НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Гърция ще изпрати вербална нота до Германия за военните репарации

Kathimerini: Гърция ще изпрати вербална нота до Германия за военните репарации

18 Април 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция ще изпрати вербална нота до Германия, с която ще припомни за дългогодишното си искане да получи компенсации за престъпленията, извършени от нацистите в годините на Втората световна война, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Гръцкото правителство възнамерява да изпрати вербална нота до Федерална република Германия, в която ще повтори неотменими искове, произтичащи от нацистката инвазия и окупация, както и о военните престъпления на Нацистка Германия", обяви министър-председателят Алексис Ципрас пред парламента в Атина.
Според доклада на комисия, която изчислява размера на исканото обезщетение, претенциите на Атина включват: военни репарации за материално разрушения и унищожаване на производствените способности на страната, компенсации за загиналите и за роднините на жертвите на военни престъпления, погасяване на заемите и връщането на откраднати археологически съкровища.
„Претенциите за германски военни репарации са исторически и морален дълг за нас. Това ще ни помогне да изградим по-добро бъдеще в отношенията ни с Германия. Затова днес имаме задължението да дадем възможност да затвори, тази глава“, заяви Ципрас.
Той също така отхвърли аргумента, че Гърция използва претенциите за репарациите, за да погаси дълговете си и да засили позицията си в Европейския съюз. „Това отблъскващо твърдение характеризира онези, които го твърдят - не Гърция. Не парламента”, добави премиерът на южната ни съседка.
Говорителят на германското правителство Щефан Зайберт повтори позицията на Берлин по въпроса, като заяви, че гръцките претенции са решени „както от правна, така и от политическа гледна точка“, като добави, че неговата страна признава своите отговорности за окупацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Гръцките депутати подкрепиха настояването за германски репарации от Втората световна война

Kathimerini: Гръцките депутати подкрепиха настояването за германски репарации от Втората световна война

17 Април 2019 | 22:50 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцките депутати в сряда одобриха предложение на парламентарната комисия за Гърция да търси официално обезщетения от Германия за военни престъпления, въпреки че Берлин отхвърли исканията, твърдейки, че няма основание за репарации, пише гръцкото електронно издание Kathimerini.
Предложението призовава правителството да предприеме "всички подходящи дипломатически и правни действия, за да поиска и напълно да удовлетвори всички претенции на гръцката държава".
То бе одобрен от мнозинството от присъстващите депутати, въпреки че много народни представители отсъстваха. Неонацистката „Златна зора“ го отхвърли.
Докладчикът на комунистическата партия Танасис Пафилис заяви, че партията има собствено предложение, което призовава гръцкото правителство „незабавно, пряко и без отлагане“ да представи на Германия и на всяка компетентна международна организация искане за компенсации и обезщетения.
Преди гласуването премиерът Алексис Ципрас заяви, че Гърция ще изпрати вербална нота до Берлин, в която ще повтори своите "неотменими права" за обезщетение.
Той каза, че исканията ще включват репарации за материално унищожение и разрушаване на производствените способности на страната, обезщетение за роднините на жертвите, изплащане окупационен заем и връщане на откраднати археологически съкровища.
"Търсенето на германски военни репарации е исторически и морален дълг за нас," каза Ципрас, добавяйки, че това ще помогне за "изграждането на по-добро бъдеще" в двустранните отношения. Той също така отхвърли аргумента, че Гърция използва претенциите, за да договори намаляване на натрупания дълг.
Лидерът на консервативната нова демокрация Кириакос Мицотакис заяви, че подкрепата на предложението е "минималното ниво на консенсус, което демократичните политически партии могат да постигнат по този значителен исторически нерешен въпрос".
Окупационният заем е най-силната основа за искането на Гърция, каза той, добавяйки, че страната трябва да „изгради своето съдебно дело със сила, отговорно и реалистично отношение.“ Искането, каза той, „със сигурност е юридически открито и политически осъществимо“.
По-рано през деня говорителят на германското правителство Щефан Зайберт потвърди позицията на Берлин по въпроса.
"Въпросът за германските репарации е окончателно уреден, както от правна, така и от политическа гледна точка", каза той, добавяйки, че германците са "наясно с историческата си отговорност".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.