличаване на заплатите на държавните служители, подобряване на инфраструктурата. „Нямам какво да кажа за пътищата, защото пътища няма“ - отбеляза Зеленски в заключението си.
Дебатът завърши с изпълнение на националния химн и скандиране на името Зеленски, информира ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Страна“ (Украйна): Заключителни думи на кандидатите за президент на Украйна на стадиона в Киев

„Страна“ (Украйна): Заключителни думи на кандидатите за президент на Украйна на стадиона в Киев

19 Април 2019 | 20:19 | Агенция "Фокус"
Киев. Украинското издание “Страна“ представя заключителни думи на кандидатите за президент на Украйна на стадиона в Киев.

Настоящият президент Петро Порошенко заяви:
„Уважаеми господин Зеленски, вие сте талантлив актьор, който е създал различни добри роли. Днес вие дадохте на хората възможност да чуят малка част от дискусията ни, нека да я продължим по обществената телевизия.
Вие не сте гол и бос! Дойдохте тук не с тролейбус или велосипед. Вие сте проводник на олигарсите, особено на един, който се крие от 2014 г. насам.
Не сме чули стратегията ви.
Искам да се обърна към поддръжниците на Зеленски: приятели, трябва да погледнем към бъдещето, а не да го предаваме в ръцете на Коломойски и Путин. Модернизирането може да стане на парламентарни избори, но не и на президентските. И актьорът не може да воюва срещу руската агресия, дори и да е талантлив.
Скъпи мои избиратели, благодаря за подкрепата!
Скъпи хора, ще приемам всеки избор на 21 април. А на 22 април животът ще продължи и ще трябва да се обединим. Напред към победа! "

Кандидатът за президент Владимир Зеленски, който победи на първия тур заяви следното:
„Много благодаря на всеки един от вас. Бих искал да прекарам тези пет минути сред вас.
Петро Алексеевич (Порошенко) имаше много постижения: Томос,език, армия, безвизови пътувания- всичко, което беше на билбордовете. Но аз не разбирам защо всички тези постижения сте приписал на себе си? Украински език имаше и преди Вас. Безвизовото пътуване - това е и Ваша победа, но зад нея дълго преди Вас се бориха дипломатите и диаспората. Томосът е победа за Филарет, той го работи за това дълго време, когато Вие все още сте бил енориаш на Московската патриаршия. Армията е победа за нашите бойци и доброволци. "
„И дори проблемът не е в това, че сте обкръжен от корумпирани . Най-лошото е, че ни откраднахте пет години. Да победим заедно!

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TACC: Размяната на въпроси на дебата в Киев се превърна в размяна на лозунги

TACC: Размяната на въпроси на дебата в Киев се превърна в размяна на лозунги

19 Април 2019 | 20:01 | Агенция "Фокус"
Киев. Размяната на въпроси между кандидатите за президент Владимир Зеленски и Петро Порошенко по време на дебата на Олимпийския стадион се превърна в размяна на лозунги, предава TACC.
Зеленски, потвърждавайки статута си на национален кандидат, зададе на Порошенко въпросите, които обикновените граждани на Украйна са изпратили. Той го попита как се оказва, че най-богатият президент на Европа оглавява една от най-бедните страни в Европа, защо подпалвачът на магазина "Рошен" (компанията, собственост на Порошенко) е намерен за четири часа и все още не могат да намерят отговорните за многобройни експлозии на военни складове в цялата страна, и как да живеят украинците с пенсия от 1 500 гривни (около 100 лв – бел ред.). В същото време Зеленски предложи самият Порошенко да избере на кой от въпросите да отговори.
Порошенко, от своя страна, обвини противника си в некомпетентност, добавяйки, че не е записал въпросите му. Президентът на Украйна още веднъж заяви, че Русия е виновна за проблемите на украинския народ и че преди неговото управление страната е била в много по-плачевно състояние. Той обаче не даде никакви доказателства за това. Вместо това той започна да казва, че е успял да запази страната, да засили международната солидарност с Украйна.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петро Порошенко и Владимир Зеленски провеждат дебат в Киев

ТАСС: Петро Порошенко и Владимир Зеленски провеждат дебат в Киев

19 Април 2019 | 19:09 | Агенция "Фокус"
Киев. На стадион „Олимпийски“ в Киев се провеждат дебати между участниците във втория тур на президентските избори в Украйна Владимир Зеленски и действящия държавен глава Петро Порошенко, предава ТАСС.
В спортния обект са се събрали 60 хиляди зрители. Сигурността се обезпечава от около 10 хиляди полицаи, а движението на транспорта в града е частично ограничено.
На стадиона са установени две сцени, една срещу друга, като се предполага, че всеки от кандидатите ще се изказва от определената за него.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Последен ден от кампанията за президентските избори в Украйна: Порошенко призова за мобилизация срещу „реваншистите“

ТАСС: Последен ден от кампанията за президентските избори в Украйна: Порошенко призова за мобилизация срещу „реваншистите“

19 Април 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Киев. В Украйна тече последният ден от кампанията преди втория тур на президентските избори в страната. В навечерието на деня за размисъл настоящият държавен глава Петро Порошенко призова своите привърженици да се „мобилизират“ и да нанесат удар на „реваншистите“, предава TACC.
„Приятели, максимална мобилизация в петък! Всъщност имаме един ден, за да нанесем последния удар на реваншистите. Целият ден да залепваме плакати, да раздаваме листовки, стикери, да общуваме с хора, да ги мотивираме да дойдат на 21 април и да гласуват за Украйна, а не за Малка Русия", гласи призивът на Порошенко, разпространен в неговия канал в „Телеграм“.
В същото време Порошенко помоли и неговите поддръжници да изпратят подобно послание до десет свои приятели, за да „отблъснат заедно търсещите отмъщение".
Вторият тур на президентските избори в Украйна ще се проведе на 21 април. Конкурентът на Порошенко е Владимир Зеленски от партията „Слуга на народа“, който спечели с почти двойна преднина в първия тур на гласуването.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Порошенко поиска прошка от украинците, призова ги да го подкрепят на изборите в неделя

AFP: Порошенко поиска прошка от украинците, призова ги да го подкрепят на изборите в неделя

18 Април 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
Киев. Президентът на Украйна Петро Порошенко поиска от нацията да прости грешките му и да му даде втори шанс на изборите в неделя, предава AFP, като припомня, че социологическите проучвания показват сериозна преднина на опонента му за поста – Владимир Зеленский.
„Още веднъж ви моля да ми простите. Боли ме най-много от онова, което не се получи. Искам вашата подкрепа на 21 април, за да завърша това, което съм започнал, а не да губя вече направеното", обясни Порошенко.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомври 2019 г.
Президентът на Сирия Башар Асад посети правителствените сили в Идлиб. 22 октомвр...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.