НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Трендафил Величков, Обществен съвет за развитие на село Црънча: Тежките взривове и стрелби от военния полигон в село Црънча създават реална опасност за хората

Трендафил Величков, Обществен съвет за развитие на село Црънча: Тежките взривове и стрелби от военния полигон в село Црънча създават реална опасност за хората

19 Април 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Стрелковият военен полигон с село Црънча последните години от тренировъчна база се превърна в реално бойно поле, каза за Радио „Фокус“ – Пазарджик Трендафил Величков от Обществения съвет за развитие на село Црънча. По думите му има постоянен тормоз над жителите на селата Црънча, Дебръщица и Паталеница, който достига до нечувани размери, дори се чупят отломки от фасадите на къщите.
„Използват се много тежки експлозиви по време на тренировъчните действия и това създава реална опасност за хората. Този полигон трябваше да бъде закрит пред и 20 години, беше изведена и цялата тежка техника при закриването на военно поделение в Пазарджик, но сега полигонът се използва като тренировъчна база на Специалните военни части от Пловдив. За нас е непонятно защо от военни от Пловдив трябва да пътуват по 100 км до полигона в Црънча. Това е напълно неоправдан разход на държавни пари“, уточни Величков.
Той допълни, че тежки взривове има почти всеки ден, провеждат се през цялото време стрелби, за които няма регламент. Никой не знае кога се стреля на този полигон, докато не чуеш сирената. Но, като я чуеш, не знаеш къде ще те завари и е въпрос на тактическо оцеляване да се спасиш. Това прави невъзможен туризма в трите населени места, като се оказва негативно влияние и на земеделието, в частност и на пчеларството, заради отровните вещества, които се изстрелват“, коментира също Величков. Декларацията на жителите на селата Црънча, Дебръщица и Паталеница е изпратена до всички държавни институции, които са отговорни за съществуването на този полигон.
Албена ЖИЛЕКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.