НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 15:35


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Гърция трябва да демилитаризира егейските острови като израз на „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения", твърди турският министър на отбраната

Kathimerini: Гърция трябва да демилитаризира егейските острови като израз на „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения", твърди турският министър на отбраната

21 Април 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Гърция нарушава международното право чрез „въоръжаване" на островите в Егейско море и призова гръцкия си колега Евангелос Апостолакис да ги демилитаризира, според изявления, дадени пред държавната информационна агенция Anadolu Agency, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Гърция нарушава международното право и договори с въоръжаването на Егейски острови, които са под демилитаризиран статут. Този статут трябва да бъде защитен и продължен", цитира изданието думите на Акар.
Съгласно думите му, че гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис трябва да „предприеме необходимите мерки" по този въпрос като част от „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения".
В отговор на Акар говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас отхвърли твърденията му, като заяви, че Гърция упражнява правата си в съответствие с международното право.
„Издигането на тези въпроси от страна на Турция, особено когато заплашва с война суверенна държава като нашата, упражняваме законното си суверенно право, произтичащо от международното право”, поясни Гениматас. „Тъй като Турция твърди, че зачита добросъседските отношения, тя трябва да се научи да спазва международното право в сегашния му вид, а не да го тълкува по произволен начин", допълни говорителят на военното министерство в Атина.
Гениматас призова Турция да понижи напрежението, да изгради доверие и да спре „непрекъснатите безплодни провокации".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Турция: Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови

Министърът на отбраната на Турция: Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови

20 Април 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови, които имат демилитаризиран статут, заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар в събота пред „Анадолската агенция“ след заседание на неговия кабинет. Освен това той призова гръцкия си колега Евангелос Апостолакис да предприеме нужните мерки в тази посока.
„Гърция нарушава международното право и договорите, като милитаризира Егейските острови“, които са под демилитаризиран статут, заяви Акар.
Турският министър подчерта, че Атина „трябва да спре нарушенията, които противоречат на договорите и са несъвместими с приятелството и добросъседските отношения“.
„Демилитаризираният статут на тези острови трябва да бъде защитен и продължен“, предупреди той.
Акар подчерта, че Турция е за разрешаване на проблемите в Средиземно и Егейско море, както и на спорния остров Кипър, изключително чрез мирни средства, тъй като Анкара винаги зачита международните договори.
„Ние сме за добросъседски отношения. Очакваме всички наши съседи да се държат по същия начин“.
Той призова гръцкия си колега да предприеме необходимите мерки „по този и други въпроси в рамките на искрени, конструктивни и добри“ двустранни отношения.
Военният министър отново подчерта решителната позиция на Турция да защитава правата и интересите си.
Дългогодишният спор между Турция и Гърция за необитаемите Егейски островчета доведе двете страни на границата на въоръжен конфликт през 1996 година, припомня „Анадолската агенция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Драматичните промени в отношенията между САЩ и Турция изискват изковаване на национална линия в Гърция

Kathimerini: Драматичните промени в отношенията между САЩ и Турция изискват изковаване на национална линия в Гърция

17 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Всички са съгласни, пише вестник Kathimerini в материал, представен без редактрорска намеса, драматичните промени в региона (отношенията между САЩ и Турция и развитието на ситуацията в Източното Средиземноморие) ще имат огромно влияние върху Гърция през идните десетилетия. Това налага изковаването на междупартиен консенсус в гръцката външна политика в лицето на зараждащите се тектонични промени.
Тези събития очевидно са по-големи от амбициите на отделните политици и администрации. Ситуацията изисква реализъм и умереност. Няма абсолютно никаква причина за триумфализъм. Всъщност, необходима е внимателна подготовка, за да се предпазим от евентуални неуспехи в бъдеще.
Въпреки призивите за национален консенсус, въпросът с името на Македония не успя да получи междупартийно одобрение. Вместо да се стремят да изграждат общ фронт, някои партии са избрали да насърчават партизанските интереси. Техните усилия обаче не дадоха очакваните резултати.
Въпреки това, противно на спора за името, развитието в региона на Източното Средиземноморие не е източник на партизанско противопоставяне. Следователно почвата е плодородна за общ дългосрочен подход.
Инициативите от гръцката страна досега бяха в правилната посока.
Стратегията на бившия външен министър Никос Коциас, прагматизмът на дипломатическия екип на премиера Алексис Ципрас, дори някои действия, предприети от бившия министър на отбраната и младши коалиционен партньор Панос Камменос и огромният принос на гръцко-американската общност, поставиха благоприятна сцена, която позволи на Атина да се възползва от развитията в по-широкия регион.
Американски представители заявиха, че двустранните връзки с Гърция никога не са били в по-добра форма. Никой не трябва да се противопоставя. Това, което има значение, е общата картина. Страната се отърва от изкривяванията, причинени от идеологически обсесии, които спъваха насърчаването на националните ни интереси.
Гърция трябва да покаже необходимата политическа зрялост - и изглежда, че го прави, поне в значителна степен.
Правителството работи по този въпрос по систематичен и последователен начин, докато консервативната опозиция изглежда готова да изгради своята политика в същата посока, ако дойде на власт след изборите по-късно тази година.
Многостранен дългосрочен подход ще позволи по-ефективно управление на голямо геополитическо развитие с ясни екзистенциални последици за Гърция.
Ние сме изправени пред рядка възможност. Но има и големи опасности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция на Ердоган обръща гръб на Запада

Kathimerini: Турция на Ердоган обръща гръб на Запада

12 Април 2019 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Става очевидно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е направил своя избор. Неговата реторика се променя, понякога е конфронтационна, а понякога помирителна, но курсът е ясен – Турция се отдалечава от Запада. И това не е защото Западът не иска Турция, а защото Турция не желае повече Западните ценности, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
Независимо дали е оправдано или не, Ердоган обвинява определени страни за неуспешния опит да го свалят от власт през юли 2016 г. В комбинация с вродената си мегаломания, както и с личните си предпочитания към някои лидери и страни, той проправя нов път за Турция.
Управляващите във Вашингтон, Брюксел и други главни европейски столици трябва да се примирят и да се съобразяват с този факт. Въпреки че няма абсолютно никаква причина Турция да бъде разглеждана като „враг“, тя със сигурност не може да бъде разглеждана като близък приятел и съюзник в традиционния смисъл на думата. Следователно те трябва да планират ефективен начин за справяне с новото положение на нещата.
В ход са големи промени и положението няма да се върне както е било преди, дори и след ерата Ердоган.
Антиамериканските, антиевропейските и антиизраелските настроения, дори според някои антисемитски настроения, нараснаха значително в Турция през последните 20 години, което направи сътрудничеството със Запада много по-трудно в рамките на отбранителните съюзи, политическите и икономическите институции и дори на двустранно равнище.
Единственият чуждестранен лидер, който наистина уважава турския президент е руският държавен глава Владимир Путин, защото той е начело на ядрена сила, наследник на голяма империя и използва езика на грубата сила. А това е начина, по който Ердоган обича да вижда и себе си.
Европейците държат на ценности и принципи, а Ердоган не се интересува от тях. Някои кръгове във Вашингтон се страхуват, че Турция се превръща в нов Иран или Пакистан. Турция постепенно се откъсва от Запада и това е реалността, без значение дали ни харесва или не.
В тази тежка обстановка Гърция е избрала да поддържа добросъседски отношения с Турция, а от 1999 г. тя е избрала активно да подкрепя по-тесните турско-европейски връзки. В същото време обаче тя също така е бдителна и готова да се защити от предизвикателствата и нарушенията на своите суверенни права, както и от словесни заплахи. Тя има своята значителна военна сила и мрежа от ефективни регионални сътрудничества, които не могат да бъдат подценени от никого.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.