НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:39


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Стара Загора: Три кутии за дарения са поставени в града в подкрепа на „Нотр Дам“

Стара Загора: Три кутии за дарения са поставени в града в подкрепа на „Нотр Дам“

22 Април 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
Стара Загора. Три кутии за дарения – във фоайето на Община Стара Загора, в РБ „Захарий Княжески“ и в библиотека „Родина“, ще бъдат на разположение на всеки, който иска да бъде съпричастен с трагедията, която сполетя Европа – пожарът в катедралата „Нотр Дам“. Това съобщиха от пресцентъра на Община Стара Загора. Поставянето на кутиите се случи в присъствието на френски студенти. Те са в Стара Загора по повод съвместно архитектурно ателие, за да представят своите разработки на идеи и визия за урбанистично устойчиво развитие на града.
„Това е жест на солидарност, който отправяме към Париж, нашата съпричастност, защото това е паметник на културата не само за Франция, не само за франкофоните, а за всички ни“, каза зам.-кметът на Стара Загора Иванка Сотирова при поставянето на дарителската кутия във фоайето на администрацията днес.
От името на френския културен институт „Алианс Франсез“ Георги Симеонов представи набирателната сметка, която може да бъде използвана за финансова подкрепа.
Вид сметка: СПЕЦ.С-КА КАПИТАЛ/ДАР.ЮЛ
Вид валута: BGN
IBAN: BG66UNCR70001523558773
BIC - UNCR BGSF Георги Симеонов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Патриарх Неофит: Изразяваме най-дълбоката си подкрепа към френския народ, като желаем емблемата на страната им катедралата „Нотр дам“ да бъде възстановена

Патриарх Неофит: Изразяваме най-дълбоката си подкрепа към френския народ, като желаем емблемата на страната им катедралата „Нотр дам“ да бъде възстановена

18 Април 2019 | 15:40 | Агенция "Фокус"
София. Със съкрушено сърце научихме за трагичния инцидент в парижката катедрала Нотр Дам, която на 15 април бе опожарена, като по този начин бе нанесен огромен удар върху световното културно наследство, а катедралата, преживяла превратностите на времето и историята, бе сериозно засегната. Това се посочва в обръщение на Негово светейшество патриарх Неофит. „Изразяваме най-дълбоката си подкрепа към френския народ, като желаем емблемата на тяхната страна да бъде възстановена в скоро време, а предстоящите Пасхални и Великденски празници да не бъдат помрачени, но напротив „Светлината, която в мрака свети и мракът я не обзе” (Йоан. 1:5), да възсияе отново в душите на всички ни“, заявява патриархът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция обявява международен конкурс за възстановяването на Нотр Дам

AFP: Франция обявява международен конкурс за възстановяването на Нотр Дам

17 Април 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция ще покани архитекти от целия свят да представят проектите си за възстановяването на катедралата Парижката Света Богородица, която пострада сериозно от пожар в понеделник, заяви френският премиер Едуар Филип в сряда, цитиран от AFP.
Целта е „да се построи нова кула на Нотр Дам, която е адаптирана към техниките и предизвикателствата на нашата ера“, каза той на пресконференция в Париж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Служителите на Нотр Дам са търсили източника на пожара 23 минути преди да викнат помощ

РИА Новости: Служителите на Нотр Дам са търсили източника на пожара 23 минути преди да викнат помощ

17 Април 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Париж. Служителите на катедралата Парижката Света Богородица се опитвали сами да намерят източника на пожара в течение на 23 минути, предава РИА Новости.
Според информация на онлайн изданието Buzzfeed, за пожара се е разбрало в 18:20 местно време, но тогава не е извикана противопожарната служба, а чак в 18:43, когато вече е станало ясно, че източникът на огъня е намерен на най-горния етаж на катедралата.
Според данни на медиите, пожарът може да е свързан с реставрационните работи. Възбудено е дело за неумишлено причиняване на щети.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френският посланик Ерик Льобедел: Не се работи по версията за тероризъм след пожара в „Нотр Дам”

Френският посланик Ерик Льобедел: Не се работи по версията за тероризъм след пожара в „Нотр Дам”

17 Април 2019 | 09:14 | Агенция "Фокус"
София. Не се работи по версията за тероризъм след пожара в 8-вековната катедрала „Нотр Дам” в сърцето на столицата Париж. Това каза посланикът на Франция у нас Ерик Льобедел в предаването „Тази сутрин<”/b> по бТВ. Той обясни, че основната версия е непреднамерен пожар вследствие на строителните дейности, които са се случвали на върха на храма. Разследването в момента тече и ще станат ясни точните причини след края му, добави още той.
Льобедел обясни и че не е прекалено амбициозно заявлението на френския президент Еманюел Макрон, че за 5 години „Нотр Дам” ще бъде възстановена, тъй като ще се мобилизират всички сили в страната.
Френският посланик благодари за всички дарения, включително и за тези от България. Но според него ще са необходими много повече от събраните досега 800 милиона евро.
Той обясни, че трябва да се изчака да се направи оценка на щетите, защото някои от изгорелите греди са на 7 века, има и повредени произведения на изкуството и изгорели картини.
Катедралата е вечна и никога не сме си представяли, че нещо подобно може да се случи, нито французите, нито европейците и всички по света, каза Льобедел.
Но посланието е, че има надежда и ще се възстанови символът на Париж, добави посланикът. Според него трагедията ще обедини и френския народ.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Коментари за пожара в Нотр Дам в европейския печат ( Агенция „Фокус“ )

Коментари за пожара в Нотр Дам в европейския печат ( Агенция „Фокус“ )

17 Април 2019 | 09:00 | Агенция "Фокус"
Париж. Опустошителният пожар в историческата катедрала Нотр Дам в Париж обедини разидената френска нация, констатира австрийският национален ежедневник Die Presse в статия, посветена на събитията по понеделник вечер.
„Франция е страна, в която линията на конфликти в обществото и политиката излезе на преден план съвсем наскоро: нацията се раздели между ляво и дясно, между гнева на протестиращите жилетки и противниците на бунтовете, които белязаха демонстрациите им. Но сега, след катастрофалния пожар в Нотр Дам, мирът се завърна – или поне временно. Някои партии дори спряха предизборните си кампании за майското гласуване за Европейския парламент. Изправени пред лицето на подобна трагедия, левите и десните сключила свещен съюз“, коментират в редакцията на австрийския вестник.
***
Париж. Маркус Кастор от Германския форум за история на изкуството определи основния приоритет в стъпките, които ще бъдат предприети след опустошителния пожар в историческата катедрала Нотр Дам в Париж, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Първият приоритет ще бъде да анализираме статиката на сградата, да я укрепим да монтираме отново покрив", подчерта Кастор. Експертът призна, че към настоящия момент е трудно да се прецени степента на щетите, които е понесла готическата църква. Съгласно думите му, по-голямата част от тях вероятно са причинени от водата, с която пожарникарите потушаваха пламъците, а не от самия огън.
***
Париж. Нотр Дам е неделима част от историята на Франция, но сега тя се превърна в катедрала на плачещата Богородица, пише Етиен де Монтети в статия за националния ежедневник Le Figaro. Агенция „Фокус“ представя превод на материала, достъпен на страницата inosmi.ru.
Френският поет Шери Пеги възпява катедралата в своите стихове, описвайки я като млада жена, „безкрайно благородна... безкрайно хуманна... безкрайно радостна... безкрайно тъжна". Както никога досега, тези думи на поета отекнаха в сърцата на французите този понеделник.
Нотр Дам де Пари е неразделна част от историята на Франция. Колективната памет съхранява спомените за велики моменти, свързани с катедралата: кралски сватби, брилянтни изпълнения, коронацията на Наполеон I, химнът „Тебе, Господи, хвалим” в чест на победата от 1945 година.
Достатъчно е да се види колко туристи се стичат към катедралата и тълпата от вярващи, които я посещават всеки петък, за да зърнат най-голямата светиня – трънения венец на Исус Христос, който Луи IX е донесъл във Франция. Целият свят се възхищава на гениалната работа на зидари и строители; вътре, хората се молят пред величествените стъклописи, сякаш очаквайки небесната светлина.
А шедьовърът на готическата архитектура, разположен в сърцето на Париж, преживява всички войни и грабежи. Никога преди той не е получавал щети с такъв мащаб.
От понеделник вечер емоциите преливат. Френският президент Еманюел Макрон отмени обръщението си към нацията. Каква реч може да се изнесе пред лицето на на национална трагедия... Президентът беше наясно, че погледите на всички французи са обърнати към горящата катедрала. Тази трагедия напомня на септември 1914 г., когато в резултат на бомбардировките Реймската катедрала се превърна в „море от огън". Но тогава имаше война.
Французите наблюдаваха пламъците на катедралата от бреговете на Сена и телевизионните екрани. И когато видяха как кулата се срина, както вярващи, така и невярващи, любители на изкуството и такива, които не му обръщат внимание - всички преживяха общ шок: част от красотата, величието и душата на Франция загинаха в огъня. И това беше безкрайно тъжно.
***
Париж. Британският национален ежедневник The Guardian публикува статия за опустошителния пожар в катедралата Нотр Дам в Париж, като подчертава, че емблематичната църква е била на „15 до 30 минути“ от пълно унищожение.
В статията се прави обобщение на наличната информация за инцидента, който разтърси френската нация в седмицата, в която фокусът на обществото трябваше да бъде насочен към резултатите от Националния дебат.
От редакцията обръщат внимание на редица обвинения, че катедралата, включена в списъка на ЮНЕСКО за световното културно наследство и увековечена в романа на Виктор Юго „Парижката Света Богородица“ се е разпадала и преди пожара. В тази връзка се припомня, че катедралата е собственост на държавата и е в центъра на дългогодишен спор с Архиепископията на Париж за това кой трябва да финансира възстановителните работи на рухналите балюстради, разпадащи се гаргули и напукани фасади.
Жан-Мишел Лениуд, председател на Съвета към Националния институт за наследството, коментира: „Това, което се случи, непременно щеше да се случи в един момент. Липсата на истинска поддръжка и ежедневно внимание към такава голяма сграда е истинската причина за тази катастрофа".
След като пожарът беше обявен за напълно погасен - 15 часа след началото му, заместник- министърът на вътрешните работи на Франция Лоран Нунез увери, че структурата е спасена, но остава уязвима. Министърът похвали действията на пожарникарите, но призна, че съдбата на катедралата е несигурна. „Те спасиха сградата, до 15-30 минути закъснение и щеше да бъде напълно срината", привежда изданието думите на Нунез.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Татяна Буруджиева, политолог: За французите пожарът в Нотр Дам надскача ежедневните проблеми и грижи

Татяна Буруджиева, политолог: За французите пожарът в Нотр Дам надскача ежедневните проблеми и грижи

17 Април 2019 | 08:55 | Агенция "Фокус"
София. За французите пожарът в Нотр Дам надскача ежедневните проблеми и грижи. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ политологът Татяна Буруджиева, която се намира във френската столица Париж по време на инцидента.
Още вечерта на пожара се забеляза невероятна организация и единение на граждани и политици на Париж, обясни тя, като отчете и важността на реакцията на Европа и света. Политологът уточни, че за французите това не е първи път, в който Нотр Дам гори. Катедралата се е подпалвала и преди, припомни Буруджиева, като добави, че сегашния пожар е голям шок за съвременното общество и то точно в дните преди Великден, когато там се случват основни ритуали свързани с празника. “В катедралата трябваше да получат своя сан новите епископи. Разбира се, ще се намерят други храмове, където да бъдат ръкоположени. Важното за французите, че са спасени, както те казват душата на Нотр Дам- короната Божия и един сакрален плащ и другите съкровища, които не са погубени от пламъците. Най-вероятно ще минат доста години, докато се възстанови в пълния блясък храма на Божията майка в Париж“, каза Татяна Буруджиева. Тя добави, че това, което прави впечатление е присъствието на множеството французи на площада, включително и на президента на Франция Еманюел Макрон, който отложи важно обръщение към френския народ. Политологът разказа още, че на следващата сутрин вече е имало депозиран около половин милиард евро за възстановяването на катедралата. Франция обявява донорска акция – всеки французин да дари по 1 евро за Нотр Дам, обясни Татяна Буруджиева и добави, че най-вероятно след празничните дни сумата за реставрация ще бъде в голямата си част събрана.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивайло Калфин, бивш външен министър: Неизвестността около пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде храна за конспиративни теории за избухването му

Ивайло Калфин, бивш външен министър: Неизвестността около пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде храна за конспиративни теории за избухването му

17 Април 2019 | 08:32 | Агенция "Фокус"
София. Неизвестността около пожара в парижката катедрала „Нотр Дам“ ще бъде храна за конспиративни теории за избухването му. Това каза за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ бившият министър на външните работи Ивайло Калфин. Ако се запази първоначалната информация, че това е случаен инцидент вследствие на реставрацията на катедралата, пожарът ще си окаже просто нещастно стечение на обстоятелствата, обясни той. “Още в нощта на пожара започнаха да се показват информации, че това е „Френският 11 септември“, че това е някакъв атентат на религиозна основа. След това, вчера се появиха видеа с човек с жълта жилетка, който ходи на горните етажи на катедралата малко преди пожара. Заговори се дали това не е отмъщение на „жълтите жилетки“, които в момента протестират във Франция със социални искания. Докато не приключи следствието, на-вероятно това ще бъде храна за всякакви невероятни теории”, обясни Ивайло Калфин. Според него френският президент Еманюел Макрон трябва да покаже лидерство в създалата се ситуация. Това е един от случаите, в които политиците могат или да спечелят, или да се провалят, обясни той. Получените предложения за помощ от целия свят, освен че показват съпричастност, са и доказателство, че „Нотр Дам“ е част от световната история, уточни бившият външен министър. Според него въпреки инцидента в катедралата протестите на „жълтите жилетки“ няма да спрат. По думите му трябва да бъде поставено разграничение между трагедията от понеделник и социалните протести в страната. Стихията идва във века на технологиите, за да напомни за по-смирено, реалистично и упорито налагане на правилни и навременни политики, добави Ивайло Калфин.
Веселка ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse (Австрия): Пожарът в Нотр Дам обедини разединената нация

Die Presse (Австрия): Пожарът в Нотр Дам обедини разединената нация

17 Април 2019 | 07:22 | Агенция "Фокус"
Париж. Опустошителният пожар в историческата катедрала Нотр Дам в Париж обедини разидената френска нация, констатира австрийският национален ежедневник Die Presse в статия, посветена на събитията по понеделник вечер.
„Франция е страна, в която линията на конфликти в обществото и политиката излезе на преден план съвсем наскоро: нацията се раздели между ляво и дясно, между гнева на протестиращите жилетки и противниците на бунтовете, които белязаха демонстрациите им. Но сега, след катастрофалния пожар в Нотр Дам, мирът се завърна – или поне временно. Някои партии дори спряха предизборните си кампании за майското гласуване за Европейския парламент. Изправени пред лицето на подобна трагедия, левите и десните сключила свещен съюз“, коментират в редакцията на австрийския вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: След пожара в Нотр Дам – приоритет е анализирането на статиката и покрива на историческата катедрала, твърди германски експерт

FAZ: След пожара в Нотр Дам – приоритет е анализирането на статиката и покрива на историческата катедрала, твърди германски експерт

17 Април 2019 | 07:13 | Агенция "Фокус"
Париж. Маркус Кастор от Германския форум за история на изкуството определи основния приоритет в стъпките, които ще бъдат предприети след опустошителния пожар в историческата катедрала Нотр Дам в Париж, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Първият приоритет ще бъде да анализираме статиката на сградата, да я укрепим да монтираме отново покрив", подчерта Кастор. Експертът призна, че към настоящия момент е трудно да се прецени степента на щетите, които е понесла готическата църква. Съгласно думите му, по-голямата част от тях вероятно са причинени от водата, с която пожарникарите потушаваха пламъците, а не от самия огън.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro (Франция): Нотр Дам се превърна в катедрала на плачещата Богородица

Le Figaro (Франция): Нотр Дам се превърна в катедрала на плачещата Богородица

17 Април 2019 | 06:20 | Агенция "Фокус"
Париж. Нотр Дам е неделима част от историята на Франция, но сега тя се превърна в катедрала на плачещата Богородица, пише Етиен де Монтети в статия за националния ежедневник Le Figaro. Агенция „Фокус“ представя превод на материала, достъпен на страницата inosmi.ru.
Френският поет Шери Пеги възпява катедралата в своите стихове, описвайки я като млада жена, „безкрайно благородна... безкрайно хуманна... безкрайно радостна... безкрайно тъжна". Както никога досега, тези думи на поета отекнаха в сърцата на французите този понеделник.
Нотр Дам де Пари е неразделна част от историята на Франция. Колективната памет съхранява спомените за велики моменти, свързани с катедралата: кралски сватби, брилянтни изпълнения, коронацията на Наполеон I, химнът „Тебе, Господи, хвалим” в чест на победата от 1945 година.
Достатъчно е да се види колко туристи се стичат към катедралата и тълпата от вярващи, които я посещават всеки петък, за да зърнат най-голямата светиня – трънения венец на Исус Христос, който Луи IX е донесъл във Франция. Целият свят се възхищава на гениалната работа на зидари и строители; вътре, хората се молят пред величествените стъклописи, сякаш очаквайки небесната светлина.
А шедьовърът на готическата архитектура, разположен в сърцето на Париж, преживява всички войни и грабежи. Никога преди той не е получавал щети с такъв мащаб.
От понеделник вечер емоциите преливат. Френският президент Еманюел Макрон отмени обръщението си към нацията. Каква реч може да се изнесе пред лицето на на национална трагедия... Президентът беше наясно, че погледите на всички французи са обърнати към горящата катедрала. Тази трагедия напомня на септември 1914 г., когато в резултат на бомбардировките Реймската катедрала се превърна в „море от огън". Но тогава имаше война.
Французите наблюдаваха пламъците на катедралата от бреговете на Сена и телевизионните екрани. И когато видяха как кулата се срина, както вярващи, така и невярващи, любители на изкуството и такива, които не му обръщат внимание - всички преживяха общ шок: част от красотата, величието и душата на Франция загинаха в огъня. И това беше безкрайно тъжно.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Картини от Нотр Дам ще бъдат пренесени в Лувъра

ТАСС: Картини от Нотр Дам ще бъдат пренесени в Лувъра

16 Април 2019 | 20:26 | Агенция "Фокус"
Париж. Всички картини от катедралата на Нотр Дам ще бъдат пренесени в Лувъра в петък, 19 април. Това съобщи министърът на културата на Франция Франк Риестер за радиостанцията RTL, предава TACC.
„Предполага се, че всички картини, които все още остават в храма, ще бъдат транспортирани от Нотр Дам до Лувъра. Те ще бъдат почистени от сажди и прах, ще бъде отстранена излишната влага. Ще бъдат съхранявани в подходящи условия, така че да се пристъпи към реставрацията им“, увери министърът.
Министърът обясни, че големи картини остават вътре в Нотр Дам, тъй като пожарникарите не са успели да ги изнесат. Риестер обаче увери, че те не са пострадали от пламъците, а само от дима.В заключение културният министър на Франция подчерта, че пожарът е „причинил минимални щети на произведенията на изкуството в катедралата“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Михаил Константинов: Ако се окаже, че пожарът в катедралата „Парижката Света Богородица“ е атентат, това ще е голям удар върху френския дух и бъдеща история

Проф. Михаил Константинов: Ако се окаже, че пожарът в катедралата „Парижката Света Богородица“ е атентат, това ще е голям удар върху френския дух и бъдеща история

16 Април 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако се окаже, че пожарът в катедралата „Парижката Света Богородица“ е атентат, това ще е голям удар върху френския дух и бъдеща история. Това заяви в обзорното предаване на Радио „Фокус“ „Това е България“ политическият анализатор проф. Михаил Константинов. Унищожаване на християнски храм е лоша поличба, каза още той и припомни, че очакванията са катедрала да рухне изцяло.
„Ако е атентат това е лошо. Това ще отвори такава рана в сърцата на французите, каквато отвори за нас атентатът в „Свети Крал“. Ако се окаже, че не е атентат, това ще е чудовищна глупост. Това ще значи, че те не са спазили елементарни мерки за сигурност. Оградили са сградата със сухо, горящо скеле. Това е абсолютно малоумие. Не са ли чували, че има леки алуминиеви скелета. Това, което пламва там, е дървеното скеле. Ако това се е случило, то проектантите на ремонта са за разстрел. Казвам разстрел, но за да добро или лошо смъртната присъда е забранена, обаче имената на тези хора трябва завинаги да влязат в някаква мрачна история за пълни некадърници“, каза той. Проф. Михаил Константинов каза още, че пари за възстановяване на катедралата ще се намерят, но тя няма да бъде същата катедрала с 800-годишна история. "Случващото не е единичен пример за това, че дедите ни, използвайки примитивни средства са строили гениални постройки. Катедралата Нотр Дам, църквата „Света София“ в Истанбул и редица други постройки от древността ни напомнят, че трябва да знаем какво е било миналото и да не мислим, че света започва и свършва с нас. А ако настоящите хора сме слабата тухла в историята, то след нас няма какво да се построи", добави той.
Цоня СЪБЧЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията

AFP: Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията

16 Април 2019 | 20:11 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще направи обръщение към нацията в 21:00 часа българско време, предава AFP, като се позовава на съобщение от Елисейския дворец.
От Президентството в Париж не привеждат информация за обръщението на Макрон. В понеделник вечер той трябваше да говори пред френските граждани по повод резултатите от Националния дебат, но обръщението му бе отложено заради пожара в Нотр Дам.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Разпитват работници за пожара в Нотр Дам

AFP: Разпитват работници за пожара в Нотр Дам

16 Април 2019 | 19:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Френските следователи, разследващи опустошителния пожар в катедралата в Нотр Дам, разпитаха работници, които обновяват паметника, предава AFP
Множество френски милиардери и компании направиха оферти за парични средства на стойност около 700 милиона евро (790 милиона долара), за да бъде възстановена световната забележителност.
По-голямата част от покрива е разрушена, кулата е срутена и неизвестен брой артефакти и картини са изгубени. Главният орган, който има близо 8000 тръби, също е претърпял щети.
Но стените на катедралата, камбанариите и най-известните кръгли прозорци с витражи на най-посещаваната туристическа атракция във Франция остават непокътнати, което накара отец Филип Марсе да го нарече спасяването им "повече от чудотворна".

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Според сръбските таблоиди пожарът в Нотр Дам е "Божие наказание" заради знамето на Косово

АFP: Според сръбските таблоиди пожарът в Нотр Дам е "Божие наказание" заради знамето на Косово

16 Април 2019 | 13:47 | Агенция "Фокус"
Белград. Пожарът, който опустоши Нотр Дам, е "Божие наказание", според два сръбски таблоида, които заявиха в понеделник, че го свързват с поставянето на флага на Косово в Парижката катедрала за честванията на Първата световна война миналата година, предава AFP.
"Божието наказание ги е застигнало", пише в заглавията на онлайн изданията на „Ало“ и „Информатор“ в таблоидите в понеделник късно вечерта.
Двата вестника, близки до сръбските управници, обаче оттеглиха статиите си по-късно.
„Ало“ нарича пламъка наказание за "плюенето по жертвите на сърбите" през 90-те години на миналия век в Косово, отцепническа провинция Сърбия, където етническите албанци с подкрепата на САЩ и НАТО спечелиха самоуправление през 1999 година.
Сърбия отхвърли претенцията на Косово за независимост от 2008 г. и е чувствителна към всяко международно признание на Косово като самостоятелна държава.
Сръбският президент Вучич обаче се присъедини към други световни лидери в изразяването на солидарност с Франция във връзка с пожара в Нотр-Дам, като написа в социалната мрежа „Туитър“, че "всички сръбски граждани са тъжни" и са с "френските си приятели" и че страната му е готова да помогне за реконструкцията на катедралата.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пожарът в Нотр Дам е напълно загасен

AFP: Пожарът в Нотр Дам е напълно загасен

16 Април 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Париж. Огромният пожар, който опустоши катедралата Нотр-Дам в Париж, е напълно загасен, съобщиха от градската противопожарна служба във вторник, около 15 часа след началото му, предава AFP.
"Целият пожар е загасен. Сега сме във фаза на разследване", каза говорителят Габриел Плу, добавяйки, че огънят се е разпространил "много бързо" през дървения покрив на световно известния паметник.
На брифинг за репортери пред Нотр Дам в центъра на Париж, Плу каза пожарникарите са се фокусирали по време на пожара в катедралата върху двете масивни камбанарии и са уверени, че те не са били повредени.
Задачата сега е да се обследва структурата, да се види дали тя е пострадала и да се извадят останалите горещи точки, каза той, добавяйки, че около 100 пожарникари ще останат на място през целия ден.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: България е готова да подпомогне възстановяването на катедралата "Нотр Дам" финансово и чрез реставратори и живописци

Премиерът Бойко Борисов: България е готова да подпомогне възстановяването на катедралата "Нотр Дам" финансово и чрез реставратори и живописци

16 Април 2019 | 12:07 | Агенция "Фокус"
София. България ще подпомогне възстановяването на катедралата "Нотр Дам" финансово и чрез реставратори и живописци. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет след среща с премиера на Грузия Мамука Бахтадзе във връзка с пожара в катедралата Нотр Дам в Париж, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „И Грузия, и България сме православни християни. Сутринта, чрез нашия посланик в Париж му предадох да предаде на президента Макрон и на нашите колеги там освен, че съжаляваме и скърбим за тази светиня, каквато е "Нотр Дам", че сме готови и за подпомагане, както и финансово, но на първо място България да предложи, защото има изключителни реставратори и живописци. Ние ще ги командироваме да помагат и с това ще бъде нашата помощ, но да участват българи в бързото възстановяване на този символ“, каза той.„Имаме изключително надарени хора в тази област, за да подпомогнем и ние с нашия принос на Франция“, допълни премиерът Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до кмета на Париж Ан Идалго по повод пожара в катедралата „Нотр Дам дьо Пари“

Кметът на София Йорданка Фандъкова изпрати писмо до кмета на Париж Ан Идалго по повод пожара в катедралата „Нотр Дам дьо Пари“

16 Април 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
София. С голяма тъга приех новината за пожара, сполетял „Нотр Дам дьо Пари“. Катедралата не е единствено културно – историческа и религиозна ценност, тя е един от обичаните, разпознавани и вечни символи на Париж, свидетел на славната история на френската столица. Това се казва в писмото на кмета на София Йорданка Фандъкова до кмета на Париж Ан Идалго, съобщиха от пресцентъра на Столична Община.
В писмото на кмета на София се посочва също - „Убедена съм, че тази сериозна загуба ще мобилизира духа, вярата и сърцето на всички съпричастни към възстановяването на катедралата и ще възвърне блясъка на символа на Париж и европейската култура. В мислите си аз и жителите на София сме с Вас в трудното изпитание, пред което сте изправени, но съм убедена, че ще вложите всичките си професионални и лични качества за по – бързото възраждане на сградата.“

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Двама пожарникари и един полицай са пострадали при гасене на пожара в Нотр Дам

ТАСС: Двама пожарникари и един полицай са пострадали при гасене на пожара в Нотр Дам

16 Април 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Париж. Двама полицаи и един пожарникар са били леко ранени по време на пожар в катедралата Нотр Дам дьо Пари. Това съобщи във вторник противопожарната служба в Париж в социалната мрежа „Туитър“, цитирана от TACC.
"Двама полицаи и един пожарникар бяха леко ранени", се казва в доклада.
Отбелязва се също, че гасенето на пожар е извършено за повече от девет часа, като са участвали около 400 пожарникари.
В резултат на пожара са пострадали горната част на кулата, часовникът на катедралата и по-голямата част от покрива. Според предварителни данни ремонт е довел до пожар в горните нива на катедралата. Градската прокуратура започна разследване заради увреждане на имущество поради непредпазливост във връзка с пожара.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Боил Банов: Пожарът в Нотр Дам е нелепа трагедия, която може да се случи навсякъде

Министър Боил Банов: Пожарът в Нотр Дам е нелепа трагедия, която може да се случи навсякъде

16 Април 2019 | 09:11 | Агенция "Фокус"
София. Пожарът в Нотр Дам е нелепа трагедия, която може да се случи навсякъде. Това каза министърът на културата Боил Банов по повод пожара в катедралата Нотр Дам в Париж в предаването „България сутрин“ по Bulgaria on air. "Това е емоционален срив за всички културни хора по света. Дали е във Франция, дали е в България, когато се случва нещо подобно с такива знакови символи на културното наследство на миналото, е наистина ужасна трагедия", коментира Банов. "Но стават и такива неща по света, трябва да се върви напред. Най-важното е, че запазиха двете ключови кули отпред. Ще се възстанови във времето, но е много тъжно", допълни той. По думите му това е нелепа случайност, която може да се случи навсякъде. "Цели поколения растат пред такива знакови обекти. Това е една нелепа трагедия. За съжаление ние не обръщаме внимание, че всеки ден се случват такива неща, подминаваме ги и обръщаме внимание едва когато нещо толкова важно за хората бъде погубено. Но това е животът, трябва да се върви напред и да се възстановява", отбеляза още Банов. На въпрос дали нашата страна е готова да реагира при подобни инциденти и да опази своите паметници на културата, той отговори: "Да кажа, че сме готови ще бъде нелепо, след като това се случва с Нотр Дам, който има такива противопожарни системи дори". "Това се случва на най-пазеното място, големият въпрос е, че когато пазиш такава старина, тя включва материали, на които е много трудно да отговори със съвременните изисквания. Това е една от драмите на културното наследство, а в същото време сме длъжни всички по света да ги опазваме и съхраняваме за поколенията без да подменяме структурата, без да слагаме съвременни материали, защото трябва да пазим автентичността. Това е труден въпрос за решаване. Никой не застрахован от такива нелепи случайности и когато се случи на такъв знаков обект душата боли", заяви още Банов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Изразявам професионалното си възхищение от действията на пожарникарите в Париж

Премиерът Бойко Борисов: Изразявам професионалното си възхищение от действията на пожарникарите в Париж

16 Април 2019 | 08:56 | Агенция "Фокус"
София. Изразявам професионалното си възхищение от действията на пожарникарите в Париж. Това каза лидерът на ГЕРБ и министър-председател Бойко Борисов след среща с представители на ПП „Никола Петков“, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Дано се окаже немарливост, защото Нотр Дам е една знакова катедрала и то във времето, в което сме в очакване на Великденските празници“, посочи Борисов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: МВР на Франция заяви, че пожарът, обхванал парижката катедрала Нотр Дам, все още не е погасен напълно

ТАСС: МВР на Франция заяви, че пожарът, обхванал парижката катедрала Нотр Дам, все още не е погасен напълно

16 Април 2019 | 08:42 | Агенция "Фокус"
Париж. Пожарът в катедралата Нотр Дам, който започна преди около 12 часа, все още не е погасен. Това съобщи във вторник държавният секретар на Министерството на вътрешните работи на Франция Лоран Нунес, цитиран от TACC
"Пожарът е под контрол, но все още не е напълно погасен", цитира думите му Reuters>
Нунес добави, че причината за пожара в една от основните забележителности на Париж все още не е установена, а властите провеждат разследване.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Париж е обезобразен“: Шок и сълзи предизвика пожара в Парижката Света Богородица (ОБЗОР)

„Париж е обезобразен“: Шок и сълзи предизвика пожара в Парижката Света Богородица (ОБЗОР)

16 Април 2019 | 06:54 | Агенция "Фокус"
Тълпи от зашеметени парижани и туристи - някои плачещи, други с молитви - гледаха с ужас в центъра на Париж в понеделник вечерта, когато пожарникарите се бориха с часове да потушат пламъците, поглъщащи катедралата Нотр Дам. За щастие, трагедията се размина без жертви и ранени.

Всичко започна в 18:50 местно време (19:50 българско), когато над покрива на Парижката Света Богородица, една от най-посещаваните забележителности в Европа, към небето се извиха пламъци и облаци сив дим. Веднага към мястото на инцидента, Ил дьо ла Сите, остров на река Сена в сърцето на френската столица, се забързаха стотици пожарни.
Според информация на „Франс прес“, най-вероятно пожарът е възникнал заради ремонтните дейности, тъй като от няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата.
Ахвания и викове „О, Господи“ обаче изригнаха в 19:50, когато горната част на кулата на Нотр Дам се срути в огнения ад, който се беше разпрострял по целия покрив.
Френският президент Еманюел Макрон отмени своя важна политическа реч и веднага тръгна към Нотр Дам, където малко след това падна целият покрив, а медиите съобщиха, че пламъците са обхванали носещата конструкция.
В същото време около Парижката Света Богородица се бяха събрали хиляди парижани и гости на френската столица, които в реално време споделяха видео, снимки и коментираха в социалните мрежи, докато наблюдаваха инферното. Около сградата бе установен периметър за сигурност. Както показаха кадри в социалните мрежи, събралите се наблюдатели на ужасното зрелищи запяха „Поздравявам те, Мария“ и други църковни химни.
Веднага към френската столица потекоха съболезнователни съобщения: от Доналд Тръмп, който предложи в гасенето да се включат пожарогасителни самолети, Ангела Меркел, Тереза Мей и т.н. и т.н. Руската църква също изрази съпричасността си с парижаните, но отбеляза, че трагедията, случила се на Първия ден от Страстната седмица преди католическия Великден е „страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем“.
В гасенето на пламъците се включиха повече от 400 пожарникари, които се опитваха да предотвратят прехвърлянето на пламъците към фасадата и двете основни камбанарии на Нотр Дам и в крайна сметка успяха да го направят.
Служителите на противопожарната служба дори влязоха във вътрешността на катедралата, откъдето извадиха олтарът и неговия кръст преди да излязат заради бързо разпространяващия се огън по дървените греди.
Малко след това настъпи облекчение, когато пожарникарите успяха да понижат интензивността на огъня.

Еманюел Макрон

Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата от пожара катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена.
„Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От утрешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви Макрон. „Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, успели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век“, напомни той.
„Давам тържествено обещание, че този проект ще бъде осъществен през идните години. Ще съберем за това най-добрите таланти, те ще са много и ще имат положителен принос във възстановяването“, продължи Макрон. „Ще възстановим катедралата Парижката „Света Богородица“ – всички французи го очакват от нас, нашата история и нашата съдба го изискват от нас“, подчерта той в заключение.
Държавният глава заяви, че благодарение на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сценарий. „Успяхме да избегнем най-лошото, но битката още не е спечелена“, заяви френският лидер пред журналистите, намиращи се на мястото на инцидента.Той добави, че „близките часове ще бъдат трудни“. „Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете главни камбанарии на катедралата не бяха разрушени“, съобщи Макрон.
Той нарече пожара в катедралата „истинска трагедия“. „Искам да благодаря на служителите на пожарната служба, които продължават борбата с огъня. Те проявиха голям професионализъм“, каза още президентът.


Веднага на неговия призив за набиране на средства откликна собственика на прочутите модни къщи „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“ – фамилията Пино, която обеща 100 милиона евро.
В около 05:00 часа във вторник от пожарната служба съобщиха, че пожарът е потушен.+


История на Нотр Дам

Париж. „Света Богородица“, наричана още Парижката „Света Богородица“ (на френски: Notre-Dame de Paris – Нотърдам дьо Пари), е католическа катедрала в Париж.
Построена е през 1163 – 1345 г. като една от първите катедрали в готически стил на остров Сите на река Сена, в центъра на града. Повечето скулптурна украса на фасадата, която се смята за една от най-красивите, датира от 19 век. Тук Наполеон I е коронясан като император.
Нотърдам буквално означава „Нашата Дама", и е популярно римокатолическо наименование на Пресвета Богородица, отговарящо например на немското Unsere Liebe Frau / Liebfrauenkirche, италианското Nostra Signora, испанското Nuestra Seňora, полското Nasza Panna и хърватското Velika Gospa. Съществуват много християнски храмове, носещи подобно име.
Катедралата „Парижката Света Богородица" е издигната на остров Сите върху основите на древен римски храм. Идеята за изграждането ѝ е на парижкия епископ Морис де Сюли, който финансира проекта със средства, получени от духовенството, кралят, благородниците, дори и от дребната буржоазия. През 1163 г. папа Александър III полага първия камък и в продължение на близо 2 века няколко поколения архитекти и работници работят по нея. Катедралата е напълно завършена през 1345 г. Тя е едно от най-великите постижения на готическата архитектура.
Катедралата „Парижката Света Богородица" е един от върховете във френското изкуство с удивителното равновесие на пропорциите и хармоничната си фасада. Дълга е 130 m и е широка 50 m, а 3-етажните квадратни кули са високи 69 m. В южната кула са разположени камбаните, най-голямата от които тежи 15 t., а само езикът ѝ надвишава 500 kg. Стрелата е с височина 96 m.
Катедралата има 3 портала. Първият е на Св. Ана (майката на Дева Мария), средният изобразява Страшния съд, а третият е на Дева Мария. Двата крайни портала са напълно еднакви. Легендата разказва, че майсторът на порталите не могъл да направи средния, тъй като бил продал душата си на дявола, затова той бил направен от друг и се различавал от останалите портали. Над порталите е разположена розетката с диаметър 10 m, а под нея се намират 28 статуи на библейски личности.
Още с влизането погледът на посетителя обхваща високия кораб, широката напречна галерия и дълбок хор и централния олтар. Прекрасни розети от 13 век красят катедралата от запад, север и юг. Витражът на северната розета изобразява Света Богородица, заобиколена от персонажи от Стария завет. Витражът на южната розета показва Христос, заобиколен от девите, светците и 12-те апостоли. Западната розета изобразява Светата Дева, заобиколена от добродетелите и пороците. В катедралата се намира статуя, известна под името „Парижката Света Богородица“. Тази скулптура от 14 век е пренесена тук от параклиса Сент Енян. Зад главния олтар се намира прекрасната скулптурна композиция на Никола Кусту – „Пиета“. Там се намират и статуите на Луи XIII и Луи XIV.
След дълъг брачен период без да има наследник, Луи XIII дава обет, че ако има син, ще реконструира катедралата. Когато през 1638 г. му се ражда момче, той започва изпълнението на обета си. Тази работа отнема 60 години. От този обет са креслата в хора на катедралата, покрити с чудесни дърворезби, изобразяващи сцени от живота на Света Богородица.
В западната част на „Парижката Света Богородица" се намира съкровищницата, където се съхраняват ценни богослужебни предмети. В археологическата крипта под площада пред катедралата са изложени гало-римски и по-късни останки, намерени на това място.
„Парижката Света Богородица" има чудесен орган и съвършена акустика. Там всяка неделя в 17:30 часа се провеждат безплатни концерти. Катедралата побира 9000 души.
Катедралата „Парижката Света Богородица" е свидетел на редица важни събития от живота на Париж. Тук през втората половина на 16 век се състои сватбата между Маргьорит дьо Валоа и Анри Наварски, който обаче по време на церемонията стои вън. През 1804 г. в катедралата е бил коронясан Наполеон Бонапарт I. Също тук е извършено опелото на генерал Дьо Гол през 1970 г.

Известни случаи на пожари в християнски храмове

На 15 април 2019 година в парижката катедрала Нотр Дам избухна опустошителен пожар. Редакцията на ТАСС подготви хронология на десетте най-гръмки случая на пожари в каменни християнски храмове по света след 2000-та година.

В нощта на 9 юни 2000-та година в резултат от пожар пострада силно църквата „Вси Светии“ в Лондон, издигната през XIX век в района Западен Далвич. Покривът на сградата се срутва и огънят унищожава напълно интериорът на този класически образец на викторианската архитектура. Няма жертви и пострадали. Причина за пожара е оставена включена печка. Църквата е възстановена напълно през 2006-та година.

На 22 ноември 2001 година в Питърбъро (графство Кеймбриджшир, Великобритания) избухва пожар в средновековната катедрала Свети Петър (XIII век). Пламъците са погасени бързо, но органът и таванът са увредени сериозно. Според предположенията на следствието, причината за пожара е палеж. Възстановителните работи са завършени през юли 2006 година.

На 18 декември 2001 година в Ню Йорк избухва пожар в най-голямата в света англиканска катедрала Свети Йоан Спасител, разположена в Манхатън (строителството на храма започва през 1892 година и завършва напълно през 1999 година). Огнището на пожара се намира в църковно магазинче в една от пристройките. Основното здание успява да устои на огъня, но част от покрива над постройката рухва. Няма жертви и пострадали. След това са необходими сложни процедури за почистване на храмовия орган от саждите.

На 29 май 2006 година във финландския град Порвоо се запалва катедралният лютерански храм от XV век. В резултат от това се срива външната конструкция на тавана, но благодарни на усилията на пожарникарите огънят не се разпространява повече. Причината за пожара е палеж, извършен от 18-годишен местен жител. През 2007-а година той е осъден на шест години и половина лишаване от свобода. Храмът е открит отново през юли 2008 година след реставрация.

На 25 август 2006 година в Санкт Петербург по време на реставрационни работи се запалва дървеното скеле на главния купол на Троице-Измаиловската катедрала, която е постройка от 1835 година. В резултат се сриват главният и два малки купола, а украсата на храма пострадва сериозно. Реставрацията е завършена през 2017 година.

На 25 декември 2009 година в Лонгфорд (Ирландия) изгаря напълно храма Свети Мел, постройка от 1856 година. Източник на пожара се оказва стара отоплителна печка. Църквата, от която остават само външните стени, е възстановена за 5 години.

На 28 юли 2014 година в Нинбо (провинция Чжецзян, Китай) в резултат от пожар изгаря напълно един от най-старите християнски храмове в Китай – католическата катедрала Дева Мария на Седемте Скърби, постройка от 1876 година. Катедралата е възстановена през 2018 година.

На 15 март 2015 г. в Москва, по време на реставрационните работи, се запали камбанарията на Новодевическия манастир (края на XVII век). В резултат на това кулата е деформирана, но са избегнати по-сериозни повреди. Причината за пожара е късо съединение. Реставрационните работи по камбанарията продължават и до днес.

На 15 юни 2015 г. в Нант (Франция) избухва пожар в базиликата Сен-Донатиен, построена през 1889 година. Покривът на храма се запали по време на инсталацията на хидроизолацията. Украсата на базиликата е сериозно повредена. Завършването на ремонтните работи се очаква през 2019 година.

На 1 май 2016 година в Ню Йорк се запалва храмът Свети Сава Сръбски, разположен в неоготическа сграда от 1855 година (до 1915 година църквата е на Епископалната църква). В резултат от пожара рухва таванът на храма и вътрешният интериор изгаря изцяло. Пожарът възниква по вина на пазача на храма, който не загася свещите след края на Велкиденската служба. Планира се църквата да бъде възстановена.

Редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Le Figaro: Пожарът в Парижката Света Богородица е ликвидиран

Le Figaro: Пожарът в Парижката Света Богородица е ликвидиран

16 Април 2019 | 06:15 | Агенция "Фокус"
Париж. Пожарът в Парижката Света Богородица е ликвидиран, съобщава вестник Le Figaro, като се позовава на противопожарната служба на френската столица.
„Пожарът е потушен, продължаваме да следим остатъчните пламъци и да охлаждаме горещите части (на сградата), включително корабът и едновременно с това подсигуряваме, че пожарът няма да се възобнови“, се казва в съобщението.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Париж: Олтарът и кръстът на Нотр Дам са спасени

Кметът на Париж: Олтарът и кръстът на Нотр Дам са спасени

16 Април 2019 | 05:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Олтарът и олтарният кръст на катедралата Нотр Дам в Париж, която частично изгоря в резултат от избухналия в понеделник пожар, са спасени, заяви кметът на френската столица Анн Идалго, предава ТАСС.
„На мястото на тавана, където беше кулата, зее дупка, а частите й лежат на пода“, заяви градоначалникът. „Олтарът и неговият кръст са спасени“, добави Идалго. „Всичко е по-малко ужасно, отколкото се страхувах“.
По-рано представителят на катедралата Андре Фино заяви, че всички свещени предмети се намират в ризницата и нищо не ги заплашва.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Пожарът в Нотр Дам е „под контрол и е частично загасен“

AFP: Пожарът в Нотр Дам е „под контрол и е частично загасен“

16 Април 2019 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Париж. Огромният пожар, който опустоши катедралата Нотр Дам в Париж е „под контрол“, заявиха от противопожарната служба на френската столица, след като пожарникарите се бориха часове с пламъците, предава AFP.
„Пожарът е изцяло под контрол. Той е частично погасен и има остатъчни огнища, които трябва да се потушат“, заяви лейтенант-полковник Габриел Плюс.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Собственикът на „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“ обеща 100 милиона евро за възстановяването на Нотр Дам

AFP: Собственикът на „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“ обеща 100 милиона евро за възстановяването на Нотр Дам

16 Април 2019 | 02:52 | Агенция "Фокус"
Париж. Френският милиардер Франсоа-Анри Пино обеща 100 милиона евро за възстановяването на катедралата Нотр Дам в Париж, която бе частично разрушена от голяма пожар, избухнал в понеделник, предава AFP.
В изявление, изпратено до френската агенция, изпълнителният директор на „Керинг груп“, която притежава модните къщи „Гучи“ и „Ив Сен Лоран“, заяви, че „средствата, нужни за цялостното възстановяване на Нотр Дам“, ще бъдат предоставени от инвестиционната компания на семейство Пино „Артемида“ (Artemis).

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Президентът на Франция обеща да възстанови катедралата Нотр Дам

ТАСС: Президентът на Франция обеща да възстанови катедралата Нотр Дам

16 Април 2019 | 01:48 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът Еманюел Макрон обеща на френския народ, че пострадалата от пожара катедрала Нотр Дам ще бъде възстановена. Това, както съобщава кореспондент на ТАСС, е заявил френският държавен глава пред журналистите на площада пред Парижката „Света Богородица“.
„Тържествено ви обещавам, че ще възстановим катедралата. Всички заедно. От уртешния ден (16 април) започва набирането на средства както във Франция, така и извън нейните граници“, заяви Макрон. „Тази катедрала е част от френската история. Ние се гордеем с нея, успели сме да я издигнем преди повече от 800 години и я подобрявахме и надстроявахме век след век“, напомни той.
„Давам тържествено обещание, че този проект ще бъде осъществен през идните години. Ще съберем за това най-добрите таланти, те ще са много и ще имат положителен принос във възстановяването“, продължи Макрон. „Ще възстановим катедралата Парижката „Света Богородица“ – всички французи го очакват от нас, нашата история и нашата съдба го изискват от нас“, подчерта той в заключение.
Държавният глава заяви, че благодарение на парижките пожарникари, мобилизирани за гасенето на огъня в катедралата, е избегнат най-лошия сценарий. „Успяхме да избегнем най-лошото, но битката още не е спечелена“, заяви френският лидер пред журналистите, намиращи се на мястото на инцидента.Той добави, че „близките часове ще бъдат трудни“. „Благодарение на отдадеността на пожарникарите фасадата и двете главни камбанарии на катедралата не бяха разрушени“, съобщи Макрон.
Той нарече пожара в катедралата „истинска трагедия“. „Искам да благодаря на служителите на пожарната служба, които продължават борбата с огъня. Те проявиха голям професионализъм“, каза още президентът.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Ще възстановим Нотр Дам

Еманюел Макрон: Ще възстановим Нотр Дам

16 Април 2019 | 01:10 | Агенция "Фокус"
Париж. „Ще възстановим Нотр Дам“, обеща емоционалният френски президент Еманюел Макрон пред парижката катедрала, голяма част от която бе унищожена от избухналия в понеделник вечерта пожар, предава AFP.
Със сълзи на очи, френският държавен глава заяви, че „най-лошото е избегнато“, благодарение на работата на пожарникарите, които спасиха двете камбанарии на Нотр Дам, както и фасадата. Макрон обеща да привлече „най-добрите таланти“ за възстановяването на останалото.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Президентът Румен Радев: Всяка щета по Нотр Дам нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество

Президентът Румен Радев: Всяка щета по Нотр Дам нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество

16 Април 2019 | 00:47 | Агенция "Фокус"
София. Съкрушителна е гледката на горящия символ на вяра, епохи и култура, оцелял през всичките повратности на историята. Това е написал в профила си в социалната мрежа "Фейсбук" президентът Румен Радев по повод пожара в катедралата Нотр Дам в Париж. "Виктор Юго е описал катедралата като "Необятната каменна симфония, колосално дело на един човек и на цял народ, единна и сложна като „Илиадата“. Всяка щета по Нотр Дам нанася болезнена рана не само в сърцата на французите, но и за всеки европеец, за цялото човечество", пише президентът.
По думите му Нотр Дам е част от човешката история и е олицетворение на най-красивите спомени и надежди от живота на тези, които са имали щастието да се докоснат до този Божи храм. "Убеден съм, че френският народ ще надмогне болката със силата на вярата", пише още Румен Радев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Какво се знае за пожара в Парижката „Света Богородица“

ТАСС: Какво се знае за пожара в Парижката „Света Богородица“

16 Април 2019 | 00:44 | Агенция "Фокус"
Париж. На 15 април в катедралата Нотр Дам в Париж избухна пожар. На мястото на произшествието работят няколко стотин пожарникари, отбелязва ТАСС.

• Първоначално пламъците са възникнали в района на строителните скелета, установени над покрива
• Според предварителните данни, пожарът може да е свързан с ремонтните дейности.
• В течение на няколко месеца се прави капитален ремонт на катедралата
• Заради пожара се срина кулата на катедралата и рухна целия покрив.
• Около Нотр Дам е установен периметър на сигурност и дежурят спасителни служби. За гасенето се използват мощни маркучи.
• Първоначално пожарникарите не можеха да направят нищо, защото мощността на маркучите не беше достатъчна, за да се достигне до горящата кула.
• На мястото на инцидента пристигнаха президентът на Франция Еманюел Макрон и премиерът Едуар Филип.
• Парижката прокуратура вече започна разследване на пожара.
• Според последната информация няма пострадали.
• Представители на Нотр Дам заявиха, че огънят не е засегнал свещените предмети. В катедралата се намира реликва, почитана като венеца от тръни на Христос.
• Властите са евакуирали жителите на остров Сите, където се намира Парижката „Света Богородица“.
• „Всичко гори“, заяви за разпространението на огъня представителят на катедралата Андре Фино.
• Доналд Тръмп смята, че катедралата може да изгори изцяло и посъветва тя да бъде загасена с помощта на противопожарни самолети. Експертите обаче твърдят, че това може да доведе до пълно срутване сградата.
• Пожарникарите успяха да понижат интензивността на огъня. По техните думи, структурата на сградата, вероятно, ще бъде спасена от разрушаване.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Парижката пожарна: Основната структура на Нотр Дам е спасена и запазена

Парижката пожарна: Основната структура на Нотр Дам е спасена и запазена

16 Април 2019 | 00:29 | Агенция "Фокус"
Париж. Основната структура на катедралата Нотр Дам в Париж е спасена след часове борба с бушуващата огнена стихия, заяви високопоставен служител на противопожарната служба на френската столица, предава AFP.
„Можем да кажем, че основната структура на Нотр Дам е спасена и запазена“, заяви началникът на парижката пожарна Жан-Клод Галет пред журналистите, като добави, че двете основни камбанарии на сградата вече са спасени.
По неговите думи, сега задачата е температурата във вътрешността на катедралата да бъде намалена, като се очаква тази процедура да отнеме няколко часа.
Заместник-вътрешният министър Лоран Нунес, който също е на мястото на инцидента, заяви, че за първи път „интензивността на огъня е намаляла“, но в същото време призова за „изключителна предпазливост“.
Освен това той защити решението да не се използват противопожарни самолети, както призова американският президент Доналд Тръмп по-рано в „Туитър“, защото подобно действие би представлявало „голяма опасност“ за сградата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Breitbart: Парижаните пеят химни, докато катедралата Нотр Дам гори

Breitbart: Парижаните пеят химни, докато катедралата Нотр Дам гори

16 Април 2019 | 00:21 | Агенция "Фокус"
Париж. Медиите публикуваха кадри на събралите се хора около горящата катедрала Нотр Дам в Париж, които се молят и пеят химни, предава американският портал Breitbart.
Член на екипа на радио „Нотр Дам“, католическата станция на Ил дьо Франс, записа кадри на двойка от Париж, която пее „Поздравявам те, Мария“ , като други минувачи по мост Сен Мишел се присъединяват.
След малко към групата се присъединяват около 100 души, а с напредването на вечерта, групата се увеличаваше все повече.
Един очевидец заяви пред американския телевизионен канал CBS News: „Мисля, че сега е толкова емоционално, че чувам хора по улиците да пеят. Пеят и се молят и гледат как този ужасен огън продължава да упорства“.
Оттогава пожарът се е разпростря до емблематичните камбанарии на сградата, като пожарникарите в Париж твърдят, че изобщо не могат да спасят катедралата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Основната конструкция на Нотр Дам е спасена от пълно разрушаване

AFP: Основната конструкция на Нотр Дам е спасена от пълно разрушаване

16 Април 2019 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Париж. Представител на френската пожарна служба заяви, че конструкцията на Нотр Дам, вероятно, е спасена от пълно разрушаване, предава AFP.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Около 400 пожарникари се борят с „трудния“ пожар в Нотр Дам

AFP: Около 400 пожарникари се борят с „трудния“ пожар в Нотр Дам

15 Април 2019 | 23:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Около 400 пожарникари се опитват да спрат разрушаването на катедралата Нотр дам в Париж в понеделник вечерта, като описват пожара там, като „труден“ за гасене, предава AFP.
Десетки противопожарни камиони са на мястото, където се виждат множество спуснати от кранове маркучи с високо налягане, които обливат с вода срутения покрив и зоната на корагба на църквата.
„Не сме сигурни, че ще можем да спрем разпространението в северната кула“, предупреди заместник-министърът на вътрешните работи Лоран Нунес, визирайки двете каменни кули на готическия шедьовър.
„Ако тя падне, можете да си представите мащабите на щетите“, добави той.
Американският президент Доналд Тръмп предложи в „Туитър“ за гасенето на огъня да бъдат използвани противопожарни самолети.
„Хвърлянето на вода от самолет на този тип сгради би рискувало да свали цялата сграда“, пише в „Туитър“ агенцията за гражданска сигурност на Франция.
Заместник-кметът на Париж Емануел Грегоар каза пред новинарския канал BFM, че пожарникарите са влезли в катедралата и са изнесли някои от безценните творби, които се съхраняват там.
Но те бяха принудени да се оттеглят, когато пламъците се разпръснаха бързо през дървените греди, задържащи покрива.
"В момента приоритет е да се контролира пламъкът отвътре и да се защити фасадата", каза той три часа след като пожарът избухна в около 18:00 (19:00 българско време).
"Очевидно се страхуваме от най-лошото по отношение на щетите, като се има предвид мащаба на пожара."
„Това е труден пожар“, заяви представител на противопожарната служба пред AFP на мястото на инцидента.
Вътрешното министерство каза, че 400 пожарникари са в действие в изявление в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Известни случаи на пожари в християнски храмове

ТАСС: Известни случаи на пожари в християнски храмове

15 Април 2019 | 23:40 | Агенция "Фокус"
Париж. На 15 април 2019 година в парижката катедрала Нотр Дам избухна опустошителен пожар. Редакцията на ТАСС подготви хронология на десетте най-гръмки случая на пожари в каменни християнски храмове по света след 2000-та година.

В нощта на 9 юни 2000-та година в резултат от пожар пострада силно църквата „Вси Светии“ в Лондон, издигната през XIX век в района Западен Далвич. Покривът на сградата се срутва и огънят унищожава напълно интериорът на този класически образец на викторианската архитектура. Няма жертви и пострадали. Причина за пожара е оставена включена печка. Църквата е възстановена напълно през 2006-та година.

На 22 ноември 2001 година в Питърбъро (графство Кеймбриджшир, Великобритания) избухва пожар в средновековната катедрала Свети Петър (XIII век). Пламъците са погасени бързо, но органът и таванът са увредени сериозно. Според предположенията на следствието, причината за пожара е палеж. Възстановителните работи са завършени през юли 2006 година.

На 18 декември 2001 година в Ню Йорк избухва пожар в най-голямата в света англиканска катедрала Свети Йоан Спасител, разположена в Манхатън (строителството на храма започва през 1892 година и завършва напълно през 1999 година). Огнището на пожара се намира в църковно магазинче в една от пристройките. Основното здание успява да устои на огъня, но част от покрива над постройката рухва. Няма жертви и пострадали. След това са необходими сложни процедури за почистване на храмовия орган от саждите.

На 29 май 2006 година във финландския град Порвоо се запалва катедралният лютерански храм от XV век. В резултат от това се срива външната конструкция на тавана, но благодарни на усилията на пожарникарите огънят не се разпространява повече. Причината за пожара е палеж, извършен от 18-годишен местен жител. През 2007-а година той е осъден на шест години и половина лишаване от свобода. Храмът е открит отново през юли 2008 година след реставрация.

На 25 август 2006 година в Санкт Петербург по време на реставрационни работи се запалва дървеното скеле на главния купол на Троице-Измаиловската катедрала, която е постройка от 1835 година. В резултат се сриват главният и два малки купола, а украсата на храма пострадва сериозно. Реставрацията е завършена през 2017 година.

На 25 декември 2009 година в Лонгфорд (Ирландия) изгаря напълно храма Свети Мел, постройка от 1856 година. Източник на пожара се оказва стара отоплителна печка. Църквата, от която остават само външните стени, е възстановена за 5 години.

На 28 юли 2014 година в Нинбо (провинция Чжецзян, Китай) в резултат от пожар изгаря напълно един от най-старите християнски храмове в Китай – католическата катедрала Дева Мария на Седемте Скърби, постройка от 1876 година. Катедралата е възстановена през 2018 година.

На 15 март 2015 г. в Москва, по време на реставрационните работи, се запали камбанарията на Новодевическия манастир (края на XVII век). В резултат на това кулата е деформирана, но са избегнати по-сериозни повреди. Причината за пожара е късо съединение. Реставрационните работи по камбанарията продължават и до днес.

На 15 юни 2015 г. в Нант (Франция) избухва пожар в базиликата Сен-Донатиен, построена през 1889 година. Покривът на храма се запали по време на инсталацията на хидроизолацията. Украсата на базиликата е сериозно повредена. Завършването на ремонтните работи се очаква през 2019 година.

На 1 май 2016 година в Ню Йорк се запалва храмът Свети Сава Сръбски, разположен в неоготическа сграда от 1855 година (до 1915 година църквата е на Епископалната църква). В резултат от пожара рухва таванът на храма и вътрешният интериор изгаря изцяло. Пожарът възниква по вина на пазача на храма, който не загася свещите след края на Велкиденската служба. Планира се църквата да бъде възстановена.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека всички се молим тази нощ катедралата Нотр Дам да не бъде изпепелена

Председателят на парламента Цвета Караянчева: Нека всички се молим тази нощ катедралата Нотр Дам да не бъде изпепелена

15 Април 2019 | 23:35 | Агенция "Фокус"
София. Нека всички се молим тази нощ катедралата Нотр Дам да не бъде изпепелена. Това написа председателят на 44-ото Народно събрание Цвета Караянчева в социалната мрежа "Фейсбук" по повод пожара в Нотр Дам. "Символ на Париж, символ на вярата, символ на цивилизацията... Нотр Дам в пламъци! Гледам клиповете, но не искам да ги споделям. Толкова е зловещо. Нека всички, независимо към кое вероизповедание принадлежим, да се молим тази нощ катедралата да не бъде изпепелена. Да се молим за огнеборците и дано няма жертви!", пише още Цвета Караянчева.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Корнелия Нинова, БСП: Пожарът в Нотр Дам е загуба за цивилизацията и за бъдещите поколения

Корнелия Нинова, БСП: Пожарът в Нотр Дам е загуба за цивилизацията и за бъдещите поколения

15 Април 2019 | 23:28 | Агенция "Фокус"
София. Пожарът в Нотр Дам е загуба за цивилизацията и за бъдещите поколения. Това написа лидерът на БСП Корнелия Нинова в социалната мрежа "Фейсбук" по повод пожара в Нотр Дам. "Векове, запазили дух, вяра, човешки гений, талант и изящност, бяха погубени. Подкрепа за всички французи", пише още Нинова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Френската пожарна служба: Не е сигурно дали ще спрем пожара в Нотр Дам

Френската пожарна служба: Не е сигурно дали ще спрем пожара в Нотр Дам

15 Април 2019 | 23:06 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижката противопожарна служба не е сигурна, че ще успее да спре разпространението на пожара, който вече погълна покрива на катедралата Нотр Дам, заяви старши пожарникар на мястото на инцидента пред AFP в понеделник вечерта.
„Не е сигурно, че ще можем да спрем разпространението към северната камбанария. Ако тя се срине, можете да си представите степента на щетите“, каза генерал Жан-Клод Галет, добавяйки, че 400 пожарникари се борят с пламъците.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руската църква: Пожарът в Нотр Дам е страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем

Руската църква: Пожарът в Нотр Дам е страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем

15 Април 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Москва. Пожарът, обхванал един от главните символи на Париж – катедралата Нотр Дам – е станал причина за голяма загуба и е страшна поличба. Скръбта по нея сближава православните и католиците, заяви пред ТАСС в понеделник заместник-председателят на Отдела по външно-църковни връзки на Руската патриаршия протоиерей Николай Балашов.
„На Запад в момента е първият ден от Страстната седмица. Голяма загуба, страшна поличба, чийто смисъл тепърва ще разберем и която причинява остра болка, пълни сърцата със състрадание и ни сближава с нашите западни християнски братя“, заяви той.
Балашов отбеляза, че „и нашата история, и нашата душа е свързана с тази древна твърдина на Христовата вяра, формирала тази Европа, която ни е неизразимо скъпа, която дори за най-самобитните руски мислители <...> е била „страна на свети чудеса“.
„Божията майка ще пази западните християни в тези часове на скръб“, заключи събеседникът на ТАСС.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Френската противопожарна служба не е сигурна, че огънят може да бъде спрян

AFP: Френската противопожарна служба не е сигурна, че огънят може да бъде спрян

15 Април 2019 | 22:46 | Агенция "Фокус"
Париж. От френската противопожарна служба заявиха, че не са сигурни, дали пожарът в Нотр Дам може да бъде спрян, предава AFP.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: От Нотр Дам съобщиха, че пожарът не е засегнал реликвите

ТАСС: От Нотр Дам съобщиха, че пожарът не е засегнал реликвите

15 Април 2019 | 22:44 | Агенция "Фокус"
Париж. Реликвите на катедралата Нотр Дам, където в понеделник вечерта избухна голям пожар, се намират в безопасност, съобщи пред журналистите представителят на катедралата Андре Фино, цитиран от ТАСС.
По неговите думи, „всички свещени предмети са в безопасност, нищо не ги застрашава“.
През 1239 година в катедралата е донесена реликва, почитана като венеца от тръни на Христос.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Пожарът в Нотр Дам, най-вероятно, е свързан с небрежност на строителите, смята експерт

РИА Новости: Пожарът в Нотр Дам, най-вероятно, е свързан с небрежност на строителите, смята експерт

15 Април 2019 | 22:41 | Агенция "Фокус"
Париж. Парижката катедрала Нотр Дам, най-вероятно, се е запалила заради небрежно отношение от страна на строителите, заяви заслужилият спасител на Русия, спасител от международен клас Александър Гофщайн пред РИА Новости.
„Според първите впечатления, това е обикновена небрежност. Запалило се е дървото, кулата, която има дървени основи. На такъв пожар не може да устои нищо, това е катастрофа. Това означава няколко години реставрация. Или е недоглеждане, или небрежност, а не терористичен акт, обикновена история със строители“, заяви Гофщайн.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Какво се знае за пожара в Парижката „Света Богородица“

ТАСС: Какво се знае за пожара в Парижката „Света Богородица“

15 Април 2019 | 22:21 | Агенция "Фокус"
Париж. На 15 април в катедралата Нотр Дам избухна пожар. На мястото на произшествието работят няколко стотин пожарни, предава ТАСС.

• По предварителна информация, пожарът може да е свързан с ремонтните работи.
• Заради пожара се е сринала кулата на катедралата.
• Около сградата е установен периметър за сигурност и дежурят спасителни служби.
• На мястото на инцидента е пристигнал президентът на Франция Еманюел Макрон
• Прокуратурата на Париж е започнала разследване.
• Според последната информация, няма пострадали в резултат от инцидента.
• Представител на катедралата заяви, че огънят не е засегнал реликвите. В катедралата се намира реликвата, почитана като „венеца от тръни на Христос“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЮНЕСКО е „на страната на Франция за спасяването и възстановяването“ на Нотр Дам

AFP: ЮНЕСКО е „на страната на Франция за спасяването и възстановяването“ на Нотр Дам

15 Април 2019 | 22:15 | Агенция "Фокус"
Париж. От Юнеско заявиха, че „стоят на страната на Франция за спасяването и възстановяването“ на парижката катедрала Нотр Дам, „безценно наследство“, което избухна в пламъци по-рано в понеделник вечерта, предава AFP.
Одри Азулай, генерален секретар на агенцията на ООН, заяви, че ЮНЕСКО следи усилията за потушаване на огъня, който обхвана емблематичната катедрала.
Нотр Дам е добавена в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО през 1991 година, добави Азулай в „Туитър“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят, ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти

Премиерът Бойко Борисов: Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят, ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти

15 Април 2019 | 22:02 | Агенция "Фокус"
София. Мислите ми са с всички французи и с целия католически свят. Един от символите на Европа - катедралата „Нотр Дам“, гори. Това е написал министър-председателят Бойко Борисов в профила си в социалната мрежа „Фейсбук“ по повод пожара в катедралата Нотр Дам в Париж. „Ужасно е да гледаш как 8 века история изчезват пред очите ти. Кураж на всички парижки пожарникари, които тази вечер полагат всички усилия да съхранят това богатство“, пише още премиерът Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Говорител на Нотр Дам: Цялата вътрешност на катедралата гори, най-вероятно тя ще бъде унищожена изцяло

Говорител на Нотр Дам: Цялата вътрешност на катедралата гори, най-вероятно тя ще бъде унищожена изцяло

15 Април 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
Париж. Говорител на катедралата Нотр Дам в Париж заяви в понеделник, че цялата дървена вътрешност на сградата гори и най-вероятно тя ще бъде унищожена изцяло, предава Bloomberg.
Според цитата на американската агенция, Анфре Фино е заявил: „Всичко гори, нищо няма да остане след пожара“.
В момента пожарникарите се опитват да спасят предметите на изкуството и други ценности, които се намират в катедралата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New York Post: Огромна тълпа се събра, за да гледа зрелището на горящата Нотр Дам

New York Post: Огромна тълпа се събра, за да гледа зрелището на горящата Нотр Дам

15 Април 2019 | 21:53 | Агенция "Фокус"
Париж. Хиляди се събраха около историческата парижка катедрала Нотр Дам, докато тя гореше в понеделник, като много от тях споделяха видео, снимки и коментари, докато наблюдаваха ужаса как пламъците поглъщат цялото здание, съобщава електронното издание на американския вестник The New York Post.
„Всичко е загубено, нищо не може да я възстанови и никога няма да бъдат дори близо“, реагира един потребител на видео на падащата кула. „Няма смисъл да опитват. Толкова тъжно“.
Полицията в Париж помоли зрителите да евакуират района, за да позволят достъп на пожарните.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.