НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града

18 Април 2019 | 20:12 | Агенция "Фокус"
София. Работим за осигуряване на качествени работни места, за да задържаме младите в града. Това посочи кметът на София Йорданка Фандъкова по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В системата на образованието изключително важно е професионалното ориентиране на децата. То е много важно, за да няма просто учене заради ученето и получаване на дипломата заради дипломата. Трябва да научим учениците да имат поглед за себе си, за развитие на своите възможности, да бъдат гъвкави и добре подготвени за реализация. А пък ние трябва да се грижим за качествените инвестиции. Защото когато има добре подготвени хора, трябва да привличаме инвеститори, които да откриват добре платени работни места“, заяви Фандъкова и посочи, че секторът на информационните технологии например връща млади хора в България и ги привлича да останат тук. „Ние в София вече преминаваме от привличане на аутсорсинг в привличане на високотехнологични компании – това е водещ наш приоритет. Искаме и добрите ученици да искат да станат учители, но това става с качествени работни места“, подчерта тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Патриотичното образование винаги е било част от образователната система и никога не сме се отказвали от него

Министър Красимир Вълчев: Патриотичното образование винаги е било част от образователната система и никога не сме се отказвали от него

18 Април 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
София. Патриотичното образование винаги е било част от образователната система и никога не сме се отказвали от него. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Няма кой друг освен образователната система да формира у учениците чувството за принадлежност“, заяви Вълчев. Той посочи, че по време на обиколките си в детски градини в страната е виждал как деца от небългарски произход са рецитирали български стихотворения. „Възпитателната функция е част от образованието и тя трябва да бъде по-силна“, каза още той и посочи, че съвсем скоро ще бъде представена Стратегията за възпитателната работа в училище, разработена от МОН.
Вълчев коментира и темата с българските диаспори и възможностите им за образование в България. Той посочи, че от 400 на 2000 души е разширен приемът на студенти от българските диаспори. По думите му МОН предприема различни действия, за да върне тези хора и да ги направи част от българското пространство.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еврокомисарят Мария Габриел: Работим за това в България да бъдат създадени още четири дигитални информационни хъба

Еврокомисарят Мария Габриел: Работим за това в България да бъдат създадени още четири дигитални информационни хъба

18 Април 2019 | 19:50 | Агенция "Фокус"
София. Работим за това в България да бъдат създадени още четири дигитални информационни хъба. Това каза еврокомисарят Мария Габриел по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаме 500 млн. евро, за да създадем дигитален информационен хъб във всяка област на Европа“, заяви Мария Габриел и посочи, че в София вече има изградени два хъба. „За мен е много важно, че хъбът е на местно ниво – факторът близост е предопределящ, защото не е едно и също да отидеш на обучение на 30 км и на 300 км. Другият хъб е във Варна. Работим, за да има още четири в България“, каза още тя.
Мария Габриел посочи, че преди 4 месеца за първи път е създадена експертна група на работно равнище, която да мисли за бъдещето на работната заетост в Европа. „Всички си говорим за цифровизация, но до днес липсваше информация кои ще бъдат първите засегнати сектори, за да можем да ги подготвим“, каза още тя и посочи, че е искала от експертите да работят и мислят нестандартно.
Еврокомисарят заяви, че от януари мрежата от Национални центрове за безопасен интернет е показала, че има нов феномен за насилие в училище – фактът, че дали един ученик е добър или не вече започва да се формира от броя на лайковете, които получава онлайн. Мария Габриел посочи, че се работи и в тази посока.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Янка Такева, СБУ: В най-скоро време трябва да се приеме стратегията за възпитателната работа в училище

Янка Такева, СБУ: В най-скоро време трябва да се приеме стратегията за възпитателната работа в училище

18 Април 2019 | 19:35 | Агенция "Фокус"
София. В най-скоро време трябва да се приеме стратегията за възпитателната работа в училище. Това каза председателят на Синдиката на българските учители (СБУ) Янка Такева по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Мисля, че Йорданка Фандъкова е най-щастливият кмет на София - от 140 години първият учител жена кмет на София. Всички ние работим така, че да можем да отговорим на новите предизвикателства и на обществените процеси, които толкова бързо се развиват във всички сектори. И модел за това трябва да се задава от образователната система“, заяви Такева.
Тя благодари и на министъра на образованието Красимир Вълчев и посочи, че образователната система е уцелила в десетката с него. „Ние в образователната система трябва да се съберем малко, защото много се разширихме. Много неща ни дойдоха като ангажименти и изпускаме най-важното – мотивацията на младите хора за учене и тяхното отношение към институцията, към която принадлежат. Имаме проблеми в тази посока и затова съм убедена, че с всички останали неща, които вършим като спирала около главната цел на образованието, ще трябва да обърнем пирамидата и да попитаме кое е това, което ще накара младите хора да дойдат в образованието. Те казаха, че компромис могат да направят с работната заплата, но компромис с техния авторитет и тяхната личност няма да направят“, обясни Такева. Тя подчерта, че този проблем трябва да бъде обект на всички, които работят в образованието.
Такева посочи, че в най-скоро време трябва да се приеме и стратегията за възпитателната работа в училище, която е разработена от МОН.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

Министър Красимир Вълчев: Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители

18 Април 2019 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Увеличаваме заплатите на педагогическия персонал, за да мотивираме най-добрите ученици да станат учители. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Предизвикателствата пред нас са големи. Увеличава се броят на децата от семейства с липса на отговорност към образованието, имаме очакван недостиг на специалисти, имаме очакван недостиг на кадри във всички сфери. В София тези неща не се усещат толкова, но ще се почувства и тук. Всички системи ще трябва да се пренастроят към това да бъдат с по-малко хора“, заяви Вълчев. Той посочи, че след 10-15 години ще станат още по-мащабни трансформации и голяма част от професиите ще изискват задълбочено взаимодействие с машини, базирани на изкуствен интелект. „За да отговорим на това, всички трябва да работим заедно“, коментира образователният министър.
Вълчев посочи, че най-много се разчита на учителите. „Учителите са най-важни, защото ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти и в другите сфери. Затова е необходимо увеличение на заплатите – да мотивираме най-добрите ученици да бъдат учители. Средствата са заложени – 360 млн. лв. ще бъдат за следващата и по-следващата година за увеличение на заплатите на педагогическия персонал. Искаме да привлечем възможно най-много хора в системата“, обясни той. Вълчев посочи, че трябва да се запази разумната бюджетна политика в образованието, защото тя е предпоставка за по-нататъшното развитие на страната.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Ева Майдел: Сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи за успешното развитие на образованието

Евродепутатът Ева Майдел: Сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи за успешното развитие на образованието

18 Април 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
София. Сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи за успешното развитие на образованието. Това каза евродепутатът от ГЕРБ Ева Майдел по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“ , предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„За първи път от толкова много години виждам как едно управление поема конкретен ангажимент за повече инвестиции в образованието и започва да го изпълнява“, заяви Ева Майдел и посочи, че за нея е чест, че евродепутатите от ГЕРБ имат възможността да се включат в това. „Вярвам, че образованието трябва да е приоритетът на приоритетите на всяко едно управление. Затова вярвам и че с всички проекти, които реализираме, успяваме да допринесем в работата на правителството“, обясни тя и подчерта, че заради това е било създадено обединението „Образование България 2030“. „Измерваме 4 индикатора за напредък – равен достъп до качествено образование, добри резултати на учениците – слабите оценки са намалели, а отличните са се увеличили, приложимост на образованието – да отговори на нуждите на бизнеса, и образователна макроикономика“, обясни тя.
Ева Майдел посочи, че за да се постигнат средните стандарти на грамотност не е достатъчно. „Европа иска да създаде икономика, основана на технологиите и личната инициатива. Но за да успеем да направим това, трябва всеки един от нас да се въоръжи с уменията, които ще ни помогнат да успяваме“, коментира тя.
„Резултатите в образованието идват бавно. И смятам, че сегашното управление е единственото, което е доказало, че може да работи в тази посока“, заяви Ева Майдел. „Вярвам, че образованието е нашият шанс България да се развива като можеща и модерна държава“, каза още тя.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 51% от работоспособното население на София са с висше образование

Кметът на София Йорданка Фандъкова: 51% от работоспособното население на София са с висше образование

18 Април 2019 | 18:38 | Агенция "Фокус"
София. 51% от работоспособното население на София са с висше образование. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова по време на граждански диалог на тема образование, който е част от платформата за граждански диалози „Европа в нашия дом“, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„В тази зала са събрани хората, които направиха от София образователния център на България. В столицата се намират най-добрите детски градини, училища, университети, БАН. И това ни дава шанса в последните години икономиката на града да се развие чувствително и да започне да достига икономиката на други европейски градове“, заяви Фандъкова. Тя посочи, че за да се развива един град и държавата като цяло, трябва да се развива и образованието. „51% от хората на възраст от 25 до 64 години – т.е. работоспособното население в града, са с висше образование. В София населението с основно и по-ниско образование в тази възраст е едва 3%, докато за страната е 18% Това показва, че пазарът в София е наситен с по-образовани кадри, отколкото на другите места в страната“, подчерта Фандъкова. Тя заяви, че се работи за модернизация на всички етапи и сфери от образователната система.
„Преди 10 години началната заплата на учител беше 450 лв., а днес е 920 лв. – почти два пъти увеличение. Това са усилия, които трябва да продължат. Вярваме, че ангажиментът, който е поет в средносрочната програма в тази посока, ще бъдат изпълнени“, коментира Фандъкова. Тя подчерта, че от първия ден, в който работи като кмет на София, водещ приоритет е строителството на детски градини и училища. „За 10 години построихме 92 сгради на детски градини, построихме 3 нови училища и 2 нови училищни сгради, 9 нови физкултурни салона“, обясни тя. По думите ѝ тази година рекордните над 75 млн. лв. са отделени за строеж на детски градини и училища.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ПП ГЕРБ организира граждански диалог на тема образование в София

ПП ГЕРБ организира граждански диалог на тема образование в София

18 Април 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. Граждански диалог на тема образование ще се проведе от 18.00 часа в Зала 3 на НДК. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Форумът е част от платформата за граждански диалози "Европа в нашия дом". Участие в срещата ще вземат Йорданка Фандъкова – кмет на София и заместник-председател на ГЕРБ, Красимир Вълчев – министър на образованието и науката, Милена Дамянова – председател на Комисията по образованието и науката в 44-то Народно събрание, Малина Едрева –председател на Комисията по образование, култура, наука и културно многообразие в СОС.
Българският еврокомисар по цифрова икономика и цифрово общество Мария Габриел и евродепутатът Ева Майдел също ще участват в събитието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.