НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:37


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Бисера Борисова, психолог: Много често анорексията е свързана с търсене на идентичността

Бисера Борисова, психолог: Много често анорексията е свързана с търсене на идентичността

21 Април 2019 | 18:25 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Много често анорексията е свързана с търсене на идентичността. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин психологът Бисера Борисова. По думите й неслучайно тя най-често започва в периода около половото съзряване – 13-16-годишна възраст. Тя допълни, че като психологически фактор могат да бъдат и определени комуникационни проблеми, тоест липса на достатъчно комуникативност и възможност да се общува спокойно с околните. „Оформя се една тенденция, че по принцип хората, които страдат от анорексия са доста отстъпчиви, плахи и по-затворени в себе си и от там трудно влизат в контакт с една по-агресивна среда, което също се счита за причина за това разтройство“, отбеляза психологът. Бисера Борисова уточни, че анорексията е много опасна и доста често се стига до фатален изход, така че колкото по-скоро се забележат признаците и се потърси помощ, толкова по-добре. Тя посочи, че в началото е достатъчна само консултация с психолог и след това да се прецени как да се действа, когато е в по-ранна фаза разтройството. „По принцип трудно се диагностицира анорексия. Близките на човека, който страда от тази болест трябва да бъдат доста наблюдателни и да го познават добре. Трябва да се наблюдават промените в начин на хранене, няма как да не се забележи един стремеж към това да се яде все по-малко, да се избягват висококалорични храни, които всъщност са доста важни като хранителен състав за тялото“, добави психологът. Борисова каза още, че се наблюдава един страх да не се надебелее – непрекъснато следене на теглото, непрекъснато желание да се яде все по-малко и дори, когато вече е близо до критични граници, хората, които страдат от анорексия отхвърлят тялото си и формите си, сякаш се виждат дебели все още, а нямат реална представа за това какво всъщност се случва с тялото им.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бисера Борисова, психолог: Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет

Бисера Борисова, психолог: Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет

18 Април 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Анорексичното разтройство може да бъде съпътствано с повишена тревожност и депресивитет. Това каза за Радио „Фокус“-Пирин психологът Бисера Борисова. Тя допълни, че също така сънят се променя неминуемо, тъй като вече и тялото започва да страда от недохранване. „Знаете, че всичко е свързано, така че един неспокоен сън е достатъчен факт, който води до обща умора. Това също са признаци, които могат да бъдат забелязани. Доста често хората, които страдат от това разтройство се натоварват с прекалено много спорт, с по-тежко натоварване и повече часове във фитнес залите или други видове активност“, заяви психологът.
Борисова добави, че е изключително важно да се наблюдават ритуалите, които са свързани с храненето, тъй като някои от хората избират да ядат само плодове и зеленчуци, съпътствано с прием на по-голямо количество течност, или някакви други ритуали, които са по отношение на храненето – може например буквално да сяда и да избутва храната от чинията, за да яде колкото се може по-малко, дори има и случаи, в които прехвърлят в чинията на някой друг собствената си храна. По думите й има и случаи, в които болните тайно изхвърлят храната си, без никой да разбере. „Много е характерен и един стремеж да хранят околните с колко се може по-калорична храна, сякаш искат този товар да бъде снет от раменете им и д бъде прехвърлен върху някой друг“, каза още тя.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.