НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене преструктурирането на болница „Лозенец“ в университетска (ОБЗОР)

Парламентът прие на първо четене преструктурирането на болница „Лозенец“ в университетска (ОБЗОР)

24 Януари 2019 | 21:09 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения. „За“ гласуваха 110 народни представители, трима бяха „против“, а 53 се въздържаха. С промените се създаде правна възможност с акт на Министерския съвет болница „Лозенец“ да бъде преобразувана в многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца. Министър Кирил Ананиев обяви, че между двете четения ще се внесат текстове, с които болницата ще се преобразува в университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“. Лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество, като с решение на правителството правата на едноличен собственик на капитала ще се предоставят на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По време на дебатите по промените министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обясни, че държавата е инвестирала стотици милиони в болницата - за техника, апаратура, материална база и ремонти, като посочи, че всичко това трябва да бъде използвано от българските граждани. Той припомни, че е била проведена сериозна дискусия по отношение на бъдещето на лечебното заведение. „Останах с убеждението, че болницата, имайки предвид историческото ѝ развитие и научен потенциал, наистина трябва да премине като министерска болница към СУ“, коментира Кирил Ананиев. „Между първо и второ четене ще бъдат предложени текстове, с които технически болницата ще се превърне в търговско дружество, а оттам в болница към СУ“, обясни здравният министър и пое ангажимента болницата да действа при условията, правилата и принципите, при които и другите такива лечебни заведения. Депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на здравна комисия д-р Даниела Даритковa обяви, че предлаганият законопроектът, е с един единствен параграф, който касае отмяната на функционирането на болница „Лозенец“ като ведомствена болница към Министерски съвет. „Много е важно да има възможност Министерски съвет да се отдели от ангажимента да управлява болница „Лозенец“, защото някои факти от състоянието на болницата говорят, че тя не се менажира добре. Въпреки, че тя не е търговско дружество, тя трупа задължения. Задължения се трупат, както от начина, по който се финансира медицинската помощ, така и от неадекватни управленски решения“, обясни тя. Депутатът от ПГ на БСП и зам.-председател на здравна комисия Георги Йорданов обясни, че групата му ще се въздържи от гласуване на законопроекта. „БСП бихме подкрепили едно решение, ако обстоятелствено се каже какво искаме да направи с тази болница. Ние сме съгласни, че народните представители нямат нужда от допълнителни права по отношение на тяхното здравно обслужване, но трябва да се знае какво става с тази болница, за съжаление това не се знае“, обясни Йорданов.
Агенция „Фокус“ припомня: Първоначалната идея на правителството беше болница „Лозенец“ да се преобразува в Национална многопрофилна детска болница. В последствие беше решено детското лечебно заведение да бъде изградено на базата на започнатото преди години строителство на територията на УМБАЛ „Александровска“. Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София. Премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде осигурено необходимото финансиране за новата национална детска болница, a Правителството ще отпусне 23 млн. лева за погасяване на дълговете на болница „Лозенец“.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Строителството на детската болница ще започне в края на лятото или началото на есента

Министър Кирил Ананиев: Строителството на детската болница ще започне в края на лятото или началото на есента

24 Януари 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
София. Считам, че края на лятото или най-късно в началото на есента ще започне процедурата по проектиране и строителство на детската болница. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на заседание на парламентарната здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Тя ще бъде комплексна, ще влизат всички детски специалности. По всяка вероятност отвън ще остане само АГ“, обясни министърът. „Децата от цялата страна ще могат да се лекуват комплексно в тази болница“, обяви Кирил Ананиев. „От 1 март можем да мислим за проектирането и строителството на детската болница“, коментира той. „Най-късно до края на април според нас ще сме обявили обществената поръчка, ако всичко е наред и нямаме голямо обжалване на процедурата“, каза още здравният министър.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Изследването на сградата за новата детска болница трябва да приключи в края на февруари

Министър Кирил Ананиев: Изследването на сградата за новата детска болница трябва да приключи в края на февруари

24 Януари 2019 | 15:52 | Агенция "Фокус"
София. Имаме сключен договор и реални действия от подписалия договор с нас за конструктивно изследване, вече се работи. Срокът, в който трябва да приключи изследването на сградата, е края на месец февруари. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на заседание на парламентарната здравна комисия, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Убеден съм, че сградата е годна и ще може да се използва за детска болница“, заяви той. „Изграждането на комплексна детска болница е приоритет за мен и моя екип. Ще направим всичко възможно тази мечта, която имаха толкова хора, да стане реалност и то в обозримо време“, коментира Кирил Ананиев. „От 3 януари със заповед съм създал работна група, в която влизат национални консултанти по отделни детски специалности, директори на болници, началници на клиники“, обяви здравният министър. „Съставът ѝ е от 15 души със задание да подготвят структурен план за разполагане на детските отделения в съществуващата сграда. Групата работи усилено“, уточни Кирил Ананиев и допълни, че работата ѝ трябва да приключи до края на февруари. „Ще поканим известни архитекти, които в момента изграждат най-новата болница в Тел Авив, Израел. Ще изпратя и наши специалисти там. Ще използваме техния опит“, каза още министърът.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения като стъпка за преминаването на болница „Лозенец“ към СУ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения като стъпка за преминаването на болница „Лозенец“ към СУ

24 Януари 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ гласуваха 110 народни представители, трима бяха „против“, а 53 се въздържаха.
Депутатите решиха да се създаде възможност правителството да взема решения по отношение статута на болница „Лозенец“. Отмяната на разпоредба ще създаде правна възможност с акт на Министерския съвет болница „Лозенец“ да бъде преобразувана. Според законопроекта болницата трябва да се преобразува в многопрофилно лечебно заведение за болнична помощ, осигуряващо комплексно лечение на деца. Министър Кирил Ананиев обяви, че между двете четения ще се внесат текстове, с които болницата ще се преобразува в университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“. Лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество. С решение на правителството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала.
Агенция „Фокус“ припомня: Първоначалната идея на правителството беше болница „Лозенец“ да се преобразува в Национална многопрофилна детска болница. В последствие беше решено детското лечебно заведение да бъде изградено на базата на започнатото преди години строителство на територията на УМБАЛ „Александровска“. Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София. Премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде осигурено необходимото финансиране за новата национална детска болница. Правителството ще отпусне 23 млн. лева за погасяване на дълговете на болница „Лозенец“.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Собствеността на болница „Лозенец“ ще бъде държавна, на СУ ще се предостави правото да я управлява

Министър Кирил Ананиев: Собствеността на болница „Лозенец“ ще бъде държавна, на СУ ще се предостави правото да я управлява

24 Януари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. Собствеността на болница „Лозенец“ ще бъде държавна, на СУ "Св. Климент Охридски" ще се предостави правото на управление на лечебното заведение и на Медицинския факултет. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в дебатите по първото гласуване на промени в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Притесненията много скоро ще отпаднат“, посочи той. „Между първо и второ четене на законопроекта ще бъде определена технологията на превръщането на болница „Лозенец“ в търговско дружество и преминаването й към СУ“, обясни здравният министър.
„По отношение на детската болница искам да кажа съвсем отговорно, че още тази година ще започне строителството й“, заяви Кирил Ананиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Йорданов, БСП: Ще се въздържим от гласуване по законопроекта за преустройство на болница „Лозенец“ в университетска

Георги Йорданов, БСП: Ще се въздържим от гласуване по законопроекта за преустройство на болница „Лозенец“ в университетска

24 Януари 2019 | 10:08 | Агенция "Фокус"
София. Ние ще се въздържим от гласуване на законопроекта, ако между първо и второ четене обаче видим, че има желание тази болница да съществува като нормална болница за българските граждани, ние ще преосмислим нашето решение. Това каза депутатът от ПГ на БСП и зам.-председател на здравна комисия Георги Йорданов в дебатите по първото гласуване на промени в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„БСП бихме подкрепил едно решение, ако обстоятелствено се каже, какво искаме да направи с тази болница, която се отнема от Народното събрание. Ние сме съгласни, че народните представители нямат нужда от допълнителни права по отношение на тяхното здравно обслужване, но трябва да се знае какво става с тази болница, за съжаление това не се знае“, обясни Йорданов. „Комисията ни не подкрепя този законопроект. Там продължава да съществува становището, че ние променяме статута на болницата, за да може да имаме възможност да я преструктурираме в национална педиатрична болница“, коментира той. Според него детска многопрофилна болница не би могла да се изгради на вече съществуваща. „До там няма обществен транспорт, и няма как майките на деца с колички да стигат до там и още много други неща. Ние ще се въздържим от гласуване на законопроекта, ако между първо и второ четене обаче видим, че има желание тази болница да съществува като нормална болница за българските граждани, ние ще преосмислим нашето решение“, обяви той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Имаме заявено намерение от ректора на СУ „Свети Климент Охридски“ болница „Лозенец“ да се превърне в  университетска

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Имаме заявено намерение от ректора на СУ „Свети Климент Охридски“ болница „Лозенец“ да се превърне в университетска

24 Януари 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
София. Имаме заявено намерение от ректора на СУ „Свети Климент Охридски“ проф. Атанас Герджиков, болница „Лозенец“ да се превърне в болница към Софийския университет, по примера на Варненски медицински университет и болница „Света Марина“. Това каза депутатът от ПГ на ГЕРБ и председател на здравна комисия д-р Даниела Дариткова в дебатите по първото гласуване на промени в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. “Искам да подчертая, че законопроектът, който предлагаме е с един единствен параграф, който касае отмяната на функционирането на болница „Лозенец“ като ведомствена болница към Министерски съвет. В мотивите беше изложено намерение, което няма общо с предложеното законодателно решение“, обясни Дариткова. „Много е важно да има възможност Министерски съвет да се отдели от ангажимента да управлява болница „Лозенец“, защото някои факти от състоянието на болницата говорят, че тя не се менажира добре. Въпреки, че тя не е търговско дружество, тя трупа задължения. Задължения се трупат, както от начина, по който се финансира медицинската помощ, така и от неадекватни управленски решения. Ние, народните представители, не трябва да се мъчим да запазим своите привилегии, защото това няма да подобри рейтинга на Народното събрание. Ние трябва да имаме права на здравноосигурени граждани, както всички останали български граждани“, посочи Дариткова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Готови сме болница „Лозенец“ да стане университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“

Министър Кирил Ананиев: Готови сме болница „Лозенец“ да стане университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“

24 Януари 2019 | 09:53 | Агенция "Фокус"
София. Готови сме болница „Лозенец“ да стане университетска болница към СУ „Св. Климент Охридски“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в дебатите по първото гласуване на промени в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Държавата е инвестирала стотици милиони в болница „Лозенец“ - за техника, апаратура, материална база и ремонти. Всичко това трябва да бъде използвано от целия български народ“, посочи той и припомни, че е била проведена сериозна дискусия по отношение на бъдещето на болница „Лозенец“. „Останах с убеждението, че болницата, имайки предвид историческото й развитие и научен потенциал, наистина трябва да премине като министерска болница към СУ“, коментира Кирил Ананиев. „Между първо и второ четене ще бъдат предложени текстове, с които технически болницата ще се превърне в търговско дружество, а оттам в болница към СУ“, обясни здравният министър. „Поемам ангажимента условията, правилата и принципите, при които действа това лечебно заведение да бъдат същите като на другите такива лечебни заведения“, каза още Кирил Ананиев.
Биляна ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Генчо Начев: Завършването на строежа на детската болница не може да отнеме по-малко от две години в най-добрия случай

Проф. Генчо Начев: Завършването на строежа на детската болница не може да отнеме по-малко от две години в най-добрия случай

4 Януари 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Трябва да се извърши препроектиране, съобразно съвременните изисквания за такава болница, и след това строежът да се завърши. Това не може да отнеме по-малко от година и половина- две в най- добрия случай. Това каза директорът на Университетската многопрофилна болница за активно лечение „Св. Екатерина“ проф. Генчо Начев в предаването „Здравей, България“ по Нова телевизия за решението на правителството да се създаде детска многопрофилна болница. „Детската болница няма да „глътне“ по-малко от 20 и няколко милиона, които на фона на стотиците милиони, които се наляха последните 6 години в апаратура, която стои в кашони и не е използвана, е нищо“, посочи той. „Дори и оборудването да струва 30 и няколко милиона, си заслужава да има такава болница в България за 50 и няколко милиона“, заяви Генчо Начев. „Като свидетел на първата копка, която беше през 1978 година, силно се надявам преди да завърша кариерата си като лекар да има такава болница. Това е в кръгът на шегата“, коментира той. „Всички сме съгласни, че такава болница трябва да има и че много сме закъснели“, изтъкна проф. Начев. „Сградата, за която става въпрос в района на бившата Медицинска академия, сега Александровска болница, е проектирана за детска болница. Проектирането е било отдавна“, обясни той. „Първото, което трябва да се направи, е от конструктивна гледна точка да се разбере дали този железобетон, който е стоял толкова време, е все още достатъчно устойчив и годен, за да се продължат строителните работиЮ, уточни проф. Генчо Начев. Попитан има ли обяснение защо все още в България няма детска болница, той посочи: „Според мен не е имало последователност в мисленето. Даже бих казал, че не е имало достатъчно силно лоби на хората, които разбират от тази дейности и знаят, че трябва да има такава болница. Не са били достатъчно последователни и настоятелни, за да се гони тази задача“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

500 млн. лв. повече ще бъдат отделени за медицински дейности през 2019 г. (ОБЗОР)

500 млн. лв. повече ще бъдат отделени за медицински дейности през 2019 г. (ОБЗОР)

27 Декември 2018 | 20:39 | Агенция "Фокус"
София. Българският лекарски съюз (БЛС) и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Анекс към Националния рамков договор за медицинските дейности 2018. С подписването му в края на годината се възстановява практиката Националният рамков договор да влиза в сила от 1-ви януари, за да се изпълнява през цялата година при еднакви условия. През следващата година бюджетите на болниците ще бъдат увеличени с около 5%, като всички пациенти ще имат право на повече направления за изследвания и за прегледи при специалисти. Предвижда се увеличението да е с около 10%. Не се очаква намаляване на цените на клиничните пътеки за лъчелечение, но ще бъде направен анализ и ако се открият злоупотреби, ще бъдат направени корекции. Повишен ще бъде контролът в лечебните заведения, като инвазивните кардиологии ще бъдат оборудвани с видеонаблюдение, което да следи за фиктивни пациенти и процедури.
На срещата министърът на здравеопазването Кирил Ананиев съобщи, че този договор ще допринесе за осигуряване на по-добро качество на лечението на българските граждани и по-добри условия за работа на изпълнителите на медицинска помощ. Здравният министър посочи, че мерките, които са заложени в Анекса, са свързани с подобряване на контрола в системата. „Предстои да разработим редица нормативни актове през първото тримесечие на 2019 г., които отново ще надградят качеството и ефикасността на здравните грижи, както и ще подобрят ефективността на разходването на средствата“, допълни Ананиев.
Заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева заяви, че са успели да договорят балансирано разпределение на близо 500-те милиона лева допълнителни средства за медицински дейности през 2019 година, които ще допринесат за подобряване работата на цялата здравна система. „Надяваме се, че новият Анекс ще създаде условия на предвидимост, устойчивост и прозрачност в сектора“, коментира Начева.
Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров коментира, че благодарение на конструктивен диалог са се постигнали доста добри параметри за работа през следващата година.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Жени Начева: Успяхме да договорим близо 500 милиона лева допълнителни средства за медицински дейности за 2019 година

Зам.-министър Жени Начева: Успяхме да договорим близо 500 милиона лева допълнителни средства за медицински дейности за 2019 година

27 Декември 2018 | 13:22 | Агенция "Фокус"
София. Хубавото е, че успяхме да договорим балансирано разпределение на близо 500 милиона лева допълнителни средства за 2019 година. Това каза заместник-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева на подписването на анекс към Националния рамков договор за медицински дейности, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Благодаря на господин Ананиев, че стана гарант на подписването на анекса, на доктор Дечев и екипа на Касата, че през последните месеци работихме заедно почти неспирно, на екипа на Министерството на здравеопазването при подготовката на необходимите наредби", каза тя."Целта ни е да постигнем по-добри параметри за контрол преди всичко върха качеството на изпълнението на медицинските дейности. Нашата работа продължава още от началото на следващата финансова година, както по наблюдение на параметрите, които сме поставили за 2018 година, така и при подготовка на условията и реда за указване на медицинска помощ през следващия три годишен период", допълни Начева.
На официалната среща по подписването беше и председателят на Български лекарски съюз д-р Иван Маджаров. Той каза, че за краткото време, което са имали са успял да договорят неща, които поставят основата на нещо добро, което ще се случи другата година.
Теодора ПАТРОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Подписан бе анексът към Националния рамков договор за Медицинските дейности 2018 г.

Подписан бе анексът към Националния рамков договор за Медицинските дейности 2018 г.

27 Декември 2018 | 12:27 | Агенция "Фокус"
София. Анексът категорично, според мен, е надграждане спрямо действащия в момента рамков договор и добра основа за промените, които всички очакваме да се случат след 1-ви януари 2019 година. Това каза на подписването на Анекс към Националния рамков договор министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция "Фокус".
"Има нещо символично, че точно днес подписваме анекса към Националния рамков договор, между най-светлия празник - Коледа и очакването на Новата година. Възстановихме една практика, която беше преди години, Националният рамков договор да влезе в сила от 1-ви януари, тоест при еднакви условия ще протече цялата година, когато ще прилагаме този рамков договор", обясни той."Този договор допринася за по-добро качество на лечението на българските граждани, увеличава и обемите, и цените, които ще бъдат прилагани през 2019 година. Тоест създали сме условия за по-голяма удовлетвореност както при пациентите, така и при изпълнителите на медицинска помощ. Всички институции, всички страни дадоха от себе си всичко възможно", допълни министърът. "Нещата, които сме заложили, са свързани с подобряване на контрола в системата, предстои да бъдат разработени редица актове през първото тримесечие на 2019, които отново ще надградят качеството и ефективността на нашата дейност и ефективността в изразходването на средствата", обясни Ананиев.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Анекс към Националния рамков договор за Медицинските дейности 2018 г. ще бъде подписан в Министерството на здравеопазването

Анекс към Националния рамков договор за Медицинските дейности 2018 г. ще бъде подписан в Министерството на здравеопазването

27 Декември 2018 | 07:16 | Агенция "Фокус"
София. В 11.30 часа ще бъде подписан Анекс към Националния рамков договор за Медицинските дейности 2018 г. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Церемонията по подписване ще се състои в Министерството на здравеопазването в залата на ет. 4.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Огнян Златев, ЕК: Европейските институции и солидарност отделят средства, които са в интерес на хората

Огнян Златев, ЕК: Европейските институции и солидарност отделят средства, които са в интерес на хората

20 Декември 2018 | 12:25 | Агенция "Фокус"
София. Това е поредното доказателство за проявата на европейска солидарност. Европейските институции отделят средства, които са в интерес на хората. Това каза Огнян Златев, ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, при приемането на първите два санитарни автомобила, закупени в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ в Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той заяви, че чрез проекта „Подкрепа за развитието на системата за спешна медицинска помощ“ българските граждани ще се възползват от една по-добра здравна услуга. „Искам само да отбележа, че от този проект ще се възползват не само българските граждани от това, че ще се възползват от една по-добра услуга, но самите медицински работници. Те ще могат да използват по-модерно оборудване и ще могат още по-добре да изпълняват своите задължения“, коментира Златев. Според него служителите, които са работили за реализацията на проекта са проявили изключителен професионализъм. „Знам, че с изминаващите години от членството на България е ЕС в българската администрация е създаден достатъчно добър капацитет за подготовка и защита на проекти, които се финансират от Европейските фондове“, подчерта той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Деница Николова: С реализирането на проекта „Подкрепа за развитието на системата за спешна медицинска помощ“ секторът ще бъде изцяло реформиран

Зам.-министър Деница Николова: С реализирането на проекта „Подкрепа за развитието на системата за спешна медицинска помощ“ секторът ще бъде изцяло реформиран

20 Декември 2018 | 12:21 | Агенция "Фокус"
София. С реализирането на проекта „Подкрепа за развитието на системата за спешна медицинска помощ“ секторът ще бъде изцяло реформиран. Това каза пред журналисти зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова при приемането на първите два санитарни автомобила, закупени в изпълнение на големия инвестиционен проект за модернизация на спешната помощ в Република България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С резултатите, които отчитаме днес можем спокойно да мислим в перспектива, че ще успеем да изпълним всичко възложено като цели в този проект. Ние ще използваме средствата от ЕК по най-солидарния начин. Всяко едно евро ще бъде за доброто на хората, с тези средства ще бъдат спасени човешки животи. Ние ще успеем да реформираме изцяло Спешната помощ, която има огромни нужди, в която влагаме усилия да направим здравната грижа по-достъпна за хората“, коментира тя.
„За да се реализира една такава инвестиция са вложени усилията на не малко хора. Аз си спомням назад във времето, когато искахме да защити, финансирането на проекта и да убедим ЕК, че можем да се справим“, подчерта зам.-министър Николова.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Това лято трябва да започне строежът на Националната детска болница на територията на УМБАЛ „Александровска“

Министър Кирил Ананиев: Това лято трябва да започне строежът на Националната детска болница на територията на УМБАЛ „Александровска“

20 Декември 2018 | 12:08 | Агенция "Фокус"
София. Това лято трябва да започне строежът на Националната детска болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. Това каза пред журналисти министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В началото на януари ще направя обследване на сградата, документално. Това обследване ще продължи до края на януари месец и февруари месец ще започне процес на препроектиране, тъй като сградата има своя проект, и той е модерен, направен на основата на най-добрата болница в Израел, също и в Щутгард. Препроектирането ще продължи не повече от три-четири месеца и ако всичко е наред, лятото трябва да започнем да строим“, обясни здравният министър.
„Преди 2 дни бях на посещение на терена, на който се намира болница. С мен имаше технически лица-инженери, строители. Попитах, какво е тяхното виждане по отношение на сградата и те обясниха, че болницата е строена да бъде използвана и експлоатирана 100 години, според тях се намира в много добро състояние“, коментира той.
Попитан дали се предвижда увеличение на работните заплати на служителите, работещи е центровете за Спешна медицинска помощ, той отговори: "Разбира се, ние изпълняваме средносрочна програма за увеличение на доходите на работещите в Спешната помощ. Както тази година имаме увеличение, така ще има и за другата година, ще приложим отново тази програма".
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националната детска болница ще е на територията на УМБАЛ „Александровска“, а УБ „Лозенец“ ще премине към Софийския университет (ОБЗОР)

Националната детска болница ще е на територията на УМБАЛ „Александровска“, а УБ „Лозенец“ ще премине към Софийския университет (ОБЗОР)

20 Декември 2018 | 05:45 | Агенция "Фокус"
София. Национална многопрофилна детска болница ще има. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след седмичното заседание на Министерския съвет. Той уточни, че лечебното заведение няма да е на територията на УБ „Лозенец“, каквато идея имаше, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. „Не мога да си позволя за пореден път да обещаем на поредното поколение българския граждани, че ще изградим такава национална многопрофилна детска болница и да не изпълня своето обещание“, заяви здравният министър. Той уточни, че през януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. След като то приключи ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни Ананиев. По думите му сградата е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света – „Шнайдер“ в Израел и многопрофилната болница в Дюселдорф и отговаря на всички световни изисквания за такова лечебно заведение. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, посочи още той.
Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.
По отношение на УБ „Лозенец“ министър Ананиев посочи, че болницата ще запази дейността си и ще остане учебна-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет. След като Народното събрание приеме отпадането на параграф 5 от Закона за лечебните заведения, по който университетската болница „Лозенец“ е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество. С решение на правителството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение.
В рамките на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде осигурено необходимото финансира за новата национална детска болница. Той обяви също и, че правителството ще отпусне 23 млн. лева за погасяване на дълговете на УБ „Лозенец“.
Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков благодари от своя страна на Министерския съвет за проявеното разбиране и готовността да се запази Университетската болница като учебна клинична база, както и управлението ѝ да се прехвърли на СУ. По думите му това е най-добро решение. „Това е един пример, че след сериозно обсъждане и консенсус с всички засегнати страни се взима най-доброто решение. Така всички страни ще бъдат удовлетворени - и децата ще бъдат лекувани и студентите ще имат най-добра база“, коментира той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Националната детска болница ще е на територията на УМБАЛ „Александровска“, а УБ „Лозенец“ ще премине към Софийския университет (ОБЗОР)

Националната детска болница ще е на територията на УМБАЛ „Александровска“, а УБ „Лозенец“ ще премине към Софийския университет (ОБЗОР)

19 Декември 2018 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Национална многопрофилна детска болница ще има. Това обяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на брифинг след седмичното заседание на Министерския съвет. Той уточни, че лечебното заведение няма да е на територията на УБ „Лозенец“, каквато идея имаше, а ще бъде доизградена на базата на започнатото преди години строителство на Националната педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“. „Не мога да си позволя за пореден път да обещаем на поредното поколение българския граждани, че ще изградим такава национална многопрофилна детска болница и да не изпълня своето обещание“, заяви здравният министър. Той уточни, че през януари Министерството на здравеопазването ще обяви обществена поръчка за обследване на вече изградената структура на територията на УМБАЛ „Александровска“. След като то приключи ще бъде направено и препроектиране, съобразено с нуждите на бъдещата детска болница, обясни Ананиев. По думите му сградата е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света – „Шнайдер“ в Израел и многопрофилната болница в Дюселдорф и отговаря на всички световни изисквания за такова лечебно заведение. „Надявам се в началото на лятото да започнем реалното изграждане на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно до средата на 2020 година“, посочи още той.
Колко точно ще струва строителството на новата детска болница ще бъде ясно след препроектирането на сградата. Министър Ананиев пресметна, че при 500 лв./кв. м. при 40 хил. кв. м. разгърната застроена площ строителните дейности ще струват около 20 милиона лв. Част от необходимото оборудване и медицинска апаратура за новата детска болница ще дойде от детските отделения и клиники в университетските болници в София.
По отношение на УБ „Лозенец“ министър Ананиев посочи, че болницата ще запази дейността си и ще остане учебна-лечебна база на Медицинския факултет на Софийския университет. След като Народното събрание приеме отпадането на параграф 5 от Закона за лечебните заведения, по който университетската болница „Лозенец“ е второстепенен разпоредител с бюджет към Министерския съвет, лечебното заведение ще бъде регистрирано като търговско дружество. С решение на правителството на Софийския университет "Св. Климент Охридски" ще се предоставят правата на едноличен собственик на капитала за управление на държавното лечебно заведение.
В рамките на заседанието на кабинета премиерът Бойко Борисов увери, че ще бъде осигурено необходимото финансира за новата национална детска болница. Той обяви също и, че правителството ще отпусне 23 млн. лева за погасяване на дълговете на УБ „Лозенец“.
Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков благодари от своя страна на Министерския съвет за проявеното разбиране и готовността да се запази Университетската болница като учебна клинична база, както и управлението ѝ да се прехвърли на СУ. По думите му това е най-добро решение. „Това е един пример, че след сериозно обсъждане и консенсус с всички засегнати страни се взима най-доброто решение. Така всички страни ще бъдат удовлетворени - и децата ще бъдат лекувани и студентите ще имат най-добра база“, коментира той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. дфн Анастас Герджиков: Решението да се запази болница „Лозенец“ и да се прехвърли към Софийския университет е възможно най-доброто

Проф. дфн Анастас Герджиков: Решението да се запази болница „Лозенец“ и да се прехвърли към Софийския университет е възможно най-доброто

19 Декември 2018 | 11:59 | Агенция "Фокус"
София. Решението да се запази болница „Лозенец“ и да се прехвърли към Софийския университет е възможно най-доброто. Това каза ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков на брифинг в Министерски съвет, предаде репортер на Агенция "Фокус". „Благодаря на премиера и правителството за разбирането - най-напред за това, че Университетска болница „Лозенец“ ще остане учебно-клинична база на Софийския университет. На второ място за готовността управлението на болницата да бъде прехвърлено на университета, което ще успокои академичната общност, че за в бъдеще няма да има нови опасности за нашата клинична база. И не на последно място за това, че днес правителството взима решение да изплати една голяма част от задълженията на болница, което също внася голямо успокоени сред академичната общност и персонала на болницата“, заяви проф. Герджиков. По думите му това е най-доброто решение, което е можело да бъде взето за казуса – да има детска болница и да не се разруши нещо, вече създадено. „Това е един пример, че след сериозно обсъждане и консенсус с всички засегнати страни се взима най-доброто решение. Така всички страни ще бъдат удовлетворени - и децата ще бъдат лекувани и студентите ще имат най-добра база“, коментира той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Национална многопрофилна детска болница ще има, сградата на територията на УМБАЛ „Александровска“ отговаря на всички световни изисквания

Министър Кирил Ананиев: Национална многопрофилна детска болница ще има, сградата на територията на УМБАЛ „Александровска“ отговаря на всички световни изисквания

19 Декември 2018 | 11:44 | Агенция "Фокус"
София. Национална многопрофилна детска болница ще има. Това каза на брифинг в Министерски съвет министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. „Не мога да си позволя за пореден път да обещаем на поредното поколение българския граждани, че ще изградим такава национална многопрофилна детска болница и да не изпълня своето обещание“, заяви той. Министър Ананиев увери, че тази болница няма да е на територията на болница „Лозенец“. „Тя ще бъде доизградена на базата на започнатото строителство на национална детска педиатрична болница на територията на УМБАЛ „Александровска“, допълни той, като уточни, че този строеж е започнал преди години. „Имах възможността да направя оглед на тази сграда, говорих със строители, инженери, техници. Тя се намира в добро състояние. Независимо от това официално ще се направи обследване на строежа с оглед на това в следващите няколко месеца да извършим предпроектиране“, поясни министър Ананиев. По думите му сградата е проектирана по опита на най-добрата детска болница в света – „Шнайдер“ в Израел и многопрофилната болница в Дюселдорф и отговаря на всички световни изисквания за такова лечебно заведение. „Но независимо от това, ние ще направим предпроектиране и много се надявам в средата на следващата година, в началото на лятото, да започнем реалното строителство на новата болница. Ще създадем пълна организация, за да може тя да бъде готова най-късно в средата на 2020 година“, увери още здравният министър.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Правителството ще прехвърли управлението на болница „Лозенец“ на Софийския университет и ще погаси дълговете на болницата с 23 млн. лева

Премиерът Бойко Борисов: Правителството ще прехвърли управлението на болница „Лозенец“ на Софийския университет и ще погаси дълговете на болницата с 23 млн. лева

19 Декември 2018 | 11:14 | Агенция "Фокус"
София. Правителството ще прехвърли управлението на болница „Лозенец“ на Софийския университет и ще погаси дълговете на болницата с 23 млн. лева. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на седмичното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция ”Фокус” . Премиерът призова ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков, който също присъстваше на заседанието на кабинета, да се срещне с парламентарните групи, за да може да се обсъди отпадането на член 5 от Закона за изменение на Закона за лечебните заведения, съгласно който болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет. По думите му преминаването на болницата към Софийския университет ще гарантира и обучението на студентите, и ще доведе до отпадането на притесненията, свързани с Медицинския факултет.
Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков благодари на Министерския съвет за проявеното разбиране и готовността да се запази Университетската болница „Лозенец“ като учебна клинична база, както и управлението ѝ да се прехвърли на СУ. „Благодарен към на комисията по здравеопазване в парламента, където се проведе един много сериозен дебат и резултатът го виждаме – ще има национална детска болница, а в същото време учебно-клиничната ни база ще остане в СУ“, допълни проф. Герджиков.
„С 23 млн. погасяваме дълговете на болницата, за да не кажете дадохме ви я с дългове. Това е направено и може да го съобщите на студентите и университетския състав“, обърна се премиерът към него.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: 20 млн. лева ще бъдат отпуснати за изграждането на многопрофилна национална детска болница на територията на УМБАЛ „Александровска“

Премиерът Бойко Борисов: 20 млн. лева ще бъдат отпуснати за изграждането на многопрофилна национална детска болница на територията на УМБАЛ „Александровска“

19 Декември 2018 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Взехме решение с министър Ананиев да подсигурим необходимото финансиране от 20 млн. лева за 13-етажната страда на територията на УМБАЛ „Александровска“, за да бъде превърната в многопрофилна национална детска болница. Това обяви премиерът Бойко Борисов в началото на седмичното правителствено заседание, предаде репортер на Агенция ”Фокус”. Премиерът уточни, че сградата в университетската болница е в груб строеж и екип от инженери вече са проверили нейното състояние, което е отлично.
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поясни, че обследването, което трябва да се направи на грубия строеж, ще продължи около 1 месец, а след това предстои препроектирането, тъй като сградата е имала първоначален проект. По думите му то ще продължи около 3 месеца. „Това означава, че в началото на лятото можем да обявим обществена поръчка за строителството, което на практика означава, че може би до 1 година максимум, тоест до средата на 2020 година, ще имаме готова многопрофирна национална детска болница“, уточни той.
Весела АЛЕКСАНДРОВА
Очаквайте подробности.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: В идната сряда ще променим решението си правителствената болница „Лозенец“ да отиде в Министерството на здравеопазването

Премиерът Бойко Борисов: В идната сряда ще променим решението си правителствената болница „Лозенец“ да отиде в Министерството на здравеопазването

14 Декември 2018 | 21:55 | Агенция "Фокус"
София. Днес помолих в сряда, която идва, да променим решението си за правителствената болница „Лозенец“. Тя да отиде в Министерството на здравеопазването, моля и парламентът да промени чл. 5. Това каза премиерът Бойко Борисов в предаването „Панорама“ по БНТ. „Болницата да си остане университетска, да си остане такава, щом не искат детска. Не желая Министерски съвет да я ръководи“, посочи той. „Ние не разбираме, има си структури, които контролират харчовете. Молбата ни е парламентът да се съгласи болницата да отиде в системата на здравеопазването“, обясни Бойко Борисов. „Министерството на здравеопазването да я контролира и да си изпълнява функциите“, заяви премиерът. „Мислех, че ако направим правителствената болница „Лозенец“ детска болница, защото нямаме такава, че това ще се приеме добре. Веднага се яви яростна съпротива срещу това решение“, коментира той. Бойко Борисов се обърна към студентите и преподавателите: „Идеята ни беше да бъде правителствена болница, а не да я закриваме или да ги лишаваме от образование“. „От Брюксел говорих с Валери Симеонов, не сме го били обсъдили с тях. Щом не сме го обсъдили с тях - молбата ми е да ни освободят от отговорността за тази болница. Нека си се казва болница „Лозенец“ със всички права и задължения, които има. Не виждам как ние от Министерски съвет можем да носим отговорност за тази болница“, каза още Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Трябва в най-скоро време да има национална педиатрична болница и идеята за това не бива да бъде изоставена

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Трябва в най-скоро време да има национална педиатрична болница и идеята за това не бива да бъде изоставена

14 Декември 2018 | 13:31 | Агенция "Фокус"
София. Категорично трябва в най-скоро време да има национална педиатрична болница и идеята за това не бива да бъде изоставена. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред журналисти в Народното събрание във връзка с отхвърлените промени в Закона за лечебните заведения от комисията , касаещи болница „Лозенец“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искрено вярвам, че това е началото наистина на един разговор, който ще ускори идеята за създаване на национална педиатрична болница, защото тя витае в общественото пространство много време. Вярвам, че това ще бъде поводът тази идея да изкристализира и да намери своето по-скорошно решение. Идеята затова да се използва базата на болница „Лозенец“ и да се изградят структури, които да обединят в себе си всичките грижи за децата не бива да бъде изоставяна“, допълни д-р Дариткова. „Законопроектът, който внесе Министерски съвет, има едно единствено изречение, в което се казва, че се отменя параграф 5“, каза д-р Дариткова по повод отхвърлените от Здравна комисия промени в Закона за лечебните заведения. По думите ѝ с тях се отменя текста, съгласно който болница „Лозенец“ е определена като такава към Министерски съвет. „Това беше предложението. И днес премиерът е потвърдил, че Министерски съвет няма капацитет да управлява болница. В това аз не виждам нищо лошо, защото така или иначе досега болницата е била към Министерски съвет. Вероятно не е била добре контролирана щом е натрупала такива задължения. Затова и предложението, което вчера разисквахме беше в тази посока“, каза още д-р Дариткова.
„Бъдещето на болница „Лозенец“ може да се реши от Министерския съвет в настоящия момент, щом не е приет този законопроект. Ако все пак колегите размислят и приемат законопроекта, може да се търси друго решение“, коментира тя. По думите ѝ от „СУ Св. Климент Охридски“ са направили предложение да приемат като болницата към тях. „Ако те са склонни да приемат болницата с негативите и с пасивите, също може да се случи. Имаме такива случаи“, посочи председателят на Здравна комисия в парламента.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов:  Ще настоявам пред Народното събрание болница „Лозенец“ да не е под управлението на Министерския съвет

Премиерът Бойко Борисов: Ще настоявам пред Народното събрание болница „Лозенец“ да не е под управлението на Министерския съвет

14 Декември 2018 | 12:17 | Агенция "Фокус"
София. Не считам, че Министерски съвет или администрацията на МС, или инспекторатът към МС е компетентен да управлява болница. Това каза министър-председателят Борисов във връзка с преструктурирането на Университетската болница „Лозенец“ в детска болница пред журналисти в Брюксел, преди редовното заседание на Европейския съвет, съобщиха от Правителствената информационна служба. Той посочи, че ще настоява пред Народното събрание болницата да не е под управлението на МС. „Държат да остане такава каквато е, нека остане. Но държа тя да си отиде към Министерството на здравеопазването. Там са компетентните органи, там е контролът, там е медицински одит“, подчерта премиерът Борисов. Той допълни, че ще проведе среща с финансовия министър Владислав Горанов, за да се намерят решения за възстановяване на част от дълговете на лечебното заведение.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парламентарната Здравна комисия отхвърли преструктурирането на болница „Лозенец“ (ОБЗОР)

Парламентарната Здравна комисия отхвърли преструктурирането на болница „Лозенец“ (ОБЗОР)

13 Декември 2018 | 21:02 | Агенция "Фокус"
София. С 11 гласа „за“ и 11 „въздържали се“ Здравна комисия към парламента отхвърли промените в Закона за лечебните заведения, с които болница „Лозенец“ в столицата се преобразува в детско лечебно заведение. Окончателното решение за приемане или отхвърляне на законопроекта ще бъде взето от пленарна зала. Малко преди гласуването министър Кирил Ананиевнамекна за фалит на болницата. „Ситуацията в болница „Лозенец“ е такава, че дано да не стане късно и за Медицинския факултет на СУ, и за работещите там, и за студентите, дано да не бъде късно да вземаме решения. После някой друг ще носи отговорност за това, което се случва“, каза министърът на здравеопазването по време на обсъждането на промените в закона в парламентарната Комисия. По думите му особено наложително е изграждането на единна структура, която да предоставя комплексни медицински услуги за деца и която да обединява всички специалисти, работещи с деца в името на тяхното здраве. Според него с преструктурирането на болницата няма да има проблем нито за студентите и преподавателите по медицина в Софийския университет, които ползват базата на болницата за обучение, нито за лекарите.
Председателят на Комисията и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова заяви, че ГЕРБ ще подкрепи внесените промени. Тя посочи, че едва ли има някой, който да се противопостави на идеята за създаване на многопрофилна национална детска болница, което е мечта на българските педиатри от години. „Аз самата заявявам, че съм част от инициативния комитет“, допълни д-р Дариткова. Председателят на Здравна комисия заяви, че по никакъв начин не се засягат интересите на СУ „Св.Климент Охридски“ и припомни, че акредитацията на унивиреситета е валидна 6 години.
По промените се въздържаха членовете на комисията от опозицията в лицето на БСП. Изненадата дойде от коалиционния партньор на ГЕРБ - „Обединени патриоти“, които също се „въздържаха“ по промените. Заместник-председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Георги Колев заяви, че преструктурирането на болница „Лозенец“ не е обсъждан на коалиционен съвет и добави, че толкова важен въпрос трябва да бъде обсъден. Той посочи, че за да се стартира такъв значим проект, е необходимо да има ясна формулирана цел. „Няма спор на тази маса, че е крайно необходима една такава национална детска болница“, каза още Колев и добави, че спорът е в пътищата за постигането на тази цел. От ПГ на „БСП за България“ предложиха законопроектът да бъде отложен. Заместник-председателят на Комисията и депутат от БСП доц. Георги Йорданов заяви, че промените в Закона за лечебните заведения има идея за преструктурирането на болница „Лоценец“, но липсва концепция за създаване на детска болница. „Разликата между идеята и концепцията е един финансов план за осъществяване на идеята. Имаме ли финансов план? Надявах се, че г-н Ананиев, като един от съвременните финансисти на България, ще ни представи финансов план“, каза още доц. Йорданов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Не очаквах промените в Закона за лечебните заведения да бъдат отхвърлени от Здравна комисия

Министър Кирил Ананиев: Не очаквах промените в Закона за лечебните заведения да бъдат отхвърлени от Здравна комисия

13 Декември 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. Не очаквах промените в Закона за лечебните заведения да бъдат отхвърлени от Здравна комисия. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти във връзка с отхвърлените от Здравната комисия в парламента промени в Закона за лечебните заведения, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Попитан дали е очаквал внесеният от него закон да бъде отхвърлен, министърът отговори: „Не, разбира се“. На въпрос дали очаква подкрепа в пленарна зала, Ананиев заяви: „Естествено“.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С 11 гласа „за“ и 11 „въздържали се“ Здравна комисия отхвърли промените в Закона за лечебните заведения, свързани с преобразуването на болница „Лозенец“

С 11 гласа „за“ и 11 „въздържали се“ Здравна комисия отхвърли промените в Закона за лечебните заведения, свързани с преобразуването на болница „Лозенец“

13 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Със 11 гласа „за“ и 11 „въздържали се“ Здравна комисия отхвърли промените в Закона за лечебните заведения, свързани с преобразуването на болница „Лозенец“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Окончателното решение за приемане или отхвърляне на законопроекта ще бъде взето от пленарна зала. Законопроектът е внесен на 22 ноември 2018 г. от Министерски съвет. Идеята на промените е свързана с преобразуването на болница „Лозенец“ в болница за многопрофилно лечение на деца. Текстовете на закона предвиждат отмяна на разпоредбата, според която болница „Лозенец“ е лечебно заведение към Министерския съвет и второстепенен разпоредител с бюджет по бюджета на Министерския съвет. Това е единственото лечебно заведение, на което статутът е определен на законово ниво.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Колев, „Обединени патриоти“: Въпрос за преструктурирането на болница „Лозенец“ не е обсъждан на коалиционен съвет - той трябва да бъде обсъждан там

Георги Колев, „Обединени патриоти“: Въпрос за преструктурирането на болница „Лозенец“ не е обсъждан на коалиционен съвет - той трябва да бъде обсъждан там

13 Декември 2018 | 17:31 | Агенция "Фокус"
София. Този важен за държавата въпрос не е обсъждан на коалиционен съвет, той трябва да бъде обсъждан там. Това каза народният представител от ПГ на „Обединени патриоти“ Георги Колев по време на дебатите по промените в Закона за лечебните заведения във връзка с казуса около преструктурирането на болница „Лозенец“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Колев коментира, че „Обединени патриоти“ няма да подкрепят предложените промени в Закона за лечебните заведения. Той посочи, че за да се стартира такъв значим проект, е необходимо да имаш ясна формулирана цел. „Няма спор на тази маса, че е крайно необходима една такава национална детска болница“, каза още Колев и посочи, че спорът е в пътищата за постигането на тази цел.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доц. Георги Йорданов, БСП: С промените в Закона за лечебните заведения ние закриваме болница „Лоценец“, защото имаме идея, а не концепция за създаване на детска болница

Доц. Георги Йорданов, БСП: С промените в Закона за лечебните заведения ние закриваме болница „Лоценец“, защото имаме идея, а не концепция за създаване на детска болница

13 Декември 2018 | 17:18 | Агенция "Фокус"
София. С промените в Закона за лечебните заведения ние закриваме болница „Лоценец“, защото имаме идея, а не концепция за създаване на детска болница. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ и зам.-председател на Комисията по здравеопазване по време на обсъждането на първото четене на промените в Закона за лечебните заведения в парламентарната Комисия по здравеопазването, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това, което е внесено методически и което разглежда Комисията по здравеопазването, касае едно нещо – закриване на болница „Лозенец“. То не касае нищо друго. С отмяната на параграф 5 от преходните и заключителни разпоредби на Закона за лечебните заведения отпада основанията за съществуването на болница „Лозенец“, а с точка втора по параграф 5 на директора на болницата, който е второстепенен разпоредител със средствата, се отнема правото на субсидия, с която да финансира до голяма степен дейността на болницата“, каза още доц. Йорданов и попита защо трябва да се закрива болница „Лозенец“.
„Министерство на здравеопазването има идея там да се развие детска болница. Казвам идея, но нямаме концепция. Защо нямаме концепция? Защото разликата между идеята и концепцията е един финансов план за осъществяване на идеята. Имаме ли финансов план? Надявах се, че г-н Ананиев, като един от съвременните финансисти на България, ще ни представи финансов план“, каза още доц. Йорданов. Той обърна внимание и на това, че закриването на болницата засяга и интересите на СУ „Св. Климент Охридски“, тъй като болницата е учебна база за студентите по медицина в университета. Доц. Йорданов предложи да точката с промените да бъде отложена, но предложението му не бе подложено на гласуване поради началото на дебата по законопроекта.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова: Промените в Закона за лечебните заведения по никакъв начин не засягат интересите на СУ „Св. Климент Охридски“

Д-р Даниела Дариткова: Промените в Закона за лечебните заведения по никакъв начин не засягат интересите на СУ „Св. Климент Охридски“

13 Декември 2018 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Промените в Закона за лечебните заведения по никакъв начин не засягат интересите на СУ „Св. Климент Охридски“. Това каза председателят на Комисията по здравеопазване и депутат от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по време на обсъждането на първото четене на промените в Закона за лечебните заведения от парламентарната Комисия по здравеопазване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Д-р Дариткова заяви, че ГЕРБ ще подкрепи внесените промени. Тя посочи, че едва ли има някой, който да се противопостави на идеята за създаване на многопрофилна национална детска болница, което е мечта на българските педиатри от години.
„Аз самата заявявам, че съм част от инициативния комитет“, допълни д-р Дариткова. Председателят на Здравна комисия заяви, че по никакъв начин не се засягат интересите на СУ „Св.Климент Охридски“ и припомни, че акредитацията на унивиреситета е валидна 6 години.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев намекна за фалит на болница „Лозенец“

Министър Кирил Ананиев намекна за фалит на болница „Лозенец“

13 Декември 2018 | 17:03 | Агенция "Фокус"
София. Министър Кирил Ананиев намекна за фалит на болница „Лозенец“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ситуацията в болница „Лозенец“ е такава, че дано да не стане късно и за Медицинския факултет на СУ, и за работещите там, и за студентите, дано да не бъде късно да вземаме решения. После някой друг ще носи отговорност за това, което се случва“, каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на обсъждането на първото четене на промените в Закона за лечебните заведения на заседанието на парламентарната Комисия по здравеопазване.
„Налага се промяна в Закона за лечебните заведения, даваща възможност за планиране на действия по преобразуването на болница „Лозенец“ в многопрофилно лечебно заведение за деца“, заяви Ананиев. „Отчитайки факта, че грижите за здравето на децата са инвестиция в бъдещи здравни поколения, усилията за подобряване на здравните услуги следва да са насочени към осигуряване на по-добър достъп и навременно насочване към необходимия вид диагностика и лечение, както и комплексно интердисциплинарно медицинско обслужване за деца с хронични заболявания, увреждания и внедряване в практиката на утвърдени стандарти за диагностика, лечение, рехабилитация при заболявания в детска възраст. В тази насока особено наложително е изграждането на единна структура, която да предоставя комплексни медицински услуги за деца и която да обединява всички специалисти, работещи с деца в името на тяхното здраве. България е единствената европейска държава, която няма многопрофилна педиатрична болница, в която на едно място да бъдат концентрирани услуги по спешна и високо специализирана консултативна педиатрична помощ, интензивно лечение на деца, комплексно обслужване на деца с вродени аномалии, хронични заболявания и увреждания и други тежки заболявания“, каза още министър Ананиев.
По думите му проблемите в грижата и лечението на децата са ясно очертани на територията на цялата страна и най-вече в град София, където педиатричната помощ се оказва на различни места, отдалечени едно от друго.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Вълчев: Няма риск от закриване на Медицинския факултет към СУ заради преструктурирането на Болница „Лозенец“

Министър Красимир Вълчев: Няма риск от закриване на Медицинския факултет към СУ заради преструктурирането на Болница „Лозенец“

12 Декември 2018 | 19:15 | Агенция "Фокус"
София. Няма риск от закриване на Медицинския факултет към СУ заради преструктурирането на Болница „Лозенец“. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в предаването „Още от деня“ по БНТ. „Няма да се стигне до отнемане на акредитацията на Медицинския факултет към СУ“, увери министър Вълчев. „Преподавателите са най-важни и те са лекари към Правителствената болница, заради което преместването им в друга болница ще означава, че тя ще трябва да стане университетска“, допълни той.
„Обвързването със задължителен етап на образованието е свързано с определено ниво на грамотност“, коментира министър Красимир Вълчев лансираната от вицепремиера Дончев идея основното образование да стане задължително. Той заяви, че правото на образование осигурява по-добър живот на децата, а осигуряването на това право е задължение на родителите. Красимир Вълчев изтъкна, че новите учебни програми ще се стремят към по-голяма интердисциплинарност, развиване на независимата мисъл и институционалната култура.
„В момента има три инструмента на принуда родителите да изпращат децата си на училище, които не са достатъчни“, обясни министър Вълчев. „Санкциите са според Закона за предучилищното и училищното образование и включват глоби, които налагат кметовете. До тази мярка обаче рядко се стига“, заяви министърът. „Най-крайният инструмент за наказание е преместването на ученика в друго училище, но това не е желателна санкция, тъй като стремежът е учениците да бъдат приобщавани, допълни Вълчев. „Правото на образование на децата е задължение на родителите. Мнозинството от родителите го осигуряват, но има семейства, където няма отношение към образованието. Правото на образование е право за пълноценен и щастлив живот на детето“, посочи Вълчев. „Постоянно надграждаме микса от умения, които изискваме от образователните системи да предадат на децата“, заяви министър Вълчев. Той допълни, че се работи по въвеждането на изучаването на два чужди езика, дигитална креативност, не само умение да се ползват дигитални услуги. Вълчев подчерта, че ще се развиват редица компетентности, не само базовите такива. „Новите учебни програми са на принципа да се вплетат новите компетентности като умение за мислене, граждански умения. Учейки история, акцентът да не бъде толкова върху фактологията, а върху осмислянето на причинно-следствените връзки и връзките с настоящето, провокиране на търсене на информация. Това означава взаимно проникване в програмите на различните компетентности“, каза още образователният министър.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев към студентите от Медицинския факултет на СУ: Няма опасност за акредитацията на факултета и дипломите на студентите

Министър Кирил Ананиев към студентите от Медицинския факултет на СУ: Няма опасност за акредитацията на факултета и дипломите на студентите

10 Декември 2018 | 17:35 | Агенция "Фокус"
София. Желанието на всички нас е да съхраним Медицинския факултет към Софийския университет. Сядаме на една маса заедно, защото търсим диалог, а не конфронтация. Никога не е стоял на дневен ред въпросът за закриване на Медицинския факултет. Плановете ни са не само да съхраним съществуващата база, но и да я надградим. С тези думи министър Кирил Ананиев се обърна към студентите на Медицинския факултет към СУ „Св. Климент Охридски“ по време на среща с тях и с ректора на висшето учебно заведение проф. Анастас Герджиков. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването. Предмет на разговора бяха както преобразуването на Университетска болница „Лозенец“ в многопрофилна болница, осигуряваща комплексно лечение за деца, така и бъдещето на Медицинския факултет. Министърът подчерта, че Министерството на здравеопазването е взело всички мерки за определянето на допълнителни клинични бази, в които да се провежда обучението на студентите. На среща с директорите на университетските болници в София с екипа на МЗ, всички те са декларирали готовност да отворят вратите си за студентите на МФ. „Важно е да изберем кои от тях искаме за вас. Заедно ще решим кои да са те“, категоричен беше министърът. Кирил Ананиев увери студентите, че няма опасност за акредитацията на Медицинския факултет, като последната е направена през тази година и е за 6-годишен срок. В този смисъл не съществува и никакъв риск за легитимността на дипломите на обучаващите се и завършилите Медицинския факултет. „Няма да има прекъсвания на обучения, няма да се наруши учебният процес заради преобразуването на болницата и преместването на клиники“, подчерта Ананиев. В 6-месечен срок Министерството на здравеопазването трябва да е готово с анализ на състоянието на болница „Лозенец“, а самото преобразуване ще отнеме толкова време, колкото е необходимо. На всеки етап ще бъде провеждана среща със студентите, а решенията ще бъдат взимани съвместно, обеща Кирил Ананиев. Намеренията на МЗ са детската многопрофилна болница да бъде създадена по чл. 5 от Закона за лечебните заведения, като ведомствена болница към министерството. „Това ще стане поетапно, като в същото време ще строим новия корпус, с който да отговорим на изискванията за леглови капацитет за детска болница“, посочи още здравният министър. Министър Ананиев обясни, че предстоят разговори с всеки един от лекарите, които сега работят в болница „Лозенец“, като те ще получат предложения, които да удовлетворяват изискванията къде да практикуват професията си. Крайното решение къде да работят ще бъде тяхно. „За мен тази среща беше изключително важна и ползотворна, защото исках студентите да чуят от мен и от ректора на Софийския университет отговорите на въпросите, които ги вълнуват. Студентите бяха изключително коректни и точни при задаването на въпросите, които касаят тяхната съдба и тази на Медицинския факултет“, посочи министър Ананиев след срещата. Министър Ананиев обеща Министерството на здравеопазването да отговори официално на всички писмени въпроси на студентите и тези отговори да бъдат гаранция както за поетите ангажименти, така и за търсене на бъдеща отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: С преобразуването на „Лозенец“ в педиатрична болница няма никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет към Софийския университет

Министър Кирил Ананиев: С преобразуването на „Лозенец“ в педиатрична болница няма никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет към Софийския университет

9 Декември 2018 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. С преобразуването на „Лозенец“ в педиатрична болница няма никакъв проблем за съществуването на Медицинския факултет към Софийския университет. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Тази неделя“ по бТВ. „Той ще продължи да си функционира. Както няма проблем за студентите, както тези се учат сега, така и за бъдещите поколения, които се учат. Трябва веднага да кажа на преподавателите и на работещите в болница „Лозенец“, че те ще запазят своите академични длъжности. Действащата акредитация ще остане и за в бъдеще до изтичане на съответния период на акредитация. В същото време за всеки един от работещите в тази болница ще бъде направен анализ на работното място, на съответната клиника или отделение и ще се вземе решение къде ще бъдат пренасочени тези екипи, разбира се като им се гарантира работата“, каза още министър Ананиев. Той обясни, че болница „Лозенец“ като многопрофилна детска болница ще бъде предназначена за лечение само на деца. По думите му това не означава, че ще бъдат закрити останалите отделения, които не са свързани с лечението на децата. „Болница „Лозенец“ ще бъде преобразувана чрез вливане в новата многофункционална детска болница. Тези отделения, които не са пряко свързани с лечението на деца ще бъдат прелокирани към другите университетски болници в София, които са специализирани за даденото лечение за възрастни хора“, допълни министър Ананиев. Той обясни, че „Лозенец“ е едно лечебно заведение, което се намира в прекрасна природна среда, в която децата ще се чувстват чудесно, техните родители също. „Това е един прекрасен парк, с много добра инфраструктура. Тази болница има някъде около 220 легла, за да бъде многопрофилна детска болница тя трябва да има поне някъде около 500-550 легла. Ние предвиждаме да изградим още един корпус с топла връзка между болница „Лозенец“ и новата сграда с оглед осигуряване на пълния капацитет на тази болница. Вчера се върнах от съвет на министрите на здравеопазването, разглеждахме новата финансова рамка“, каза Ананиев и уточни, че е разговарял с еврокомисаря по здравеопазване Витянис Андрюкайтис. „Той пое ангажимента да направи всичко възможно да осигури един допълнителен ресурс от европейски средства, колкото са ни необходими“, коментира още Ананиев. Според него като се вземе базата за новия корпус и топлата връзка ще трябват между 35 и 40 млн. лв. „Изграждането на една самостоятелна болница, сега ако започнем наново да изграждаме, ще струва някъде около 150 млн. лв.“, допълни той.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.