НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 11:40


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Таня Христова, кмет на Габрово: При снощните протести хората доказаха, че са чули призива за здрав разум, въпреки опитите за провокации

Таня Христова, кмет на Габрово: При снощните протести хората доказаха, че са чули призива за здрав разум, въпреки опитите за провокации

15 Април 2019 | 13:58 | Агенция "Фокус"
Габрово. Обстановката в областния център вече е спокойна. Въпреки това засиленото полицейско присъствие остава. При снощните протести хората доказаха, че са чули призива за здрав разум, въпреки опитите за провокации. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на община Габрово Таня Христова. Във вчерашния митинг в града се включиха около 700 души, които лично управникът покани в Общината за среща. „Огромната част от хората протестираха мирно и аз се отнасям с респект към техните искания. Нито едно искане, нито едни призив няма да остане нечут. Всичко, което е в компетенциите ми като кмет ще го направя, а за останалото лично ще се погрижа да достигне до институциите, които имат роля в този процес. Благодаря на органите на МВР, за това че за пореден ден гарантират реда и спокойствието в нашия град!“, каза още кметът Христова.
По време на вчерашните протести започна изготвянето и на подписка, с която хората подкрепят предложението на Община Габрово за замяна на наказанието „глоба“ с „наказателен труд“. Документът бе изпратен официално до Народното събрания, Министерски съвет, НСОРБ, президента и омбудсмана. Само във вчерашния ден, по време на срещата с градоначалника, подписката бе подкрепена от близо 700 човека. Днес тя е разпространената в различни търговски обекти, заведения и публични институции в града. Като бъде допълнена ще бъде предоставена на съответните институции.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Няма напрежение между етносите в общината

Генчо Генчев, кмет на Свищов: Няма напрежение между етносите в общината

15 Април 2019 | 09:30 | Агенция "Фокус"
София. В Свищов няма напрежение между етносите и не са констатирани проблеми от подобно естество. Това каза в интервю за предаването „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ кметът на Община Свищов Генчо Генчев. „Има добро съжителство между различните етноси, няма никакво напрежение, защото имаме изключително добра комуникация, разбираме се помежду си. Не създаваме условия или провокации, с които да се нагнети някакво напрежение между етносите“, заяви Генчо Генчев. По думите му ролята на кмета е да потуши евентуално напрежение още в самото начало, провеждайки необходимите разговори със засегнатите страни. По този начин ще се избегне ескалация на напрежението, обясни той. „Не е необходимо да се изправяме един срещу друг, всички сме граждани на България и не бива да се стига до подобни ситуации. Тук е мястото и ролята и на органите на реда, прокуратурата и съдебната власт, които да намерят правилната посока и виновните да понесат своето наказание. Напрежението не би довело до нещо хубаво“, каза още Генчо Генчев. Според кмета държавата полага усилия за интеграция и приобщаване на ромите, но е трудно да накараш един етнос да се превъзпита. „Заради санкциите, които се налагат към тях, стават по-агресивни. Свикнали са да получават помощи и социални облаги и изведнъж всички тези промени им се струват сложни - сякаш някой е длъжен да осигурява тяхното препитание“, допълни кметът на Община Свищов Генчо Генчев.
Елеонора ЧОЛАКОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Оставка в МВР след напрежението в Габрово (ОБЗОР)

Оставка в МВР след напрежението в Габрово (ОБЗОР)

12 Април 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
София. След три дни протести и напрежение в Габрово заради нападението над продавач в магазин от трима цигани, директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Бончев подаде оставка. Полицейското присъствие в града остава засилено. Оставката на директора на областната дирекция дойде веднага, след като министър-председателят Бойко Борисов призова той да освободи поста и обяви, че има основателни претенции към шефа на полицията в Габрово. „Оставката на този директор трябва да е факт веднага, след като си дойде министърът“, заяви Борисов. По думите му месеци наред е допускано да се движат групи от хора да си пият бири на детски площадки и да се правят на интересни в града. Според премиера ролята на полицията е да не допуска това. Той призова да не се настройват етносите едни срещу други. „Тези, които биха магазинера, сега са в ареста. Въпросът е защо са пуснати, когато се вижда, че са го набили – това са въпроси, които трябва да бъдат зададени към други институции. За този, който ги е пуснал - ръководителя на ОДМВР-Габрово, ще искам тежка санкция, щом се прибера“, обяви Бойко Борисов.
Междувременно в парламента председателят на Вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев отчете забавяне в действията и реакциите на ОДМВР – Габрово предвид ситуацията там. Според него ръководството на МВР трябва да направи в спешен порядък оценка за работата на ръководството на Областната дирекция в Габрово. За забавяне в работата на дирекцията заговори и заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов, като по тази причина вътрешното министерство иска анализ на действията. Ципов подчерта, че при нарушения ще се вземат дисциплинарни мерки. Депутатът от ГЕРБ Николай Сираков подчерта, че в най-кратки срокове трябва да се предложат решенията на проблема, които да ни изведат от ситуацията, в която се намираме.
Как премина протестът в сряда обясни на брифинг в Габрово директорът на ГД „Национална полиция“ главен комисар Христо Терзийски. Той съобщи, че 9 лица са задържани след втория протест в Габрово. В сряда вечерта ОДМВР и Дирекция „Жандармерия“ са провели специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред, в която са участвали 50 служители от областната дирекция и на жандармерия. „В района се събраха около 800-900 човека, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа. След това от пл. „Възраждане“ тръгна шествие. Хората са били разделени на три лъча и така по време на шествията са се обособили групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години", каза Терзийски. Към 21.00 и 21.30 ч. групите са предприели действия за нарушаване на обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни и бомбички, и в слагане на маски, за да не бъдат разпознати. В резултат на предприетите действия са били задържани четири лица, като срещу три от които са образувани досъдебни производства. Гл. комисар Терзийски допълни, че е докладвано за едно лице, задържано без лични документи, а към 22.30 ч. са задържани четири лица за проверка по възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. Стана ясно, че полицейски служител е пострадал леко.
Кметът на Габрово Таня Христова призова партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка. „Като кмет на Габрово призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо за нашия град“, каза Христова. Тя бе категорична, че не заселва роми и нито има желанието, нито правомощията за подобен акт. Според нея проблемът с ромите не е само на Габрово, а на цялата държава. Христова уточни, че се извършват масови проверки по адрес на регистрация, които ще продължат безсрочно. "Тази седмица разпоредих да бъдат предприети спешни мерки за опазване на реда и сигурността в нашия град. Сформиран беше и координационен щаб. Мерки за решаването на проблема сме предприели. Продължава премахването на общински сгради, които могат да бъдат използвани за самонастаняване. Извършват се масови проверки по адрес на регистрация. Проверките продължават безсрочно“, каза Таня Христова и предложи иницииране на законодателна промяна, която да създаде възможност за налагане на административно наказание, полагане на наказателен труд, с който да може да се заменя наказанието глоба. Според нея така срещу лицата, извършители на административни нарушения ще могат да се предприемат адекватни мерки, с които да се постигат целите на административно-наказателното производство. Вицепремиерът Томислав Дончев коментира, че гневът на хората в Габрово е справедлив, но призивът му към всички е да протестират по мирен начин. Той призова всички към спокойствие и разум и подчерта, че всеки българин има правото да протестира. Дончев посочи, че на никого не му е хрумвало да ограничава това право.
От ВМРО обявиха, че внасят законови предложения за две наказания - полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториални структури на МВР. Заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов посочи, че партията внася промени в Закона за административните нарушения. Веселинов уточни, че като пример ВМРО са дали в преходните и заключителните разпоредби Закона за горите, тъй като наказанията, които предлагат трябва да намерят място в целия каталог на административните наказания.
За "Фокус" министърът на отбраната и лидер на ВМРО Красимир Каракачанов коментира, че за решаване на циганския въпрос е необходима ясна и целенасочена, но твърда държавна политика. Според него в обществото има гняв, защото подобни битови престъпления, извършени от представители на маргиналните общности, са ежедневие на различни места в България. Министър Каракачанов подчерта, че мерките могат да бъдат само комплексни. „Този проблем, който е занемаряван 30 години, няма как да бъде решен само от полицията. Тя се намесва тогава, когато стане престъпление. Няма как полицията да действа едновременно навсякъде. Неслучайно съм внесъл концепция за решаване на циганския въпрос в Министерски съвет“, обясни министър Каракачанов. Според него е необходимо да се започне от образованието, защото обикновено циганите, които създават проблеми, са неграмотни, не могат да четат и пишат, не работят, нямат желание да се интегрират в обществото и са склонни на агресия.
На пресконференция от БСП разкритикуваха ВМРО за внесените им предложения и ги упрекнаха, че го правят само когато има напрежение. Заместник-председателят на ПГ на "БСП за България" Георги Свиленски коментира, че държавата не владее ситуацията в Габрово. Той обърна внимание, че в Габрово се е увеличил циганският етнос след местния вот. „Жандармерията в село Чупрене преди няколко дни да арестува кмета и неговата съпруга беше повече от тази, която беше пратена вчера и онзи ден за безредиците в Габрово“, посочи депутатът.
От "Воля" заявиха, че виждат инсценировка на случая в Габрово.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Арлин Антонов: Българският народ трябва да пренапише националната си доктрина

Арлин Антонов: Българският народ трябва да пренапише националната си доктрина

12 Април 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
София. Българският народ трябва да пренапише националната си доктрина. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ Арлин Антонов – бивш директор на Националната служба по сигурност, с опит като директор на РДВР-Пазарджик да се справя с такъв проблеми, като този с етническото напрежение в Габрово. По думите му поисканата от премиера Бойко Борисов оставка на ръководителя на ОДМВР- Габрово е правилна стъпка, но няма да реши проблем, който, по думите му, е на национално ниво и е трупан от 25 години насам. Арлин Антонов обясни, че заради количественото нарастване на циганите, традиционните партии се борят да получат гласове от тях. Според него това е накарало циганите да се чувстват ценни, и тъй като се правят избори през година, всички, и власт и опозиция, са почнали да правят отстъпки по отношение на тяхното поведение. „Трябва всички политически сили, независимо от техния спектър – ляво, дясно, център, либерали, да се съберат и да начертаят 10-те най- важни приоритети на държавата. Независимо кой е на власт, кога е на власт, с кого е в коалиция – тези 10 приоритети трябва да се изпълняват задължително от всички. Ако трябва, да направят корекция в Конституцията и да ги запишат“, обясни той.
Арлин Антонов заяви, че България се нуждае от разчистване на хората, които са допуснали за 30 години вместо да се върви напред – да се потъва надолу. Трябва да има хора, които да се закълнат пред държавата си, че ще работят за нея, обобщи Антонов.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Габрово започна третият пореден протест след побоя над служител в магазин

В Габрово започна третият пореден протест след побоя над служител в магазин

12 Април 2019 | 20:18 | Агенция "Фокус"
Габрово. В Габрово започна третият пореден протест след побоя над служител в магазин, предаде БНТ. По улиците на града се провежда шествие. В каква посока върви то е трудно да се определи, защото те се отклоняват всеки път, когато видят представители на жандармерията. Към протеста на габровци се очаква да се присъединят и групи от други градове. Голяма част от хората в Габрово приветстват решението на директора на полицията да се оттегли. Габрово продължава да бъде под полицейска блокада, след като късно снощи протестиращи запалиха две къщи обитавани от роми. В постройките не е имало хора, но къщите са напълно унищожени.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Лоша е била преценката за ситуацията в Габрово, твърде късно се поискаха допълнителни сили от МВР

Зам.-министър Красимир Ципов: Лоша е била преценката за ситуацията в Габрово, твърде късно се поискаха допълнителни сили от МВР

12 Април 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
София. Неполагане на достатъчно усилия да се убеди прокуратурата да бъдат задържани лицата, които нападнаха служител в магазин в Габрово, за 72 часа. Лоша преценка за създалата се ситуация преди два дни и твърде късно се поискаха допълнителни сили от МВР. Така заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов аргументира нуждата от подаване на оставка на шефа на полицията в Габрово в предаването "Още от деня" по БНТ. Той изясни, че ромите в Габрово не са криминогенен контингент. „Това трябва да е сигнал и към останалите дирекции, където могат да възникнат такива проблеми, че трябва да имат изключително заострено внимание, тъй като комуникацията с местната власт е основен приоритет на МВР”, коментира той. Според него предишните добри резултати на Областната дирекция на Габрово вероятно са довели до убедеността на ръководството ѝ, че могат да се справят със всяка ситуация. Красимир Ципов призова хората да запазят спокойствие. „С провокации нищо няма да се реши. С хвърляне на бомбички по служителите на полицията и жандармерията също“, заяви той. Според Ципов протестът вчера е започнал мирно, бил е воден диалог, включително с представители на местната власт и с вицепремиера Томислав Дончев. След това група се е разделила на няколко лъча, които са се насочили към къщи на ромски семейства. Той апелира протестиращите граждани в Габрово да се организират и да определят лице за контакт.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Районната прокуратура повдигна обвинения на мъж, обвинен за хулиганство и нападение на жена в заведение в центъра на града

Габрово: Районната прокуратура повдигна обвинения на мъж, обвинен за хулиганство и нападение на жена в заведение в центъра на града

12 Април 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Габрово. Районната прокуратура повдигна обвинения на мъж, обвинен за хулиганство и нападение на жена в заведение в центъра на града. Това съобщиха от пресцентъра на Апелативна прокуратура - Велико Търново. С постановление на Районна прокуратура – Габрово за срок от 72 часа е задържан мъж с инициали С. Б. на 36 години. Прокуратурата е привлякла мъжа в качеството на обвиняем за това, че на 07 април 2019 г. в гр. Габрово в заведение в централната част на града причинил лека телесна повреда по хулигански подбуди на жена от гр. Габрово, изразяваща се във временно разстройство на здравето, неопасно за живота.
Районна прокуратура – Габрово ще направи искане пред Районен съд – Габрово за вземане на мярка за неотклонение „Задържане под стража” на лицето. Действията по разследването продължават под ръководството на Прокуратурата.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Румен Петков, АБВ: Реакцията на ОДМВР – Габрово е била неадекватна

Румен Петков, АБВ: Реакцията на ОДМВР – Габрово е била неадекватна

12 Април 2019 | 17:36 | Агенция "Фокус"
София. Реакцията на Дирекцията на вътрешните работи в Габрово е била неадекватна. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков в предаването „Плюс- минус“ по Нова телевизия. „Адекватното действие за нападателите от Габрово беше първо 24-часов арест, после и 72-часова мярка“, заяви той. „Имаше брутално посегателство и то предполага бързо производство. Все пак има видеозапис от случая, какви доказателства трябват още”, попита председателят на АБВ. „Полицията струпа прекалено много сили в Габрово. Това прави впечатление за несигурност в района", коментира той.
Относно скандала с апартаментите, Петков смята, че в момента се атакуват депутати от всички политически сили, докато ръководствата си мълчат. „Не допускам, че например, Крум Зарков от БСП е извършвал грабежи. Познавам семейството му и възможностите му, така че не предполагам, че има проблем с произхода на средствата му”, коментира Румен Петков. По думите му проверки на имотите на управляващите трябва да има, но подаването на оставки е крайно. „Политиката на БСП да не си защитава хората е дълбоко погрешна, защото тя ги оставя сами. Когато те не се изправят до обвинените, те признават, че са съгласни с обвиненията. Това, разбира се е и въпрос на политическа и на морална оценка. Щом ръководството на БСП не смята, че трябва да ги защити, това е техен въпрос”, заяви лидерът на АБВ. „Спорът за името "Коалиция за България" е нездравословен за лявото", каза още Румен Петков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таня Христова, кмет на Габрово: Не е изключено протестите в града да имат и политически нюанс

Таня Христова, кмет на Габрово: Не е изключено протестите в града да имат и политически нюанс

12 Април 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Габрово. Не е изключено протестите в Габрово да имат и политически нюанс. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Общината Таня Христова. Тя подчерта, че използването на подобен вид проблеми за политически цели е изключително опасно и не бива да се случва. Освен това кметът на Габрово заяви, че е без значение дали протестът е регламентиран или не. По думи на Христова исканията на хората за закон и ред са напълно основателни.
„До този момент към мен, като кмет на община Габрово, не е постъпвало уведомление за провеждане на митинг или протест“, посочи Таня Христова. Според нея структурите на Министерство на вътрешните работи изпълняват своите задължения с основната цел да опазят живота и здравето на всички, които искат да участват в мирни шествия или протести. Христова допълни, че досега органите, които събарят необитаеми общински постройки, не са срещали гражданско недоволство. „Като кмет никога не съм отказвала и няма да си позволя да откажа диалог с който и да е гражданин. Това е посланието ми – ако гражданите решат, че искат диалог, мисля, че той трябва да е равнпоставен. В противен случай имаме монолог“, подчерта Таня Христова.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Габрово Таня Христова: Общината предложи промени в Закона за административните нарушения и наказания

Кметът на Габрово Таня Христова: Общината предложи промени в Закона за административните нарушения и наказания

12 Април 2019 | 17:14 | Агенция "Фокус"
Габрово. Община Габрово предложи промени в Закона за административните нарушения и наказания. Текстовете бяха гласувани на извънредно заседание на Общинския съвет в града и вече са изпратени до Народното събрания, Министерски съвет, Националното сдружение на общините в Република България, президента и омбудсмана. Това съобщи за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Габрово Таня Христова. Тя обясни, че се предлагат промени, с които да се разшири кръгът на административните наказания, като се добави ново такова. „Дали то ще се казва наказателен труд или полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, или пък общественополезен труд, ще се реши, надявам се, по най-точния начин. С това ще може да се замени наказанието „глоба“. Всички ние знаем, че в много случаи, когато се наложи т. нар. глоба, тя не се изпълнява. Така се създава усещане за безнаказаност и липса на отговорност за административните нарушения“, допълни още Христова.
Тя подчерта, че продължават предприетите вчера мерки за проверки на адреси и събаряне на необитавани общински сгради. Кметът на Габрово благодари на всички общински съветници, че с ясни и категорични позиции са заявили своята съпричастност и категорично са отхвърлили твърденията за целенасочено и организирано настаняване на хора от ромски произход в Габрово и нещо повече - те са ги определили като груба манипулация и внушения.
Обстановката в града към този час е спокойна. Засиленото присъствие на полиция и жандармерия остава.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МВР: Оставката на директора на ОДМВР – Габрово е заведена в деловодството, проверката продължава

МВР: Оставката на директора на ОДМВР – Габрово е заведена в деловодството, проверката продължава

12 Април 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
София. Министър Младен Маринов е поискал оставката на директора на ОДМВР-Габрово. Оставката на ст. комисар Борислав Бончев вече заведена в деловодството на министерството. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В ОДМВР-Габрово продължава проверката във връзка с евентуално допуснати пропуски в работата на дирекцията. След приключването й и анализ на резултатите, предстои да бъде преценено дали ще бъдат взети допълнителни административни и организационни мерки.
МВР призовава за спазване на обществения ред и провеждането на протестните действия в съответствие с разпоредбите на закона.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Директорът на ОДМВР – Габрово е подал оставка

Директорът на ОДМВР – Габрово е подал оставка

12 Април 2019 | 16:45 | Агенция "Фокус"
София. Директорът на ОДМВР – Габрово старши комисар Борислав Бончев е подал оставка. Това потвърди за Агенция „Фокус“ заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов. Той обясни, че оставката му е била поискана от министъра на вътрешните работи Младен Маринов и вече е депозирана.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: В ситуацията в Габрово няма място за саморазправи и за създаване на излишно напрежение

Министър Красимир Каракачанов: В ситуацията в Габрово няма място за саморазправи и за създаване на излишно напрежение

12 Април 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Долна Митрополия. В ситуацията в Габрово няма място за саморазправи и за създаване на излишно напрежение. Това каза в отговор на журналистически въпрос вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от пресцентъра на Министерството. Каракачанов е в Долна Митрополия по повод днешния празник на авиацията и космонавтиката 12 април. "С Висшето военновъздушно училище (ВВВУ) имаме възможност да възстановим статута на България като страна, която обучава и дава възможност да се усвоява тази сложна, но много благородна професия - авиационната. Амбицията ми е следващата седмица решението за откриването на Висшето военновъздушно училище да бъде гласувано в Комисията по отбрана, по-следващата - и в Народното събрание. С бюджета за следващата година, от 1 януари 2020 г. ВВВУ „Георги Бенковски“ да възстанови своя статут", каза още министърът на отбраната. Той благодари за подкрепата за възстановяването на училището, която е получил от ръководството на ВВС и от цялата авиационна общественост, както и от местната общественост в Плевен и региона.
„Ще продължим да правим всичко възможно за издигане авторитета на Въоръжените сили на Република България, в това число и на Военновъздушните сили. От вас искам да имате същия хъс, вяра и любов към България, които имаха първите наши бойни летци, и същата воля и желание за победа, които имаше първият наш космонавт“ - с тези думи министърът на отбраната Красимир Каракачанов се обърна към курсантите и преподавателите от Факултет „Авиационен“.
По-късно пред журналисти той посочи, че още през 2018 г. са отпуснати средства за ремонт на базата и този процес ще продължи. "Първоначално висшето училище ще разчита на кадрите от факултета, но в бъдеще ще е необходимо да нарасне преподавателският състав", посочи министърът. Той определи като „несправедливо“ решението навремето това висше училище да бъде закрито и подчерта, че то е необходимо както за подготовката на бойните пилоти, така и за нуждите на гражданската авиация, техническия състав и др.
„Правим всичко възможно да съхраним авиационния потенциал, да го развиваме и да гарантираме бъдещето на българските ВВС“, каза генерал-майор Цанко Стоков, командир на ВВС, в словото си при откриването на летателния ден. „С гордост можем да обърнем поглед назад, тъй като България има значим принос за развитието на авиацията и космонавтиката в глобален мащаб“, подчерта командирът на ВВС.
„Военната професия става по-атрактивна и в последните 2 години има по-голям приток от желаещи“, каза още пред журналисти министърът на отбраната. "Необходимо е още време и работа, за да заеме тази професия мястото, което й се полага в българското общество. Повишен е интересът към обучение във военните висши учебни заведения и те стават предпочитани и от млади хора, които имат алтернативи да изберат други големи университети. Много от военните специалности обаче са сложни и изискват много повече познания, затова огромен проблем е ниското ниво на подготовка в средните училища", посочи министър Каракачанов.
Откритият летателен ден събра стотици гости, включително и от съседни населени места. Той започна с преминаването на два самолета МиГ-29 от авиобазата в Граф Игнатиево. На учебните самолети „Пилатус“ и L-39 курсанти и инструктори изпълниха сложни маневри, които са част от тренировъчните им програми.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: В сградата на Общината ще се проведе брифинг по повод протестите в града

Габрово: В сградата на Общината ще се проведе брифинг по повод протестите в града

12 Април 2019 | 15:39 | Агенция "Фокус"
Габрово. На 13 април от 9.00 часа в сградата на Община Габрово ще се проведе брифинг по повод протестите в града. Това съобщиха от пресцентъра на МВР. В брифинга ще участват заместник-директорът на ГД „Национална полиция“ ст. комисар Тодор Гребенаров, директорът на Дирекция „Жандармерия“ ст. комисар Красимир Добрев и кметът на Габрово Таня Христова.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Шефът на ОДМВР – Габрово трябва да подаде оставка

Премиерът Бойко Борисов: Шефът на ОДМВР – Габрово трябва да подаде оставка

12 Април 2019 | 15:02 | Агенция "Фокус"
Дубровник. Шефът на ОДМВР – Габрово трябва да подаде оставка. Това каза министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Дубровник, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имам основателни претенции към шефа на полицията в Габрово. За съжаление, се случи европейски съвет за Брекзит, след това Дубровник, а министърът на вътрешните работи и главния секретар са в Интерпол“, коментира той. „За мен оставката на този директор трябва да е факт веднага, след като си дойде министъра“, заяви Борисов. „Защото месеци наред е допускано да се движат такива групи в обществото, да си пият бири на детски площадки, да се правят на интересни в града. Ролята на полицията е това да не го допуска“, посочи премиерът. „Полицията е за това да взима мерки – ако има групи, които притесняват майките, децата или хората, те трябва да се намесят. Да са ми докладвали – да сме изпратили още 100, 200 ,300 полицаи“, посочи Бойко Борисов. „Стотици милиони дадохме повече за възнаграждения в МВР, имаме кадри, имаме всичко. Така че министърът като се прибере, може би това ще бъде решението“, посочи министър-председателят. „Няма незадържан ром, извършил престъпление. Има български гражданин незадържан. От 12 хил. затворниците 10-11 хил. са роми“, обясни Борисов. „Недейте да настройвате етносите едни срещу други. За предишните избори имахме мигрантите и сега като нямаме мигранти, трябва да намерим някакъв друг етнически въпрос. Тези, които биха магазинера, сега са в ареста. Въпросът е защо са пуснати, когато се вижда, че са набили – това са въпроси, които трябва да бъдат зададени към други институции. За този, който ги е пуснал - ръководителя на ОДМВР- Габрово, ще искам тежка санкция, щом се прибера“, заяви Бойко Борисов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Свиленски, БСП: Държавата не владее ситуацията в Габрово- жандармерията при ареста на кмета на Чупрене беше повече от тази вчера и онзи ден там

Георги Свиленски, БСП: Държавата не владее ситуацията в Габрово- жандармерията при ареста на кмета на Чупрене беше повече от тази вчера и онзи ден там

12 Април 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
София. Държавата не владее ситуацията в Габрово, жандармерията при ареста на кмета на Чупрене беше повече от тази вчера и онзи ден там. Това каза заместник-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски по време на пресконференция, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ясно е на всички безсилието на държавата. Тя не прилага и не се опитва да приложи, каквито и да е мерки за овладяване на такъв тип проблеми“, заяви Свиленски. „Само искам да напомня, че е Габрово преди четири-пет години, хората от тази общност са били не повече от 50-60. След спечелването на местните избори в Габрово се забелязва рязко покачване на жителите на тази общност. Вече са над 3000“, обърна внимание той. „Дали тези хора не са използвани за участие в европейски проекти за осигуряване на европейски средства. Тук местната власт и местната община е хубаво да отговорят как така само за четири-пет години се получи това пренасищане, пренаселване на такива хора в Габрово. То никога не е имало хора от този етнос“, заяви Георги Свиленски. По думите му това, че държавата не владее ситуацията се е видяло от последните дни. „Ще ви дам само един пример. Жандармерията в село Чупрене преди няколко дни да арестува кмета и неговата съпруга беше повече от тази, която беше пратена вчера и онзи ден за безредиците в Габрово“, коментира депутатът. „На хората вече им писна, не издържат. Тези действия са резултат от това недоволство“, допълни заместник-председателят на ПГ на БСП.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Едно наказателно и три бързи производства са образувани след втория ден на протести в града

Габрово: Едно наказателно и три бързи производства са образувани след втория ден на протести в града

12 Април 2019 | 13:39 | Агенция "Фокус"
Габрово. Районната прокуратура наблюдава разследването по наказателни производства, образувани във връзка с протестите в града. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратурата. След втория ден на протест в Габрово са образувани три бързи производства и едно наказателно производство по общия ред за действия на участници в него. Бързите производства се водят срещу 27-годишния П. Р. П., 19-годишния П. М. П. и 28-годишния П. А. А., всички от гр. Габрово, за това, че на 11.04.2019 г. около 21.30 часа на ул. “Батак“ в гр. Габрово противозаконно са пречили на органи на власт /полицейски служители/ да изпълнят задълженията си – престъпление по чл. 270 ал. 1 от НК.
Образувано е и досъдебно производство за това, че на 11.04.2019 г., около 22.30 часа, на ул. “Батак“ в гр. Габрово е запалено имущество със значителна стойност – две полумасивни едноетажни постройки – престъпление по чл. 330 ал. 1 от НК. В постройките не е имало хора.
Действията по разследването продължават под ръководството на Районна прокуратура - Габрово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Веселин Марешки, "Воля": Случилото се в Габрово е инсценировка

Веселин Марешки, "Воля": Случилото се в Габрово е инсценировка

12 Април 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
София. Случилото се в Габрово е инсценировка. Това каза лидерът на "Воля" Веселин Марешки по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция "Фокус". "Правя това изявление, защото не може да си позволим за пореден път определени партии да употребяват българските граждани. Отново да лъжат и да заблуждават българския народ. По всичко личи, че случката, събитието, доста драматично изкарано в лицето на всички медии в магазина в Габрово, е една поредна инсценировка", каза още Марешки. Според него тази инсценировка е направена от партии с позападнал рейтинг.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Има предизборен елемент в инцидентите с циганското малцинство

Тихомир Безлов, Център за изследване на демокрацията: Има предизборен елемент в инцидентите с циганското малцинство

12 Април 2019 | 12:09 | Агенция "Фокус"
София. Има предизборен елемент в инцидентите с циганското малцинство. Това каза за дневния блок „Добър ден“ на Радио „Фокус“ Тихомир Безлов, анализатор по програма „Сигурност“ в Центъра за изследване на демокрацията. Такива инциденти възникват периодично, но по време на по-напрегнати ситуации хората са склонни към саморазправа, обясни той. По време на предизборна обстановка е трудно да се потиска напрежението, уточни Безлов. По думите му гетовизацията е една от причините за агресията на ромите. „Премахването на тези обособени гета струва милиарди и трябва да се приеме, че обществото е готово да ги даде за това, а не за пенсии, образование или инфраструктура. На нас ни изглежда радостна ситуацията, че ромското малцинство се изнася към Западна Европа, но страните, които трябва да платят тази цена не изглеждат щастливи и съм сигурен, че ще се опитат да преобърнат ситуацията. Те правят различни промени в техните социални системи, за да ограничат тази вълна. Това, което трябва да се направи, е действително да се види колко е възможно обществото да инвестира, защото според него това, което до момента е направено е неефективно“, обясни Тихомир Безлов. Той каза още, че в резултат на емиграцията на българското население, ромското малцинство започва да става с по-висок процент в градовете.
Евелина БРАНИМИРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Внасяме законови предложения за две наказания - полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториални структури на МВР

Искрен Веселинов, ВМРО: Внасяме законови предложения за две наказания - полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториални структури на МВР

12 Април 2019 | 11:56 | Агенция "Фокус"
София. Внасяме законови предложения за две наказания - полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото и задържане в териториални структури на МВР. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че ВМРО внася промени в Закона за административните нарушения. Веселинов уточни, че като пример ВМРО са дали в преходните и заключителните разпоредби Закона за горите, тъй като наказанията, които предлагат трябва да намерят място в целия каталог на административните наказания. Той посочи, че едното наказание е полагане на безвъзмезден труд в полза на обществото, а второто задържане в териториални структури на МВР. „Предлагаме тези две наказания да влязат в каталога на наказанията, които са предвидени. Те разбира се, ще се развиват в съдебна процедура. Т.е. решение на съда ще бъде това, което ще слага края на административния процес. Тези наказания ще бъдат за едно нарушение, могат да бъдат между 40 и 200 часа", посочи Веселинов. Той уточни, че тези наказания не са насочени само към циганското население, но там ще има видим ефект.
На въпрос дали ВМРО подкрепя опитите на протестиращите да нападат домове, обитавани от цигани, Веселинов посочи, че партията е формация, която няколко пъти се е явявала на избори със слоган „С нас идва редът“. „В това отношение безредието не е нещо, което подкрепяме. Трябва да сме наясно, че всъщност това обществено напрежение е функция на неглижиране на проблематиката десетилетия наред“, допълни още Веселинов. Според него флиртът с циганите като гласоподаватели трябва да спре, защото той води до небитието на тези хора.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Искрен Веселинов, ВМРО: Десетилетията, натрупани проблеми и неглижиране на темата с циганския етнос, са причината за това, което се случва

Искрен Веселинов, ВМРО: Десетилетията, натрупани проблеми и неглижиране на темата с циганския етнос, са причината за това, което се случва

12 Април 2019 | 11:29 | Агенция "Фокус"
София. Десетилетията, натрупани проблеми и неглижиране на темата с циганския етнос, са причината за това, което се случва. Това каза заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Нашето дълбоко убеждение на всички представители на ВМРО, че десетилетията, натрупвани проблеми, неглижиране на темата и погрешно робуване на максимата, че интеграцията е процес, в който мнозинството започва да харесва малцинството, каквото е, са причината за това, което се случва“, заяви още Веселинов. Той обърна внимание на концепцията на Каракачанов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: На извънредно заседание Общинският съвет ще се запознае с извънредните мерки, предприети във връзка със ситуацията в града

Габрово: На извънредно заседание Общинският съвет ще се запознае с извънредните мерки, предприети във връзка със ситуацията в града

12 Април 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
Габрово. На извънредно заседание Общински съвет – Габрово ще се запознае с извънредните мерки, предприети от институциите и кмета в града. Това съобщават от пресцентъра на Община Габрово. Сесията ще започне в 13.00 часа и на нея местните парламентаристи ще получат информация за конкретните мерки, предприети от отговорните институции, както и от кмета на Общината, във връзка със ситуацията през последните дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Имаме готовност при необходимост да изпратим още сили на жандармерията в Габрово

Зам.-министър Красимир Ципов: Имаме готовност при необходимост да изпратим още сили на жандармерията в Габрово

12 Април 2019 | 11:07 | Агенция "Фокус"
София. Имаме готовност при необходимост да изпратим още сили на жандармерията в Габрово. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Във връзка с протеста тази вечер в Габрово, Ципов посочи: „Има достатъчно униформени. Има готовност и ако има необходимост да изпратим още сили на дирекция „Жандармерия“ и на специализираните полицейски сили и на съседните на Габрово Областни дирекции“, каза той. Във връзка с пострадалия журналист, Ципов посочи, че е станало дума за подаден сигнал на телефон 112 и призова този журналист да се яви в Районното управление или в ОДМВР и да даде обяснение.
Деница КИТАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Николай Сираков, ГЕРБ: Нека протестите в Габрово бъдат мирни

Николай Сираков, ГЕРБ: Нека протестите в Габрово бъдат мирни

12 Април 2019 | 11:04 | Агенция "Фокус"
София. Нека протестите в Габрово бъдат мирни. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Николай Сираков по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той подчерта, че в най-кратки срокове трябва да се предложат решенията на проблема, които да ни изведат от ситуацията, в която се намираме. "Вярвам и разчитам на интелигентността на габровци, техните протести се чуват. Вчера и вицепремиерът Дончев и кметът на общината и областният управител бяхме сред тях. Призивът ми е да няма насилие. Нека протестите да бъдат мирни, нека да чуем тяхната болка, да чуят нашето виждане, да намерим общото решение, но нека това да стане по мирен начин", призова Сираков. „Най-важното нещо е ние да съхраним това спокойствие, което цареше и вярвам ще продължи да съществува в Габрово. Това, което видяхме вчера на площада при срещата с хората е един стаен гняв, който се трупа от години. Като политик и като представител на този регион съм длъжен да виждам проблема, какъвто е. Този гняв в гражданите е справедлив. Той е насочен към онази неравнопоставеност между един етнос – ромския и останалото население. Тази неравнопоставеност идва от усещането, че те получават социални помощи и други придобивки, а всъщност не плащат данъци и не дават своята дан към обществото. В това има доза истина“, заяви още Сираков. Той посочи, че доходите на ромските семейства идват от няколко места. Сираков отчете, че една голяма част са от фалшиви ТЕЛК-ове. „Най-вероятно ще има промени в законодателството по отношение на прилагането на тази система. Спомняте си, че преди година и половина Комисията по здравеопазване и Комисията по социални дейности разгледа един вариант за промяна в ТЕЛК-овата система. Още тогава мога да кажа поне за Габрово колеги от опозицията настроиха хората с увреждания като казаха, че ние искаме да вземем техните средтва и да ги дадем на пенсионерите. Това не е истина. Въпросът е да се справим с фалшивите ТЕЛК-ове. Най-големият проблем – фалшивите ТЕЛК-ове се издават от български доктори“, допълни още Ципов. По думите му вторият източник на доходи са социалните помощи. „Да, обаче неравнопоставеността идва от там, че ние виждаме, че ромското население има доходи, а получава социални помощи. Откъде идват доходите? От сивата икономика? От наемането на ромите в сектори за сезонна работа, където не им се плаща по легален начин и така те разполагат с нелегални средства и не могат да бъдат удържани, за да си плащат сметките и глобите. Нито пък да внасят данъци и осигуровки, а се възползват от системата и така започват да й тежат. Тук отново институциите би трябвало да си свършат работата“, уточни още депутатът от ГЕРБ. По думите му преди 10 дена са приели промени в Закона, където е обвързано присъствието в училище с получаването на детските.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пламен Нунев, ГЕРБ: Ръководството на МВР трябва да направи в спешен порядък оценка за работата на ОДМВР – Габрово

Пламен Нунев, ГЕРБ: Ръководството на МВР трябва да направи в спешен порядък оценка за работата на ОДМВР – Габрово

12 Април 2019 | 10:54 | Агенция "Фокус"
София. Има забавяне в действията и реакциите на ОДМВР – Габрово предвид ситуацията там. Това каза председателят на Вътрешна комисия и депутат от ГЕРБ Пламен Нунев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Нунев поясни, че това е лично негово мнение. „Как се процедира при такива случаи? Посещава се веднага местопроизшествието след получения сигнал, установяват се извършителите, задържат се за 24 часа в поделението на МВР, стартира бързото полицейско производство и по възможност, ако могат да бъдат осъдени веднага, всичко щеше да бъде нормално. Тук смятам, че ръководството на МВР трябва да направи в спешен порядък оценка за работата на ръководството на МВР в Габрово“, допълни още Пламен Нунев.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Има забавяне в работата на ОДМВР-Габрово, по тази причина искаме анализ на действията и при нарушения ще вземем дисциплинарни мерки

Зам.-министър Красимир Ципов: Има забавяне в работата на ОДМВР-Габрово, по тази причина искаме анализ на действията и при нарушения ще вземем дисциплинарни мерки

12 Април 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
София. Има забавяне в работата на ОДМВР – Габрово, по тази причина искаме анализ на действията и при нарушения ще вземем дисциплинарни мерки. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. "Още вчера сме назначили да бъде извършен анализ на работата на ОДМВР – Габрово и на Районното управление. Следва да уточним, че материалите по образуваната полицейска преписка са били докладвани незабавно на районната прокуратура в Габрово“, каза Ципов. „Ще бъдат взети необходимите дисциплинарни мерки“, допълни още Ципов. Заместник-министърът призова гражданите на Габрово да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации, които могат да доведат до сериозни нарушения на обществения ред.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Имаме данни за провокация в Габрово

Зам.-министър Красимир Ципов: Имаме данни за провокация в Габрово

12 Април 2019 | 10:44 | Агенция "Фокус"
София. Имаме данни за провокация в Габрово. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Няма как при положение, че се разделя протестът на три лъча в един момент в първия или във втория лъч нещата да са относително спокойни, а в третия да се стигне до хвърляне на камъни, димки и бомбички по органите на реда. Най-важното в момента е да призовем към спокойствие и гражданите да не се поддават на провокации. Това не е полезно, не е добро за никого“, допълни Ципов. По думите му по този начин няма да се решат проблемите, когато се пренасочват в изразяване с такива действия, вследствие на такива провокации.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър Красимир Ципов: Задържаните лица при протеста в Габрово не са криминално проявени

Зам.-министър Красимир Ципов: Задържаните лица при протеста в Габрово не са криминално проявени

12 Април 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
София. Задържаните лица при протеста в Габрово не са криминално проявени. Това каза заместник-министърът на вътрешните работи Красимир Ципов по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Той посочи, че на 7 април около 22.00 ч. три лица са нанесли побой в денонощен магазин в Габрово. По думите му с това грубо са нарушили обществения ред. „Извършителите на деянието са установени, образувано е досъдебно производство“, припомни Ципов. Той уточни, че чрез социалните мрежи е обявено обществено недоволство и е възникнал спонтанен протест на 10 април и същият се е повторил вчера. „Включили са се между 800 до 900 лица. Първоначално протестът е започнал с представяне на искания, изказвания, след което е поискана среща с кмета Таня Христова. На тази среща са присъствали вицепремиерът Томислав Дончев и народният представител Николай Сираков. След 19.30 ч. участниците в протеста са тръгнали пеш“, каза той и уточни, че около 20.00 ч. протестиращите са се разделили на няколко лъча. „По служителите на жандармерията са хвърляни камъни, димки и бомбички. При протеста на улица „Батак“ са изведени няколко лица и впоследствие три от тях са задържани на 19, 27 и 29 години за срок от 24 часа по Закона за МВР. При извършената проверка в масивите на министерството са установени, че задържаните не са криминално проявени“, каза още Ципов. „В 21.10 ч. е получен сигнал от лице на 35 години, че е с кървяща рана в главата в резултат на удар с нещо. Лицето не е посетило Районно управление на полицията и ОДМВР – Габрово. Около 22.15 ч. компактна група е прекратила протеста и се е разпръснала на по-малки групи. В 22.30 ч. е приключил протестът на улица „Батак“ и протестиращите са се разпуснали. По същото време на телефон 112 е получен сигнал, че горят къщи“, каза Ципов. Той уточни, че на място е изпратени екип на Пожарната, след което е установено, че са изгорели 32 кв. метра от необитаема паянтова, дървена незаконна барака. „Самият протест окончателно е приключил към 23.00 ч.“, допълни Ципов.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: В България няма реална интеграционна политика за циганите

Министър Красимир Каракачанов: В България няма реална интеграционна политика за циганите

12 Април 2019 | 08:26 | Агенция "Фокус"
София. В България няма реална интеграционна политика за циганите. Това каза в интервю за сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с напрежението в Габрово през последните дни. „Моделът в България беше обърнат и близо 30 години се опитваха да ни обясняват, че интеграцията е мнозинството от населението да свикне с безобразията на малцинството и да търпи това, което се случва. Това не е интеграция. Моделът би следвало да бъде през училище, през създаване на грамотност, създаване на трудови навици и възпитание. Това означава интеграция – населението да се осъзнае, че е част от обществото, а в обществото има закони и правила, които се спазват, че на чуждия живот и собственост не може да се посяга. Търпимост има, следва да има и толерантност, и разбиране, когато виждаш, че тази група от населението полага усилия да се интегрира и да направи нещо, полезно за себе си и за останалите“, уточни Каракачанов. Министърът отбеляза, че затова е необходима ясна и целенасочена държавна политика, защото нито местните власти, нито образователното министерство или полицията могат да се справят самостоятелно с този проблем.
Йоланда ПЕЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Вицепремиерът Томислав Дончев: Гневът на хората в Габрово е справедлив, призивът ми към всички е да протестират по мирен начин

Вицепремиерът Томислав Дончев: Гневът на хората в Габрово е справедлив, призивът ми към всички е да протестират по мирен начин

12 Април 2019 | 08:05 | Агенция "Фокус"
Габрово. Гневът на хората в Габрово е справедлив, призивът ми към всички е да протестират по мирен начин. Това каза вицепремиерът Томислав Дончев по време на брифинг в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“.Той призова всички към спокойствие и разум и подчерта, че всеки българин има правото да протестира. Дончев посочи, че на никого не му е хрумвало да ограничава това право. „Призивът ми към всички е нека това да се случва по мирен начин, нека това да се случва без да има заплаха за живота и здравето, на който и да е български граждани“, допълни още вицепремиерът. По думите му част от пострадалите протестиращи са пострадали от "приятелски огън". Според него илюзия е да се смята, че всичко случващото се в Габрово е предизвикано само и единствено от инцидента преди няколко дни в един габровски магазин. „Не, това са грешки, трупани от години. Тук невинни няма“, допълни още вицепремиерът.
„Целта ни днес не е да генерираме измамно спокойствие. Вчера макар и за кратко се прибрах както съм свикнал пеша и сам. Преди да кажа каквото и да било друго, трябва да изясня нещо. Какво прави държавата в момента? Какво правят силите на полицията и жандармерията? Те не се тук да пазят една част от обществото от друга част от обществото. Те са тук да пазят обществения ред, здравето, живота, имуществото на гражданите, общинското и държавното“, допълни Дончев. Според него не може да се позволява хаос и заплахи за здравето, на който и да било гражданин, както и да се руши. „Взели сме мерки във всички посоки. Не сме се съобразявали изобщо кой какъв етнически произход има. Едно общество, когато няма закони, може да се самоунищожи, което не може да го допускаме. Първата цел е да се успокои ситуацията и да се въведе ред на територията на общината. Абсолютна илюзия е обаче, че след като това се случи ще продължим постарому. Това е илюзия, защото едва ли очаквате от мен да го кажа – гневът на хората е справедлив. Освен всички силови мероприятия за опазване на обществения ред, ние водим и диалог с хората. С всички без значение на каква позиция и с какви искания са. Хората са гневни, от усещането на някои групи в обществото, че имат повече права от другите, от злоупотребите със социални плащания“, коментира Дончев. По думите му за това трябват мерки. Той посочи, че мерките ще бъдат взети веднага след въдворяването на спокойствие на територията на общината, като някои от мерките са вече в ход.
Той даде пример със законодателните промени на вниманието на Народното събрани, които обвързват социалните плащания с посещението на децата в клас. „Просто казано – дете, което не ходи на училище, фамилията и семейството му се лишават от социални плащания. Това, което г-жа Христова предложи преди малко. Имаме огромен проблем със събирането на глобите“, допълни още Дончев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Габрово Таня Христова: Извършват се масови проверки по адрес на регистрация, които ще продължат безсрочно

Кметът на Габрово Таня Христова: Извършват се масови проверки по адрес на регистрация, които ще продължат безсрочно

12 Април 2019 | 07:55 | Агенция "Фокус"
Габрово. Извършват се масови проверки по адрес на регистрация, които ще продължат безсрочно.
Това каза кметът на Габрово Таня Христова по време на брифинг в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Припомням още миналата година в Габрово съборихме къщи на самонастанили се ромски семейства. Закрихме едно напълно сегрегирано училище. Тази седмица разпоредих да бъдат предприети спешни мерки за опазване на реда и сигурността в нашия град. Сформиран беше и координационен щаб. Мерки за решаването на проблема сме предприели. Продължава премахването на общински сгради, които могат да бъдат използвани за самонастаняване. Извършват се масови проверки по адрес на регистрация. Проверките продължават безсрочно“, каза Таня Христова.
„Предлагам иницииране на законодателна промяна, която да създаде възможност за налагане на административно наказание, полагане на наказателен труд, с който да може да се заменя наказанието глоба. Така срещу лицата, извършители на административни нарушения ще могат да се предприемат адекватни мерки, с които да се постигат целите на административно-наказателното производство“, допълни тя. Тя призова всички да гарантират ред и спокойствие.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. комисар Христо Терзийски, ГДНП: Задържани са 9 лица в Габрово, полицейски служител е пострадал леко

Гл. комисар Христо Терзийски, ГДНП: Задържани са 9 лица в Габрово, полицейски служител е пострадал леко

12 Април 2019 | 07:48 | Агенция "Фокус"
Габрово. Задържани са 9 лица в Габрово, полицейски служител е пострадал леко. Това каза директорът на Главна дирекция "Националната полиция" към МВР главен комисар Христо Терзийски по време на брифинг в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Във връзка с протестите на територията на Габрово от ОДМВР и Дирекция „Жандармерия“ вчера бе проведена специализирана полицейска операция за опазване на обществения ред. При тази операция участваха служители от ОДМВР – Габрово -50 и от Дирекция „Жандармерия – 100 служители.
По време на протеста в района се събраха около 800-900 човека, които провеждаха мирен протест в рамките на около два часа. След което стартира движение в централната градска част на Габрово. Хората се бяха разделили на три лъча. По време на шествията се обособиха групи от млади граждани, младежи на видима възраст между 20 и 25 години, които към 21.00 и 21.30 ч. предприеха действия, с които нарушаваха обществения ред, изразяващи се в хвърляне на камъни, на бомбички, слагане на маски на своите лица с цел неразпознаването им. В резултат на предприетите действия бяха задържани четири лица. Срещу три от тези лица ще бъдат образувани досъдебни производства за противоправно пречене на орган на власт да изпълни своите задължения“, допълни още гл. комисар Терзийски.
Той уточни, че е докладвано за едно лице, задържано без лични документи, а към 22.30 ч. са задържани четири лица за проверка по възникнал пожар в покривна конструкция на необитаема постройка. „По този случай ще бъде образувано досъдебно производство“, допълни още гл. комисар Терзийски.
Той допълни, че полицейски служител е пострадал леко. „Оказана му е медицинска помощ. Имаме сигнали за две лица, които са постъпили в центъра за спешна медицинска помощ с оплаквания. Знаем за два случая, но към настоящия момент нямаме подадена жалба“, допълни още Терзийски.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Кметът на Габрово Таня Христова: Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка

Кметът на Габрово Таня Христова: Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка

12 Април 2019 | 07:40 | Агенция "Фокус"
София. Призовавам партиите да не се заиграват с етническия мир, защото границата е тънка.
Това каза кметът на Габрово Таня Христова по време на брифинг в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Като кмет на Габрово призивът ми към всички габровци е да проявим здрав разум и спокойствие. С гняв, насилие и безредици няма да постигнем нищо за нашия град“, каза Христова. Тя бе категорична ,че не заселва роми, нито има желанието, нито правомощията за подобен акт. „Проблемът с ромите не е прблем само на Габрово, проблемът е на цялата държава“, допълни кметът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Напрежение в Габрово (ОБЗОР)

Напрежение в Габрово (ОБЗОР)

11 Април 2019 | 22:01 | Агенция "Фокус"
София. Вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов свика извънредно заседание на службите в Министерски съвет във връзка с възникналото снощи в Габрово напрежение по време на спонтанно организиран протест заради нападението на магазинер от трима цигани. Ситуацията в града е ескалирала, след като протестиращите граждани са се опитали да нападнат следствието и няколко къщи в циганската махала. Ст. ком. Тодор Гребенаров, зам.-директор на главна дирекция "Национална полиция", увери, че към момента ситуацията в Габрово е спокойна, но засиленото присъствие на органите на реда остава.
Според министър Красимир Каракачанов полицията си е свършила работа в Габрово, но местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и да предотвратява подобни ситуации още в зародиш. "Кметовете на населени места и общини би следвало да бъдат много по-активни и критични, когато подобен контингент по една или друга причина се настанява", коментира той. „Това са процеси, които трябва да бъдат контролирани, полицията да бъде информирана, за да може тя да си приеме необходимите мерки за проверка на тези лица, съдебно минало, документи и т.н.“, посочи още Каракачанов. По думите му няма данни за политическо вмешателство при организирането на протеста.
От Брюксел, където участва в извънредното заседание на Европейския съвет за Брекзит, премиерът Борисов коментира, че има ли избори, веднага се издига етническото напрежение, и се търсят подобни прояви. „Това е тема даваща възможност на много политически формации да се закачат за нея“, посочи Бойко Борисов. „Възложил съм на Младен Маринов да направи оценка за работата на началника на полицията и да ми я представи“, обяви министър-председателят. „Ще изчакам мерките на тримата и тогава ще ги коментирам. Надявам се тези виновни лица, независимо от какъв произход са, те са български граждани, да си понесат наказанието“, заяви премиерът.
По-късно кметът на Габрово Таня Христова разпореди незабавно да бъдат съборени общинските сгради в града, предвидени за премахване, в които съществува опасност от самонастаняване. Тя отрече твърденията, че роми от различни населени места в страната се заселват в общински жилища в областния център. Според нея събитията от вчера са знак, че институциите не съумяха да използват всички законови механизми за предотвратяване на проблема. "Считам, че най-важното в този критичен момент е институциите да не си прехвърляме отговорността помежду си. Нашата роля и нашата задача е да вдъхваме доверие и вяра в гражданите, че при възникване на проблем решенията, които се взимат, са най-правилни, навременни и в подкрепа на реда и справедливостта", коментира тя.
От Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) изразиха своето категорично несъгласие с думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов, че „Местната власт трябва да започне да си върши работата и ...да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки“. От НСОРБ отбелязаха, че правомощията на кметовете според законите в Република България позволяват на местните власти единствено да констатират проблемите, свързани с реда и сигурността. По думите им общините към момента нямат законово определени правомощия по опазване на обществения ред в Закона за местното самоуправление и местната администрация. От НСОРБ подчертават още, че държавата трябва да предостави на общините достатъчно правомощия в тази сфера преди да започне да им търси отговорност.
Междувременно габровският районен съд остави за постоянно в ареста тримата мъже, нападнали продавач-консултант в магазин в областния център. Задържаните са обвинени в причиняване на лека телесна повреда на младеж от същия град, като са му нанесли побой. От съда посочват, че деянието е извършено по хулигански подбуди. Престъплението е осъществено на 7 април (неделя) в търговски обект в Габрово. Съдът уважи искането на Районна прокуратура – Габрово и постанови „задържане под стража” по отношение на Й. А., П. А. и Н. М. Определението на Габровския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово в 3-дневен срок.
Въпреки наложената мярка от съда в четвъртък вечерта жители на града отново се събраха на протест на пл. „Възраждане“. Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста. На място пристигна и вицепремиерът Томислав Дончев.
Градът остана под обсадата на полиция и жандармерия, след като недоволството на протестиращите от сряда вечерта прерасна в сблъсъци и саморазправа. През втората вечер от протеста жителите на града организираха шествие от центъра на града до къщите на ромите, които бяха охранявани от специализирани полицейски сили. Стигна се до напрежение между протестиращи и жандармерия. Събралите се хора започнаха да хвърлят предмети жандармерията. По непотвърдена информация на Нова телевизия журналисти от местно радио са пострадали. Изненадващо протестът тръгна от центъра на града и по странични улички стигна извън Габрово. Полицейските разпореждания бяха или протестът да се разпръсне, или участниците в него да си оставят личните карти и да продължат.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В Габрово се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармерия

В Габрово се стигна до сблъсъци между протестиращи и жандармерия

11 Април 2019 | 21:40 | Агенция "Фокус"
София. Сблъсъци между протестиращите и жандармерията в Габрово. По непотвърдена информация журналисти от местно радио са пострадали, предаде Нова телевизия.
Тази вечер протестиращи отново се събраха на площад „Възраждане". Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста. На място пристигна и вицепремиерът Томислав Дончев.
Изненадващо протестът тръгна от центъра на града и по странични улички стигна извън Габрово. Протестиращите се опитваха да стигнат до ромския квартал в града. Жандармерия обаче препречи пътя на участниците в протеста.
Полицейските разпореждания бяха или протестът да се разпръсне, или участниците в него да си оставят личните карти и да продължат. Градът през целия ден е под полицейска блокада и всички входове и изходи са блокирани, а полицията проверява пътуващите към града.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов:  Гетата са се превърнали в инкубатор на престъпност и е въпрос на време да научим, че там вече действат и терористични групи

Проф. Николай Радулов: Гетата са се превърнали в инкубатор на престъпност и е въпрос на време да научим, че там вече действат и терористични групи

11 Април 2019 | 20:40 | Агенция "Фокус"
София. Гетата са се превърнали в инкубатор на престъпност и въпрос на време да научим, че там вече действат и терористични групи. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, бивш зам.-министър на вътрешните работи и секретар на МВР. По думите му херметичността в тези общности дава възможности за укриване на хора, някои от които много вероятно са издирвани в Европа за подготовка и участие в терористична дейност. „Някога нещо се появява в пресата, някой някого издирва. Издирваният се появява и се оказва, че е бил в ромската махала. Но ние нямаме сериозна информация и сериозни изследвания за това, какво всъщност се случва в тези затворени общности. Можем да съдим и да правим сравнителен анализ по отношение на това, какво се случва в сродни групирания например на мароканците около Париж, или в Брюксел – в район Моленбек и така нататък. Тази херметичност в среда, която тези, които са затворени в този анклав, отвътре не могат да преодолеят, а отвън никой няма желание и интерес да преодолее, води до много тежки престъпления“, каза още проф. Радулов. По думите му действащият джихадизъм в Европа е резултат от точно от такива херметично затворени общности. Фактът, че подобно нещо все още не се е случило, не бива да ни успокоява, обобщи експертът по национална сигурност.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Николай Радулов: При липса на системна дейност от правоохранителните органи, гражданите ще решат да вземат справедливостта в своите ръце

Проф. Николай Радулов: При липса на системна дейност от правоохранителните органи, гражданите ще решат да вземат справедливостта в своите ръце

11 Април 2019 | 20:07 | Агенция "Фокус"
София. При липса на системна дейност от правоохранителните органи, гражданите ще решат да вземат справедливостта в своите ръце. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов, бивш зам.-министър на вътрешните работи и секретар на МВР по повод на напрежението в Габрово, където трима цигани нанесоха побой над продавач в магазин и последвалите ексцесии от гражданите.
„Ако работим на парче, ако работим кампанийно – всички ние, специалните служби, хората, които се занимаваме с преподаване и държавата – няма да има ефект. Ще продължаваме да се изненадваме, ще продължава да има ексцесии, ще се случва да има пребити и убити хора. Най-накрая ще се стигне и до саморазправа на гражданите, защото когато гражданите не виждат системна дейност на специалните служби, на полицията, те решават, че може би е най- добре да вземат справедливостта в собствените си ръце. Това е много опасно“, обясни професорът. Проф. Радулов уточни, че МВР е длъжно да държи пръстите върху пулса на това, което може да се случи в дадено населено място. Може да има невъзстановими последици от продължителното пренебрегване на проблемите, обобщи експертът по национална сигурност.
Цоня СЪБЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Жители на града отново се събраха на протест на пл. „Възраждане“ заради тримата мъже, пребили продавач в магазин

Габрово: Жители на града отново се събраха на протест на пл. „Възраждане“ заради тримата мъже, пребили продавач в магазин

11 Април 2019 | 19:38 | Агенция "Фокус"
Габрово. Нова вечер на протести в Габрово. Градът остава под обсадата на полиция и жандармерия, след като снощното недоволство прерасна в сблъсъци и саморазправа, предаде Нова телевизия.
Тази вечер протестиращи отново се събират на площад „Възраждане". Имаше опит да се излезе с декларация против вандалските прояви по време на протеста.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

НСОРБ: Изразяваме категорично несъгласие с думите на вицепремиера Красимир Каракачанов за местната власт във връзка с напрежението в Габрово

НСОРБ: Изразяваме категорично несъгласие с думите на вицепремиера Красимир Каракачанов за местната власт във връзка с напрежението в Габрово

11 Април 2019 | 17:50 | Агенция "Фокус"
София. Националното сдружение на общините в България (НСОРБ) изразява своето категорично несъгласие с думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка с напрежението в Габрово, че „Местната власт трябва да започне да си върши работата и ...да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки“. Това се посочва в позиция на Националното сдружение на общините във връзка със създалото се напрежение в Габрово и отговорностите на общините по опазване на обществения ред. „Държим да отбележим, че правомощията на кметовете според законите в Република България позволяват на местните власти единствено да констатират проблемите, свързани с реда и сигурността. Като основни административно-териториални единици общините към момента нямат законово определени правомощия по опазване на обществения ред в Закона за местното самоуправление и местната администрация“, заявяват от сдружението. „Законовата възможност за създаване на Общинска полиция е силно ограничена за местните власти. В тази връзка през последните 10 години Сдружението на българските общини е правило предложения до всички правителства и пред всички състави на Народното събрание за промени в ЗМСМА, които да дадат възможност на общините за създаване на собствени звена за контрол по опазване на обществения ред, изпълнение на актовете на органите на местната власт, опазване на общинското имущество, организация на движението“, става ясно от позицията. „Настояваме общинските служители в тези звена да могат да изискват документи за самоличност, да задържат нарушителите до пристигане на полицейски орган, да отправят писмени предупреждения на (потенциални) нарушители и др. Целта на тези предложения винаги е била да има допълване между функциите на институциите, а не припокриване на техните задачи“, посочват от НСОРБ и допълват, че държавата трябва да предостави на общините достатъчно правомощия в тази сфера преди да започне да им търси отговорност.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Оставиха за постоянно в ареста тримата мъже, нападнали продавач в магазин в града

Габрово: Оставиха за постоянно в ареста тримата мъже, нападнали продавач в магазин в града

11 Април 2019 | 15:59 | Агенция "Фокус"
Габрово. Габровският районен съд остави за постоянно в ареста тримата мъже, нападнали продавач-консултант в магазин в областния център. Това съобщиха от Окръжен съд – Габрово. Задържаните са обвинени в причиняване на лека телесна повреда на младеж от същия град, като са му нанесли побой. От съда посочват, че деянието е извършено по хулигански подбуди. Престъплението е осъществено на 7 април (неделя) в търговски обект в Габрово.
Съдебният състав е счел, че с оглед събраните до момента доказателства може да се направи обосновано предположение, че тримата мъже са извършили престъплението, за което са привлечени в качеството на обвиняеми, както и че са налице останалите изискуеми от закона предпоставки за определяне на най-тежката мярка за неотклонение. Предвид изложеното, съдът уважи искането на Районна прокуратура – Габрово и постанови „задържане под стража” по отношение на Й. А., П. А. и Н. М.
Определението на Габровския районен съд подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Габрово в 3-дневен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Габрово: Кметът Таня Христова разпореди незабавно да бъдат съборени общинските сгради в града, предвидени за премахване, в които съществува опасност от самонастаняване

Габрово: Кметът Таня Христова разпореди незабавно да бъдат съборени общинските сгради в града, предвидени за премахване, в които съществува опасност от самонастаняване

11 Април 2019 | 13:00 | Агенция "Фокус"
Габрово. Кметът на Габрово Таня Христова разпореди незабавно да бъдат съборени общинските сгради в града, предвидени за премахване, в които съществува опасност от самонастаняване. Това съобщиха от пресцентъра на Община Габрово.
Нареждането е част от предприетите мерки за опазването на обществения ред и мир, с които се цели избягване на конфликти и напрежение сред местното население. Заповедта важи и за необитаемите обекти, върху които може да бъде насочено обществено недоволство. Въпросните сгради не се запазват по градоустройствен план и/или са определени за саморушащи се.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таня Христова, кмет на Габрово: Твърденията, че роми от различни населени места в страната се заселват в общински жилища в областния център са категорично неверни

Таня Христова, кмет на Габрово: Твърденията, че роми от различни населени места в страната се заселват в общински жилища в областния център са категорично неверни

11 Април 2019 | 12:39 | Агенция "Фокус"
Габрово. Твърденията, че роми от различни населени места в страната се заселват в общински жилища в областния център са категорично неверни. Това каза за Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Габрово Таня Христова. Тя подкрепи изявлението си с факта, че според общинската Наредба за получаване на такъв имот, е необходимо доказване на постоянен или настоящ адрес в града от поне 10 години.
„Габрово е може би градът, който процентно има най-малко присъствие на представители на ромската общност. В подкрепа на това са фактите, че в Габрово няма гето, няма и махала, в която да има концентрирано заселване на роми. Това, което ние сме правили във времето, е да провеждаме срещи с граждани, които са насочвали сигнали за проблеми с представители на ромската общност, съвместно с останалите институции. Предприемали сме и ще продължим да предприемаме категорични мерки, които не разграничават който и да е етнос по отношение на принципно прилагане на нормите и законите“, обясни още кметът на Габрово.
Тя уточни, че до момента в Общината все още не е постъпвало уведомление за евентуално организиране на протест, но денят все още не е приключил и не може категорично да се заяви, че такъв няма да има.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Има ли избори, веднага се издига етническото напрежение

Премиерът Бойко Борисов: Има ли избори, веднага се издига етническото напрежение

11 Април 2019 | 12:23 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Има ли избори, веднага се издига етническото напрежение, и се търсят подобни прояви. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел за напрежението в Габрово, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Помня предишните избори и това, което направиха с мигрантите“, припомни той. „Това е тема даваща възможност на много политически формации да се закачат за нея“, посочи Бойко Борисов. „Докато течаха преговорите за Брекзит говорих с вицепремиера Красимир Каракачанов. С министър Младен Маринов говорих сигурно 10 пъти. Изпратих в Габрово Томислав Дончев като бивш кмет, за да може да се свали напрежението“, обясни Бойко Борисов. „Томислав Дончев е там с Младен Маринов, Тодор Гребенаров и жандармерия, за да може да се запази спокойствието, животът и здравето на всички“, заяви той. „Възложил съм на Младен Маринов да направи оценка за работата на началника на полицията и да ми я представи“, обяви министър-председателят. „Ще изчакам мерките на тримата и тогава ще ги коментирам. Надявам се тези виновни лица, независимо от какъв произход са, те са български граждани, да си понесат наказанието“, заяви премиерът. „Габрово е много хубав град. Направи се всичко за него. Има огромна икономика, завод след завод се строи, обходи, тунели. Това довежда вътрешна миграция на хора, търсещи препитание“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Таня Христова, кмет на Габрово: Събитията от вчера са знак, че институциите не съумяха да използват всички законови механизми за предотвратяване на проблема

Таня Христова, кмет на Габрово: Събитията от вчера са знак, че институциите не съумяха да използват всички законови механизми за предотвратяване на проблема

11 Април 2019 | 12:21 | Агенция "Фокус"
Габрово. Събитията от вчера са знак за натрупано напрежение, че и институциите не съумяха да използват всички законови механизми за предотвратяване на проблема. Това заяви пред Радио „Фокус“ – Велико Търново кметът на Габрово Таня Христова във връзка с възникналото през вчерашния ден напрежение в града. Тя изрази огорчение от всичко, което се случва в габрово и припомни, че поводът за размириците бе нападение над продавач-консултант в търговски обект от трима роми в неделя вечер.
„Считам, че най-важното в този критичен момент е институциите да не си прехвърляме отговорността помежду си. Нашата роля и нашата задача е да вдъхваме доверие и вяра в гражданите, че при възникване на проблем решенията, които се взимат, са най-правилни, навременни и в подкрепа на реда и справедливостта. Считам и че всички, в това число и Общината, сме отговорни за запазване и гарантиране на спокойствието в нашия град. Именно в тази посока вчера издадох заповед, с която разпореждам на органите на МВР ясни мерки, с конкретни ангажименти, които да гарантират спокойствието и да предотвратят евентуални безредици“, обясни Таня Христова. Тя допълни, че предстои много неща да се преценят и да се предприемат адекватни действия. Освен това кметът на Габрово подчерта, че това, което сега институциите трябва да правят, е да вдъхнат доверие на хората.
В Габрово все още има засилено присъствие на полиция и жандармерия, поради което обстановката е спокойна.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Повече от 20 години въпросът за ромите се замита под чергата, за да не ни се разсърди някой

Министър Красимир Каракачанов: Повече от 20 години въпросът за ромите се замита под чергата, за да не ни се разсърди някой

11 Април 2019 | 10:56 | Агенция "Фокус"
София. Повече от 20 години въпросът за ромите се замита под чергата, за да не ни се разсърди някой. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерски съвет след извънредна среща във връзка с възникналото в Габрово напрежение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „От както съм станал вицепремиерът говоря по този въпрос. Няма как да вървим след събитията. Подобни неща трябва да се пресичат още в зародиш. Те започват с настаняването на подобни групи хора“, отбеляза той, като посочи, че затова трябва да внимават общинските власти. „Това не отменя задължението нито на полицията, нито на другите правоохранителни органи, но трябва да се започне от там. Проблемът е общ за цялото общество и трябва да бъде решаван в помощта на всички институции, въпреки разделението на властите“, коментира Каракачанов.
На въпрос дали оставката му би решила проблема, той отговори: „Ако смятате, че ще я реши, ще я получите веднага“.
„Без ясна държавна програма за решаване на този въпрос, няма как да постигнем, какъвто и да е резултат. Повече от 20 години тези въпроси се замитат под чергата, за да не ни се разсърди някой, да не ни обвини някой или да не ни се скара някой“, посочи той. „Силовите мерки са последното нещо, което се взема. Трябва да се започне с образование, социална политика, незаконните строежи – това са неща, които трябва да започнат, за да има ефект. Това е целта на концепцията ми – цялостна програма“, допълни вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Лицата, близки до задържаните в Габрово роми, са напуснали града

Министър Красимир Каракачанов: Лицата, близки до задържаните в Габрово роми, са напуснали града

11 Април 2019 | 10:45 | Агенция "Фокус"
София. Лицата, близки до този криминален контингент в голямата си част, са напуснали града. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерски съвет след извънредна среща във връзка с възникналото в Габрово напрежение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Според Каракачанов това до голяма степен облекчава ситуацията. „Искам да благодаря на полицията, която си свърши работата за пореден път, но не трябва да се чака моментът, до който да се намесва полицията. Кметовете на населени места и общини би следвало да бъдат много по-активни и критични, когато подобен контингент по една или друга причина се настанява“, коментира той, като допълни, че в района на Габровска област контингенти от други области са привличани като сезонни работници от дърводобива или са търсели места за настаняване. „Това са процеси, които трябва да бъдат контролирани, полицията да бъде информирана, за да може тя да си приеме необходимите мерки за проверка на тези лица, съдебно минало, управление, документи и т.н.“, посочи още Каракачанов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Община Габрово: Няма регистрирани уведомления за организиране на масови протести в града към този час, но това не означава, че протест няма да има

Община Габрово: Няма регистрирани уведомления за организиране на масови протести в града към този час, но това не означава, че протест няма да има

11 Април 2019 | 10:40 | Агенция "Фокус"
Габрово. Няма регистрирани уведомления за организиране на масови протести в Габрово към този час. Това съобщиха за Радио „Фокус“ – Велико Търново от Общината и уточниха, че подобни искания не е имало и вчера, така че това не означава, че протест няма да има. Хората, които излязоха по улиците и предизвикаха безредици, са се организирали сами в социалните мрежи и не са искали никакви разрешения по законовия ред. От Общината посочиха, че към момента обстановката в Габрово е спокойна, но засиленото полицейско присъствие в града остава.
Луиза ТРАНЧЕВА

Очаквайте подробности!
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гл. ком. Ивайло Иванов: Ситуацията в Габрово е овладяна, полицейско присъствие ще остане, докогато е нужно

Гл. ком. Ивайло Иванов: Ситуацията в Габрово е овладяна, полицейско присъствие ще остане, докогато е нужно

11 Април 2019 | 10:32 | Агенция "Фокус"
София. Ситуацията в Габрово е овладяна. Това каза главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов на брифинг в Министерски съвет след извънредна среща във връзка с възникналото в Габрово напрежение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше данни за нерегламентирано събиране пред Община Габрово. Събирането беше мирно, бяха взети мерки за охрана. В последствие част от участниците са се насочили към областния арест с цел да нахлуят в него и да се саморазправят със задържаните лица. Ситуацията в даден момент ескалираше. След като директорът на областната дирекция ми докладва какво се случва, разпоредих да бъдат изпратени допълнителни сили от съседни на Габрово дирекции за овладяване на ситуацията“, обясни главният секретар. „Пристигайки на място, колегите се справиха, ситуацията е овладяна, към този момент има достатъчно полицейско присъствие в Габрово и ще останем там, докогато е нужно, за да не допуснем нарушаване на обществения ред и някакви ексцесии“, допълни той. „Оставяме колегите от съответните институции да си свършат работата, каквото трябва да направи МВР, се прави и ще бъде направено“, увери още гл. ком. Ивайло Иванов.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Полицията си е свършила работа в Габрово, местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна

Министър Красимир Каракачанов: Полицията си е свършила работа в Габрово, местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна

11 Април 2019 | 10:17 | Агенция "Фокус"
София. Полицията си е свършила работа в Габрово. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов на брифинг в Министерски съвет след извънредна среща във връзка с възникналото в Габрово напрежение, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Това заседание се наложи поради ескалирането на напрежението в града заради криминалния инцидент от неделя и общественото недоволство, породено от него. Ситуацията е овладяна, полицията си е свършила работата. Няма данни за политическо вмешателство при организиране на това недоволство“, обясни Каракачанов. По думите му протестът е възникнал като спонтанно недоволство на граждани, които закономерно протестират против едно криминално престъпление. „Ексцесиите са малко по-късно вечерта, предимно от по-млади хора“, уточни той. По думите в подобни ситуации полицията винаги си върши работата. „Проблемът е, че местната власт трябва да бъде много по-наблюдателна и активна в тези процеси, според мен, за да не се стига до подобни инциденти и тогава полицията да дойде да си свърши работата, защото това означава организиране на човешки и финансов ресурс, подкрепление от съседни областни дирекции. Това коства големи усилия на полицията. Местната власт трябва най-после да започне да си върши работата и там, където един кмет на населено място знае, че приходящи се заселват незаконно и строят жилища незаконно или се настаняват в изоставени сгради, да сигнализира полицията да се вземат предварителни мерки, а не да се чака да се случи инцидент и тогава да хвърляме полицията с целия й възможен ресурс да овладява положението“, коментира министърът. „Към момента ситуацията е спокойна, предприети са всички необходими мерки, не се очакват нови провокации“, увери той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Красимир Каракачанов: Не се очакват ескалации на напрежението в Габрово

Министър Красимир Каракачанов: Не се очакват ескалации на напрежението в Габрово

11 Април 2019 | 09:08 | Агенция "Фокус"
София. Към момента денят в Габрово е спокоен, не се очакват ескалации на напрежението. Това каза вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов във връзка със свиканото от него извънредно заседание на службите в Министерски съвет заради напрежението в Габрово в предаването „Тази сутрин“ по БТВ. „В момента аз замествам министър-председателя Бойко Борисов. Случилото се в Габрово налага да се съберем с ръководството на МВР и да обсъдим оперативната ситуация в момента, както и мерките, които са взети срещу подобни прояви“, посочи той. „Смятам, че трябва да бъдат набелязани мерки. Подобен вид контингент, който обитава най-вече незаконни махали и къщи, периодично да бъде профилактиран от органите на реда“, заяви Каракачанов и изтъкна, че именно от този контингент излизат хората, които извършват побои и престъпления. „Трябва да се обсъди и дали са били адекватни мерките на МВР. Виждаме, че полицията реагира бързо и овладява ситуацията“, обясни вицепремиерът. „Вината не е на полицията. Проблемът е как да се вземат превантивни мерки, за да не се допускат подобни инциденти, а не полицията да реагира след това“, обясни Красимир Каракачанов. „Главният бияч в случая, мисля, че има 5 или 6 регистрации, и няколко присъди“, съобщи той. Според него въпросът е не само към полицията, а и към правораздавателните органи, защо човек с толкова регистрации и присъди се разхожда по улиците на България. Вицепремиерът благодари на полицаите, които цял ден и цяла нощ охраняват обществения ред в Габрово.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
 Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.
Честването на Фестивала на светлините в Берлин. 14 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.