НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Красимир Вълчев: Отговорът на всички проблеми е образованието, длъжни сме да инвестираме в учителите

Министър Красимир Вълчев: Отговорът на всички проблеми е образованието, длъжни сме да инвестираме в учителите

18 Април 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. В бъдеще няма да има роботи учители, но ще има нужда от учители на роботите. Длъжни сме да инвестираме в учителите. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев на X Национална отчетно- изборна конференция на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Отговорът на всички проблеми е образованието. Ако имаме добри учители, ще имаме добри специалисти във всяка област“, заяви той. „Учителят е професия на бъдещето. Ще продължим да разчитаме на учителите“, изтъкна Красимир Вълчев. „Трябва да направим така, че най-добрите ученици да стават учители“, подчерта министърът. „Ако искаме да успеем, родителите трябва да са ни партньори“, посочи Вълчев и уточни, че трябва да се работи за утвърждаването на общественото доверие в образователната система. „Трябва да префокусираме образователната система. Досега тя е била фокусирана върху документа - ако документът е попълнен, значи учителят си е свършил работата“, коментира образователният министър. „Системата трябва да се фокусира в подкрепата върху учителя, да му дадем по-голяма свобода и възможност да си свърши работата“, каза още Красимир Вълчев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще поискаме от държавата терен в „Манастирски ливади“, за да построим училище и детска градина

Кметът на София Йорданка Фандъкова: Ще поискаме от държавата терен в „Манастирски ливади“, за да построим училище и детска градина

18 Април 2019 | 10:24 | Агенция "Фокус"
София. Ще поискаме терен от държавата в един от най-населените райони в София - в „Манастирски ливади“, на който да построим училище и детска градина. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова на X Национална отчетно-изборна конференция на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Важно е учителите да работят в добра среда. Инвестициите в образованието са мащабни и видими“, заяви тя и изтъкна, че тази година бюджетът за образователните институции в София е рекорден - над 75 млн. лева до този момент. „Учителската професия е изключително трудна, но и много приятна. Когато един учител е мотивиран и подготвен, той е лидерът в класната си стая“, коментира кметът. „Обръщам се към учителите с уважение заради това, че образоват децата на България“, каза Фандъкова. „Образованието е една от сферите, в която постигаме консенсус“, обърна внимание столичният кмет. „Преди 10 години началната заплата на учителя в София беше 450 лева, днес е 920 лева. Дали е достатъчно- не, разбира се, а дали е сериозен скок- да“, каза още Йорданка Фандъкова.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Непременно трябва да „излекуваме“ класната стая - увеличението на заплатите не е достатъчно

Димитър Манолов, КТ „Подкрепа“: Непременно трябва да „излекуваме“ класната стая - увеличението на заплатите не е достатъчно

18 Април 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Непременно трябва да „излекуваме“ класната стая. Увеличението на заплатите на преподавателите е важно и необходимо, но не е достатъчно. Това каза президентът на КТ „Подкрепа“ инж. Димитър Манолов на X Национална отчетно-изборна конференция на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Без образование няма икономика, здравеопазване, социална политика, култура, дори политика. Макар че в политиката напоследък се опитват“, посочи той. „Образованието е задръстено с проблеми, те не са само български. Образованието е в криза в целия свят“, обясни Манолов. „Направихме образованието изцяло зависимо от финансирането и сега берем плодовете“, коментира президентът на КТ „Подкрепа“. „Преподавателят живее в несигурна среда. Длъжен е да прави недопустими компромиси“, заяви той. „Води се война за душите на децата ни. В тази война учителите имат изключителна важна роля. От тях зависи как ще бъдат обучавани в училище“, каза още Димитър Манолов.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе своята юбилейна X Национална отчетно-изборна конференция

Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе своята юбилейна X Национална отчетно-изборна конференция

18 Април 2019 | 07:25 | Агенция "Фокус"
София. От 9.30 часа в зала „Киев“ на Парк Хотел Москва – София Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ ще проведе своята юбилейна X Национална отчетно-изборна конференция, съобщиха от пресцентъра на КТ „Подкрепа“. Тази година Синдикатът навършва 30 години от своето създаване и активно включване в живота на българското общество. Гости на високия форум ще бъдат вицепремиерът на България – Томислав Дончев, министърът на образованието и науката – Красимир Вълчев, зам.-министърът на МОН – Деница Сачева, министърът на културата – Боил Банов, министърът на младежта и спорта – Красен Кралев, столичният кмет – Фандъкова, президентът на КТ „Подкрепа“ – инж. Димитър Манолов, почетният президент на КТ „Подкрепа“ – д-р Константин Тренчев, председателят на ДАЗД – д-р Елеонора Лилова, председателят на НИО – д-р Анелия Андреева, началник РУО – София – д-р Ваня Кастрева, представители на различни институции в страната, социалните ни партньори, представители на сродни синдикални организации от чужбина – Албания, Австрия, Македония и от ETUCE.
X Национална отчетно-изборна конференция ще направи преглед и анализ на образователната система в България. Ще се разгледат стратегии за развитие на българското образование, ще бъдат набелязани проблемите и ще бъдат потърсени решения за преодоляване на трудностите пред българското учителство. Ще се ситуира мястото и ролята на Синдиката в системата на народната просвета, бъдещите цели и задачи за изпълнение, за да се издигне статусът и авторитетът на българския учител. На този форум ще се обсъдят възможностите за повишаване на качеството на образованието у нас, мястото и ролята на синдикатите, в частност на Синдикат „Образование“ в осъществяване на държавния приоритет „образование“, като залог бъдещето и просперитета на България в европейски и световен мащаб.
На X Национална отчетно-изборна конференция ще бъде направен избор на ново ръководство на Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“, което ще поеме щафетата и ще продължи своята работа, съгласно Устава на Синдиката, в полза и служба на българското образование и на един от най-важните му фактори – българският учител – творец, вдъхновител и строител на бъдещето – децата на България.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.