НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Росен Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище „София“

Министър Росен Желязков: На 9 май ще бъдат отворени офертите за концесия на летище „София“

24 Април 2019 | 18:10 | Агенция "Фокус"
София. Офертите за концесия на летище „София“ ще бъдат отворени на 9 май в открито заседание в 9.00 часа. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков пред ресорната парламентарна комисия, съобщиха от Министерството на транспорта. На заседанието могат да присъстват участниците или техни представители, както и други лица. Така, както е според закона, първо ще бъдат обявени допуснатите участници. След това, отново по реда на тяхното подаване ще бъдат отворени офертите на участниците. Комисията ще прочете обвързващите предложения на всички допуснати участници. На това заседание ще бъдат обявени и параметрите, които предлага всеки от участниците – размер на годишното концесионно възнаграждение, размер на инвестициите, планове за развитие на летището, допълни още министърът.
Той уточни, че бъдещият концесионер следва да изгради нов терминал и писта на най-голямото летище у нас до десетата година от подписването на концесионния договор, защото капацитета на съществуващите вече е запълнен. „Вчера беше публикувана позиция от Световната банка с поздравление към правителството, към доброто протичане на процедурата и за петте подадени оферти от изключително сериозни кандидати, включващи световни летищни оператори“, отбеляза министърът.
Пред журналисти той определи позицията на опозицията като ясно изразена и политическа. „Няма как да не призная, че най-успешните концесии в летищната и пристанищната инфраструктура са направени по времето на управлението на тройната коалиция, за което е и видимо, че това води до подобряване на услугата и до подобряване на инфраструктурата“, коментира министърът.
Във връзка с исковата молба на Европейската комисия пред Съда на Европейския съюз, че страната ни не е изпълнила задълженията си спрямо безопасността на железопътния транспорт в Общността, отнасящи се към дейността на звеното за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт, министър Желязков заяви, че са подготвени промени в три закона. Това са: Закона за гражданското въздухоплаване, Закона за железопътния транспорт и Кодекса на търговското корабоплаване. Също така се предлага да бъде създаден Национален борд за разследване на произшествия във въздушния, водния и железопътния транспорт като самостоятелно юридическо лице към Министерския съвет, второстепенен разпоредител с бюджет към министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Административното, техническото и финансовото обслужване на Националния борд ще се осъществява от администрацията на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Членовете на борда ще се назначават от министър-председателя. „Как административно ще бъде структурирано звеното, няма отношение към качеството на разследването. Наред със законовите промени, подготвяме и план за търсене и спасяване, който ще реализираме основно с колегите от Министерството на отбраната и Министерството на вътрешните работи, както и с Държавното предприятие „Ръководство на въздушното движение“, беше категоричен министърът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Министерство на транспорта: Удължава се срокът за подаване на заявления за концесията на летище „София“

Министерство на транспорта: Удължава се срокът за подаване на заявления за концесията на летище „София“

1 Февруари 2019 | 21:59 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков одобри поправка в обявлението за концесията на летище „София“, публикувано в Официалния вестник на Европейския съюз на 5 юли 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Обявлението предвижда срокът за подаване на заявления и оферти да бъде удължен до 3 април 2019 г. Крайният срок за подаване на заявления и оферти е 16:30 часа българско време. Заявленията ще бъдат отворени на 4 април 2019 г. в 9:30 часа българско време. Обявлението за поправка е изпратено за публикуване в Официалния вестник на Европейския съюз. Министерството също така уведоми икономическите оператори да съобразят новата дата за подаване на заявления и оферти. Посочваме, че ще бъде удължен срокът за поискване на разяснения или допълнителна информация, за което ще бъде съответно изменена Документацията за концесията. От министерството уточняват, че настоящото решение е резултат на искания на икономически оператори за удължаване на срока за подаване на заявления и оферти и е съгласувано със, подкрепено и препоръчано от консултанта по сделката – Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, в сътрудничество с Европейската банка за възстановяване и развитие. Министерството и занапред ще продължи да разчита на съветите на Международната финансова корпорация, част от Групата на Световната банка, за успешното приключване на сделката.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Христо Проданов, БСП: Летище "София" може да носи още по-сериозни печалби при добър мениджмънт

Христо Проданов, БСП: Летище "София" може да носи още по-сериозни печалби при добър мениджмънт

20 Януари 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. Летище "София" може да носи още по-сериозни печалби при добър мениджмънт. Ако ДПС не подкрепя ГЕРБ, правителството ще падне. "Водени от мантрата, че държавата е лош собственик, допуснахме в България всичко да се превърне в разруха. БСП казва, че държавата може да е добър стопанин с добър мениджмънт. Летище "София" може да носи още по-сериозни печалби, ако има добър мениджмънт. Сезираме ЕК за отдаването на летището, защото смятаме, че има необосновано държавно подпомагане на концесионера." Това каза пред БНР зам.-председателят на ПГ "БСП за България" Христо Проданов, съобщиха от партията. Той добави, че левицата е информирала премиера за писмото до Брюксел и настоява Бойко Борисов да спре концесията до произнасянето на ЕК. Според него държавата има достатъчно лостове да оздрави БДЖ и да не се налага- парите от концесията на летището да се дават на железниците. "Искаме прозрачност в изразходването на средствата за строителството на АМ "Хемус" и сме против между Коледа и Нова година Министерският съвет да разпределя средства от бюджета." Това обясни Христо Проданов по повод решението на правителството да даде на "Автомагистрали" строителството на аутобана. Той допълни, че левицата е внесла в АПИ искане, да бъде предоставен договорът между АПИ и държавната компания "Автомагистрали". Освен това, социалистите искат от строителното министерство всички рамкови договори и споразумения между държавната компания и частни фирми. "В публичното пространство вече има твърдения, че са плащани авансови средства на частни строителни компании във връзка със строителството на АМ "Хемус", поясни Проданов. Той уточни, че държавната компания не е строила досега магистрали. Според народния представител в изграждането на аутобани отиват едва половината от предвидените пари, защото 20% са за изпълнителя, а другите се връщат към властта. "Ние настояваме за създаване на държавно предприятие, а не за държавно търговско дружество. Първото не е задължително да реализира печалба. То разходва обществени средства за строителни обекти, като парите се дават за труд и материали. В този случай има полезно за обществото предприятие", категоричен бе Проданов.
"Решението на НС за бойните самолети беше взето с гласовете на ГЕРБ, ДПС и ВМРО. Ако ДПС не подкрепя ГЕРБ, правителството ще падне. Не е за първи път- групата на ДПС да подкрепя управляващото мнозинство. Показа се каква е истинската управляваща коалиция в момента", каза зам.-председателят на ПГ на "БСП за България". Според него с всяко свое действие управляващата коалиция причинява вреда на държавността в страната. "Решението за F16 беше взето под външен натиск. Това поставя под въпрос суверенитета на държавата", каза народният представител. Христо Проданов изтъкна, че на Националния съвет на БСП е приета "Визия за Европа", което е рамката на левицата за предизборната кампания за евроизборите. "През следващата седмица Конгресът ще я гласува. Листите са следващ въпрос", уточни народният представител.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков: Имаме инвестиционно предложение за летище „София-запад”

Министър Росен Желязков: Имаме инвестиционно предложение за летище „София-запад”

16 Януари 2019 | 19:24 | Агенция "Фокус"
София. Следваме последователна и ясна политика по отношение на Летище София. Това каза в предаването „Лице в лице” по bTV министърът на транспорта Росен Желязков.
„БСП винаги са се обявявали против концесиите, едновременно с това те са правили едни от най-големите и смислени концесии в България. Вземете концесията на Летище Бургас и концесията на Летище Варна”, посочи Желязков. По думите му няма лошо от БСП да сезират ЕК, но само когато имат конкретни предложения.
Българското правителство ще се обърне задължително към ЕК, когато бъде избран концесионер, за да може Комисията да провери участника и да провери дали има държавна помощ, както твърди БСП, подчерта Желязков.
Министърът допълни, че държавата съвсем нормално поема ангажимент да не строи друго летище в радиус от 100 м., но това не спира частни инвеститори да строят.
„В момента имаме инвестиционно предложение за летище „София-запад”, посочи той.
Относно казуса със задържания либийски кораб в български води Желязков увери, че Гранична полиция и Морската администрация са изпълнили ангажиментите си. Корабът беше върнат на пристанище в Бургас, с което българската държава показва, че съдейства случаят да бъде разрешен.
България полага дипломатически усилия пакетът „Мобилност 1” да бъде разгледан в рамките на следващия Европейски парламент, каза още Желязков. Приемането на пакета в рамките на настоящия ЕП би означавало насилствено прилагане на така разписания регламент.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БСП сигнализира ЕК за концесията на летище „София“ и призовава премиера Борисов за незабавно спиране на процедурата до произнасянето по сигнала (ОБЗОР)

БСП сигнализира ЕК за концесията на летище „София“ и призовава премиера Борисов за незабавно спиране на процедурата до произнасянето по сигнала (ОБЗОР)

15 Януари 2019 | 21:00 | Агенция "Фокус"
София. БСП сигнализира ЕК за концесията на летище „София“. Заявката за това бе направена още при откриването на новата парламентарна сесия от лидера на БСП Корнелия Нинова. В своята декларация за новия политически сезон тя посочи: „Тече с пълна сила процедурата за концесия на летище „София“. Никакви аргументи за национална сигурност, за отговорност към националните ресурси не бяха чути“, каза Нинова. Лидерът на БСП заяви, че концесията заминава в ЕК, тъй като правителството на Бойко Борисов нарушава европейски правила.
На редовната пресконференция на БСП във вторник темата бе продължена. Заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски заяви, че сигналът вече е изготвен и БСП ще чака ЕК да се произнесе по него. Той призова премиера Борисов за незабавно спиране на процедурата до произнасянето по сигнала. Свиленски обясни, че мотивите на сигнала са 28 страници, като първият аргумент против концесията е, че се предоставя държавна помощ на бъдещия концесионер. „С тази концесия според нас народните представители, експертите, юристите се нарушава правото на ЕС“, каза Свиленски. Сред аргументите за сигнала Свиленски изброи, че в радиус от 100 км от летището никой друг концесионер няма право да изгражда летище, както и фактът, че държавата е задължена да изгражда, поддържа допълнителни пътища и подходи за нейна сметка.
Свиленски обърна внимание и на отчуждаването на терени, които към момента не са в обхвата на концесията. По думите му, ако концесионерът реши, че има нужда от тях, това ще се извършва от държавата за сметка на концесионера, като разходите по тези отчуждавания ще се приспадат от инвестицията, която му е заложена в договора. „Поисканото от БСП спиране на процедурата за концесиониране на летище София не е предвидено в Закона за концесиите и няма правно основание“, заяви министър Росен Желязков в отговор на БСП. Министърът разясни, че концедент по процедурата е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията, а не държавата. Той уточни, че единственото което е предвидено, в периода от откриването на процедурата до определянето на концесионера е или прекратяването ѝ, или нейното удължаване. Министър Росен Желязков добави, че до момента процедурата е удължавана 3 пъти, като законовите основанията за това са две – отстраняване на несъответствия в документацията или необходимост от допълнителни разяснения. Към настоящия момент е предвидено да се приемат заявления от кандидатите до 5 февруари 2019 г. „Това, за което колегите от БСП настояват, Европейската комисия да провери концесионния договор за наличие на държавна помощ, е заложено в документацията, но на по-късен етап когато има определен концесионер, който печели процедурата и преди влизане на договора в сила. Това се прави с цел комисията да се запознае с конкретните условия на офертите и избора на концесионер, така че ЕК да има основание да се произнесе по конкретни параметри, които са предложени по сделката, а не параметри по проект“, каза още министър Желязков. По думите му, чак след като излезе нотификацията на ЕК, тогава може да бъде подписан договор с избрания концесионер.
Относно твърдението за забраната за развитие на друго летище в радиус от 100 км от летище София, министърът обясни, че в процедурата е заложен ангажимент на държавата да не изгражда или предоставя на концесия друго държавно летище. Това не означава, че е заложено ограничение за изграждането на летища с частни инвестиции. Като пример министърът посочи, че в момента ГД „Гражданска въздухоплавателна администрация“ разглежда проект на инвестиционен план за изграждане на частно летище в рамките на София и ако генералният план отговаря на изискванията на закона, тази инициатива ще бъде одобрена и ще стартира изграждането. По отношение на темата за отчуждаването на терени извън концесионната площ на летището, министър Росен Желязков обясни, че ако в периода на експлоатация се установи по голяма нужда от нови територии за летището, предвид изграждането на нови писти и съоръжения, е предвидено държавата да съдейства за отчуждаването на терени и приобщаването им към концесионната площ, но без да заплаща за тях. Той беше категоричен, че държавата няма да изгражда пътища, както се твърди, а ще съдейства при необходимост административно.
Агенция „Фокус“ припомня: Концесията на летище „София“ бе обявена от предишния кабинет на Борисов при министър Ивайло Московски. След като президентът Румен Радев назначи служебно правителство с премиер Огнян Герджиков, то отмени концесията през 2017 г. С формирането на кабинет „Борисов“3 концесията бе рестартирана през юли 2018 г.
Концесията е за срок от 35 години с възможност за удължаване. Бъдещият концесионер трябва да изгради нов трети терминал на летището, да разшири втория и евентуално да построи нова писта за срока на концесията. Трябва да бъдат инвестирани най-малко 1.17 млрд. лв. (600 млн. евро). Авансовото концесионно плащане е минимум 550 млн. лв. без ДДС, а годишното концесионно възнаграждение е не по-малко от 15 милиона лева без ДДС или 10% от общия размер на общите приходи от всички дейности за текущата година.
Срокът за подаване на оферти бе удължаван четири пъти. Първоначалният срок беше до 22 октомври 2018 г. След смяната на транспортния министър срокът беше преместен до 22 ноември 2018 г., а впоследствие до 29 януари 2019 г. и накрая – до 5 февруари 2019 г. През лятото от БСП поискаха прекратяване на концесията на Летище „София“, но предложението на опозицията бе отхвърлено от парламента. БСП се обяви против процедурата с мотив, че това е риск за националната сигурност.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Концесията на летище "София" няма да позволи построяването на друго летище в радиус от 100 км.

Георги Свиленски, БСП: Концесията на летище "София" няма да позволи построяването на друго летище в радиус от 100 км.

15 Януари 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
София. БСП е последователна срещу концесията на летище "София". Предприели сме и законодателни инициативи това да не се случи. Сега сезираме ЕК за нерегламентирана държавна помощ в концесионната процедура. В следващите 35 или 50 години, държавата няма да има правото да прави друго летище в радиус от 100 километра около настоящото в София. Това заяви пред бТВ зам.-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на партията. Той добави, че ако бъде направено ново летище, то на концесионера трябва да бъде изплатено обезщетение в размер на стотици милиони, а дори и милиарди левове. "Управляващите бързат да вземат 500 млн., за да ги дадат на БДЖ, а от там още по-бързо да ги изхарчат", каза Свиленски. По думите му окаяното състояние на летището в момента е именно с цел- да се отдаде по-бързо на концесия, под предлог, че държавата не може да го приведе в по-добър вид. "Изпратили сме писмо и до премиера, с което го информираме, че сме сигнализирали ЕК. От него искаме да спре процедурата, докато се произнесе ЕК", каза още народният представител от левицата.
Георги Свиленски смята, че е скандално в планираното построяване на автомагистрала "Хемус" държавната фирма "Автомагистрали" да възлага на други фирми - без конкурси, критерии и правила изпълнението на строителството. "Вчера казаха, че ще се наема техника, работници и суровини. Ако те нямат техника и капацитет, каква автомагистрала ще строят? На базата на какви проекти и кой определи цената от 1,150 млрд лв. за построяването на аутобана?", попита Георги Свиленски. Той обеща, че левицата ще следи всяко наемане на машини, работници и всеки построен километър от магистрала "Хемус" за нарушения.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Изпращаме писмо до премиера Борисов незабавно да спре концесията за Летище „София“  до произнасяне на ЕК по нашия сигнал

Георги Свиленски, БСП: Изпращаме писмо до премиера Борисов незабавно да спре концесията за Летище „София“ до произнасяне на ЕК по нашия сигнал

15 Януари 2019 | 12:15 | Агенция "Фокус"
София. Изпращаме писмо до премиера Борисов незабавно да спре концесията за Летище „София“ до произнасяне на ЕК дали има държавна помощ спрямо бъдещия концесионер. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според него няма значение дали спирането на концесията ще е пето или шесто. „С тази концесия според нас народните представители, експертите, юристите по-важно се нарушава правото на ЕС“, каза Свиленски. Той посочи, че БСП изпраща сигнала в ЕК и чака комисията да се произнесе.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Внасяме сигнал в ЕК за концесията на летище „София“

Георги Свиленски, БСП: Внасяме сигнал в ЕК за концесията на летище „София“

15 Януари 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме сигнал в ЕК за концесията на летище „София“. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Първата тема, с която искаме да ви запознаем е прословутата концесия на летище „София“, която както знаете всички срокът беше продължен за четвърти или пети пореден път. В момента срокът за подаване на документи е 5 февруари. Какво предприемаме ние? Внасяме сигнал до ЕК, изготвен от нашите експерти специалисти и юристи“, заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ и обясни, че мотивите са 28 страници. Според него първото и най-основно нарушение е аргументът за предоставяне на държавна помощ. По думите му в радиус на 100 км от летището никой друг концесионер, било то частна, българска или чужда фирма, или държавната фирма, или друго държавно предприятие, няма право с участието на държавата или самостоятелно да изгражда летище. Свиленски коментира, че това дава предимство на бъдещия концесионер.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков пред ПГЕРБ: Интересът на европейските компании към Летище София е огромен

Министър Росен Желязков пред ПГЕРБ: Интересът на европейските компании към Летище София е огромен

25 Ноември 2018 | 10:00 | Агенция "Фокус"
София. Интересът на нискотарифните компании към Летище София е огромен. Много от големите европейски оператори се обръщат с въпроси и затова удължихме периода за подаване на оферти в процедурата за концесия до 29 януари. Това заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщения Росен Желязков по време на третия национален форум на Предприемачи ГЕРБ „Предприемачество. Развитие. Перспективи“, съобщиха от пресцентъра на партията. Събитието се провежда в гр. Поморие, а негови организатори са ПГЕРБ, Сдружение „Граждани за европейско развитие на България“ и Фондация „Ханс Зайдел“.
Пред предприемачите той акцентира върху важността за развитие на транспортните връзки в страната и правилното формулиране на българския интерес в стратегията за следващия програмен период на Европейския съюз. Министър Желязков говори и за приетия наскоро Закон за киберсигурността, чрез който се транспонират най-новите директиви от европейското законодателство в сектора. „Целта е да се въведат норми за защита на публичните информационни услуги. Законът за киберсигурността дава институционалната опора и установява конкретни мерки за устойчивост на информационната система в страната“, обясни Желязков.
„С 30% ще се намали цената на газта, ако започне промишлен добив от собствени находища в българската акватория на Черно море“, заяви на свой ред зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на форума. Той увери, че държавата работи усилено за диверсификация на газовото снабдяване, което ще осигури енергийната независимост. „Най-доброто решение е експлоатация на собствени находища, а геоложките проучвания в Черно море към момента дават повод за оптимистични очаквания“, сподели той.
Според Жечо Станков, когато предприятията в енергетиката правят големи инвестиции те се отразяват пряко и косвено на всички участници в бизнеса в страната. „Преди дни започна изграждането на електропровода „Бургас“ - „Добруджа“, който трябва да бъде завършен до 2020 г. и е с дължина от 80 км. Проектът е от изключителна важност както за цялото Южното Черноморие, така и за увеличаване обмена на електроенергия между България и съседните държави“, каза зам.-министър Станков. Той препоръча на предприемачите да следят страницата на българска независима Енергийна Борса, за да оптимизират разходите си за енергия. „Друг начин за това е въвеждането на мерки за енергийна ефективност, за които са предвидени средства в няколко програми, отварящи в следващите месеци“, завърши Жечо Станков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.