НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Жан-Клод Юнкер: Европа загуби либидото си

Жан-Клод Юнкер: Европа загуби либидото си

3 Май 2019 | 08:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ключовият проблем на европейците е, че са загубили либидото си, смята председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, цитиран от европейската редакция на Politico.
„Не се обичаме едни други. Загубили сме колективното си либидо“, заяви той в интервю пред немското издание Handelsblatt.
Бившият премиер на Люксембург обясни защо според него става все по-трудно за Европейския съюз да убеди хората със своите аргументи срещу популизма.
„Ние, европейците, не знаем достатъчно едни за други. Хората в Лапландия нямат идея какво мотивира хората в Сицилия“, каза Юнкер. „Но ЕС има нужда от единни правила за всички. Така че трябва да обръщаме повече внимание на чувствителността на другите“.
По неговите думи, за последно в Европа е имало „колективно либидо“ пет или шест години след Втората световна война, въпреки че, както посочи той, „в наши дни европейците трябва да се влюбват много по-лесно, отколкото е било в 1952“.
На фона на бързото наближаване на изборите за Европейски парламент на 23-26 май и засилващите се позиции на популистките сили, Юнкер счита, че няма да е лесно за традиционните консервативни и социалистически групи да се държат заедно.
„Съществува враждебност между двете големи групи в Европейския парламент, каквато нямаше преди“, подчерта председателят на ЕК, визирайки неговата дясноцентристка Европейска народна партия (ЕНП) и Социалистите и Демократите. „Структурата на партиите е станала толкова разнородна, че е много трудно да се опише“.
Също така той изрази съмнения относно амбициите на италианския вицепремиер Матео Салвини за формиране на десен съюз.
„Нека да изчакаме и да видим дали този съюз изобщо някога ще се материализира“, заяви Юнкер. „На десните популисти не им е трудно да осъждат ЕС. Но предвид това, че те излизат от националистически движения, е срещу тяхната природа да се борят за нещо заедно на европейско ниво. Един съюз би се разпаднал бързо“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер: Виктор Орбан винаги е бил герой

Жан-Клод Юнкер: Виктор Орбан винаги е бил герой

29 Април 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Виктор Орбан „винаги е бил герой“, заяви председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в неделя, като отбеляза, че винаги е имал огромно уважение към унгарския премиер, пише европейската редакция на Politico.
В интервю пред полското издание Rzeczpospolita, Юнкер описа уважението си към унгарския лидер, когато веднъж поздрави с думите „Привет, диктаторе“.
„Познавам го от втората половина на 90-те, когато за първи път стана премиер. По-рано му се възхищавах за смелостта, която показваше, още докато съветската армия все още беше разположена в Унгария“, каза председателят на ЕК.
„За мен той винаги е бил герой. Аз също имам добри лични отношения с него. И съм сигурен, че той ще каже същото за мен - каза Юнкер. Той добави: „В продължение на години наричах Орбан, частно, диктатор и той се смееше на това“.
Забележките идват след критична кампания на правителството на Орбан, насочена срещу Юнкер и Брюксел, което в крайна сметка доведе до оттегляне на управляващата партия „Фидес“ от Европейската народна партия, на която Юнкер също е член.
По време на интервю за медиите от четирите страни от Вишеградската група, за да отбележи 15-годишнината от разширяването на ЕС през 2004 г., Юнкер защити политиките на Брюксел за Централна Европа, които бяха в остър фокус, тъй като ЕС преследва нарушенията на върховенството на закона в наказателни процедури срещу Унгария и Полша.
„Върховенството на закона е крайъгълният камък на ЕС“, каза той. „От време на време някои страни си позволяват определено неподчинение, в зависимост от това кой е на власт и от етапа на политическия цикъл, в който се намират. Но съм уверен, че след няколко години тези въпроси вече няма да ни притесняват“, заяви Орбан, като добави, че страните, които преди това са били под съветски режим, се нуждаят от време, за да усвоят факта, че върховенството на закона е един от основните елементи на ЕС.
Юнкер отрече твърденията, че е пренебрегнал интересите на страните от Централна Европа, докато е на власт. „Как можете да твърдите, че съм против Централна Европа? Направих всичко, което можех, за да позволят на тези страни да се присъединят към еврозоната въз основа на техните постижения“, каза той.
„Но е вярно, че по време на мандата ми посетих Полша само веднъж. Това не е достатъчно“.
Той каза, че не се е срещнал с Ярослав Качински, лидер на партията „Право и справедливост“ (ПиС), след срещата на върха на НАТО в Хелзинки през 2005 г. - и това е така, защото Качински
„никога не отговори на искането ми за среща“.
„Никакви допълнителни възможности за разговор с Ярослав Качински не се представиха въпреки моите искания“, каза Юнкер.
Той каза, че дори ако ПиС спечели парламентарните избори през ноември, Полша няма да напусне ЕС, като се позова на милиардите, които страната е получила при финансирането от Комисията, както и положителното икономическо развитие на страната в ЕС.
„Поляците не искат да бъдат отделени от всички тези неща“, каза Юнкер. „Полша е с нас, защото споделяме общи ценности“.
На фона на прогнозите за увеличение на евроскептичните политици в Брюксел след предстоящите избори за Европейски парламент Юнкер каза: „Това със сигурност ще бъде различно. Но аз също вярвам, че на тези избори онези, които насърчават глупавия национализъм, ще платят цената за това“.
Той направи скрита заплаха от името на своя наследник в Комисията към всяка страна, която изпрати евроскептичен комисар в Брюксел, за да възпрепятства работата на Комисията.
„Никой не знае това, но последния път отхвърлих кандидатурите на шестима от комисарите, представени ми от националните правителства“, каза Юнкер. „Не забравяйте, че правителствата просто предлагат комисари. Председателят на Комисията е този, който ги приема и разпределя техните отговорности“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.