НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:28


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Общината се представя на XVI изложение "Културен туризъм" във Велико Търново

Стара Загора: Общината се представя на XVI изложение "Културен туризъм" във Велико Търново

19 Април 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Шампионът по бокс Кубрат Пулев и министърът на туризма Николина Ангелкова бяха сред първите посетители на щанда на Община Стара Загора на XVI изложение "Културен туризъм", което се провежда от 18 до 20 април в Двореца на културата и спорта "В. Левски" във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Пулев е рекламно лице на кампанията "Година на вътрешния туризъм" и участва в клип, популяризиращ природни и исторически забележителности в цялата страна. Той получи от министъра почетен плакет за приноса си към българския туризъм.
„Ходим навсякъде по света, а не знаем достатъчно за родината си. Аз избрах българския туризъм, защото, ако не познаваш България, не познаваш и себе си. Обичам България и българския народ“, казва Пулев във видеото.
Форумът бе открит от министър Ангелкова и кмета на Велико Търново Даниел Панов, в присъствието на посланиците на Азербайджан, Виетнам, Египет и Индонезия. В рамките на три дни експерти от Туристическия информационен център и Регионалния исторически музей в Стара Загора ще представят новите туристически карти на Стара Загора и региона, на които са отбелязани 61 места за посещение, настанителна и конферентна база, заведения за хранене, атракции и възможности за развлечение.
Заместник-кметът Красимира Чахова презентира възможностите за туризъм в Стара Загора по време на Българо-руската кръгла маса "Ролята на туризма за развитието на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще". Събитието е част от съпътстващата програма на форума. В петминутно ефектно видео бяха откроени основните връзки между руския и българския народ – вярата и общото историческо минало, чрез забележителни монументи и православни храмове в района на Стара Загора.
„Регионите на България и Русия – центрове за съхранение и развитие на културните традиции и историческата памет“ и „Регионалното сътрудничество – основа за развитието на културните и туристическите връзки между България и Русия“ са основните теми, дискутирани на кръглата маса.
Във форума участват 23 високопоставени представители на руски региони - министри на правителствата и кметове. Сред участниците са и представители на руските туроператори.
Руската делегация ще бъде посрещната на мемориала „Бранителите на Стара Загора“ на 20 април 2019 година в 15:00 ч. Гостите ще поднесат цветя и ще посетят Музея на религиите, Античния форумен комплекс „Августа Траяна“ и Регионалния исторически музей. В Руския културен център те ще вземат участие в шестия Национален фестивал на руската поезия, песен и танц „Пусть всегда будет солнце“, който се провежда в Регионална библиотека „Захарий княжески“ от 9.00 ч. - 17.00 ч.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Община Чепеларе участва в XVI-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм 2019“

Велико Търново: Община Чепеларе участва в XVI-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм 2019“

18 Април 2019 | 20:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Община Чепеларе участва в XVI-то Международно туристическо изложение „Културен туризъм 2019“ – Велико Търново, което бе открито днес и ще продължи 20 април в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. Това съобщиха от пресцентъра на община Чепеларе. Кубрат Пулев, на когото министър Ангелкова връчи приз „Посланик на българския туризъм“, посети щанда на Община Чепеларе. Той се снима с Капитан Петко войвода, който бе атракцията за посетителите, като носеше посланието за единствените Национални хайдушки празници в страната, които се провеждат в Чепеларе. Поздрав към гостите на туристическото изложение отправиха ФА „Орфей“ при НЧ „Родопска искра 1880“, гр. Чепеларе.
Първият специализиран форум за популяризиране на културния туризъм подпомага развитието му и популяризира у нас и зад граница представянето на България като целогодишна дестинация. Десетки общини, туристически сдружения, културни институции и др., заедно с партньорите на Велико Търново от чужбина, представят своята дейност и добри практики, успешни проекти, събития, изложби, издания в един от най-предпочитаните видове туризъм. В последния ден на форума, на щанда на Община Чепеларе, чрез томбола ще бъдат определени печелившите, които ще получат няколко ваучера за нощувка в хотели в Община Чепеларе, които са предоставени от Сдружението на хотелиерите, ресторантьорите и търговците от Общината.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: 44 филма са номинирани за награда от Международния фестивал на туристическите филми „На Източния бряг на Европа“

Велико Търново: 44 филма са номинирани за награда от Международния фестивал на туристическите филми „На Източния бряг на Европа“

18 Април 2019 | 19:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 44 филма са номинирани за награда от Международния фестивал на туристическите филми „На Източния бряг на Европа“. Това каза пред журбалисти изпълнителният директор на фестивала Мария Карагьозова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Форумът се провежда за 15-ти пореден път в рамките на XVI Международно туристическо изложение „Културен туризъм“. Продукциите тази година са от 21 държави и ще се състезават помежду си за престижното звание „най-добра туристическа продукция“ и Гранд При. Официалната церемония по връчване на наградите ще се проведе тази вечер в Калоянова крепост.
„Много ясно през това издание на фестивала пролича тенденцията, че в сферата на туристическата реклама се налагат сюжетните продукции, т.е. конкуренцията вече е кой ще разкаже по-интересна и по-провокативна история за своята дестинация или за своя продукт. С всяко издание фестивалът става все по-важен за българския туризъм, защото представяме постиженията на туристическата реклама по света, представяме новите тенденции, виждаме нови идеи за създаване на туристически продукти. Освен това поръчителите на рекламни клипове, рекламни филми, пътеписи в туризма си изработват по-ясни критерии как да избират изпълнителите на тяхната комуникационна кампания. Не на последно място срещата с екипи от различни култури обогатява нашето виждане за културния туризъм и за презентирането на туризма въобще“, посочи Карагьозова.
Тя допълни, че всички желаещи могат да се насладят на филмовите ленти в рамките на Международно туристическо изложение „Културен туризъм“. Те ще бъдат излъчвани на голям екран пред Двореца на културата и спорта.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Общината участва със свой щанд в Международното туристическо изложение „Културен туризъм 2019“ - Велико Търново

Смолян: Общината участва със свой щанд в Международното туристическо изложение „Културен туризъм 2019“ - Велико Търново

18 Април 2019 | 18:16 | Агенция "Фокус"
Смолян. Община Смолян представя туристическите си атракции на Международното изложение във Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Общината. Кубрат Пулев, който е рекламно лице на кампанията „Година на вътрешния туризъм“ е приел поканата на министър Ангелкова да посети Роженския събор.
За поредна година Община Смолян участва със свой щанд в Международното туристическо изложение „Културен туризъм 2019“ - Велико Търново, което се провежда от 18 до 20 април т.г. Престижният форум събира десетки общини и музеи от страната, посолствата на Азербайджан, Виетнам, Индонезия, Палестина, Република Южна Африка, Китайският културен център, туристическият информационен център от сръбския Димитровград, различни сдружения и туристически организации.
Община Смолян представя своите туристически атракции, както и гвоздеят в културната програма на града, Съборът на народното творчество и животновъдство “Рожен”, който ще се проведе от 19-ти до 21-ви юли 2019 г .
Министърът на туризма Николина Ангелкова бе впечатлена от най-общобългарското събитие за годината и лично е поканила в него да се включи боксовата легенда Кубрат Пулев, който е рекламно лице на кампанията „Година на вътрешния туризъм“. Кобрата е обещал, че ще дойде на Рожен.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Андрей Громов, генерален консул на Руската федерация в Русе: Би било полезно да се организират тематични турове за руските туристи в България, свързани с историческата и бойната слава

Андрей Громов, генерален консул на Руската федерация в Русе: Би било полезно да се организират тематични турове за руските туристи в България, свързани с историческата и бойната слава

18 Април 2019 | 18:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Би било полезно да се организират тематични турове за руските туристи в България, свързани с историческата и бойната слава на двата народа. Това каза генералният консул на Руската федерация в град Русе Андрей Громов по време на откриването на Българо-руска кръгла маса „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че много малко от руските туристи, които идват на почивка в България, знаят за огромния брой паметници, свързани с Руско-турската война, които в северната част на страната са повече от 300. По думите му този фактор е ключов за развитието на културно-историческия туризъм в България и за увеличаването на броя на посещенията на места, които обединяват двата народа като Свищов, Плевен, Ловеч, Шипка. Андрей Громов подчерта, че на тези места има редица паметници на загинали в Руско-турската освободителна война от 1877-1878 година руски офицери, войници, и български опълченци.
Той заяви, че биха могли да се организират за руските туристи и круизи по река Дунав от Русе до Силистра, както и посещения на минерални бани, с които страната ни е известна, и на поклоннически екскурзии. „Тези предложения ще са много актуални за онези руски туристи, които идват в България, са две-три седмици, а понякога и за по-дълъг период от време, или пък имат недвижимо имущество по Черноморието“, посочи генералният консул на Руската федерация в град Русе. Според него информацията за интересните места за посещение и забележителностите може да се разпространява не само чрез интернет, но и чрез брошури, които да се предоставят на руските туристи още докато са в Русия, или когато кацнат на летището в България. „За развитието на туризма се търси подкрепата както на българско Министерство на туризма, така и на руския Комитет по туризъм, но е важно да има и по-тясно взаимодействие между ръководителите на големите български области и градове, туроператорите и бизнесмените на двете страни“, отбеляза Громов. Той коментира, че би било полезно тези въпроси да се обсъдят от междуправителствената комисия на двете държави, която ще заработи тази година.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Отчита се над 13% ръст на туристите, посетили града през 2018 година

Инж. Даниел Панов, кмет на Велико Търново: Отчита се над 13% ръст на туристите, посетили града през 2018 година

18 Април 2019 | 17:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Отчита се над 13% ръст на туристите, посетили Велико Търново през 2018 година. Това каза кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов по време на откриването на Българо-руска кръгла маса „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той посочи, че туризмът в града и региона се развива, въпреки че през последните години руските туристи намаляват. Даниел Панов припомни, че в миналото град Велико Търново е бил популярна туристическа дестинация в Русия.
„В старопрестолния град има много възможности за културен туризъм и това не са само крепостите Трапезица и Царевец, но и средновековните църкви и манастирите в околностите на Велико Търново. Ние сме народи с обща вяра – православната. Мисля, че тази духовна близост би спомогнала да продължим да развиваме туризма в България. Надявам се, че доброто ни партньорство ще върне онази слава на нашия туристически продукт на руския пазар“, отбеляза Панов.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова:  58 изнесени визови центъра работят от тази година на територията на Руската федерация

Министър Николина Ангелкова: 58 изнесени визови центъра работят от тази година на територията на Руската федерация

18 Април 2019 | 16:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 58 изнесени визови центъра работят от тази година на територията на Руската федерация благодарение на Министерството на външните работи в България. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на Българо-руска кръгла маса на тема „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че към момента няма проблем с издаването на визи на руски туристи за България. Такива се издават в рамките на два дни и засега няма забележки от страна на руските туроператори.
„Имаме отлични отношения с пазар Русия и наистина се надявам България отново да бъде на едно от първите места като предпочитана дестинация за лятна почивка“, заяви министър Ангелкова. Тя припомни, че по време на посещението на министър-председателя на Руската федерация в България Димитрий Медведев, той е съобщил, че основната причина за отдръпването на руски туристи от страната ни е икономическа, свързана с цените и субсидиите, които предлагат конкурентните на България дестинации. „За нас е важно да изготвим и представим мерки, които да подпомогнат усилията ни да продължим да представяме България като предпочитана дестинация“, отбеляза Николина Ангелкова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Над 9,2 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2018 година

Министър Николина Ангелкова: Над 9,2 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2018 година

18 Април 2019 | 16:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Над 9.2 млн. чуждестранни туристи са посетили България през 2018 година. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Българо-руска кръгла маса на тема „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че за миналата година са реализирани 27 млн. нощувки в местата за настаняване с над 10 легла. По думите й трудно може да се определи колко от посетилите България туристи са дошли в страната ни с цел да разглеждат културни и исторически забележителности, но културно-историческият и културният туризъм са едни от основните туристически продукти, които спомагат усилията на държавата, местните власти и бизнеса да превърнат страната ни в целогодишна туристическа дестинация.
„Това, което ние полагаме като усилия, е да обогатяваме основните летен и зимен туристически продукти, които имаме, с културно-исторически, балнео и спа, винен и кулинарен такъв. Уверена съм и вярвам, че културният туризъм би спомогнал да се фокусираме към вътрешността на страна, към малко познатите и познатите места, каквото е Велико Търново“, посочи Николина Ангелкова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Руската федерация е един от ключовите партньори на България в сектор „туризъм“

Министър Николина Ангелкова: Руската федерация е един от ключовите партньори на България в сектор „туризъм“

18 Април 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Руската федерация е един от ключовите партньори на България в сектор „туризъм“. Това заяви министърът на туризма Николина Ангелкова по време на откриването на Българо-руска кръгла маса „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Събитието е част от съпътстващата програма на XVI Международно изложение „Културен туризъм“, което бе открито във Велико Търново. Тя изрази надежда по време на форума всички участници да представят своя опит, своите региони и това, което ги отличава от останалите, да се създадат бизнес контакти, да се обменят опит и практики, да се установят трайни взаимоотношения и приятелства, които да подпомогнат задълбочаването и продължаването на доброто сътрудничество на двете страни в областта на туризма.
„Вярвам, че на днешната кръгла маса ще има възможност да се обсъдят и съвместни инициативи. Иска ми се на финала да излезем с нови предложения за организиране на нови мероприятия, за подписване на споразумения за побратимяване, за обсъждане на възможности за нови директни чартърни линии към България от отделните руски региони, обмен на студенти, на добри практики, на стажове. Имаме много какво да направим, за да продължим да надграждане постигнатото до момента, а то е изключително много между нашите две страни, особено в сектор „туризъм“, допълни Ангелкова. Тя изрази надежда форумът да спомогне за увеличаване на броя на руските туристи в България и на българските туристи в Русия.
Руската делегация, която присъства на кръглата маса, включва 23 участници, сред които ръководители и членове на туристическите администрации на 12 руски региона. Основните теми, които се дискутират на кръглата маса, са „Регионите на България и Русия – центрове за съхранение и развитие на културните традиции и историческата памет“ и „Регионалното сътрудничество – основа за развитието на културните и туристическите връзки между България и Русия“.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Mинистър Николина Ангелкова връчи почетен плакет на Кубрат Пулев за приноса му в популяризирането на българския туризъм

Велико Търново: Mинистър Николина Ангелкова връчи почетен плакет на Кубрат Пулев за приноса му в популяризирането на българския туризъм

18 Април 2019 | 15:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Mинистърът на туризма Николина Ангелкова връчи по време на Международното туристическо изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново почетен плакет на шампиона по бокс Кубрат Пулев за приноса му в популяризирането на българския туризъм, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Кубрат Пулев е рекламно лице на кампанията „Година на вътрешния туризъм“. Той участва в клип, поляризиращ природни и исторически забележителности в цялата страна. „Радвам се да бъда в този красив град. Идвал съм неведнъж тук и наистина се вижда, че Велико Търново се превръща в столица на България. Винаги идвам с голямо удоволствие, защото тук има много история, която трябва да бъде пазена. Надявам се Министерството на туризма да допринесе за това. Благодаря на министър Ангелкова за почетния плакет на министерството и на кмета на града Даниел Панов за поканата да присъствам на изложението. Оценявам високо тази награда и се надявам да мога да помагам на българския туризъм и да популяризирам страната ни в чужбина, за да идват повече туристи и да се гордеем с България и нашата история“, заяви Кубрат Пулев.
Той получи и подарък от представители на Руската федерация, изработен специално за него.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас представя туристическия си потенциал на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

Бургас представя туристическия си потенциал на Международното изложение „Културен туризъм“ във Велико Търново

18 Април 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
Бургас. До 20 април Община Бургас и Общинско предприятие „Туризъм“ представят града като конкурентна и атрактивна туристическа дестинация на Международното „Културен туризъм“ – Велико Търново. Това съобщиха от пресцентъра на Община Бургас. За втори път форумът ще се проведе на територията на Двореца на културата и спорта „Васил Левски“. В рамките на събитието участниците ще превърнат някои от най-атрактивните места в старата столица в естествен декор за представяне на различни артистични прояви, въстановки, занаяти, презентации и творчески събития, чрез които да запознаят публиката по един интересен и уникален начин с техния регион.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът инж. Даниел Панов откриха 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“

Велико Търново: Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът инж. Даниел Панов откриха 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“

18 Април 2019 | 14:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Министърът на туризма Николина Ангелкова и кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов откриха 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Министър Ангелкова подчерта, че именно културният туризъм е този вид туризъм, който ще подпомогне усилията на правителството, общините и хората от бранша, България да се превърне в целогодишна туристическа дестинация. Тя припомни, че през 2019 година правителството е поставило акцент на развитието на вътрешния туризъм. „Вярвам, че не само Велико Търново има много какво да покаже, но и малките населени места, които са малко познати за нас, могат да ни изненадат с прекрасната си култура и история, с великолепните си традиции и обичаи, които са съхранили през вековете, с минералните си извори, тъй като България е на второ място в Европа, след Исландия с по богатство на тези природни ресурси. Вярваме, че заедно, промотирайки различните видове туризъм, ние можем и сме длъжни да покажем България пред всички като предпочитана туристическа дестинация“, посочи Ангелкова. Тя подчерта, че подобни форуми дават възможности да се обсъждат предизвикателствата в сектора, продуктите, които предлагат, да се създават нови бизнес контакти и нови приятелства, с които се подпомогне развитието на туризма в България. Министърът на туризма подчерта, че само за миналата година приходите от туризъм в страната са 8,4 млрд. лева, което по думите и е факт благодарение на усилията на всички работещи в бранша.
По думите на инж. Даниел Панов международното туристическо изложение „Културен туризъм“ дава възможност на всяка една община да представи своя туристически продукт, да обогати познанията си за това, което се предлага на туристическия пазар и да създаде нови контакти. Той припомни, че тази година по ОП „Региони в растеж“ всяка една община може да кандидатства с проект за обновяване на национални паметници на културата и паметници от местно значение, както и за създаване на нови туристически продукти. „Следващата година мотото на международно изложение“ Културен туризъм“ трябва да бъде „Обичаи, история, култура, традиции на българските общи“, защото именно тези продукти представят нашата българска идентичност. Ние ги съхраняваме и трябва да ги запазим за поколения напред“, посочи инж. Даниел Панов.
На откриването на изложението присъстваха посланиците на Азербайджан, Виетнам, Египет, Индонезия, Палестина, търговски представител на Руската федерация в България, областният управител проф. Любомира Попова, общественици, директори на институции и представители на местната власт.
Над 30 изложители от страната и чужбина участват в 16-то издание на Международното изложение „Културен туризъм“. На отделни щандове в Двореца на културата и спорта всекие дин изложител е представил уникални исторически забележителности, атрактивни събития и познавателните пътувания. Посетителите на изложението могат да избират сред оферти за пролетни празници, летни почивки, СПА отдих и туристически забележителности, представени от над 30 общини от страната, сред които Русе, Свищов, Бургас, Троян, Горна Оряховица, Несебър, Смолян, Елена, Плевен, Девин, Вършец, Велинград и други. Историческите музеи от Разград, Клисура и Карлово привличат посетители с интересни тематични изложби и безценни реликви. Организаторите са подготвили занаятчийски работилници, както и такива за боядисване на великденски яйца.
Единственият специализиран форум за културен туризъм на Балканите се организира, по инициатива на Община Велико Търново, от Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“ със съдействието на Министерството на туризма на Република България.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Отчита се ръст с 4,3%  на приходите от нощувки през първите два месеца на годината

Министър Николина Ангелкова: Отчита се ръст с 4,3% на приходите от нощувки през първите два месеца на годината

18 Април 2019 | 13:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Отчита се ръст с 4,3% на приходите от нощувки през първите два месеца на годината. Това каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че приходите за първите два месеца на 2019 година са 425 млн. евро, което е с 4,3% повече от миналата година. Ръстът на нощувките в местата за настаняване с 10 и повече легла за периода е 5,8%. По думи на министър Ангелкова за този период се отчита спад на международните туристи с 1%.
„Това означава, че идват по-малко туристи, но остават по-дълго в страната ни и харчат повече. Това от своя страна подпомага икономиката. Надявам се тази тенденция през годината да се запази, независимо от броя на чуждестранните туристи, които посещават страната ни. За нас е важно да върнем и българските туристи. Желанието ни е те да изберат България – не само българското Черноморие, не само зимните ни курорти, но и такива прекрасни места като Велико Търново, за да я опознаят по-добре. Затова усилено промоцираме нашата кампания във вътрешността на страната“, посочи Николина Ангелкова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: Отчита се спад от 2% при ранните записвания за предстоящия летен туристически сезон в България

Министър Николина Ангелкова: Отчита се спад от 2% при ранните записвания за предстоящия летен туристически сезон в България

18 Април 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Отчита се спад от 2% при ранните записвания за предстоящия летен туристически сезон в България. Това каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Министър Ангелкова посочи, че най-сериозен е спадът на туристи от Русия и Германия, които са основни целеви пазари за страната ни. Тя подчерта, че Министерство на туризма полага огромни усилия по отношение на тези два ключови пазара.
Тя отбеляза, че в рамките на XVI международно изложение „Културен туризъм“, което бе открито във Велико Търново, ще се проведе Българо-руска кръгла маса на тема „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“. В нея участие ще вземат представители на 23 руски региона на ниво министри, кметове, туроператори. За тях са организирани и познавателни турове в региона. „Целта ни е да промотираме и културно-историчекия, балнео и спа, вино и кулинарния туризъм като добавена стойност към основните ни продукти“, посочи министър Англкова.
Министърът на туризма допълни, че спадът на турски се дължи основно на голямата конкуренция и високото субсидиране на туризма в държавите, които са преки конкуренти на страната ни, като Турция, Египет, Тунис, Сърбия. думите й правителствата на Гърция, Хърватска и Испания са предприели различни мерки за подпомагане на организирания туризъм. Николина Ангелкова съобщи, че българското Министерство на туризма е започнало разработване на анализ, който цели да покаже какви мерки биха могли да се предприемат за насърчаване на организирания туризъм в страната. Този анализ ще бъде изготвен до месец и половина, а през септември министерството ще обяви съответните мерки, които ще бъдат предприети в тази насока.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова: 12.5 млн. лева е бюджетът за туристическа реклама на България за 2019 година

Министър Николина Ангелкова: 12.5 млн. лева е бюджетът за туристическа реклама на България за 2019 година

18 Април 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. 12.5 млн. лева е бюджетът за туристическа реклама на България за 2019 година. Това каза във Велико Търново министърът на туризма Николина Ангелкова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тяуточни, че бюджетът запазва равнището си от миналата година. В рамките на тези средства е планирано участие в международни и вътрешни туристически изложения, провеждането на интегрирани комуникационни кампании за България на 16 целеви пазара, участия в различни кампании със CNN, BBC, National Geographic, Travel TV, както и провеждане на вършената кампания „Неочаквана ваканция“.
Министър Ангелкова припомни, че 2019 г. е обявена за година на вътрешния туризъм и в тази връзка са предвидени множество инициативи с туроператори и различни събития в тази насока, които да подпомогнат промотирането на страната, дигитален маркетинг, развитие на апликацията „Аз обичам България, надграждането и въвеждането на различни допълнителни функционалности свързани с виртуални турове, с представянето на забележителностите в страната по нов, интересен и интерактивен начин.
Надежда КРЪСТЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Третото издание на панаира на книгата „Фоайе на книгата с автограф“ бе открито

Велико Търново: Третото издание на панаира на книгата „Фоайе на книгата с автограф“ бе открито

18 Април 2019 | 11:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Третото издание на панаира на книгата „Фоайе на книгата с автограф“ бе открито във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Велико Търново. Събитието е част от съпътстващите прояви на Международното туристическо изложение „Културен туризъм - Велико Търново 2019“, което се открива днес. В събитието ще се включат 45 издателства, които ще представят най-новите си заглавия. В рамките на три дни ще се проведат творчески срещи с 20 писатели и две филмови прожекции. Всичко това ще се случи в Двореца на културата и спорта „Васил Левски“.
Освен това в училища и детски градини във Велико Търново съвременни български автори ще се срещнат с най-малките си читатели.
Акцент в тазгодишното „Фоайе на книгата с автограф“ ще са издателства от Централна Северна и Източна България, както и великотърновските издателства. Целта е да се популяризи книжна продукция, която не се предлага в големите вериги книжарници.
Четвъртото издание на панаира на книгата е инициатива на Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“, подкрепена от Община Велико Търново, Министерство на културата, Общинската туристическа агенция „Царевград Търнов“, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“ и 8 училища.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Николина Ангелкова ще открие във Велико Търново XVI Международно изложение „Културен туризъм“ и българо-руска кръгла маса в туризма

Министър Николина Ангелкова ще открие във Велико Търново XVI Международно изложение „Културен туризъм“ и българо-руска кръгла маса в туризма

18 Април 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Министърът на туризма Николина Ангелкова ще открие във Велико Търново XVI Международно изложение „Културен туризъм“. Откриването на форума е от 11.00 часа в Двореца на културата и спорта „Васил Левски”. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството. В своето XVI издание изложението „Културен туризъм” разширява значително експозиционната си площ и създава нови възможности за представяне на участниците. В рамките на международната борса във Велико Търново ще се състои и Българо-руска кръгла маса „Ролята на туризма за развитие на регионите. Културният туризъм – традиции и бъдеще“. Българо-руският форум ще бъде открит от министър Ангелкова същия ден в 14 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Руската делегация, която ще посети България, включва 23 участници, сред които ръководители и членове на туристическите администрации на 12 руски региона. Основните теми, които ще се дискутират на кръглата маса, са „Регионите на България и Русия – центрове за съхранение и развитие на културните традиции и историческата памет“ и „Регионалното сътрудничество – основа за развитието на културните и туристическите връзки между България и Русия“. Подобни двустранни туристически форуми предстои да бъдат организирани и със САЩ, Германия, Полша, Сърбия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.