НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 12:20


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът Иван Тотев: Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”, решението за закупуване взима Общинският съвет

Кметът Иван Тотев: Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”, решението за закупуване взима Общинският съвет

11 Април 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”. Това каза след сесия на Общинския съвет кметът Иван Тотев във връзка с предложението Общината да закупи имота в парка в квартала, в който е предвидено застрояване, провокирало недоволство у местните жители, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Не сме се виждали още със собствениците, те ме търсиха и вчера и оня ден, но без да излязат оценките на имота, аз не можех да говоря с тях”, каза Тотев. Оценката на имота от 16 дка, изготвена от независими оценители, вече е готова и тя е 3 900 000 лева. „Ние не можем да отчуждим този имот по силата на действащото законодателство, той може единствено да бъде купуван”, каза още кметът Иван Тотев. По думите му, това ще е цената, която ще се предложи на Общински съвет, а съветниците ще решат дали ще се купи. „Какво ще се случи, аз не мога да кажа. Когато става дума за такива сериозни разговори общинските съветници ще решават дали Общината ще има някакви дивиденти, или не. Решенията взема единствено Общинският съвет”, добави Тотев. Той обеща, че при срещата със собственика ще има представители на всички страни, включително и на протестиращите.
Иван Тотев посочи още, че вече има решение на Експертен съвет по устройство на територията на Община Пловдив. То е, че има необходимост от зелени площи в квартала. Експертният съвет е препоръчал на екипа, подготвящ новия ОУП на Пловдив, да изследва територията като наблегне на необходимостта от озеленяване. Последната дума ще е на екипа, работещ по новия ОУП. „Целият процес е публичен”, увери Тотев и изтъкна фактът, че Инициативният комитет в защита на парка е достатъчно шумен досега. Кметът препоръча процесът, освен всичко друго, да е и диалогичен, тъй като с груба сила не става. „В противен случай може да се случи както на бул. „Дунав“ – опитахме с група сила, заградиха си имота“, добави той.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите за запазване на парка в квартал „Кършияка” ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова

Пловдив: Протестиращите за запазване на парка в квартал „Кършияка” ще се срещнат с омбудсмана Мая Манолова

9 Април 2019 | 10:48 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестиращите за запазване на парка в квартал „Кършияка” ще се срещнат с омбудсмана на Републиката Мая Манолова. Това съобщи за Радио „Фокус” - Пловдив председателят на Инициативния комитет Асен Костов. Той се е свързал с нея и е поискал среща във връзка с неизяснения статут на зелената площ зад Санкт Петербург и различната документи, която сега съществува. Манолова е заявила, че ще ги приеме по спешност още в четвъртък, въпреки натоварения си график.
Вчера представители на Инициативния комитет посетиха отново Министерството на регионалното развитие и благоустройства и след преглед на кадастъра е било установено, че в досието за терена липсват обществената тоалетна от 50 - 60 кв. м, която всички виждат, че е там, както и двата бункера, откъм улица „Полковник Дрангов”, които също реално съществуват. Това дава повод за съмнения, че обектите са били умишлено заличени. С каква цел и кой го е направил трябва да установят правозащитните институции, а право на гражданското общество е да го изисква от тях и точно за това настояват протестиращите от „Кършияка”.
Експертите от Министерството на регионалното развитие и благоустройство са заявили, че тоалетната, макар и неработеща от години, ще бъде нанесена служебно в кадастъра, както и бункерите, документи за които трябва да съществуват в Министерството на отбраната. Така общината се оказва съсобственик на мястото, закупено от частника Байрак Солак и на практика строителството върху терена може да бъде оспорено от нея.
Очаква се да стане ясно, че държавата също има собственост там – бункерите. Защото, всеизвестен исторически факт е, че именно този парк е мястото, където са били първите казарми на 9-и пехотен Пловдивски полк. Затова свидетелстват архивните документи. Казармите са се простирали на мястото на парка, сегашния хотел, и някои от новите жилищни кооперации. Бункерите също са част именно от този терен. Днес за това свидетелстват и имената на улиците, които ограждат парка – „Гюро Михайлов”, „Полковник Сава Муткуров”, „Полковник Борис Дрангов”, а малко по-надолу, в градинката до хотела и паметникът на загиналия легендарен командир на 9-и пехотен полк полковник Борис Дрангов, открит през 2007 г.. Това е и достатъчен повод жителите на квартала, някои от които са горди потомци на загинали войници и офицери от полка, да пазят ревностно последното парче земя, което носи историята на славния полк и на тези наши смели деди, които дадоха своя живот през войните за обединение на българския народ. „Това е история, която трябва да остане и за техните потомци и не бива да бъде заравяна под бетона на бъдещи строежи”, смятат протестиращите граждани.
В четвъртък протестиращите отново ще присъстват на сесията на Общинския съвет, за да чуят какви са решенията за техния парк, а след това, от 10 часа Инициативният комитет ще даде пресконференция, на която ще обяви решението си дали ще блокират булеварди на 12 април. „Нашата цел е да си върнем парка, а не да създаваме безредици. Затова се опитваме да го направим по всички законови начини“, каза Асен Костов.
Гражданското общество се надигна преди повече от месец, когато поголовно бяха изсечени 64 здрави дървета в парка, бяха изкъртени и пейки, с явното намерение на собственика Байрам Солак от село Мулдава да започне да го застроява. Той, обаче не е очаквал, че ще срещне твърдата съпротива на жителите на квартала. Хората засадиха нови дръвчета в парка и всеки ден стоят на пост, за да не позволят нова сеч.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.