НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:19


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

МВнР: Над 70 тежкотоварни автомобили са надплатили глоби в Турция, сумите ще бъдат възстановени

МВнР: Над 70 тежкотоварни автомобили са надплатили глоби в Турция, сумите ще бъдат възстановени

19 Април 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
София. По данни на турските митнически власти, предоставени на Генералното консулство на Република България в Одрин, в периода 11-13 април 2019 г. от повече 70 леки и тежкотоварни автомобили с българска регистрация са били надвнесени суми за неплатени в срок пътни такси на територията на Турция. Става въпрос за граждани и превозвачи, платили повече 1000 турски лири. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. На 11 април в Турция, на излизане от страната на всички ГКПП беше въведена система на заплащане на неплатените пътни такси от МПС на територията на страната.
Българските граждани, собственици и ползватели на автомобилите, които имат съмнения, че са надплатили суми за пътни такси в този период, могат да подадат заявление за възстановяването им, като попълнят и подадат лично на Гише № 58 (Vezne) на ГКПП Капъкуле или изпратят на ел. адрес trakyaoburo@ticaret.gov.tr приложен формуляр. След получаване на формуляра от турските митнически власти ще бъде изчислен точният размер на надвнесената и подлежаща на възстановяване сума.
Възстановяването на сумата ще се извърши по един от следните начини:
- по сметката за заплащане на магистрални такси - OGS/HGS №;
- по банков път на посочената от българския гражданин във формуляра сметка (IBAN №);
- в брой на каса на ГКПП „Капъкуле“.
Необходимият формуляр може да бъде изтеглен от интернет-страницата на Генералното консулство на Република България в Одрин на следния линк:
тук

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Обстановката на ГКПП „Капъкуле“ се нормализира (ОБЗОР)

Обстановката на ГКПП „Капъкуле“ се нормализира (ОБЗОР)

15 Април 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
София. След като в неделя над 200 камиона на български превозвачи бяха блокирани заради задължения към турската тол система на ГКПП „Капъкуле“, в понеделник обстановката се нормализира.
По информация на Генералното ни консулство турските митнически власти са установили, че са били допуснати технически грешки при около 100 случая с чужди граждани и са били надвзети парични суми.
Към момента не може да се каже при колко от тези случаи става въпрос за български граждани и фирми. Но на състоялата се среща на генералния ни консул в Одрин с директора на Митници „Тракия“ е постигната договореност до края на тази седмица и след изготвянето на пълен анализ на въпросните грешки, турската страна да предостави на ГК Одрин списък на автомобилите, на които са били наложени и заплатени по-високи такси. Ще бъде предоставен и електронен адрес, на който да се изпращат молби за възстановяване на надвзетите суми.
Турската страна е поела ангажимент след получаване на въпросните молби надплатените финансови средства да бъдат възстановени в кратък срок.
В Генералното ни консулство в Одрин към момента са постъпили 2 конкретни сигнала от български граждани за надвзети суми за неплатени пътни такси, които се проверяват.
Междувременно министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков проведе среща днес с посланика на Република Турция у нас д-р Хасан Улусой. Срещата бе по покана на министър Желязков и е във връзка със създалата се ситуация по забавяне на преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница.
Посланик Улусой информира министър Росен Желязков, че считано от 11 април 2019 г., на граничните контролно-пропускателни пунктове в Турция, в това число и тези с Република България, функционира интегрирана система за управление и събиране на такси и глоби, свързани с използването на пътната инфраструктура на турската държава (тол система). От 11 април 2019 г. неплатени тол такси и глоби за електронно констатирани пътни нарушения се установяват и събират на излизане от Република Турция.
За “Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров коментира, че автомобили, които довчера са имали да плащат, днес минават. „Това е положението към момента. Опашката е голяма“, допълни Димитров. Той обърна внимание, че автомобили, които са имали да плащат, минават свободно през „Лесово“, а на „Капитан Андреево“ биват задържани, докато не си платят глобата.
Според него не е ясно за какво служат тези глоби. По думите му информацията от шофьорите е, че много често на пунктовете, където се плаща и се взимат стикери по турската тол система, липсва устройство и превозвачите биват принудени да нарушават правилата. Димитър Димитров допълни, че се е знаело, че тази акция приключва до неделя вечерта. „Т.е. събира се, каквото се събира до неделя. Пълнят хазната, колкото могат до неделя и от понеделник напрежението спада и не се събира нищо“, обясни Димитров. По думите му това са прийоми на турската страна, които не са от вчера. Той даде пример с проблемите с разрешителното на турската граница и посочи, че те се появяват винаги в петък след обяд.
Според въведената на ГКПП в Турция нова система на излизане от страната се изисква плащане на незаплатени пътни такси от 1 януари 2017 г. насам. Българските граждани, желаещи да проверят дали имат неплатени пътни такси в Турция, зачислени на техните моторни превозни средства, може да го направят на електронен адрес: https://webihlaltakip.kgm.gov.tr/WebIhlalSorgulama/Sayfalar/Sorgulama
В момента новата система включва събиране единствено на неплатени пътни такси – за магистрали, мостове, пътни съоръжения, но се очаква в бъдеще да заработи в пълен капацитет, включително и за събиране на неплатени глоби за нарушение на правилата за движение на територията на Турция. Във връзка с това е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Към момента превозвачите нямат проблеми с преминаването по българо-турската граница

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Към момента превозвачите нямат проблеми с преминаването по българо-турската граница

15 Април 2019 | 16:03 | Агенция "Фокус"
София. Към момента превозвачите нямат проблеми с преминаването по българо-турската граница. Това каза за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров във връзка с информацията от вчера за блокирани над 200 камиона на турския граничен пункт „Капъкуле“ заради незаплатени глоби. По думите му от турската страна са освободили камионите. „Махната тези големи глоби от тяхната система. Вече няма такова напрежение. Пускат ги автомобилите без глоби. Това е информацията от днес. Бие се печат, че не се дължат пари и това е - автомобили, които до вчера са имали да плащат, днес минават. Това е положението към момента. Опашката е голяма“, допълни Димитров. Той обърна внимание, че автомобили, които са имали да плащат, минават свободно през „Лесово“, а на „Капитан Андреево“ биват задържани, докато не си платят глобата.
Според него не е ясно за какво служат тези глоби. По думите му информацията от шофьорите е, че много често на пунктовете, където се плаща и се взимат стикери по турската тол система, липсва устройство и превозвачите биват принудени да нарушават правилата.
Изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи допълни, че се е знаело, че тази акция приключва до неделя вечерта. „Т.е. събира се, каквото се събира до неделя. Пълнят хазната, колкото могат до неделя и от понеделник напрежението спада и не се събира нищо“, обясни Димитров. По думите му това са прийоми на турската страна, които не са от вчера. Той даде пример с проблемите с разрешителното на турската граница и посочи, че те се появяват винаги в петък след обяд. „Той денят вече е свършил. Събота и неделя нито можеш да вземеш друго разрешително, нито да търсиш съдействие на администрацията“, уточни той и допълни, че нов е номерът, но сценарият е същият. По отношение на задържането на автомобили и големите глоби, Димитров посочи, че са информирани българското Министерство на транспорта. „Предоставили сме информацията, която имаме, тъй наречените глоби“, обясни той и посочи, че като се съберат всичките неща за плащане далеч не отговаря на сумата, която се иска на границата. „Автомобил, който не е платил 66 турски лири за използване на магистралата, на границата е задържан за 4800 лири. Ние не знаем по колко ги умножават. По тяхното законодателство имат право глобата да е по 10, т.е. да съберат таксата и да те глобят с таксата, която не си си платил умножена по 10“, допълни Димитров и уточни, че тези неща, които се издават едва ли ще могат да се обжалват, защото не представляват административен акт.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Росен Желязков се срещна с посланика на Турция в България във връзка със забавянето при преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница

Министър Росен Желязков се срещна с посланика на Турция в България във връзка със забавянето при преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница

15 Април 2019 | 15:28 | Агенция "Фокус"
София. Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков проведе среща днес с посланика на Република Турция у нас д-р Хасан Улусой. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Срещата е по покана на министър Желязков и е във връзка със създалата се ситуация по забавяне на преминаването на леки и тежкотоварни автомобили на турско-българската граница.
Посланик Улусой информира министър Росен Желязков, че считано от 11 април 2019 г., на граничните контролно-пропускателни пунктове в Турция, в това число и тези с Република България, функционира интегрирана система за управление и събиране на такси и глоби, свързани с използването на пътната инфраструктура на турската държава (тол система). От 11 април 2019 г. неплатени тол такси и глоби за електронно констатирани пътни нарушения се установяват и събират на излизане от Република Турция. Информация относно нововъведената система е дадена от генералното ни консулство в Одрин и разпространена от Министерството на външните работи ( https://www.facebook.com/pg/MFABulgaria/posts/?ref=page_internal).
Турският посланик уведоми още, че размерът на незаплатени тол такси и/или наложени глоби може да се оспорва по съответния ред, но съгласно турското законодателство първо е необходимо да се заплати определеният размер, след което същият подлежи на обжалване. Хасан Улусой категорично отрече пътни превозни средства да са задържани преднамерено и заяви, че само и единствено незаплащането на определените глоби и такси не позволява преминаване на границата. В близките дни турската държава ще предостави подробна информация за реда за налагане и обжалване на таксите и глобите.
Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Росен Желязков подчерта, че отношенията между България и Турция се развиват на добросъседска основа и ще продължим интензивното сътрудничество в областта на двустранните и многостранните транспортни операции. Желязков заяви, че е важно действията на турската гранична администрация да бъдат разбрани правилно като нашето очакване е правоприлагането да бъде обективно, еднакво за всички и да не създава допълнителни административни затруднения. Посланикът Хасан Улусой увери, че нововъдената система за заплащане важи за всички – както за турски, така и за международните превозвачи, опериращи на територията на Република Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: Генералното консулство в Одрин готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащания на ГКПП в Турция

МВнР: Генералното консулство в Одрин готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащания на ГКПП в Турция

14 Април 2019 | 18:41 | Агенция "Фокус"
София. Генералното консулство в Одрин готово да съдейства при оплаквания във връзка с новата система за плащания на ГКПП в Турция. Това съобщиха от пресцентъра на МВнР. По информация на генералното консулство на България в Одрин трафикът на леки и тежкотоварни автомобили през ГКПП Капъкуле на 14 и 13 април 2019 г. е в рамките на нормалното.
Във връзка с въведената на 11 април 2019 г. система за събиране на незаплатени толтакси или наложени глоби на чуждестранни шофьори на моторни превозни средства, може да се очаква че през следващите няколко дни ще има предпоставки за забавяне обработването на въпросните превозни средства. Това би могло да доведе до образуване на опашки от изчакващи преминаването през българо-турската граница.
Нововъведената система предвижда заплащане на ГКПП на Турция на излизане от страната на неплатените глоби и санкции. Те се заплащат срещу издадени от турската страна квитанции с пълните задължения.
Във връзка със съобщения за завишавани от турската страна суми на неплатени глоби, Генералното консулство на България в Одрин към момента не е получавало оплаквания за такива случаи, но е готово да оказва съдействие на българските граждани и превозвачи и да извърши необходимата проверка по подаден сигнал. Необходимо е да се обърне внимание, че предявената за заплащане сума може да бъде обжалвана, но след като бъде платена.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Над 200 камиона са блокирани на турския граничен пункт „Капъкуле“

Димитър Димитров, Камара на автомобилните превозвачи: Над 200 камиона са блокирани на турския граничен пункт „Капъкуле“

14 Април 2019 | 17:56 | Агенция "Фокус"
София. Над 200 камиона са блокирани на турския граничен пункт „Капъкуле“. Това съобщи за Агенция „Фокус“ изпълнителният директор на Камарата на автомобилните превозвачи Димитър Димитров. „Когато превозно средство стига до границата, то бива проверявано дали има налични плащания, които не е погасило в тяхната тол система за заплащане на автомагистрали, странични пътища, мостове и тунели. Когато някъде по системите излезе, че има задължения по регистрационния номер на тежкотоварния автомобил, той се задържа докато не се плати глобата“, обясни той. „Не знаем как ги изчисляват. Имаме случаи за около 60 - 66 турски лири изчисляват глоба и задължения на стойност 4800“, коментира Димитър Димитров и уточни, че турските власти не издават документ, на базата на който глобата може да се обжалва или оспорва. „Дават един лист, на който пише регистрационния номер и някакви лири съответно 20-30, колкото не са заплатени и отдолу глобата е в размер на хиляди лири“, поясни превозвачът. „Има случай с автобус с пътници, който е бил спрян докато не плати 6000 евро“, коментира той. Димитров съобщи, че превозвачите са информирали Министерството на транспорта за ситуацията. „Свързахме се с колеги от министерството и те поеха ангажимент, че в понеделник да работят по въпроса. Разбрахме, че ще има среща с турския посланик в България, която по наша информация ще се проведе утре в Министерството на транспорта“, обяви той. „Нямаме нищо против, всяка държава има правото да си събира пътните такси. Със сигурност след като има некоректни хора, трябва да има някакъв вид глоба, но смятаме, че тези санкции са прекомерни и ненужни“, каза още Димитър Димитров.
Теодора ПАТРОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВнР: На ГКПП в Турция е въведена система за незабавно плащане на наложени глоби и санкции на чужди граждани

МВнР: На ГКПП в Турция е въведена система за незабавно плащане на наложени глоби и санкции на чужди граждани

12 Април 2019 | 12:28 | Агенция "Фокус"
София. По информация на генералното консулство на България в Одрин от 11 април 2019 г. на граничните контролно-пропускателни пунктове на Турция е въведена система за събиране на наложените на чужди граждани глоби и други санкции по време на престоя им на територията на Турция, чието заплащане не е било извършено на друго място. Става въпрос за глоби при нарушения на правилата за движение по пътищата и незаплатени тол такси при използване на автомагистралите в Турция. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на външните работи.
Заплащането се осъществява на митническите пунктове на ГКПП при излизане от страната, като информацията за всички наложени парични глоби и други санкции на лицето излиза на служебния компютър на митническия служител. В случай че има неплатени такива, се издава предписание да бъде извършено незабавно плащане на гише на митницата, включително с кредитни и дебитни карти. В случай че в системата на МВР на Турция има постъпили данни за неплатени стари глоби, те също ще бъдат изискани.
При невъзможност за заплащане на място се предвижда задържане на превозното средство на паркинг на митницата на ГКПП до заплащане на паричната санкция.
Във връзка с въведената нова система за незабавно плащане на наложените глоби е препоръчително българските граждани стриктно да спазват правилата за движение по пътищата и други разпоредби на територията на Турция.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.