НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Варна: Структури от четири епохи са открити от работници при ремонт на водопроводната мрежа под градинката на улица „Цар Симеон I“ в центъра на града

Варна: Структури от четири епохи са открити от работници при ремонт на водопроводната мрежа под градинката на улица „Цар Симеон I“ в центъра на града

18 Април 2019 | 17:35 | Агенция "Фокус"
Варна. Десетилетия наред, археологически пластове от четири епохи – от античността до края на 19 век, са съществували скрити под обществена градинка на ул. „Цар Симеон I“ в центъра на Варна. Откритията, които бяха направени от работници при обикновен ремонт на водопроводната мрежа, са много важни за историята на града. Това каза в интервю за Радио „Фокус“ – Варна археологът от Регионалния исторически музей доц. Валери Йотов, ръководещ екипа, който проучва находките. По думите му по цялото протежение на улицата има запазена около 100 метра от антична крепостна стена, датирана вероятно някъде около 1 век преди Христа, запазени са части от стена от римско време, части от бивш военен склад от времето на Османската империя и склад за жито от средата на 19 век, изписван в картите като „Беглик амбар“. Според доц. Йотов проучването на обекта е започнало първоначално през февруари, след първия подаден сигнал от работниците и най-вероятно ще продължи.
„Големият шанс е, че всичко е било под тази градинка и има възможности за адаптиране. При цялостното проучването на Римските терми през 60-те години на миналия век се е наложило да бъдат отчуждени доста имоти, било е доста по-сложно, тъй като наоколо е имало доста частни терени. Но хората са били обезщетени, защото те са един от най-значимите паметници на културата. Тук имаме един по-скромен пример, но също значим. Такъв късмет за града, не само за археолозите, се случва доста рядко – на столетието веднъж“, коментира още археологът. По думите му възможните варианти за показване на намерените структури са няколко, но това вече е въпрос на архитектурно виждане. „Най-скромният е всичко да се запази и да бъде достъпно, а може да има и по-амбициозен вариант. Но на фона и на нещастието, което се случи в Париж, това е несравнимо важно и може да бъде оценено и да бъде направено“, каза още доц. Йотов. Като проучвател на обекта той е категоричен, че не може да подпише документ, който да позволява засипването му със земна маса.
„Пак Ви казвам, това е най-дългата, като метраж структура от времето на античния период на Одесос, а и структурите от по-късни периоди също са важни. Не всеки град може да покаже такова нещо в своя ландшафт. Аз не съм виждал такава дължина на запазена крепостна стена, нито в София, нито в Пловдив. Може би в Силистра само има такава дължина в една зона, която беше предназначена преди време за строителство на търговски дом. Сега се обособи като една зона, в която хората отиват, разхождат се, запознават се с историята и археологията на един град. Това е важно, а мисля, че и с усилията на обществеността, това може да се случи и тук“, посочи още археологът.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.