НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Шумен: Над 400 деца ще се изявяват на сцената на фолклорния фестивал „Да съхраним традициите“

Шумен: Над 400 деца ще се изявяват на сцената на фолклорния фестивал „Да съхраним традициите“

18 Април 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Шумен. Над 400 деца ще се изявяват на сцената на фолклорния фестивал „Да съхраним традициите“ в Шумен, който се провежда в Младежкия дом в града, предаде репортер на Радио „Фокус“-Шумен. В началото участниците и гостите бяха приветствани от Мима Желева, директор на ДГ „Слънце“, организатор на проявата, със съдействието и подкрепата на Община Шумен „Родината започва с бащния дом, с ласката на майчината песен, с дядовата люлка и бабините приказки. За да запазим българската народна песен, свирнята на гайдата, кавала, тъпана, тамбурата и кръшните български хора, днес сме тук, заедно, ръка за ръка с нашите деца,“, заяви Мима Желева.
Началото на конкурсната програма постави Йорданка Димитрова, експерт „Предучилищно възпитание“ в Община Шумен. „Този фестивал дава възможност на всички нас, малки и големи, да съхраняваме, популяризираме и развиваме колоритните български обичаи и традиции. Дава възможност на нашите деца да изявят своите таланти и умения прд връстниците си. Тук са децата от Шумен, от Нова Загора, Ямбол, Сливен, Нови пазар Велики Преслав, от селата Дибич, Салманово, Ивански, Вълнари. Добре дошли на всички вас! Радваме се, че сте тук и нека днес не се уморяваме да аплодираме нашите деца, да ги насърчаваме с аплодисментите си, да им дадем самочувствие и увереност да продължават да носят българското у себе си“, заяви Йорданка Димитрова. Тя пожела успех на всички участници.
Журито, което ще оценява представянето на малките пазители на традициите, е с председател доц. д-р Тодорка Малчева, фолклорист, преподавател в Шуменския университет, и членове доц. д-р Севдалина Димитрова, преподавател в Шуменския университет, Борис Иванов, хореограф на ансамбъл „Мадара“, Жечко Колев, хореограф на ТК „Задявка“. Първи на сцената се представиха децата от ДГ „Конче Вихрогонче“ с родопски танц. Участието на малчуганите е в четири категории - празник или обичай, български народни танци, категория за изобразително-приложно изкуство, а за първи път в рамките на фестивала има и категория за фолклорно пеене.
Ивелина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.