НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:09


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Близо 95 000 ученици от 1425 български училища се включиха в инициативата на председателя на Народното събрание Урок по Конституция

Близо 95 000 ученици от 1425 български училища се включиха в инициативата на председателя на Народното събрание Урок по Конституция

17 Април 2019 | 15:22 | Агенция "Фокус"
София. Близо 95 000 ученици се включиха в инициативата на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за организиране на Урок по Конституция, посветен на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на парламента. Общо в 1425 училища от всички области на страната на децата бяха представени исторически факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон. Урокът по Конституция беше иницииран от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществи със съдействието на Министерството на образованието и науката. На сайта на законодателната институция бяха публикувана допълнителна информация за събитията от 1879 г., мултимедийна презентация по повод годишнината, както и заснетия документален филм, посветен на Търновската конституция. Сред младежите, които се включиха в инициативата, бяха ученици от 9-и и 10-и клас на столичното 101-во средно училище „Бачо Киро“. В актовата зала на училището те научиха повече за изграждането на съвременната българска държава, което започва със свикването на Учредителното събрание на 10 февруари 1879 година. В рамките на урока те се запознаха с основните разпоредби на Търновската конституция, приета на 16 април преди 140 години. Учениците наблюдаваха и подготвената за урока мултимедийна презентация. Учители и ученици от 157-а гимназия с изучаване на чужд език „Сесар Вайехо“ също се включиха в инициативата на председателя на парламента Цвета Караянчева. В Урока по Конституция се включиха всички дванадесетокласници от училището. В рамките на специалния час учениците имаха възможност да изгледат документалния филм, посветен на Търновската конституция, направен от Народното събрание в партньорство с Българската национална телевизия. Урокът по Конституция в Основно училище „Васил Левски“ в Ловеч се проведе в кабинет „Васил Левски“, който учениците наричат „Стаята на Левски“. Учителят по „История и цивилизация“ Марияна Варчева изнесе Урока но Конституция пред шестокласниците в училището. Заедно с тях документалния филм за Търновската конституция изгледа и заместник-областният управител на града Илиян Тодоров. През целия ден на мониторите в коридорите на училището се излъчваше мултимедийната презентация за работата на Учредителното събрание и приемането на първия български основен закон.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествено заседание във Велико Търново Народното събрание отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция (ОБЗОР)

С тържествено заседание във Велико Търново Народното събрание отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция (ОБЗОР)

17 Април 2019 | 06:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С тържествено заседание в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново Народното събрание отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция. Тържественото заседание беше открито от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с парламентарния звънец, използван по време на заседанията на Учредителното събрание. Химните на Република България и на Европейския съюз бяха изпълнени акапелно от детски хор, след което гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата.
"Ако всекидневно осъзнаваме величието на делото на учредителите, ще бъдем по-добри и по-достойни служители на българския народ", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в тържественото си слово. "Днес ние, народните представители от 44-ото Народно събрание, седим на скамейките, на които са седели учредителите и е важно да помним, че сме тук заради тях, а не заради себе си", подчерта Цвета Караянчева. "Тук сме, за да изразим смирението, нашата благодарност и преклонение пред тяхното дело", заяви тя. Председателят на Народното събрание припомни, че преди 140 години представителите в Учредителното събрание са дошли във Велико Търново, избрани с огромно въодушевление и в условията на небивал национален подем. "За тях неграмотните гласуваха с бобени зърна и кукуруз, днес ние разполагаме със специалисти по предизборни кампании, медийни стратези и социални мрежи. Преди 140 години те превръщаха думите в оръдия, за да защитят вярванията си, днес ние съобразяваме позициите си с последните социологически изследвания, те бяха титаните, ние сме техни смирени наследници", посочи Цвета Караянчева
Изказвания направиха и представители на парламентарните групи в 44-ото Народно събрание.
Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова в словото си отбеляза, че на 10 февруари 1879 г. в старата столица се срещат българското национално Възраждане и модерната българска държавност, миналото на средновековната българска държава и идеите за бъдещето на една същевременно млада и хилядолетна нация. "Тази среща е средоточие на българския исторически разказ, който продължава и днес", допълни тя. Даниела Дариткова посочи, че в горещите дебати на Учредителното събрание всеки от първите български депутати е воден от идеята за изграждане на свободна и независима България, която да бъде готова да посрещне предизвикателствата и разочарованията. "За първите български парламентаристи участието в политиката не е било житейски успех и въпрос на политическа кариера, а дълг и усилие", отбеляза тя и допълни, че всички те заедно и поотделно ще останат в паметта на българския народ като строителите на съвременна България.
Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова отбеляза в словото си, че преди 140 години будни и просветени българи, събрани в Учредителното събрание, приемат първата българска Конституция, която заема от натрупания по това време в Европа опит, но не е ничие копие. Корнелия Нинова цитира текстове от основния закон и отбеляза, че днес, около век и половина по-късно, отново трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона, колко свободни са мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват обществено богатство. "Дали днес нямаме основание да се запитаме на българските ли интереси служим всякога, ние, политиците или на свои собствени, дали не зависим понякога от чужди такива или от корпоративни", допълни тя. По думите й дори, когато Търновската конституция е била суспендирана или нарушавана, тя е била пречка пред крайния авторитаризъм и безконтролната власт, за това демократично настроените личности и партии, прогресивните сили в българското общество, са се позовавали на нея и са отстоявали демократичния й дух.
"Нам се пада честта да свеждаме глава пред делото на нашите предци, да се кълнем в спазването на Конституцията при изпълнение на нашия служебен, а защо не и граждански дълг", отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от Парламентарната група „Обединени патриоти“. "Да превърнем приемането на Търновската конституция в светъл и значим за целия народ празник е послание към всички наши съграждани да живеят според закон, посочи той и добави, че спазването на Конституцията и законите са правият и пряк път към просперитета и добруването на България. Като български народни представители имаме своите задължения да се вслушваме в гласовете, които критикуват, търсят слабостите в основния закон, в цялата законодателна и правоприлагаща система, но няма по-верен път от следването на правилата, които в писмен вид пресъздават въжделенията и разбиранията на цял един народ за държавно устройство и управление", добави Явор Нотев.
Председателят на Парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че през годините, в които е действала Търновската конституция, тя винаги е била опора на демократичните стремежи в българския обществено-политически живот, независимо, че през определени периоди е нарушавана и суспендирана. "Неслучайно народните представители от Великото народно събрание през 1990-91 г. стъпиха на ценностите на Търновската конституция и нашата действаща Конституция препотвърждава редица нейни принципи – принципът на разделение на властите, гарантирането на правата и свободите на гражданите, правото на достоен живот на всеки човек, неприкосновеността на частната собственост, свободата на личността, равенството пред закона и много други", подчерта той.
Председателят на Парламентарната група „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Веселин Марешки отбеляза, че днешните народни представители могат да се поучат от учредителите, защото е важно не само какво правят сега, но и какво ще оставят след себе си. "Какво построихме през изминалите 30 години, как защитаваме вече 12 години Родината си в общото европейско семейство, какво всеки един от нас е направил и прави за своя народ, че да седи в тази зала, обърна се той към депутатите. Ще е полезно да си задаваме тези въпроси често и дано стават все по-малко тези политици, които се притесняват от отговорите", заяви Веселин Марешки.
С 211 гласа „за“ народните представители приеха единодушно Обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. На видеозапис едни от най-младите народни представители от различните парламентарни групи представиха обръщението.
При закриването на заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че е безкрайно важно година след година на този ден да се връщаме към сътвореното от нашите предци. Защото, водени от любовта към свободата, с все още незарасналите рани от Априлското въстание и с Левски в сърцата, те ни показаха един идеал за съвременна България, от който никога не трябва да се отклоняваме, заяви тя.
Сред гостите на сесията на парламента бяха президентът на Република България Румен Радев, членове на Министерския съвет, конституционни съдии, представители на съдебната власт, бивши председатели на Народното събрание и др. Заседанието завърши с обща снимка пред сградата на Учредителното събрание. В 20.30 часа на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново ще се състои празнична заря проверка, а жителите и гостите на градао ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“
В Търновската конституция от 1879 г. е прокаран принципът на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Тя определя структурата и компетенциите на висшите държавни органи - монархически институт, парламент, правителство, както и основните права, свободи и задължения на българските граждани. Първата българска конституция е една от най-демократичните за времето си в Европа. Отменяна е през 1881 г. и през 1883 г., изменяна е през 1893 г., 1911 г. и 1946 г. и е в сила до 1947 г. По време на конституционните дебати (след 21 март) се оформят първите български партии - Консервативна и Либерална.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева, председател на НС: Днес е ден за гордост, ден за поклон пред трудолюбието и мъдростта на депутатите от Учредителното събрание

Цвета Караянчева, председател на НС: Днес е ден за гордост, ден за поклон пред трудолюбието и мъдростта на депутатите от Учредителното събрание

16 Април 2019 | 22:45 | Агенция "Фокус"
София. Днес е ден за гордост, ден за поклон пред трудолюбието и мъдростта на депутатите от Учредителното събрание, заяви председателят на парламента Цвета Караянчева на тържествената заря-проверка във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Тя прие строя на ротите на Националната гвардейска част и на Националния военен университет във Велико Търново по време на тържествената заря-проверка, посветена на 140 години от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
"Събрали сме се днес в този горд старопрестолен град, за да почетем паметта на участниците в Учредителното събрание, които тук преди 140 години положиха подписите си под българската конституция", отбеляза в словото си Цвета Караянчева. Тя заяви, че първите законотворци само за два месеца са сътворили документ, с който се гордеем и до днес. Сред депутатите тогава са били представители на възрожденския елит, хора, участвали в национално-освободителното движение и не случайно те сътворяват основния закон на България толкова либерален и толкова истински, посочи председателят на парламента.
"С подписването на конституцията народните представители от Учредителното събрание поставят младата държава като самостоятелна сила на картата на Европа", отбеляза Цвета Караянчева. "На техните плещи е лежала отговорността да докажат, че България тръгва по нов път, тежка е била задачата да определят и какво послание ще отправят към Европа и света, към какви ценности ще се стремят и отстояват", подчерта тя.
Председателят на Народното събрание обрисува портрета на българския народ, какъвто е бил определен от учредителите – една година след Освобождението. Според тях българският народ е мирен народ и се стреми да живее в разбирателство със съседите си, за българския народ винаги свободата ще бъде висша ценност, българският народ ще помни и ще следва заветите на Апостола, че всички са равни пред закона, посочи Цвета Караянчева. "Основателите на третата българска държава ясно казват, че няма да допуснат новоосвободена България да третира гражданите си различно в зависимост от произхода и убежденията им и българският народ винаги помни какво е постигнал със собствени сили и има самочувствието, че може още", заяви Цвета Караянчева.
"Нека си припомним думите на първия председател Екзарх Антим І – „Единството ни, което Берлинският договор развали, пак сами ще си го постигнем“, призова председателят на парламента. Сякаш тези думи са пророчески и само след 6 години се случва Съединението, което сами сме си постигнали", добави Цвета Караянчева.
"В Учредителното събрание се оформят и влизат в яростни конфликти първите български партии, но те доказват, че са готови да работят за народното дело и в името на националния прогрес, подчерта председателят на Народното събрание. Тя попита разпознава ли се днешният български народ в портрета, очертан преди 140 години от учредителите. Със сигурност идеалите са ни същите, със сигурност сме напреднали малко, но пътят е труден, стръмен, с много предизвикателства и завои", посочи Цвета Караянчева и добави, че затова е важно в дни като този и на годишнини като днешната да се връщаме към извора, към заветите на нашите предци.
В навечерието на 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция съвременните български законотворци постъпиха мъдро, държавнически и родолюбиво, като обявиха Велико Търново за историческа и духовна столица на България, заяви в словото си кметът на града Даниел Панов. Той изрази благодарност към обществениците от Велико Търново, които са работили за тази кауза, на всички граждани на Велико Търново, които през годините са защитавали авторитета на старата столица, на народните представители от 44-ото Народно събрание за подкрепата и специално на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.
"Преди 140 години нашите предци ни оставиха важни завети и макар в Учредителното събрание да е имало спорове, накрая първите ни законотворци загърбват личните си и политически пристрастия и се обединяват в името на България, тяхното дело е велико", заяви Даниел Панов.
На тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен I” присъстваха народни представители от всички парламентарни групи, вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова, областният управител на Велико Търново проф. д-р Любомира Попова, председателят на Общинския съвет на Велико Търново Венцислав Спирдонов, ректорът на Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“ проф. д-р Христо Бонджолов и др. Присъстващите наблюдаваха и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Огнян Герджиков: Търновската конституция е вечна, защото е дългоочаквана и поставя началото на държавността в Българя

Проф. Огнян Герджиков: Търновската конституция е вечна, защото е дългоочаквана и поставя началото на държавността в Българя

16 Април 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Търновската конституция е вечна, защото е дългоочаквана и поставя началото на държавността в Българя. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Огнян Герджиков, бивш председател на парламента и бивш служебен премиер. Той обясни, че за направа й се ползва опита на най- напредничавите конституции по онова време и главно на белгийската конституция. Любопитен факт е, че прадядото на Герджиков е бил в Учредителното събрание и е един от подписалите се под текста на документа. Дали страна ни има нужда от нова конституция е сложен въпрос, каза професорът. Според Герджиков в основата си действащата конституция има много достойнства, винаги може да се мисли за усъвършенстване, това обаче не трябва да се превръща в болест. Проф. Огнян Герджиков посочи като една от негативните черти на демокрацията попадането на случайни хора в народното събрание и препоръча мерки това да не се случва. „Два са подходите. По-голяма отговорност от партиите, когато редят листите. Засилване на възможността да се правят преференции с много по-нисък праг на преференцията. Възможно е да се мисли и по нещо, което българския народ отдавна желае, а именно мажоритарни избори, или ако не 100% мажоритарни да се направи поне както беше при Великото народно събрание – една част мажоритарно избрани и една част оперативни листи“, коментира той. Проф. Огнян Герджиков добави, че е против очернянето на съдебната система, защото в нея работят и честни добри юристи, за съжаление не всички са такива. Има опити за вмешателство в съдебната система и такива съдии, които се поддават на тях. Това е причината хората губят доверие в системата, обясни той.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тодорка Недева, Регионален исторически музей – Велико Търново: Учредителното събрание се състои от 229 български народни представители

Тодорка Недева, Регионален исторически музей – Велико Търново: Учредителното събрание се състои от 229 български народни представители

16 Април 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Учредителното събрание се състои от 229 български народни представители. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново Тодорка Недева, уредник Отдел „Нова и най-нова история“ в Регионален исторически музей – Велико Търново. Тя припомни, че те са избрани от гражданите, назначени от Временното руско управление (ВРУ) и по право като висши администратори на ВРУ, както и представители на няколко обществени организации – Рилския манастир, Одеското българско настоятелство, Виенското българско общество „Напредък“, Българското книжовно дружество и Кишиневското българско общество. Задачата на Учредителното събрание е да изработи основния закон на Княжество България. Открито е от руския императорски комисар княз Александър Дондуков-Корсаков.
Учредителното събрание заседава във Велико Търново от 10 февруари до 16 април 1879 година. „След бурни и оживени дебати била приета първата българска конституция, известна в българската ни история под името Търновска. На 17 април същата година в град Велико Търново се открило и Първото Велико Народно събрание, което избрало Александър I Батенберг за български княз. Така Старата столица станала център на първите най-значителни държавни политически събития у нас след Освобождението. Всъщност във Велико Търново по време на Учредителното сърбаните се поставят на практика и основите на съвременната модерна българска държавност чрез приемането на Конституцията“, допълни Тодорка Недева.
Тодорка Недева заяви също, че три от общо седем Велики Народни събрания се провеждат в читалище „Надежда-1869” във Велико Търново. По думите и особено съществено за българите е Третото Велико народно събрание, което се провежда в периода 1886 – 1887 година. „То е председателствано от великотърновецът Георги Живков. Точно на това събрание за български владетел се избира Фердинанд Сакскобургготски. Той остава на престола в продължение на 31 години и очертава бъдещето на България, не само за периода, през който управлява, но и през следващите десетилетия“, посочи Тодорка Недева. Тя отбеляза, че Третото Велико Народно събрание е известно и с това, че то се открива в първата в България читалищна сграда, построена с усилията и съдействието на Стефан Стамболов.
„Стефан Стамболов съумява да се пребори в Народното събрание за отпускане на нужните средства, тъй като в града трябва да има читалище салон. Този читалищен салон трябва да се намира в читалище „Надежда“, което е стожер на духовността в България. Така той успява да се справи с очевидно трудния проблем с набирането на средства. Читалищният салон става факт. Той е първи в България и почти единствен театрален салон на Балканите и в европейския Югоизток“, допълни Тодорка Недева. Тя припомни и провеждането на Петото Велико Народно събрание през 1911 година. По повод на откриването на Събранието на фасадата на читалище „Надежда“ се поставя за първи път девизът „Съединението прави силата“. Десетилетия по-късно този девиз се изписва и на сградата на Народното събрание в София. По повод откриването на събранието се прави и документален филм за Велико Търново. „Заснемат се кадри, които са свързани, не само с посрещането на официалните лица – на владетеля, Министерски съвет, на многото журналисти и гости, които присъстват на този изключително важен държавнически акт, но се заснемат и много исторически обекти в Търново. Правят се много панорамни снимки. Заснемат се исторически забележителности, които се намират в околностите на Търново.Събранието се открива през 1911 година, а малко по-късно – през 1913 година, следва фаталното за нашия град земетресение, което разрушава облика на Търново. Благодарение именно на този документален филм, може да се добие представа за това как е изглеждал престолният Търновград преди да се превърне в руини. Това е и първият съществен документален филм за селище на Балканите и в европейския Югоизток. Това прави чест, както на читалището, което е любезен и отговорен домакин на провеждането на Великото Народно събрание, но и на българската култура“, посочи Тодорка Недева.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Изложбата „Дневниците на Народното събрание“ е представена в Народно читалище „Надежда – 1869“

Велико Търново: Изложбата „Дневниците на Народното събрание“ е представена в Народно читалище „Надежда – 1869“

16 Април 2019 | 16:41 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Изложбата „Дневниците на Народното събрание“ е представена в Народно читалище (НЧ) „Надежда – 1869“ във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Експозицията бе официално открита вчера във фоайето на читалището,в навечерието на честването на 140-та годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
НЧ „Надежда 1869“ пази общо 155 тома от стенографските дневници на Народното събрание. За първи път пред обществеността са представени дневниците на обикновеното Народно събрание, три дневника на Петото Велико народно събрание от 1911 година и на Шестото Велико народно събрание от 1946 – 1948 година. Тези томове са дарени на читалищната библиотека от търновеца Димо Кьорчев – писател, публицист и народен представител в два периода – 1914 – 1919 и 1923 – 1928 година. Във фоайето на читалището са подредени и 12 табла, на които са представени интересни реплики, изказвания и текстове от закони.
Изложбата „Дневниците на Народното събрание“ е част от програмата на читалището за отбелязване на 150 години от неговото създаване.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антоанета Палангурска, учител по история: Обсъждането на основния закон на освободена България преди 140 години преминава при бурни дебати

Антоанета Палангурска, учител по история: Обсъждането на основния закон на освободена България преди 140 години преминава при бурни дебати

16 Април 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Обсъждането на основния закон на освободена България преди 140 години преминава при бурни дебати. Това каза учителят по история и зам.-директор на СУ „Емилиян Станев“ Антоанета Палангурска по време на открит „Урок по Конституция“ с ученици, посветен на 140-годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че в дебатите се открояват първите две политически партии – консерваторите и либералите. „Достига се до там, че в техните противоречия те се заплашват едни други, замерят се с предмети, канят се на дуели. Така или иначе на 16 април всички подписват най-важния и основен документ на българското Княжество. Антим I се обръща към депутатите със следните думи: „Нашето събрание беше като кораб, подложен на бурите. Слава Богу този кораб достигна пристанището. Направихме закони от народа за народа“. Самите депутати са от народа и правейки законите те ги правят не само за тези, които са вътре в сградата на Учредителното събрание, а за всички“, посочи Палангурска. Тя припомни, че след приемането на Търновската конституция начело на Княжеството застава княз, който е и главнокомандващ армията. „По политическа система Княжеството е демократично, тъй като че основен белег на демокрацията е разделението на властите. в Народно събрание участват мъжете, които са навършили 30-годишна възраст. Те се избират пък от всички граждани, навършили 21 годишна възраст. Народното събрание бива обикновено и Велико Народно събрания. Обикновено има за задача да гласува бюджета на страната и съответно законите, а Великото събрание е онова народно събрание, което се свиква за промяна на конституцията и за промяна на териториалните граници“, допълни Палангурска.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Мит е, че Търновската конституция е създадена от временното руско управление

Проф. Пламен Павлов: Мит е, че Търновската конституция е създадена от временното руско управление

16 Април 2019 | 15:18 | Агенция "Фокус"
София. Мит е, че Търновската конституция е създадена от временното руско управление. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ за 140-ата годишнина от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция. „Руските юристи са много добри, но те се съобразяват с българските условия. Над 80 % от текстовете са основно преработени и предложени от нашите законодатели, от бащите на Конституцията“, каза проф. Павлов. Историкът обясни, че слабите страни на Търновската конституция по-скоро са белег на 19 век. „Още тогава тя е обявена за полурепубликанска, т .е. изключително демократична. Що се отнася до силните и страни, те са факт. Тя гарантира всеобщо избирателно право, загатнато е между редовете, че това се отнася и до жените. Тя е една от първите конституции в тогавашния демократичен свят“, уточни още проф. Павлов. Според него трябва да се връщаме към такива събития като годишнината от Учредителното събрание и приемане на Търновската конституция, тъй като те говорят за естеството на българския демократизъм, на вродените права за демокрация, за висшегласие, за народовластие, които ги има в нашето Възраждане и които в много малка степен осъзнаваме. „Можем да кажем, че комунистическият режим нанесе изключително тежки травми на националния организъм и е хубаво, припомняйки си подобни събития и четейки текстовете на Търновската конституция да видим, че още преди 140 години нашите предци са поставили една солидна основа за перспективно развитие на нацията и на страната“, допълни още историкът.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Пламен Павлов: Учредителното събрание ни превърна от забравена и глуха провинция на Османската империя в модерна европейска държава

Проф. Пламен Павлов: Учредителното събрание ни превърна от забравена и глуха провинция на Османската империя в модерна европейска държава

16 Април 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
София. Учредителното събрание ни превърна от една забравена и глуха провинция на Османската империя в една модерна европейска държава. Това каза историкът проф. Пламен Павлов в интервю за Агенция „Фокус“ за 140-ата годишнина от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция. По думите му Търново е историческата столица на България в продължение на векове. „Не само по време на Второто българско царство, а през целия период на османската власт българите виждат в старопрестолния град надеждата за своята свобода. Търново е център на революционните окръзи в Старозагорското и Априлското въстание. Оттук започва най-радикалния етап в църковно-националната борба. Така че мястото на града е запазено, колкото и да съм против да има равни и по-равни“, обясни той. „Факт е, че в нашата традиция Търново олицетворява българската свобода. Съвсем логично тук е свикано и Учредителното събрание“, посочи историкът. По думите му това е усетено от временното руско управление, което много добре знае какви са настроенията на българите. „Тук се събират тези 230 народни представители, разделени на няколко съсловия. Моят колега проф. Милко Палангурски преди дни издаде една чудесна книга „Бащите на Българската Конституция“, в която може да се научи много за състава на нашето народно представителство, който на практика трасира пътя на България към бъдещето. Превърна ни от една забравена, глуха провинция на османската империя в една модерна европейска държава. Това не е пресилена оценка. Това се вижда от самата работа на Учредителното народно събрание и от качествата на самата Търновска конституция“, заяви проф. Павлов.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествено заседание във Велико Търново Народното събрание отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция (ОБЗОР)

С тържествено заседание във Велико Търново Народното събрание отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция (ОБЗОР)

16 Април 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С тържествено заседание в сградата на Учредителното събрание във Велико Търново Народното събрание отбеляза 140 години от приемането на Търновската конституция. Тържественото заседание беше открито от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева с парламентарния звънец, използван по време на заседанията на Учредителното събрание. Химните на Република България и на Европейския съюз бяха изпълнени акапелно от детски хор, след което гвардейци внесоха оригинала на Търновската конституция в залата.
"Ако всекидневно осъзнаваме величието на делото на учредителите, ще бъдем по-добри и по-достойни служители на българския народ", заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в тържественото си слово. "Днес ние, народните представители от 44-ото Народно събрание, седим на скамейките, на които са седели учредителите и е важно да помним, че сме тук заради тях, а не заради себе си", подчерта Цвета Караянчева. "Тук сме, за да изразим смирението, нашата благодарност и преклонение пред тяхното дело", заяви тя. Председателят на Народното събрание припомни, че преди 140 години представителите в Учредителното събрание са дошли във Велико Търново, избрани с огромно въодушевление и в условията на небивал национален подем. "За тях неграмотните гласуваха с бобени зърна и кукуруз, днес ние разполагаме със специалисти по предизборни кампании, медийни стратези и социални мрежи. Преди 140 години те превръщаха думите в оръдия, за да защитят вярванията си, днес ние съобразяваме позициите си с последните социологически изследвания, те бяха титаните, ние сме техни смирени наследници", посочи Цвета Караянчева
Изказвания направиха и представители на парламентарните групи в 44-ото Народно събрание.
Председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Даниела Дариткова в словото си отбеляза, че на 10 февруари 1879 г. в старата столица се срещат българското национално Възраждане и модерната българска държавност, миналото на средновековната българска държава и идеите за бъдещето на една същевременно млада и хилядолетна нация. "Тази среща е средоточие на българския исторически разказ, който продължава и днес", допълни тя. Даниела Дариткова посочи, че в горещите дебати на Учредителното събрание всеки от първите български депутати е воден от идеята за изграждане на свободна и независима България, която да бъде готова да посрещне предизвикателствата и разочарованията. "За първите български парламентаристи участието в политиката не е било житейски успех и въпрос на политическа кариера, а дълг и усилие", отбеляза тя и допълни, че всички те заедно и поотделно ще останат в паметта на българския народ като строителите на съвременна България.
Председателят на ПГ на „БСП за България“ Корнелия Нинова отбеляза в словото си, че преди 140 години будни и просветени българи, събрани в Учредителното събрание, приемат първата българска Конституция, която заема от натрупания по това време в Европа опит, но не е ничие копие. Корнелия Нинова цитира текстове от основния закон и отбеляза, че днес, около век и половина по-късно, отново трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона, колко свободни са мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват обществено богатство. "Дали днес нямаме основание да се запитаме на българските ли интереси служим всякога, ние, политиците или на свои собствени, дали не зависим понякога от чужди такива или от корпоративни", допълни тя. По думите й дори, когато Търновската конституция е била суспендирана или нарушавана, тя е била пречка пред крайния авторитаризъм и безконтролната власт, за това демократично настроените личности и партии, прогресивните сили в българското общество, са се позовавали на нея и са отстоявали демократичния й дух.
"Нам се пада честта да свеждаме глава пред делото на нашите предци, да се кълнем в спазването на Конституцията при изпълнение на нашия служебен, а защо не и граждански дълг", отбеляза заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев от Парламентарната група „Обединени патриоти“. "Да превърнем приемането на Търновската конституция в светъл и значим за целия народ празник е послание към всички наши съграждани да живеят според закон, посочи той и добави, че спазването на Конституцията и законите са правият и пряк път към просперитета и добруването на България. Като български народни представители имаме своите задължения да се вслушваме в гласовете, които критикуват, търсят слабостите в основния закон, в цялата законодателна и правоприлагаща система, но няма по-верен път от следването на правилата, които в писмен вид пресъздават въжделенията и разбиранията на цял един народ за държавно устройство и управление", добави Явор Нотев.
Председателят на Парламентарната група на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че през годините, в които е действала Търновската конституция, тя винаги е била опора на демократичните стремежи в българския обществено-политически живот, независимо, че през определени периоди е нарушавана и суспендирана. "Неслучайно народните представители от Великото народно събрание през 1990-91 г. стъпиха на ценностите на Търновската конституция и нашата действаща Конституция препотвърждава редица нейни принципи – принципът на разделение на властите, гарантирането на правата и свободите на гражданите, правото на достоен живот на всеки човек, неприкосновеността на частната собственост, свободата на личността, равенството пред закона и много други", подчерта той.
Председателят на Парламентарната група „ВОЛЯ – Българските Родолюбци“ Веселин Марешки отбеляза, че днешните народни представители могат да се поучат от учредителите, защото е важно не само какво правят сега, но и какво ще оставят след себе си. "Какво построихме през изминалите 30 години, как защитаваме вече 12 години Родината си в общото европейско семейство, какво всеки един от нас е направил и прави за своя народ, че да седи в тази зала, обърна се той към депутатите. Ще е полезно да си задаваме тези въпроси често и дано стават все по-малко тези политици, които се притесняват от отговорите", заяви Веселин Марешки.
С 211 гласа „за“ народните представители приеха единодушно Обръщение на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. На видеозапис едни от най-младите народни представители от различните парламентарни групи представиха обръщението.
При закриването на заседанието председателят на Народното събрание Цвета Караянчева подчерта, че е безкрайно важно година след година на този ден да се връщаме към сътвореното от нашите предци. Защото, водени от любовта към свободата, с все още незарасналите рани от Априлското въстание и с Левски в сърцата, те ни показаха един идеал за съвременна България, от който никога не трябва да се отклоняваме, заяви тя.
Сред гостите на сесията на парламента бяха президентът на Република България Румен Радев, членове на Министерския съвет, конституционни съдии, представители на съдебната власт, бивши председатели на Народното събрание и др. Заседанието завърши с обща снимка пред сградата на Учредителното събрание. В 20.30 часа на пл. „Цар Асен I“ във Велико Търново ще се състои празнична заря проверка, а жителите и гостите на градао ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“
В Търновската конституция от 1879 г. е прокаран принципът на разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Тя определя структурата и компетенциите на висшите държавни органи - монархически институт, парламент, правителство, както и основните права, свободи и задължения на българските граждани. Първата българска конституция е една от най-демократичните за времето си в Европа. Отменяна е през 1881 г. и през 1883 г., изменяна е през 1893 г., 1911 г. и 1946 г. и е в сила до 1947 г. По време на конституционните дебати (след 21 март) се оформят първите български партии - Консервативна и Либерална.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В обръщение към българския народ 44-ото Народно събрание декларира, че ще работи, за да оправдае народното доверие и ще разработва политики и закони в интерес на народа

В обръщение към българския народ 44-ото Народно събрание декларира, че ще работи, за да оправдае народното доверие и ще разработва политики и закони в интерес на народа

16 Април 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната! Това пише в обръщението на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Документът беше приет единодушно с 211 гласа „за“ от народните представители на тържествена сесия на Народното събрание във Велико Търново.
Ние, народните избраници, като представители на българския народ, съзнаваме нашия дълг да продължаваме най-добрите традиции, завещани от творците на Търновската конституция, пише в обръщението. В него се заявява, че бащите учредители са оставили солидно наследство, което през изминалите години е надграждано, но и пропилявано; ценено, но и пренебрегвано. Особено важен е техният пример за поставяне на националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти, се посочва в документа.
Честването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция е подходящ повод да се обърнем към историята като извор на идеи, мъдрост и поуки, отбелязват народните представители. Неопровержими са историческите свидетелства, които показват, че когато политиците се чувстват част от народа, когато всички сме били единни и обединени от общ национален идеал, поставяли сме си ясни цели и сме разчитали на собствените си сили, сме постигали значителни успехи, се посочва в документа.

ОБРЪЩЕНИЕ

на 44-ото Народно събрание към българския народ по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция
Уважаеми сънародници,
Уважаеми граждани на Република България!
Днес в старопрестолния град на тържествена сесия 44-ото Народно събрание отдава почит и признание на делото на нашите предци, които преди 140 години на Учредителното събрание положиха подписите си под Търновската конституция. С този акт 211 народни представители съградиха фундамента за развитието и просперитета на Третата българска държава.
Сред бащите учредители са видни възрожденци, книжовници, борци за свобода и църковна независимост и строители на съвременна България. С вижданията си за устройство на възстановената държава т. нар. консерватори Константин Стоилов, Димитър Греков, Тодор Икономов, Марко Балабанов и определените за либерали Петко Славейков, Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Драган Цанков слагат началото на политическия дебат – емоционален и ожесточен, но и ползотворен и градивен.
Носители на възрожденския дух, независимо от различията във визията за устройството на държавата, народните представители са обединени в стремежа си да постигнат една свята и жадувана цел – да съградят модерна, независима и просперираща България.
Те проявяват политическа воля и приемат не както предвижда Берлинският договор „органически устав“, а конституция, за да е ясно, че българското Княжество е свободно. В основния закон вписват държавния герб, държавния печат и българския трикольор като израз на самочувствие и стремеж да градят равноправна с другите държава.
Всички ние им дължим дълбока признателност за това, че гласуват Конституция, която отговаря на интересите на българския народ. Тя, като една от най-демократичните за времето си конституции, осигурява условия за развитието и възхода на България и гарантира основни права и свободи за гражданите; категорично забранява робството и съществуването на съсловия; прокламира свобода на личността, задължително и безплатно основно образование, свобода на словото, печата, събранията и сдруженията, неприкосновена частна собственост и всеобщо избирателно право за навършилите 21 години избиратели.
Приетият в Търново основен закон регламентира държавното устройство и приема традиционното разделение на властите на законодателна, изпълнителна и съдебна. Залегналите в него принципи и ценности, неговият дух на демократичност и равноправие са живи и днес, като неотменна част и от съвременната българска Конституция.
Депутатите от Учредителното събрание с чест и достойнство изпълняват своята историческа мисия и полагат устоите на българската държавност. С делата си те доказват, че са възрожденци, но и държавници. Благодарение и на тяхната дейност България получава възможност да се върне на картата на Европа като част от модерния, демократичен и цивилизован свят.
Търновската конституция е основен закон на Третото българско царство повече от 68 години. Търновската конституция – за времето на нейното действие – се превръща в идеал за политическо и конституционно устройство на българската държава. Заложените в нея свободи на българските граждани са накърнявани и отменяни, но са просъществували не само на книга, а и като дух сред свободолюбивото българско гражданство. Политическите борби за възстановяване на Конституцията бележат едни от най-кризисните моменти на българския политически живот, довели до тежки изпитания за народа и национални катастрофи.
Отмяната на основни конституционни принципи, какъвто е този за разделението на властите, е последвано от установяване на еднолични режими на управление. Неслучайно годините на национално развитие и възход се свързват с времето, когато Конституцията действа в своя пълен обем.
За наша гордост и национално достойнство българският народ сам, без чужда помощ и по своя воля осъществява Съединението на Княжество България с Източна Румелия и провъзгласява Независимостта на България, която за кратко време се превръща в една от най-силните и проспериращи държави на Балканите. Днес България е демократична държава, неразделна част от европейското и евроатлантическото семейство.
Ние, народните избраници, като представители на българския народ, съзнаваме нашия дълг да продължаваме най-добрите традиции, завещани от творците на Търновската конституция. Бащите учредители ни оставиха солидно наследство, което през изминалите години е надграждано, но и пропилявано; ценено, но и пренебрегвано. Особено важен е техният пример за поставяне на националния над партийния интерес в съдбовни за страната моменти.
В тези случаи партийните знамена са свивани, потискано е противопоставянето за сметка на съгласието в името на общественото благо.
Честването на 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция е подходящ повод да се обърнем към историята като извор на идеи, мъдрост и поуки. Неопровержими са историческите свидетелства, които показват, че когато политиците се чувстват част от народа, когато всички сме били единни и обединени от общ национален идеал, поставяли сме си ясни цели и сме разчитали на собствените си сили, сме постигали значителни успехи.
Днес ние декларираме, че в трудното и динамично време, в което живеем, изпълнено с рискове и заплахи, ще работим, за да оправдаем народното доверие и ще вложим сили за разработване на политики и качествени закони в интерес на народа и просперитета на страната!
Ние помним думите на председателя на Учредителното събрание екзарх Антим Първи: „Слава Богу, свършихме делото, за което бяхме повикани… Можем да кажем: направихме закони от Народа за Народа“.
Поклон пред историческото дело на учредителите!

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова: Търновската конституция е най-демократичната и най-модерната за времето си, България може да се гордее с върховенството на човешките права

Омбудсманът Мая Манолова: Търновската конституция е най-демократичната и най-модерната за времето си, България може да се гордее с върховенството на човешките права

16 Април 2019 | 14:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Търновската конституция е най-демократичната и най-модерната за своето време. Това каза пред ученици във Велико Търново омбудсмана на Р България Мая Манолова, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. По думите й освен с върховенството на правото, тогава, а и днес България, може да се гордее с върховенството на човешките права. „Гражданските права са били закрепени по един наистина напредничав и много модерен начин в Търновската конституция. Тя е една от първите конституции, които изобщо провъзгласяват принципа на общо и равно избирателно право“, заяви Мая Манолова. Тя подчерта, че право на глас са имали първоначално само мъжете, а след това и всички граждани над 21-годишна възраст, без значение от тяхното имотно състояние и без значение от тяхното образование.
Омбудсманът подчерта, че още тогава гражданите на България са имали свобода на сдружаване, свобода на изразяване, което по думите й е уникално за времето си. Мая Манолова обясни на учениците значението на политическия плурализъм – правото на гражданите да участват в различни политически партии, което е основен демократичен принцип. Тя подчерта, че Търновската конституция е дала право на гражданите за безплатно и всеобщо начално образование. Като друго право, заложено в основния демократичен закон на държавата тогава, е била децентрализацията на местната власт – свобода на областите и общините да се самоуправляват, самоорганизират и разпределят финансирането си, съобразно нуждите на конкретната общност. „Няма как да не се опра на един сакрален текст на Търновската конституция, благодарение на който ние освен че се нареждаме сред първите държави в Европа, изпреварваме и Америка по разбиране тогава. Този текст казва: „Никой въ Българското Княжество не може ни да купува, нито да продава человечески същества. Всекой робъ отъ какъвто полъ, вера и народность да бъде, свободенъ става, щомъ стъпи на Българска територия“. Това е един принцип, закрепен в Конституцията, с който можем да се гордеем. Докато все още в държави от светa, в това число и в Америка съществува робство, в България неговата забрана е провъзгласена чрез най-високия акт, а именно българската конституция“, посочи Мая Манолова.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Елена Йончева, БСП: В днешния празничен ден трябва да се замислим какво се случва тук и сега в страната ни, защото от това зависи нашето бъдеще

Елена Йончева, БСП: В днешния празничен ден трябва да се замислим какво се случва тук и сега в страната ни, защото от това зависи нашето бъдеще

16 Април 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. В днешния празничен ден трябва да се замислим какво се случва тук и сега в страната ни, защото от това зависи нашето бъдеще. Това каза пред журналисти във Велико Търново говорителят на ПГ на „БСП за България“ Елена Йончева, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя коментира, че това, което настоящите народни представители трябва да научат от предшествениците си, е именно да правят оценка на настоящето. „Прекрасно е да отбелязваме 140 години от приемането на Търновската конституция, 140 години демократична България, но трябва да погледнем какво се случва днес, защото от днешния ден зависи това, която ни очаква в бъдеще“, каза още Йончева. Тя определи празничния 16 април и като ден на равносметка, в който трябва да се замислим дали и защо у нас върховенството на закона не се спазва, и как да променим това.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Председателите на всички парламентарни групи призоваха да сме единни и да следваме заветите на  на учредителите на Търновската конституция

Велико Търново: Председателите на всички парламентарни групи призоваха да сме единни и да следваме заветите на на учредителите на Търновската конституция

16 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Да сме единни и да следваме заветите на учредителите на Търновската конституция. За това призоваха председателите на всички парламентарни групи в 44-то Народно събрание във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Те се събраха във Велико Търново, за да почетат 16 април – Денят, в който преди 140 години е приет основният закон на новоосвободената Българска държава. В тържествено заседание участваха 211 народни представители. То бе открито от Цвета Караянчева, председател на Народното събрание, която благодари на домакините от Регионален исторически музей за това, че предоставиха оригиналния звънец, който са използвали учредителите преди 140 години. „Преди 140 години представители на българския народ с различни идеологии, различни представи за бъдещето и различни интереси се обединиха и превъзмогнаха тези свои различия, за да създадат първата българска Конституция. Те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да докажат пред целия свят, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава“, каза още Караянчева.
Последваха слова на всички парламентарно представени групи, които са част от 44-я парламент. Първа бе д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, която подчерта, че дългият път, по който предците ни са тръгнали преди 140 години, продължава и днес.“Времето ще покаже резултатите от общото ни дело, без значение от коя партия сме, защото зад всеки наш избор стои всеки един български гражданин, в името, на който ние работим“, посочи още д-р Дариткова. Втора бе Корнелия Нинова от БСП, която призова управниците да се запитат дали днес работят само и единствено в името на българския народ, както са го правили предците ни. Явор Нотев от „Обединени патриоти“ призова не само народните представители, но и всички българи да следват и изпълняват законите в страната, защото това, според него, е правилният път към просперитет на нацията. Мустафа Карадайъ от ДПС припомни, че Търновската конституция е един от най-демократичните за времето си закони и подчерта, че голяма част от текстовете, вписани в нея са актуални и валидни и днес. Веселин Марешки от „Воля“ заяви, че днешните политици трябва да мислят повече за народа и държавата, както са го правили предците си и да не се питат какво може да им даде властта, а какво могат те да дадат на нея. Последва поздрав от Народното събрание към българския народ, прочетен от млади депутати. След това с шествие официалните лица почетоха паметта на предците ни, като на финала – на паметник „Майка България“ поднесоха венци и цветя.
В 20.30 часа на пл. „Цар Асен I“ ще има празнична заря проверка, а жителите и гостите на Търново ще могат да наблюдават аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Венци и цветя в знак на признателност към загиналите за България поднесоха официални лица на паметник „Майка България“

Велико Търново: Венци и цветя в знак на признателност към загиналите за България поднесоха официални лица на паметник „Майка България“

16 Април 2019 | 13:26 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. ВВенци и цветя в знак на признателност към загиналите за България поднесоха официални лица и институции на паметник „Майка България“ в старата столица, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В церемонията се включиха представители на Президентството, Народното събрание, Община Велико Търново, Областна администрация – Велико Търново, министри, десетки народни представители, общински съветници и служители, общественици и стотици граждани. Така продължават честванията по случай 140-годишнината от приемането на Търновската конституция във Велико Търново. В този час започва тържествена церемония-спектакъл „Искри“, в изпълнение на Националната гвардейска част и със съдействието на Министерството на отбраната. Ще последва празнично хоро, което ще поведат изпълнителите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.
По традиция празничният ден в Старата столица ще приключи с тържествена заря-проверка на площад „Цар Асен I” в 20,30 ч., след което ще бъде излъчен аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина“, съчетан с празнични илюминации.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Омбудсманът Мая Манолова изнесе открит урок пред ученици в града по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

Велико Търново: Омбудсманът Мая Манолова изнесе открит урок пред ученици в града по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 13:09 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Омбудсманът Мая Манолова изнесе открит урок пред ученици от Велико Търново по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В сградата на емблематичното за Велико Търново читалище „Надежда 1869“ Манолова разясни устройството на съдебната система и разказа подробности за работата на институцията на омбудсмана. Пред учениците тя подчерта, че омбудсманът защитава и правата на децата и посочи, че при проблеми в семейната или училищна среда те могат да се обръщат към нея.
Модератор на открития „Урок по Конституция“ бе преподавателят по история и зам.-директор на СУ „Емилиян Станев“ Антоанета Палангурска. Тя разказа подробности за състава на Учредителното събрания, първия парламентарен звънец и емоциите на търновци около приемането на Търновската конституция. Присъстваха ученици от ОУ „Патриарх Евтимий“, СУ „Емилиян Станев“, ОУ „Бачо Киро“, ОУ „Димитър Благоев“ и други. Децата отговаряха на различни въпроси свързани с Търновската конституция и Учредителното народно събрание. Сред гостите бяха още инж. Розалия Личева – началник на РУО Велико Търново, Пенка Игнатова – директор Дирекция „Образование, младежки дейности и спорт“ към Община Велико Търново, директори на учебни заведения и други.
Омбудсманът Мая Манолова разгледа и откритата вчера в читалище „Надежда 1869“ изложба, представяща дневниците на Великите Народни събрания. В читалището заседават Третото, Четвъртото и Петото Велико народно събрание, съответно на 19 октомври 1886 г., 3-17 май 1893 г. и 9 юни – 9 юли 1911 г.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки: Големите родолюбци от времето на Търновската конституция не са питали какво ще вземат, а са давали

Зам.-председателят на парламента Веселин Марешки: Големите родолюбци от времето на Търновската конституция не са питали какво ще вземат, а са давали

16 Април 2019 | 12:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Големите родолюбци от онова време, които не са питали какво ще взема, а са давали- пари за университети, за болници, за училища, за библиотеки, за храмове. Давали са за бъдещето на България и за идните поколения. За това имената им се помнят, а построеното от тях ще стои векове. Това каза зам.-председателят на парламента и лидер на „Воля“ Веселин Марешки на тържественото заседание на Народното събрание по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „Впечатляващи са историческите дати и факти, които днес си припомняме. Връщаме се почти век и половина назад, когато е започнало изграждането на свободна и модерна България“, коментира той. „Зад всяка историческа дата и събитие са хората. Онези наши предци, които са седели на същите тези места, спорили са разпалено, дори са стигали до юмруци, защитавайки идеалите си, но всички са имали обща цел- България да започне да се развива и да застане достойно до останалите европейски страни“, заяви Марешки. „От робска, изостанала и независима територия България се превръща в една от най-бързо проспериращите държави в Европа“, изтъкна той. „Легендарен гост на приемането на Търновската конституция е бил Колю Фичето, който през 1872 година изгражда сградата на Учредителното събрание. Когато е влязъл тук, всички народни представители са станали на крака. Казвам го, за да покажа какво уважение се е оказвало на хората, посветили живота си за изграждането на съвременна България“, обясни лидерът на „Воля“. „Българските родолюбци не са мислили с времевата единица мандат, те са мислили за поколения напред, стратегически и можем да се поучим много от тях“, подчерта той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев: Нам се пада честа да свеждаме глава пред делото на предците ни, да се кълнем в спазването на Конституцията

Зам.-председателят на парламента Явор Нотев: Нам се пада честа да свеждаме глава пред делото на предците ни, да се кълнем в спазването на Конституцията

16 Април 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Нам се пада честа да свеждаме глава и чело пред делото на предците ни, да се кълнем в спазването на Конституцията при изпълнение на нашия служебен дълг, а защо не и при изпълнение на гражданския си дълг. Това каза зам.-председателят на парламента и депутат от ПГ на „Обединени патриоти“ Явор Нотев по време на тържественото заседание на Народното събрание по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „След Търновската конституция са приети още 3 конституции, общо 4 са конституциите на страната ни, стожерите в държавното управление, основният стълб“, посочи той. „Да превърнем приемането на Търновската конституция в светъл и значим за целия народ празник е послание към съгражданите ни да живеят според закона“, заяви Нотев. „Спазването на върховенството на Конституцията и на закона е правия и пряк път към просперитета и добруването на страната ни“, коментира той. „Няма по-верен път от следването на тези правила, които в писмен вид пресъздават въжделенията и разбиранията на цял един народ за държавно устройство и управление“, обяви зам.-председателят на парламента. „Нека всички да бъдем съдии на делата си, на самите себе си, а и прокурори на себе си, нека бъдем и неотклонни в следването на законността в страната“, призова Явор Нотев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Преди да мислим за нова Конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като спазваме сегашната, от която се отклонихме

Корнелия Нинова, БСП: Преди да мислим за нова Конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като спазваме сегашната, от която се отклонихме

16 Април 2019 | 11:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Преди да мислим за нова Конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като спазваме сегашната, от която се отклонихме. Това каза по време на тържественото заседание на Народното събрание лидерът на БСП Корнелия Нинова по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново.
„Преди 140 години будни и просветени българи на спасения от вековното отоманско иго народ, събрани в Учредителното събрание приемат първата българска Конституция. Тя стъпила, върху проекта за органически устав, дава държавната подредба на Княжество България. Основният ни закон заема от натрупания по това време опит в Европа, но той не е ничие копие. Чл. 57 на Конституцията прогласява основният принцип на модерната държава и право. Всички български поданици са равни пред закона, разделения между съсловия в България не се допускат. После в чл. 61 – никой в българското царство не може нито да купува, нито да продава человечески същества. Всякой роб свободен става, щом стъпи на българска територия. Днес около век и половина по-късно отново трябва да попитаме равни ли сме всички пред закона? Колко са свободни мнозина наши съграждани, които живеят в недоимък за сметка на други, които присвояват обществено богатство. Можем да сме горди, че духът на Просвещението, който даваше свяст на поробения ни народ, намери своето продължение чрез Конституцията. Според чл. 78 първоначалното учение е безплатно и задължително за всички поданици на българското царство. Според днешната ни Конституция училищното обучение е задължително, а основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно. Въпреки това много български юноши и девойки преждевременно прекъсват своето обучение без да придобият трудови умения и навици. Търновската конституция установява освен политическа и наказателна отговорност на политици. Според чл. 155 Народното събрание може предава министрите на съд за нарушаване на конституцията“, допълни още Нинова. Според нея прогресивните сили в българското общество са се позовавали на нея и са отстоявали демократичния й дух.
„Авторитетът и силата на всяка конституция се определят от нейното прилагане, от способността чрез нея да се осигури правомерно функционира на властта и реализация на наложените в нея права. Конституцията съдържа потенциал, чрез който до голяма степен можем да решим днешните проблеми на България – икономически, социални, демографски, на сигурността. Тя съдържа добра база за това. Дали обаче ние, които трябва да я прилагаме и защитаваме, които полагаме клетва пред нея ,притежаваме способността и волята да оправдаем доверието на българските граждани. Мнозина от тях днес виждат подобряване на собствения си живот, чрез промяна на сегашната конституция или нова такава. Разбира се и сегашната конституция като всеки законодателен акт не е съвършена, тя е и променяна. Но това ли е истинското решение на проблемите и откритите въпроси днес? Преди да мислим за нова Конституция можем да направим промяна в живота на нашите сънародници, като започнем да спазваме сегашната. Ние се отклонихме от нея“, допълни още Нинова и пожела на всички сили и воля да го направят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: След време подобно на тези първи народни представители ще бъдем възприети като едно цяло – трябва да покажем, че заедно представляваме целия народ

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: След време подобно на тези първи народни представители ще бъдем възприети като едно цяло – трябва да покажем, че заедно представляваме целия народ

16 Април 2019 | 11:39 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. След време подобно на тези първи народни представители ще бъдем възприети като едно цяло – трябва да покажем, че заедно представляваме целия народ. Това каза по време на тържественото заседание на Народното събрание председателя на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „На 10 февруари 1879 г. в тази зала 229 представители на българския народ поставят основите на новата българска държавност. Това не е само начало на една млада държава. Свикването на Учредителното събрание и кулминацията на Българското национално възраждане, което с енергията и кръвта на хилядите духовници, просвещенци и борци за национално освобождение очерта и защити държавнотворния инстинкт на българския народ. Възраждането започна с паметта на монаха Паисий за българските средновековни владетели, запали искрата на националната идентичност през възкресяването на делото на светите братя Кирил и Методий и техните ученици. Премина през борбите за църковна независимост, които със своя успех очертаха пред света контурите на българската нация и завърши с националноосвободителното движение, което с труда и кръвта на своите поборници роди идеала да бъдем равни с другите европейски народи. След 500-годишно отсъствие българската държава се завърна на картата на Европа и зае своето достойно място на нея“, подчерта д-р Дариткова.
Тя посочи, че българското национално освобождение не е подарък, а принадлежи на една зряла и европейска нация с истински духовен и държавнотворен елит. По думите й на 10 февруари 1879 г. се срещат българското национално възраждане и модерната българска държавност. „Миналото на средновековната българска държава и идеите за бъдещето на една същевременно млада и хилядолетна нация. Тази среща е съсредоточие на българския исторически разказ, който продължава и днес“, допълни д-р Дариткова. По думите й под председателството на екзарх Антим I българският парламентаризъм прави първите си стъпки сред бурните дебати и сблъсъци между либерали и консерватори. „Само за малко повече от два месеца тези дебати дават на българския народ Търновската конституция, която се нарежда сред най-модерните конституции в Европа“, допълни председателят на ПГ на ГЕРБ. Според нея сблъсъкът на идеи между двете партии са исторически факт. „В тези горещи дебати обаче, всеки от онези първи български депутати е воден от идеята за изграждане на свободна и независима България, която да бъде готова да посрещне предизвикателствата и разочарованията. Едва ли някой от онези 229 народни представители е имал илюзията, че българският път ще бъде лесен. Едва ли атмосферата преди 140 години е била толкова тържествена, както днес. За първите български парламентаристи участието в политиката не е било житейски успех и въпрос на политическа кариера, а дълг и усилие“, уточни Дариткова.
Тя посочи, че всички те заедно и поотделно ще останат като строителите на съвременна България. „Понякога трябва да се връщаме в тази зала, за да си спомняме, че след време подобно на тези първи народни представители, ще бъдем възприети като едно цяло“, заяви д-р Дариткова и посочи, че историята ще отсее само значимите събития. „Честит празник. Да живее България“, завърши словото си д-р Дариткова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цвета Караянчева: Учредителите превъзмогнаха враждите и горделивостта си, за да докажат пред света, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце

Цвета Караянчева: Учредителите превъзмогнаха враждите и горделивостта си, за да докажат пред света, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце

16 Април 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Учредителите превъзмогнаха враждите и горделивостта си, за да докажат пред света, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце. Това каза по време на тържественото заседание на Народното събрание Цвета Караянчева по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „Преди 140 години на тази дата бе извършено дело на върховно родолюбие и държавническа мъдрост. Преди 140 години представители на българския народ с различни идеологии, различни представи за бъдещето и различни интереси се обединиха и превъзмогнаха тези свои различия, за да създадат първата българска Конституция. Те превъзмогнаха враждите си и личната си горделивост, за да докажат пред целия свят, че България има силата и мъдростта да вземе съдбата си в свои ръце и да поеме пътя си на независима държава. Днес ние народните представители от 44-ото Народно събрание имаме нечувания късмет да седим на скамейките, на които те са седяли. Важно е да помним във всеки миг, че сме тук, заради тях, а не заради себе си. Тук сме, за да изразим смирението“, каза още Караянчева. По думите й всеки един депутат допуска грешки и трудно постига съгласие. „Ако си припомним всекидневно завещаното от строителите на съвременна България, ако всекидневно осъзнаваме величието на тяхното дело, това ще ни направи по-добри и по-достойни служители на българския народ“, посочи Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С кворум от 211 народни представители започна тържественото заседание на парламента по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

С кворум от 211 народни представители започна тържественото заседание на парламента по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 11:19 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С кворум от 211 народни представители започна тържественото заседание на парламента по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция, предаде репортер на Радио „Фокус“ Велико Търново. Заседанието се провежда в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Историческият звънец удари председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева, с което отбеляза началото на тържественото заседание. „Откривам тържественото заседание, посветено на 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция“, каза Караянчева. Тя благодари на Регионалния исторически музей, затова, че е предоставил оригиналният звънец на Учредителното събрание, който обичайно стои изложен точно в музей „Възраждане и Учредително събрание“.
„Точно тази красива и толкова значима историческа вещ е почти на 600 години. Тя не бива да бъде пипана с голи ръце“, каза Цвета Караянчева и отчете, че този звънец е държал в ръцете си председателстващия Учредителното събрание екзарх Антим I. След откриване на заседанието прозвучаха изпълнения на живо на химна на България и този на Европейския съюз. Освен за химните всички присъстващи народни представители станаха на крака за посрещането на оригинала на Търновската конституция.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Присъстваме на тържественото заседание на парламента, защото над партийните решения стоят държавността и уважението към Търновската конституция

Корнелия Нинова, БСП: Присъстваме на тържественото заседание на парламента, защото над партийните решения стоят държавността и уважението към Търновската конституция

16 Април 2019 | 11:10 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. ПГ на „БСП за България“ присъства на тържественото заседание на парламента, защото над партийните и политическите решения стоят държавността и уважението към хората, създали Търновската конституция. Това каза пред журналисти лидерът на БСП Корнелия Нинова във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя посочи, че днес ПГ на „БСП за България“ присъства на тържественото заседание от уважение към всички български родолюбци, които са поставили началото на държавността във Велико Търново. „Бихме искали да бъдат пример и да се върнем към изконните принципи и норми на Конституцията, както Търновската, така и сега действащата. Това би било добър пример. Смятам, че политиците се отклонихме от принципите на Конституцията и че истинският отговор за държавността и за това да бъдем отговорни на позициите, които сме, е да започнем да изпълняваме и спазваме конституцията такава, каквато е“, заяви лидерът на БСП. На въпрос дали след тържественото заседание БСП ще се върне в пленарна зала, Нинова отговори: „Не, до евроизборите няма да се връщаме в зала“.
Във връзка с призивите на председателя на Конституционния съд за промени в Конституцията за уреждане на статута на Велико Търново като духовна и историческа столица на България, Нинова коментира, че предстоят разговори за това. „Чухме най-различни мнения – и експертни, и исторически и политически. Готови сме да водим тези разговори. Твърде рано е да ви кажа какъв ще е резултата“, каза още лидерът на БСП.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Валери Симеонов, НФСБ: Отмяната на промените в Изборния кодекс е уникален момент в новата история на България

Валери Симеонов, НФСБ: Отмяната на промените в Изборния кодекс е уникален момент в новата история на България

16 Април 2019 | 11:03 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Отмяната на промените в Изборния кодекс, които успяхме да постигнем, е уникален момент в новата българска история. Това каза пред журналисти в старата столица председателят на НФСБ Валери Симеонов, предаде репортер на Радио "Фокус"-Велико Търново. Той припомни, че президентът Радев наложи вето, след което законът беше върнат и отхвърлен. "Това е основателен факт, че думите на президента не са насочени към нас", поясни Симеонов. Във връзка с днешния празник, той коментира, че денят като, че ли е пренебрегнат в историята и календара на България. Според него това е така, тъй като на този ден България полага основите си като нова демократична държава и днес ние трябва да го почитаме много повече, а не го правим. "Търновската конституция е много по-демократична от всички останали конституции в Европа, което означава, че нашите предци са мислили модерно и съвременно. България винаги е била велика държава и ще продължава да бъде”, каза още Симеонов.
Луиза ТРАНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Търновската конституция е направена, за да се върне българската държава на картата на Европа

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Търновската конституция е направена, за да се върне българската държава на картата на Европа

16 Април 2019 | 11:02 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Важно е именно днес 140 години след Първата българска конституция да имаме усещането за дълг, към тези народни представители, които са сътворили една от най-модерните конституции за онези времена в Европа. Те са я направили именно, за да може българската държава да се върне на картата на Европа. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „Това, което е останало е именно законотворство в името на народа. Това трябва да се спазва и днес“, обяви Дариткова. „Честит празник на всички. Честит празник на юристите, които днес отбелязват този ден като свой професионален празник“, посочи тя. „Ние се кълнем в конституцията, когато ставаме народни представители. Законите, които творим накрая ще останат като едно дело на 44-ото Народно събрание. Вярвам, че това дело ще бъде именно в полза на България“, каза д-р Дариткова.
По повод призива на държавния глава Румен Радев депутатите да се ръководят от политическата мъдрост и народния суверенитет, за да имат по-малко вета и отменени закони от Конституционния съд, Даниела Дариткова коментира: „Приемам думите на президента да се ръководим от политическата мъдрост като призив, който се стараем да изпълняваме“.
Във връзка с призивите на председателя на Конституционния съд за промяна в Конституцията за уреждане на статута на Велико Търново като духовна и историческа столица на България, тя припомни, че миналата седмица Народното събрание е признало Търново за духовна столица на България. „Смятам, че Конституцията трябва да гради основните на държавността и основата на устройството за демократична България. Чух за това предложение, предстои да бъде обсъдено. В контекста на този празник Народното събрание подобаващо отбеляза ролята на Велико Търново като столица на първата българска Конституция“, каза още председателят на ПГ на ГЕРБ.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Радвам се, че опозицията е сред нас на тържественото заседание на Народното събрание, на този ден трябва да показваме единство

Д-р Даниела Дариткова, ГЕРБ: Радвам се, че опозицията е сред нас на тържественото заседание на Народното събрание, на този ден трябва да показваме единство

16 Април 2019 | 10:53 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Радвам се, че опозицията е сред нас на тържественото заседание на Народното събрание, на този ден трябва да показваме единство. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „Ще се опитам да ги убедя, че когато времето покаже какво ние сме постигнали тази оценка ще бъде не за всеки един от нас поотделно, тя ще бъде за 44-ото Народно събрание. Ще се забравят злободневията и споровете, както са забравени споровете между либералите и консерваторите“, посочи тя. По думите й, за да се запомни с добро 44-ото Народно събрание, е важно и опозиция и управляващи да бъдат заедно. „Да спорим, но да творим закони, които са в интерес на българските граждани“, каза д-р Дариткова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Приветствам решението на Народното събрание да обяви Велико Търново за историческа и духовна столица

Президентът Румен Радев: Приветствам решението на Народното събрание да обяви Велико Търново за историческа и духовна столица

16 Април 2019 | 10:43 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Приветствам решението на Народното събрание да обяви Велико Търново за историческа и духовна столица. Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. „Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на град Велико Търново. Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития, инициативи за запазване на нашата историческа памет и укрепване на духовността“, допълни още Радев. Във връзка с призива на председателя на Конституционния съд да инициира промени в Конституцията във връзка със статута на Велико Търново, държавният глава посочи, че първо ще обсъди много внимателно с правния си екип тази чисто правна тема.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Учредителите изработват блестящ за времето си основен закон, който очертава облика на България, актуален и до днес - демократична, модерна и европейска

Цветан Цветанов, ГЕРБ: Учредителите изработват блестящ за времето си основен закон, който очертава облика на България, актуален и до днес - демократична, модерна и европейска

16 Април 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
София. Днес се навършват 140 години от приемането на Търновската конституция. Преди толкова много години учредителите изработват блестящ за времето си основен закон, който ясно очертава облика на България, актуален и до днес - демократична, модерна и европейска. Това написа зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във „Фейсбук“ по повод 140 години от приемането на Търновската конституция. „Да се числим днес към силна и свободна Европа е вековен дар от учредителите, а споменът за тяхното велико дело и днес ни изпълва с гордост и вълнение“, заявява той. „На 16 април отбелязваме и Деня на юриста. Използвам възможността да благодаря на всички юристи за неуморния им труд и за безценния им принос в спазването на реда и законността. Още веднъж - честит празник за всички!“, пише още Цветанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: На днешната дата преди 140 години са положени основите на изграждането на държавността в свободна България

Кметът на Велико Търново Даниел Панов: На днешната дата преди 140 години са положени основите на изграждането на държавността в свободна България

16 Април 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. На днешната дата преди 140 години в Търново са положени основите на изграждането на държавността в свободна България. Това се случва с изработването и приемането на първия български основен закон, останал завинаги в историята с името „Търновската конституция“. Това се посочва в поздравителен адрес на кмета на Община Велико Търново Даниел Панов. "Нашите предци – първите законотворци, избират европейския път пред свободната ни държава. От изостанала провинция и територия, България се превръща в съвременна държава с гражданско общество. Търновската конституция – основният закон, издига на водещо място най-важните демократичните принципи, човешките права и свободи, равноправието", заявява още Панов. Той допълва, че Конституцията е този програмен документ, който отразява волята на българския народ. "През 1879 година нашите предци се доказват като истински държавници с визия за бъдещето. И макар да имат люти спорове помежду си, те се обединяват заради любовта към своята родина. Благодарение на делото им България се нарежда сред най-модерните по своето устройство европейски и световни държави", каза още Даниел Панов. "Трябва да помним, че Търновската конституция е достижение на целия български народ и това достижение е много силен повод за нашата национална гордост. Нека следваме начертания път – да бъдем силна европейска държава с истинско гражданско общество. Така, както са пожелали и нашите предци преди 140 години, създавайки Търновската конституция. Нека помним техните завети и уроците, които историята ни дава – а именно: единство в името на България и Велико Търново. Честит празник, великотърновци! Честит професионален празник на всички юристи!", се посочва още в позицията на кмета.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Учредителното събрание постига баланс между сблъсъка на идеи и политики и стремежа за единение по националните каузи

Премиерът Бойко Борисов: Учредителното събрание постига баланс между сблъсъка на идеи и политики и стремежа за единение по националните каузи

16 Април 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. 140-годишнината от приемането на Търновската конституция, която отбелязваме днес, е символ на свобода и желание за независимост. Днес с чувство на национална гордост си спомняме, че българският народ се справя успешно с предизвикателството да изгради собствени държавни институции и да приеме своя конституция, полагайки стабилните основи на политическия и правов ред след Освобождението. Това написа премиерът Бойко Борисов във „Фейсбук“ по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция. „Първият основен закон е от огромно значение за развитието на страната ни, заради което се отнасяме с дълбоко уважение и почит към историческото дело. Учредителното събрание постига баланс между сблъсъка на идеи и политики и стремежа за единение по националните каузи. Това ключово разбиране за работата в интерес на обществото е еднакво валидно и необходимо днес, така че националният ни девиз „Съединението прави силата“ да пренесе силното си послание и за бъдещите поколения. Честит празник!“, пише още министър-председателят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Теменуга Георгиева, РИМ – Велико Търново: Винаги има интерес към музей „Възраждане и Учредително събрание“

Д-р Теменуга Георгиева, РИМ – Велико Търново: Винаги има интерес към музей „Възраждане и Учредително събрание“

16 Април 2019 | 09:41 | Агенция "Фокус"
София. Винаги има интерес към музей „Възраждане и Учредително събрание“. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Теменуга Георгиева, завеждащ отдел „Връзки с обществеността“ на Регионален исторически музей във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция. „Интересът в различните сезони е с различен интензитет, което е разбираемо. Особен интерес проявяват учащи: ученици и студенти. Благодарение на експозициите, разположени на три етажа от тази сграда, те имат възможност да онагледят учебния материал, който изучават“, обясни д-р Георгиева. По думите й в сградата може да се усети духът на учредителите. Тя посочи, че залата, в която се е провело Учредителното събрание днес е възстановена в оригиналния си вид на базата на запазени автентични снимки от онова време. „Атмосферата я има, духът го има и посетителите се впечатляват от това, което виждат“, каза още тя.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: С празнична света литургия започнаха честванията по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

Велико Търново: С празнична света литургия започнаха честванията по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 09:24 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С празнична литургия започнаха честванията по повод 140-годишнината от приемането на Търновската конституция във Велико Търново, предаде репортер на Радио „Фокус”-Велико Търново. Богослужението в храма „Рождество на пресвета Богородица” е водено от негово високопреосвещенство великотърновския митрополит Григорий. В него се включиха председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, министри, депутати, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, общински съветници, общественици и други официално лица.
Празничните прояви продължават с възстановка на събитията отпреди 140 години в музей „Възраждане и Учредително събрание” и открито заседание на 44-то Народно събрание. В него се очаква да се включат всички 240 народни представители. След това официалните гости ще тръгнат с шествие до паметник Майка България, където ще бъдат поднесени венци и цветя.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Теменуга Георгиева, РИМ – Велико Търново: Погледната от птичи поглед сградата на Учредителното събрание има формата на кръст, сякаш това я орисва

Д-р Теменуга Георгиева, РИМ – Велико Търново: Погледната от птичи поглед сградата на Учредителното събрание има формата на кръст, сякаш това я орисва

16 Април 2019 | 09:22 | Агенция "Фокус"
София. Погледната от птичи поглед сградата на Учредителното събрание има формата на кръст, което сякаш това я орисва. Това каза в интервю за Агенция „Фокус“ д-р Теменуга Георгиева, завеждащ отдел „Връзки с обществеността“ на Регионален исторически музей във Велико Търново по повод 140-ата годишнина от Учредителното събрание и от приемането на Търновската конституция. „Сградата на музей „Възраждане и Учредително събрание“ е много интересна. Днес тя е възстановена, тъй като е претърпяла в годините различни перипетии. Претърпяла е пожар, но възстановена в оригиналния си вид на базата на запазени планове, документи и автентични книги“, обясни д-р Георгиева и допълни, че строител на тази сграда е майстор Колю Фичето, по поръчение на тогавашния градски управител Али Паша. „Идеята е била да бъде сграда за турската администрация във Велико Търново. Това е било бившият конак. Сградата е един от шедьоврите на Колю Фичето. От север тя е на два етажа, от юг на четири. Любопитно за нея е, че погледната от птичи поглед има формата на кръст. Сякаш има символика, вложена от самия майстор в тази сграда. Колю Фичето изгражда един християнски символ в сградата, предназначена за турската администрация“, заяви тя. Според нея сякаш това орисва самата сграда, защото само няколко години след нейното построяване там се посрещат освободителите на Търново, там се помещава на Руската армия, там се провежда Учредителното събрание, което възстановява държавническата традиция на България.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще посети Велико Търново по повод честването на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

Омбудсманът Мая Манолова ще посети Велико Търново по повод честването на 140-годишнината от приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Омбудсманът Мая Манолова ще посети град Велико Търново по повод честване 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресофиса на омбудсмана. В 10.30 часа, в емблематичното читалище „Надежда 1869“ / ул. Иван Вазов“ № 36/ омбудсманът ще се включи в открития „Урок по Конституция“ с публична лекция пред ученици. Любопитното е, че точно в читалището заседават Третото, Четвъртото и Петото Велико народно събрание, съответно на 19 октомври 1886 г., 3-17 май 1893 г. и 9 юни - 9 юли 1911 г., когато на сградата е поставен и историческият надпис „Съединението прави силата“. Манолова ще разкаже интересни подробности от работата на институцията на омбудсмана през призмата за защита и отстояване на човешките права и свободи.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Близнашки: По-добре живот в несъвършена демокрация, отколкото изкушени от разновидности на авторитаризма

Проф. Георги Близнашки: По-добре живот в несъвършена демокрация, отколкото изкушени от разновидности на авторитаризма

16 Април 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
София. Възможна е фина настройка на действащата Конституция рано или късно с оглед на политическата динамика, но принципни промени в организацията на обществено-политическия живот не могат да се очакват. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и професор по конституционно право. Според него Велико народно събрание се свиква само за промени във формата на държавно управление, а такава необходимост у нас няма – съществуващите идеи за президентска република нямат реално основание. Проф. Близнашки обърна внимание, че дори и в наши дни „глава надигат“ сили, които си представят политическия живот у нас без политически партии. „Но трябва да сме наясно: една държава без партии е фашистка държава и всички тези призиви за връщане към режим на безпартийност, характерен за 30-те години у нас, забравят, че всичко това става тогава в условията на един авторитарен режим, в навечерието на Втората световна война. Трябва да се придържаме към онова наследство, завещано ни от бащите учредители преди 140 години, когато се създава либералната и демократичната Търновска конституция. Трябва да се придържаме към заветите на нашите бащи учредители, а не да тръгваме по пътя на авторитарните експерименти, които ще доведат до много тежки последици. Единственият шанс да вървим напред е като се придържаме към ценности и принципи, споделени от всички граждани в нашето общество. И каквито и авторитарни изблици да има периодично в нашия политически живот, трябва да си даваме сметка, че времето на военните паради, на военната музика отдавна са отминали. По-добре да живеем в условията на демокрация, колкото и да е несъвършена тя според някои, отколкото да се изкушаваме от различните разновидности на авторитарните режими. Защото те много бързо ще доведат до много тежки кризи и разочарования. По-добре да останем в условията на демокрация и да се опитваме да я усъвършенстваме“, коментира той. Постиженията на демокрацията са несъмнен факт – ако искаме да запазим уважението на останалия свят, трябва да се придържаме към демократичните ценности и принципи, възприети с конституцията през 1991 г., призова проф. Георги Близнашки. Според него тя даде възможност на българския народ периодично да избира своите управници, но заедно с това се проявиха и редица негативни тенденции, срещу които трябва да са полагат усилия, за да се ограничат, ако не успеем напълно да ги изключим от нашия живот.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Кметът Даниел Панов обяви днешния ден за неучебен по повод годишнината от Търновската конституция

Велико Търново: Кметът Даниел Панов обяви днешния ден за неучебен по повод годишнината от Търновската конституция

16 Април 2019 | 08:01 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Със своя заповед кметът на Велико Търново Даниел Панов обяви днешния ден за неучебен, съобщиха от пресцентъра на Общината. Поводът е 140-годишнината от приемането на първия основен закон на България – Търновската конституция. Център на националните чествания е именно старопрестолният град.
Освобождаването на всички ученици и учители от учебните занятия ще им даде възможност да се включат в поредицата от събития, с които ще бъде почетено делото на първите български законотворци. Заповедта е съгласувана с Регионалното управление по образованието, а със съдържанието й са запознати всички директори на училищата в Старата столица.
Открит урок, посветен на Търновската конституция, е една от проявите в програмата за отбелязване на годишнината от голямото държавническо събитие. Той ще се състои в Читалище „Надежда – 1869“ и ще започне в 11.00 ч. на 16 април – едновременно с тържественото заседание на 44-о Народно събрание, което се проведе в залата на Музей „Възраждане и Учредително събрание“. За открития урок са поканени ученици и учители от всички учебни заведения във Велико Търново.
Младите великотърновци ще имат възможност да участват и в празничното шествие от музей „Възраждане и Учредително събрание“ до паметника „Майка България“. То започва в 12.30 ч. Веднага след края му е церемониалният спектакъл „Искри“ на Националната гвардейска част.
За улеснение на родителите, без прекъсване на 16 април ще работят всички детски градини.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Въвежда се временна организация на движението в града във връзка с честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново. Във връзка с подготовката и реализацията на събитията в рамките на програмата за тържественото честване ще настъпят следните временни промени в организация движението на МПС:
До 22.30 часа (или до приключване на събитията) за движение на МПС ще бъде затворен площад „Цар Асен I" и прилежащите улици „Климент Охридски", от църквата „Св. 40 мъченици" до площад „Цар Асен I, ул. „Велчо Джамджията", ул. „Иван Вазов", ул. „Никола Пиколо" и ул. „Читалищна";
- до 15.00 часа за движение на МПС се затварят улиците „Независимост" и „Стефан Стамболов" до площад „Велчова завера";
- от 12.00 часа до приключване на празничното шествие ще бъдат затворени за движение на МПС улиците от музей „Възраждане и Учредително събрание": „Иван Вазов", „Велчо Джамджията", „Стефан Стамболов", „Независимост" до паметник „Майка България";
- до 14.00 часа (или до приключване на събитията в програмата) се затваря за движение на МПС ул. "Васил Левски" в участъка от кръстовището с ул. "Цар Освободител" до кръстовището с ул. „Христо Ботев" от кръстовището с пл. „Марно поле" до кръстовището с ул. „Васил Левски", улиците около Военен дом заключени до кръстовището с ул. „Христо Ботев" и ул. „Марно поле" и ул. „Цар Тодор Светослав".
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Георги Близнашки: Българската конституция е само една - Търновската, всички последващи законодателни експерименти са импровизация върху нея

Проф. Георги Близнашки: Българската конституция е само една - Търновската, всички последващи законодателни експерименти са импровизация върху нея

16 Април 2019 | 07:52 | Агенция "Фокус"
София. Българската конституция е само една - Търновската, всички последващи законодателни експерименти са импровизация върху нея. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ проф. Георги Близнашки, бивш служебен премиер и професор по конституционно право по повод 140-тата годишнина от приемането на първия основен български закон. Той направи сравнение между Търновската конституция и последващите два основни документа, приети през 1947 г. и 1971-а. Според него те с появяват като отговор на редица промени и макар да имитират привързаност към ценностите на демокрацията, за тях е характерно разминаване между провъзгласените ценности и принципи от една страна, и политическата действителност - от друга. „Това, което прави Търновската конституция различна от всички останали, включително и от конституциите на нашите съседи, са началата на демократизма. По-специално Търговската конституция предвижда всеобщо избирателно право за всички български граждани, разбира се, има се предвид само мъжете. По онова време на жената се отрежда друга роля, да има грижата за домашното огнище. На второ място българският парламент остава еднокамерен парламент. Това е кулминацията по време на дебатите в Учредителното събрание. Водят се ожесточени спорове по този повод дали да има сенат или да няма сенат, но в крайна сметка възтържествува идеята, че ние, българите, нямаме социална група с особени заслуги, която може да получи привилегировано представителство, или, както ще кажа Драган Цанков: „Ние, българите, сме всички равни, всички благородни“. По много категоричен начин се отклонява идеята за създаване на втора камара. И най-сетне политическият живот на страната се изгражда на основата на принципа на политическия плурализъм. Конституцията предвижда правото на сдружаване, а то води до появата на първите политически партии в нашата страна“, коментира проф. Георги Близнашки. Той обърна внимание, че преди 140 години България изпреварва останалите европейски държави благодарение на своя първи основен закон. Тази авангардна конституция създава предпоставките за едно динамично развитие на гражданското общество от свободни и равни помежду си хора, уточни професорът по конституционно право и допълни, че така българското общество се различава от всички останали на Балканите.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция

16 Април 2019 | 07:49 | Агенция "Фокус"
София. По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието. Целта на Урока по Конституция е да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.
Допълнителна информация за събитията от 1879 г. и мултимедийна презентация по повод годишнината са публикувани на официалния сайт на Народното събрание: https://www.parliament.bg/ns140/bg/events/7.
Специално за бележитата годишнина Народното събрание в партньортство с Българската национална телевизия направи документален филм, посветен на Търновската конституция. Филмът е достъпен на следния интернет адрес: https://www.parliament.bg/ns140/bg/anniversary-edition/14.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 07:18 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Президентът Румен Радев ще участва в честванията по повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава. От 10.30 часа в залата на Учредителното събрание президентът Румен Радев ще присъства на тържественото заседание на 44-ото Народно събрание на Република България и ще наблюдава възстановка на събитията от 1879 година.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 07:17 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Народните представители от 44-то Народно събрание ще приемат Обръщение към българския народ на тържествено заседание във Велико Търново по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Тържествената сесия ще започне в 10.30 часа в залата на Учредителното събрание с възстановка на събитията от 1879 г. Председателят на парламента ще открие заседанието със звънеца, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание във Велико Търново. Деца от вокална група „Пеещи камбанки“ ще изпълнят акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Оригиналът на Търновската конституция ще бъде внесен от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарни групи в 44-ото Народно събрание ще направят изказвания по повод годишнината. Проектът на обръщение към българския народ ще бъде излъчен на запис, в който участват едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи. След това той ще бъде гласуван от народните представители.
На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, главният прокурор, омбудсманът, членовете на Висшия съдебен съвет, предишни председатели на Народното събрание, евродепутати и представители на различните вероизповедания в Република България и др.
Предвижда се обща снимка на депутатите и гостите на тържествената сесия пред сградата на Учредителното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция

16 Април 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С тържествено заседание във Велико Търново на 16 април 2019 г. 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Заседанието, което ще бъде в залата на Учредителното събрание, ще започне в 10.50 часа след възстановка на събитията от 1879 г. Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ в 9.00 часа. Народните представители ще бъдат посрещнати в 10.00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“, където ще бъде тържествената сесия на 44-то Народно събрание.
В 12.30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „Майка България“. Те ще наблюдават спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“. Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20.30 часа на площад „Цар Асен I”. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов решението за обявяване на града за историческа и духовна столица на България

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи на кмета на Велико Търново Даниел Панов решението за обявяване на града за историческа и духовна столица на България

15 Април 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева връчи решението, с което Велико Търново се утвърждава като историческа и духовна столица на България на кмета инж. Даниел Панов, предаде репортер на Радио "Фокус" - Велико Търново. "За мен е чест и удоволствие да връча на кмета на Велико Търново едно решение на 44-то Народно събрание, което бе гласувано с пълно мнозинство. Беше инициирано от Инициативния комитет, от г-н Панов и от народните представители от този избирателен район. Решението за обявяване на Велико Търново за културна и духовна столица е прието от 44-то Народно събрание на 12 април и е подпечатан с официалния печат на събранието. Честито на всички търновци", посочи Цвета Караянчева. Тя връчи на кмета Панов и специално изработен плакет по повод честванията на 140-та годишнина от приемането на Търновската конституция. Инициативният комитет за обявяван статута на Велико Търново културна и духовна столица връчи на председателя на Народното събрание подаръци, а децата от клуб "Млад депутат" при ОУ "Патриарх Евтимий" - лично изработен от тях препис на Търновската конституция.
Цвета Караянчева откри в Музей "Възраждане и Учредително събрание" изложбата "Учредителите. Търново и българската държавност", в която са представени 80 движими културни ценности, предимно лични вещи и служебни пособия, принадлежали на първите законотворци. Ценните предмети се съхраняват в дванайсет културни институции в страната. В изложбата е включен и оригиналът на Търновската конституция. Експозицията ще е с вход свободен на 20 и 21 април.
Надежда КРЪСТЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението на линии от градския транспорт на 16 април

Велико Търново: Въвежда се временна организация на движението на линии от градския транспорт на 16 април

15 Април 2019 | 15:49 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Във връзка с въведената временна организация на движение утре 16 април (вторник) ще настъпи промяна в движението на линиите на градския транспорт. Това съобщиха от пресцентъра на Община Велико Търново.
Промените ще са както следва:
За времето от 06.30 до 15.00 ч. или до приключване на събитията автобусни линия № 20, 40, 110 се определя крайна спирка Обръщало на летен театър, автобусна линия № 5 се изпълнява маршрута до ул. "Крайбрежна" и обратно. Автобусна линия № 50 от спирка "Кооперативен пазар" ще се движи по маршрут ул. "Мармарлийска", ул. "Магистрална", у "Теодосий Търновски", ул. "Димитър Найденов, "Сливница", ул."Митрополска" до ж.к. "Асенов".
Предвид удължаването на маршрута на автобусна линия № 50 се очаква закъснение от разписанието.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ на тържествено заседание по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ на тържествено заседание по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 14:52 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Народните представители от 44-то Народно събрание ще приемат Обръщение към българския народ на тържествено заседание във Велико Търново по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Тържествената сесия ще започне в 10.30 часа в залата на Учредителното събрание с възстановка на събитията от 1879 г.
Председателят на парламента ще открие заседанието със звънеца, с който през 1879 г. е открито Учредителното събрание във Велико Търново.
Деца от вокална група „Пеещи камбанки“ ще изпълнят акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Оригиналът на Търновската конституция ще бъде внесен от гвардейци в залата, където преди 140 години е подписан документът.
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарни групи в 44-ото Народно събрание ще направят изказвания по повод годишнината. Проектът на обръщение към българския народ ще бъде излъчен на запис, в който участват едни от най-младите парламентаристи от всички парламентарни групи. След това той ще бъде гласуван от народните представители.
На тържественото заседание са поканени да присъстват президентът на Република България Румен Радев, министър-председателят Бойко Борисов, членовете на Министерския съвет, на Конституционния съд, ръководителите на Върховния административен съд и на Върховния касационен съд, главният прокурор, омбудсманът, членовете на Висшия съдебен съвет, предишни председатели на Народното събрание, евродепутати и представители на различните вероизповедания в Република България и др.
Предвижда се обща снимка на депутатите и гостите на тържествената сесия пред сградата на Учредителното събрание.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция

С тържествено заседание във Велико Търново 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция

15 Април 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. С тържествено заседание във Велико Търново на 16 април 2019 г. 44-ото Народно събрание ще отбележи 140 години от приемането на Търновската конституция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание.
Заседанието, което ще бъде в залата на Учредителното събрание, ще започне в 10.50 часа след възстановка на събитията от 1879 г. Предвижда се изказвания да направят председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и председателите на парламентарните групи. Народните представители ще приемат Обръщение към българския народ по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция.
Тържественото честване на годишнината ще започне с молебен в Катедрален храм „Рождество на Св. Богородица“ в 9.00 часа. Народните представители ще бъдат посрещнати в 10.00 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“, където ще бъде тържествената сесия на 44-то Народно събрание.
В 12.30 часа депутатите ще поднесат венци и цветя на паметника „Майка България“. Те ще наблюдават спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част и изпълнения на младежите от Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Българче“.
Тържествената заря-проверка по повод 140-годишнината от Учредителното събрание и приемането на Търновската конституция ще започне в 20.30 часа на площад „Цар Асен I”. Присъстващите ще наблюдават и аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов - звук и светлина“.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция

По инициатива на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Конституция

15 Април 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
София. По повод 140-ата годишнина от приемането на Търновската конституция на 16 април 2019 г. във всички български училища ще се проведе Урок по Контитуция. Това съобщиха от пресцентъра на Народното събрание. Инициативата е на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и се осъществява със съдействието на Министерството на образованието. Целта на Урока по Конституция е да запознае учениците с историческите факти, съпътстващи работата на Учредителното събрание и изготвянето на първия български основен закон.
Допълнителна информация за събитията от 1879 г. и мултимедийна презентация по повод годишнината са публикувани на официалния сайт на Народното събрание: https://www.parliament.bg/ns140/bg/events/7.
Специално за бележитата годишнина Народното събрание в партньортство с Българската национална телевизия направи документален филм, посветен на Търновската конституция. Филмът е достъпен на следния интернет адрес: https://www.parliament.bg/ns140/bg/anniversary-edition/14.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.