НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:24


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Омбудсманът Мая Манолова: Чувствам се щастлива, но и уморена и за съжаление напоследък - заподозряна в кариерни цели, но истината е, че си обичам работата

Омбудсманът Мая Манолова: Чувствам се щастлива, но и уморена и за съжаление напоследък - заподозряна в кариерни цели, но истината е, че си обичам работата

18 Април 2019 | 10:10 | Агенция "Фокус"
София. Чувствам се щастлива, но и уморена и за съжаление напоследък - заподозряна в кариерни цели, но истината е, че си обичам работата. Това каза по време на представяне на своя доклад за 2018 г. пред парламента омбудсманът Мая Манолова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Носи огромно удовлетворение да решаваш проблемите. Свикнала съм да се радвам на това още от времето, когато седях до вас, от другата страна на тези банки“, обърна се към депутатите Мая Манолова. „Това, което се научих за тези вече 4 години, е да се радвам на малките победи, на решаването на конкретните проблеми на отделния човек. Наистина се чувствам щастлива, много често, както и моите колеги - уморена, и за съжаление напоследък - заподозряна в кариерни цели. Истината е, че си обичам работата, че я върша с енергия и с целия потенциал, с който разполагам. Със сигурност би могло да се работи по-добре, да има повече резултати, но днес съм тук и за да ви благодаря“, каза Манолова на народните представители.
Тя отчете, че доверието да бъде омбусман й е дадено от предишен парламент. „Но привилегията да работя за българските граждани е огромна“, заяви още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът ще разгледа доклада на омбудсмана Мая Манолова за 2018  г.

Парламентът ще разгледа доклада на омбудсмана Мая Манолова за 2018 г.

18 Април 2019 | 07:20 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще разгледа доклада на омбудсмана Мая Манолова за 2018 г. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание. „Няма „Не може“ - с тези думи започва докладът на омбудсмана за изминалата 2018 г. Омбудсманът определя 2018 г. си като година на постижения. 36 892 са гражданите и представителите на организации, получили съдействие от омбудсмана през миналата година. За сравнение през 2017 г. такава помощ са получили 34 908 граждани, а през 2015 г. 16 214 души. Жалбите и сигналите, подадени до омбудсмана са 12 890, или двойно повече в сравнение с 2015 г., когато цифрата им е 6 202. Най-много оплаквания до институцията през изминалата година постъпват от София-град – 3 109. Следват областите: Варна – 575 броя, Пловдив – 570 броя, Бургас – 463 броя, Стара Загора – 322 броя, Плевен – 316, Велико Търново – 312, Враца – 299, Благоевград – 290 и Шумен – 267. През 2018 г. най-много жалби и сигнали засягат проблеми в сектора на обществените услуги, като техният дял от общия брой постъпили жалби и сигнали е 23, 34 %. Следват жалбите, свързани със засегнати или нарушени социални права – 15, 43 %. Третото място заемат проблемите на собствеността с 10, 05 %. Сред кампаниите на омбудсмана през 2018 г. са законодателство за хората с увреждания, битката с двойния стандарт при храните, подкрепата за деца, останали без един или двама родители, социална кухня и други. Докладът до момента беше приет единодушно от депутатите в 6 парламентарни комисии – по вероизповеданията и правата на човека, по труда, социалната и демографската политика, по образованието и науката, по въпросите на децата, младежта и спорта, по правните въпроси и по здравеопазването.
След пленарното заседание са свикани 9 парламентарни комисии. На актуални въпроси в Комисията по околна среда и води ще отговаря министър Нено Димов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.