НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:36


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

The Guardian: Британското правителство е подложено на сериозен натиск да спре преговорите с Лейбъристите за Брекзит

The Guardian: Британското правителство е подложено на сериозен натиск да спре преговорите с Лейбъристите за Брекзит

16 Април 2019 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство е подложено на сериозен натиск да спре преговорите за Брекзит с Лейбъристката партия и да се насочи към алтернативно решение, насред предупрежденията, че опозицията не бърза да сключва сделка преди европейските избори, пише британското левичарско издание The Guardian в материал, представен без редакторска намеса.
Разговорите са в задънена улица и няма никакви индикации, че правителството е готово да се откаже от червените си линии. Нито Консерваторите, нито Лейбъристите искат да иглеждат отговорни за прекратяването на дискусии.
Но правителствен източник признава, че Тереза Мей е под много по-голям натиск от Работническата партия, която не вижда голям смисъл в това да сключва сделка преди европейските и местните избори, които се очаква да донесат сериозни загуби на „Торите“ и отлив на гласове към партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж.
Министрите и техните колеги от опозицията ще участват в работни групи по някои въпроси през тази седмица, но преди Великден (през тази година англиканската църква отбелязва Великден на 21 април) няма да има разговори по съществените въпроси за митническия съюз и референдума за потвърждаване на сделката, което улеснява Лейбъристите да отхвърлят овертюрите на премиера досега.
Алтернативният план на Даунинг стрийт номер 10 е депутатите да изработят приемлива версия на сделката на Мей чрез серия гласувания, с които да допълнят споразумението за излизане от ЕС, но експертите смятат, че няма достатъчно време това да бъде направено преди 23 май.
Никита да Коста, бивш юридически директор в канцеларията на премиера, предположи, че, за да бъде приета на 22 май сделката за Брекзит, ще „изисква ниво на законодателна агресия от правителството, каквато то не е демонстрирало досега в този парламент“.
Тереза Мей има опасения и че Лейбъристите няма да се присъединят към плана да се позволи на депутатите да променят сделката, за да се намери път за излизане от кризата. На Даунинг стрийт са разтревожена, че ако сделката за оттегляне бъде отхвърлена преди да дойде ред на допълненията, Мей ще трябва да се откаже от тази сесия на парламента и да започне отново с нова сесия и речта на кралицата, което също е изпълнено с трудности поради отслабените отношения на правителството с Демократичната юнионистка партия (ДЮП).
Министърът на външните работи Джеръми Хънт обаче предупреди в понеделник, че неуспехът да се намери някакъв начин за постигане на споразумение за сделката преди европейските избори ще бъде „изключително, изключително голямо предизвикателство“ за Мей и предположи, че ако това се случи, на нея ще й е много трудно да се задържи на премиерския пост.
„Това би било много сериозна ситуация – не твърдя друго – но все още не сме стигнали дотам“, каза той по време на посещение в Япония. Запитан дали организирането на избори ще бъде катастрофа за „Торите“, той заяви пред Би Би Си: „По отношение на анкетата, това със сигурност изглежда по този начин“.
Той дори предложи консерваторите да се върнат в преговорите с ДЮП, която многократно отхвърли споразумението на Мей за Брекзит заради плана, който може да задържи Северна Ирландия в митнически съюз. „Не знаем дали ще поискат да работят с нас и може да ни се наложи да намерим начин да възстановим коалицията с ДЮП“, заяви Хънт.
Други консерватори смятат, че европейските избори сега са почти неизбежни, въпреки твърденията на Мей, че те могат да бъдат избегнати. Един от консервативните членове на ЕП каза пред Guardian, че на този етап е лудост да се мисли, че европейските избори могат да бъдат избегнати.
Представители на „Торите“ признават в частни разговори, че партията ще загуби около половината си европейски депутати. Консерваторите са загрижени и от изтичането на гласове към „Партия Брекзит“ и „Промени Обединеното кралство“, от чиито кандидати се изисква да подпишат документ, че ще подадат оставка като европейски депутати, ако са решили да се прехвърлят в друга партия.
„Те се притесняват, че ще загубят евродепутатите от двата края на спектъра. Може да се окаже голямо смущение”, заяви един кандидат за член на Европейския парламент.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Пукнатините в ЕС се появяват, докато лидерите се карат дали да вкарат Лондон в „полу-Брекзит“

The Daily Express: Пукнатините в ЕС се появяват, докато лидерите се карат дали да вкарат Лондон в „полу-Брекзит“

16 Април 2019 | 04:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Големи пукнатини са на път да се появят в обединения фронт на Европейския съюз, докато лидерите са в битка, дали да вкарат Великобритания в „полу-отделено“ състояние от брюкселския блок след Брекзит, или да се отърват изцяло от Обединеното кралство на фона на призивите за по-голяма централизация, пише британското евроскептично издание The Daily Express.
Икономистът Ричард Уелингс, действащият директор на изследванията на Института за икономически въпроси, заяви, че ЕС не трябва да бъде третиран като единен глас и предупреди, че разделението ще започне да се проявява с наближаването на крайния срок за Брекзит.
В интервю пред Express, Уелингс каза: „Има някои групи, които са склонни да се съобразят с позицията на Великобритания в елита на ЕС, докато други, мисля си, са готови да се отърват от Лондон, в смисъл, че Обединеното кралство често се съпротивлява на плановете за централизация и даване на повече правомощия на Брюксел. В същото време, тези хора всъщност не искат Великобритания да е напълно свободна от европейските институции и не искат да й дават възможност да постигне голям успех с Брекзит, защото в дългосрочен план това ще окуражи други страни-членки да напуснат. Наистина, за повечето от тях ще бъде по-трудно“.
Той добави: „Така че, генерално, мисля, че те играха много твърдо, особено през последните месеци по отношение на относително тривиален въпрос като резервния план. Ако се бяха отместили дори с малко, можеха да помогнат на Тереза Мей да прокара сделката, но те отказаха да го направят“.
След часове интензивни дебати миналата седмица, европейските лидери се съгласиха Брекзит да бъде отложен до 31 октомври, като решението ще бъде разгледано отново на срещата на върха на Европейския съвет на 21 юни.
Отсрочката на излизането може да принуди Великобритания да проведе избори за Европейски парламент на 23 май, като една от гаранциите ,които бяха поискани от Брюксел.
Очаква се Великобритания да напусне блока до 1 юни, ако страната не успее да участва в изборите за ЕС.
Говори се, че председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е бил „много ядосан“ на френския президент Емануел Макрон по време на кризисната среща на върха на ЕС в сряда вечерта, заяви дипломатически източник.
Източникът заяви: „Франция действа самостоятелно и разруши единството на ЕС, което ни изненадва“.
Франция беше готова да приеме развод без сделка, ако това означава, че Великобритания е възпрепятствана да се намесва в процеса на вземане на решения в ЕС.
Лидерите на ЕС проведоха вечерна среща в продължение на повече от шест часа, докато се бореха с опита на Макрон да форсира кратко отлагане клаузата за излизане от блока по член 50.
Председателят на Европейския съвет Доналд Туск настоя за едногодишно забавяне на Брекзит, като предложи краен срок от март 2020 г.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: ЕС може да се откаже от претенциите си за предпазния механизъм

Daily Express: ЕС може да се откаже от претенциите си за предпазния механизъм

15 Април 2019 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Брюксел може най-накрая да е готов да се откаже от "непрактичния" предпазен механизъм за ирландската граница , съгласуван с Тереза Мей в споразумението за оттегляне, отхвърлено от парламента три пъти, заяви бившия лидер на Торите и изявен „брекзитиър“ Иън Дънкън Смит пред телевизионния канал Sky News, цитиран от британското про-Брекзит издание Daily Express.
Бившият лидер на консерваторите заяви, че вярва, че сега има "възможност" за алтернативни споразумения, които да заменят противоречивия „предпазен механизъм“. Той допуска, че ЕС сега "постепенно е приел", че съгласуваното предложение за избягване на твърда граница между Северна Ирландия и Република Ирландия няма да работи и твърди, че има възможност да се смята, че Брекзит ще бъде уреден преди изборите за Европейски парламент през май ,
Той каза: „Мисля, че има известна възможност за по-нататъшно обсъждане на алтернативни споразумения.
"Защо? Защото сега самите ЕС заявиха, че независимо от всичко твърда граница между Северна Ирландия и Ирландия няма да има и те ще търсят алтернативни споразумения.
„Е, ако те са готови да направят това при липса на споразумение, заплахата им, че ще има граници, твърда граница в Северна Ирландия, е изчезнала“, коментира Смит.
„Това означава, че сега има възможност да се каже „Ако ще го направите - и ние им предложихме преди няколко месеца как да го направят, използвайки съществуващите митнически техники - тогава можете да го направите, когато има споразумение.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Independent: Джереми Корбин е под натиск да предложи нов референдум в кампанията за евроизборите

Тhe Independent: Джереми Корбин е под натиск да предложи нов референдум в кампанията за евроизборите

15 Април 2019 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Джереми Корбин е под силен натиск от своя кабинет в сянка да покаже силен ангажимент за нов референдум за Брекзит като част от предложенията за европейската изборна кампания, пише британският вестник The Independent.
Множество министри в сянка се застъпват за нов публичен вот, подкрепяни от членската маса.
Изданието разбира, че лейбъристите вече започват процеса на изготвяне на манифеста си с онези, които искат да дадат на обществеността последна дума за Брекзит, принуждавайки лидера да направи силна заявка за оставане в ЕС в изборния ден.
Екипът на Корбин понастоящем провежда разговори с консерваторите в опит да намери компромисно споразумение, което може да се ползва с подкрепата на мнозинството в Камарата на общините, като възможността за провеждане на нов референдум е била обсъдена по време на преговорите.
Кабинетът на лидера подчерта, че решенията за манифеста все още предстоят да бъдат обсъдени, като партията едновременно защитава мнозинството си срещу новопоявилата се партия „Промяна“ партия, водена от отцепници от Лейбъристката партия и новата Брекзит партия на Найджъл Фарадж.
Един източник в кабинета в сянка е казал на вестника: „Не можем да се съгласим с никакво споразумение, освен ако не е предложен референдум за неговото утвърждаване“.
"Хората трябва да зная за това, трябва да има подкрепа."
Европейските избори ще се превърнат в повторение на кампанията за референдум от 2016 г., като партиите се позиционират по спектъра между оставане и напускане.
Поддръжниците твърдят, че неуспехът да се подкрепи нов референдум ще се разглежда като предателство от страна на партийни членове, които гласуваха за оставане, особено след като партийната конференция подкрепи този избор, ако не могат да се постигнат общи избори.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Съперниците на Тереза Мей за премиерския пост настояват тя да остане до есента

The Times: Съперниците на Тереза Мей за премиерския пост настояват тя да остане до есента

15 Април 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Лондон. Съперниците на Тереза Мей за премиерския пост, подкрепят премиера да остане на поста си до есента, ако не успее да прокара споразумението за Брекзит през парламента, пише британският вестник The Times.
Водещ „брекзитиър“ настоя вчера Тереза Мей да се оттегли до края на юни и допусна нов ход, който да я свали в рамките на месеци.
Поддръжниците на кандидатите за премиер, са заявили, че не искат състезание преди решаването на първия етап на Брекзит, дори ако преговорите с лейбъристите се провалят.
Те се опасяват, че състезание за лидерството , преди споразумението с ЕС да бъде одобрено от парламента, ще даде инициативата на Борис Джонсън и Доминик Рааб, които обещаха да отворят отново сделката с Брюксел.
Споразумението на Тереза Мей с ЕС за удължаване на процеса по член 50 до 31 октомври и намерението за започване на разговори с Джереми Корбин подновиха натиска върху нея. Премиерът обеща да се оттегли, след като този етап от преговорите приключи. Един от източниците, подкрепящ неин съперник, заяви, че техният кандидат ще бъде "напълно щастлив" Мей да остане до декември, когато според партийните правила тя може да се изправи срещу гласуване на доверие.
"Искаме състезание, след като първият етап на Брекзит е уреден, за да можем да говорим за други неща", каза източникът. "Повечето водещи претенденти не искат ранно съперничество, дори ако това означава да чакат и да подкрепят премиера до декември." Поддръжник на друг кандидат заяви, че кампанията им може да пострада, ако изборите се проведат на фона на продължаващата несигурност около Брекзит.
"Никой няма да може да предложи по-чиста форма на Брекзит от средите на кабинета", заяви поддръжникът.
Трети източник заяви, че кампания за лидерство, проведена на фона на несигурност ще постави кандидатите в позиция да обещават невъзможното „Кандидатите ще бъдат принудени да бъдат поставени на позиции, които са неизпълними нито от политическа, нито от техническа перспектива“.
Джереми Хънт - външният министър, Саджид Джавид - министърът на вътрешните работи и Мат Хенкок, здравният министър, са сигурни, че ще участват в надпреварата за поста на Тереза Мей. Майкъл Гоув, Андреа Лейдсъм, Лиз Тръс и Пени Мордаун също се очаква да се кандидатират. Борис Джонсън и Доминик Рааб ще бъдат кандидатите на „брекзитиърите“ подкрепени от Европейската изследователска група от депутати на Джейкъб Рийс-Мог.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей ще продължи преговорите с Корбин за Брекзит идната седмица

AFP: Тереза Мей ще продължи преговорите с Корбин за Брекзит идната седмица

14 Април 2019 | 17:34 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство ще продължи преговорите с опозиционната Лейбъристка партия следващата седмица, за да намери път за излизане от задънената улица около Брекзит, съобщи високопоставен министър в неделя, предава AFP.
Фактическият заместник на Тереза Мей Дейвид Лидингтън заяви, че Даунинг стрийт иска да направи преглед на напредъка, когато парламентът се върне от Великденския празник на 23 април.
„Това, за което се договорихме, е програма от срещи през следващата седмица по конкретни теми, като министрите и министрите в сянка ще действат заедно“, каза той пред Би Би Си.
Те ще обсъждат екологичните стандарти и правата на работниците след Брекзит, както и бъдещите отношения с ЕС в сферата на сигурността.
„Тогава ще се надяваме да оценим къде се намираме, веднага щом парламента се върне от Великденската ваканция“, обясни Лидингтън.
„Но не мисля, че този въпрос може да се проточи много дълго“, оцени той.
„Франс прес“ припомня, че Тереза Мей бе принудена да помоли европейските лидери да отложат Бртекзит за втори път, от 12 април на 31 октомври.
Тя не успя да убеди депутатите да подкрепят споразумението за излизане, което договори с Брюксел, но също така не иска нейната страна да се разведе с ЕС без споразумение.
Тя все още се надява Брекзит да се случи навреме, за да се избегне участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент на 23 май.
Мей се срещна с лидера на Лейбъристите Джереми Корбин на 3 април и оттогава бяха проведени по-нататъшни преговори на по-ниско ниво относно исканията на Работническата партия за близки бъдещи отношения с ЕС.
Лидингтън каза, че трябва да има "компромис и от двете страни", добавяйки, че ако не може да бъде постигнато споразумение, правителството ще предложи редица варианти на Брекзит в парламента, който трябва да вземе окончателното решение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Бившият лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит счита, че Тереза Мей ще си подаде оставката през май или юни

ТАСС: Бившият лидер на Консервативната партия Иън Дънкан Смит счита, че Тереза Мей ще си подаде оставката през май или юни

14 Април 2019 | 14:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Бившият лидер на британската Консервативна партия Иън Дънкан Смит счита за реалистичен сценария, Тереза Мей да си подаде оставката от поста премиер на Обединеното кралство през май или юни, заяви той в неделя в ефира на телевизионния канал Sky News.
Смит, който беше лидер на „Торите“ от 2001 до 2003 година, напомни за обещанията на Мей да се откаже от поста премиер, веднага щом парламента приеме споразумение за условията на излизането на страната от Европейския съюз, като отбеляза, че това може да се случи през май или юни. „Мисля, че тези срокове още са в сила“, заяви той, предава ТАСС.
„Мисля, че сега министър-председателя е длъжна да направи всичко по силите си за излизане (от ЕС) преди изборите за Европейски парламент, което след това ще й даде възможност да излезе (в оставка), изпълнявайки това, което обеща“, заяви Смит, като добави, че след реализацията на Брекзит и оставката на Мей, консерваторите ще „изберат нов лидер“ на партията.
По думите на бившия лидер на „Торите“, когато Великобритания не е излязла от ЕС на 29 март, както бе планирано първоначално, рейтингите на управляващата партия са започнали да падат. „Това изглеждаше като пълно нарушаване на обещанията, които дадохме и това е катастрофа за една политическа партия“, заключи Смит.
Великобритания трябваше да напусне ЕС на 29 март 2019 г., т.е. две години след подаването на писмено уведомление за оттегляне. Депутатите от Камарата на общините обаче отхвърлиха на три пъти проектоспоразумението за условията на Брекзит, което Мей постигна по време на разговорите с европейските лидери. Брюксел преди това предостави на Лондон т.нар. двойно отлагане на Brexit: до 12 април или 22 май. Първата дата предполагаше оттеглянето на Великобритания от ЕС без сключване на сделка, а втората, напротив, даде допълнително време за завършване на всички официални процедури за ратифициране на сделката, след като бъде приета от Камарата на общините.
В крайна сметка, Мей не успя да изведе процеса от политическата безизходица, след което тя изпрати на ЕС повторно искане за отсрочка на Брекзит. След резултатите от спешната среща на върха на ЕС на 11 април бе решено излизането на Великобритания да се отложи до 31 октомври.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Проблемите около Брекзит направиха Корбин електорален лидер във Великобритания

The Telegraph: Проблемите около Брекзит направиха Корбин електорален лидер във Великобритания

14 Април 2019 | 13:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трагичната история около излизането на Великобритания от Европейския съюз изведе председателя на Лейбъристката партия Джереми Корбин като електорален лидер. Ако днес в страната се проведат парламентарни избори, той има всички шансове да стане министър-председател, пише британското консервативно издание The Telegraph.
Както пише вестникът, позовавайки се на резултати от социологическо проучване, проведено през първата декада на април от Electoral Calculus, в случай на провеждане на предсрочни избори, много представители на Консервативната партия ще се лишат от депутатските си мандати, включително бившият лидер на „Торите“ Йън Дънкън Смит, редица министри и депутати.
Според резултатите от анкетата, в която са участвали повече от 8 500 души, Лейбъристката партия може да получи 296 места в Палатата на общините, а управляващата сега Консервативна партия – максимум 259. Отбелязва се, че ако получат подкрепата на Шотландската национална партия (SNP), лейбъристите могат да формират мнозинство в долната палата на британския парламент.
Запитаните от изданието експерти, свързват рязкото падане на рейтинга на управляващата партия с недоволството на избирателите на „Торите“ от забавянето и проблемите в процеса на излизане на Великобритания от Европейския съюз. Електоратът на консерваторите плавно изтича в полза на Партията на независимостта на Обединеното кралство (ЮКИП) или наскоро създадената партия Brexit, начело с бившия лидер на ЮКИП Найджъл Фараж.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph: Идеята за втори референдум пречи на преговорите между консерваторите и лейбъристите

The Daily Telegraph: Идеята за втори референдум пречи на преговорите между консерваторите и лейбъристите

13 Април 2019 | 08:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Идеята за провеждане на втори референдум в Обединеното кралство за по-нататъшното членство в ЕС се превърна в пречка за успеха на преговорите между управляващата Консервативна и опозиционна Лейбъристка партия тези дни, превръщайки ситуацията около Брекзит в политическа безизходица, пише британското издание The Daily Telegraph
Изданието уверява, позовавайки се на източниците, участващи в междупартийните преговори, че основният "идеолог" в опозицията, който защитава идеята за нов референдум и възпрепятства сближаването на позициите на партиите, е министърът в сянка за Брекзит Киър Стармър.
Според източници, позицията на Лейбъристката партия в диалога с Торите далеч не се счита за консолидирана. Пример за това е противоречието в преговорите между Стармър и министърът в сянка на бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия“ Ребека Лонг-Бейли, която не подкрепя предложението на колегата си за втори референдум.
В същото време източник от Лейбъристката партия снощи обвини торите в "невъзможност да предложат нещо съвсем ново" в допълнение към споразумението, което министър-председателят Тереза Мей постигна с ЕС и което Камарата на общините на британския парламент вече отхвърли три път.
Междувременно финансовият министър на британското правителство Филип Хамънд, който беше във Вашингтон в петък, не се съгласи с редица публикации, че Европейският съюз на извънредната среща на върха на тази седмица, е решил да отложи Брекзит до 31 октомври, като по този начин даде възможност на Лондон да повтори референдума. Според Хамънд, технически тази идея не изглежда осъществима. Министърът добави, че ако Брюксел действително има такава цел, органите на ЕС биха отделили много повече време за неговото прилагане.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Хайко Маас: След Брекзит Германия и Полша може да се превърнат в локомотив за развитието на ЕС

Хайко Маас: След Брекзит Германия и Полша може да се превърнат в локомотив за развитието на ЕС

12 Април 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Берлин. Министърът на външните работи на ФРГ Хайко Маас се застъпи за задълбочаването на сътрудничество между Германия и Полша, като подчерта, че след излизането на Великобритания от структурите на Общността двете страни може да се превърнат в локомотив на развитието на Европейския съюз, предава AFP.
„Считам за важно не само Германия и Франция да координират позициите си, но, по мое мнение, също така е важно Германия и Полша да търсят общи отговори, за да сме и двигател на европейското развитие“, подчерта Маас в рамките на на дискусия във Варшава с участието на полския му колега Яцек Чапутович.
Маас смята, че след Брекзит Европа ще има „смяна на силите" и страни като Полша, Испания и Италия ще получат нова роля. „Германия е не само Западна Европа, а Полша не е само Източна Европа. Ние, двете страни, сме в центъра на Европа", подчерта германският външен министър.
„Европа не трябва да се срива заради конфликта между Западна и Източна, Северна и Южна Европа", предупреди Маас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Експертът по подмяна на резултатите от референдуми Ципрас твърди, че Бкрекзит може да бъде предотвратен

„То Вима“ (Гърция): Експертът по подмяна на резултатите от референдуми Ципрас твърди, че Бкрекзит може да бъде предотвратен

12 Април 2019 | 04:22 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас е казал на своите колеги от ЕС, че ако Брекзит сделката не бъде сключена преди изборите за Европейски парламент през май 2019, тогава Великобритания ще трябва да проведе и избори за Европейски парламент, което би могло да нанесе сериозен удар на поддържащите Брекзит и да остави място за цялостна отмяна на излизането на Великобритания, пише гръцкият консервативен ежедневник „То Вима“ в материал, представен без редакторска намеса.
Интервенцията на Ципрас по време на извънредната среща на върха на ЕС за Брекзит вчера беше разкрита от „Блумбърг“, който подчерта, че гръцкият премиер е отхвърлил резултата от референдума през юли 2015 г. за приемане или отхвърляне на сделката на ЕС по третата програма за спасяване.
Отхвърлянето на сделката от избирателите беше отменено от Ципрас след изтощителна 17-часова среща с партньори от ЕС. По-късно той каза, че е приел спасителната сделка, за да предотврати вероятността от Грекзит, който да тласне страната към ръба на пропастта.
Споразумението за спасяването в Гърция беше прието от парламента през август 2015 г. с подкрепата на основната опозиция „Нова демокрация“, която изглежда беше готова да приеме всяка сделка, предложена от ЕС, за да се избегне бедствието.
Обръщането очевидно не е било извинено от избирателите, които през септември 2015 г. отново поставиха СИРИЗА на власт за втори път в рамките на една година.
Подкрепата на опозицията беше необходима, тъй като много депутати от СИРИЗА настояваха за отхвърляне на сделката и накрая напуснаха партията след отмяната на референдума.
"Това ще бъде най-голямото поражение на поддръжниците на Брекзит и може би дори началото на края на Брекзит", цитира Bloomberg, цитирайки стенограма от неговата намеса, споделена от дипломати, запознати с въпроса.
Всъщност той стигна дотам, че да призове останалите лидери да обмислят действия, които ще позволят на Великобритания да остане в Съюза.
„Едно общо нещо между Гърция и Обединеното кралство е, че и в двата случая има силно ядро от поддръжници на ЕС, а Ципрас каза на европейските лидери, че не могат да игнорират шестте милиона избиратели, подписали петиция, за да останат в ЕС“, отбелязва Bloomberg.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Преглед на коментарите за Брекзит в британския печат ( Агенция „Фокус“ )

Преглед на коментарите за Брекзит в британския печат ( Агенция „Фокус“ )

12 Април 2019 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е безсмъртна. Това е единственото рационално обяснение. Независимо какво бедствие я сполети, тя просто го преодолява, невредима, непоколебима и, както изглежда, без да съзнава точно какво се случва, пише британското консервативно издание The Telegraph в коментар, представен без редакторска намеса.
Тя просто не може да бъде спряна. Ще надживее Тачър. Ще надживее и Гладстон. Тя ще надживее човешката цивилизация. Климатичните промени ще минат покрай нея. Астероидите ще отскачат от нея. Лазерите на извънземните нашественици ще се самозапалят в нейно присъствие. И тогава, след седем милиарда години, слънцето ще се разшири и ще погълне Земята, ще стигне на 50 ярда от Даунинг стрийт – тогава, чувайки нейния неподражаем, сив, смазващ съпротивата брътвеж, ще се свие в ужас и ще избяга.
Няма смисъл да се борим с това. Нека се изправим лице в лице с фактите. Тереза Мей ще остане премиер до края на света. А вероятно и след това.
В три часа тази сутрин Тереза Мей даде пресконференция в Брюксел. Само няколко часа по-късно тя беше в Общините (Камарата на общините), правейки изявление за последното отлагане на Брекзит и отговаряйки на въпроси на повече от 80 депутати. Но за разлика от всички останали в залата, тя не изглеждаше или звучеше дори малко уморена. Откровено казано, това беше притеснително.
Нека поставим нещата така. Сър Бил Кеш (Консерватор) я обвини в „пълна капитулация пред ЕС“ и, треперейки от гняв, я попита дали сега ще си подаде оставката. В отговор обаче Мей не се намръщи, нито заекваше, нито се запъна. Тя се усмихна. Тя наистина се усмихна.
„Мисля, че знаете отговора на това“, каза тя дружелюбно – сякаш вместо да поиска главата й, сър Бил й бе предложил чаша чай и кифла.
Нямаше значение какво каза всеки от тях. Питър Боун (Консерватор) настоя тя „да изпълни ангажимента си“ да се откаже, вместо да отложи Брекзит до 30 юни. Марк Франсоа (Консерватор) осъди нейния „твърд инат“. Стив Бейкър (Консерватор) сардонично попита дали тя планира да зареже своята сделка с Демократичната юнионистка партия (ДЮП) за такава с Лейбъристите. Но нищо от това не я притесни ни най малко. По същия начин те биха могли да хвърлят хартиени стрели по танк Chieftain.
Няколко от депутатите на г-жа Мей скочиха в нейна защита, нищо, че не изглеждаше тя да се нуждае от това. Кен Кларк (Консерватор) й каза да не обръща внимание „на нашите по екстремно-десни колеги“. Сара Нютън (Консерватор) й каза да „игнорира хулиганите на задните редици“. Междувременно, различни депутати от Лейбъристката партия благодариха на Мей за това, че е избегнала Брекзит без сделка и по този начин „е поставила националните интереси над партийните“.
А също така, разбира се, им даде ваканция. Смазаните от умора Общини си взеха почивка през следващата седмица. Крис Брайънт (Лейбърист) звучеше облекчен. „Мислех, че ще стигнем до неделята на Великден“, заяви той. „И добрият Господ ще се изправи преди този парламент да го направи“.
Депутатите ще се върнат на работа на 23 април – когато, освежени и ревитализирани, могат да започнат да повтарят точно същите аргументи за Брекзит, каквито предлагат през последните две години, дума по дума. Нямам търпение.
***
Лондон. Британското правителство е спряло всички приготовления за излизане на страната от Европейския съюз без сделка, след като премиерът Тереза Мей получи отсрочка за развода до 31 октомври, пише регионалното консервативно издание London Evening Standard.
Решението да се спре операционното планиране за излизане без споразумение е взето от властите по време на среща, председателствана от министъра на канцеларията на министър-председателя Марк Седуил, показва изтекъл имейл, видян от Sky News.
В имейла, за който се твърди, че е изпратен до всички държавни служители в неназован „фронтови департамент за Брекзит“ в четвъртък, се казва, че спирането е с „незабавно действие“.
Даунинг стрийт обяви, че департаментите взимат „съответстващи решения“ за времето на своите приготовления за Брекзит без сделка, след споразумението с европейските лидери за удължаване на процеса по Член 50.
Въпреки това, ходът вероятно ще разгневи радикалните евроскептици сред „Торите“, които вече са ядосани от последното отлагане на датата на излизането на Великобритания от ЕС, която сега е на Хелоуин.
Правителството е изхарчило вече 4 милиарда лири за подготовка за Брекзит без споразумение, но някои депутати смятат, че шестмесечното отлагане показва, че Тереза Мей нникога не е била готова да се задоволи да излезе без сделка.
Според Sky News в имейла се казва: "Както и останалата част от правителството, ние спряхме нашето оперативно планиране за без сделка с незабавен ефект“.
„Тази сутрин, на среща при секретаря на кабинета, се съгласихме, че целта е да осигурим намаляване на планирането за излизане без сделка по внимателен, обмислен и подреден начин“.
Говорител на „Даунинг стрийт“ каза: „Като отговорно правителство, ние се подготвяхме от повече от две години да минимизираме щетите при сценарий на Брекзит без сделка“.
„В светлината на последните събития, департаментите ще вземат разумни решения относно времето и темпото, с което някои от тези дейности напредват, като се има предвид, че датата на излизане от ЕС се промени, но ние ще продължим да правим всички необходими приготовления“.
***
Лондон. Решението на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей да приеме две удължавания на Брекзит за половин месец, представлява „дипломатически провал“ и „тотално несправяне“ с процеса за излизане от Европейския Съюз, заяви председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин, пише британското радикално-ляво издание The Morning Star.
Коментарите му идват ден след последната „гъвкава“ отсрочка, която Брюксел даде на Мей до 31 октомври на извънредна среща на върха в Брюксел.
Мей изрази съжаление пред депутатите за това, че не може да получи одобрение за себе си и споразумението с ЕС, както и че „никога не е искала да търси това удължаване“.
Корбин подчерта, че Мей е обещала преди три седмици, че няма да се подготвя за отлагане на Брекзит след 30 юни.
Той също изтъкна пред депутатите, че сега Великобритания е в „извънредна ситуация”, в която трябва да започне подготовка на изборите за Европейски парламент, но без да знае колко дълго британските представители ще запазят местата си в него.
Корбин посочи и търканията между Торите, като заяви, че в понеделник една трета от Консервативната партия е гласувала срещу политиката на Мей да поиска кратка отсрочка, а четирима членове на нейния кабинет са се въздържали.
Евроскептичният народен представител Бил Кеш стана и попита министър-председателя дали ще подаде оставка заради „пълната капитулация“ пред ЕС.
Кеш винаги гласува срещу сделката на Мей и подкрепя Брекзит без споразумение.
Премиерът отвърна: „Мисля, че знаете отговора на този въпрос“.
Тя вече обеща да се оттегли като депутат, след като сделката й бъде приета – но това сега може да се случи чак по Хелоуин, ако изобщо стане реалност.
Междувременно, Корбин отбеляза още, че преговорите между него и Мей за Брекзит са „сериозни, подробни и продължават“, но разкритикува премиера за това, че е изпуснала възможността да проведе преговорите по-рано.
Той каза: „Фактът, че поканата не дойде дори на 11-ия час, а в 12 и 5, три дни след като министър-председателят изпусна своя собствен краен срок за Брекзит на 29 март е отражение на фундаменталната грешка на правителството да не търси консенсус“.
Лейбъристите искат оставане в митническия съюз с ЕС и „компромисна“ сделка с правителството с оглед на това плана за излизане от ЕС да мине през Камарата на общините.
„Ако това е възможно, смятам, че всички опции продължават да са на масата, включително възможността за публичен вот“, каза още лидерът на британската Работническа партия.
***
Лондон. Ще напусне ли сега Великобритания ЕС на Хелоуин?
След поредна напрегната вечер от процеса Брекзит, лидерите на ЕС се събраха в Брюксел, за да се съгласят още веднъж да забавят излизането на Великобритания от Съюза.
По чисто „технически причини“, а не защото е Халоуин, както много подчертаха, лидерите на 27-те други страни-членки удължиха крайния срок по Член 50, договаряйки период за излизане до 31 Октомври, 2019, пише британското ляво-либерално еврофилско издание The Independent в материал, представен без редакторска намеса.

Та така, какво се случва сега?

Цялото внимание сега се съсредоточава върху наmирящия се в безизходица Уестминстър докато лидерите от главните партии се опитват да сключат компромисна сделка. В момента Великобритания има на разположение шест месеца, за да излезе от задънената улица.
В четвъртък представители на Лейбъристката партия потвърдиха, че Джереми Корбин е имал последяващи срещи с Тереза Мей: „И двете страни се съгласиха да продължат разговорите с опит да направят значителен прогрес към намирането на компромисен план“.
Преди парламентът отново да започне дебатите си относно Брекзит, парламентът ще трябва да се събере преди да се разпусне за Великденските празници за една седмица, като ще се събере отново на 23 април. Очаква се разговорите между Лейбъристката партия и правителството да продължат през този период.

Ще напусне ли Великобритания ЕС на Хелоуин?

Молбата на премиера за удължаването на срока до 30 юни бе отхвърлена от европейските лидери, които се съгласиха да удължат преговорния период до края на октомври. Теоретично, Великобритания може да напусне на Хелоуин, но имайки предвид миналите плаващи дати от 29 март и 12 април, е възможно да чуем за поредното отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Тогава, може ли Великобритания да напусне ЕС по някое време преди това?

Отговорът е, да. Ако парламентарните представители успеят да прекратят безизходната ситуация и се съгласят на договор за излизане от ЕС навреме преди 31 октомври, Великобритания може да напусне на първия ден от месеца след приемането на сделката от парламента.
Също така в Брюксел беше решено, че ако Великобритания не участва в следващия месец в Европейските избори, страната ще бъде принудена да напусне блока на 1 юни, без каквато и да е било сделка.

Какво ще се случи ако няма план до крайния срок на Хелолуин?

Според правилата, Великобритания ще напусне ЕС без сделка по правилата на Световната търговска организация, път предпочитан от много евроскептици в Консервативната партия.
Но с парламента и министъра на външните работи, така силно против този курс на Великобритания, изглежда, че Мей и депутатите по-скоро ще търсят още едно удължаване в случай на „Брекзит без сделка“ при предположение, че не успеят да стигнат до съгласие до крайния срок на Хелоуин.

Възможно ли е Великобритания да проведе парламентарни избори, втори референдум или да има нов лидер на консервативната партия?

Имайки предвид несигурността в Уестминстър до този момент, не изключваме нито един от тези възможни сценарии.
Поддръжниците на нов референдум може сега да се почувстват леко окуражени, имайки предид факта, че Обединеното кралство има шест месеца да намери решение на кризата около Брекзит. Защитниците на това решение сега ще трябва да кажат, че има достатъчно време страната да проведе потвърждаващ вот относно сделката на Тереза Мей. Но заради липсата на мнозинство за тази възможност, все още този вариант е почти невъзможен за участниците в кампанията.
Ако разговорите между Лейбъристите и правителството се разпаднат по една или друга причина, както много предвиждат това в Уестминстър, шансовете за парламентарни избори могат също да намалеят. И имайки предвид, че следващата конференция на Консервативната партия ще бъде проведена в Манчестър към края на септември, се очаква премиерът да срещне значителен натиск преди това да се оттегли като премиер и да даде път за един нов лидер на „Торите.“
Но в сряда сутринта в Брюксел консервативен източник подчерта, че датата за излизане на Великобритания от ЕС обещана от Мей на нейните депутати, зависи повече от прокарването на Брекзит през парламента, отколкото от определената за напускане дата.

Ще имат ли парламентаристите още един вот за сделката на Тереза Мей?

Теоретично, да. Но имайки предвид, че сделката на премиера беше отхвърлена три пъти от парламента и членовете на парламента сега знаят, че министър-председателят сега ще избягва сценария „Брекзит без сделка“ на всяка цена, много е вероятно вотът да бъде победен още веднъж ако тя подигне този въпрос пред парламента.
***
Лондон. Премиерът Тереза Мей беше права да отрази фрустрацията на британците от това, че Брекзит не е реализиран. Но „фрустрацията“ изглежда много мека дума, за да опише яростта, която чувстват милиони, пише в мнение на редакцията на евроскептичното британско издание The Daily Express, предадено без редакторска намеса.
Коалицията за оставане в ЕС в парламента, която включва Работническата партия на Джереми Корбин, влезе в конспирация за сътрудничество с европейските лидери, чрез която те вкараха Великобритания в невъзможна ситуация. Премахвайки Брекзит без сделка като вариант, те не само, че отнеха последния шанс на Лондон да постигне печелившо и успешно бъдеще като независима държава, но също така оставиха Тереза Мей без нищо, за което да преговаря. Тя и Великобритания бяха принудени да се унижават да молят за отсрочка, която никой извън елита в Уестминстър не иска и в напълно безсилна позиция, в която трябва да приемат всичко, което поиска ЕС.
Това бе истински черен ден в британската демокрация. Никога в съвременната история репутацията на страната не е била толкова ниска.
Една страна, която гордо се изправи срещу тиранията и разпространи демократичните ценности по целия свят, сама не успява да защити собствената си свобода и демокрация.
Няма никаква надежда за победа от тази бъркотия. Отсрочката означава, че ще останем в капана под управлението на недемократична бюрокрация, която няма никакъв интерес към бъдещето на Великобритания.
А още по-лошото е, че изглежда все по-вероятно лагера на искащите да останат в Европейския съюз и ръководството на Брюксел да са на една ръка разстояние от това да отменят Брекзит. Дългосрочните последици от това ще отровят демокрацията ни за десетилетия напред.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Брекзит: Какво се случва след отсрочката

Independent: Брекзит: Какво се случва след отсрочката

12 Април 2019 | 03:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. Ще напусне ли сега Великобритания ЕС на Хелоуин?
След поредна напрегната вечер от процеса Брекзит, лидерите на ЕС се събраха в Брюксел, за да се съгласят още веднъж да забавят излизането на Великобритания от Съюза.
По чисто „технически причини“, а не защото е Халоуин, както много подчертаха, лидерите на 27-те други страни-членки удължиха крайния срок по Член 50, договаряйки период за излизане до 31 Октомври, 2019, пише британското ляво-либерално еврофилско издание The Independent в материал, представен без редакторска намеса.

Та така, какво се случва сега?

Цялото внимание сега се съсредоточава върху наmирящия се в безизходица Уестминстър докато лидерите от главните партии се опитват да сключат компромисна сделка. В момента Великобритания има на разположение шест месеца, за да излезе от задънената улица.
В четвъртък представители на Лейбъристката партия потвърдиха, че Джереми Корбин е имал последяващи срещи с Тереза Мей: „И двете страни се съгласиха да продължат разговорите с опит да направят значителен прогрес към намирането на компромисен план“.
Преди парламентът отново да започне дебатите си относно Брекзит, парламентът ще трябва да се събере преди да се разпусне за Великденските празници за една седмица, като ще се събере отново на 23 април. Очаква се разговорите между Лейбъристката партия и правителството да продължат през този период.

Ще напусне ли Великобритания ЕС на Хелоуин?

Молбата на премиера за удължаването на срока до 30 юни бе отхвърлена от европейските лидери, които се съгласиха да удължат преговорния период до края на октомври. Теоретично, Великобритания може да напусне на Хелоуин, но имайки предвид миналите плаващи дати от 29 март и 12 април, е възможно да чуем за поредното отлагане на излизането на Великобритания от ЕС.

Тогава, може ли Великобритания да напусне ЕС по някое време преди това?

Отговорът е, да. Ако парламентарните представители успеят да прекратят безизходната ситуация и се съгласят на договор за излизане от ЕС навреме преди 31 октомври, Великобритания може да напусне на първия ден от месеца след приемането на сделката от парламента.
Също така в Брюксел беше решено, че ако Великобритания не участва в следващия месец в Европейските избори, страната ще бъде принудена да напусне блока на 1 юни, без каквато и да е било сделка.

Какво ще се случи ако няма план до крайния срок на Хелолуин?

Според правилата, Великобритания ще напусне ЕС без сделка по правилата на Световната търговска организация, път предпочитан от много евроскептици в Консервативната партия.
Но с парламента и министъра на външните работи, така силно против този курс на Великобритания, изглежда, че Мей и депутатите по-скоро ще търсят още едно удължаване в случай на „Брекзит без сделка“ при предположение, че не успеят да стигнат до съгласие до крайния срок на Хелоуин.

Възможно ли е Великобритания да проведе парламентарни избори, втори референдум или да има нов лидер на консервативната партия?

Имайки предвид несигурността в Уестминстър до този момент, не изключваме нито един от тези възможни сценарии.
Поддръжниците на нов референдум може сега да се почувстват леко окуражени, имайки предид факта, че Обединеното кралство има шест месеца да намери решение на кризата около Брекзит. Защитниците на това решение сега ще трябва да кажат, че има достатъчно време страната да проведе потвърждаващ вот относно сделката на Тереза Мей. Но заради липсата на мнозинство за тази възможност, все още този вариант е почти невъзможен за участниците в кампанията.
Ако разговорите между Лейбъристите и правителството се разпаднат по една или друга причина, както много предвиждат това в Уестминстър, шансовете за парламентарни избори могат също да намалеят. И имайки предвид, че следващата конференция на Консервативната партия ще бъде проведена в Манчестър към края на септември, се очаква премиерът да срещне значителен натиск преди това да се оттегли като премиер и да даде път за един нов лидер на „Торите.“
Но в сряда сутринта в Брюксел консервативен източник подчерта, че датата за излизане на Великобритания от ЕС обещана от Мей на нейните депутати, зависи повече от прокарването на Брекзит през парламента, отколкото от определената за напускане дата.

Ще имат ли парламентаристите още един вот за сделката на Тереза Мей?

Теоретично, да. Но имайки предвид, че сделката на премиера беше отхвърлена три пъти от парламента и членовете на парламента сега знаят, че министър-председателят сега ще избягва сценария „Брекзит без сделка“ на всяка цена, много е вероятно вотът да бъде победен още веднъж ако тя подигне този въпрос пред парламента.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Morning Star: Джереми Корбин нападна Тереза Мей за „дипломатическия провал“, но показа, че е отворен за сделка, включваща оставане в митническия съюз с ЕС

Morning Star: Джереми Корбин нападна Тереза Мей за „дипломатическия провал“, но показа, че е отворен за сделка, включваща оставане в митническия съюз с ЕС

12 Април 2019 | 02:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Решението на министър-председателя на Великобритания Тереза Мей да приеме две удължавания на Брекзит за половин месец, представлява „дипломатически провал“ и „тотално несправяне“ с процеса за излизане от Европейския Съюз, заяви председателят на Лейбъристката партия Джереми Корбин, пише британското радикално-ляво издание The Morning Star.
Коментарите му идват ден след последната „гъвкава“ отсрочка, която Брюксел даде на Мей до 31 октомври на извънредна среща на върха в Брюксел.
Мей изрази съжаление пред депутатите за това, че не може да получи одобрение за себе си и споразумението с ЕС, както и че „никога не е искала да търси това удължаване“.
Корбин подчерта, че Мей е обещала преди три седмици, че няма да се подготвя за отлагане на Брекзит след 30 юни.
Той също изтъкна пред депутатите, че сега Великобритания е в „извънредна ситуация”, в която трябва да започне подготовка на изборите за Европейски парламент, но без да знае колко дълго британските представители ще запазят местата си в него.
Корбин посочи и търканията между Торите, като заяви, че в понеделник една трета от Консервативната партия е гласувала срещу политиката на Мей да поиска кратка отсрочка, а четирима членове на нейния кабинет са се въздържали.
Евроскептичният народен представител Бил Кеш стана и попита министър-председателя дали ще подаде оставка заради „пълната капитулация“ пред ЕС.
Кеш винаги гласува срещу сделката на Мей и подкрепя Брекзит без споразумение.
Премиерът отвърна: „Мисля, че знаете отговора на този въпрос“.
Тя вече обеща да се оттегли като депутат, след като сделката й бъде приета – но това сега може да се случи чак по Хелоуин, ако изобщо стане реалност.
Междувременно, Корбин отбеляза още, че преговорите между него и Мей за Брекзит са „сериозни, подробни и продължават“, но разкритикува премиера за това, че е изпуснала възможността да проведе преговорите по-рано.
Той каза: „Фактът, че поканата не дойде дори на 11-ия час, а в 12 и 5, три дни след като министър-председателят изпусна своя собствен краен срок за Брекзит на 29 март е отражение на фундаменталната грешка на правителството да не търси консенсус“.
Лейбъристите искат оставане в митническия съюз с ЕС и „компромисна“ сделка с правителството с оглед на това плана за излизане от ЕС да мине през Камарата на общините.
„Ако това е възможно, смятам, че всички опции продължават да са на масата, включително възможността за публичен вот“, каза още лидерът на британската Работническа партия.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

London Evening Standard: Лондон спря всички приготовления за Брекзит без сделка

London Evening Standard: Лондон спря всички приготовления за Брекзит без сделка

12 Април 2019 | 02:14 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство е спряло всички приготовления за излизане на страната от Европейския съюз без сделка, след като премиерът Тереза Мей получи отсрочка за развода до 31 октомври, пише регионалното консервативно издание London Evening Standard.
Решението да се спре операционното планиране за излизане без споразумение е взето от властите по време на среща, председателствана от министъра на канцеларията на министър-председателя Марк Седуил, показва изтекъл имейл, видян от Sky News.
В имейла, за който се твърди, че е изпратен до всички държавни служители в неназован „фронтови департамент за Брекзит“ в четвъртък, се казва, че спирането е с „незабавно действие“.
Даунинг стрийт обяви, че департаментите взимат „съответстващи решения“ за времето на своите приготовления за Брекзит без сделка, след споразумението с европейските лидери за удължаване на процеса по Член 50.
Въпреки това, ходът вероятно ще разгневи радикалните евроскептици сред „Торите“, които вече са ядосани от последното отлагане на датата на излизането на Великобритания от ЕС, която сега е на Хелоуин.
Правителството е изхарчило вече 4 милиарда лири за подготовка за Брекзит без споразумение, но някои депутати смятат, че шестмесечното отлагане показва, че Тереза Мей нникога не е била готова да се задоволи да излезе без сделка.
Според Sky News в имейла се казва: "Както и останалата част от правителството, ние спряхме нашето оперативно планиране за без сделка с незабавен ефект“.
„Тази сутрин, на среща при секретаря на кабинета, се съгласихме, че целта е да осигурим намаляване на планирането за излизане без сделка по внимателен, обмислен и подреден начин“.
Говорител на „Даунинг стрийт“ каза: „Като отговорно правителство, ние се подготвяхме от повече от две години да минимизираме щетите при сценарий на Брекзит без сделка“.
„В светлината на последните събития, департаментите ще вземат разумни решения относно времето и темпото, с което някои от тези дейности напредват, като се има предвид, че датата на излизане от ЕС се промени, но ние ще продължим да правим всички необходими приготовления“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Слабите и безсилни депутати на „Торите“ не могат да свалят Тереза Мей

The Telegraph: Слабите и безсилни депутати на „Торите“ не могат да свалят Тереза Мей

12 Април 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей е безсмъртна. Това е единственото рационално обяснение. Независимо какво бедствие я сполети, тя просто го преодолява, невредима, непоколебима и, както изглежда, без да съзнава точно какво се случва, пише британското консервативно издание The Telegraph в коментар, представен без редакторска намеса.
Тя просто не може да бъде спряна. Ще надживее Тачър. Ще надживее и Гладстон. Тя ще надживее човешката цивилизация. Климатичните промени ще минат покрай нея. Астероидите ще отскачат от нея. Лазерите на извънземните нашественици ще се самозапалят в нейно присъствие. И тогава, след седем милиарда години, слънцето ще се разшири и ще погълне Земята, ще стигне на 50 ярда от Даунинг стрийт – тогава, чувайки нейния неподражаем, сив, смазващ съпротивата брътвеж, ще се свие в ужас и ще избяга.
Няма смисъл да се борим с това. Нека се изправим лице в лице с фактите. Тереза Мей ще остане премиер до края на света. А вероятно и след това.
В три часа тази сутрин Тереза Мей даде пресконференция в Брюксел. Само няколко часа по-късно тя беше в Общините (Камарата на общините), правейки изявление за последното отлагане на Брекзит и отговаряйки на въпроси на повече от 80 депутати. Но за разлика от всички останали в залата, тя не изглеждаше или звучеше дори малко уморена. Откровено казано, това беше притеснително.
Нека поставим нещата така. Сър Бил Кеш (Консерватор) я обвини в „пълна капитулация пред ЕС“ и, треперейки от гняв, я попита дали сега ще си подаде оставката. В отговор обаче Мей не се намръщи, нито заекваше, нито се запъна. Тя се усмихна. Тя наистина се усмихна.
„Мисля, че знаете отговора на това“, каза тя дружелюбно – сякаш вместо да поиска главата й, сър Бил й бе предложил чаша чай и кифла.
Нямаше значение какво каза всеки от тях. Питър Боун (Консерватор) настоя тя „да изпълни ангажимента си“ да се откаже, вместо да отложи Брекзит до 30 юни. Марк Франсоа (Консерватор) осъди нейния „твърд инат“. Стив Бейкър (Консерватор) сардонично попита дали тя планира да зареже своята сделка с Демократичната юнионистка партия (ДЮП) за такава с Лейбъристите. Но нищо от това не я притесни ни най малко. По същия начин те биха могли да хвърлят хартиени стрели по танк Chieftain.
Няколко от депутатите на г-жа Мей скочиха в нейна защита, нищо, че не изглеждаше тя да се нуждае от това. Кен Кларк (Консерватор) й каза да не обръща внимание „на нашите по екстремно-десни колеги“. Сара Нютън (Консерватор) й каза да „игнорира хулиганите на задните редици“. Междувременно, различни депутати от Лейбъристката партия благодариха на Мей за това, че е избегнала Брекзит без сделка и по този начин „е поставила националните интереси над партийните“.
А също така, разбира се, им даде ваканция. Смазаните от умора Общини си взеха почивка през следващата седмица. Крис Брайънт (Лейбърист) звучеше облекчен. „Мислех, че ще стигнем до неделята на Великден“, заяви той. „И добрият Господ ще се изправи преди този парламент да го направи“.
Депутатите ще се върнат на работа на 23 април – когато, освежени и ревитализирани, могат да започнат да повтарят точно същите аргументи за Брекзит, каквито предлагат през последните две години, дума по дума. Нямам търпение.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори

Премиерът Бойко Борисов: Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори

11 Април 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ключовото е в срока 31 октомври. Този по-дълъг срок означава, че Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след удължаването на срока за Брекзит до 31 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако има нещо, от което да съм удовлетворен, това е, че срокът е достатъчно дълъг“, коментира той. „И двете страни не искат разводът да е по тяхна вина. Ясно е, че има развод, но не искат шокът и ужасът, да са заради тях“, посочи премиерът. „Брекзит без сделка е възможно най-лошото нещо, тъй като има много наши сънародници във Великобритания. Положихме огромни усилия това да не се случи“, заяви Бойко Борисов. „Дали срокът отговаря на вчерашните ми страхове и питания- не мога да кажа утвърдително, че сме спокойни“, каза Борисов. „Много часове отидоха да се намери най-добрата форма на израза на това, че ги уважаваме и оценяваме това, което правят. В същото време те ще се държат отговорни“, обяви министър-председателят. „Думичката отговорно се търсеше толкова много вчера“, изтъкна Бойко Борисов. „Разбрахме се, че 27-те ще можем да се събираме, да взимаме решения и да работим, без 28- та държава“, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Гюнтер Йотингер допусна провеждане на нов референдум за Брекзит

TAСС: Гюнтер Йотингер допусна провеждане на нов референдум за Брекзит

11 Април 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Европейският комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер не изключи възможността за повторен референдум за Брекзит и предсрочни избори във Великобритания. Това заяви в четвъртък в интервю за немската радиостанция Deutschlandfunk. Той добави, че ги счита за предпочитан вариант, отколкото страната да напусне ЕС без споразумение, предава TACC.
"Възможен е втори референдум. Възможни са и предсрочни избори. Накратко, има няколко варианта и всеки от тях е по-добър от излизането на Обединеното кралство от ЕС без никакво споразумение", каза той.
По-рано Европейският съюз и Обединеното кралство се съгласиха за ново отлагане на Брекзит - до 31 октомври. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей от своя страна се надява, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз възможно най-скоро и изразява съжаление, че това не се е случило заради позицията на британския парламент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Определиха нов краен срок за Брекзит

Politico: Определиха нов краен срок за Брекзит

11 Април 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС, действайки по искане на премиера Тереза Мей, отново отложиха крайния срок, след който Великобритания трябва да напусне ЕС без защитата на договореното споразумение за оттегляне, този път определяйки датата за 31 октомври, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico,
Най-важното обаче е, че те предоставят на Великобритания гъвкавостта да напуснe по-рано - по същество веднага след като правителството на Великобритания може да постигне споразумение между собствените си враждуващи фракции, а парламентът ратифицира споразумението за оттегляне. Това е договорът от 585 страници, който осигурява защита на правата на гражданите, финансово уреждане и предпазен механизъм за границата с Ирландия.
Забавянето на крайния срок от този петък - което е само отлагане от първоначалната дата на 29 март - предотвратява потенциално напускане без споразумение, от което двете страни все повече се страхуваха като път към общо бедствие.
Решението бе постигнато след по-труден и по-дълъг от очакванията дебат сред лидерите на ЕС-27 на срещата на върха в Брюксел, която започна в сряда вечерта и продължи до 2 часа след полунощ. Докато лидерите предварително са се договорили, че е необходимо удължаване, френският президент Еманюел Макрон постави остро искането само за кратко отлагане, като на практика застана на страната на британският премиер, която поиска отлагане до 30 юни.
Той обаче остана в малцинство с това си искане от другите лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел и в крайна сметка отстъпи. Но той успя да намали удължаването почти наполовина от годишното забавяне, което длъжностните лица на ЕС предвиждаха преди срещата.
"Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на заключителна пресконференция. "През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Обединеното кралство. Те все още могат да ратифицират споразумението за оттегляне, в който случай удължаването ще бъде прекратено. Те може да преразгледат цялата си стратегия за Брекзит. Това може да доведе до промени в политическата декларация [за определяне на бъдещите отношения], но не и в споразумението за оттегляне. До края на този период Обединеното кралство също ще има възможност да отмени член 50 и да отмени изцяло Брекзит "
Доналд Туск завърши с молба за "нашите британски приятели ... моля, не губете време този път."
За Обединеното кралство отлагането носи потенциално тежка политическа цена: освен ако Мей успее да сключи сделка бързо, Великобритания трябва да участва в изборите за Европейски парламент следващия месец. Това поставя основата за драматично гласуване на 23 май, което ще послужи като избирателна мълния за високо заредените емоции, които разделят страната след референдума през юни 2016 г.
Това засилва натиска върху британския премиер да постигне споразумение с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Но Корбин може вече да торпилира преговорите и вместо това да поиска нови национални избори. Той вече обвини Мей, че отказва да се отдръпне от червените линии на правителството.
Британският премиер, запитан на пресконференция след срещата дали тя смята, че трябва да се извинява за това, че отново разочарова тези, които искат да излязат от ЕС , тя обвини твърдо парламента.
"През последните три месеца гласувах три пъти, за да напуснем Европейския съюз", каза тя, едва се опитваше да скрие раздразнението си и добави: „Ако през януари бяха гласували достатъчно членове на парламента с мен, вече щяхме да сме извън Европейския съюз. Не успяхме да получим това мнозинство в парламента“. Тя заяви, че ще работи за това мнозинство с всички партии, за да може Великобритания да напусне „възможно най-скоро“.
Макар и да предотвратява сривове, забавянето може да предложи малко утеха на хиляди фирми и милиони граждани, които да трябва да преодолеят това, което Брекзит ще означава за техния живот и поминък. Докато не се постигне споразумение в британските политически кръгове, сценарий за напускане без сделка ще остане една много реална възможност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп в „Туитър“: Жалко, че ЕС е толкова твърд с Великобритания за Брекзит

Доналд Тръмп в „Туитър“: Жалко, че ЕС е толкова твърд с Великобритания за Брекзит

11 Април 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Лондон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изрази съжаление за твърдата позиция на Европейския съюз по отношение на Обединеното кралство и Брекзит. Съответното той сподели в социалната мрежа „Туитър“.
„Жалко, че Европейският съюз е толкова твърд по отношение на Великобритания и Брекзит. ЕС е брутален търговски партньор и на САЩ, но това ще се промени. Понякога в живота трябва да оставите хората да дишат, преди да се върнат, за да ви ухапят!“, написа американският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер предупреди: Великобритания напуска ЕС на 31 октомври точно в полунощ

Жан-Клод Юнкер предупреди: Великобритания напуска ЕС на 31 октомври точно в полунощ

11 Април 2019 | 05:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. След извънредната среща на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, на която бе съгласувано отлагане на Брекзит за срок от още шест месеца, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Обединеното кралство ще напусне Общността на 31 октомври 2019 г. „точно в полунощ“, предава РИА Новости.
„Договорихме се за отлагане на Брекзит до 31 октомври. Трябва да приключа мандата си до 1 ноември, затова много се надявам, че на 31 октомври няма да стоим до сутринта, в противен случай ще ми се наложи да напусна срещата точно в полунощ“, заяви Юнкер на пресконференция, свикана в малките часове на деня по повод резултатите от преговорите в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Великобритания остава в ЕС за още шест месеца – резултати и последици от извънредната среща на върха в Брюксел (Коментари в британския печат – Агенция „Фокус“)

Великобритания остава в ЕС за още шест месеца – резултати и последици от извънредната среща на върха в Брюксел (Коментари в британския печат – Агенция „Фокус“)

11 Април 2019 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Поредното удължаване на срока за Брекзит, съгласувано в рамките на извънредната среща в Брюксел на лидерите на страните-членки на Европейския съюз бе посрещнато с различни реакции от пресата в Обединеното кралство, която не пропусна да обобщи резултатите и последиците от поредния кръг на преговори за „развода“ между Брюксел и Лондон. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари в британските печатни издания.


Великобритания ще остане държава-член на Европейския съюз до 31 октомври тази година, с възможност да напусне структурите на Общността по-рано, ако премиерът Тереза Мей успее да осигури подкрепата на Камарата на общините за споразумението за Брекзит. Развитието идва на фона на разделение в позициите на Франция и Германия по въпроса за бъдещето на Обединеното кралство, коментират в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.
Маратонският шестчасов дебат между лидерите на ЕС завърши с предложението към министър-председателя на Обединеното кралство за по-дълга отстрочка за Брекзит, отколкото тя искаше, но това отваря и нови опасения за ситуацията, в която през есента отново ще се стигне до задънена улица за Брекзит без споразумение, пише The Guardian.
ЕС ще проведе и символична юнска среща на високо равнище, за да преразгледа поведението на Обединеното кралство като държава-членк след открита намеса на френския президент Еманюел Макрон относно необходимостта да се избегне „измама“ на Великобритания, която да подкопае европейския проект.
Макрон се опита да запази натиска върху Великобритания да действа в съответствие със „задължението за искрено сътрудничество“ по време на допълнителния период на членство, аргументирайки позицията си със заплахите, че Обединеното кралство може да се опита да разруши ЕС отвътре.
Крайният срок през октомври дава възможност на ЕС да сложи край на Брекзит преди приключването на мандата на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия през ноември. Това означава също, че през месец май ще трябва да бъдат избрани представители на страната за ЕК, стига парламентът в Лондон да не е приел сделката до датата на гласуването. Вероятно ще остане възможността британското правителство да удължи членството и до 31 март 2020 г., ако е необходимо, разкриха източници от ЕС.
Компромисната есенна дата беше предложена, след като френско-германският двигател на ЕС се раздели в позициите си по въпроса как да се справи с политическата криза във Великобритания.
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел влезе в сблъсък с Макрон, като подчерта, че на Мей и на правителството в Лондон може да се гласува доверие. Тя бе категорична, че не трябва да се рискува сценарий без сделка, като се предлага само кратко отлагане на Брекзит, т.е. до 30 юни тази година. Именно това бе искането на британския премиер, припомня изданието.
Меркел заяви, че краткото отлагане не крие никакви перспективи за срив в Уестминстър. Съгласно думите й, най-големият стимул за депутатите от Консервативната партия да подкрепят споразумението е заплахата да се проведат европейски избори поради невъзможност да се завърши процеса по „развода“ между Брюксел и Лондон.
Но според Макрон няма достатъчно гаранции, че британското правителство ще действа като отговорна държава-членка през следващите шест меседа. Източници разкрива, че Париж се е опитал да принудил европейските столици да се съгласят на по-кратък срок за отлагане на Брекзит.
Френският президент също така е настоял за преработването на заключителното комюнике след срещата на върха на ЕС. Настояванията му да били да бъде вписано, че Обединеното кралство - по време на извънредният период като държава-членка - ще трябва да се „въздържа от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза, по-специално при участие в процесите на вземане на решения на ЕС“, според информация, с която разполага британският вестник. В документа ЕС-27 подчертава правото си да провежда срещи без Обединеното кралство по ключови въпроси.
Различията между Париж и Берлин станаха очевидни по-рано през деня, когато Меркел заяви пред Бундестага, че Лондон вероятно ще получи по-дълга отсрочка, отколкото е поискала. На свой ред при пристигането си в Брюксел Макрон заяви пред репортери, че „нищо не е било решено“, отхвърляйки твърденията за дълга отсрочка за Брекзит като слухове. Макрон настоя за яснота от страна на Мей за това, което Великобритания иска, предупреждавайки, че „нищо не трябва да компрометира европейския проект".


Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей планира да остане на поста си до момента, в който парламентът в Лондон гласува споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, съобщава британският национален ежедневник The Times, като се позовава на източници от правителството.
Ангажиментът й ще успокои лидерите на страните от Европейския съюз. Мнозина от тях опасяват, че Мей може да бъде заменена на поста от привърженик на твърдата линия за Брекзит, който да се опита да използва отсрочката до края на октомври, за да направи опит за предоговаряне на постигнатото между Лондон и Брюксел споразумение, подчертават от редакцията.
Мей участва в критична среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, в рамките на която увери, че все още е ангажирана с преговорите с лейбъристите.
Лидерите на страните-членки на ЕС се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година. Те съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите в Брюксел, на които Мей не присъства.Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще разгневи критиците си в редиците на собствената си Консервативна партия, след като стана ясно, че се готви да остане на премиерския пост до зимата, оставайки начело на страната в периода на дългото забавяне на процеса по излизане на страната от структурите на Общността, коментират в редакцията на британския вестник The Independent.
Миналата седмица Мей обеща пред депутатите в Лондон, ще подаде оставка от поста, след като преговорите за Брекзит приключат – при това в рамките на максималния определен срок от нея – 30 юни. Но след извънредната среща на върха в Брюксел, на която бе договорено отлагане на Брекзит с шест месеца, източник от КП поясни, че оставката на Мей е свързано с приемането на споразумението за „развод“ между Брюксел и Лондон, а не с конкретна дата. Това даде повод на депутатите да обвинят Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС.
Говорейки на пресконференция след приключването на преговорите, Мей отново обвини собствените си депутати за забавянето, като заяви пред репортери: „През последните три месеца гласувах три пъти за напускане на Европейския съюз“.
Противниците на Мей в Лондон вече се готвят за битка. Бившият лидер на торите Иън Дънкан Смит предупреди, че премиерът трябва да напусне поста си, ако се върне в страната с ново отлагане на Брекзит.
Но Мей има и съюзници. Министърът на правосъдието Дейвид Гаук заяви, че не е нужно да се бърза с промяна на лидера на кабинета в Лондон и че „това може би е последното нещо, от което се нуждаем“.


Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт предупреди, че в случай на нови избори преди финализирането на споразумението за Брекзит Консервативната партия ще бъде изправена пред „катастрофални последици“, отбелязва евроскептичният британски вестник The Daily Express.
„Би било катастрофално за нас отново да се изправим хората на общите избори, ако не сме завършили Брекзит“, увери Хърн в интервю за местна медии, дадено на фона на новините от Брюксел за постигане на съгласие за удължаване на британското членство в Общността за срок от още шест месеца. „Брекзит беше централно обещание на последните избори", припомни първият дипломат на Лондон.
Мей даде обещание да се оттегли от премиерския пост, в случай на одобрение на споразумението, което правителството й постигна в преговорите с Брюксел за излизане на страната от ЕС. Още преди края на срещата в Брюксел, източници на изданието разкриха, че целта на Мей е да получи отсрочка за Брекзит за по-дълъг период от 30 юни. Представител на Консервативната партия обясни: „Тя разбира, че Консервативната партия има усещането, че за втората фаза на преговорите е необходимо ново лидерство“.
И докато Мей е в Брюксел, в Лондон бившият лидер на ториъе Иън Дънкан Смит предупреди, че тя ще бъде принудена да напусне поста си, ако получи по-дълъг срок за Брекзит. „Съжалявам, че ще трябва да кажа това, но ако приемем отлагане на Брекзит за година или дори девет месеца, ще получим размазано яйце по лицето си“, увери Иън Дънкан Смит.


***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските депутати обвиниха Тереза Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС

The Independent: Британските депутати обвиниха Тереза Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС

11 Април 2019 | 04:51 | Агенция "Фокус"
Лондон Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще разгневи критиците си в редиците на собствената си Консервативна партия, след като стана ясно, че се готви да остане на премиерския пост до зимата, оставайки начело на страната в периода на дългото забавяне на процеса по излизане на страната от структурите на Общността, коментират в редакцията на британския вестник The Independent.
Миналата седмица Мей обеща пред депутатите в Лондон, ще подаде оставка от поста, след като преговорите за Брекзит приключат – при това в рамките на максималния определен срок от нея – 30 юни. Но след извънредната среща на върха в Брюксел, на която бе договорено отлагане на Брекзит с шест месеца, източник от КП поясни, че оставката на Мей е свързано с приемането на споразумението за „развод“ между Брюксел и Лондон, а не с конкретна дата. Това даде повод на депутатите да обвинят Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС.
Говорейки на пресконференция след приключването на преговорите, Мей отново обвини собствените си депутати за забавянето, като заяви пред репортери: „През последните три месеца гласувах три пъти за напускане на Европейския съюз“.
Противниците на Мей в Лондон вече се готвят за битка. Бившият лидер на торите Иън Дънкан Смит предупреди, че премиерът трябва да напусне поста си, ако се върне в страната с ново отлагане на Брекзит.
Но Мей има и съюзници. Министърът на правосъдието Дейвид Гаук заяви, че не е нужно да се бърза с промяна на лидера на кабинета в Лондон и че „това може би е последното нещо, от което се нуждаем“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания все още може да напусне ЕС преди 22 май, увери Тереза Мей

AFP: Великобритания все още може да напусне ЕС преди 22 май, увери Тереза Мей

11 Април 2019 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей изрази увереност, че страната все още може да излезе по организиран начин от структурите на Общността до 22 май тази година, макар Лондон да прие предложението на Брюксел за шестмесечна отсрочка за Брекзит, предава AFP.
„Тази отсрочка ни дава възможност да преминем през процеса, който сме задали. Ако можем да направим това преди 22 май, тогава няма да се наложи да участваме в европейските парламентарни избори", коментира Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Британският външен министър предупреди за „катастрофални последици“, в случай на нови избори без финализиран Брекзит

The Daily Express: Британският външен министър предупреди за „катастрофални последици“, в случай на нови избори без финализиран Брекзит

11 Април 2019 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт предупреди, че в случай на нови избори преди финализирането на споразумението за Брекзит Консервативната партия ще бъде изправена пред „катастрофални последици“, отбелязва евроскептичният британски вестник The Daily Express.
„Би било катастрофално за нас отново да се изправим хората на общите избори, ако не сме завършили Брекзит“, увери Хърн в интервю за местна медии, дадено на фона на новините от Брюксел за постигане на съгласие за удължаване на британското членство в Общността за срок от още шест месеца. „Брекзит беше централно обещание на последните избори", припомни първият дипломат на Лондон.
Мей даде обещание да се оттегли от премиерския пост, в случай на одобрение на споразумението, което правителството й постигна в преговорите с Брюксел за излизане на страната от ЕС. Още преди края на срещата в Брюксел, източници на изданието разкриха, че целта на Мей е да получи отсрочка за Брекзит за по-дълъг период от 30 юни. Представител на Консервативната партия обясни: „Тя разбира, че Консервативната партия има усещането, че за втората фаза на преговорите е необходимо ново лидерство“.
И докато Мей е в Брюксел, в Лондон бившият лидер на ториъе Иън Дънкан Смит предупреди, че тя ще бъде принудена да напусне поста си, ако получи по-дълъг срок за Брекзит. „Съжалявам, че ще трябва да кажа това, но ако приемем отлагане на Брекзит за година или дори девет месеца, ще получим размазано яйце по лицето си“, увери Иън Дънкан Смит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей се съгласи на октомврийски Брекзит на фона на френско-германското разделение

The Guardian: Тереза Мей се съгласи на октомврийски Брекзит на фона на френско-германското разделение

11 Април 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания ще остане държава-член на Европейския съюз до 31 октомври тази година, с възможност да напусне структурите на Общността по-рано, ако премиерът Тереза Мей успее да осигури подкрепата на Камарата на общините за споразумението за Брекзит. Развитието идва на фона на разделение в позициите на Франция и Германия по въпроса за бъдещето на Обединеното кралство, коментират в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.
Маратонският шестчасов дебат между лидерите на ЕС завърши с предложението към министър-председателя на Обединеното кралство за по-дълга отстрочка за Брекзит, отколкото тя искаше, но това отваря и нови опасения за ситуацията, в която през есента отново ще се стигне до задънена улица за Брекзит без споразумение, пише The Guardian.
ЕС ще проведе и символична юнска среща на високо равнище, за да преразгледа поведението на Обединеното кралство като държава-членк след открита намеса на френския президент Еманюел Макрон относно необходимостта да се избегне „измама“ на Великобритания, която да подкопае европейския проект.
Макрон се опита да запази натиска върху Великобритания да действа в съответствие със „задължението за искрено сътрудничество“ по време на допълнителния период на членство, аргументирайки позицията си със заплахите, че Обединеното кралство може да се опита да разруши ЕС отвътре.
Крайният срок през октомври дава възможност на ЕС да сложи край на Брекзит преди приключването на мандата на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия през ноември. Това означава също, че през месец май ще трябва да бъдат избрани представители на страната за ЕК, стига парламентът в Лондон да не е приел сделката до датата на гласуването. Вероятно ще остане възможността британското правителство да удължи членството и до 31 март 2020 г., ако е необходимо, разкриха източници от ЕС.
Компромисната есенна дата беше предложена, след като френско-германският двигател на ЕС се раздели в позициите си по въпроса как да се справи с политическата криза във Великобритания.
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел влезе в сблъсък с Макрон, като подчерта, че на Мей и на правителството в Лондон може да се гласува доверие. Тя бе категорична, че не трябва да се рискува сценарий без сделка, като се предлага само кратко отлагане на Брекзит, т.е. до 30 юни тази година. Именно това бе искането на британския премиер, припомня изданието.
Меркел заяви, че краткото отлагане не крие никакви перспективи за срив в Уестминстър. Съгласно думите й, най-големият стимул за депутатите от Консервативната партия да подкрепят споразумението е заплахата да се проведат европейски избори поради невъзможност да се завърши процеса по „развода“ между Брюксел и Лондон.
Но според Макрон няма достатъчно гаранции, че британското правителство ще действа като отговорна държава-членка през следващите шест меседа. Източници разкрива, че Париж се е опитал да принудил европейските столици да се съгласят на по-кратък срок за отлагане на Брекзит.
Френският президент също така е настоял за преработването на заключителното комюнике след срещата на върха на ЕС. Настояванията му да били да бъде вписано, че Обединеното кралство - по време на извънредният период като държава-членка - ще трябва да се „въздържа от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза, по-специално при участие в процесите на вземане на решения на ЕС“, според информация, с която разполага британският вестник. В документа ЕС-27 подчертава правото си да провежда срещи без Обединеното кралство по ключови въпроси.
Различията между Париж и Берлин станаха очевидни по-рано през деня, когато Меркел заяви пред Бундестага, че Лондон вероятно ще получи по-дълга отсрочка, отколкото е поискала. На свой ред при пристигането си в Брюксел Макрон заяви пред репортери, че „нищо не е било решено“, отхвърляйки твърденията за дълга отсрочка за Брекзит като слухове. Макрон настоя за яснота от страна на Мей за това, което Великобритания иска, предупреждавайки, че „нищо не трябва да компрометира европейския проект".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания ще гласува на европейските избори – или ще напусне ЕС на 1 юни, твърди ирландският премиер

AFP: Великобритания ще гласува на европейските избори – или ще напусне ЕС на 1 юни, твърди ирландският премиер

11 Април 2019 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания се е съгласила да участва в изборите за Европейски парламент през май. В противен случай ще напусне структурите на Общността на 1 юни. Това обяви министър-председателят на Ирландия Лео Вардакар, предава AFP.
„Великобритания ще участва в изборите за ЕП или ще трябва да напусне на 1 юни без споразумение“, написа Вардакар в социалната мрежа „Туитър“ след срещата с колегите си от страните-членки на Общността в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Извънредната среща на върха в Брюксел: Тереза Мей успокои ЕС, че ще остане на премиерския пост до гласуване на споразумението за Брекзит

The Times: Извънредната среща на върха в Брюксел: Тереза Мей успокои ЕС, че ще остане на премиерския пост до гласуване на споразумението за Брекзит

11 Април 2019 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей планира да остане на поста си до момента, в който парламентът в Лондон гласува споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, съобщава британският национален ежедневник The Times, като се позовава на източници от правителството.
Ангажиментът й ще успокои лидерите на страните от Европейския съюз. Мнозина от тях опасяват, че Мей може да бъде заменена на поста от привърженик на твърдата линия за Брекзит, който да се опита да използва отсрочката до края на октомври, за да направи опит за предоговаряне на постигнатото между Лондон и Брюксел споразумение, подчертават от редакцията.
Мей участва в критична среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, в рамките на която увери, че все още е ангажирана с преговорите с лейбъристите.
Лидерите на страните-членки на ЕС се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година. Те съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите в Брюксел, на които Мей не присъства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: От Даунинг стрийт потвърдиха, че Тереза Мей се е върнала на срещата в Брюксел за изслушване на предложението на ЕС

Politico: От Даунинг стрийт потвърдиха, че Тереза Мей се е върнала на срещата в Брюксел за изслушване на предложението на ЕС

11 Април 2019 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От Даунинг стрий потвърдиха, че министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей се е върнала на извънредната среща на върха в Брюксел, за да чуе предложението на Европейския съюз за отсрочката за Брекзит, предава Politico.
Докато са траели дискусиите на лидерите на 27-те страни-членки, Мей се е оттеглила в резиденцията на британския посланик в Брюксел Тим Бароу, където е вечеряла.
Лидерите на страните-членки на ЕС се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година. Те съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите, на които Мей не присъства. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще представи предложението на Мей за нейното официално одобрение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ЕС дадоха отсрочка за Брекзит до края на октомври

Reuters: Лидерите на ЕС дадоха отсрочка за Брекзит до края на октомври

11 Април 2019 | 01:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на страните-членки на Европейския съюз, които се събраха на извънредна среща на върха в Брюксел, се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година, предава Reuters, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове.
Представителите на 27-те страни съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите. Очаква се председателят на Европейския съвет Доналд Туск да представи предложението на британския премиер Тереза Мей за нейното одобрение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Източник на ТАСС: Позициите на ЕС по въпроса за отлагането на Брекзит  варират значително

Източник на ТАСС: Позициите на ЕС по въпроса за отлагането на Брекзит варират значително

11 Април 2019 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Позициите на страните-членки на Европейския съюз по отношение на продължителността на срока за отлагането на Брекзит варират значително. Това съобщи пред кореспондент на ТАСС източник в делегацията на една от страните от Общността в кулоарите на провеждащата се в Брюксел извънредна среща на върха.
„В момента е трудно да се предскаже нещо, защото дискусията в заседателната зала изглежда като чисто поле: различни предложения, мнения, въпроси, съмнения, изисквания. И нищо не е ясно", уверява източникът на руската агенция.
Според дипломата Франция заема твърда позиция. „Париж настоява, че е невъзможно да се отложи Брекзит за която и да е дата след 30 юни. За кратко отлагане настоява също и главният преговарящ на ЕС, Мишел Барние", обясни той.
Срещата на високо равнище на ЕС за предоставяне на Обединеното кралство на нова отсрочка за напускане на Общността започна в сряда в 18:00 часа (19:00 българско време). В самото й начало лидерите на 27-те държави-членки на ЕС изслушаха в министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей, която преди това бе поискала отлагане на Брекзит до 30 юни. След това тя напусна срещата.
Към настоящия момент Брекзит е насрочен за 12 април, а ако не бъде дадена нова отсрочка, Обединеното кралство ще излезе от организацията без споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Всяко отлагане на Брекзит ще застраши ЕС

Еманюел Макрон: Всяко отлагане на Брекзит ще застраши ЕС

11 Април 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди участниците в срещата на върха в Брюксел, че всяко отлагане на Брекзит ще „застраши“ Европейския съюз, предава телевизионният канал Sky News.
Медията цитира източници, според които дипломати на страни-членки на Общността са изразили раздразнение от изявлението на Макрон, защото – съгласно думите им, по този начин Париж внася още по-голяма несигурност в срещат на върха на лидерите на ЕС.
„Поведението им е дразнещо, просто послание, за да покажат колко са важни и силни", цитира телевизията един от дипломатите на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: ЕС ще поиска от Великобритания да не подкопава процеса на вземане на решения в Общността

Sky News: ЕС ще поиска от Великобритания да не подкопава процеса на вземане на решения в Общността

10 Април 2019 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще поиска от Обединеното кралство да се въздържа от подкопаване на Общността - „по-специално, когато участва в процесите на вземане на решения" за възможното удължаване на срока на процедурите по член 50 на Лисабонския договор. Това ще бъде заложено в заключителната декларация на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел, предава телевизионният канал Sky News, като се позовава на медийни доклади.
В проектодокумента ще се подчертава, че „27-те държави-членки и (Европейската) комисия ... ще продължат да се срещат поотделно на всички нива, за да обсъждат въпроси, свързани със ситуацията след оттеглянето на Обединеното кралство".
Телевизията съобщава, че по план срещата в Брюксел трябва да продължи около три часа след предвидена пауза за вечеря. След това лидерите на ЕС-27 ще трябва да проведат дискусия за възможното удължаване на срока на Брекзит. Едва тогава британският премиер Тереза Мей ще бъде поканена да се присъедини обратно към срещата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни: Нова отсрочка за Брекзит трябва да изключва преразглеждане на споразумението между Брюксел и Лондон

Антонио Таяни: Нова отсрочка за Брекзит трябва да изключва преразглеждане на споразумението между Брюксел и Лондон

10 Април 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Нова отсрочка за Брекзит трябва да изключва преразглеждане на споразумението между Брюксел и Лондон. Това подчерта председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на пресконференция в кулоарите на извънредната среща на върха в Брюксел, предава TACC.
„За нас е очевидно, че отсрочката не може да бъде с цел преразглеждане на споразумението. Ако има такава, е важно не колко ще бъде дълга, а каква ще бъде целта й“, предупреди италианският политик.
Таяни подчерта, че към настоящия момент ситуацията за ЕС е непонятна. „Нужна ни е яснота от Великобритания, трябва да разберем какво иска тя. Тогава ще можем да дадем отговор за нашите по-нататъшни стъпки“, поясни председателят на ЕП.
Към настоящия момент Брекзит е насрочен за 12 април, а ако не бъде дадена нова отсрочка, Обединеното кралство ще излезе от организацията без споразумение.
Очаква се лидерите на 27-те страни от ЕС да изслушат британския премиер Тереза Мей, която по-рано поиска ново отлагане на Брекзит до 30 юни. След това тя ще напусне срещата на върха и лидерите ЕС-27 ще трябва да вземат решение по въпроса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Очаква се Гърция да подкрепи „гъвкавото удължаване“ на срока за Брекзит

ANA-MPA: Очаква се Гърция да подкрепи „гъвкавото удължаване“ на срока за Брекзит

10 Април 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Очаква се министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас да подкрепи предложението за гъвкаво удължаване на срока за излизане на Великобритания от структурите на Общността – решение, което трябва да бъде взето в рамките на провеждащата се в Брюксел извънредна среща на лидерите на страните-членки на Европейския съюз, предава гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA, като се позовава на източници от правителството в Атина.
Европейският съвет разглежда молбата на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей за удължаване на срока за Брекзит до 30 юни с цел разводът между Брюксел и Лондон да бъде уреден със споразумение.
Официалната позиция на Гърция е противопоставяне на хаотичен Брекзит и прилагане на предпазни мерки, които ще позволят на ЕС да продължи да функционира гладко, пояснява агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Тереза Мей продължава да залага на Брекзит преди европейските избори

FAZ: Тереза Мей продължава да залага на Брекзит преди европейските избори

10 Април 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей продължава да е мнение, че страната й може да напусне структурите на Общността преди изборите за Европейския парламент през май, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Важното е, че всяко удължаване ни дава възможност да се оттеглим, след като ратифицираме споразумението", подчерта Мей при пристигането си на специалната среща на върха на ЕС в Брюксел. Така Обединеното кралство може да напусне Общността на 22 май.
От редакцията припомнят, че Великобритания не би трябвало да участва в европейските избори от 23 до 26 май. По-рано в медиите бе разпространена информация, че парламентът в Лондон се подготвя за разписване на европейските избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС

ТАСС: В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС

10 Април 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Извънредната среща на високо равнище на все още 28-те страни-членки на Европейския съюз, на която ще бъде взето решение за отлагане на излизането на Великобритания от структурите на Общността, предава TACC.
Към настоящия момент Брекзит е насрочен за 12 април, а ако не бъде дадена нова отсрочка, Обединеното кралство ще излезе от организацията без споразумение.
Очаква се лидерите на 27-те страни от ЕС да изслушат британския премиер Тереза Мей, която по-рано поиска ново отлагане на Брекзит до 30 юни. След това тя ще напусне срещата на върха и лидерите ЕС-27 ще трябва да вземат решение по въпроса.
Съдейки по изявленията на държавните и правителствените ръководители при пристигането им за срещата в Брюксел, всички държави-членки са готови да подкрепят молбата на Мей ново отлагане, но мненията на лидерите се различават по отношение на крайния срок.
Освен това Брюксел се нуждае от уверения от Лондон, че отлагането на датата за Брекзит няма да доведе единствено до „вечно продължаване на безизходицата“, в което понастоящем се намира въпросът за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Аз съм „за“ удължаване на срока за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции- иначе ще стане голям хаос

Премиерът Бойко Борисов: Аз съм „за“ удължаване на срока за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции- иначе ще стане голям хаос

10 Април 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Аз съм „за“ да се удължи срокът за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции, иначе ще стане голям хаос. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди извънредното заседание на Европейския съвет за Брекзит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След като явно и британците, и ние не сме готови за Брекзит, най-добре е да се даде най-дълъг срок от година, година и половина и тогава да се работи“, заяви той. „В петък ще настане шок и ужас, ако срокът за Брекзит не се удължи. И виновни ще сме ние“, коментира премиерът. „Британците всеки път идват с ново удължаване. Който каже- „дотук беше“ поема целия риск, че това се е случило заради него“, посочи той. В отговор на въпрос какво значение за България би имало удължаването с година, година и половина на срока за Брекзит, Борисов уточни: „При всички случаи е по-добре отколкото в петък да затворят границата, има два дни“. Попитан къде се намира България при положение, че неофициално има два лагера в Европа- за дълга отсрочка и за не чак толкова дълга отсрочка, министър-председателят коментира: „Къде сме ние. Нито една от двете страни не иска твърд Брекзит или излизане без договор“. „Съдейки от българската действителност, си задавам въпрос- това означава ли, че Великобритания трябва да проведе избори. След 26 май избраните вече ще са евродепутати“, посочи Бойко Борисов. „Има ли правни възможности и какво би станало, ако след това английските граждани, избрани за евродепутати, кажат, че искат да си останат евродепутати. Има ли сила да им каже- „напуснете““, попита той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Френският президент заяви, че няма решение за дълга отсрочка на Брекзит

AFP: Френският президент заяви, че няма решение за дълга отсрочка на Брекзит

10 Април 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Френският президент Еманюел Макрон предупреди в сряда, пристигайки на преговорите за кризата около Брекзит в Брюксел, че лидерите на ЕС все още не са съгласни за това колко дълго да се отложи напускането на Великобритания, предава AFP.
"За мен нищо не е решено, нищо, и по-специално, тъй като чувам слухове, не е решено за продължително отлагане", каза той, преди срещата на лидерите от ЕС, които трябва да обсъдят искането на премиера Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей заяви, че иска Великобритания да напусне ЕС колкото може по-бързо

AFP: Тереза Мей заяви, че иска Великобритания да напусне ЕС колкото може по-бързо

10 Април 2019 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Тереза Мей заяви в сряда, че иска Великобритания да напусне Европейския съюз "възможно най-скоро", след като пристигна на срещата в Брюксел, за да помоли лидерите на останалите 27 страни да отложат Брекзит, предава AFP.
"Поисках удължаване до 30 юни, но важното е, че всяко удължаване ни дава възможност да напуснем в момента, в който ратифицираме споразумението за оттегляне, така ние можем да напуснем и на 22 май и да започнем да изграждаме нашето по-светло бъдеще," каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Одобрена е българската позиция за заседанието на Европейския съвет (чл. 50)

Одобрена е българската позиция за заседанието на Европейския съвет (чл. 50)

10 Април 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет (чл. 50), което ще се проведе на 10 април 2019 г. в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието лидерите на държавите членки ще обсъдят актуалното състояние на преговорите с Великобритания.
България би се присъединила към консенсус за отлагане на датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, с ясната цел за постигане на „подреден“ Брекзит. Искането за отлагане следва да бъде ясно аргументирано от британската страна.
Нашата страна отстоява координирания подход на държавите-членки във всички възможни сценарии на преговорите, като смята, че Споразумението за урегулирано оттегляне и предвиденият в него преходен период са най-добрият вариант, който ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса за условията след оттеглянето на Обединеното кралство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българските институции вече работят по Плана за Брекзит без сделка

Българските институции вече работят по Плана за Брекзит без сделка

10 Април 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България при оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Подготовката за Брекзит без споразумение протича на две нива: ЕС и национални институции. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от Брекзит без споразумение. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС.
На национално ниво компетентните ведомства отбелязват значителен напредък по изпълнението на Плана за действие за Брекзит без сделка. Предприети са законодателни промени в Закона за чужденците в Република България, проведени са обучителни дейности за администрацията, изпратени са информационни съобщения до лицата, търгуващи с Обединеното кралство.
Българските институции вече имат обособени рубрики на сайтовете си, посветени на Брекзит, които да информират заинтересованите лица за промените в съответния сектор.
МВнР има рубрика - https://www.mfa.bg/bg/custoninews/main/20428, в която се публикува информация за български граждани и фирми. На сайта има и рубрика на английски език за британските граждани, живеещи у нас https://www.mfa.bg/en/customnews/main/20588. Редица други институции публикуват полезна информация от своята компетентност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет във връзка с Брекзит

Премиерът Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет във връзка с Брекзит

10 Април 2019 | 15:05 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в извънредното заседание на Европейския съвет в Брюксел днес. Това съобщиха от правителствената информационна служба. Държавните и правителствени ръководители на страните членки ще обсъдят последните събития във връзка с Брекзит по време на работна вечеря във формат ЕС-27.
Поводът за свикването на извънреден Европейски съвет е отхвърлянето на Споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС от Камарата на общините на Обединеното кралство на 29 март. Съгласно заключенията на Европейския съвет от 21 март 2019 г., при това положение, британският премиер може да предложи следващи действия, които Европейският съвет да разгледа преди 12 април 2019 г. В тази връзка, на 5 април 2019 г. премиерът на Великобритания Тереза Мей изпрати писмо до председателя на Европейския съвет Доналд Туск с искане за удължаване на чл. 50 до 30 юни 2019 г. В искането се поема ангажимент за провеждане на избори за Европейски парламент, както и за конструктивно сътрудничество с ЕС.
Лидерите ще обсъдят и възможностите за алтернативен по-дълъг срок за оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел заяви, че  е склонна да предостави „повече време“ на Великобритания, за да може да напусне ЕС със споразумение

AFP: Ангела Меркел заяви, че е склонна да предостави „повече време“ на Великобритания, за да може да напусне ЕС със споразумение

10 Април 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда, че е готова да даде на Великобритания „повече време“ отколкото иска Лондон (до 30 юни), за да "уреди излизането си от ЕС",цитира думите й AFP.
Меркел каза пред германския парламент преди специална среща на върха на ЕС в Брюксел, посветена на Брекзит, че лидерите може да се съгласят на забавяне "по-дълго, отколкото поиска британският премиер (Тереза Мей)“.
"Аз съм на мнение, германското правителство е на мнение, че трябва да дадем на двете страни разумно време", за да постигнат споразумение за организиран Брекзит, каза тя пред депутатите в Бундестага.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Лазаров, СДС: Брекзит ще бъде катализатор на по-голяма интеграция в Европа

Илия Лазаров, СДС: Брекзит ще бъде катализатор на по-голяма интеграция в Европа

10 Април 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Брекзит ще бъде катализатор на по-голяма интеграция в Европа, що се отнася до отбранителни способности и защитата на суверенитета на Европа. Това каза в предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“ главният секретар на СДС и кандидат за евродепутат от Съюза в съвместната листа с ГЕРБ Илия Лазаров. „Великобритания е твърде специфична като държава. И конструкцията на Европа с Великобритания е доста сложна, но напускането й на Общността няма да повлече след себе си още негативни последици“, обясни той. Лазаров коментира, че предстои важният дебат накъде върви Европа. „Има две основни тенденции. Европа на отечествата или федерализация на Европа. Нито едното, нито другото няма да надделее. Но аз лично смятам, че трябва да се вземат най-добрите страни от Европа на отечествата. Всяка една държава трябва да си запази своята специфика и своята тежест. Като нация, като държавност, като култура, като език. И също така трябва да запази и своята икономическа специфика. Един е икономическият живот във Франция и в Германия, съвсем различен е в Източна Европа или пък на Балканите. Но пък има други неща, в които федерализмът може да надделее. Това е сферата на отбраната. Единната отбрана, единната защита на границите на Европа, единната разузнавателна и контраразузнавателна общност - това са важни моменти в развитието на ЕС“, допълни той. Илия Лазаров каза още, че голяма част от родните политически формации не са подготвени за европейската темата, като предпочитат да останат в комфорта на вътрешнополитическите теми и скандали.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейските лидери се събират за да решат за нова отсрочка за Брекзит

AFP: Европейските лидери се събират за да решат за нова отсрочка за Брекзит

10 Април 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери се събраха в Брюксел в сряда, за да решат колко дълго да се отложи Брекзит по искане на британския премиер Тереза Мей - и при какви условия, предава AFP.
Без отлагане, Великобритания трябва да напусне Европейския съюз в полунощ в петък без сделка, което може да предизвика икономически хаос.
Британският премиер иска отлагане до 30 юни, за да може оттеглянето да стане след одобрено двустранно споразумение - но се очаква европейските лидери да й предложат по-дълго отлагане до една година.
"Има моменти, в които трябва да се даде време", заяви президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск, изпращайки поканите до европейските лидери.
Домакинът на срещата на върха Туск заяви, че доказателствата от последните месеци дадоха на европейските лидери "малка причина да вярват", че британските законодатели ще ратифицират договора за напускане на ЕС, за да отложат Брекзит до 30 юни.
"В действителност предоставянето на такова удължаване би увеличило риска от непрекъсната серия от кратки удължавания и извънредни срещи на високо равнище, създавайки нови дати за напускане," каза той, отразявайки загрижеността в столиците на ЕС.
"Една възможност би била гъвкаво удължаване, което ще продължи само колкото е необходимо и не по-дълго от една година", каза той.
Според проекто-копие на заключенията от срещата на върха, които лидерите на ЕС трябва да получат и да обсъдят по-късно през деня, те ще се съгласят на удължаване, за да позволят на Мей да ратифицира споразумението за оттегляне, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Брекзит със споразумение ще защити правата на българските граждани в Англия

Евродепутатът Момчил Неков: Брекзит със споразумение ще защити правата на българските граждани в Англия

10 Април 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Вариантите за излизането на Великобритания от ЕС са няколко. До 12 април може да има твърд Брекзит. След тази дата има два варианта- единият е със споразумение, той е добър за България, защото правата на българските граждани ще са защитени, както на останалите граждани от ЕС. Вторият е твърдият. При него всяка страна от ЕС трябва да води самостоятелни преговори с Обединеното кралство. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков по БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.
По думите му е важно да се вземе разумно решение за договорено излизане на Великобритания от ЕС, защото в противен случай може да се стигне до ефект на руско ембарго. „За бизнеса от тази страна на Ламанша, ако има мито за стоките, какво ще последва?”, попита Неков.
По темата за опазване на границите на Европейския съюз от мигранти, Неков обясни, че от групата на социалистите са на мнение, че новите политики трябва да се финансират с нови средства. „Искаме увеличаване на парите за ФРОНТЕКС, за да може да бъдат охранявани добре външните граници и за да се работи там, където има напрежение и идва миграцията към ЕС. Това са и Африка, и Близкият изток. Затова са нужни допълнителни собствени средства на ЕС. Затова предлагаме дигитален данък на мултинационалните компании, които печелят от европейските потребители”, каза той.
„Продуктовата дискриминация е към хората от Източна Европа. След гласуване на директива на 16 април ще покажем отпор на евроскептичните нагласи. При двойните стандарти на храните говорим за наднационален проблем”, увери Неков.
По отношение на влизането на България в Шенген, Неков се противопостави на мнението, изказано от премиера Борисов, че било успех за България да влезем само по въздух. „Не, успех за нас е да влезем напълно – по въздух, вода и по суша”, категоричен бе евродепутатът-социалист.
По отношение на пакета „Мобилност”, Неков заяви, че е трябвало българското правителство да бъде по-активно.
„Ние социалистите искаме да направим ЕС не само политически и икономически, но да вървим и към социален съюз. Надявам се всички да работим за европейски социален стълб – младежка гаранция, детска гаранция, достъп до образование и здравеопазване. Трябва да намалим разликата между бедни и богати”, каза още Момчил Неков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Франция): Франция не е против отлагане на Брекзит, но една година е много

The Local (Франция): Франция не е против отлагане на Брекзит, но една година е много

10 Април 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция не се противопоставя на удължаването на крайния срок за Брекзит, но ще настоява за поставяне на строги условия, добавяйки, че една година е твърде много, заяви вчера помощник на френския президент Еманюел Макрон, цитиран от френската редакция на европейското електронно издание The Local.
"Никога не сме били противници на идеята за намиране на алтернативно решение на напускане на Великобритания без споразумение, но в определени граници, а не на всяка цена", каза помощникът, при условие на анонимност.
По-рано Макрон се опита да увеличи натиска върху британския премиер Тереза Мей, като каза, че евентуално удължаване на срещата на европейските лидери в сряда след текущата дата на излизане на 12 април не е "автоматично".
Коментарите засилиха спекулациите, че Макрон може да заеме твърда позиция на срещата в Брюксел, което ще доведе до излизането на Великобритания от блока без сделка.
Такъв сценарий на излизане е "все още е възможен", каза помощникът, но според него не е "предпочитаният вариант на Франция".
Условията за удължаване ще бъдат по отношение на дължината - съветникът каза, че една година "изглежда твърде дълга" - и след договорености за ограничаване на влиянието на Великобритания в рамките на ЕС по време на периода на удължаване.
Това би ограничило властта на британския комисар в Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС и ролята на британския премиер на срещите на лидерите на ЕС, каза помощникът.
"Трябва да има ясни ангажименти и след това механизъм за тяхното наблюдение", каза помощникът.
"Ще има преходен период за Обединеното кралство като член-посредник, който присъства и прилага правилата, но не участва в вземането на решения", каза помощникът.
Ролята на британските членове на Европейския парламент, за които изборите са насрочени на 26 май, ще бъде по-сложна, тъй като по силата на договорите на ЕС те не биха могли да бъдат ограничени от гласуване, добави помощникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: ЕС планира огромно забавяне, лидерите заповядват на Мей да премисли за излизане

Daily Express: ЕС планира огромно забавяне, лидерите заповядват на Мей да премисли за излизане

10 Април 2019 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. На срещата на върха в Брюксел днес, министър-председателят очаква да му съобщят, че е необходимо „продължително“ отлагане на датата на отпътуване на страната поради отказа на Парламента да подкрепи предложеното си споразумение за излизане. Тя също така е изправена пред искане за подписване на редица условия, включително изключване на всеки опит за възобновяване на преговорите по споразумението за оттегляне, които многократно са отхвърляни от депутатите. Депутатите Тори са разярени от очакваното „продължително” забавяне. Джейкъб Рийс-Мог каза: „Това показва, че ЕС не се интересува от демокрацията и очаква избирателите да бъдат притиснати в покорство.“пише британският в. Daily Express.
Доналд Туск е използвал писмо до лидерите на ЕС в навечерието на срещата на върха, за да предложи „преосмисляне“ на Брекзит.
„В случай на продължаваща безизходица, такова по-дълго удължаване ще позволи на Великобритания да преосмисли стратегията си за Брекзит“, каза той.
Той предупреди, че искането на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекцит до 30 юни най-късно е нереалистично.
„Досегашният ни опит, както и дълбоките разделения в Камарата на общините, ни дават малка причина да вярваме, че процесът на ратификация може да приключи до края на юни“, пише Доналд Туск.
Председателят на Съвета на ЕС заяви, че поредица от кратки удължавания и повече извънредни срещи на високо равнище биха създали твърде голяма несигурност и биха могли да доведат до Брекзит без сделка.
Вместо това той призова за „алтернативно, по-дълго удължаване“ и каза, че Тереза Мей ще трябва да се съгласи, че Великобритания няма да наруши работата на ЕС по време на удължаването или ще се опита да възобнови преговорите с надеждата да промени споразумението за оттегляне.
„Една възможност би била гъвкаво удължаване, което ще продължи само толкова дълго, колкото е необходимо и не повече от една година, тъй като след тази дата ще трябва да вземем единодушно решение по някои ключови европейски проекти.“
Доналд Туск също използва писмото си, за да призове лидерите на ЕС да не се радват на затрудненията на Обединеното кралство.
„Трябва да се отнасяме към Обединеното кралство с най-голямо уважение, тъй като искаме да останем приятели и близки партньори и, тъй като все още ще трябва да постигнем съгласие за бъдещите ни отношения“.
„На нито една от страните не трябва да се позволява да се чувства унизена на всеки етап от този труден процес“.
Молбата на премиера Мей за по-кратко забавяне беше отхвърлена от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.
В Париж президентът Макрон каза, че Великобритания трябва да остане в ЕС поне до Коледа.
Преди дипломатическото пътуване на Тереза Мей, Андреа Лийдсъм призова лидерите на ЕС да позволят предоговаряне на споразумението за излизане, за да се осигури „надлежен Брекзит“.
„Би било фантастично, ако Ангела Меркел се опита да подкрепи надлежно британско излизане, като се съгласи да предоговорим споразумението за оттегляне.
Второто забавяне на Брекзит може да продължи до 30 март 2020 г., заяви официален представител на блока, докато 27 национални пратеници се подготвят за срещата на лидерите в сряда, която трябва да вземе решение по въпроса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: ДЮП определи преговорите на Mей с европейските лидери като „унизителни и смущаващи“

Independent: ДЮП определи преговорите на Mей с европейските лидери като „унизителни и смущаващи“

10 Април 2019 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Демократичната юнионистка партия (ДЮП) обяви предложението на Тереза Мей за удължаване на Брекзит като унизително и неудобно, съобщава британският в. Independent.
Лидерът на партията Арлин Фостър и Найджъл Додс обвиниха Мей в „просия“ за помощ да се пробие безизходицата.
„Преговорите между премиера и лидерите на Франция и Германия са унизителни и неудобни за Обединеното кралство“, заяви г-н Додс. „Проблемите, които министър-председателят се опитва да реши, не бяха създадени от решението за напускане на Европейския съюз, а неефективните преговори на министър-председателя за изпълнение на това решение“.
„Близо три години след референдума Обединеното кралство днес ефективно провежда просия от европейските лидери“.
По-рано Арлин Фостър постави под въпрос лидерските качества на Тереза Мей.
„Тя трябваше да бъде силна, трябваше да покаже лидерство, и съжалявам да кажа, че това не е било очевидно през последните няколко месеца“, каза тя за Би Би Си.
„Смятам, че е много болезнено да гледам какво се случва в настоящия момент, но е доста унизително, че трябва да отидем и да просим, за да можем да си тръгнем", добави Фостър.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Продължава турската операция в Северна Сирия
Продължава турската операция в Северна Сирия "Извор на Мира" 13 октомври 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.