НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 17:48


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Тодор Деянов, окръжен прокурор на Смолян: Двама мъже за задържани за убийството на 41-годишния мъж от Смолян, чието тяло бе открито край града на 15 април

Тодор Деянов, окръжен прокурор на Смолян: Двама мъже за задържани за убийството на 41-годишния мъж от Смолян, чието тяло бе открито край града на 15 април

18 Април 2019 | 15:51 | Агенция "Фокус"
Смолян. Двама мъже за задържани за убийството на 41-годишния мъж от Смолян, чието тяло бе открито край града на 15 април. Това заяви на брифинг окръжният прокурор на Смолян Тодор Деянов, на който присъства и началникът на Районно управление на МВР – Смолян Николай Бундов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите му извършителите на убийството са установени и са задържани по друго дело и с тях се извършват процесуални действия. „В резултат на координираните от Окръжна прокуратура – Смолян интензивни действия по т. нар. горещи следи по установяване извършителите на убийството и на проявения висок професионализъм на органите на МВР, работещи по случая за по-малко от 24 часа беше стеснен кръга на заподозрените до двамата извършители. Междувременно се събраха доказателства и към момента са привлечени две лица – Венилин В. Т. от Смолян 24 години и Марин М. Т. от Пловдив също на 24 години за извършено от тях в съучастие престъпление по чл. 115 от Наказателния кодекс, за което се предвижда наказание лишаване от свобода от 10 до 20 години“, поясни окръжният прокурор.
Той уточни, че първият е извършител на самото убийство, а вторият е помагач, като му е помогнал да пренесе и скрие тялото. „Жертвата и извършителите се познават от съвместния си престой в затвора. При разпита обвиняемите са съдействали за разследването и са дали показания за извършеното престъпление. Признали са си за извършеното убийство. Пострадалия Георги е бил удушен на 28 март от Венилин на територията на Смолян, на поляна близо да главен път, след които с помощта на помагача и чрез МПС тялото е транспортирано до мястото, където беше открит на 15 април. Там е покрит с клони, с цел да не бъде открит. Разстоянието от мястото на убийството до това, на което е бил открит е на 3-4 км, като е превозен през тъмната част на денонощието“, допълни окръжният прокурор Тодор Деянов. Той посочи, че до момента доказателствата потвърждават предявените и повдигнати на двамата съучастници престъпления. Разследването продължава, подчерта прокурор Деянов.
Той добави, че мотивът за убийството е смесен – от една страна има користни цели, от друга страна има и лични мотиви. По време на престоя си в затвора, убитият и извършителите са били в приятелски отношения, но после са се влошили. Имали са проблеми от финансово-битов характер. Извършителят и помагачът са били пуснати от затвора на 8 март, а убитият е пуснат на 28 март и в същия ден е бил убит, уточни прокурор Деянов.
Той посочи, че двамата обвиняеми са задържани са по дело за грабеж, което се води в Районна прокуратура Пловдив. От справките за съдимост се установява, че убития Георги е осъждан 20 пъти. Лицето, които е привлечено като обвиняем Венилин е осъждан 13 пъти за кражби и грабежи. Съучастникът му Марин е осъждан веднъж за грабеж, каза още окръжният прокурор на Смолян.
„Фокус“ припомня: Тялото на 41-годишният Георги Г. от Смолян бе открит в понеделник по обяд в местността „Пещерско бърце“ край Смолян, близо до разклона за селата Пещера е Турян. Той бе покрит с клони, а лицевото разпознаване бе невъзможно, тъй като диви животни бяха нахапали главата на убития. Самоличността му бе установена чрез пръстовите отпечатъци. Тялото бе престояло в гората между 15 и 20 дни.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Полицията и прокуратурата ще дадат брифинг по повод разкрито умишлено убийство

Смолян: Полицията и прокуратурата ще дадат брифинг по повод разкрито умишлено убийство

18 Април 2019 | 11:42 | Агенция "Фокус"
Смолян. От 14.00 часа в Съдебната палата в Смолян ще се проведе брифинг на Окръжна прокуратура-Смолян и на ОД на МВР-Смолян по повод разкрито тежко криминално престъпление – умишлено убийство. Това съобщиха от Апелативна прокуратура-Пловдив. Брифингът ще се проведе в залата на третия етаж на Съдебната палата на бул. „България” №16 и в него ще участват Тодор Деянов, окръжен прокурор на гр. Смолян и Костадин Бундов, началник на РУ на МВР-Смолян.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Продължава разследването на убийството на открития мъртъв 41-годишен мъж

Смолян: Продължава разследването на убийството на открития мъртъв 41-годишен мъж

17 Април 2019 | 10:23 | Агенция "Фокус"
Смолян. Под ръководството на Окръжна прокуратура-Смолян се извършват активни процесуални действия за установяване на извършителя на убийство на 41-годишен мъж, съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура-Пловдив. До момента е установено, че на 15 април 2019 г., на разклон за с. Пещера и с. Турен, обл. Смолян, в местността „Пещерско бърце“, в горист участък, е открит труп на мъж, затрупан с клони от иглолистни дървета. Тялото е било намерено от случаен минувач, който е подал сигнал на тел. 112. На мястото е пристигнала дежурна оперативна група от ОД на МВР-Смолян и от РУ на МВР-Смолян, като незабавно са започнали процесуални действия. Извършен е бил оглед на местопроизшествието и трупа, назначена е била тройна съдебномедицинска експертиза. При извършена аутопсия в болницата в гр. Смолян е установено, че смъртта на пострадалия е настъпила в резултат на асфиксия/задушаване/, след счупване на подезичната кост. Вещите лица са потвърдили, че се касае за насилствена смърт. Изготвена е била дактилоскопна експертиза, според която е установено, че починалото лице е Георги Т. Г., на 41 г., като смъртта му е настъпила преди около 15 денонощия.
По досъдебното производство продължават активните процесуално-следствени действия за установяване на извършителя на убийството.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Недко Симов, зам. окръжен прокурор на Смолян: Откритото тяло край града е на мъж на около 40 години, който е бил удушен преди 15-20 дни

Недко Симов, зам. окръжен прокурор на Смолян: Откритото тяло край града е на мъж на около 40 години, който е бил удушен преди 15-20 дни

16 Април 2019 | 15:01 | Агенция "Фокус"
Смолян. Откритото тяло край Смолян е на мъж на около 40 години, който е бил удушен преди 15-20 дни. Това заяви на брифинг зам. окръжният прокурор на Смолян, Недко Симов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Смолян. По думите му се касае за умишлено убийство. „Трупът е открит по сигнал на гражданин вчера около обяд. След извършените следствени действия е установено, че той е на мъж на възраст около 40 години. Трупът е открит в гориста местност „Пещерско бърце“, близо до разклона за селата Пещера и Турян. На място е извършен оглед и са иззет следи. Трупът беше приведен за аутопсия в болницата в Смолян, а при първоначалния оглед не бяха установени следи от насилие, рани от убождания или външни следи, сочещи насилие“, поясни зам. окръжният прокурор на Смолян.
Той допълни, че след като тялото е приведено в съдебна медицина е извършен още един оглед, при който също не са установени видими следи от насилите. Назначена е тройна съдебно-медицинска експертиза. При аутопсията е установено, че има счупване на подезичната кост, а причината за смъртта е асфикция или удушаване. „Вещите лица потвърждават, че се касае за насилствена смърт, стискане около гръкляна. Снети са пръстови отпечатъци от убития и е назначена дактилоскопска експертиза. Лицево разпознаване не може да бъде извършено, тъй като е имало нахапвания от диви животни в областта на главата, както и трупни разложения“, уточни прокурор Симов. Той допълни, че изчакват резултата от дактилоскопската експертиза и ако чрез нея не се установи самоличността на загиналия, ще се поиска ДНК-експертиза. По случая са разпитани свидетели като разпитите продължават. Извършено е претърсване и изземване от помещения в Смолян, предстои и извършване на други такива претърсвания в други населени места.
Началникът на Районно управление на МВР-Смолян, Николай Бундов заяви, че продължават оперативно-издирвателните мероприятия за установяване на самоличността на загиналия и тази на извършителите. Той посочи, че през последните дни няма обявено изчезнало лице в ОДМВР – Смолян. „Работим по всякакви версии и не изключваме никоя. Факт е, че се касае за насилствена смърт. Екипи от разследващи полиции продължават работа по случая. Според вещите лица, се касае за труп на около 15-20 дни“, допълни Бундов.
Зам. окръжният прокурор Недко Симов потвърди, че се работи по всички възможни версии. „Може да става въпрос за един или няколко извършители, не изключваме версията да е убит там или да е убит другаде и да е пренесен на мястото, на което е открит. Имаме насоки за евентуалната самоличност на пострадалото лице, проверяваме тази версия, събираме доказателства в тази насока. Максимално бързо очакваме да ни съобщят резултата от експертизата, който се извършва в ОДМВР – Смолян“, каза още зам.-окръжният прокурор на Смолян Недко Симов и уточни, че до момента по досъдебното производство няма задържан извършител.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Работи се по установяване на причините за смъртта и самоличността на мъжа, чието тяло е открито в района на областния град

Смолян: Работи се по установяване на причините за смъртта и самоличността на мъжа, чието тяло е открито в района на областния град

16 Април 2019 | 10:01 | Агенция "Фокус"
Смолян. На 15 април 2019 г., в 11.55 часа на тел. 112 е получено съобщение от 69-годишен мъж от град Смолян, за това че на същата дата в гориста местност "Пещерско бърце", землище на града, в отдел 162, подотдел К2, е намерено тяло на мъж с неустановена самоличност, затрупано с клони от иглолистна дървесина. Това съобщиха от ОДМВР-Смолян. Местопроизшествието е запазено и посетено от дежурна оперативна група и от специализирана група за огледи на ГДНП. Тялото е приведено за извършване на аутопсия в МБАЛ-Смолян. Извършват се оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия за установяване самоличността на починалия и причините за смъртта му. За случая е уведомена Окръжна прокуратура – Смолян. По случая е образувано досъдебно производство. Работата по случая продължава.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Смолян: Тяло на мъж е открито в района на областния град, по пътя за село Турян

Смолян: Тяло на мъж е открито в района на областния град, по пътя за село Турян

15 Април 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Смолян. Полуразложено тяло на мъж е открито в района на Смолян, по пътя за село Турян. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Смолян старши комисар Николай Димов – директор на Областна дирекция на МВР – Смолян. Той посочи, че предстои извършване на процесуални действия, като се чака и съдебен лекар. Ст. комисар Димов каза още, че повече информация по случая ще бъде дадена по-късно днес или в утрешния ден.
Нели ГЕРГЬОВСКА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.