НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:10


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

В четвъртък ще се проведе среща при премиера Бойко Борисов заради тол системата (ОБЗОР)

В четвъртък ще се проведе среща при премиера Бойко Борисов заради тол системата (ОБЗОР)

15 Май 2019 | 19:47 | Агенция "Фокус"
София. Министър-председателят Бойко Борисов свиква среща утре от 9.00 ч. заради въвеждането на тол системата. За разговор при премиера апелираха превозвачи заради липсата на диалог между бранша и Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Очаква се по време на срещата да стане ясно дали ще бъде отложено стартирането на тол системата, както и да бъдат уточнени обхватът на пътищата и размерът на таксите.
Исканията на превозвачите на пътници, товари и горива, както и спедиторските фирми са за по-ниски такси и поне 6 месеца тестов период на системата с цел доказване на ефективността ѝ. От бранша прогнозират поскъпване на стоки и храни, ако се запазят предложените от регионалното министерство ставки за тол таксите. Те искат и тол таксата да се заплаща само за преминаване по първокалсните пътища и по автомагистралите.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков изрази убеденост, че по време на срещата ще бъде постигнато съгласие по ключовите въпроси, тъй като министерството и браншът са сближили позиции. Той посочи, че основното очакване на МРРБ е да се създадат необходимите условия за работа на транспорния бранш, но и да не се лишава пътният сектор от необходимо финансиране. Нанков уточни, че от обхвата на тол системата ще отпаднат третокласните пътища, каквото е едно от исканията на бранша. Освен това се очаква да бъде удовлетворено и настояването системата да започне реално да функционира след изтичането на 6-месечния период. А относно тарифите на тол таксите зам.-регионалният министър уточни, че ще бъде направен компромис, който ще е някъде по средата на исканията на двете страни. От думите на Нанков стана ясно, че може да бъдат направени и други отстъпки.
Междувременно, в общественото пространство се появи и информация, че офшорна кипърска компания ще бъде вторият национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси. Зам.-министър Николай Нанков и председателят на УС на АПИ Георги Терзиев обаче определиха това твърдение като фалшива новина. Те уточниха, че вторият кандидат за доставчик на услуги е с изцяло българско участие, а съвсем скоро се очаква да се появи и трети. В момента единственият национален доставчик е "Интелигентни Трафик Системи" ЕАД. "Не за първи път АПИ е обект на фалшиви новини. Но няма да позволя върху Агенцията да се хвърлят обвинения и неистини да се споделят в общественото пространство. Тол системата се управлява само от АПИ, а не от корпоративни структури", заяви Терзиев. От своя страна, Нанков обясни, че пари от тол системата през България чрез офшорни фирми няма да изтичат.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Офшорни фирми, водещи към ГЕРБ, стоят в основата на администрирането на тол-системата

Европейски избори 2019: Георги Свиленски, БСП: Офшорни фирми, водещи към ГЕРБ, стоят в основата на администрирането на тол-системата

15 Май 2019 | 19:06 | Агенция "Фокус"
София. Правителството за пореден път предостави администрирането на тол-системата на частна фирма „ТЕЛЕТОЛ“ АД, без да е ясно при какви критерии и условия е извършен подборът. Притеснителното е, че в основата стоят офшорни фирми, срещу което българското законодателство ясно е приело и утвърдило като недопустимо за обществени поръчки. Това заяви зам.-председателят на „БСП за България“ Георги Свиленски, съобщиха от пресцентъра на БСП. Той подчерта, че днес главният прокурор е заявил желанието си за разкриване на всички офшорни фирми, сметки и имоти на висши политици. „Би било интересно да се види чия е собствеността в тази офшорна фирма. Интересен факт е, че фирмата е и администратор на събирането на таксите от „Синя зона“ в София и Бургас. Като имаме предвид кой управлява тези градове, това недвусмислено води към управляващата партия ГЕРБ, които в навечерието на европейските избори, виждайки че изпускат управлението, си гарантират следващи 10-годишни договори с над 100 000 млн. лв. приходи годишно“, коментира зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“.
Свиленски подчерта, че в момента, в който се опитват да въведат тол-системата и да убедят хората, че трябва да се плащат справедливи цени за пътуване по българските пътища, се предоставя по непрозрачен начин на офшорна фирма да събира тези пари и да прибира над 100 000 млн. лв. годишно печалба. „Това няма как да не се отрази върху цените на хранителните продукти и на услугите. Ние сме предложили таксите да бъдат определени при ясни и точни критерии, съобразени с цените, предложени от Световната банка в минималния им вариант“, каза още той. Свиленски подчерта, че БСП е за въвеждане тол-системата на магистралите и първокласни пътища, за постепенно увеличаване на цените, а не с тези стойности, които правителството предлага. „За автобусите предлагаме да остане винетната система, а не да се таксуват на км/пробег“, каза още Георги Свиленски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Няма да изтичат пари от тол системата чрез офшорни фирми

Зам.-министър Николай Нанков: Няма да изтичат пари от тол системата чрез офшорни фирми

15 Май 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
София. Няма да изтичат пари от тол системата чрез офшорни фирми. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Появиха се днес спекулации, че офшорна кипърска фирма ще събира тол такси. Това е фалшива новина. Вторият доставчик на услуги е с изцяло българско участие. Не е вярно и че все още нямаме действащ договор“, каза още Нанков. Той посочи, че пари през България чрез офшорни фирми няма да изтичат.
Нанков обясни, че компромис с тарифите на тол таксите ще бъде някъде по средата между искания от транспортния бранш и предложения. Но повече по тази тема ще стане ясно утре след срещата при премиера Бойко Борисов. „И по отношение на обхвата имаме прогрес. Но нека мине срещата и тогава ще коментираме. Не търсим отстъпки, а балансиран вариант“, подчерта зам.-министърът. Той посочи, че обективно искане на бранша е и шест-месечния срок за тестови изпитания на системата. „Ще вземем максимално обективно решение“, обясни Нанков.
"АПИ години наред е използвана с политически цели, но това не е коректно", заяви зам.-министърът.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Терзийски, АПИ: Тол системата се управлява само от АПИ, а не от корпоративни структури

Георги Терзийски, АПИ: Тол системата се управлява само от АПИ, а не от корпоративни структури

15 Май 2019 | 17:25 | Агенция "Фокус"
София. Тол системата се управлява само от Агенция „Пътна инфраструктура, а не от корпоративни структури. Това каза на брифинг председателят на УС на АПИ Георги Терзийски, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Не за първи път АПИ е обект на фалшиви новини. Но няма да позволя върху АПИ да се хвърлят обвинения и неистини да се споделят в общественото пространство“, коментира Терзийски.
„Дружеството, с което беше подписан договор като национален доставчик на услуги – но той не е влязъл в сила поради това, че не е доказана функционална съвместимост със системата, е изцяло българско дружество. Нито една акция не е собственост на друго физическо или юридическо лице, освен български гражданин или юридическо лице с българска регистрация“, каза още той.
По отношение на това, че представители на корпоративни структури управляват тол системата Терзийски заяви: „Тол системата на България се управлява от АПИ, а не от Лилана или други известни или неизвестни имена. Евентуалният национален доставчик на услуги се представлява от Мартин Димитров, той участва и в разработването на продукта LIMA“.
От своя страна, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков обясни, че се очаква скоро да има и трети доставчик на услуги.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: Утре ще има среща при премиера Бойко Борисов за тол системата

Зам.-министър Николай Нанков: Утре ще има среща при премиера Бойко Борисов за тол системата

15 Май 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
София. Утре ще имаме среща при премиера Бойко Борисов във връзка с тол системата. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След поредица от срещи и на експертно ниво, и на ниво браншови организации, утре в 9.00 ч. ще имам среща при премиера. Смея да твърдя, че сближихме позициите по всички теми – обхват, тарифи и т.н. Убеден съм, че ще постигнем съгласие по всички ключови въпроси и проблемни теми, които бяха обявени от транспортния бранш. Искаме да имаме справедлив модел на тол тарифиране“, заяви зам.-министър Нанков. Той посочи, че основното очакване на МРРБ е да се създадат необходимите условия за работа на транспорния бранш, но и да не се лишава пътният сектор от необходимо финансиране.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В АПИ ще има брифинг по повод изграждането на тол системата

В АПИ ще има брифинг по повод изграждането на тол системата

15 Май 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. В 17.00 часа в зала 702 в Агенция „Пътна инфраструктура“ ще има брифинг по повод изграждането на тол системата. Това съобщиха от Агенция „Пътна инфраструктура“. В брифинга ще участват заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков и председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Превозвачите настояват за среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата

Превозвачите настояват за среща с премиера Бойко Борисов за въвеждането на тол системата

15 Май 2019 | 11:31 | Агенция "Фокус"
София. Превозвачите се обръщат с молба към премиера Бойко Борисов за спешна среща по проблемите, които се очертават във връзка с въвеждането на тол системата за превозните средства над 3,5 тона. Това съобщиха от Камарата на автомобилните превозвачи в България. Според превозвачите през последния месец сред транспортните и спедиторските фирми, както и сред контрагентите и клиентите, нараства недоволството от начина, по който Министерството на регионалното развитие и благоустройството подготвя въвеждането на тол системата. Превозвачите заявяват, че приемат необходимостта от въвеждането на системата у нас, но биха желали да изложат пред премиера важни професионални съображения, които считаме, че не са отчетени при налагането на тол системата и биха довели до ненужно социално напрежение. „От гледна точка на транспортните и спедиторските фирми, проблемът изглежда по следния начин: вместо 103 млн. лв. от винетки през 2018 г., МРРБ възнамерява да събира по 1 163 млн. лв. от 2019 г. Това означава, че един от компонентите в ценообразуването на пътническите и товарните превози се увеличава 11 пъти в рамките на една година“, става ясно от писмото до премиера. Превозвачите изтъкват, че не е спазен 6-месечният срок за тестови изпитания на системата преди пусковия срок. Те обръщат внимание на липсата на диалог.
Към писмото до премиера Борисов е изпратена и обща позиция на: Съюз на международните превозвачи (СМП); Асоциация на българските предприятия за международни превози и пътищата (АЕБТРИ); Конфедерация на автобусните превозвачи (КАП) Национално сдружение на българските превозвачи (НСБП); Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ); Асоциация на българските търговци, производители, вносители и превозвачи на горива (АБТПВПГ); Камара на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) и Българска асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ). Превозвачите настояват за стриктно спазване на техническите изисквания на Пътната агенция към изграждането на тол системата, като тя да обхваща само магистрали и пътища първи клас, които са част от европейските транспортни коридори. Предлагат за база на тол таксите да се приеме германската системата, но съобразена с БВП на България, който е 5,5 пъти по-малък от този на Германия. Превозвачите настояват за значително обявеният финансов резултат от въвеждането на тол системата в размер на 1 163 млн. лв. годишно; за приемането на социално поносими за хората и справедливи за бизнеса стойности на тол таксите; да се разгледат и приемат облекчения за превозвачите на вътрешния пазар, чиято дейност има социални функции, както е при автобусните превози, както и за фирмите, които доставят стоки от първа необходимост – храни и горива – за населението.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Магдалена Милтенова, БССИТ: Притеснително е стартиране на тол системата без тя да е доизградена и доказано функционираща

Магдалена Милтенова, БССИТ: Притеснително е стартиране на тол системата без тя да е доизградена и доказано функционираща

15 Май 2019 | 09:10 | Агенция "Фокус"
София. Притеснително е стартиране на тол системата без тя да е доизградена и доказано функционираща е необяснимо. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи Магдалена Милтенова. По думите й основен проблем на този етап е липсата на пътна карта, кои пътища ще бъдат обхванати от тол таксите. Необходимо е и осигуряването на алтернативни маршрути, защото главната цел на системата е обхващането на транзитния трафик. С въвеждането на тол система на второкласни и третокласни пътни мрежи ще бъде натоварен българския бизнес, което ще доведе до увеличаване на цените, засягайки крайния потребител, добави още тя. „За всяко населено място увеличението ще бъде различно. Ако в един автобус пътуват 50 човека и на тях трябва да разделите 50 лева увеличение, те ще бъдат по 1 лев. Ако пътуват 10 човека – сумата ще бъде доста по-завишена и това директно ще рефлектира върху малките населени места, където няма необходимия пътникопоток, където пътуват по 2-3 пътници. Те ще трябва да поемат това увеличение. Затова ние настояваме за ясни правила. Ние сме за въвеждането на тол системата, смятаме че това е справедливият начин за заплащане на ползването на пътната инфраструктура, но трябва да има ясни и конкретни правила, които към настоящия моменти няма“, обясни председателят на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Магдалена Милтенова коментира още, че автобусния бранш има голям проблем, защото участвайки в обществените поръчки се сключват договори с фиксирани цени. От тук идва проблемът, какво се случва с договорите и превозвачите, каза още тя. По думите й от една страна ако не се увеличат цените на билетите – това ще доведе до фалит на предприятия, но от друга страна, ако се допусне възможност за увеличаване на цената, това ще означава да се засегне крайния потребител.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Терзийски, АПИ:  Тол таксата ще се отрази в неголяма степен в цената на горивата

Георги Терзийски, АПИ: Тол таксата ще се отрази в неголяма степен в цената на горивата

15 Май 2019 | 08:51 | Агенция "Фокус"
София. Тол таксата ще се отрази в неголяма степен в цената на горивата. Това каза председателят на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“ в предаването „Сутрешен блок“ на БНТ. „По наши анализи тол таксата ще се отрази в рамките на маршрут от 400 км в една стотинка на литър и при обратният курс, ако той не е пълен, съответно две стотинки на литър по отношение на разходите за ТОЛ такса“, обясни той. Терзийски уточни, че по отношение на автомобилите от 3 тона и половина до 12 тона предвидените тол такси най-ниските в Европа, а по отношение на автомобилите над 12 тона с различни видове оси- са средни за Европа. „От днес започна първият тестови етап на тол системата, в който ще се осъществява техническият обхват на пътищата, който е 10 800 км. Това е обхватът по заданието на изграждането на системата, а тестовите тарифи са взети от доклада на Световната банка от 2016 година“, съобщи Георги Терзийски. Той обърна внимание, че водачите няма да плащат за този тестов период. Терзийски уточни, че този период е симулационен, тоест екипите ще правят образно казано сухи тренировки.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Няма да бъде лесно въвеждането на тол системата, но тя е необходима

Министър Петя Аврамова: Няма да бъде лесно въвеждането на тол системата, но тя е необходима

15 Май 2019 | 08:04 | Агенция "Фокус"
София. Няма да бъде лесно въвеждането на тол системата, но тя е необходима. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването “Здравей, България” по Нова телевизия. До 2023 г. трябва да приключим с магистралата "Струма", за да не изгубим европейско финансиране”, обясни министърът. „Тол системата е един от вариантите да финансираме една система, която от години е недофинансирана и средства, които се определят от бюджета всяка година са недостатъчни да покрием всички нужди за ремонт на пътища“, добави тя. „8000 км действително, от направената инвентаризация на цялата републиканска пътна мрежа, са в лошо състояние. За да финансираме този сектор е необходимо да направим и тази тежка и трудна, но необходима реформа и да въведем тол системата. От случващото се в последните дни е ясно, че няма да е лесно нейното въвеждане”, добави министър Аврамова. Тя заяви, че има нагласа преди 24 май да бъде отворена новата отсечка по АМ "Струма". "Ще се опитаме да отворим новата отсечка от 6,5 км на АМ „Струма” преди почивните дни за 24 май, тъй като предполагаме, че ще има по-интензивен трафик по пътищата на България. Строителите имат готовност", каза тя.

„Това е отсечка, която ще облекчи трафика и няма да се налага влизане в Благоевград. Това е отсечка от Благоевград до пътен възел Благоевград - юг. Вчера направихме инспекция на строежа, разговаряхме със строителния надзор и със строителя, проследихме напредъка в изпълнението. Очаквам в близките дни, преди празниците, да има готовност да пуснем пътното платно в завършен вид. От АМ „Струма” остава тежкият участък през Кресненското дефиле. До края на годината трябва да имаме избран строител, да се проектира и да започне строителството. До 2023 г. трябва да приключим с магистралата, за да не изгубим европейско финансиране”, обясни тя.
Министър Аврамова уточни, че за пътя Видин-Ботевград в момента се избират изпълнителни. „Очаквам в близките една-две седмици да бъдат отворени и ценовите оферти, подадени за двата ЛОТ-а на участъка от Мездра до Ботевград, така че до края на годината да започнат и реални строителни дейности”, добави тя.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ подписа договор с втори Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси

АПИ подписа договор с втори Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси

14 Май 2019 | 18:00 | Агенция "Фокус"
София. Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ) подписа днес договор с фирмата „Телетол” АД, с който дружеството става вторият Национален доставчик на услуги за електронно събиране на пътни такси след „Интелигентни Трафик Системи“ ЕАД. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“.
Съгласно Общите условия, приети от Управителния съвет на АПИ за доставчици на услуги, е предвиден 10-дневен срок от подписване на договора, в който фирмата да докаже оперативна съвместимост с Електронната система за събиране на пътни такси и да започне дейност по предоставяне на услуги. Едва след установяване на съвместимост договорът с националния доставчик на услуги влиза в сила. Ако в указания срок не се установи готовност за представяне на услугите, то срокът се удължава до момента на фактическото доказване, че е постигната оперативна съвместимост.
Процедурата за кандидатстване и одобряване на националните доставчици на услуги е описана в Закона за пътищата и Наредбата за условията, реда и правилата за изграждане и функциониране на смесената система за таксуване на различните категории пътни превозни средства на база време и на база изминато разстояние. Първият етап е подаване на заявление за регистрация, съгласно изисквания разписани в Наредбата. След като е установено, че лицето отговаря на условията, АПИ одобрява неговото вписване в Национален електронен регистър на националните доставчици на услуги за електронно събиране на такси.
Съгласно Наредбата лицата, които са вписани в регистъра, могат да подадат заявление за извършване на тази дейност. Процедурата за кандидатстване е отворена и всяко лице, което отговаря на условията, може да подаде заявление. Процедурата и изискванията са еднакви за всички кандидати, желаещи да предоставят услуги и да бъдат национален доставчик на такива.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Стамболийски, Съюз на българските транспортни работници: Проблемните зони в тол системата са няколко, а потърпевши ще бъдат всички граждани

Александър Стамболийски, Съюз на българските транспортни работници: Проблемните зони в тол системата са няколко, а потърпевши ще бъдат всички граждани

14 Май 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Проблемните зони в тол системата общо взето са няколко. Това каза за Радио „Фокус“ - Пирин Александър Стамболийски, председател на Синдикалната конфедерация „Съюз на българските транспортни работници“ в Благоевград. „На първо място, това че ще има няколко пъти по-висока цена за използване на пътищата. На второ място е това, че може би ще бъдат финансово ударени българските превозвачи с цел запълването на дупки в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, коментира той. Стамболийски посочи, че те като Синдикална организация не участват в позицията на браншовите организации в транспорта. По думите му въпреки това освен транспортния бранш потърпевши по един или друг начин ще бъдат всички български граждани, потребители на стоки и услуги.
Натали СТЕФАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: От 15 май поетапно започват тестовете на тол системата

АПИ: От 15 май поетапно започват тестовете на тол системата

14 Май 2019 | 13:28 | Агенция "Фокус"
София. От 15 май започва първия етап от тестовете на тол системата, която ще таксува тежкотоварния трафик на база изминато разстояние. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура". Тестовете ще стартират със симулации на данни за движение по републиканската пътна мрежа, а не със събиране на реални данни на терен. Целта е първо да се установи дали има добра свързаност между отделните компоненти на системата. След като тази интеграция бъде установена от екипите на Националното тол управление, ще се премине към втори етап – тестове с данни, постъпващи от бордови устройства, монтирани на транспортни средства.
За да са ефикасни тестовете, не е необходимо да има приета тарифа на тол таксите, нито окончателен обхват на покритие от пътища, за които ще се плаща тол. Експертите на Националното тол управление ще правят „сухи тренировки“ за функционалността на системата и как се работи с нея на база тестови тарифи и техническо, а не търговско покритие върху пътищата. Техническото покритие е от 10 800 км и е обхвата, заложен в заданието за разработване на системата. А тестовите тарифи са от доклада на Световната банка от 2016 г.
Поетапно през следващите месеци ще се тестват 5-те базови компонента на системата:
- таксуване на базата на изминато разстояние – генериране на данни за изминат маршрут, създаване на валидни тол-деклараци, обмен на данни по системната интерфейсна шина и фактическо определяне на таксуващите записи, респективно цената за преминатия маршрут;
- правоприлагане – проверка чрез разчитане на регистрационен номер на пътно превозно средство и отчитане на категорията на ППС за валидни данни за таксуване в системата (подадени за това ППС валидни тол декларации) и определяне дали текущото ППС е редовен потребител на пътя или нарушител;
- обслужване на клиенти - регистриране на клиент/договор, продажба на маршрутни карти през известните вече канали за продажба, промяна на данни за клиент/договор, справки за състоянието на клиент/договор.
- плащане и управление на плащанията – баланс по клиентска сметка, взаимодействие с издатели на платежни карти, в т.ч. издатели на карти за гориво,
- информационна сигурност и устойчива работоспособност на системата
По план днес и утре ще се проведе обучение на оперативните ръководители и ключовите експерти от екипа на Националното ТОЛ управление (НТУ) за провеждане на тестовете – обхват, задачи, планирани резултати, начини на оценка на резултатите. На тестовете ще присъстват експерти на Световната банка, като тяхната задача, както и до този момент, е да наблюдават, верифицират и оценяват резултатите от тестовете.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Транспортният бранш ще излезе с позиция във връзка с въвеждането на тол системата

Транспортният бранш ще излезе с позиция във връзка с въвеждането на тол системата

14 Май 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа в пресклуба на БТА представителите на всички национални браншови сдружения в сектор „Транспорт“ ще излязат с обединена позиция в областта на транспорта във връзка с въвеждането на тол системата в България, съобщават организаторите. Срещата с медиите е на тема „Транспортният бизнес за социално справедливи и прозрачни тол такси“. Тя се провежда в навечерието на обявения от МРРБ срок за начало на тестови проби на тол системата.
На събитието ще бъдат обобщени и коментирани проблемните зони, както от гледна точка на отделните сектори на транспортният бранш (тежкотоварни превози, автобусни превози, превози на горива, спедиция), така и от гледна точка на всички български граждани, потребители на стоки и услуги в страната.
Браншът ще излезе с конкретни искания, чиято цел е да гарантират в максимална степен социално справедливи и икономически обосновани тол такси, в условията на прозрачност и предвидимост при въвеждане на тол системата в България.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: Движим се в график с тол системата, обслужването на клиентите е приоритет

Проф. Олег Асенов, Национално тол управление: Движим се в график с тол системата, обслужването на клиентите е приоритет

24 Април 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
София. Движим се в график с тол системата. Това каза проф. Олег Асенов, началник отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“ в Националното тол управление по време изслушване в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той изтъкна, че на първи план е обслужването на клиенти. „Дали сме приоритет на този елемент, защото сме си взели поуки от това, което се случи около Нова година. Искаме този елемент да бъде на първо място в нашата листа от задачи, за да може да осигурим ефективната работа на функцията на обслужване“, заяви Асенов и допълни, че от 8 юни започват обучения за работа с тол системата. „Хората, които ще обслужват нашите потребители на пътя ще имат достатъчно време, за да могат да се запознаят с интерфейсите, с които ще работят“, допълни проф. Асенов. Той обясни, че към момента активно се движи и процесът на инсталиране на така наречените стационарни контролни точки. „Към момента имаме инсталирани 24 точки, въведени в експлоатация. Още 24 са в процес на изгражданите, за останалите имаме проектна документация, която предстои да бъде внесена“, допълни още началникът на отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“. „Днес имахме оперативна среща за отчет на прогреса. В момента вървят рехабилитационните дейности по подготовка за инсталации с разчет началото на май да започнем проеоборудването на тези точки, за да бъдат необходимия брой готови за въвеждане на системата към 16 август“, обясни проф. Асенов. Той съобщи, че днес ще има временно прекъсване, защото започва въвеждането на софтуера на така наречената централна компонента за тол таксуване.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация, до 20 април са установени 8 325 нарушения

Министър Петя Аврамова: Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация, до 20 април са установени 8 325 нарушения

24 Април 2019 | 16:56 | Агенция "Фокус"
София. Системата за електронната винетка е напълно завършена и въведена в експлоатация. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Министърът обяви, че от 25 март засичането на нарушителите става автоматично на база данните от мобилните контролни единици. Тя посочи, че за търговското опериране на електронната система за таксуване е постигнат съществен напредък. „Предстои да се усъвършенстват процедурите по отношение на придобиване на право за ползване чрез закупуване на електронна винетка по банков път, както и да се разшири прозорецът на кол центъра до 12 часа всеки ден, преминаване на двусменен режим на контрол и на правоприлагане“, допълни министърът.
По думите ѝ 276 608 броя проверки са извършени в периода до 20 април, в резултат на които са установени 8 325 нарушения, като потребителите на пътя са потвърдили нарушението и са платили 7202 компенсаторни такси, а за останалите са издадени 1123 акта за установяване на административно нарушение“, допълни Аврамова. По думите ѝ от гледна точка на събираемостта на средствата в резултат на контролната дейност към 19 април постъпилите средства са в размер на 565 195 лв., като 381 490 лв. от тях са постъпили в резултат на 4 940 картови транзакции, извършени на терминалите на автомобилите и 183 705 са платени по банков път. От издадените 1123 броя актове за установяване на административно нарушение приблизително 50% от нарушителите са се възползвали от правото за прекратяване на наказателното производство и са заплатили компенсаторна такса“, допълни Аврамова. Тя уточни, че предстоят за връчване 84 наказателни постановления, като 535 броя актове са издадени след 1 април 2019 г.
„Дейности по контрол и правоприлагане са упълномощени да извършват и Агенция „Митници“, екипите на КАТ „Пътна полиция“. Към момента за целите на правоприлагането са оборудвани 60 специализирани работни места за служители на Агенция „Митници“, които са разположени на ГКПП изход. Паралелно с цел увеличаване на контролния капацитет се проведе допълнителна интеграция на достъп до данни за валидност на електронна винетка чрез модул „Пътни такси и разрешителни“, част от оперативната система за граничен контрол. От 2 април 2019 г. този тип допълнителна интеграция е в тестова експлоатация с цел да бъде въведена реална такава и да се поеме потокът автомобили за предстоящите празници“, допълни още Авромова. Тя допълни, че от страна на националното тол управление е разработен интерфейс за достъп на проверка на валидна електронна винетка, който е представен за интеграция в системата, осигуряваща защитен достъп до таблетите на пътните патрули. „След анализ на сложността на задачата за интеграция е определен срок 1 юни да бъде въведена контролната функция в реална експлоатация“, заяви още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен

Министър Петя Аврамова: Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен

24 Април 2019 | 16:40 | Агенция "Фокус"
София. Полагаме усилия срокът за въвеждане на тол системата - 16 август, да бъде спазен. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Искам да ви уверя, че всички, които са назначени и работят в Националното тол-управление и екипа на АПИ и на МРРБ полагаме усилия този срок да бъде спазен“, заяви Аврамова.
Министърът обясни възприетият заедно с консултантите от Световната банка подход. „В сектора от 3,5 до 12 тона сме търсили максимално евтин вариант, даже вариантът, който сме предложили е най-евтин в Европа, така че да защитим малкия бизнес, който прави ежедневните доставки на хранителни продукти“, посочи министърът.
В сектора за превозни средства над 12 тона Аврамова отбеляза, че тарифите, които са представили на превозвачите, са средни за Европа. „При автобусите принципът, който сме искали да се спази е средствата, които до момента сме събирали от автомобилните превози като винетни такси да събираме и в бъдеще, само че тя да бъде преразпределена вътре в сектора и то по справедлив начин“, каза Аврамова.
По думите ѝ идеята е тези, които пътуват повече да заплащат повече.
„Този диалог не е затворен. Ние ще продължаваме тези срещи, така че накрая да се обединим около една тарифа, която да бъде както приемлива за бизнеса, така и за нас, и за АПИ като средства, които ние трябва да ремонтираме, рехабилитираме и да строим нови пътища в България“, допълни министърът. Министърът уточни, че обхватът на пътна мрежа все още не е предоставен в окончателния вариант. „Доизчистваме пътищата, които ще бъдат в обхвата на тол системата, но ще имат нулева ставка поради лошо състояние на пътната настилка“, уточни още министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки

Министър Петя Аврамова: От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки

24 Април 2019 | 16:28 | Агенция "Фокус"
София. От 1 март е въведен модул за превенция на дублирани плащания за електронни винетки. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. По думите ѝ след въвеждането на този модул са установени 10 такива плащания по-банков път. Тя посочи, че тъй като става дума за банкови плащания, подобен контрол не може да бъде реализиран. Управлението на плащанията е един друг ключов процес, който се осигурява от екипа на Националното тол упавление. В периода са обработени 7 932 плащания по банков път, като ръчно са обработени 746 плащания, за които е била необходима допълнителна информация, някои от които на стойност над 50 хил. лв. В рамките на отчетния период 738 007 картови транзакции са преминали през режим наблюдение, като някои от тях са били тотално проследявани. В сектор „Управление на плащанията“ са обработени 1307 жалби и заявления на граждани и фирми, като са възстановени суми по двойни плащания във връзка с 396 преписки“, коментира Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки

Министър Петя Аврамова: Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки

24 Април 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
София. Реализирани са над 2 млн. продажби на електронни винетки. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Към 20 април чрез елeктронната система за пътно таксуване на база време са реализирани 2 755 821 броя продажби на обща стойност 182 997 922 лв. 82 % от приходите са от таксуване на пътни превозни средства до 3, 5 тона, леки и лекотоварни автомобили. 3% са от автомобили с тегло между 3, 5 и 12 тона. 15 % са в резултат на закупени електронни винетки за автомобили над 12 тона“, съобщи регионалният министър. „За целите на обслужването на клиенти е въведен в експлоатация кол център, с единен номер 0700 10 876, с работно време от 9.00 до 17.30 ч. Паралелно се обслужват и постъпващите клиентски запитвания на електронен адрес“, заяви министърът и поясни, че към момента кол центърът обслужва средно по 40 обаждания на час. „За отчетния период са приети и обслужени 8 680 входящи обаждания и са проведени 1550 изходящи обаждания с уточняващ или подпомагащ потребителите на пътя характер. В същия период са обработени повече от 20 000 входящи писма, като са подготвени и изпратени 15 850 отговора, а останалите са насочени за отговор по компетентност“, обяви Аврамова. Според нея важен елемент от процеса на обслужване на клиентите е осигуряване на правото на потребителя на пътя да прехвърли електронната си винетка при смяна на регистрационния номер на автомобила. „От началото на март тази услуга се поддържа с възможност за подаване на документи изцяло по електронен път. В рамките на една работна седмица постъпват средно 910 заявки за пререгистрация, за които екипът на национално тол управление извършва действия по установяване на допустимост, процедиране на заявлението в електронната система, а именно прехвърляне на правото за ползване на пътната мрежа към новия регистрационен номер“, обясни Петя Аврамова. „В рамките на отчетния период в резултат на установения електронен обмен с Агенция „Социално подпомагане“ са предоставени права за ползване на републиканска пътна мрежа на 199 896 броя автомобили на правоимащи лица“, допълни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво

Министър Петя Аврамова: Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво

24 Април 2019 | 16:06 | Агенция "Фокус"
София. Към 20 април системата за електронни винетки функционира устойчиво. Това каза министърът на регионалното развитие Петя Аврамова по време на изслушването си в Регионална комисия за напредъка по въвеждането на електронната система за таксуване, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Основен приоритет в дейността на националното тол управление беше въвеждането в експлоатация на етап 1, а това е всъщност таксуването на база време, така наречената електронна винетка“, посочи министър Аврамова. „Мрежата за обслужване на клиенти на национално тол управление се развива непрекъснато. Към 19 април беше открит нов модерен център на ГКПП „Дунав мост – Русе“, заяви Петя Аврамова.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

Министър Петя Аврамова: От 15 май започва тестването на тол системата

18 Април 2019 | 20:55 | Агенция "Фокус"
Враца. Изграждането на пътя между Ботевград и Видин е приоритет за правителството. Това заяви във Враца министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, която взе участие в дискусията „Европа в нашия дом“, съобщиха от пресцентъра на МРРБ. Министърът посочи, че за изграждането на трасето от Ботевград до Мездра, което е разделено на два лота, са подадени съответно 9 оферти за първия лот и 6 оферти за строителството на втория участък. „В момента комисия към Агенция „Пътна инфраструктура“ разглежда подадените оферти, така че се надявам в най-скоро време да имат готовност да отворят и ценовите предложения, да имаме избран изпълнител и да стартираме строителните дейности“, коментира тя. Петя Аврамова напомни, че този път плащането ще е в края, когато бъдат построени обектите и имат акт 16, с което се очаква строителите да работят максимално бързо и качествено. Тя добави, че се работи активно и за магистралата от Видин до Враца. От Видин до Монтана има изготвени технически проекти за отсечките от Видин до Димово и от Димово до Ружинци, както и от Ружинци до Монтана. Процедира се парцеларният план за първия етап и се извършват отчуждителни процедури. До края на годината ще обявим тръжните процедури за отсечката от Видин до Ружинци, а в последствие и от Ружинци до Монтана, където технически проектът е напреднал, каза Аврамова. И допълни, че се предвижда и рехабилитация на съществуващото трасе по Е-79 от Враца до Мездра. Предстои да завърши и рехабилитацията на пътя до пещерата „Леденика“, който се финансира от ОП „Региони в растеж“.
43,2 млн. лв. без ДДС от Оперативна програма „Околна среда 2014 – 2020 г.“ ще бъдат инвестирани в модернизация на ВиК мрежата в област Враца, информира още регионалният министър. Средствата са предвидени в проектното предложение на ВиК – Враца за безвъзмездна финансова помощ по програмата, каза министърът и допълни, че предвидените инвестиции са за четири населени места в областта: Бяла Слатина, Враца, Козлодуй и Мездра, разпределени по 3 компонента за реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа и на довеждащ водопровод за гр. Враца, както и реконструкция, рехабилитация и частично доизграждане на вътрешна водопроводна мрежа на Мездра, Козлодуй и Бяла Слатина. В резултат ще бъде реконструирана и доизградена водоснабдителна мрежа с дължина близо 54 километра, както и реконструиран близо 800 метра довеждащ водопровод.
На форума регионалният министър подчерта, че МРРБ има сключени споразумения с няколко общини от областта за финансиране на ВиК обекти.
По Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014 – 2020 в област Враца се инвестират 64,4 млн. лв., стана ясно още по време на форума. Средствата са за изпълнението на 33 проекта за подобряване на градската среда, образователната, пътната, социалната и здравна инфраструктури.
24 млн. лв. са вложени по Националната програма за енергийна ефективност за изпълнението на мерки за енергийна ефективност на 36 жилищни сгради в областта, съобщи министър Аврамова и допълни, че правителството обсъжда варианти за продължаване на програмата, така че да бъде изготвен нов модел за повишаване на енергийната ефективност на жилищата в България.
Техническото изграждане на тол системата върви в график и към 16 август ще имаме готовност за пускането й, коментира Аврамова пред медии. Тя обясни, че от 15 май започват тестове на отделните елементите на системата. „Стартирали сме диалог с браншовите организации, с превозваческите фирми, представили сме един вариант на тарифа, който е обект на обсъждане. В скоро време ще представим и карта на пътищата, които ще обхваща тол системата. От 20 хил. км републиканска пътна мрежа, в нея ще бъдат включени 10 800 км, като част от тях, въпреки че са в обхвата, ще имат нулева ставка поради лошо експлоатационно състояние“, каза Аврамова. Регионалният министър каза още, че магистралите са само 4% от републиканската пътна мрежа. „Много сме закъснели с въвеждането на тол системата, а средствата, които ще се генерират от нея, са необходими за рехабилитация и изграждане на нови пътища, както и на магистрали. Продължаваме диалога, аз се надявам той да е конструктивен. В рамките на този диалог ще коментираме обхвата и размера на тарифите“, каза Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Манов Генов, БСП: Предложеният вариант на тол системата ще излезе доста скъпичък на българските данъкоплатци

Манов Генов, БСП: Предложеният вариант на тол системата ще излезе доста скъпичък на българските данъкоплатци

18 Април 2019 | 19:30 | Агенция "Фокус"
София. Предложеният вариант на тол системата ще излезе доста скъпичък на българските данъкоплатци. Това каза за предаването „Червена линия“ по Радио „Фокус“ народният представител от ПГ на "БСП за България" и член на Регионална комисия Манол Генов. Той обърна внимание, че един път са дадени пари за консултации със Световната банка по тол системата. „Имаме друг договор с банката, за да ни научат как да я прилагаме. Случва се така, че процентът, който трябва да се отдели, за да обслужва цялата система, въобще не е малък и варира около 20%. Това поставя много въпросителни как и защо това е направено по този начин? БСП излезе с позиция, за да защити интереса на превозвачите и на хората, които ползват услугата транспорт. Ние предложихме редукция на обхвата на тази система. Предложихме автобусите да не плащат тол таксите, а да плащат само винетките, които плащат досега. Автобусни линии, които кръстосват из страната имат сключени договори, оферирани цени на билетите. Това може да доведе до рязко поскъпване на цените на тази услуга, която в ще се отрази рязко на джоба на българския гражданин, който ползва този вид транспорт“, коментира Манол Генов.
По думите му друг е въпросът с бизнеса. „Един път той вози. Втори път има бизнеси, които се ползват от тази услуга. При евтините стоки, които се превозват, ще бъде изключително високо отражението на стойността на тол таксата в калкулираната цена на транспорта. Затова предлагаме да бъде намален обхватът на тол таксите, той да важи само за магистралите и първокласните пътища и по всеки един маршрут и по всяко едно разстояние от точка А до точка B да има алтернативни маршрути, които да са безплатни и те да не подлежат на тол такси“, подчерта народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Манол Генов прогнозира, че тази система едва ли ще заработи на 16 август предвид несъвършенствата, като има и предвид случващото се в момента. „Готовността на Пътната агенция клонеше към нула в края на годината. Сега се правят някакви проби. Има новоназначена тол полиция. Какво тя проверява, как проверява и дали тези първоначални тестове, с които се работи в момента ще дадат своя резултат до 16 август, е дълбоко съмнително“, обясни Генов. По думите му самата наредба, която регулира и регламентира цените, които се предлагат за тол таксите, е изключително несъвършена. „Тук не е взета и препоръката на Световната банка, която и ние предлагаме, а именно цените за тол такстите да бъдат 60% от предложените максимални цени от банката, да може тази система да се изпробва, да се видят нейните недостатъци, които впоследствие да бъдат отстранявани“, уточни още народният представител от ПГ на „БСП за България“.
Той обясни, че БСП не е против това ползващите услугата да плащат. „Виждаме вече години наред проблема с ремонта, с рехабилитацията на пътищата“, каза той и го определи като системен. По думите му състоянието на част от 20 хил. км от репубилканската пътна мрежа е изключително лошо. „Същото е експлоатационното състояние за общинските пътища. Дълбоко се съмняваме, че тази система ще заработи на 16 август“, посочи още Манол Генов.
Попитан дали прогнозира проблеми с тол системата, Генов обясни, че и превозвачите няма да бъдат съгласни. „Чуваме вече техния глас, техните протести след излизане на предложената наредба. Мисля, че ще има голям отпор от превозваческия бизнес за приеманото й в този й вид. Според мен няма достатъчно технологично и физическо време. Ние много пъти питахме от парламентарни трибуна и по други поводи защо я няма тази наредба. Трябва да се чуе гласът на всички, които ще плащат и които ще ползват тази услуга“, обясни още той.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Халил Летифов, ДПС: Отложен старт на тол системата е възможен вариант

Халил Летифов, ДПС: Отложен старт на тол системата е възможен вариант

18 Април 2019 | 08:44 | Агенция "Фокус"
София. Отложен стар на тол системата е възможен вариант. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ председателят на Транспортната комисия в НС и депутат от ПГ на ДПС Халил Летифов. По думите му необходим е широк дебат със всички заинтересовани страни, за да се избере максимално щадящ вариант- така че системата да заработи, но от друга страна това заработване да се случи в един по дълъг период, в който и превозвачите, и бизнесът да се адаптират към новите финансови промени, които със сигурност ще рефлектират върху стоките и услугите. „Притеснението за увеличение на цените е реално, други са моментите дали това няма да се използва спекулативно, но за да можем да преценим трябва да се направи този анализ и то с всички заинтересовани страни заедно – колко е първоначалното увеличение, за каква категория, тяхната екологична оценка и тяхното състояние в евро 2, 3, 4 - това също ще допринася за по-високата такса. Трябва да се води дебат, но трябва да се води с по-широк кръг и по-продължително време, за да се намери една максимално допирна среда, в която да може да сработи ТОЛ системата. Най-притеснителното не е самата свързаност, тя така или иначе ще се случи, дори и да има някакви дефекти в началото, по-важно е всичките тези участници в тези процеси, които ще бъдат конкретно ощетени, добре да разберат, добре е да участват и да се намери този вариант, който е щадящ“, каза той. Халил Летифор коментира още, че имайки предвид лошия опит с винетките, притесненията за успешен старт на тол системата са основателни. Ако се спазят заложените срокове за тестови период, то най-късно до юни месец тарифите и конкретните пътища, които ще бъдат облагани с такси трябва да бъдат представени за обществено обсъждане, каза той.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Йордан Младенов, БСП за България: Над 200 млн. лв. бяха изразходени за тол система, която не работи ефективно

Йордан Младенов, БСП за България: Над 200 млн. лв. бяха изразходени за тол система, която не работи ефективно

15 Април 2019 | 10:55 | Агенция "Фокус"
Пазарджик. Над 200 млн. лв. бяха изразходени за тол система, която не работи ефективно и за пореден път постави въпроса за модела на провеждането на обществените поръчки в България. Това заяви народният представител от „БСП за България” Йордан Младенов, който взе участие в дискусия с местния бизнес на тема „Община Пещера – днес и утре”, съобщиха от пресцентъра на БСП - Пазарджик. На срещата бяха изразени опасения, че цената на превоза ще се увеличи многократно, а това ще се отрази в поскъпването на стоките. Близо 15% от събраните средства потъват, 7% отиват за заплати в новата структура на система, която трябва да е електронна, а бяха назначени 1000 служители и 7% във фирма, която се явява конкурент на държавата в продажбата на винетки, посочи Младенов. Освен притеснения от въвеждането на тол таксите, представителите на бизнеса поставиха въпроса и за увеличението на такса битови отпадъци с 30% от управляващите в община Пещера, което ще доведе до допълнителни тежести върху местната икономика. Изтичането на млади хора в големите градове и зад граница бе също сред коментираните проблеми. В рамките на срещата бяха представени и акценти от „Визия за Пещера”, част от цялостната програма за промяна на БСП – „Визия за България”. Народният представител Йордан Младенов посочи, че сред мерките за стимулиране на бизнеса са предвидени намаляване на административните пречки, ограничаване на корупцията, обновяване на инфраструктурата, подобряване на работата на съдебната система.
В срещата по поставените от бизнеса проблеми участие взеха и председателят на БСП – Пещера Гълъбина Карамитрева и общинските съветници Фаня Иванова, Георги Смилянов и Стоян Радин.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КРИБ настоява за отлагане на ТОЛ системата до началото на следващата година

КРИБ настоява за отлагане на ТОЛ системата до началото на следващата година

15 Април 2019 | 10:51 | Агенция "Фокус"
София. Във връзка с публикувания проект за проектиране, изграждане и въвеждане на електронна система за събиране на такси за ползване на републиканската пътна мрежа на база изминато разстояние и интегрирането на системата, ръководството на Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България - КРИБ счита, че преди всичко е необходимо да бъдат взети предвид становищата на всички засегнати страни. Това се посочва в становище на КРИБ.
От Конфедерацията отбелязват, че цялостното им становище по отношение на въвеждането на ТОЛ системата е положително, но при условие, че бъдат спазени изискванията за равномерно въвеждане и пропорционалност на таксуването за всички участници в движението, така както е заложено в Директива 2011/76/ЕС на Европейския парламент и на Съвета от 27 септември 2011 година за изменение на Директива 1999/62/ЕО относно заплащане на такси от тежкотоварни автомобили за използване на определена инфраструктура.
"С цел оптимизиране на транспортната система в съответствие с общата транспортна политика на Европейския съюз следва да бъде преосмислен обхватът на таксуваните участъци от републиканската пътна мрежа. В така предложения обхват са включени 92% от първокласните пътища в страната, а с третокласните пътища делът се равнява на 82% от цялата пътна мрежа, за които ще трябва да се плащат такси за изминато разстояние. Това включва автомагистрали, пътища клас I, II и III. Така България става единствената страна в Европа, в която се таксуват автомагистрали, първокласни, второкласни и третокласни пътища. Същевременно България е на първо място в Европа по транспортен дял на транзитен трафик (40%), което означава, че в страната ни транзитният трафик има най-голямо негативно влияние върху пътната мрежа. По-тази причина по-приемлив вариант би бил в обхвата на системата да бъдат включени само автомагистралите и онази част от пътищата от клас I, които са част от транс-европейската пътна мрежа. По този начин системата за таксуване ще бъде насочена основно към транзитното движение и едновременно с това ще даде алтернатива на превозвачите, които работят на българския пазар", посочват в позицията си от КРИБ.
Те отчитат още, че към настоящия момент интегрирането на системата за събиране на таксите не е свързано с Национална агенция за приходите и Агенция „Митници“, което е предпоставка за основателни съмнения относно прозрачното събиране и разходване на сумите. "В тази връзка предвидената цел за събиране – 1,3 млрд. лева на година изглежда повече от съмнителна. Още повече ако се вземе предвид оценката на основния консултант, че АПИ има капацитет да усвоява годишно не повече от 800 млн. лева. А към планираните приходи от ТОЛ таксите трябва да се добавят и 300 млн. лв. от винетките", изтъкват от КРИБ.
"Също така преди въвеждане в експлоатация на системата следва да бъде направена оценка на въздействието, която със сигурност ще бъде основание както за преосмислянето на обхвата й, така и за плавното и поетапното въвеждане на системата. Към настоящия момент обаче най-важното обстоятелство е, че системата не е готова и няма да бъде готова преди края на първо тримесечие на 2020 година. По тази причина събирането на ТОЛ такси в аванс или на „зелено“ граничи с въвеждането на нов данък или просто с престъпление", допълват те.
"Във връзка с гореизложеното КРИБ и неговите секторни сдружения настояват за отлагане на стартирането на ТОЛ системата до началото на следващата година или по-точно докато не бъдат изпълнени горните условия. В допълнение, за да се гарантира ефективността на системата, е задължително да бъде публикуван Доклад за ефективността на системата след извършените 6 месечни тестове, описани по техническото задание към публичната процедура за ТОЛ системата с цел да не бъдат допуснати технически затруднения при стартирането на последната, което да доведе до блокирането на транспорта в България", посочват от Конфедерацията, като допълват, че все още са пресни впечатленията от провала на старта на системата на електронните винетки и свързаната с този провал лавина от оставки в правителството.
В заключение КРИБ и неговите секторни сдружения изразяват своята готовност да предоставят технически и експертен ресурс на Министерството на регионалното развитие и благоустройството за изготвяне на аргументиран и задълбочен план за действие.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Данчев, БСП: Предлагаме обхватът на тол системата да бъде само върху магистрали и пътища, а да се запази винетната система за автобусите

Димитър Данчев, БСП: Предлагаме обхватът на тол системата да бъде само върху магистрали и пътища, а да се запази винетната система за автобусите

12 Април 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
София. Предлагаме вариант за тол системата, в който обхватът да бъде само върху магистрали и пътища и да се запази винетната система за автобусите. Това каза народният представител от ПГ на „БСП за България“ Димитър Данчев по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Правителството обяви, че има намерение след 16 август да въведе така наречената тол такса за използване на пътната мрежа за тежкотоварните средства над 3, 5 тона. Преди малко повече от седмица това дългоочаквано предложение за размера на таксите и обхвата на пътната мрежа, която ще бъде таксувана за тежкотоварните превозни средства беше обявена от МРРБ“, обясни той. „Разбира се, в мига, в който това беше обявено, както очаквахме от БСП предизвика съответния скандал в средите на превозвачите“, коментира Данчев. „МРРБ възложи на Световна банка и заплати за изработването на доклад, който да разгледа различни варианти за обхвата на тол системата от гледна точка на пътната мрежа и за размера на таксите, с които да бъдат таксувани отделните видове превозни средства“, обясни депутатът и уточни, че Световната банка е предложила три варианта. Според него обаче МРРБ не ги е взело дори за сведение. „В своето предложение министерството предлага четвърти вариант, който няма нищо общо с останалите три на Световна банка“, заяви Димитър Данчев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: До края на месец март са предоставени 5 306 електронни винетки на хора с увреждания в областта

Кюстендил: До края на месец март са предоставени 5 306 електронни винетки на хора с увреждания в областта

8 Април 2019 | 21:04 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. До края на месец март са предоставени 5 306 електронни винетки на хора с увреждания в областта. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил Радостина Васева, директор на Регионална дирекция за социално подпомагане. Приемът на заявления е започнал от началото на годината. Правоимащи са хората с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност или вид и степен на увреждане и лица или семейства, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. Тази група хора имат право да получат безплатно една годишна винетна такса за един собствен или съпружеска имуществена общност лек автомобил с обем на двигателя до 2000 куб. см и мощност до 117,64 kW – 160 к.с.
Тя информира също, че 185 семейства от областта са санкционирани заради отсъствия на децата им от училище, по данни за периода от декември 2018 година до март 2019 г. Санкциите са наложени заради отсъствие на децата 5 учебни часа, без уважителни причини. Броят на провинилите се деца е 208 за цялата област. Наложени са санкции и на 57 семейства, чиито деца са отсъствали от задължителните часове в предучилищната подготовка. При тях става въпрос за отсъствие повече от три дни без уважителни причини. Броят на тези деца е 58.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Тол таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти

Министър Петя Аврамова: Тол таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти

2 Април 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Сливен. Тол таксите няма да се отразят значително върху цените на хранителните продукти. Това съобщи в Сливен министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Сливен. Министър Аврамова посочи, че логиката на определяне на тол тарифите е следната: автомобилите от 3.5 до 12 т, които са най-масовият транспорт и осъществяват вътрешните превози на стоки, ще бъдат с най-ниски тарифи, така че таксите да не се отразят върху хранителните продукти. Министър Аврамова нарече спекулации твърденията, че тол таксите ще доведат до сериозно увеличение на храните. „Изчисления на Световната банка са показали, че най-голямото увеличение в потребителската кошница ще бъде за минералната вода и безалкохолните напитки – около 4%. В другата категория за тежкотоварни автомобили ще важи принципът, който руши и замърсява повече, ще плаща повече", посочи министър Петя Аврамова. По думите ѝ за автобусните превози ще има много ниска тол тарифа, защото те изпълняват и социална функция. Тя добави, че тези средства, които държавата сега взима под формата на винетна такса, ще бъдат заплащани като тол тарифа. „Всъщност преразпределението ще бъде вътрешно във сектора. Който пътува повече, ще заплаща повече, защото тол таксата е на база изминато разстояние“, каза още министър Аврамова. По думите ѝ увеличението на тол таксите за товарните и автобусни превози са коментирани вчера на среща между МРРБ и превозвачите. „След като министерството предостави поискана от превозвачите информация, ще бъде насрочена нова среща. Най-вероятно тя ще се състои следващата седмица", посочи Аврамова.
Министър Петя Аврамова добави, че ВиК – Сливен ще получи над 112 млн. лв. по европейски проект по ОП „Околна среда“, като част от тези средства са предназначени за довеждащи водопроводи до пречиствателната станция за питейни води на Сливен. „Министерството има готовност до 2020 година да размрази обекта, да бъде актуализиран проектът и да бъдат довършени останалите 10% от строителните дейности", заяви министърът.
Министър Аврамова е в Сливен за участие в няколко събития, който са част от Националната кампания, насочена към младите хора „10 причини да остана в моя Сливен“. По- късно регионалният министър ще участва в дискусия за регионалното развитие и европейската солидарност.
Людмила ЙОРГОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цените на тол таксите за камиони до 12 т. в България ще са най-ниските за Европа (ОБЗОР)

Цените на тол таксите за камиони до 12 т. в България ще са най-ниските за Европа (ОБЗОР)

1 Април 2019 | 17:48 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започва разговори с превозвачите за размера на таксите, които ще се начисляват за използване на републиканската пътна мрежа с въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили над 3,5 тона от 16 август 2019 г. Тарифите са изработени от експерти на Световната банка, която е консултант на Агенция „Пътна инфраструктура“. Изискването на МРРБ беше да се предложат цени, по-ниски от средноевропейските, които обаче да отчитат географското ни положение. Приходите от тол таксите ще осигурят допълнителен ресурс за ремонт и изграждане на пътища. При изработването на тарифите МРРБ се водеше и от политиката цените да са такива, че да не доведат до поскъпване на основните продукти от потребителската кошница. МРРБ ще предложи за най-масовият тежкотоварен транспорт между 3.5 тона и 12 тона таксата да е около 10 ст. За по-тежките автомобили таксите ще са по-високи. На този етап предложението е да се таксуват около 50% от републиканската пътна мрежа, т.е. около 10 000 км. Останалите 10 000 км и 20 000 км общинска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили над 3.5 т след въвеждането на тол-а.
На брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова обясни, че основният принцип на тол таксите ще е - който руши и замърсява повече, да плаща повече. Тя уточни, че цените за автомобилите от 3,5 т. до 12 т., заложени в предложението на Световната банка, са най-ниските в Европа. Цените на тол таксите за автомобилите над 12 тона са средни, а за автобусите тарифата също е една от най-ниските. „Общите приходи, които са заложени да бъдат събрани, са в същия размер, който държавата получава като средства от винетки от тези превозвачи. Т.е. държавата ще събира същия размер от тези превозвачи като обща сума, но в самия бранш тежестите ще бъдат преразпределени – тези, които пътуват повече, ще заплащат повече“, заяви Аврамова. Тя обясни, че тол системата е тежка и трудна, но безкрайно необходима реформа, защото близо 70% от българите смятат, че е по-справедливо тежкотоварните автомобили да заплащат повече за пътуването по републиканската пътна. Аврамова посочи, че се очаква да се появят множество спекулации по отношение повишаване цените на хранителните продукти и билетите за автобусния транспорт, затова Световната банка е изготвила сравнителни таблици. Като пример тя даде Германия, където при въвеждането на тол системата също е имало спекулации за увеличение на цените на продуктите със 7-8%, след което се оказва, че реалното увеличение е с 0,15%. „България ще бъде с една от най-евтините като издръжка тол система - около 15% от общите приходи ще отиват за издръжка“, заяви Аврамова. Според Световната банка 1,160 млрд. лв. ще бъдат приходите от тол такси за година.
Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков посочи, че разговорите с превозвачите започват от 1 април и ще продължат колкото е нужно, за да се намери най-добрият вариант до 16 август, когато тол системата трябва да влезе в сила. „Реверансът, който правим с това предложение за цени, е към онези автомобили, които возят на къси разстояния – вътрешните превози. При автобусите и камионите от 3,5 т. и 12 т. цените ще са най-ниски в ЕС точно за да направим реверанс към българския бизнес“, заяви Нанков. „Ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш. На превозвачите много им се струпа – пакета „Макрон“ и т.н., затова проявяваме разбиране към тях, но това, което сме започнали като политика, ще успеем да го довършим“, каза още Нанков.
Цветилена СИМЕОНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Олег Асенов, АПИ: Изграждането на втория етап от тол системата върви по график

Проф. Олег Асенов, АПИ: Изграждането на втория етап от тол системата върви по график

1 Април 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Изграждането на втория етап от тол системата върви по график. Това каза на брифинг проф. Олег Асенов - началник отдел „Управление на информационните системи и инфраструктура“ в Националното ТОЛ управление в АПИ, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Проф. Асенов обясни, че по време на срещата с превозвачите днес е била обменена информация на експертно ниво, за да се достигне до справедливо решение, което да отговаря на реалните потребности на пътната инфраструктура в България. „От утре буквално започват да текат редовни такива срещи с бранша, за да може да постигнем съгласие за политиките по транспорта“, заяви проф. Асенов. По думите му изграждането на втория етап от тол системата върви по график, като повече от месец вече се провеждат „сухи тренировки“.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: България ще бъде с една от най-евтините като издръжка тол система

Министър Петя Аврамова: България ще бъде с една от най-евтините като издръжка тол система

1 Април 2019 | 15:58 | Агенция "Фокус"
София. Според Световната банка България ще бъде с една от най-евтините като издръжка тол система - около 15% от общите приходи, ще отиват за издръжка. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Срещата с превозвачите днес беше по-скоро емоционална. Нормално е, че когато кажем на някого, че трябва да заплаща повече за нещо, той ще реагира емоционално. Разбрахме се да им предоставим повече информация, за да обсъдим вариантите за намаляване на разликите между категория Евро 1 и Евро 6, както и трансформации вътре в самата тарифа. Знаехме предварително, че това ще предизвика бурно коментари от страна на бранша, но смятаме, че до консенсус трябва да се стигне в диалог, защото това е важна реформа за пътния бранш“, обясни министър Аврамова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Николай Нанков: На превозвачите им се струпа много, с тол системата ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш

Зам.-министър Николай Нанков: На превозвачите им се струпа много, с тол системата ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш

1 Април 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
София. На превозвачите им се струпа много, с тол системата ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш. Това каза на брифинг зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „С тол таксата ще възстановим справедливостта в пътния сектор. Европейският, солидарният модел е точно този – този, който натоварва повече пътя, плаща повече“, заяви Нанков. Той посочи, че днешната среща с преводачите няма да бъде единствена, разговорите ще продължат, като за 16.00 ч. днес е предвидена среща с автобусните превозвачи.
„Разглеждаме вариант, при който 10 700 км от републиканската пътна мрежа да бъде толувана. Ние няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш. На превозвачите много им се струпа – пакета „Макрон“ и тн. Затова проявяваме разбиране към тях, но това, което сме започнали като политика, ще успеем да го довършим“, каза още регионалният зам.-министър. Нанков посочи, че като цифра в доклада на Световната банка е заложено 1,160 млрд. лв. да бъдат приходите от тол такси за година.
„Реверансът, който правим с това предложение за цени, е към онези автомобили, които возят на къси разстояния – вътрешните превози. При автобусите и камионите от 3,5 т. и 12 т. цените ще са най-ниски в ЕС точно за да направим реверанс към българския бизнес“, заяви Нанков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Цените на тол таксите за автомобилите от 3,5 до 12 тона, заложени в предложението на Световната банка, са най-ниските в Европа

Министър Петя Аврамова: Цените на тол таксите за автомобилите от 3,5 до 12 тона, заложени в предложението на Световната банка, са най-ниските в Европа

1 Април 2019 | 15:36 | Агенция "Фокус"
София. Цените на тол таксите, които са заложени в предложението на Световната банка за автомобилите от 3,5 до 12 тона, са най-ниските в Европа. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Аврамова посочи, че цените на тол таксите за автомобилите над 12 тона са средни за Европа, а за автобусите тарифата е ниска. „Като общите приходи, които са заложени да бъдат събрани, са в същия размер, който държавата получава като средства от винетки от тези превозвачи. Т.е. държавата ще събира същия размер от тези превозвачи като обща сума, но в самия бранш тежестите ще бъдат преразпределени – тези, които пътуват повече, ще заплащат повече“, заяви Аврамова. Тя обясни, че МРРБ търси конструктивен диалог с транспортния бранш. „Очакваме да се появят множество спекулации по отношение повишаване цените на храните и билетите за автобусния транспорт, затова Световната банка изготви сравнителни таблици. За пример – в Германия при въвеждането на тол системата също е имало спекулации за увеличение цените на продуктите със 7-8%, след това се оказва, че реалното увеличение е 0,15%. И още нещо - не цялата републиканска пътна мрежа влиза в обхвата на толуването – около 50% ще бъде със заплащане по преминаване по нея“, коментира Петя Аврамова. По думите ѝ това е необходима, важна и тежка реформа в пътния сектор. „Някои от второкласните и третокласните пътища, които са в добро състояние, ще бъдат включени в тол системата“, каза още регионалният министър.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Основният принцип на тол таксите ще е- който руши и замърсява повече, да плаща повече

Министър Петя Аврамова: Основният принцип на тол таксите ще е- който руши и замърсява повече, да плаща повече

1 Април 2019 | 15:20 | Агенция "Фокус"
София. Основният принцип на тол таксите ще е, който руши и замърсява повече, да плаща повече. Това каза на брифинг министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашите партньори от Световната банка изготвиха тарифи за тол системата. Тарифата, която днес представихме пред превозвачите, е консервативен вариант, който искаме да обсъдим“, заяви Аврамова и посочи, че никой не е смятал, че разговорите ще бъдат тихи и смирени. „Това всъщност е една тежка, трудна, но безкрайно необходима реформа. Близо 70% от българите смятат, че е по-справедливо тежкотоварните автомобили да заплащат повече за пътуването по републиканската пътна мрежа, коментира тя. „Около 1 млрд. лв. са необходими на година, за да може АПИ да изпълнява своите задължения и да се движим по добра пътна мрежа“, обясни регионалният министър. Тя посочи, че на превозвачите е представена комбинация от тарифи за различните превозни средства, както и в зависимост от екологичния клас. „Основният принцип, който е приложен, е този, който руши повече, да плаща повече и който замърсява повече, да плаща повече“, обясни Аврамова.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МРРБ предлага тол таксата да е около 10 ст.  за километър

МРРБ предлага тол таксата да е около 10 ст. за километър

1 Април 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
София. Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) започва разговори с превозвачите за размера на таксите, които ще се начисляват за използване на републиканската пътна мрежа с въвеждането на тол системата за тежкотоварни автомобили над 3.5 тона от 16 август 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Тарифите са изработени от експерти на Световната банка, която е консултант на Агенция „Пътна инфраструктура“. Изискването на МРРБ беше да се предложат цени, по-ниски от средноевропейските, които обаче да отчитат географското ни положение. Приходите от тол таксите ще осигурят допълнителен ресурс за ремонт и изграждане на пътища.
При изработването на тарифите МРРБ се водеше и от политиката цените да са такива, че да не доведат до поскъпване на основните продукти от потребителската кошница. МРРБ ще предложи за най-масовият тежкотоварен транспорт межди 3.5 т и 12 тона таксата да е около 10 ст. За по-тежките автомобили таксите ще са по-високи.
На този етап предложението е да се таксуват около 50 % от републиканската пътна мрежа, т.е. около 10 000 км. Останалите 10 000 км и 20 000 км общинска пътна мрежа ще са безплатни за тежкотоварните автомобили над 3.5 т след въвеждането на тола.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация

Министър Петя Аврамова: 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация

29 Март 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Букурещ. 67 хил. електронни винетки на обща стойност над 2 млн. лв. са продадени на автомобили с румънска регистрация, което нарежда Румъния на второ място след Турция по ползватели на републиканската пътна мрежа от чужбина. От тях близо 37 000 са за леки коли, а над 30 000 – за тежкотоварни над 3.5 тона. Това съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова на среща с вицепремиера и министър на регионалното развитие и администрацията на Румъния Василе-Даниел Сучу в Букурещ, съобщиха от Правителствената информационна служба. Там тя взе участие в съвместното заседание на правителствата на България и Румъния.
Министър Аврамова запозна румънския си колега с въведената от 1 януари 2019 г. в България електронна винетка и с предстоящата тол такса за тежкотоварните автомобили над 3,5 тона от 16 август т.г.
Тя отбеляза, че с наближаване на Великден и Гергьовден, както и на летния сезон продажбите на е-винетки ще се увеличават. Данните показват, че през 2018 г. Румъния заема първо място сред чуждестранните пазари по брой туристически посещения в България – 1 377 009, като спрямо 2017 г. се отчита ръст от 20.9%. По Великден и Гергьовден в Балчик, Албена, Златни пясъци, Св. св. Константин и Елена и Слънчев бряг традиционно идват много румънски гости. Затова е добре да водачите да използват всички канали за купуване на електронни винетки.
"Най-бързият и удобен начин за плащане е през интернет", подчерта министър Аврамова. Само след няколко минути винетките са вече активни и може спокойно да се пътува по платената пътна мрежа в страната. Това спестява и време при влизане в България на граничните пунктове. Електронни винетки могат да бъдат купени онлайн от интернет страниците www.bgtoll.bg, www.vinetki.bg, www.А1.bg и чрез безплатно мобилно приложение BGTOLL. Други канали за придобиване са „Български пощи“, офисите на Easy Pay, бензиностанциите ОМВ и „Лукойл“.
За улеснение на румънските водачи на ГКПП „Дунав мост“ край Русе работят 4 терминала за самотаксуване и едно гише за продажба на е-винетки, на което може да се плати и в брой. На ГКПП „Дунав мост 2“ има два терминала за самотаксуване и едно гише за продажба. По един терминал има и на граничните контролно пропускателни пунктове Силистра, Дуранкулак и Кардам.
Двамата министри обсъдиха транспортната свързаност между България и Румъния. Министър Аврамова информира колегата си, че до началото на летния сезон ще бъдат ремонтирани пътища, които се използват най-често от румънските туристи.
Едно от най-натоварените трасета е второкласният път Варна - Добрич - Кардам, който обхваща потока от туристи към курортите в Добричка, Варненска и Бургаска област. През миналата година от него бяха ремонтирани 30 км със средства по ОП "Региони в растеж"2014-2020. През тази седмица започват ремонтни дейности на оставащия 12-километров участък.
Важен е и пътят Силистра - Добрич - Оброчище, който поема туристическия поток от „Дунав мост“ край Русе и от ГКПП „Силистра – Кълъраш“. Пътят е в добро експлоатационно състояние с изключение на близо 11-километрова отсечка, която е в ремонт. Предстои завършване на строително-монтажните работи преди Великден, за да не се затруднява трафикът.
В момента приключват дейностите по обновяване на хоризонталната маркировка на територията на област Добрич и на път I-9 Дуранкулак - Варна – Бургас, който е един от най-натоварените в летния сезон, защото се използва за връзка с КК „Албена“ и КК „Златни пясъци“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

27 Март 2019 | 07:36 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради провеждането на тестове на системата за продажба на електронни винетки е възможно потребителите да изпитат затруднения при покупката на винетка. Тестовете ще се проведат от 22.00 часа до 04.00 часа днес и на 28 март.
От Националното тол управление молят клиентите, които желаят да купят електронна винетка в този период и системата се окаже недостъпна, да опитат отново.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

АПИ: Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки

26 Март 2019 | 17:29 | Агенция "Фокус"
София. Ще се проведат тестове на системата за продажба на електронни винетки. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Заради провеждането на тестове на системата за продажба на електронни винетки е възможно потребителите да изпитат затруднения при покупката на винетка. Тестовете ще се проведат на 26, 27 и 28 март в интервала от 22.00 часа до 04.00 часа.
От Националното тол управление молят клиентите, които желаят да купят електронна винетка в този период и системата се окаже недостъпна, да опитат отново.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Възстановили сме средствата на голяма част от платилите винетката си  няколко пъти

Министър Петя Аврамова: Възстановили сме средствата на голяма част от платилите винетката си няколко пъти

7 Март 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Възстановили сме средствата на голяма част от платилите винетката си няколко пъти. Това съобщи по време на дискусия от платформата за граждански диалог „Европа в нашия дом“ в Ритуалната зала на Община Велико Търново министърът на регионалното развитие и благоустройство Петя Аврамова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя припомни, че в първите дни на 2019 година при стартирането на електронната система за продажба на винетки се е получил проблем, който е бил констатиран от фирмата-изпълнител и е бил отстранен. „Действително има хора, които са платили два или три пъти винетка. Ние приемаме документи на всички, които са имали проблем с плащанията. Минава процедура в Агенция „Пътна инфраструктура“ и възстановяваме средства. На голяма част то тези, които имаха този проблем, средствата са възстановени, а на другите продължават да се възстановяват. Най-голям е броят на тези, заплатили два пъти винетка. Плащането може да бъде проследено. IT специалисти изваждат справка за всеки конкретен случай къде и колко е платено“, посочи Петя Аврамова. Тя допълни, че им един случай на винетка, платена четири пъти.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Единадесет са молбите за възстановяване на суми за купени електронни винетки, които не са отразени в системата

АПИ: Единадесет са молбите за възстановяване на суми за купени електронни винетки, които не са отразени в системата

7 Март 2019 | 15:15 | Агенция "Фокус"
София. В Национално тол управление са постъпили общо единадесет молби за възстановяване на суми при покупка на електронна винетка. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Парите са изтеглени от сметките на потребителите, но в системата не е отразено, че винетката е купена. Тези случаи са констатирани в първите дни на месец януари, когато имаше технически затруднения със системата. Постъпилите молби са обработени - на част от потребителите са върнати средствата, на останалите предстои да бъдат възстановени.
Случаят на семейството от град Пазарджик, за който съобщават медии, е сред подадените единадесет молби. Той е разгледан и предстои да им бъде възстановена сумата. Настъпило е забавяне поради необходимостта от повторна проверка и потвърждаване на плащането.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Между 23.00 и 24.00 часа ще се проведе профилактика на платформата за продажба на е-винетки

АПИ: Между 23.00 и 24.00 часа ще се проведе профилактика на платформата за продажба на е-винетки

20 Февруари 2019 | 19:46 | Агенция "Фокус"
София. Заради профилактика на платформата за продажба на електронни винетки, е възможно краткотрайно прекъсване на работата ѝ в интервала от 23.00 до полунощ. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Клиентите, които желаят да купят е-винетка в този период и системата се окаже недостъпна, могат да опитат след известно време.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 148 952 електронни винетки са издадени на хора с увреждания

АПИ: 148 952 електронни винетки са издадени на хора с увреждания

8 Февруари 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
София. 148 952 годишни електронни винетки са издадени чрез дирекциите “Социално подпомагане”. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Те са безплатни за хората с увреждания и се поемат от бюджета на АПИ.
От днес правоимащите лица могат да проверяват валидността им и чрез сайта на АПИ.
Проверката е само по регистрационен номер на автомобила, който може да бъде въведен чрез клавиатура на кирилица или латиница, но е важно буквените символи да отговарят на тези в номера.
Чрез ЕГН и регистрационен номер на автомобила правоимащите лица могат да проверяват за валидна винетка и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Електронни винетки могат да се купят само чрез bgtoll.bg, мобилното приложение, терминалите и на касите на пътната агенция

АПИ: Електронни винетки могат да се купят само чрез bgtoll.bg, мобилното приложение, терминалите и на касите на пътната агенция

31 Януари 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. В момента електронни винетки могат да се купят от сайта www.bgtoll.bg, мобилното приложение, терминалите за самотаксуване и на касите в Областните пътни управления на Агенция “Пътна инфраструктура”. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Поради технически затруднения е-винетки не могат да бъдат купени чрез Националния доставчик на услуги, с който АПИ има сключен договор за разпространение. Работи се за максимално бързо отстраняване на проблема.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Близо 109 хил. безплатни електронни винетки вече са издадени на хора с увреждания

АПИ: Близо 109 хил. безплатни електронни винетки вече са издадени на хора с увреждания

29 Януари 2019 | 12:53 | Агенция "Фокус"
София. 108 866 безплатни електронни винетки са издадени на хора с увреждания от началото на 2019 г. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. За същия период на миналата година (01 януари 2018 г. – 28 януари 2018 г.) Агенция „Пътна инфраструктура” е предала на дирекциите за социално подпомагане 101 765 броя годишни хартиени винетки за леки автомобили.
На хората с 50% и над 50% намалена работоспособност, както и на лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст, се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година. Тя е за сметка на бюджета на АПИ.
Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването на документите.
Агенцията за социално подпомагане (АСП) изготвя и предоставя по електронен път чрез защитен канал на АПИ дневна заявка за издаване на безплатни годишни електронни винетки. В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, пътната агенция издава безплатна електронна годишна винетка. Валидността на винетката може да бъде проверена на сайта на АСП тук.
До момента са продадени 630 025 електронни винетки за 45 273 034 лева. На 28 януари е бил най-големият ръст в продажбите досега – купени са 50 896 електронни винетки, от които 39 041 са годишни. Общият брой на продадените годишни е-винетки до момента е 370 136.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФИС: Всеки пети смята, че правителството е отговорно за неразборията с електронните винетки

АФИС: Всеки пети смята, че правителството е отговорно за неразборията с електронните винетки

21 Януари 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
София. Едва една четвърт от нуждаещите се от винетка шофьори са успели да закупят или презаверят електронния документ за 2019 година. А една пета са онези, които са опитали да сторят това, но не са успели. Това показват данни от национално представително проучване, осъществено от Агенция АФИС в периода 14-19 януари 2019 г. Тук следва да се вземе предвид, че над половината от водачите на МПС към този момент изобщо не са опитвали да закупят или презаверят електронна винетка – било защото не се нуждаят от такава, било защото още не е изтекла валидността на предишните винетни стикери.
За неразборията с новата система за контрол върху движението по националната пътна мрежа хората най-често обвиняват изпълнителната власт, а не фирмата-изпълнител, каквото впечатление се оформи в първия момент в публикации и коментари. Сумарно делът на изпълнителната власт и фирмата-изпълнител измежду посочилите главен виновник за проблема е близо 40 на сто.
Колко и какви хора засяга проблемът?
55 на сто от пълнолетните български граждани декларират, че шофират, а с 3 на сто повече е общият дял на притежаващите правоспособност за управление на МПС. В номинална стойност това са приблизително 3,250 хил. души. О тях повече от половината твърдят, че шофират всекидневно, а всеки четвърти – няколко пъти седмично.
Данните показват, че мъжете-шофьори са двойно повече от жените, както и, че столичани по-често управляват колите си, отколкото жителите на останалите населени места. И още, че най-голям дял са шофьорите между 30 и 60 годишна възраст, че работещите българи в активна възраст, независимо от социалния статус, много по-често сядат зад волана в сравнение със студентите и особено в сравнение с пенсионерите.
56 на сто от домакинствата притежават по едно МПС, а 13,4 на сто – повече от едно. Сумарно това прави близо 70 на сто от българските домакинства. Разпределението обаче включва и отговорите на хората в пенсионна възраст, които не са чак толкова мобилни.
Хипотетично тези факти означават, че почти всеки ден по пътищата у нас се разминават, условно казано, около 2,5 млн. души, управляващи МПС, без да броим преминаващите чуждестранни превозвачи. Важна подробност е, че около една четвърт от тях шофират само в рамките на населените места, в които живеят, тъй че те не са засегнати от кризата с винетките.
Накратко – българите имат коли и твърде често се придвижват с тях. Това се приема като нещо естествено и е част от общоприетата норма и стандарта на живот. Особено в столицата и още няколко по-големи градове, където за мнозина жители на практика е по-евтино да отидат на работа с личната си кола, отколкото с обществения транспорт.
На пряк въпрос – „Колко често преминавате с автомобила си през опасни новопостроени или новоремонтирани пътни участъци?“, 22 на сто отговарят „Всекидневно“, а други 23 на сто – „Почти всеки ден“. 43 на сто пък декларират, че това им се случва няколко пъти месечно или по-рядко.
В крайна сметка излиза, че да се движим с коли по пътищата ни се налага все по-често, но за сметка на това необходимостта от това крие все по-големи опасности. Но плащаме на държавата за това, а както се оказа в началото на годината, не можем и да си платим, дори да искаме.

Националното представително проучване е осъществено от Агенция АФИС в периода 14-19 януари 2019 г. Интервюирани пряко в домовете им са 1010 пълнолетни български граждани.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Петя Аврамова: Следващата седмица трябва да се вземе решение кой ще е новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“

Министър Петя Аврамова: Следващата седмица трябва да се вземе решение кой ще е новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“

19 Януари 2019 | 12:29 | Агенция "Фокус"
София. Следващата седмица трябва да се вземе решение кой ще е новият председател на Агенция „Пътна инфраструктура“. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова в предаването „Седмицата“ по Дарик радио. „Обмисляме различни варианти и търсим най-доброто решение. Нямаме време, трябва да реагираме бързо. Следващата седмица трябва да се вземе решение, защото това е в интерес на АПИ“, коментира Аврамова.
По отношение на винетките, тя обясни, че няма законов механизъм, по който да се отмени глобяването. „Всички трябва да имат закупени електронни винетки и всички трябва да бъдат редовни при използването на републиканската пътна мрежа. 2019 г. е годината, в която въвеждаме електронната система за платена пътна такса. Понеже 2018 г. са продавани хартиени винетки, които имат срок и 2019 г., системата ще работи на смесен режим. Тоест, ако имате винетен хартиен стикер и ви спрат контролните органи, вие няма да бъдете глобен. Системата ще заработи в идеалния си вид през 2020 г. Снимането и правоприлагането за липса на винетка ще бъде от контролните автомобили на пътя. През 2019 г. няма да има електронно правоприлагане“, каза още Петя Аврамова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: 44 323 безплатни годишни е-винетки са издадени на хора с увреждания

АПИ: 44 323 безплатни годишни е-винетки са издадени на хора с увреждания

17 Януари 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. 44 323 са издадените до момента безплатни електронни винетки на хора с увреждания. Подадени са 63 824 заявления за получаване на безплатен стикер. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция „Пътна инфраструктура“. Дирекциите „Социално подпомагане“ обработват и одобряват документите в 7-дневен срок от подаването им, след което ги предоставя по електронен път чрез защитен канал на Агенция „Пътна инфраструктура“ (АПИ). В срок до края на работния ден, следващ деня на получаване на дневната заявка, АПИ издава безплатна годишна електронна винетка със срок на валидност една година. За улеснение на потребителите на сайта www.bgtoll.bg и на интернет страницата на Агенцията за социално подпомагане www.asp.government.bg ще бъде добавен бутон „Проверка на електронна винетка на правоимащите лица“. По този начин хората с увреждания ще могат да проверяват дали им е издаден валиден електронен стикер за 2019 г. При посещение на линка, проверката се извършва чрез въвеждане на регистрационния номер на автомобила на правоимащото лице, след което системата ще визуализира информация за заредена електронна винетка в АПИ и срока на валидността ѝ. До въвеждането на новата функционалност хората с увреждания могат да проверяват дали им е издадена електронна винетка както и досега - в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес. Хората с увреждания могат да подадат заявлението-декларация за получаване на безплатна електронна винетка лично в дирекция „Социално подпомагане“ по настоящ адрес, с писмо чрез лицензиран пощенски оператор или по електронен път съгласно Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги. За облекчаване на гражданите е създадена възможност за подаване на заявления по електронен път и чрез Системата за сигурно електронно връчване, която е достъпна на електронен адрес e-gov.bg. Достъпът до системата се извършва чрез квалифициран електронен подпис или чрез персонален идентификационен номер на НОИ. Винетна такса не заплащат лица с 50 и над 50 на сто намалена работоспособност, както и лицата или семействата, отглеждащи деца с трайни увреждания до 18-годишна възраст и до завършване на средно образование, но не по-късно от 20-годишна възраст. На тези лица се издава безплатна електронна винетка с валидност от една година. През 2018 г. Агенция „Пътна инфраструктура“ е предоставила на дирекциите „Социално подпомагане“ безплатно 231 371 бр. годишни винетки за леки автомобили на стойност 22 442 987 лв. Предоставяните безплатни винетки са за сметка на бюджета на АПИ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

От днес глобяват шофьорите без винетки

От днес глобяват шофьорите без винетки

16 Януари 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
София. На 15 януари изтече гратисният период за шофьорите без електронни винетки, така от днес водачите, които се движат без винетки по републиканската пътна мрежа, ще бъде глобявани. Екипите на „Пътна полиция", тол-полицията и стационарните камери в страната ще засичат нарушители, които нямат валидна електронна винетка или хартиена с изтичащ срок на валидност. Глобата за шофиране без винетка е 300 лева. Ако бъдем спрени от тол-патрул, можем да платим 70 лева компенсаторна такса и да продължим да шофираме до края на деня. До момента са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност 15 016 090 лева. От тях 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и ТИР-ове.
Е-винетки могат да се купуват от интернет страниците bgtoll.bg и vinetki.bg, мобилното приложение BGTOLL, в областните пътни управления, от около 250 терминала за самотаксуване в цялата страна и на граничните контролно-пропускателни пунктове, на касите и на сайта на мобилния оператор А1, в пощенските клонове и в офисите на Easy Pay и в бензиностанциите ОМВ и „Лукойл”.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АПИ: Над 220 хил. е-винетки са продадени до момента, общата им стойност е повече от 15 млн. лв.

АПИ: Над 220 хил. е-винетки са продадени до момента, общата им стойност е повече от 15 млн. лв.

15 Януари 2019 | 17:57 | Агенция "Фокус"
София. Досега са продадени 221 300 електронни винетки на обща стойност 15 016 090 лева. Това съобщиха от пресцентъра на Агенция "Пътна инфраструра". От тях 135 008 са електронните винетки за леки автомобили и теглените от тях ремаркета, а 86 292 са винетките за камиони и тирове.
От Агенция "Пътна инфраструра“ напомнят, че от 1 януари 2019 г. няма годишни винетки за тежкотоварни автомобили, заради предстоящото въвеждане на тол за изминато разстояние от 16 август 2019 г. А най-дългосрочната винетка за камионите в момента е месечната и цената й е от 80 до 174 лв. в зависимост от вида на тежкотоварното моторно превозно средство.
Пик на продажбите на електронни винетки за леки автомобили се очаква в края на януари, когато изтичат годишните стикери на повечето шофьори.
Е-винетки могат да се купуват от интернет страниците bgtoll.bg и vinetki.bg, мобилното приложение BGTOLL, в областните пътни управления, от около 250 терминала за самотаксуване в цялата страна и на граничните контролно-пропускателни пунктове, на касите и на сайта на мобилния оператор А1, в пощенските клонове и в офисите на Easy Pay и в бензиностанциите ОМВ и “Лукойл”. За ползване на републиканската пътна мрежа е необходима винетка.
Водачите с хартиени винетки трябва да са спокойни – стикерите им важат до изтичане на тяхната валидност, но трябва да останат залепени на предното стъкло на автомобила.Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.