НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 13:31


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

ТАСС: Майкъл Помпео заяви, че САЩ ще работят със всеки новоизбран украински президент

ТАСС: Майкъл Помпео заяви, че САЩ ще работят със всеки новоизбран украински президент

10 Април 2019 | 18:43 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати са готови да работят в тясно сътрудничество с всеки победител в президентските избори в Украйна. Това съобщи в сряда американският държавен секретар Майкъл Помпео, който говори на заседание на Комисията по външни работи на Сената на САЩ., цитиран от TACC.
"Мисля, че сега всички погледи са насочени към украинските избори. Остават само няколко дни преди украинците да изберат своя нов лидер и ние ще работим в тясно сътрудничество с този лидер, който и да е той, за да продължим да подкрепяме украинската демокрация, ”- каза държавният секретар.
Така той подчерта, че Вашингтон не подкрепя пряко нито един от кандидатите за президент. По-рано, в интервю за Американската обществена телевизия (PBS), специалният представител на САЩ за Украйна Кърт Волкър обясни на украинците защо трябва да гласуват за сегашния президент Петро Порошенко, коментира ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Взгляд“ : Изборите в Украйна вървят по идеалния за Русия сценарий

„Взгляд“ : Изборите в Украйна вървят по идеалния за Русия сценарий

9 Април 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Киев. Изборите в Украйна вървят по идеалния за Русия сценарий, пише руският вестник “Взгляд“.
Порошенко "губи почва под краката си" – ръководителите на две особено значими области едновременно отказаха да му се подчинят макар и по различни причини. Това говори в полза на версията, че президентската администрация на Украйна подготвя мащабни измами за победа във втория тур на изборите. Преизбирането на Порошенко в такива условия би било идеален сценарий за Русия.
Напоследък малцина са чували за Максим Степанов в Русия, сега името му буквално процъфтява в медиите. Нищо чудно - той стана главният герой на "бунта на кораба", който все още принадлежи на президента на Украйна, Петро Порошенко - част от президентската властова вертикална, която увисна във въздуха.
Порошенко подписа указ за уволнението на Степанов от поста председател на Одеската регионална държавна администрация, но Степанов категорично отказа да напусне, подчертавайки, че президентският указ е незаконен и не отговаря на конституцията - председателят може да бъде отстранен само от правителството. Малко след това неизвестен телефонен терорист обяви за бомбена заплаха в сградата на Одеската държавна администрация, а той бързо е бил евакуиран.
"Това е първият случай, който познавам в историята на Украйна, когато губернатор открито се противопостави на решението на президента", заяви Юрий Ткачев, главен редактор на одеското издание на "Таймер", в коментар за ситуацията.
Паралелно с това върви и административната криза в Херсонската област. Председателят на местната държавна администрация Андрей Гордеев сам подаде оставка, но президентът все още не я приел. Според експерти, това се дължи на факта, че на толкова важен етап Гордеев не е толкова лесно да бъде заменен: двамата му заместници са били отстранени от работа по различни причини (включително заради убийството на местната журналистка Екатерина Гандюк), а друг, Андрей Балон, който се смяташе за верен на настоящия президент , вече е "преминал" на страната на Владимир Зеленски, а кметът на Херсон Владимир Миколенко, след като обнародва изявлението на Гордеев, взел подозрително спешен отпуск и напуснал страната - отлетя за Грузия.
Тази ситуация напомня на плъховете, които бягат от потъващ кораб, и това е съвсем различна история от бунт на кораба. И двата случая в Одеса и Херсон говорят в полза на едно нещо - Порошенко подготвя мащабни измами за победа във втория тур на изборите.
От гледна точка на социологията и електоралната география, победата на Зеленски е почти предрешена. Трябва да се случи наистина нестандартна или извънредна ситуация, за да може настоящият президент да настигне фаворита. Можем да говорим за война или за „изваждането на няколко скелета от гардероба“ на Зеленски, но с повече или по-малко стандартно развитие на събитията, Порошенко е обречен.
Разбира се, всичко това не доказва, че ще има фалшификации. Но - говори в полза на това. Прибягването до такива трикове в първия кръг от страна на Порошенко беше твърде опасно (ще оставим някои инциденти в Донецка и Луганска област зад скобите). Това ще разкрие тактиката му, ще предизвика допълнителен скандал, ще позволи на конкурента да засили надзора в уязвимите райони (между другото, липсата на добър екип от наблюдатели на Зеленски е отличителна черта на първия кръг). Но сега въпросът е категоричен - победа или поражение, което заплашва "шоколадовия цар" с изключително неприятни последствия.
Съмнително е, че колективният Запад (не е важно - Европа или САЩ) ще координира такава игра за президента на Украйна. За тях той е нерентабилен от гледна точка на образа, докато преизбирането на Порошенко вече не изглежда особено ценна награда нито в Брюксел, нито във Вашингтон - местната преса, която редовно докладва за успеха на украинските реформи, обвинява държавния глава за всички неуспехи.
Но няма съмнение, че в случай на такава алтернатива като загубата на управляемост от страна на Украйна и по-нататъшното й разпадане, Западът ще подкрепи лоялните към него власти, като им предостави допълнителна легитимност. Разбирайки това, Порошенко може да поеме риска.

От гледна точка на Русия, това би било идеален сценарий.

Преизбирането на Порошенко с "грубо фалшифициран резултат предполага по-нататъшна деградация на Украйна. Първо, дестабилизира ситуацията в нея до риска от следващ Майдан. Второ, тя гарантира, че икономиката на тази страна няма да получи глътка въздух, тъй като подобряването на отношенията на Киев с Москва е необходимо преди всичко за украинската икономика, а руските власти ефективно обявиха бойкот на Порошенко. На трето място, това ще направи Украйна с нелегитимен и непопулярен президент начело на токсичен актив за Запада и ревът на гласове, недоволни от безусловната подкрепа за неговата политика, ще стане много по-силен.
И накрая, съвсем не е необходимо Москва да признава резултатите от изборите, в контекста на недопускането на руски наблюдатели в Украйна. А това й осигурява свободата на маневриране в отношенията с Украйна и Донбас.
Разбира се, в Руската федерация, украинците се възприемат като "братски хора". Но в момента Украйна е изключително враждебна към Русия.
Фактът, че неопитният политик Зеленски е в състояние да обърне тази ситуация, е съмнителен - по-скоро съществува висок риск, че ястребите и „националистите“, които очакват той да „задвижи реформите”, ще започнат да се ангажират с агресивна самостоятелна дейност по демаркационната линия в Донбас, както направиха неведнъж.
Следователно по-нататъшното отслабване на врага под ръководството на непримиримия Порошенко изглежда по-обещаващ резултат, а времето все още работи в полза на Русия.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“:  Западът залага на Петро Порошенко

„Независимая газета“: Западът залага на Петро Порошенко

9 Април 2019 | 16:22 | Агенция "Фокус"
Киев/Москва. Западът залага на Петро Порошенко, пише руският вестник “Независимая газета“.
В края на седмицата Петро Порошенко заминава за Берлин. Според изданието украинският президент се нуждае от подкрепата на европейските играчи, водени от Ангела Меркел в навечерието на втория тур на изборите. Съдейки по думите на специалния представител на Държавния департамент на САЩ Кърт Волкър, той може да разчита и на подкрепата на американците.
По-рано представители на официален Вашингтон, включително Волкър, твърдяха, че САЩ не разчитат на никой от украинските кандидати, че в Украйна има демокрация, в рамките на която ще бъде избран президент. В резултат на това Порошенко получи около 16% от гласовете в първия кръг, а съперникът му Владимир Зеленски, който няма политически опит, получи повече от 30%. След това Волкър, в интервю за американския телевизионен канал PBS, каза: “Украинското общество е изправено пред избор. Има ли нужда от някой, който просто се изправя срещу стауквото, обещавайки огромна реформа? Или искат някой, който може да ги е разочаровал в някакво отношение, но е направил повече реформи, отколкото всеки друг в Украйна през последните 20 години, и се противопостави на Путин?
В Киев, това изявление се разглежда като прозрачен намек за подкрепа на Порошенко. Блогърът Дмитрий Василец, цитиран от изданието "Страна", отбеляза, че американците могат да бъдат разбрани: в Европа има малко президенти, които се съгласяват да се борят с Русия до последния човек, като същевременно стартират "реформи, които намаляват населението".
Слуховете, че САЩ залагат на Порошенко, се засилиха след като американското издание на Daily Beast съобщи, че ФБР е започнало широкомащабно разследване на украинския бизнесмен Игор Коломойски. Последният работи като управител на региона Днепропетровск, но е уволнен след силни конфликти с Порошенко. Според съобщения в медиите, Коломойски живее в Израел. След заминаването си, Украйна национализира най-големата и най-важна ПриватБанк, който принадлежеше на бизнесмена. Смята се, че Коломойски стои зад номинирането на шоумена Владимир Зеленски за президент. Следва да се отбележи, че след първия кръг на изборите Порошенко не можеше да устои и нарече съперника си „кукла на Коломойски“.
Експерти смятат, че гражданите на Украйна са по-загрижени за други проблеми. Проучването, проведено след първия тур на изборите от Фондация "Демократични инициативи показа, че 74% от украинците очакват от кандидатите убедителни аргументи, за да направят избор във втория тур. Те идентифицираха пет основни теми, които ще бъдат обсъдени в дебата на кандидатите. 42% от избирателите поставиха въпроса: „Как да постигнем мир в Донбас? Как да се освободят окупираните територии на Донбас и да се осъществи тяхната интеграция в структурата на Украйна? ”Също толкова важно за обществото са въпросите за изкореняването на корупцията и икономическия растеж (40% от анкетираните са гласували за тях). Други 39% се надяват, че по време на дебата кандидатите ще разкажат на всеки за програмата си за развитие в Украйна и 31,5% искат да чуят поне първите стъпки, които Порошенко и Зеленски ще предприемат, ако спечелят изборите.
По време на предизборната кампания Петро Порошенко многократно казваше, че Владимир Путин няма да предприеме никакви действия, защото не иска да избира Порошенко за президент. Без да се отменят предишните изявления, украинският президент ще разговаря с Ангела Меркел за засилване на работата в "Норманския формат".
По този въпрос екипът на президента се противопоставя на Владимир Зеленски. Той, подобно на Порошенко, е за уреждане на политически и дипломатически мерки. Но той предлага да се разшири „нормандският формат“, като покани Съединените щати и Обединеното кралство да участват в преговорите (на основание, че са подписали Будапещенския меморандум). Наскоро Зеленски обясни позицията си: „Войната е с Русия. Ето защо е необходимо да се говори с Русия. Трябва да има преговори. Дипломатически формат на преговорите в присъствието на представители на Запада. "
В понеделник говорител на руския президент Дмитрий Песков, отговарящ на въпрос от журналисти, каза: "Владимир Путин е отворен за диалог, но с изключение на случаите, когато се опитват да изкривят този диалог с различни провокации" Кой и в какъв формат ще разговаря с руското ръководство, ще бъде решено за резултатите от втория тур на изборите на 21 април. Във Върховната Рада (парламента на Украйна) започнаха сериозно да се страхуват, че ситуацията ще излезе от контрол“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.
Поредна нощ на насилие в Каталуния. 17 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.