НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:14


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Сливен: Eвропейската шампионка по лека атлетика Радослава Мавродиева бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Сливен“

Сливен: Eвропейската шампионка по лека атлетика Радослава Мавродиева бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Сливен“

18 Април 2019 | 16:27 | Агенция "Фокус"
Сливен. Европейската шампионка по лека атлетика Радослава Мавродиева бе удостоена със званието „Почетен гражданин на Сливен“. Общинският съвет реши да й присъди отличието за изключителен принос за популяризирането на града, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен.
Сред приетите точки от дневния ред беше изменението на общинския бюджет. По думите на кмета Стефан Радев то е необходимо заради отпускане на допълнителни средства за субсидия за спортни клубове и разходи за финансиране на спортни прояви за 2019 г., а също и за ремонтни дейности на читалището в кв. „Речица“. Одобрение получи и бюджетната прогноза за периода 2020-2022 г.
Други приети предложения бяха свързани с промяна в състава на Обществената комисия, която ще определи носителя на наградата „Аргира Жечкова“, с доклада за изпълнение на програмата за развитие на читалищата от общината за предходната година, както и с отчета за дейността на Общинския съвет по наркотични вещества – Сливен.
Промяна в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията на общината също бе сред приетите точки. Тя се налага заради промени в нормативната уредба на национално ниво и постъпило предложение от Районна прокуратура – Сливен.
Местният парламент гласува положително предложенията кметът на община Сливен да бъде упълномощен да подпише запис на заповед по три проекта, в които участва община Сливен. Те са свързани със социалната интеграция и мерки за подобряване достъпа до образование на уязвими групи, както и предоставянето на интегрирани услуги за ранно детско развитие в Общностния център за деца и семейства.
Беше дадено и съгласие община Сливен да кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ с проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“.
На днешното заседание беше прието и изменението на предмета на дейност на ЕООД „Общинска охрана и СОТ – Сливен“, наложено заради промяна в Закона за частната охранителна дейност.
Предложения за разпоредителни имотни сделки, отпускане на финансови средства на културни институти и финансови помощи на нуждаещи се лица бяха приети също по време на сесията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сливен: Общинският съвет ще гласува промяна в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища

Сливен: Общинският съвет ще гласува промяна в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища

18 Април 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Сливен. Общински съвет – Сливен ще гласува промяна в Наредбата за приемане на ученици в първи клас на общинските училища на територията общината. Това съобщи пред Радио „Фокус“ – Сливен председателят на Общинския съвет Димитър Митев. Изменението се налага заради настъпилите промени в нормативната уредба на национално ниво и получено предложение от Районна прокуратура – Сливен.
Общинските съветници ще гласуват и промяна в бюджета на Общината. Една от причините е необходимост от осигуряване на допълнителни средства за спортните клубове. Друга причина са ремонтни дейности по сградата на читалището в кв. „Речица“ и увеличение на основното месечно възнаграждение на кметовете на по-малките населени места в състава на общината.
Приемането на бюджетната прогноза за периода 2020-2022 г. също е сред точките от дневния ред на утрешното заседание на Общинския съвет.
Ще бъдат разгледани и предложения за упълномощаване на кмета Стефан Радев да подпише запис на заповед за три проекта, в които участва Община Сливен. Те са свързани със социалната интеграция и мерки за подобряване достъпа до образование на уязвими групи, както и предоставянето на интегрирани услуги за ранно детско развитие в Общностния център за деца и семейства.
Сред предложенията е и даване на съгласие Община Сливен да кандидатства за финансиране по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси 2014-2020 г.“ с проекта „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания“. Димитър Митев подчерта, че финансирането ще бъде 100 % безвъзмездно.
На сесията ще бъде гласуван и докладът за изпълнението на програмата за развитие на читалищата на територията на общината за предходната година, а също и отчетът за дейността на Общински съвет по наркотични вещества – Сливен.
Друга точка от дневния ред касае промяна на предмета на дейност на ЕООД „Общинска охрана и СОТ – Сливен“. Тя се налага заради промяна в Закона за частната охранителна дейност.
На заседанието на Общинския съвет ще бъдат гласувани също разпоредителни имотни сделки, отпускане на финансови средства на културни институти и финансови помощи на нуждаещи се лица.
Сред акцентите в дневния ред на сесиятае предложението да бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Сливен“ европейската шампионка по лека атлетика Радослава Мавродиева.
Няколко са допълнителните точки от дневния ред, които ще бъдат разгледани по време на сесията на Общински съвет – Сливен. Една от тях е свързана с промяна в състава на обществената комисия, която ще определи носителя на наградата „Аргира Жечкова“. Друга допълнителна точка е свързана с разглеждането на годишните финансови отчети и показатели на „Дентален център – Сливен“ ЕООД.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.