НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:51


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

18 Април 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града. Това посочи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В системата на образованието изключително важно е професионалното ориентиране на децата. То е много важно, за да няма просто учене заради ученето и получаване на дипломата заради дипломата. Трябва да научим учениците да имат поглед за себе си, за развитие на своите възможности, да бъдат гъвкави и добре подготвени за реализация. А пък ние трябва да се грижим за качествените инвестиции. Защото когато има добре подготвени хора, трябва да привличаме инвеститори, които да откриват добре платени работни места“, заяви Фандъкова и посочи, че секторът на информационните технологии например връща млади хора в България и ги привлича да останат тук. „Ние в София вече преминаваме от привличане на аутсорсинг в привличане на високотехнологични компании – това е водещ наш приоритет. Искаме и добрите ученици да искат да станат учители, но това става с качествени работни места“, подчерта тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Патриотичното образование винаги е било част от образователната система и никога не сме се отказвали от него

Министър Красимир Вълчев: Патриотичното образование винаги е било част от образователната система и никога не сме се отказвали от него

18 Април 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Патриотичното образование винаги е било част от образователната система и никога не сме се отказвали от него. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма кой друг освен образователната система да формира у учениците чувството за принадлежност“, заяви Вълчев. Той посочи, че по време на обиколките си в детски градини в страната е виждал как деца от небългарски произход са рецитирали български стихотворения. „Възпитателната функция е част от образованието и тя трябва да бъде по-силна“, каза още той и посочи, че съвсем скоро ще бъде представена Стратегията за възпитателната работа в училище, разработена от МОН.
Вълчев коментира и темата с българските диаспори и възможностите им за образование в България. Той посочи, че от 400 на 2000 души е разширен приемът на студенти от българските диаспори. По думите му МОН предприема различни действия, за да върне тези хора и да ги направи част от българското пространство.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: В най-скоро време трябва да се приеме стратегията за възпитателната работа в училище

Янка Такева, СБУ: В най-скоро време трябва да се приеме стратегията за възпитателната работа в училище

18 Април 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София. В най-скоро време трябва да се приеме стратегията за възпитателната работа в училище. Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Мисля, че Йорданка Фандъкова е най-щастливият кмет на София - от 140 години първият учител жена кмет на София. Всички ние работим така, че да можем да отговорим на новите предизвикателства и на обществените процеси, които толкова бързо се развиват във всички сектори. И модел за това трябва да се задава от образователната система“, заяви Такева.
Тя благодари и на министъра на образованието Красимир Вълчев и посочи, че образователната система е уцелила в десетката с него. „Ние в образователната система трябва да се съберем малко, защото много се разширихме. Много неща ни дойдоха като ангажименти и изпускаме най-важното – мотивацията на младите хора за учене и тяхното отношение към институцията, към която принадлежат. Имаме проблеми в тази посока и затова съм убедена, че с всички останали неща, които вършим като спирала около главната цел на образованието, ще трябва да обърнем пирамидата и да попитаме кое е това, което ще накара младите хора да дойдат в образованието. Те казаха, че компромис могат да направят с работната заплата, но компромис с техния авторитет и тяхната личност няма да направят“, обясни Такева. Тя подчерта, че този проблем трябва да бъде обект на всички, които работят в образованието.
Такева посочи, че в най-скоро време трябва да се приеме и стратегията за възпитателната работа в училище, която е разработена от МОН.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

Министър Красимир Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

18 Април 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предизвикателствата пред нас са големи. Увеличава се броят на децата от семейства с липса на отговорност към образованието, имаме очакван недостиг на специалисти, имаме очакван недостиг на кадри във всички сфери. В София тези неща не се усещат толкова, но ще се почувства и тук. Всички системи ще трябва да се пренастроят към това да бъдат с по-малко хора“, заяви Вълчев. Той посочи, че след 10-15 години ще станат още по-мащабни трансформации и голяма част от професиите ще изискват задълбочено взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект. „За да отговорим на това, всички трябва да работим заедно“, коментира образователният министър.
Вълчев посочи, че най-много се разчита на учителите. „Учителите са най-важни, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти и в другите сфери. Затова е необходимо увеличение на заплатите – да мотивираме най-добрите ученици да бъдат учители. Средствата са заложени – 360 млн. лв. ще бъдат за следващата и по-следващата година за увеличение на заплатите на педагогическия персонал. Искаме да привлечем възможно най-много хора в системата“, обясни той. Вълчев посочи, че трябва да се запази разумната бюджетна политика в образованието, защото тя е предпоставка за по-нататъшното развитие на страната.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ева Майдел: Сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи за успешното развитие на образованието

Евродепутатът Ева Майдел: Сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи за успешното развитие на образованието

18 Април 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи за успешното развитие на образованието. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За първи път от толкова много години виждам как едно управление поема конкретен ангажимент за повече инвестиции в образованието и започва да го изпълнява“, заяви Ева Майдел и посочи, че за нея е чест, че евродепутатите от ГЕРБ имат възможността да се включат в това. „Вярвам, че образованието трябва да е приоритетът на приоритетите на всяко едно управление. Затова вярвам и че с всички проекти, които реализираме, успяваме да допринесем в работата на правителството“, обясни тя и подчерта, че заради това е било създадено обединението „Образование България 2030“. „Измерваме 4 индикатора за напредък – равен достъп до качествено образование, добри резултати на учениците – слабите оценки са намалели, а отличните са се увеличили, приложимост на образованието – да отговори на нуждите на бизнеса, и образователна макроикономика“, обясни тя.
Ева Майдел посочи, че за да се постигнат средните стандарти на грамотност не е достатъчно. „Европа иска да създаде икономика, основана на технологиите и личната инициатива. Но за да успеем да направим това, трябва всеки един от нас да се въоръжи с уменията, които ще ни помогнат да успяваме“, коментира тя.
„Резултатите в образованието идват бавно. И смятам, че сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи в тази посока“, заяви Ева Майдел. „Вярвам, че образованието е нашият шанс България да се развива като можеща и модерна държава“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: България е една от най-активните страни в ЕС, в които образованието стои високо в дневния ред

Еврокомисарят Мария Габриел: България е една от най-активните страни в ЕС, в които образованието стои високо в дневния ред

18 Април 2019 | 18:52 | Агенция "Фокус"
София. България е една от най-активните страни в ЕС, в които образованието стои високо в дневния ред. Това каза българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Цифровизацията е част от ежедневието ни, но цифрите не са толкова добри - едва 44% от европейските граждани имат основни цифрови умения. А след няколко години 90% от работните места ще изискват основни цифрови умения“, заяви Мария Габриел. Тя посочи, че 30% от работещите в България в областта на информационните технологии са жени, като средният процент за Европа е 16%. „В това отношение България има какво да даде на Европейския съюз“, подчерта еврокомисарят.
Мария Габриел обясни, че по нейна идея през 2018 г. беше създадена програмата за платени стажове „Цифрова възможност“. „Имаме 10 млн. евро бюджет и целта е до края на 2020 г. 6 хил. студенти да преминат обучение. До този момент – за 9 месеца, са сключени над 2800 стажа. И ми се иска да превърнем този проект в една малка история на успеха на ЕС, за да може в следващия бюджет финансирането да е по-голямо и да обхванем колкото се може повече млади хора“, заяви тя и посочи, че образованието предопределя пътя на една страна и на една нация.
Мария Габриел посочи, че България е една от най-активните страни в ЕС, в които образованието стои високо в дневния ред. Тя посочи, че за да може да се развиват всички други сфери, трябва на първо място да се развива образованието.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 51% от работоспособното население на София са с висше образование

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 51% от работоспособното население на София са с висше образование

18 Април 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
София. 51% от работоспособното население на София са с висше образование. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В тази зала са събрани хората, които направиха от София образователния център на България. В столицата се намират най-добрите детски градини, училища, университети, БАН. И това ни дава шанса в последните години икономиката на града да се развие чувствително и да започне да достига икономиката на други европейски градове“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че за да се развива един град и държавата като цяло, трябва да се развива и образованието. „51% от хората на възраст от 25 до 64 години – т.е. работоспособното население в града, са с висше образование. В София населението с основно и по-ниско образование в тази възраст е едва 3%, докато за страната е 18% Това показва, че пазарът в София е наситен с по-образовани кадри, отколкото на другите места в страната“, подчерта Фандъкова. Тя заяви, че се работи за модернизация на всички етапи и сфери от образователната система.
„Преди 10 години началната заплата на учител беше 450 лв., а днес е 920 лв. – почти два пъти увеличение. Това са усилия, които трябва да продължат. Вярваме, че ангажиментът, който е поет в средносрочната програма в тази посока, ще бъдат изпълнени“, коментира Фандъкова. Тя подчерта, че от първия ден, в който работи като кмет на София, водещ приоритет е строителството на детски градини и училища. „За 10 години построихме 92 сгради на детски градини, построихме 3 нови училища и 2 нови училищни сгради, 9 нови физкултурни салона“, обясни тя. По думите ѝ тази година рекордните над 75 млн. лв. са отделени за строеж на детски градини и училища.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП ГЕРБ организира граждански диалог на тема образование в София

ПП ГЕРБ организира граждански диалог на тема образование в София

18 Април 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Граждански диалог на тема образование ще се проведе от 18.00 часа в Зала 3 на НДК. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Форумът е част от платформата за граждански диалози "Европа в нашия дом". Участие в срещата ще вземат Йорданка Фандъкова – кмет на София и заместник-председател на ГЕРБ, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание, Малина Едрева –председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС.
Българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и евродепутатът Ева Майдел също ще участват в събитието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.