НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 07:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„МКД“ (Македония): Епидемията от морбили в Македония се разраства

„МКД“ (Македония): Епидемията от морбили в Македония се разраства

18 Май 2019 | 09:36 | Агенция "Фокус"
Скопие. Епидемията от морбили в Македония се разраства, пише македонското електронно издание “МКД“.
Миналата седмица са регистрирани 134 нови случая на морбили, а броят им нараства. Продължава тенденцията на регистриране на голям брой болни от морбили, като за няколко седмици наред броят на новоинфектираните е над 100.
От заболелите има 48 нови случая в Скопие, останалите 86 са от десет други града, като общият брой на засегнатите градове е 22, според Института за обществено здраве. Най-голям е броят на регистрираните болни над 30-годишна възраст.
Здравните власти твърдят, че няма намаляване на броя на случаите, нито се очаква край на епидемията.
От началото на епидемията до момента, в Центровете за обществено здраве, общият брой на ваксинираните лица на възраст до 14 години е около 25 хиляди деца, като в допълнение са ваксинирани 1,780 души, повече от 65% са здравни работници,студенти по медицина и ученици в средни медицински училища.
Една пациентка е в тежко здравословно състояние. Тя е била хоспитализирана вчера в Клиниката по инфекциозни болести в Скопие. От там казват, че още три деца и двама възрастни се намират в тежко състояние.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Министерство на здравеопазването: Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили, случаите са 463

Министерство на здравеопазването: Сформиран е Национален координационен съвет за контрол на морбили, случаите са 463

22 Април 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
София. Със заповед на министъра на здравеопазването е сформиран Национален координационен съвет за контрол на морбили, който ще го подпомага при осъществяване на дейностите по ограничаване разпространението на заболяването. Също така ще изпълнява дейности, свързани с анализирането и контрола на предприетите мерки. Това съобщиха от пресцентъра на министерството.
Към 22 април в Министерство на здравеопазването са съобщени 463 случая на морбили. Териториално са засегнати единадесет области в страната: София-област – 165 заболели, Благоевград – 136 заболели, София-град – 134 заболели, Пазарджик и Перник – по 6 заболели, Бургас – 5 заболели, Велико Търново и Кюстендил – по 4 заболели, Ловеч, Монтана и Пловдив – по 1 заболял. През последната 16-та седмица на 2019 г. най-много случаи са съобщени от София-град -30 случая, София-област – 16 случая и Благоевград – 12 случая.
По възрастови групи случаите са разпределени както следва: 0 г. – 81 сл.; 1-4 г. – 153 сл.; 5-9 г. – 110 сл.; 10-14 г. – 17 сл.; 15-19 г. – 17 сл.; 20-24 г. – 15 сл.; 25-29 г. – 22 сл.; 30-34 г. – 7 сл.; 35-39 г. – 20 сл;, над 40 г. – 21 сл.
91 случая са при лица под 13-месечна възраст, при които не е проведена имунизация поради недостигната ваксинална възраст, съгласно Имунизационния календар. Регистрирани са случаи на заболял персонал в лечебни заведения за болнична помощ, поради осъществен контакт с болни от морбили при изпълнение на професионалните си задължения. Министерството на здравеопазването още след първите регистрирани случаи на морбили в страната даде указания до Регионалните здравни инспекции медицинският персонал на лечебните заведения за болнична помощ, обслужващ заболели от морбили, да е с данни за протективен имунитет срещу заболяването. Тези от тях, които са неимунни към вируса на морбили, да се имунизират с трикомпонентна ваксина срещу морбили, паротит и рубеола. Дадени са указания и за стриктно прилагане и спазване на противоепидемичните мерки за недопускане на вътреболнично разпространение на морбили. За засилване на контрола е разпоредено на общопрактикуващите лекари да извършат преглед на пациентските листи за неимунизирани деца и за приоритетно обхващане на всички подлежащи през годината и на необхванати деца. По отношение на имунизационния статус на деца от най-засегнатите райони на страната е разпоредено провеждането на серопревалентно проучване за наличието на защитен имунитет срещу морбили, паротит и рубеола, като резултатите от него ще покажат дали децата са реално имунизирани.
Съгласно Имунизационния календар на Република България на децата се поставят задължителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина срещу морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация срещу морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.
Министерството призовава всички родителите да проверят имунизационния статус на децата си за морбили и при установяване на пропуск или при съмнение за морбили да се обръщат към общопрактикуващия си лекар.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: 460 са болните от морбили у нас,  20 от тях са служители на болници

Д-р Ангел Кунчев: 460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници

22 Април 2019 | 10:04 | Агенция "Фокус"
София. 460 са болните от морбили у нас, 20 от тях са служители на болници. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Сутрешен блок“ по БНТ. По думите му случаи на разболели се от морбили медицински лица има из целия свят. „За съжаление, у нас тези, които може да се заразят, са не само работещите по болниците медицински лица, но има и технически персонал, хора които работят по поддръжка, охрана и т.н.“, посочи д-р Кунчев. Той отбеляза, че това показва, че по-важното е да се сложи ваксина на тези, които заради работата си са наистина най-силно изложени на риск от заразяване. „Това са състава на инфекциозните, на детските, на вътрешните отделения, защото не винаги е възможно заразата от морбили да бъде разпозната още от самото идване, ако не е избило вече типичният обрив, симптомите са грипоподобни - зачервено лице, конюнктивит, хрема и температура. Това може да се срещне много често и при обикновено респираторно заболяване“, посочи още главният държавен здравен инспектор.
Д-р Кунчев отбеляза, че са много малко хората, които искат да работят в здравните инспекции, поради непривлекателните условия. „Това са ниските заплати, малката възможност за растеж в кариерата и много по-трудно взимане на специалност, защото 1-2 години се налага ходене в големите градове и в различни клиники. Всичко това отказва хората. Действително страдаме от много остър човешки дефицит и този въпрос е поставян не еднократно. За сега няма някакво перманентно решение, което да вкара нова кръв в тази система“, каза д-р Ангел Кунчев. По думите му новата работна ръка е изключително необходима. „Това да няма епидемиолози, микробиолози и хора, които да поставят диагнозата е много страшно за една държава и според мен една от следващите стъпки на Министерството на здравеопазването е да бъде обърнато внимание към общественото здраве, поради необходимостта от поддържане на висока степен на готовност“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: Покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани случаи на морбили

Д-р Ангел Кунчев: Покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани случаи на морбили

22 Април 2019 | 08:09 | Агенция "Фокус"
София. Покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани случаи на морбили. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев в „Сутрешен блок“ по БНТ. На въпрос по повод, че България е станала държавата на шесто място в Европа по заболеваемост, здравният инспектор коментира, че се е стигнало до там, защото не са били имунизирани тези, които е трябвало. „Ако имахме една плътна стена от имунни лица, в случая деца най-често, то колкото и пъти да внесем вируса, а ние го внасяхме многократно от много страни, като последните случаи са от Македония, но имаме внос и от Англия, Италия и Румъния, то щяха да се ограничат, както миналата година до 2 - 3 на отделни места, 10 - 13 общо за държавата“, заяви д-р Ангел Кунчев.
По думите му очевидно в България е имало и тези т. нар. „неимунни джобове“ от лица, които са разпръснати на различни места и които са най-благоприятната почва за развитие на такава епидемия. Той отбеляза, че покрай Великденските празници и пътуването на повечето хора извън страната е възможно отново да има регистрирани с морбили. „И да не пътуват нашите хора, достатъчно силна е туристическата индустрия, която докарва хора. Най-голям брой случаи в момента в европейски мащаб има в Украйна, в Македония, в Италия и във Франция. Именно за това винаги е възможен такъв внос. Не е въпросът дали някой ще го внесе, няма как да спрем живота и движението на хората, важното е вирусът да не намери лица, които да разболее“, посочи Кунчев. Той подчерта, че в момента практиката показва, че в някои от случаите и в някои от градовете като Разлог и Самоков заразата се е разпространявала дори под формата на вътреболнична инфекция, като едно заразено дете заразява и други. „Това показва колко са важни противоепидемичните мерки в лечебните заведения. За съжаление, това се случи и в столицата. Надявам се след всички указания, които изпратихме - повече от 5 - 6 писма за този период и към РЗИ и към болниците, да има някакъв ефект и да се имунизират най-вече лицата, работещи в инфекциозни детски отделения“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

“Скопие инфо”: Епидемия от морбили, обявена в Македония

“Скопие инфо”: Епидемия от морбили, обявена в Македония

17 Април 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
Скопие. Такова решение беше прието след заседание на Комисията по инфекциозни болести, за да се предотврати по-нататъшното разпространение на морбили, предава македонското електронно издание „Скопие инфо“. Изданието пише, че мерките, които досега са били валидни за градовете, в които е обявена епидемия, сега ще се прилагат в цялата страна. Това означава, че в детската градина няма да бъде приемани неваксинирани деца, предложено е минималната възраст за ваксинация да се намали от 12 на 6 месеца, предава Радио „Фокус“ в рубриката „Балкански туристически часовник“.
Мерките включват задължителна ваксинация с две дози от всички здравни работници в страната. Световната здравна организация също е наясно с епидемията от морбили в Македония, пише изданието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Нов случай на морбили е регистриран в областта

Велико Търново: Нов случай на морбили е регистриран в областта

17 Април 2019 | 14:22 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Нов случай на морбили е регистриран в област Велико Търново. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Регионалната здравна инспекция (РЗИ). Заразеният пациент е открит от специалисти на Инфекциозното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” – Велико Търново през миналата седмица. Става въпрос за мъж на 44 години с лабораторно потвърдена диагноза морбили.
Към 16 април регистрираните лабораторно потвърдени случаи на морбили на територията на област Велико Търново са два.
В тази връзка от РЗИ разпоредиха лечебните заведения в региона да въведат организация за изолиране в отделенията (детски, терапевтични, интензивни и др.) на пациенти с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили, суспектни за морбили. Освен това обслужването на пациенти съмнителни за морбили, по възможност трябва да се извършва от персонал, който е преболедувал или имунизиран срещу морбили.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 120 са вече регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

Благоевград: 120 са вече регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

13 Април 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 120 са вече регистрираните случаи на заболели от морбили в Благоевградска област. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Пирин от Регионална здравна инспекция – Благоевград. За 10 април е установено едно болно лице на възраст 2 години и 5 месеца от село Рибново. Детето е хоспитализирано в „Инфекциозно отделение“ на болница „Св. Анна“ – София. До момента издирените контактни са 642 лица и обхванати с ваксина 400 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили и такива които подлежат на 12-годишна възраст, но се обхващат по–рано. Епидемиологичното проучване продължава.
Ливия НИНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Бургас: Трети случай на морбили е регистриран на територията на общината

Бургас: Трети случай на морбили е регистриран на територията на общината

10 Април 2019 | 19:05 | Агенция "Фокус"
Бургас. Трети случай на морбили е регистриран на територията на община Бургас. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Бургас Елица Карагьозова, говорител на Регионалната здравна инспекция в града. По думите ѝ е заболяло момче във възрастовата категория 1-4 години.
„Регистриран е и случай на заболял със остра вяла парализа на територията на община Карнобат. Касае се за момче във възрастовата група 5-9 години“, посочи Карагьозова.
Мария ПОПЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 112 вече са регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

Благоевград: 112 вече са регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

6 Април 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 112 вече са регистрираните случаи на заболели от морбили в областта. Това показва справка на сайта на Регионална здравна инспекция – Благоевград. На 4 април е било хоспитализирано 1 ново болно дете на 1 година. То е настанено в „Инфекциозно отделение“ на МБАЛ – Гоце Делчев. До момента издирените контактни са 610 лица и обхванати с ваксина 389 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили и такива които подлежат на 12 годишна възраст, но се обхващат по – рано. Епидемиологичното проучване продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търновo: Първи случай на морбили е регистриран в РЗИ

Велико Търновo: Първи случай на морбили е регистриран в РЗИ

5 Април 2019 | 15:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търновo. Първи случай на морбили е регистриран във Велико Търново, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. На 1 април в Инфекциозно отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов” АД – Велико Търново е приет пациент от община Елена, със съмнение за морбили. Диагнозата е лабораторно потвърдена на 2 април от Националната референтна лаборатория „Морбили, паротит и рубеола”. Касае се за млад мъж с оплаквания от страна на горните дихателни пътища (болки в гърлото), повишена температура, обрив по тялото, конюктивит. Резултатите от проведеното епидемиологично проучване показват, че най-вероятно се касае за внос на инфекцията. От РЗИ – Велико Търново са предприети противоепидемични мерки. Извършена е проверка и са връчени предписания на всички общопрактикуващи лекари, обслужващи населението на община Елена с указания за незабавно издирване и обхващане с имунизация против морбили, паротит и рубеола на всички неимунизирани деца от 13 м. до 18 г, и извършване с повишено внимание на прегледите на пациенти с катарални симптоми от горните дихателни пътища, неясен фебрилитет и обриви, като целенасочено се търсят анамнестични данни за контакт с болни от морбили. РЗИ – Велико Търново препоръчва консултиране с лекар със специалност по инфекциозни болести при всеки съмнителен или установен случай на морбили, наблюдение на всички контактни на морбили лица до 17 ден от началото на контакта и незабавно имунизиране на всички контактни на лицето неимунизирани деца от 13 м. до 18 г., при липса на противопоказания за имунизация и наблюдение до 17 ден от контакта. На лечебните заведения за болнична помощ в областта са разпоредени за изпълнение, в срок до 5 април мерки за създаване на организация за изолиране в отделенията (детски, терапевтични, интензивни и др.) на пациенти с неясни температурни състояния и липсваща имунизация срещу морбили, суспектни за морбили. Препоръчва се обслужването на пациенти съмнителни за морбили да се извършва от персонал, който е преболедувал или имунизиран срещу морбили.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 107 са регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

Благоевград: 107 са регистрираните случаи на заболели от морбили в областта

4 Април 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 107 са регистрираните случаи на заболели от морбили в Благоевградска област, показва справка на сайта на Регионална здравна инспекция – Благоевград. На 2 април са били хоспитализирани 6 деца на възраст от 1 до 5 години. Те са настанени в инфекциозните отделения на МБАЛ „Иван Скендеров“ – Гоце Делчев и МБАЛ – Благоевград. До момента издирените контактни с болни от морбили лица са 600. Обхванати с ваксина са 384 контактни лица и такива с пропуски в имунизацията срещу морбили, като и подлежащи на ваксиниране на 12 годишна възраст се обхващат по-рано.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Заболялата от морбили жена в Дупница е живяла в село Крупник, област Благоевград

Кюстендил: Заболялата от морбили жена в Дупница е живяла в село Крупник, област Благоевград

3 Април 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Заболялата от морбили жена в Дупница е живяла в село Крупник, област Благоевград. Това съобщи за Радио „Фокус” – Кюстендил д-р Илияна Кръстева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести” към Регионална здравна инспекция – Кюстендил. По думите й това е първият случай на морбили в област Кюстендил. „Тя пристига от село Крупник и заболява в Дупница. Най-вероятно заразяването е станало в област Благоевград”, каза д-р Кръстева. Заболялата е във възрастовата граница от 20 до 24 години. Тя има 6-месечно бебе, което е много рисково и по всяка вероятност ще заболее.
„Издирили сме посочени контактни хора. Жената няма усложнения, тя е хоспитализирана в „Инфекциозно отделение”, заяви д-р Илияна Кръстева. По данни на личния лекар има само един прием от ваксината срещу морбили. Направена е връзка и със съпруга на заболялата, който е в село Крупник. Проверени са личният лекар и аптеката, които са посетени от заболялата.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кюстендил: Първи случаи на СПИН и морбили за годината са регистрирани в областта

Кюстендил: Първи случаи на СПИН и морбили за годината са регистрирани в областта

3 Април 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Кюстендил. Първи случаи на СПИН и морбили от началото на годината са регистрирани в областта. Това съобщиха за Радио „Фокус” – Кюстендил от Регионална здравна инспекция – Кюстендил. През изминалата седмица са установени по един случай на СПИН и морбили.
Регистрирани са 11 случая на варицела и 1 случай на скарлатина. От здравната инспекция посочват, че в рамките на седмицата са констатирани и 10 случая на ентероколит и два - на ротавирусен гастроентерит.
Венцеслав ИЛЧЕВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ – Велико Търново: Към момента дейността ни е насочена към недопускане разпространението на морбили на територията на областта

Д-р Ирина Млъзева, РЗИ – Велико Търново: Към момента дейността ни е насочена към недопускане разпространението на морбили на територията на областта

26 Март 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Към момента дейността, по отношение на надзора на заразните болести, е насочена към недопускане разпространението на морбили на територията на областта. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново д-р Ирина Млъзева, директор на Дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионалната здравна инспекция. Тя увери, че са предприети всички мерки за ограничаване разпространението на заболяването. Общопрактикуващите лекари са получили указания, които включват преглед на пациентските листи, за да бъдат обхванати всички неимунизираните лица. Мерки са предприети и от страна на лечебните заведения за болнична помощ като е създадена организация за насочване на потока от пациенти с неясни фебрилни състояние. Такива биват изолирани до поставяне на диагноза. Д-р Млъзева припомни, че през месец февруари е имало случай на дете със съмнения за морбили. Взети са му проби от кръв и урина, които са изпратени в Националната референтна лаборатория. Резултатите са установили, че детето не е заразено с морбили. Д-р Млъзева подчерта, че за момента други подобни случаи на територията на областта не е имало. Предприетите от страна на Регионалната здравна инспекция мерки за недопускане разпространението на морбили на територията на областта ще бъдат докладвани пред Министерство на здравеопазването в срок до 14 април.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Благоевград: 80 случая на морбили са регистрирани в Област Благоевград

Благоевград: 80 случая на морбили са регистрирани в Област Благоевград

23 Март 2019 | 16:10 | Агенция "Фокус"
Благоевград. 80 случая на морбили са регистрирани в Област Благоевград, показва справка на сайта на Регионална здравна инспекция. На 20 март е регистриран един нов болен – жена на 28 години от село Долно Осеново. Същата е хоспитализирана в „Инфекциозното отделение“ на МБАЛ –Благоевград. Продължават проверките за изпълнение на връчените на личните лекари предписания, относно издирване и обхващането на лица с пропуски в имунизацията срещу морбили. До момента издирените контактни са 525 лица и обхванати с ваксина 347 контактни лица и лица с пропуски в имунизацията срещу морбили и такива които подлежат на 12 годишна възраст, но се обхващат по – рано. Епидемиологичното проучване продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Ангел Кунчев: 124 са вече случаите на морбили в страната

Д-р Ангел Кунчев: 124 са вече случаите на морбили в страната

18 Март 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
София. 124 са вече случаите на морбили в страната. Това каза за Агенция „Фокус“ главният държавен инспектор д-р Ангел Кунчев. „Трябва да подчертаем обаче, че случаите варират – появяват се нови, а други отпадат“, обясни д-р Кунчев. Той посочи, че най-голям продължава да бъде броят на открити случаи на морбили в областите Благоевград и София – област, и по-точно Самоков.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.