НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:57


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Александър Андреев, ЦИК: Процедурите за теглене на жребий за изборите ще бъдат извършени на 24 април

Александър Андреев, ЦИК: Процедурите за теглене на жребий за изборите ще бъдат извършени на 24 април

18 Април 2019 | 13:38 | Агенция "Фокус"
София. Процедурите за теглене на жребий за изборите ще бъдат извършени на 24 април. Това каза на брифинг говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Андреев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той посочи, че през последната седмица са приети няколко принципни решения. „Беше прието решението за условията и реда за гласуването на избирателите с увредено зрение и затруднение в придвижването. Те могат да подадат заявление до 11 май за гласуване с подвижна избирателна кутия. Биха могли да гласуват и в свободно избрана от тях секция, която им е удобна“, обясни говорителят на ЦИК. Той посочи, че те ще могат да се възползват при определени условия и от общински транспорт.
„Към днешна дата кандидатите, които вече окончателно са регистрирани, са 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета. Отхвърлена е жалбата на Коалиция „За теб, България“, както и тази на един инициативен комитет, чиито документи не съответстваха на Изборния кодекс“, заяви Андреев.
„Процедурите за теглене на жребий за изборите ще бъде извършено на 24 април в 15.00 ч.“, припомни Андреев. Той посочи, че е взето решението и за преброяването с преференции. „С измененията, които бяха въведени, беше изменено насочването на преференциите – те започват вече със 100 отпред и ще са от 101 до 117“, заяви Андреев. Той посочи, че до днес електронно и чрез МВнР са постъпили над 2000 броя заявления за гласуване извън страната.
„В момента продължава регистрацията на листите. Към момента са регистрирани 5 кандидатски листи – 4 от тях са на партии, а една на коалиция“, обясни той. Андреев посочи, че до 20 април могат да бъдат подавани заявления за промяна на имена на партии и коалиции, а на 26 април започва предизборната кампания.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините за европейските избори

ЦИК обяви обществената поръчка за бюлетините за европейските избори

16 Април 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
София. Открива се процедурата за възлагане на обществена поръчка за изработка и доставка на хартиените бюлетини за гласуване на европейските избори. Това се посочва в решение на ЦИК. За участие в процедурата ще се отправи покана до печатницата на БНБ. Главният юрисконсулт в дирекция „Администрация“ в ЦИК Николай Желязков е определен за длъжностно лице. Възлага му се да публикува документи за участие на интернет страницата на ЦИК в профила на купувача; да изпрати до регистъра на Агенцията по обществени поръчки необходимите документи по възлагането на обществената поръчка; да осъществява дейностите, свързани с провеждането на обществената поръчка, включително и да приема документи за участие. Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд чрез ЦИК в 3-дневен срок.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЦИК: БНБ ще отпечата бюлетините за евроизборите

ЦИК: БНБ ще отпечата бюлетините за евроизборите

13 Април 2019 | 17:39 | Агенция "Фокус"
София. Българската народна банка ще отпечата бюлетините за евроизборите. Това се посочва в решение, публикувано в сайта на ЦИК. Хартиените бюлетини за гласуване в изборите за членове на Европейския парламент от България на 26 май 2019 г. в страната и в секциите извън страната ще се изработят от печатницата на БНБ. Бюлетините се изработват при спазване на техническите характеристики, одобрени с решение на ЦИК. При необходимост БНБ може да ползва други специализирани печатници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

15 партии и 8 коалиции са се регистрирали в ЦИК за участие на евроизборите (ОБЗОР)

15 партии и 8 коалиции са се регистрирали в ЦИК за участие на евроизборите (ОБЗОР)

11 Април 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета са се регистрирали в ЦИК за участие на евроизборите. На една коалицията -"За теб България", е отказана регистрация. За 11 от партиите са постъпили и протоколите за проверка на списъците с избиратели за подкрепа на съответната партия, а за 4 от тях списъците се очакват. Крайният срок е до 13 април, като след изтичането му тези, които нямат достатъчен брой за подкрепа в подписките си, ще бъдат заличени от ГРАО. Срокът, до който инициативните комитети могат да подават документи за регистрация на независимите си кандидати, е 15 април.
Говорителят на ЦИК Александър Андреев посочи, че до момента са обжалвани 11 решения на ЦИК за назначаването на Районни избирателни комисии, като четири от тях са били отменени. „От 17 до 20 април трябва да се проведат консултациите на Секционните избирателни комисии“, уточни Андреев. Той посочи, че до 15 април е срокът, до който гражданите на държава членка на ЕС могат да подадат заявления, за да могат да гласуват в България за българските кандидати. Общо 107 са местата, където има дипломатически и консулски представителства в чужбина. Към момента са подадени успешно 452 заявления за места за гласуване чрез страницата на ЦИК, неуспешни са 52 заявления.
До 15 април е и срокът, в който медиите трябва да обявят тарифите си на интернет страниците си и да ги изпратят в ЦИК. „Приехме проект за медийни пакети в размер на 40 хил. лв., които ще могат да ползват партиите, а независимите кандидати и инициативите – 5 хил. лв.“, заяви говорителят на ЦИК.
Андреев обясни, че на 10 април е била публикувана обществената поръчка за наемането на 3000 машини за електронно гласуване за евроизборите. Срокът за подаването на офертите е до 16 април, а до 25 май машините трябва да бъдат доставени в секциите.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: Бяха обжалвани 11 наши решения за назначаването на Районни избирателни комисии, отменени са 4 от тях

Александър Андреев, ЦИК: Бяха обжалвани 11 наши решения за назначаването на Районни избирателни комисии, отменени са 4 от тях

11 Април 2019 | 14:50 | Агенция "Фокус"
София. Бяха обжалвани 11 решения на ЦИК за назначаването на Районни избирателни комисии, отменени са 4 от тях. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Имаше и три сигнала и една жалба, които пристигнаха по отношение на регистрацията на „Коалиция за България“, и от тях ЦИК се произнесе със самото решение за регистрация“, заяви Андреев. Той съобщи, че на 13 април ще се извърши проверка на подписките в подкрепа на регистрацията на партиите. „До 15 април могат да се регистрират инициативни комитети. На 17 април започва насрочването на консултациите на СИК, които трябва да се проведат до 20 април“, обясни той.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Андреев, ЦИК: За изборите са регистрирани 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета

Александър Андреев, ЦИК: За изборите са регистрирани 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета

11 Април 2019 | 14:44 | Агенция "Фокус"
София. За изборите са регистрирани 15 партии, 8 коалиции и 10 инициативни комитета. Това каза на брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„По отношение на нашите принципни решения ще споделя най-важните – решенията, които приехме във връзка с условията и реда на предизборната кампания. Приехме проект за медийни пакети в размер на 40 хил. лв., които ще могат да ползват партиите, а независимите кандидати и инициативите – 5 хил. лв.“, заяви Андреев. Той посочи, че избирателните списъци ще бъдат качени днес на страницата на ЦИК.
„Вчера изтече срокът за регистрация на партиите и коалициите, а по отношение на инициативните комитети продължава до 15 април. До вчера 15 партии са подали заявление, 8 коалиции и 10 инициативни комитета“, обясни той и посочи, че на Коалиция „За теб, България“ ѝ е отказана регистрация заради пропуски. Андреев обясни, че се очаква десетте инициативни комитета да издигнат кандидатурата на независимите кандидати.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.
Четвърта поредна нощ на безредици в Каталуния. 18 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Дигитален материал: Как се гласува в изборното помещение
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.