НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“ (Македония): Епидемията от морбили в Македония се разраства

„МКД“ (Македония): Епидемията от морбили в Македония се разраства

18 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Епидемията от морбили в Македония се разраства, пише македонското електронно издание “МКД“.
Миналата седмица са регистрирани 134 нови случая на морбили, а броят им нараства. Продължава тенденцията на регистриране на голям брой болни от морбили, като за няколко седмици наред броят на новоинфектираните е над 100.
От заболелите има 48 нови случая в Скопие, останалите 86 са от десет други града, като общият брой на засегнатите градове е 22, според Института за обществено здраве. Най-голям е броят на регистрираните болни над 30-годишна възраст.
Здравните власти твърдят, че няма намаляване на броя на случаите, нито се очаква край на епидемията.
От началото на епидемията до момента, в Центровете за обществено здраве, общият брой на ваксинираните лица на възраст до 14 години е около 25 хиляди деца, като в допълнение са ваксинирани 1,780 души, повече от 65% са здравни работници,студенти по медицина и ученици в средни медицински училища.
Една пациентка е в тежко здравословно състояние. Тя е била хоспитализирана вчера в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие. От там казват, че още три деца и двама възрастни се намират в тежко състояние.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили, случаите са 463

Министерство на здравеопазването: Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили, случаите са 463

22 Април 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Към 22 април в Министерство на здравеопазването са съобщени 463 случая на морбили. Териториално са засегнати единадесет области в страната: София-област – 165 заболели, Благоевград – 136 заболели, София-град – 134 заболели, Пазарджик и Перник – по 6 заболели, Бургас – 5 заболели, Велико Търново и Кюстендил – по 4 заболели, Ловеч, Монтана и Пловдив – по 1 заболял. През последната 16-та седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 случая, София-област – 16 случая и Благоевград – 12 случая.
По възрастови групи случаите са разпределени както следва: 0 г. – 81 сл.; 1-4 г. – 153 сл.; 5-9 г. – 110 сл.; 10-14 г. – 17 сл.; 15-19 г. – 17 сл.; 20-24 г. – 15 сл.; 25-29 г. – 22 сл.; 30-34 г. – 7 сл.; 35-39 г. – 20 сл;, над 40 г. – 21 сл.
91 случая са при лица под 13-месечна възраст, при които не е проведена имунизация поради недостигната ваксинална възраст, съгласно Имунизационния календар. Регистрирани са случаи на заболял персонал в лечебни заведения за болнична помощ, поради осъществен контакт с болни от морбили при изпълнение на професионалните си задължения. Министерството на здравеопазването още след първите регистрирани случаи на морбили в страната даде указания до Регионалните здравни инспекции медицинският персонал на лечебните заведения за болнична помощ, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за протективен имунитет срещу заболяването. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили. За засилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината и на необхванати деца. По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите райони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно проучване за наличието на защитен имунитет срещу морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са реално имунизирани.
Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Министерството призовава всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: 460 са болните от морбили у нас,  20 от тях са служители на болници

Д-р Ангел Кунчев: 460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници

22 Април 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. 460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Сутрешен блок“ по БНТ. По думите му случаи на разболели се от морбили медицински лица има из целия свят. „За съжаление, у нас тези, които може да се заразят, са не само работещите по болниците медицински лица, но има и технически персонал, хора които работят по поддръжка, охрана и т.н.“, посочи д-р Кунчев. Той отбеляза, че това показва, че по-важното е да се сложи ваксина на тези, които заради работата си са наистина най-силно изложени на риск от заразяване. „Това са състава на инфекциозните, на детските, на вътрешните отделения, защото не винаги е възможно заразата от морбили да бъде разпозната още от самото идване, ако не е избило вече типичният обрив, симптомите са грипоподобни - зачервено лице, конюнктивит, хрема и температура. Това може да се срещне много често и при обикновено респираторно заболяване“, посочи още главният държавен здравен инспектор.
Д-р Кунчев отбеляза, че са много малко хората, които искат да работят в здравните инспекции, поради непривлекателните условия. „Това са ниските заплати, малката възможност за растеж в кариерата и много по-трудно взимане на специалност, защото 1-2 години се налага ходене в големите градове и в различни клиники. Всичко това отказва хората. Действително страдаме от много остър човешки дефицит и този въпрос е поставян не еднократно. За сега няма някакво перманентно решение, което да вкара нова кръв в тази система“, каза д-р Ангел Кунчев. По думите му новата работна ръка е изключително необходима. „Това да няма епидемиолози, микробиолози и хора, които да поставят диагнозата е много страшно за една държава и според мен една от следващите стъпки на Министерството на здравеопазването е да бъде обърнато внимание към общественото здраве, поради необходимостта от поддържане на висока степен на готовност“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани случаи на морбили

Д-р Ангел Кунчев: Покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани случаи на морбили

22 Април 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
София. Покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани случаи на морбили. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Сутрешен блок“ по БНТ. На въпрос по повод, че България е станала държавата на шесто място в Европа по заболеваемост, здравният инспектор коментира, че се е стигнало до там, защото не са били имунизирани тези, които е трябвало. „Ако имахме една плътна стена от имунни лица, в случая деца най-често, то колкото и пъти да внесем вируса, а ние го внасяхме многократно от много страни, като последните случаи са от Македония, но имаме внос и от Англия, Италия и Румъния, то щяха да се ограничат, както миналата година до 2 - 3 на отделни места, 10 - 13 общо за държавата“, заяви д-р Ангел Кунчев.
По думите му очевидно в България е имало и тези т. нар. „неимунни джобове“ от лица, които са разпръснати на различни места и които са най-благоприятната почва за развитие на такава епидемия. Той отбеляза, че покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани с морбили. „И да не пътуват нашите хора, достатъчно силна е туристическата индустрия, която докарва хора. Най-голям брой случаи в момента в европейски мащаб има в Украйна, в Македония, в Италия и във Франция. Именно за това винаги е възможен такъв внос. Не е въпросът дали някой ще го внесе, няма как да спрем живота и движението на хората, важното е вирусът да не намери лица, които да разболее“, посочи Кунчев. Той подчерта, че в момента практиката показва, че в някои от случаите и в някои от градовете като Разлог и Самоков заразата се е разпространявала дори под формата на вътреболнична инфекция, като едно заразено дете заразява и други. „Това показва колко са важни противоепидемичните мерки в лечебните заведения. За съжаление, това се случи и в столицата. Надявам се след всички указания, които изпратихме - повече от 5 - 6 писма за този период и към РЗИ и към болниците, да има някакъв ефект и да се имунизират най-вече лицата, работещи в инфекциозни детски отделения“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Скопие инфо”: Епидемия от морбили, обявена в Македония

“Скопие инфо”: Епидемия от морбили, обявена в Македония

17 Април 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Такова решение беше прието след заседание на Комисията по инфекциозни болести, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на морбили, предава македонското електронно издание „Скопие инфо“. Изданието пише, че мерките, които досега са били валидни за градовете, в които е обявена епидемия, сега ще се прилагат в цялата страна. Това означава, че в детската градина няма да бъде приемани неваксинирани деца, предложено е минималната възраст за ваксинация да се намали от 12 на 6 месеца, предава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.
Мерките включват задължителна ваксинация с две дози от всички здравни работници в страната. Световната здравна организация също е наясно с епидемията от морбили в Македония, пише изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Фокус“ (Македония): Обявена е епидемия от дребна шарка (морбили) на тероиторията на цяла Македония

„Фокус“ (Македония): Обявена е епидемия от дребна шарка (морбили) на тероиторията на цяла Македония

16 Април 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Скопие. Комисията за инфекциозни болести обяви епидемия от дребна шарка (морбили) на територията на цяла Македония, пише македонският “Фокус“.
Д-р Владимир Микич от Комисията посочи, че обявяването на епидемията е насочено към прилагане на допълнителни мерки за предотвратяване на по-нататъшното разпространение, намаляване на броя на новите болни и предотвратяване на тежки форми на заболяването.
Една от мерките е забраната за посещение на детски градини на болни и контактни деца, втората мярка, която се предлага, е да се намали възрастта на ваксинацията от 12 месеца на шест месеца, тъй като голяма част от заболелите деца са на възраст под 1 година и са най-уязвимата група за тежки форми на заболяването. Освен това, тъй като имаме заболявания сред възрастни хора, които не са обект на ваксинация съгласно редовния календар, Комисията реши да увеличи възрастта на ваксинацията, така че всяко лице на възраст над 14 години да може да се ваксинира в обществените здравни центрове на възраст от 14 до 60 години, каза д-р Микич.
Той добави, че друга предлагана мярка е всички здравни работници на територията на цялата страна да бъдат ваксинирани с две дози ваксина за морбили.
Той подчерта, че свижданията в болниците са забранени и че мярката трябва да се спазва, за да се намали възможността за въвеждане на нова инфекция в болнични условия, а медицинските сестри в детските градини ще бъдат задължително проверени за ваксинален статус и ще трябва да бъдат правилно ваксинирани.
„Повече от 70 деца с морбили са хоспитализирани, от които 55 са в Клиниката за инфекциозни болести, а 15 - в Детската клиника. От тях повече от седем са в тежко състояние, добави д-р Микич.
Епидемия е обявена, защото вече са докладвани 961 случая на морбили. Общо в 20 града са регистрирали случаи на морбили.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 120 са вече регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

Благоевград: 120 са вече регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

13 Април 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 120 са вече регистрираните случаи на заболели от морбили в Благоевградска област. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Регионална здравна инспекция – Благоевград. За 10 април е установено едно болно лице на възраст 2 години и 5 месеца от село Рибново. Детето е хоспитализирано в „Инфекциозно отделение“ на болница „Св. Анна“ – София. До момента издирените контактни са 642 лица и обхванати с ваксина 400 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили и такива които подлежат на 12-годишна възраст, но се обхващат по–рано. Епидемиологичното проучване продължава.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.