НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 06:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Паркът в пловдивския кв. „Кършияка“ ще остане парк

Премиерът Бойко Борисов: Паркът в пловдивския кв. „Кършияка“ ще остане парк

6 Май 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Паркът в пловдивския кв. „Кършияка“ ще остане парк. Това каза министър-председателят Бойко Борисов на среща с протестиращите граждани от пловдивския кв. „Кършияка“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. „Първо да ви честитя днешния празник. Да сте живи и здрави! Това ни е един от най-хубавите празници“, заяви Борисов. „С колегите Томислав Дончев и Владислав Горанов сме по друга работа в Пловдив. И ако Господ даде, няма да казвам какво е, но ако стане – ще видите колко ще е добре“, каза министър-председателят. „Аз като кмет в София заварих същите неща - бяха си взели градинките пред Японския хотел, Южния парк. В плана на Пловдив това място е озеленено и остава парк. Така че това съм го разпоредил. Всеки, който си мисли, че може да граби така на хората парковете, е сгрешил“, заяви Бойко Борисов. Той посочи, че се работи и по създаване на околовръстно шосе на Пловдив.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“

Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“

6 Май 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премиерът Бойко Борисов се срещна с протестиращите жители на пловдивския кв. „Кършияка“, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Преди няколко дни премиерът Борисов обяви, че иска на място да обещае на недоволните, че частният терен ще бъде запазен и озеленен.
„Разкрихме пъклените планове, че искаха нашият парк да се застроява. Реагирали сме навреме, създали сме комитет, два месеца се борим. Тъй като борбата е неравностойна – срещу нас стоят хора с много пари, се обърнахме към Вас, нашият премиер, за помощ. Лично ние вярваме само на Вас“, заявиха представители на инициативния комитет. На премиера бяха връчени всички документи, събрани от комитета, във връзка със строежа.
„Местната власт днес има много важна работа – пратил съм ги да посрещат гостите. Общината е по работа, иначе да е тук“, заяви Борисов в отговор на въпрос на присъстващите защо на срещата няма представители на Община Пловдив, освен районния кмет.
През март жителите на кв. „Кършияка“ излязоха на протест срещу застрояването на парка и масовата сеч на дървета там. Тогава протестиращите се подписаха под петиция, в която се настоява общината да си върне собствеността на парка, да го облагороди и да бъдат наказани виновните за поголовната сеч на дървета в него, извършена през последните дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“

Пловдив: Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“

3 Май 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Премиерът Бойко Борисов е приел поканата да се срещне с протестиращите от квартал „Кършияка“ в Пловдив. Това съобщи за Радио „Фокус“-Пловдив председателят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов. Срещата ще се проведе в парка в квартал „Кършияка“ от 13.30 часа на 6 май. „Надеждите ни са големи, само и единствено в него, да изкорени корена на злото в Пловдив“, коментира Костов. Той се е свързал лично с премиера и е получил съгласието му да дойде.
Според протестиращите Паркът на 9-ти пехотен Пловдивски полк, както го наричат жителите на квартала, трябва да остане такъв и в бъдеще, без да се застроява.
Към момента подписката в защита на зелената площ от 16-дка е подкрепена от над 7000 души. Вече близо два месеца Инициативният комитет се бори с институциите, за да спаси от застрояване парка, закупен от частно лице.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му

Пловдив: Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му

22 Април 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Арестуваха защитниците на парка в кв. „Кършияка“ по време на залесяването му и то точно в Световния ден на Земята - 22 април. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Пловдив Асен Костов, председател на Инициативния комитет на протестиращите граждани, който е бил сред тримата арестувани днес. Те са били отведени в 3 РУ на полицията и след като са им снели обяснения, са били освободени. Причина за ареста става малка машина – багер, собственикът на който доброволно и безвъзмездно решава да помогне на съкварталците си в изкопаването на дупки за засаждане на дървета при поредната залесителна акция в парка. Самите дървета са били подарени лично от областния управител на Пловдив Здравко Димитров. Хората се борят повече от месец за запазване на зелената площ от 16 дка от застрояване. Втори ден продължава залесителната акция. В парка вече са засадени различни видове дървета и храсти, както и много цветя. „В полицията се опитаха да ни обвинят в самоуправство“, разказа Асен Костов. Според него най-вероятно полицията е била сигнализирана от собственика на терена. "В момента подготвяме жалба за служебна проверка до министъра на вътрешните работи по случая. Нито сме уплашени, нито сме притеснени! Ще се борим за каузата до пълна победа", каза Костов. Хората се възмущават от факта, че полицията е пристигнала бързо за залесяването, а когато бе извършена поголовната сеч на 64 дървета в парка не е реагирала така бързо, за да го предотврати.
Въпреки днешния арест протестиращите граждани смятат, че залесителните акции трябва да продължат, а парка непременно да бъде запазен като такъв за бъдещето на децата им. „Когато каузата е благородна много хора с чисти сърца няма да се страхуват да я подкрепят“, пишат хората в групата за защита на парка в социалната мрежа. Там подписката в подкрепа на каузата набъбва с всеки ден.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург

Пловдив: Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург

21 Април 2019 | 17:15 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестиращи от квартал Кършияка започнаха мащабно залесяване в частния парк зад хотел Санкт Петербург, предаде репортер на Радио „Фокус“ - Пловдив. Вместо с протести срещу застрояването на парка, хората решиха да оставят по едно дърво там, като се надяват то да не бъде изкоренявано в бъдеще. В акцията за Цветница се включи и 98-годишният дядо Борис Гърнев, ветеран от Втората световна война, който живее на метри от парка.
Протестиращите бяха доволни и заради документацията, която пристигна по тяхно искане от Държавния военно-исторически архив във Велико Търново. Тя доказва, че подземното съоръжение, за което се твърдеше, че е ничия собственост, е било именно на 9-ти пехотен Пловдивски полк. Това съобщи председателят на Инициативния комитет на протестиращите Асен Костов. От Държавния военно-исторически архив са изпратили копия на всички документи, сред които има и скица, от която се вижда, че подземното съоръжение е било бомбоубежище, а над него е имало столова за войниците от 9-и пехотен Пловдивски полк. Радио „Фокус“ - Пловдив писа, че това място е било столова на полка. 98-годишният дядо Борис също е категоричен, че бункерът е строен по нареждане на премиера Богдан Филов в периода 1941-1943 година, с цел защита на населението от бомбардировките по времето на Втората световна война. Според председателя на Инициативния комитет на протестиращите граждани Асен Костов бункерът не е бил част от апорта на общински имоти по време на панаирната сделка през 2006 година и той трябва да е собственост или на държавата, или на община Пловдив. Всичко това дава надежда на протестиращите, че парка няма как да бъде застроен, тъй като частникът не притежава тази подземна част от 16-декаровия имот, който е купил.
Защо съоръжението е било заличено в съществуващата днес държавна и общинска документация, трябва да бъде разследвано от компетентните органи, смятат протестиращите.
Очаква се от МРРБ да излязат със становище за собствеността на бункера, което трябва да бъде вписано и в Кадастралната карта.
Преди повече от месец хората от квартала скочиха срещу бруталната сеч на 64 здрави дървета в парка. Те се противопоставиха на това с протести, които продължават и до днес. По тяхно настояване от община Пловдив съставиха акт за отсечените дървета за общо 25 000 лева на фирмата собственик на терена.
Оказа се, че в този терен има още един обект, който не е отбелязан в скицата и е останал собственост на общината – това е запустяла тоалетна в парка. С помощта на Инициативния комитет сега тя е обезопасена. Тя също мистериозно е била заличена в документацията за имота и сега трябва да бъде нанесена отново в Кадастралната карта.
Миналата неделя, по покана на протестиращите, в парка дойде и омбудсманът Мая Манолова, която обеща с екипа си да провери цялата документация и да сезира прокуратурата за евентуални нарушения на закона във връзка с този парк.
В подкрепа за запазването на парка са се подписали около 6000 души. В интернет се разпространява и онлайн-петиция за това.
Председателят на Инициативния комитет Асен Костов се е обърнал с молба за съдействие и към премиера Бойко Борисов. Целта е да не се допуска в никакъв случай застрояване на парка.
Кършияка е най-търсеният квартал за живеене в Пловдив и инвестиционните интереси към него са големи. Хората обаче се оплакват, че вече е толкова гъсто застроено, че почти не остава въздух за живеещите там. Затова ще се борят до последно да не им се отнема този парк, дърветата в който да бъдат техните "бели дробове".
Историческата стойност на този терен и връзката му с 9-ти пехотен Пловдивски полк е още нещото, което дава сила на хората от квартала битката им да не спира, до пълна победа, така, както велият пълководец Борис Дрангов е водил полка към победи.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: 97-годишният ветеран от Втората световна война Борис Гърнев се включи в протеста срещу застрояването в парка в кв. „Кършияка“

Пловдив: 97-годишният ветеран от Втората световна война Борис Гърнев се включи в протеста срещу застрояването в парка в кв. „Кършияка“

14 Април 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Към протестиращите срещу застрояването на парка в квартал „Кършияка“ се включи и ветеранът от Втората световна война 97-годишният Борис Гърнев, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. Подполковникът от запаса се радва на добро здраве и живее на метри от спорния парк, където през 90-те години на 19 век са били построени първите казарми на 9-ти пехотен пловдивски полк. Борис Гърнев участва в Първата и Втората фаза на войната срещу Германия като артилерийски наблюдател в състава на 11-ти дивизионен артилерийски полк. Сражава се на територията на Македония и Унгария. Награден е с орден „За храброст“.
„Живея тук от 55 години“, каза с развълнуван глас дядо Борис пред протестиращите и пред омбудсмана Мая Манолова, която дойде да ги подкрепи днес. „Преди да дойда тук бях орач, оставих остена, взех пушката и воювах в състава на 9-ти пехотен полк, бихме се и победихме“, заяви Борис Гърнев. Преди да даде думата на Борис Гърнев, Стойчо Андреев от Инициативния комитет на протестиращите обяви, че гражданите предлагат паметника на Борис Дрангов, който сега се намира в градинката на хотел „Санкт Петербург“, да бъде върнат в парка, където му е мястото. „Защото по тези алеи е вървял славният командир Борис Дрангов“, подчерта Андреев. Борис Гърнев предложи до паметника да бъде изградена и чешмичка, която да бъде стопанисвана от близките до парка детска градина и училище. Стойчо Андреев добави, че протестиращите от квартала няма да позволят да бъде разрушавана единствената останала сграда от 9-ти пехотен полк – бункерите. „Няма да позволим да бъде разрушавана военната история на България, категорични сме“, подчерта Андреев. Някои от присъстващите предложиха в бункера да бъде направен музей на полка, "защото те го заслужават".
Борис Гърнев остана с протестиращите докрая и поздрави хората за всички усилия, които полагат, за да запазят историята на полка. В групата в защита на парка в социалната мрежа се срещат и мисли на полк. Дрангов като "Животът не се мери по дължина, а по съдържание".
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за изсичането на дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“ в Пловдив

14 Април 2019 | 15:50 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще сезира Прокуратурата за начина, по който безобразно са били изсечени 67 дървета в парка зад хотел „Санкт Петербург“, предаде репортер на Радио „Фокус“- Пловдив. „Виновните трябва да си понесат отговорността и трябва да има поне един наказан, за да спрат да секат вече“, заяви Мая Манолова пред жителите на пловдивския квартал „Кършияка“ по време на протест срещу застрояването на терена. Според нея е факт, че е имало опит да се промени статутът на парка от зелена площ към терен за застрояване. Омбудсманът ще поиска пълна проверка за това дали кметът на Пловдив Иван Тотев е изпълнил своите ангажименти по Закона за устройство на територията, дали дърветата са били надлежно картотекирани и дали в публичния регистър на общината за картотекиране на всички зелени площи и дървесна растителност са били отбелязани тези дървета, кой и как е издал разрешителните за строеж. „Защото няма как да бъдат толерирани подобни безобразия“, изтъкна Манолова.
Институцията на омбудсмана ще направи пълна проверка на място в община Пловдив на документите и ще отправи съответните препоръки- мястото да бъде отбелязано като парк и като зелени площи и да не се правят никакви опити да се подменя предназначението му. По думите на Манолова стъпка към такъв опит е било изсичането на дърветата, което пък, от своя страна, е предупредило гражданите, че се посяга на парка и те са реагирали. „Хората от Инициативния комитет за един месец са свършили огромна част от работата, толкова, колкото институциите у нас не могат да свършат за три години и 30 дни“, посочи Мая Манолова. „С моя екип направихме проверка за това как изглежда имотът в кадастралната карта, какво е предвидено и по ОУП. Мога да кажа, че наистина е имало опит и намерения да се промени предназначението от зелена площ в обслужващо строителство и парка да бъде застроен“, каза Манолова. Тя отбеляза, че ще работи и за това да бъде установено защо двата публични обекта на територията на парка – бункерите, които са на МО и обществената тоалетна, която е на общината, мистериозно са изчезнали от кадастралната карта. „Би следвало те да имат своите кадастрални номера и да са отбелязани по предвидения за това ред“, обяви Манолова и добави, че ще настоява това да бъде направено, а държавата и общината да си влязат във функциите и да защитават своята собственост. Според Мая Манолова, ако това бъде направено и ако процедурата за окончателно одобряване на ОУП и на ПУП каже, че това място ще бъде единствено и само парк, то това съществено ще повлияе на цената за този имот и ако общината си го откупи от частника, то цената за данъкоплатците няма да бъде много висока. Пред гражданите Мая Манолова още веднъж изтъкна, че с екипа си ще настоява и в ОУП и в ПУП това място да си остане парк и никой повече да не прави опити за променя предназначението му. Това бе посрещнато с бурни аплодисменти от хората, сред които много възрастни хора и деца. Тя пое ангажимент да следи казуса докрай до окончателното му разрешаване. Манолова отбеляза, че в Пловдив има още много работа, която трябва да се свърши, като ще посети и ще види какво се случва с тепетата на Бунарджика, като е имало опити да бъдат разрушавани. Омбудсманът изтъкна, че за първи път се сблъсква с такава висока ефективност на гражданска кампания и похвали хората от Инициативния комитет в квартал „Кършияка“ за направеното само за 30 дни.
Председателят на Инициативиня комитет и неговият заместник - Асен Костов и Стойчо Андреев помолиха Мая Манолова да поеме и още един ангажимент - да следи за спазването на върховенството на закона в случай, че собственикът обжалва и заведе дело. Тя обеща и заяви, че много се надява, че с работата по този казус ще се повиши доверието към работата на институциите и на съдебната система, защото гражданите стоят по-високо от всички тях.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург"

Пловдив: Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург"

14 Април 2019 | 13:42 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне с протестиращите от кв. "Кършияка", които искат да запазят от застрояване парка зад хотел "Санкт Петербург". Това съобщи за Радио „Фокус“- Пловдив председателят на Инициативния комитет Асен Костов. От институцията на омбудстмана също изпратиха съобщение за предстоящата визита на Манолова в Пловдив днес от 14.00 часа.
Повече от месец продължава битката на гражданите за запазване на зелената площ. В тази борба се установи съществуването на разнопосочна документация за предназначеинето на терена, който е частна собственост. Инициативният комитет се срещна с представители на различни министерства, на няколко пъти присъства на заседания на Общинския съвет в Пловдив, за установяване на статута на терена. Техните искания са общината отново да си върне терена и той да остане парк, тъй като квартала е най-гъсто застроеният в града и хората нямат въздух от бетон. Протестите на хората не стихват, след като там бяха изсечени поголовно 64 здрави дървета. Това взриви обществения мир. Кметът на общината възложи независима оценка на имота и обяви няколкократно, че започва преговори за закупуване на терена, но и досега няма данни да се е срещал със собственика на имота.
Оказа се, че в границите на този имот има обекти, които са общинска и държавна собственост, които с годините са били заличени от „доброжелатели“. Това със сигурност е причина да се бави застрояването на терена, което е явната цел на собственика. В петък представители на инициативния комитет се срещнаха и с омбудсмана в София, за да подадат жалба и да я поканят на протеста си днес. Мая Манолова прие поканата и похвали гражданския инициативен комитет за направеното до момента в борбата им за запазване на парка.
Днес хората са в трескава подготовка за посрещането на Манолова. Те са разлепили целият квартал и целият град със съобщения, а в парка се развява българският флаг. Всички са решени да стигнат докрай в битката си по две причини – заради голямата нужда от чист въздух в квартала и заради историческия факт, че на този терен са били първите казарми на 9-ти пловдивски пехотен полк.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“

Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“

14 Април 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
София. Омбудсманът Мая Манолова ще се срещне в гр. Пловдив с граждани, които се борят да запазят от унищожаване и застрояване зелените площи на парка в кв. „Кършияка“, зад хотел „Санкт Петербург“. Това съобщиха от пресцентъра на Омбудсмана на Република България. Срещата ще се проведе в 14.00 часа. В петък представители на инициативния комитет се срещнаха с омбудсмана в институцията, за да подадат жалба и да я поканят на протеста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 година
В Лондон се провежда протест за втори референдум за Брекзит. 19 октомври 2019 го...

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.