НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:13


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Премиерът Бойко Борисов: Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори

Премиерът Бойко Борисов: Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори

11 Април 2019 | 12:04 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Ключовото е в срока 31 октомври. Този по-дълъг срок означава, че Великобритания остава с пълните си права в ЕС и трябва да проведе европейски избори. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти след удължаването на срока за Брекзит до 31 октомври, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Ако има нещо, от което да съм удовлетворен, това е, че срокът е достатъчно дълъг“, коментира той. „И двете страни не искат разводът да е по тяхна вина. Ясно е, че има развод, но не искат шокът и ужасът, да са заради тях“, посочи премиерът. „Брекзит без сделка е възможно най-лошото нещо, тъй като има много наши сънародници във Великобритания. Положихме огромни усилия това да не се случи“, заяви Бойко Борисов. „Дали срокът отговаря на вчерашните ми страхове и питания- не мога да кажа утвърдително, че сме спокойни“, каза Борисов. „Много часове отидоха да се намери най-добрата форма на израза на това, че ги уважаваме и оценяваме това, което правят. В същото време те ще се държат отговорни“, обяви министър-председателят. „Думичката отговорно се търсеше толкова много вчера“, изтъкна Бойко Борисов. „Разбрахме се, че 27-те ще можем да се събираме, да взимаме решения и да работим, без 28- та държава“, заяви той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

TAСС: Гюнтер Йотингер допусна провеждане на нов референдум за Брекзит

TAСС: Гюнтер Йотингер допусна провеждане на нов референдум за Брекзит

11 Април 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Берлин. Европейският комисар по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер не изключи възможността за повторен референдум за Брекзит и предсрочни избори във Великобритания. Това заяви в четвъртък в интервю за немската радиостанция Deutschlandfunk. Той добави, че ги счита за предпочитан вариант, отколкото страната да напусне ЕС без споразумение, предава TACC.
"Възможен е втори референдум. Възможни са и предсрочни избори. Накратко, има няколко варианта и всеки от тях е по-добър от излизането на Обединеното кралство от ЕС без никакво споразумение", каза той.
По-рано Европейският съюз и Обединеното кралство се съгласиха за ново отлагане на Брекзит - до 31 октомври. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей от своя страна се надява, че Обединеното кралство ще напусне Европейския съюз възможно най-скоро и изразява съжаление, че това не се е случило заради позицията на британския парламент.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Определиха нов краен срок за Брекзит

Politico: Определиха нов краен срок за Брекзит

11 Април 2019 | 09:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на ЕС, действайки по искане на премиера Тереза Мей, отново отложиха крайния срок, след който Великобритания трябва да напусне ЕС без защитата на договореното споразумение за оттегляне, този път определяйки датата за 31 октомври, пише европейската редакция на авторитетното издание Politico,
Най-важното обаче е, че те предоставят на Великобритания гъвкавостта да напуснe по-рано - по същество веднага след като правителството на Великобритания може да постигне споразумение между собствените си враждуващи фракции, а парламентът ратифицира споразумението за оттегляне. Това е договорът от 585 страници, който осигурява защита на правата на гражданите, финансово уреждане и предпазен механизъм за границата с Ирландия.
Забавянето на крайния срок от този петък - което е само отлагане от първоначалната дата на 29 март - предотвратява потенциално напускане без споразумение, от което двете страни все повече се страхуваха като път към общо бедствие.
Решението бе постигнато след по-труден и по-дълъг от очакванията дебат сред лидерите на ЕС-27 на срещата на върха в Брюксел, която започна в сряда вечерта и продължи до 2 часа след полунощ. Докато лидерите предварително са се договорили, че е необходимо удължаване, френският президент Еманюел Макрон постави остро искането само за кратко отлагане, като на практика застана на страната на британският премиер, която поиска отлагане до 30 юни.
Той обаче остана в малцинство с това си искане от другите лидери, включително германския канцлер Ангела Меркел и в крайна сметка отстъпи. Но той успя да намали удължаването почти наполовина от годишното забавяне, което длъжностните лица на ЕС предвиждаха преди срещата.
"Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск на заключителна пресконференция. "През това време ходът на действията ще бъде изцяло в ръцете на Обединеното кралство. Те все още могат да ратифицират споразумението за оттегляне, в който случай удължаването ще бъде прекратено. Те може да преразгледат цялата си стратегия за Брекзит. Това може да доведе до промени в политическата декларация [за определяне на бъдещите отношения], но не и в споразумението за оттегляне. До края на този период Обединеното кралство също ще има възможност да отмени член 50 и да отмени изцяло Брекзит "
Доналд Туск завърши с молба за "нашите британски приятели ... моля, не губете време този път."
За Обединеното кралство отлагането носи потенциално тежка политическа цена: освен ако Мей успее да сключи сделка бързо, Великобритания трябва да участва в изборите за Европейски парламент следващия месец. Това поставя основата за драматично гласуване на 23 май, което ще послужи като избирателна мълния за високо заредените емоции, които разделят страната след референдума през юни 2016 г.
Това засилва натиска върху британския премиер да постигне споразумение с лидера на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбин. Но Корбин може вече да торпилира преговорите и вместо това да поиска нови национални избори. Той вече обвини Мей, че отказва да се отдръпне от червените линии на правителството.
Британският премиер, запитан на пресконференция след срещата дали тя смята, че трябва да се извинява за това, че отново разочарова тези, които искат да излязат от ЕС , тя обвини твърдо парламента.
"През последните три месеца гласувах три пъти, за да напуснем Европейския съюз", каза тя, едва се опитваше да скрие раздразнението си и добави: „Ако през януари бяха гласували достатъчно членове на парламента с мен, вече щяхме да сме извън Европейския съюз. Не успяхме да получим това мнозинство в парламента“. Тя заяви, че ще работи за това мнозинство с всички партии, за да може Великобритания да напусне „възможно най-скоро“.
Макар и да предотвратява сривове, забавянето може да предложи малко утеха на хиляди фирми и милиони граждани, които да трябва да преодолеят това, което Брекзит ще означава за техния живот и поминък. Докато не се постигне споразумение в британските политически кръгове, сценарий за напускане без сделка ще остане една много реална възможност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Тръмп в „Туитър“: Жалко, че ЕС е толкова твърд с Великобритания за Брекзит

Доналд Тръмп в „Туитър“: Жалко, че ЕС е толкова твърд с Великобритания за Брекзит

11 Април 2019 | 07:11 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Лондон. Държавният глава на САЩ Доналд Тръмп изрази съжаление за твърдата позиция на Европейския съюз по отношение на Обединеното кралство и Брекзит. Съответното той сподели в социалната мрежа „Туитър“.
„Жалко, че Европейският съюз е толкова твърд по отношение на Великобритания и Брекзит. ЕС е брутален търговски партньор и на САЩ, но това ще се промени. Понякога в живота трябва да оставите хората да дишат, преди да се върнат, за да ви ухапят!“, написа американският президент.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Жан-Клод Юнкер предупреди: Великобритания напуска ЕС на 31 октомври точно в полунощ

Жан-Клод Юнкер предупреди: Великобритания напуска ЕС на 31 октомври точно в полунощ

11 Април 2019 | 05:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. След извънредната среща на върха на лидерите на Европейския съюз в Брюксел, на която бе съгласувано отлагане на Брекзит за срок от още шест месеца, председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер предупреди, че Обединеното кралство ще напусне Общността на 31 октомври 2019 г. „точно в полунощ“, предава РИА Новости.
„Договорихме се за отлагане на Брекзит до 31 октомври. Трябва да приключа мандата си до 1 ноември, затова много се надявам, че на 31 октомври няма да стоим до сутринта, в противен случай ще ми се наложи да напусна срещата точно в полунощ“, заяви Юнкер на пресконференция, свикана в малките часове на деня по повод резултатите от преговорите в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Великобритания остава в ЕС за още шест месеца – резултати и последици от извънредната среща на върха в Брюксел (Коментари в британския печат – Агенция „Фокус“)

Великобритания остава в ЕС за още шест месеца – резултати и последици от извънредната среща на върха в Брюксел (Коментари в британския печат – Агенция „Фокус“)

11 Април 2019 | 05:06 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. Поредното удължаване на срока за Брекзит, съгласувано в рамките на извънредната среща в Брюксел на лидерите на страните-членки на Европейския съюз бе посрещнато с различни реакции от пресата в Обединеното кралство, която не пропусна да обобщи резултатите и последиците от поредния кръг на преговори за „развода“ между Брюксел и Лондон. Агенция „Фокус“ представя някои от по-интересните коментари в британските печатни издания.


Великобритания ще остане държава-член на Европейския съюз до 31 октомври тази година, с възможност да напусне структурите на Общността по-рано, ако премиерът Тереза Мей успее да осигури подкрепата на Камарата на общините за споразумението за Брекзит. Развитието идва на фона на разделение в позициите на Франция и Германия по въпроса за бъдещето на Обединеното кралство, коментират в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.
Маратонският шестчасов дебат между лидерите на ЕС завърши с предложението към министър-председателя на Обединеното кралство за по-дълга отстрочка за Брекзит, отколкото тя искаше, но това отваря и нови опасения за ситуацията, в която през есента отново ще се стигне до задънена улица за Брекзит без споразумение, пише The Guardian.
ЕС ще проведе и символична юнска среща на високо равнище, за да преразгледа поведението на Обединеното кралство като държава-членк след открита намеса на френския президент Еманюел Макрон относно необходимостта да се избегне „измама“ на Великобритания, която да подкопае европейския проект.
Макрон се опита да запази натиска върху Великобритания да действа в съответствие със „задължението за искрено сътрудничество“ по време на допълнителния период на членство, аргументирайки позицията си със заплахите, че Обединеното кралство може да се опита да разруши ЕС отвътре.
Крайният срок през октомври дава възможност на ЕС да сложи край на Брекзит преди приключването на мандата на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия през ноември. Това означава също, че през месец май ще трябва да бъдат избрани представители на страната за ЕК, стига парламентът в Лондон да не е приел сделката до датата на гласуването. Вероятно ще остане възможността британското правителство да удължи членството и до 31 март 2020 г., ако е необходимо, разкриха източници от ЕС.
Компромисната есенна дата беше предложена, след като френско-германският двигател на ЕС се раздели в позициите си по въпроса как да се справи с политическата криза във Великобритания.
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел влезе в сблъсък с Макрон, като подчерта, че на Мей и на правителството в Лондон може да се гласува доверие. Тя бе категорична, че не трябва да се рискува сценарий без сделка, като се предлага само кратко отлагане на Брекзит, т.е. до 30 юни тази година. Именно това бе искането на британския премиер, припомня изданието.
Меркел заяви, че краткото отлагане не крие никакви перспективи за срив в Уестминстър. Съгласно думите й, най-големият стимул за депутатите от Консервативната партия да подкрепят споразумението е заплахата да се проведат европейски избори поради невъзможност да се завърши процеса по „развода“ между Брюксел и Лондон.
Но според Макрон няма достатъчно гаранции, че британското правителство ще действа като отговорна държава-членка през следващите шест меседа. Източници разкрива, че Париж се е опитал да принудил европейските столици да се съгласят на по-кратък срок за отлагане на Брекзит.
Френският президент също така е настоял за преработването на заключителното комюнике след срещата на върха на ЕС. Настояванията му да били да бъде вписано, че Обединеното кралство - по време на извънредният период като държава-членка - ще трябва да се „въздържа от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза, по-специално при участие в процесите на вземане на решения на ЕС“, според информация, с която разполага британският вестник. В документа ЕС-27 подчертава правото си да провежда срещи без Обединеното кралство по ключови въпроси.
Различията между Париж и Берлин станаха очевидни по-рано през деня, когато Меркел заяви пред Бундестага, че Лондон вероятно ще получи по-дълга отсрочка, отколкото е поискала. На свой ред при пристигането си в Брюксел Макрон заяви пред репортери, че „нищо не е било решено“, отхвърляйки твърденията за дълга отсрочка за Брекзит като слухове. Макрон настоя за яснота от страна на Мей за това, което Великобритания иска, предупреждавайки, че „нищо не трябва да компрометира европейския проект".


Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей планира да остане на поста си до момента, в който парламентът в Лондон гласува споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, съобщава британският национален ежедневник The Times, като се позовава на източници от правителството.
Ангажиментът й ще успокои лидерите на страните от Европейския съюз. Мнозина от тях опасяват, че Мей може да бъде заменена на поста от привърженик на твърдата линия за Брекзит, който да се опита да използва отсрочката до края на октомври, за да направи опит за предоговаряне на постигнатото между Лондон и Брюксел споразумение, подчертават от редакцията.
Мей участва в критична среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, в рамките на която увери, че все още е ангажирана с преговорите с лейбъристите.
Лидерите на страните-членки на ЕС се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година. Те съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите в Брюксел, на които Мей не присъства.Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще разгневи критиците си в редиците на собствената си Консервативна партия, след като стана ясно, че се готви да остане на премиерския пост до зимата, оставайки начело на страната в периода на дългото забавяне на процеса по излизане на страната от структурите на Общността, коментират в редакцията на британския вестник The Independent.
Миналата седмица Мей обеща пред депутатите в Лондон, ще подаде оставка от поста, след като преговорите за Брекзит приключат – при това в рамките на максималния определен срок от нея – 30 юни. Но след извънредната среща на върха в Брюксел, на която бе договорено отлагане на Брекзит с шест месеца, източник от КП поясни, че оставката на Мей е свързано с приемането на споразумението за „развод“ между Брюксел и Лондон, а не с конкретна дата. Това даде повод на депутатите да обвинят Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС.
Говорейки на пресконференция след приключването на преговорите, Мей отново обвини собствените си депутати за забавянето, като заяви пред репортери: „През последните три месеца гласувах три пъти за напускане на Европейския съюз“.
Противниците на Мей в Лондон вече се готвят за битка. Бившият лидер на торите Иън Дънкан Смит предупреди, че премиерът трябва да напусне поста си, ако се върне в страната с ново отлагане на Брекзит.
Но Мей има и съюзници. Министърът на правосъдието Дейвид Гаук заяви, че не е нужно да се бърза с промяна на лидера на кабинета в Лондон и че „това може би е последното нещо, от което се нуждаем“.


Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт предупреди, че в случай на нови избори преди финализирането на споразумението за Брекзит Консервативната партия ще бъде изправена пред „катастрофални последици“, отбелязва евроскептичният британски вестник The Daily Express.
„Би било катастрофално за нас отново да се изправим хората на общите избори, ако не сме завършили Брекзит“, увери Хърн в интервю за местна медии, дадено на фона на новините от Брюксел за постигане на съгласие за удължаване на британското членство в Общността за срок от още шест месеца. „Брекзит беше централно обещание на последните избори", припомни първият дипломат на Лондон.
Мей даде обещание да се оттегли от премиерския пост, в случай на одобрение на споразумението, което правителството й постигна в преговорите с Брюксел за излизане на страната от ЕС. Още преди края на срещата в Брюксел, източници на изданието разкриха, че целта на Мей е да получи отсрочка за Брекзит за по-дълъг период от 30 юни. Представител на Консервативната партия обясни: „Тя разбира, че Консервативната партия има усещането, че за втората фаза на преговорите е необходимо ново лидерство“.
И докато Мей е в Брюксел, в Лондон бившият лидер на ториъе Иън Дънкан Смит предупреди, че тя ще бъде принудена да напусне поста си, ако получи по-дълъг срок за Брекзит. „Съжалявам, че ще трябва да кажа това, но ако приемем отлагане на Брекзит за година или дори девет месеца, ще получим размазано яйце по лицето си“, увери Иън Дънкан Смит.


***
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Британските депутати обвиниха Тереза Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС

The Independent: Британските депутати обвиниха Тереза Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС

11 Април 2019 | 04:51 | Агенция "Фокус"
Лондон Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще разгневи критиците си в редиците на собствената си Консервативна партия, след като стана ясно, че се готви да остане на премиерския пост до зимата, оставайки начело на страната в периода на дългото забавяне на процеса по излизане на страната от структурите на Общността, коментират в редакцията на британския вестник The Independent.
Миналата седмица Мей обеща пред депутатите в Лондон, ще подаде оставка от поста, след като преговорите за Брекзит приключат – при това в рамките на максималния определен срок от нея – 30 юни. Но след извънредната среща на върха в Брюксел, на която бе договорено отлагане на Брекзит с шест месеца, източник от КП поясни, че оставката на Мей е свързано с приемането на споразумението за „развод“ между Брюксел и Лондон, а не с конкретна дата. Това даде повод на депутатите да обвинят Мей в спиране на процеса за излизане на Великобритания от ЕС.
Говорейки на пресконференция след приключването на преговорите, Мей отново обвини собствените си депутати за забавянето, като заяви пред репортери: „През последните три месеца гласувах три пъти за напускане на Европейския съюз“.
Противниците на Мей в Лондон вече се готвят за битка. Бившият лидер на торите Иън Дънкан Смит предупреди, че премиерът трябва да напусне поста си, ако се върне в страната с ново отлагане на Брекзит.
Но Мей има и съюзници. Министърът на правосъдието Дейвид Гаук заяви, че не е нужно да се бърза с промяна на лидера на кабинета в Лондон и че „това може би е последното нещо, от което се нуждаем“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания все още може да напусне ЕС преди 22 май, увери Тереза Мей

AFP: Великобритания все още може да напусне ЕС преди 22 май, увери Тереза Мей

11 Април 2019 | 04:21 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей изрази увереност, че страната все още може да излезе по организиран начин от структурите на Общността до 22 май тази година, макар Лондон да прие предложението на Брюксел за шестмесечна отсрочка за Брекзит, предава AFP.
„Тази отсрочка ни дава възможност да преминем през процеса, който сме задали. Ако можем да направим това преди 22 май, тогава няма да се наложи да участваме в европейските парламентарни избори", коментира Мей.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Британският външен министър предупреди за „катастрофални последици“, в случай на нови избори без финализиран Брекзит

The Daily Express: Британският външен министър предупреди за „катастрофални последици“, в случай на нови избори без финализиран Брекзит

11 Април 2019 | 04:16 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министърът на външните работи на Обединеното кралство Джереми Хънт предупреди, че в случай на нови избори преди финализирането на споразумението за Брекзит Консервативната партия ще бъде изправена пред „катастрофални последици“, отбелязва евроскептичният британски вестник The Daily Express.
„Би било катастрофално за нас отново да се изправим хората на общите избори, ако не сме завършили Брекзит“, увери Хърн в интервю за местна медии, дадено на фона на новините от Брюксел за постигане на съгласие за удължаване на британското членство в Общността за срок от още шест месеца. „Брекзит беше централно обещание на последните избори", припомни първият дипломат на Лондон.
Мей даде обещание да се оттегли от премиерския пост, в случай на одобрение на споразумението, което правителството й постигна в преговорите с Брюксел за излизане на страната от ЕС. Още преди края на срещата в Брюксел, източници на изданието разкриха, че целта на Мей е да получи отсрочка за Брекзит за по-дълъг период от 30 юни. Представител на Консервативната партия обясни: „Тя разбира, че Консервативната партия има усещането, че за втората фаза на преговорите е необходимо ново лидерство“.
И докато Мей е в Брюксел, в Лондон бившият лидер на ториъе Иън Дънкан Смит предупреди, че тя ще бъде принудена да напусне поста си, ако получи по-дълъг срок за Брекзит. „Съжалявам, че ще трябва да кажа това, но ако приемем отлагане на Брекзит за година или дори девет месеца, ще получим размазано яйце по лицето си“, увери Иън Дънкан Смит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Тереза Мей се съгласи на октомврийски Брекзит на фона на френско-германското разделение

The Guardian: Тереза Мей се съгласи на октомврийски Брекзит на фона на френско-германското разделение

11 Април 2019 | 03:59 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания ще остане държава-член на Европейския съюз до 31 октомври тази година, с възможност да напусне структурите на Общността по-рано, ако премиерът Тереза Мей успее да осигури подкрепата на Камарата на общините за споразумението за Брекзит. Развитието идва на фона на разделение в позициите на Франция и Германия по въпроса за бъдещето на Обединеното кралство, коментират в редакцията на британския национален ежедневник The Guardian.
Маратонският шестчасов дебат между лидерите на ЕС завърши с предложението към министър-председателя на Обединеното кралство за по-дълга отстрочка за Брекзит, отколкото тя искаше, но това отваря и нови опасения за ситуацията, в която през есента отново ще се стигне до задънена улица за Брекзит без споразумение, пише The Guardian.
ЕС ще проведе и символична юнска среща на високо равнище, за да преразгледа поведението на Обединеното кралство като държава-членк след открита намеса на френския президент Еманюел Макрон относно необходимостта да се избегне „измама“ на Великобритания, която да подкопае европейския проект.
Макрон се опита да запази натиска върху Великобритания да действа в съответствие със „задължението за искрено сътрудничество“ по време на допълнителния период на членство, аргументирайки позицията си със заплахите, че Обединеното кралство може да се опита да разруши ЕС отвътре.
Крайният срок през октомври дава възможност на ЕС да сложи край на Брекзит преди приключването на мандата на Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия през ноември. Това означава също, че през месец май ще трябва да бъдат избрани представители на страната за ЕК, стига парламентът в Лондон да не е приел сделката до датата на гласуването. Вероятно ще остане възможността британското правителство да удължи членството и до 31 март 2020 г., ако е необходимо, разкриха източници от ЕС.
Компромисната есенна дата беше предложена, след като френско-германският двигател на ЕС се раздели в позициите си по въпроса как да се справи с политическата криза във Великобритания.
Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел влезе в сблъсък с Макрон, като подчерта, че на Мей и на правителството в Лондон може да се гласува доверие. Тя бе категорична, че не трябва да се рискува сценарий без сделка, като се предлага само кратко отлагане на Брекзит, т.е. до 30 юни тази година. Именно това бе искането на британския премиер, припомня изданието.
Меркел заяви, че краткото отлагане не крие никакви перспективи за срив в Уестминстър. Съгласно думите й, най-големият стимул за депутатите от Консервативната партия да подкрепят споразумението е заплахата да се проведат европейски избори поради невъзможност да се завърши процеса по „развода“ между Брюксел и Лондон.
Но според Макрон няма достатъчно гаранции, че британското правителство ще действа като отговорна държава-членка през следващите шест меседа. Източници разкрива, че Париж се е опитал да принудил европейските столици да се съгласят на по-кратък срок за отлагане на Брекзит.
Френският президент също така е настоял за преработването на заключителното комюнике след срещата на върха на ЕС. Настояванията му да били да бъде вписано, че Обединеното кралство - по време на извънредният период като държава-членка - ще трябва да се „въздържа от всякакви мерки, които биха могли да застрашат постигането на целите на Съюза, по-специално при участие в процесите на вземане на решения на ЕС“, според информация, с която разполага британският вестник. В документа ЕС-27 подчертава правото си да провежда срещи без Обединеното кралство по ключови въпроси.
Различията между Париж и Берлин станаха очевидни по-рано през деня, когато Меркел заяви пред Бундестага, че Лондон вероятно ще получи по-дълга отсрочка, отколкото е поискала. На свой ред при пристигането си в Брюксел Макрон заяви пред репортери, че „нищо не е било решено“, отхвърляйки твърденията за дълга отсрочка за Брекзит като слухове. Макрон настоя за яснота от страна на Мей за това, което Великобритания иска, предупреждавайки, че „нищо не трябва да компрометира европейския проект".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Великобритания ще гласува на европейските избори – или ще напусне ЕС на 1 юни, твърди ирландският премиер

AFP: Великобритания ще гласува на европейските избори – или ще напусне ЕС на 1 юни, твърди ирландският премиер

11 Април 2019 | 03:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Великобритания се е съгласила да участва в изборите за Европейски парламент през май. В противен случай ще напусне структурите на Общността на 1 юни. Това обяви министър-председателят на Ирландия Лео Вардакар, предава AFP.
„Великобритания ще участва в изборите за ЕП или ще трябва да напусне на 1 юни без споразумение“, написа Вардакар в социалната мрежа „Туитър“ след срещата с колегите си от страните-членки на Общността в Брюксел.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Премиерът на Обединеното кралство прие предложението на ЕС за отлагане на Брекзит до 31 октомври

Доналд Туск: Премиерът на Обединеното кралство прие предложението на ЕС за отлагане на Брекзит до 31 октомври

11 Април 2019 | 03:34 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей е приела предложението на Европейския съюз за отлагане на Брекзит до 31 октомври тази година. Това обяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск в социалната мрежа „Туитър“ след края на извънредната среща на върха в Брюксел, предава AFP.
„ЕС-27 и Великобритания се съгласиха за гъвкаво удължаване на Брекзит до 31 октомври. Това означава допълнителни шест месеца за Великобритания да намери възможно най-доброто решение“, съобщи Туск.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: Извънредната среща на върха в Брюксел: Тереза Мей успокои ЕС, че ще остане на премиерския пост до гласуване на споразумението за Брекзит

The Times: Извънредната среща на върха в Брюксел: Тереза Мей успокои ЕС, че ще остане на премиерския пост до гласуване на споразумението за Брекзит

11 Април 2019 | 02:17 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей планира да остане на поста си до момента, в който парламентът в Лондон гласува споразумението за излизане на страната от структурите на Общността, съобщава британският национален ежедневник The Times, като се позовава на източници от правителството.
Ангажиментът й ще успокои лидерите на страните от Европейския съюз. Мнозина от тях опасяват, че Мей може да бъде заменена на поста от привърженик на твърдата линия за Брекзит, който да се опита да използва отсрочката до края на октомври, за да направи опит за предоговаряне на постигнатото между Лондон и Брюксел споразумение, подчертават от редакцията.
Мей участва в критична среща на върха на лидерите на ЕС в Брюксел, в рамките на която увери, че все още е ангажирана с преговорите с лейбъристите.
Лидерите на страните-членки на ЕС се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година. Те съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите в Брюксел, на които Мей не присъства.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: От Даунинг стрийт потвърдиха, че Тереза Мей се е върнала на срещата в Брюксел за изслушване на предложението на ЕС

Politico: От Даунинг стрийт потвърдиха, че Тереза Мей се е върнала на срещата в Брюксел за изслушване на предложението на ЕС

11 Април 2019 | 02:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. От Даунинг стрий потвърдиха, че министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей се е върнала на извънредната среща на върха в Брюксел, за да чуе предложението на Европейския съюз за отсрочката за Брекзит, предава Politico.
Докато са траели дискусиите на лидерите на 27-те страни-членки, Мей се е оттеглила в резиденцията на британския посланик в Брюксел Тим Бароу, където е вечеряла.
Лидерите на страните-членки на ЕС се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година. Те съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите, на които Мей не присъства. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск ще представи предложението на Мей за нейното официално одобрение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Лидерите на ЕС дадоха отсрочка за Брекзит до края на октомври

Reuters: Лидерите на ЕС дадоха отсрочка за Брекзит до края на октомври

11 Април 2019 | 01:52 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерите на страните-членки на Европейския съюз, които се събраха на извънредна среща на върха в Брюксел, се съгласиха да дадат на Великобритания отсрочка за излизането й от структурите на Общността до края на месец октомври тази година, предава Reuters, като се позовава на източници от дипломатическите кръгове.
Представителите на 27-те страни съгласуваха съвместната си позиция в рамките на дискусиите. Очаква се председателят на Европейския съвет Доналд Туск да представи предложението на британския премиер Тереза Мей за нейното одобрение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Източник на ТАСС: Позициите на ЕС по въпроса за отлагането на Брекзит  варират значително

Източник на ТАСС: Позициите на ЕС по въпроса за отлагането на Брекзит варират значително

11 Април 2019 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Позициите на страните-членки на Европейския съюз по отношение на продължителността на срока за отлагането на Брекзит варират значително. Това съобщи пред кореспондент на ТАСС източник в делегацията на една от страните от Общността в кулоарите на провеждащата се в Брюксел извънредна среща на върха.
„В момента е трудно да се предскаже нещо, защото дискусията в заседателната зала изглежда като чисто поле: различни предложения, мнения, въпроси, съмнения, изисквания. И нищо не е ясно", уверява източникът на руската агенция.
Според дипломата Франция заема твърда позиция. „Париж настоява, че е невъзможно да се отложи Брекзит за която и да е дата след 30 юни. За кратко отлагане настоява също и главният преговарящ на ЕС, Мишел Барние", обясни той.
Срещата на високо равнище на ЕС за предоставяне на Обединеното кралство на нова отсрочка за напускане на Общността започна в сряда в 18:00 часа (19:00 българско време). В самото й начало лидерите на 27-те държави-членки на ЕС изслушаха в министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей, която преди това бе поискала отлагане на Брекзит до 30 юни. След това тя напусна срещата.
Към настоящия момент Брекзит е насрочен за 12 април, а ако не бъде дадена нова отсрочка, Обединеното кралство ще излезе от организацията без споразумение.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: Всяко отлагане на Брекзит ще застраши ЕС

Еманюел Макрон: Всяко отлагане на Брекзит ще застраши ЕС

11 Април 2019 | 00:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон предупреди участниците в срещата на върха в Брюксел, че всяко отлагане на Брекзит ще „застраши“ Европейския съюз, предава телевизионният канал Sky News.
Медията цитира източници, според които дипломати на страни-членки на Общността са изразили раздразнение от изявлението на Макрон, защото – съгласно думите им, по този начин Париж внася още по-голяма несигурност в срещат на върха на лидерите на ЕС.
„Поведението им е дразнещо, просто послание, за да покажат колко са важни и силни", цитира телевизията един от дипломатите на ЕС.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: ЕС ще поиска от Великобритания да не подкопава процеса на вземане на решения в Общността

Sky News: ЕС ще поиска от Великобритания да не подкопава процеса на вземане на решения в Общността

10 Април 2019 | 23:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз ще поиска от Обединеното кралство да се въздържа от подкопаване на Общността - „по-специално, когато участва в процесите на вземане на решения" за възможното удължаване на срока на процедурите по член 50 на Лисабонския договор. Това ще бъде заложено в заключителната декларация на извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел, предава телевизионният канал Sky News, като се позовава на медийни доклади.
В проектодокумента ще се подчертава, че „27-те държави-членки и (Европейската) комисия ... ще продължат да се срещат поотделно на всички нива, за да обсъждат въпроси, свързани със ситуацията след оттеглянето на Обединеното кралство".
Телевизията съобщава, че по план срещата в Брюксел трябва да продължи около три часа след предвидена пауза за вечеря. След това лидерите на ЕС-27 ще трябва да проведат дискусия за възможното удължаване на срока на Брекзит. Едва тогава британският премиер Тереза Мей ще бъде поканена да се присъедини обратно към срещата.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Антонио Таяни: Нова отсрочка за Брекзит трябва да изключва преразглеждане на споразумението между Брюксел и Лондон

Антонио Таяни: Нова отсрочка за Брекзит трябва да изключва преразглеждане на споразумението между Брюксел и Лондон

10 Април 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Нова отсрочка за Брекзит трябва да изключва преразглеждане на споразумението между Брюксел и Лондон. Това подчерта председателят на Европейския парламент Антонио Таяни на пресконференция в кулоарите на извънредната среща на върха в Брюксел, предава TACC.
„За нас е очевидно, че отсрочката не може да бъде с цел преразглеждане на споразумението. Ако има такава, е важно не колко ще бъде дълга, а каква ще бъде целта й“, предупреди италианският политик.
Таяни подчерта, че към настоящия момент ситуацията за ЕС е непонятна. „Нужна ни е яснота от Великобритания, трябва да разберем какво иска тя. Тогава ще можем да дадем отговор за нашите по-нататъшни стъпки“, поясни председателят на ЕП.
Към настоящия момент Брекзит е насрочен за 12 април, а ако не бъде дадена нова отсрочка, Обединеното кралство ще излезе от организацията без споразумение.
Очаква се лидерите на 27-те страни от ЕС да изслушат британския премиер Тереза Мей, която по-рано поиска ново отлагане на Брекзит до 30 юни. След това тя ще напусне срещата на върха и лидерите ЕС-27 ще трябва да вземат решение по въпроса.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ANA-MPA: Очаква се Гърция да подкрепи „гъвкавото удължаване“ на срока за Брекзит

ANA-MPA: Очаква се Гърция да подкрепи „гъвкавото удължаване“ на срока за Брекзит

10 Април 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Атина. Очаква се министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас да подкрепи предложението за гъвкаво удължаване на срока за излизане на Великобритания от структурите на Общността – решение, което трябва да бъде взето в рамките на провеждащата се в Брюксел извънредна среща на лидерите на страните-членки на Европейския съюз, предава гръцката държавна информационна агенция ANA-MPA, като се позовава на източници от правителството в Атина.
Европейският съвет разглежда молбата на премиера на Обединеното кралство Тереза Мей за удължаване на срока за Брекзит до 30 юни с цел разводът между Брюксел и Лондон да бъде уреден със споразумение.
Официалната позиция на Гърция е противопоставяне на хаотичен Брекзит и прилагане на предпазни мерки, които ще позволят на ЕС да продължи да функционира гладко, пояснява агенцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

FAZ: Тереза Мей продължава да залага на Брекзит преди европейските избори

FAZ: Тереза Мей продължава да залага на Брекзит преди европейските избори

10 Април 2019 | 20:39 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей продължава да е мнение, че страната й може да напусне структурите на Общността преди изборите за Европейския парламент през май, отбелязва германският национален ежедневник Die Frankfurter Allgemeine Zeitung.
„Важното е, че всяко удължаване ни дава възможност да се оттеглим, след като ратифицираме споразумението", подчерта Мей при пристигането си на специалната среща на върха на ЕС в Брюксел. Така Обединеното кралство може да напусне Общността на 22 май.
От редакцията припомнят, че Великобритания не би трябвало да участва в европейските избори от 23 до 26 май. По-рано в медиите бе разпространена информация, че парламентът в Лондон се подготвя за разписване на европейските избори.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС

ТАСС: В Брюксел започна извънредната среща на върха на ЕС

10 Април 2019 | 20:30 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Извънредната среща на високо равнище на все още 28-те страни-членки на Европейския съюз, на която ще бъде взето решение за отлагане на излизането на Великобритания от структурите на Общността, предава TACC.
Към настоящия момент Брекзит е насрочен за 12 април, а ако не бъде дадена нова отсрочка, Обединеното кралство ще излезе от организацията без споразумение.
Очаква се лидерите на 27-те страни от ЕС да изслушат британския премиер Тереза Мей, която по-рано поиска ново отлагане на Брекзит до 30 юни. След това тя ще напусне срещата на върха и лидерите ЕС-27 ще трябва да вземат решение по въпроса.
Съдейки по изявленията на държавните и правителствените ръководители при пристигането им за срещата в Брюксел, всички държави-членки са готови да подкрепят молбата на Мей ново отлагане, но мненията на лидерите се различават по отношение на крайния срок.
Освен това Брюксел се нуждае от уверения от Лондон, че отлагането на датата за Брекзит няма да доведе единствено до „вечно продължаване на безизходицата“, в което понастоящем се намира въпросът за Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Аз съм „за“ удължаване на срока за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции- иначе ще стане голям хаос

Премиерът Бойко Борисов: Аз съм „за“ удължаване на срока за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции- иначе ще стане голям хаос

10 Април 2019 | 19:33 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Аз съм „за“ да се удължи срокът за Брекзит, но трябва да имаме всички гаранции, иначе ще стане голям хаос. Това каза премиерът Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди извънредното заседание на Европейския съвет за Брекзит, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „След като явно и британците, и ние не сме готови за Брекзит, най-добре е да се даде най-дълъг срок от година, година и половина и тогава да се работи“, заяви той. „В петък ще настане шок и ужас, ако срокът за Брекзит не се удължи. И виновни ще сме ние“, коментира премиерът. „Британците всеки път идват с ново удължаване. Който каже- „дотук беше“ поема целия риск, че това се е случило заради него“, посочи той. В отговор на въпрос какво значение за България би имало удължаването с година, година и половина на срока за Брекзит, Борисов уточни: „При всички случаи е по-добре отколкото в петък да затворят границата, има два дни“. Попитан къде се намира България при положение, че неофициално има два лагера в Европа- за дълга отсрочка и за не чак толкова дълга отсрочка, министър-председателят коментира: „Къде сме ние. Нито една от двете страни не иска твърд Брекзит или излизане без договор“. „Съдейки от българската действителност, си задавам въпрос- това означава ли, че Великобритания трябва да проведе избори. След 26 май избраните вече ще са евродепутати“, посочи Бойко Борисов. „Има ли правни възможности и какво би станало, ако след това английските граждани, избрани за евродепутати, кажат, че искат да си останат евродепутати. Има ли сила да им каже- „напуснете““, попита той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: Френският президент заяви, че няма решение за дълга отсрочка на Брекзит

AFP: Френският президент заяви, че няма решение за дълга отсрочка на Брекзит

10 Април 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Френският президент Еманюел Макрон предупреди в сряда, пристигайки на преговорите за кризата около Брекзит в Брюксел, че лидерите на ЕС все още не са съгласни за това колко дълго да се отложи напускането на Великобритания, предава AFP.
"За мен нищо не е решено, нищо, и по-специално, тъй като чувам слухове, не е решено за продължително отлагане", каза той, преди срещата на лидерите от ЕС, които трябва да обсъдят искането на премиера Тереза Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Тереза Мей заяви, че иска Великобритания да напусне ЕС колкото може по-бързо

AFP: Тереза Мей заяви, че иска Великобритания да напусне ЕС колкото може по-бързо

10 Април 2019 | 18:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Премиерът Тереза Мей заяви в сряда, че иска Великобритания да напусне Европейския съюз "възможно най-скоро", след като пристигна на срещата в Брюксел, за да помоли лидерите на останалите 27 страни да отложат Брекзит, предава AFP.
"Поисках удължаване до 30 юни, но важното е, че всяко удължаване ни дава възможност да напуснем в момента, в който ратифицираме споразумението за оттегляне, така ние можем да напуснем и на 22 май и да започнем да изграждаме нашето по-светло бъдеще," каза тя.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Одобрена е българската позиция за заседанието на Европейския съвет (чл. 50)

Одобрена е българската позиция за заседанието на Европейския съвет (чл. 50)

10 Април 2019 | 17:11 | Агенция "Фокус"
София. Правителството одобри позицията на България за участие в заседанието на Европейския съвет (чл. 50), което ще се проведе на 10 април 2019 г. в Брюксел. Това съобщиха от правителствената информационна служба. На заседанието лидерите на държавите членки ще обсъдят актуалното състояние на преговорите с Великобритания.
България би се присъединила към консенсус за отлагане на датата на оттегляне на Обединеното кралство от ЕС, с ясната цел за постигане на „подреден“ Брекзит. Искането за отлагане следва да бъде ясно аргументирано от британската страна.
Нашата страна отстоява координирания подход на държавите-членки във всички възможни сценарии на преговорите, като смята, че Споразумението за урегулирано оттегляне и предвиденият в него преходен период са най-добрият вариант, който ще даде достатъчно време за адаптиране на гражданите и бизнеса за условията след оттеглянето на Обединеното кралство.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Българските институции вече работят по Плана за Брекзит без сделка

Българските институции вече работят по Плана за Брекзит без сделка

10 Април 2019 | 16:29 | Агенция "Фокус"
София. Министерският съвет прие доклад за изпълнението на Плана за действие на Република България при оттегляне на Обединеното кралство от ЕС без споразумение. Подготовката за Брекзит без споразумение протича на две нива: ЕС и национални институции. Това съобщиха от правителствената информационна служба.
На ниво ЕС са направени 19 законодателни предложения, обхващащи най-неотложните мерки за справяне с непосредствените последици от Брекзит без споразумение. Те ще позволят запазване на безвизовото пътуване от и за Обединеното кралство, координацията в системите за социална сигурност, гарантиране на транспортните връзки, както и бюджета на ЕС.
На национално ниво компетентните ведомства отбелязват значителен напредък по изпълнението на Плана за действие за Брекзит без сделка. Предприети са законодателни промени в Закона за чужденците в Република България, проведени са обучителни дейности за администрацията, изпратени са информационни съобщения до лицата, търгуващи с Обединеното кралство.
Българските институции вече имат обособени рубрики на сайтовете си, посветени на Брекзит, които да информират заинтересованите лица за промените в съответния сектор.
МВнР има рубрика - https://www.mfa.bg/bg/custoninews/main/20428, в която се публикува информация за български граждани и фирми. На сайта има и рубрика на английски език за британските граждани, живеещи у нас https://www.mfa.bg/en/customnews/main/20588. Редица други институции публикуват полезна информация от своята компетентност.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ангела Меркел заяви, че  е склонна да предостави „повече време“ на Великобритания, за да може да напусне ЕС със споразумение

AFP: Ангела Меркел заяви, че е склонна да предостави „повече време“ на Великобритания, за да може да напусне ЕС със споразумение

10 Април 2019 | 14:39 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел заяви в сряда, че е готова да даде на Великобритания „повече време“ отколкото иска Лондон (до 30 юни), за да "уреди излизането си от ЕС",цитира думите й AFP.
Меркел каза пред германския парламент преди специална среща на върха на ЕС в Брюксел, посветена на Брекзит, че лидерите може да се съгласят на забавяне "по-дълго, отколкото поиска британският премиер (Тереза Мей)“.
"Аз съм на мнение, германското правителство е на мнение, че трябва да дадем на двете страни разумно време", за да постигнат споразумение за организиран Брекзит, каза тя пред депутатите в Бундестага.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Илия Лазаров, СДС: Брекзит ще бъде катализатор на по-голяма интеграция в Европа

Илия Лазаров, СДС: Брекзит ще бъде катализатор на по-голяма интеграция в Европа

10 Април 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
София. Брекзит ще бъде катализатор на по-голяма интеграция в Европа, що се отнася до отбранителни способности и защитата на суверенитета на Европа. Това каза в предаването „Вече 30 години-времето е наше“ на Радио „Фокус“ главният секретар на СДС и кандидат за евродепутат от Съюза в съвместната листа с ГЕРБ Илия Лазаров. „Великобритания е твърде специфична като държава. И конструкцията на Европа с Великобритания е доста сложна, но напускането й на Общността няма да повлече след себе си още негативни последици“, обясни той. Лазаров коментира, че предстои важният дебат накъде върви Европа. „Има две основни тенденции. Европа на отечествата или федерализация на Европа. Нито едното, нито другото няма да надделее. Но аз лично смятам, че трябва да се вземат най-добрите страни от Европа на отечествата. Всяка една държава трябва да си запази своята специфика и своята тежест. Като нация, като държавност, като култура, като език. И също така трябва да запази и своята икономическа специфика. Един е икономическият живот във Франция и в Германия, съвсем различен е в Източна Европа или пък на Балканите. Но пък има други неща, в които федерализмът може да надделее. Това е сферата на отбраната. Единната отбрана, единната защита на границите на Европа, единната разузнавателна и контраразузнавателна общност - това са важни моменти в развитието на ЕС“, допълни той. Илия Лазаров каза още, че голяма част от родните политически формации не са подготвени за европейската темата, като предпочитат да останат в комфорта на вътрешнополитическите теми и скандали.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Европейските лидери се събират за да решат за нова отсрочка за Брекзит

AFP: Европейските лидери се събират за да решат за нова отсрочка за Брекзит

10 Април 2019 | 12:10 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери се събраха в Брюксел в сряда, за да решат колко дълго да се отложи Брекзит по искане на британския премиер Тереза Мей - и при какви условия, предава AFP.
Без отлагане, Великобритания трябва да напусне Европейския съюз в полунощ в петък без сделка, което може да предизвика икономически хаос.
Британският премиер иска отлагане до 30 юни, за да може оттеглянето да стане след одобрено двустранно споразумение - но се очаква европейските лидери да й предложат по-дълго отлагане до една година.
"Има моменти, в които трябва да се даде време", заяви президентът на Съвета на ЕС Доналд Туск, изпращайки поканите до европейските лидери.
Домакинът на срещата на върха Туск заяви, че доказателствата от последните месеци дадоха на европейските лидери "малка причина да вярват", че британските законодатели ще ратифицират договора за напускане на ЕС, за да отложат Брекзит до 30 юни.
"В действителност предоставянето на такова удължаване би увеличило риска от непрекъсната серия от кратки удължавания и извънредни срещи на високо равнище, създавайки нови дати за напускане," каза той, отразявайки загрижеността в столиците на ЕС.
"Една възможност би била гъвкаво удължаване, което ще продължи само колкото е необходимо и не по-дълго от една година", каза той.
Според проекто-копие на заключенията от срещата на върха, които лидерите на ЕС трябва да получат и да обсъдят по-късно през деня, те ще се съгласят на удължаване, за да позволят на Мей да ратифицира споразумението за оттегляне, коментира агенцията.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

Евродепутатът Момчил Неков: Брекзит със споразумение ще защити правата на българските граждани в Англия

Евродепутатът Момчил Неков: Брекзит със споразумение ще защити правата на българските граждани в Англия

10 Април 2019 | 10:09 | Агенция "Фокус"
София. Вариантите за излизането на Великобритания от ЕС са няколко. До 12 април може да има твърд Брекзит. След тази дата има два варианта- единият е със споразумение, той е добър за България, защото правата на българските граждани ще са защитени, както на останалите граждани от ЕС. Вторият е твърдият. При него всяка страна от ЕС трябва да води самостоятелни преговори с Обединеното кралство. Това каза евродепутатът от БСП/ПЕС Момчил Неков по БНТ, съобщиха от пресцентъра на партията.
По думите му е важно да се вземе разумно решение за договорено излизане на Великобритания от ЕС, защото в противен случай може да се стигне до ефект на руско ембарго. „За бизнеса от тази страна на Ламанша, ако има мито за стоките, какво ще последва?”, попита Неков.
По темата за опазване на границите на Европейския съюз от мигранти, Неков обясни, че от групата на социалистите са на мнение, че новите политики трябва да се финансират с нови средства. „Искаме увеличаване на парите за ФРОНТЕКС, за да може да бъдат охранявани добре външните граници и за да се работи там, където има напрежение и идва миграцията към ЕС. Това са и Африка, и Близкият изток. Затова са нужни допълнителни собствени средства на ЕС. Затова предлагаме дигитален данък на мултинационалните компании, които печелят от европейските потребители”, каза той.
„Продуктовата дискриминация е към хората от Източна Европа. След гласуване на директива на 16 април ще покажем отпор на евроскептичните нагласи. При двойните стандарти на храните говорим за наднационален проблем”, увери Неков.
По отношение на влизането на България в Шенген, Неков се противопостави на мнението, изказано от премиера Борисов, че било успех за България да влезем само по въздух. „Не, успех за нас е да влезем напълно – по въздух, вода и по суша”, категоричен бе евродепутатът-социалист.
По отношение на пакета „Мобилност”, Неков заяви, че е трябвало българското правителство да бъде по-активно.
„Ние социалистите искаме да направим ЕС не само политически и икономически, но да вървим и към социален съюз. Надявам се всички да работим за европейски социален стълб – младежка гаранция, детска гаранция, достъп до образование и здравеопазване. Трябва да намалим разликата между бедни и богати”, каза още Момчил Неков.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Local (Франция): Франция не е против отлагане на Брекзит, но една година е много

The Local (Франция): Франция не е против отлагане на Брекзит, но една година е много

10 Април 2019 | 09:18 | Агенция "Фокус"
Париж. Франция не се противопоставя на удължаването на крайния срок за Брекзит, но ще настоява за поставяне на строги условия, добавяйки, че една година е твърде много, заяви вчера помощник на френския президент Еманюел Макрон, цитиран от френската редакция на европейското електронно издание The Local.
"Никога не сме били противници на идеята за намиране на алтернативно решение на напускане на Великобритания без споразумение, но в определени граници, а не на всяка цена", каза помощникът, при условие на анонимност.
По-рано Макрон се опита да увеличи натиска върху британския премиер Тереза Мей, като каза, че евентуално удължаване на срещата на европейските лидери в сряда след текущата дата на излизане на 12 април не е "автоматично".
Коментарите засилиха спекулациите, че Макрон може да заеме твърда позиция на срещата в Брюксел, което ще доведе до излизането на Великобритания от блока без сделка.
Такъв сценарий на излизане е "все още е възможен", каза помощникът, но според него не е "предпочитаният вариант на Франция".
Условията за удължаване ще бъдат по отношение на дължината - съветникът каза, че една година "изглежда твърде дълга" - и след договорености за ограничаване на влиянието на Великобритания в рамките на ЕС по време на периода на удължаване.
Това би ограничило властта на британския комисар в Европейската комисия, изпълнителния орган на ЕС и ролята на британския премиер на срещите на лидерите на ЕС, каза помощникът.
"Трябва да има ясни ангажименти и след това механизъм за тяхното наблюдение", каза помощникът.
"Ще има преходен период за Обединеното кралство като член-посредник, който присъства и прилага правилата, но не участва в вземането на решения", каза помощникът.
Ролята на британските членове на Европейския парламент, за които изборите са насрочени на 26 май, ще бъде по-сложна, тъй като по силата на договорите на ЕС те не биха могли да бъдат ограничени от гласуване, добави помощникът.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: ЕС планира огромно забавяне, лидерите заповядват на Мей да премисли за излизане

Daily Express: ЕС планира огромно забавяне, лидерите заповядват на Мей да премисли за излизане

10 Април 2019 | 04:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. На срещата на върха в Брюксел днес, министър-председателят очаква да му съобщят, че е необходимо „продължително“ отлагане на датата на отпътуване на страната поради отказа на Парламента да подкрепи предложеното си споразумение за излизане. Тя също така е изправена пред искане за подписване на редица условия, включително изключване на всеки опит за възобновяване на преговорите по споразумението за оттегляне, които многократно са отхвърляни от депутатите. Депутатите Тори са разярени от очакваното „продължително” забавяне. Джейкъб Рийс-Мог каза: „Това показва, че ЕС не се интересува от демокрацията и очаква избирателите да бъдат притиснати в покорство.“пише британският в. Daily Express.
Доналд Туск е използвал писмо до лидерите на ЕС в навечерието на срещата на върха, за да предложи „преосмисляне“ на Брекзит.
„В случай на продължаваща безизходица, такова по-дълго удължаване ще позволи на Великобритания да преосмисли стратегията си за Брекзит“, каза той.
Той предупреди, че искането на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекцит до 30 юни най-късно е нереалистично.
„Досегашният ни опит, както и дълбоките разделения в Камарата на общините, ни дават малка причина да вярваме, че процесът на ратификация може да приключи до края на юни“, пише Доналд Туск.
Председателят на Съвета на ЕС заяви, че поредица от кратки удължавания и повече извънредни срещи на високо равнище биха създали твърде голяма несигурност и биха могли да доведат до Брекзит без сделка.
Вместо това той призова за „алтернативно, по-дълго удължаване“ и каза, че Тереза Мей ще трябва да се съгласи, че Великобритания няма да наруши работата на ЕС по време на удължаването или ще се опита да възобнови преговорите с надеждата да промени споразумението за оттегляне.
„Една възможност би била гъвкаво удължаване, което ще продължи само толкова дълго, колкото е необходимо и не повече от една година, тъй като след тази дата ще трябва да вземем единодушно решение по някои ключови европейски проекти.“
Доналд Туск също използва писмото си, за да призове лидерите на ЕС да не се радват на затрудненията на Обединеното кралство.
„Трябва да се отнасяме към Обединеното кралство с най-голямо уважение, тъй като искаме да останем приятели и близки партньори и, тъй като все още ще трябва да постигнем съгласие за бъдещите ни отношения“.
„На нито една от страните не трябва да се позволява да се чувства унизена на всеки етап от този труден процес“.
Молбата на премиера Мей за по-кратко забавяне беше отхвърлена от френския президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.
В Париж президентът Макрон каза, че Великобритания трябва да остане в ЕС поне до Коледа.
Преди дипломатическото пътуване на Тереза Мей, Андреа Лийдсъм призова лидерите на ЕС да позволят предоговаряне на споразумението за излизане, за да се осигури „надлежен Брекзит“.
„Би било фантастично, ако Ангела Меркел се опита да подкрепи надлежно британско излизане, като се съгласи да предоговорим споразумението за оттегляне.
Второто забавяне на Брекзит може да продължи до 30 март 2020 г., заяви официален представител на блока, докато 27 национални пратеници се подготвят за срещата на лидерите в сряда, която трябва да вземе решение по въпроса.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: ДЮП определи преговорите на Mей с европейските лидери като „унизителни и смущаващи“

Independent: ДЮП определи преговорите на Mей с европейските лидери като „унизителни и смущаващи“

10 Април 2019 | 03:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Демократичната юнионистка партия (ДЮП) обяви предложението на Тереза Мей за удължаване на Брекзит като унизително и неудобно, съобщава британският в. Independent.
Лидерът на партията Арлин Фостър и Найджъл Додс обвиниха Мей в „просия“ за помощ да се пробие безизходицата.
„Преговорите между премиера и лидерите на Франция и Германия са унизителни и неудобни за Обединеното кралство“, заяви г-н Додс. „Проблемите, които министър-председателят се опитва да реши, не бяха създадени от решението за напускане на Европейския съюз, а неефективните преговори на министър-председателя за изпълнение на това решение“.
„Близо три години след референдума Обединеното кралство днес ефективно провежда просия от европейските лидери“.
По-рано Арлин Фостър постави под въпрос лидерските качества на Тереза Мей.
„Тя трябваше да бъде силна, трябваше да покаже лидерство, и съжалявам да кажа, че това не е било очевидно през последните няколко месеца“, каза тя за Би Би Си.
„Смятам, че е много болезнено да гледам какво се случва в настоящия момент, но е доста унизително, че трябва да отидем и да просим, за да можем да си тръгнем", добави Фостър.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС отхвърли предложението на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекзит

The Guardian: ЕС отхвърли предложението на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекзит

10 Април 2019 | 03:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Искането на Тереза Мей за кратко забавяне на Брекзит беше отхвърлено, което постави ЕС на пътя да удължи членството на Великобритания до 2020 г, пише британският в. The Guardian.
Въпреки отчаяният спринт на премиера до Париж и Берлин, за да убеди лидерите в плана й да прекъсне безизходното положение, председателят на Европейския съвет Доналд Туск показа липсата на вяра у политиците от ЕС в нейните междупартийни преговори.
На фона на нарастващата подкрепа сред ЕС-27 за продължително отлагане на Брекзит, Туск отхвърли молбата на Мей за по-кратко забавяне до 30 юни в писмо до лидерите, с което ги кани на срещата в сряда, когато ще обсъдят новата дата за напускане.
Дипломат от ЕС заяви във вторник, след среща на посланиците, че двете крайни дати, които се изясняват в столиците на ЕС, са края на декември или края на март 2020 г.
Източник от кабинета изрази съмнения дали Мей може да оцелее, след като председателства толкова дълго закъснение на Брекзит, след като преди това заяви, че „като премиер“ не може да приеме по-дълго забавяне от 30 юни.
Мей е изправена пред ожесточена реакция в рамките на нейната партия относно вероятността за дълго забавяне на Брекзит и участие в изборите за ЕС, особено ако това води до някаква сделка с лейбъристите, включваща митнически съюз.
Туск заяви, че „досегашният опит на ЕС, както и дълбоките разделения в Камарата на общините, ни дават малка причина да вярваме, че процесът на ратификация може да приключи до края на юни“.
Франция смята, че удължаване с година с възможността да напусне по-рано, както беше предложено от Туск по-рано този месец, ще бъде „твърде дълго“, но Тереза Мей смекчи позицията си.
Словения, Австрия и Испания изразиха загриженост относно продължителното удължаване по време на срещата във вторник, позовавайки се на рисковете за ЕС от лошо държане на Великобритания по време на допълнителния период на членство.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „САЩ трябва да се подготвят за твърд Брекзит“

AFP: „САЩ трябва да се подготвят за твърд Брекзит“

9 Април 2019 | 22:00 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Съединените щати трябва да се подготвят за съвсем реалната възможност Великобритания да напусне Европейския съюз без споразумение, съобщи министърът на финансите Стивън Мнучин, предава AFP.
„Мисля, че в този момент трябва да бъдем подготвени за твърд Брекзит като много реалистичен резултат“, заяви Мнучин по време на показания пред комисията по финансови услуги.
Той добави, че министерството на финансите на САЩ се е координирало с Федералния резерв, Федералната корпорация по депозитно застраховане и други агенции, за да бъдат готови за такъв сценарий, докато Лондон и Брюксел се борят да избегнат хаотичен Брекзит без сделка.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск предлага дълго забавяне на Брекзит, но не повече от година

AFP: Доналд Туск предлага дълго забавяне на Брекзит, но не повече от година

9 Април 2019 | 20:45 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск призова лидерите на блока да разрешат на Великобритания да отложи Брекзит за срок до една година, тъй като Лондон и Брюксел се борят да избегнат хаотично напускане без сделка, предава AFP.
Премиерът Тереза Мей поиска Брекзит да бъде отложен за 30 юни, но Туск заяви, че фактите от последните месеци са дали „малка причина да се вярва“, че разделените британски депутати ще ратифицират споразумението за развод дотогава.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германският канцлер вижда удължаване на Брекзит до началото на 2020 година

AFP: Германският канцлер вижда удължаване на Брекзит до началото на 2020 година

9 Април 2019 | 19:16 | Агенция "Фокус"
Берлин/Париж. Германският канцлер Ангела Меркел разглежда удължаването на крайния срок за Брекзит за "няколко месеца до началото на 2020 г.", заяви източник от нейната партия, цитиран от AFP.
Меркел каза пред депутатите от консервативния блок на ХДС и ХСС след разговорите с британския премиер Тереза Мей в Берлин, че такава възможност ще бъде обсъдена на срещата на върха на ЕС за Брекзит в сряда, според източника.
Канцеларията на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск е представила идеята за "гъвкаво" удължаване до една година, с възможност за Лондон да напусне по-рано, ако намери начин да го направи, но все още няма съгласие по този въпрос.
Преди преговорите между Мей и френския президент Еманюел Макрон по-късно във вторник, Париж сигнализира, че е отворен за разширяване, но с известни ограничения.
"Никога не сме били против идеята за намиране на алтернативно решение на Брекзит без сделка в определени граници, а не на всяка цена", заяви високопоставен служител от екипа на Макрон, говорейки при условие за анонимност.
Запитан за срока на подобно удължаване, помощникът каза, че една година "изглежда твърде много".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британската лира се повишава на фона на разговорите за отлагане на Брекзит

AFP: Британската лира се повишава на фона на разговорите за отлагане на Брекзит

9 Април 2019 | 14:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската лира нарасна във вторник, когато премиерът Тереза Мей стартира нов дипломатически натиск да предотврати Брекзит без сделка в края на тази седмица и да осигури ново удължаване, предава AFP.
Стерлингът за кратко се покачи над 1.31 долара в късните сутрешни сделки с чуждестранна валута, докато еврото се понижи спрямо паунда.
Азиатските и европейските фондови пазари бяха най-оптимистични, в навечерието на жизненоважна среща на върха на Европейския съюз, на която лидерите на блока ще обсъдят молбата на Мей за отлагане на Брекзит до 30 юни.
По време на обиколка във вторник британският премиер ще се срещне с канцлера Ангела Меркел в Берлин и с президента Еманюел Макрон в Париж в последния си опит да предпази страната си от хаотичен Брекзит в петък.
"Паундът изглежда е склонен да види добри новини", заяви банковият анализатор Джейн Фоли.
"Фактът, че Мей има повече ключови преговори по график, е взет като индикация, че може да бъде договорено забавяне на Брекзит след 12 април," коментира Фоли.
Мей призова лидерите на ЕС в петък да отложат Брекзит до края на юни, за да й дадат време да постигне компромис с опозицията, което би позволило на британския парламент да приеме плана за развод в четвъртия опит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Всяка отсрочка за Брекзит зависи от Тереза Мей

Мишел Барние: Всяка отсрочка за Брекзит зависи от Тереза Мей

9 Април 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел Мишел Барние заяви във вторник, че всяко отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз зависи от това какъв план ще представи премиера на Обединеното кралство Тереза Мей на извънредната среща на върха на Съюза в сряда, предава AFP.
„Срокът на отлагането е свързан с предложението и това какво ще представлява то. Всичко зависи от това какво Мей ще каже на европейските лидери утре“, каза Барние.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: ЕС е готов за удължаване на срока за Брекзит, но премиерът Мей се нуждае от ясен план

Reuters: ЕС е готов за удължаване на срока за Брекзит, но премиерът Мей се нуждае от ясен план

9 Април 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Люксембург. Министрите от ЕС заявиха във вторник, че блока е готов да даде на Великобритания второ удължаване на срока й за излизане от ЕС, но британския премиер Тереза Мей трябва да представи ясен план как смята да прокара сделката на излизането на Великобритания от ЕС, предава Reuters.
Министрите от ЕС се срещат в Люксембург ден преди лидерите на 27-те страни членки на ЕС да решат в следобедните си преговори дали да позволят на Великобритания поредното удължаване на срока, за да пробва да разреши проблемите около Брекзит в Лондон.
Без това удължаване, Великобритания трябва да излезе от ЕС на 22:00 вечерта в петък без сделка.
Германските, нидерландските, ирландските и люксембургските министри изясниха в коментарите си при пристигането им на срещата, че трябва да се избягва решението „Брекзит без сделка“.
"Всички тази седмица са готови да разгледат възможността за допълнителни срокове, но те със сигурност искат да видят план, приложен към това удължаване на срока", заяви пред репортери външният министър ма Ирландия Саймън Коуни.
Нидерландският му колега Стеф Блок повтори: "В интерес е на холандците е да се избегнат усложнения при излизането на Великобритания от ЕС и ако е необходимо повече време да се избегне „Брекзит без сделка“, трябва да осигурим това време“.
„Наистина се надявам, че Обединеното кралство ще намери решение да избегне „Брекзит без сделка“. Надяваме се на конкретен план от страна на Обединеното кралство за това как да избегнем евентуални усложнения.
Жан Аселборн от Люксембург заяви, че ЕС ще направи "всичко, което може" да избегне сценария „Брекзит без сделка“.
Но германският министър Майкъл Рот даде ясно да се разбере, че Мей трябва да състави ясен план да убеди лидерите на ЕС в сряда да отложат Брекзит след настоящата крайна дата за излизането на Великобритания от ЕС на 12 април.
"За съжаление трябва да отбележа, че определените условия ... не са изпълнени", каза той.
„Разбира се, ние мислим за подходящо удължаване на срока, а също и за по-дълъг срок. Те обаче ще дойдат с много стриктни условия“, каза Рот, визирайки британското участие в изборите за майски парламент на ЕС като едно от тези условия.
Георгиос Сиамба от Румъния, която понастоящем е ротационен председател на ЕС, заяви, че Съюза приветства готовността на Великобритания да организира изборите за Европейски парламент през май, но заяви, че това не е достатъчно.
"За нас е важно да разберем защо Великобритания иска да остане (по-дълго), трябва да останете с оглед на нещо", каза той.
"Ние бяхме в същото положение само преди няколко седмици, не можем да си позволим да обсъждаме един и същи въпрос на всеки две седмици без план", каза той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей отива в Берлин и Париж, за да моли за нова отсрочка на Брекзит

Reuters: Тереза Мей отива в Берлин и Париж, за да моли за нова отсрочка на Брекзит

9 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с Меркел и Макрон, за да моли за нова отсрочка на Брекзит
Лондон. Британският премиер Тереза Мей ще се срещне с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон във вторник, за да ги моли за нова отсрочка на Брекзит, докато тя води кризисни преговори за излизане от задънената улица около излизането на Обединеното кралство от Европейския съюз с опозиционната Лейбъристка партия, пише Reuters.
„Премиерът все още не се е отместила от своите червени линии и не можем да постигнем компромис“, заяви лидерът на Работническата партия Джереми Корбин преди продължаването на преговорите във вторник.
В същото време Мей отива в Париж и Берлин преди извънредната среща на върха на ЕС в Брюксел в сряда, а британските депутати ще проведат 90-минутен дебат за нейното предложение излизането на Великобритания да бъде отсрочено до 30 юни от 12 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тhe Guardian: Тереза Мей е принудена да отложи Брекзит след историческа победа за депутатите

Тhe Guardian: Тереза Мей е принудена да отложи Брекзит след историческа победа за депутатите

9 Април 2019 | 02:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите са приели историческо законодателство, за да забавят член 50, принуждавайки правителството да определи своя график за продължителността на забавянето на Брекзит, пише британският в. The Guardian.
При извънредни обстоятелства законопроектът, изготвен от лейбъристите Ивет Купър и консерватора Оливър Летуин, премина през последните си етапи в Камарата на лордовете и беше одобрен от Общините.
Бързото приемане на законопроекта стана възможно благодарение на успеха на безпрецедентното изменение, което позволи на депутатите да се възползват от контрола над работата на парламента в определени дни, което означава, че правителството не може да блокира неговия напредък.
Законът за оттегляне от ЕС (№ 5) получи кралско съгласие, принуждавайки премиера да удължи действието на член 50 и да обясни продължителността на удължаването на срока в парламента във вторник.
Андреа Лийдсъм, заяви, че правителството няма да блокира напредъка на законопроекта, след като е бил приет от лордовете, но тя го нарече „огромна кучешка вечеря“ и критикува колко малко време за дебат имаше законопроектът.
Мей вече е обещала да поиска удължаване до 30 юни, но правителството се противопостави на законодателството, като се страхува, че прецедентът, който той ще установи депутати от задните банки да бъдат в състояние да приемат законопроекти.
Съгласно условията на новия закон, правителството трябва да представи предложение за съгласие за продължителността на удължаването, което премиерът ще търси от ЕС.
Мей ще се срещне с лидерите на ЕС на спешна среща на високо равнище в Брюксел в сряда вечерта, за да направи искането, което може да бъде отхвърлено в полза на по-дълго и по-гъвкаво удължаване, което ще изисква от Великобритания да участва в изборите за Европейски парламент.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: И Еманюел Макрон ще разговаря с премира на Обединеното кралство за Брекзит

AFP: И Еманюел Макрон ще разговаря с премира на Обединеното кралство за Брекзит

8 Април 2019 | 13:30 | Агенция "Фокус"
Париж. Държавният глава на Франция Еманюел Макрон ще се срещне с министър-председателя министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей за разговори за Брекзит, предава AFP, като пояснява, че срещата ще се състои във вторник, 9 април – същия ден, в който лидера на кабинета в Лондон ще бъде приета от германския канцлер Ангела Меркел в Берлин.
Лидерите на Франция и Великобритания ще се срещнат в 18:00 часа местно време (19:00 часа българско време).
Агенцията подчертава, че пътуването на Мей до Париж и Берлин са в навечерието на решаваща среща на върха на ЕС, на която британският премиер се надява да убеди Брюксел да се съгласи на ново удължаване на Брекзит до 30 юни.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Германският канцлер приема Тереза Мей за разговори за Брекзит

AFP: Германският канцлер приема Тереза Мей за разговори за Брекзит

8 Април 2019 | 13:07 | Агенция "Фокус"
Берлин. Канцлерът на ФРГ Ангела Меркел ще приеме министър-председателя на Обединеното кралство Тереза Мей за разговори за Брекзит, предава AFP, като пояснява, че срещата ще се състои във вторник, 9 април.
Агенцията подчертава, че пътуването на Мей до Берлин е в навечерието на решаваща среща на върха на ЕС, на която британският премиер се надява да убеди Брюксел да й даде ново удължаване на Брекзит до 30 юни.
„Канцлерът и британският премиер ще разменят мнения за излизането на Великобритания от ЕС", заяви говорителят на Меркел Щефен Зейберт.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Нова решаваща седмица за Брекзит: Ще напусне ли Обединеното кралство ЕС в петък?

Die Presse: Нова решаваща седмица за Брекзит: Ще напусне ли Обединеното кралство ЕС в петък?

8 Април 2019 | 10:14 | Агенция "Фокус"
Лондон/Брюксел. В рамките на деня министър-председателят на Обединеното кралство Тереза Мей ще проведе нови преговори с опозиционната Лейбъристката партия, а в сряда се очаква да присъства на специалната среща на върха на Европейския съюз в Брюксел. По всичко личи, че за пореден път започва решителна седмица в привидно безкрайните спорове за Брекзит, коментират в редакцията на водещия австрийски ежедневник Die Presse, като подчертават, че Брюксел очаква с нетърпение дали преговорите между Мей и опозицията относно излизането от задънената улица ще донесат първи резултати.
Ще стане ясно също дали и колко дълго още ще бъде отложено излизането на британците от Европейския съюз. Към настоящия момент се очаква британците да напуснат ЕС този петък. Въпреки това, мнозинството от британските депутати в долната камара искат да предотвратят хаотичен Брекзит с тежки последици, особено за икономиката.
В Брюксел Мей вероятно ще представи официално ново искане за отлагане на Брекзит до 30 юни, с което страните-членки следва да се съгласят. От друга страна, председателят на Съвета на ЕС Доналд Туск предложи забавяне с до 12 месеца, с възможност Великобритания да напусне ЕС по-рано, ако бъде постигнато споразумение за Брекзит.
Но може да се окаже, че Мей трябва отново да преразгледа заявлението си. Камарата на лордовете разисква законопроект, за да даде на парламента правото да взема решения относно продължителността на отлагането на Брекзит. Ако законът влезе в сила навреме, долната камара може да гласува за продължителността на отлагането преди Мей да пътува до Брюксел.
Сделката за Брекзит, която Мей е договорила с ЕС за регулиране на отношенията между Великобритания и международната общност, след като британците напуснат организацията, бе отхвърлена три пъти в Лондон. Сега дискусиите между правителството и опозицията отново са на дневен ред. Мей иска съгласие с нея.
Въпреки това, мненията се различават и в двете големи британски партии. Те варират от желанието да се откажат възможно най-бързо от членство, дори без сделка, до втори референдум. Принципно лейбъристите подкрепят по-тесните връзки с ЕС след излизането от страната - лидерът на опозицията Джереми Корбин се стреми към митнически съюз с ЕС.
Много консерватори наблюдават разговорите с лейбъристите с подозрение. Перспективата за участие в новите избори за Европейски парламент в края на май, в случай на голямо закъснение на Брекзит, също среща критики. По този начин натискът срещу Мей продължава да нараства в собствените й редици. Министър-председателят обеща да подаде оставка, ако парламентът подпише споразумение за Брекзит. Лондон вече спекулира за възможните й наследници.
Манфред Вебер, водещ кандидат на ЕНП на европейските избори на 26 май, междувременно отхвърли изменение на пътната карта за Брекзит. „Не трябва да има удължаване на срока, без яснота каква е целта", заяви политикът от ХСС. Комисарят по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер предупреди, че заради хаоса около Брекзит Европа изостава в конкуренцията с Китай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Гюнтер Йотингер в интервю за Die Welt: От хаоса с Брекзит ЕС прави другите силни – и Китай е най-големият печеливш

Гюнтер Йотингер в интервю за Die Welt: От хаоса с Брекзит ЕС прави другите силни – и Китай е най-големият печеливш

8 Април 2019 | 09:52 | Агенция "Фокус"
Берлин. В интервю за германския национален ежедневник Die Welt европейският комисар по бюджета Гюнтер Йотингер предупреди, че Европа е парализирана от хаоса около Брекзит, а големият печеливш от ситуацията е Китай. Същевременно той обяви милиарди инвестиции, които да не позволят индустрията няма да бъде изоставена на конкуренцията от Пекин.
Коментирайки възможните сценарии около бъдещето на Брекзит, германският политик призна: „Не сме да говоря за това какво ще се случи в и с Обединеното кралство. Възможно е да се подаде молба за по-нататъшно удължаване на членството, за да се насочи излизането й от структурите на Общността в организиран ред. Не изключвам също по-нататъшно удължаване на Брекзит, както и в крайна сметка британците в крайна сметка да се откажат от излизането си. На 10 април имаме извънредна среща на върха на ЕС. Тя е и последният шанс преди европейските избори - с или без Великобритания. До 10 април британците най-накрая трябва да знаят какво искат - а не само това, което не искат“.
На въпрос каква е цената, която Европа плаща за хаоса с планираното излизане на Обединеното кралство от Общността, Йотингер заключи: „Европа е парализирана от него. Вече повече от две години се занимаваме с Брекзит. Това коства време и усилия, нерви и пари. Има толкова много неща за вършене, които са по-важни. Ние правим другите силни. Най-големият победител е Китай. Китайците непрекъснато следват стратегията си, запълвайки празнините по света, които Европа не може да запълни“.
Йотингер е убеден, че Европа все още има шансове. „За това трябва да инвестираме, от една страна, и от друга страна, най-накрая, да стартираме необходимите процеси. Ето защо ЕС ще се съсредоточи върху инвестирането“, обяви германският политик, като поясни, че става въпрос за вливане на средства конкретно в областта на изкуствения интелект с финансиране от различни програми като противодействие на китайската конкуренция.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Франция, Испания и Белгия „са готови за Брекзит без споразумение следващата седмица“

The Guardian: Франция, Испания и Белгия „са готови за Брекзит без споразумение следващата седмица“

6 Април 2019 | 02:37 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Франция спечели подкрепата на Испания и Белгия, след като сигнализира за готовността си за Брекзит без сделка на 12 април, ако няма нови важни британски предложения, пише британският в. The Guardian.
Френският посланик е осигурил подкрепата на испанските и белгийските колеги, твърдейки, че трябва да има само кратко удължаване на член 50, за да се избегне незабавна финансова криза, като казва: „Вероятно бихме могли да продължим за няколко седмици, за да се подготвим за пазарите“.
Шансовете за предложението на Тереза Мей за удължаване на срока до 30 юни изглеждаха слаби, тъй като позицията на Франция в беше отразена чрез официално изявление, с което отново потвърждава, че се противопоставя на всяко по-нататъшно забавяне на Брекзит без ясен британски план.
Мей писа на председателя на Европейския съвет Доналд Туск, за да поиска отлагане до 30 юни, докато тя се бори да спечели междупартийно споразумение за път напред.
Страните от ЕС са изключително скептични, че удължаването до 30 юни ще разреши всичко в Уестминстър. Туск настоява ЕС да предложи на срещата на върха следващата сряда това, което той описва като „гъвкавост”, при която Обединеното кралство ще получи годишно удължаване с възможност да излезе рано, ако споразумението бъде ратифицирано.
Ако ЕС позволи само двуседмично удължаване, тогава Великобритания ще има възможност да отмени член 50, като създаде възможност за пряко гласуване в парламента между напускане без сделка и отмяна на резултата от референдума.
Германският представител убеждава, че на всяка цена трябва да се избегне Брекзит без сделка, се казва в дипломатическата нота. „Има положителни елементи към писмото“, добави посланикът. „Вече дискусията на Консерваторите с лейбъристите дава достатъчно, за да оправдае удължаване. Но ние сме съгласни, че се нуждаем от повече точност, както предполагат французите“.
Но Париж лобира правителствата на ЕС да останат верни на комюникето от 21 март, където лидерите предложиха удължаване до 22 май, ако споразумението за оттегляне бъде одобрено.
По-дълъг срок би бил предоставен, ако британското правителство има ясна посока за пътя напред.
Франция, със съгласието на белгийските и испанските посланици, се съгласи, че настоящата позиция, идваща от Лондон, не отговаря на тези условия.
На срещата германският посланик заяви, че трябва да се положат всички усилия за избягване на Брекзит без сделка, предвид икономическите последици от двете страни на Ламанша. „Дръжте топката в двора на Лондон“ каза германският посланик. „Дълго или кратко удължаване, не искам да влизам в това. Нека видим“.
Представителят на Берлин каза, че се е надявал от междупартийните преговори с лейбъристите на Джереми Корбин, като признава, че всяко удължаване трябва да включва тежки условия, за да се попречи на Лондон да се намесва в дългосрочното планиране на ЕС, включително бюджета му.
Холандия, най-близкият съюзник на Великобритания в преговорите за Брекзит, все още не е заела ясна позиция. Но холандският премиер Марк Рюте заяви, че искането на Великобритания трябва да бъде изяснено преди или на срещата на върха.
„Писмото на Тереза Мей повдига много въпроси, които трябва да бъдат обсъдени“, каза Рюте. „Надяваме се за по-голяма яснота от Лондон преди следващата сряда“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Лейбъристката партия е „разочарована“ от приказките на правителството за Брекзит

AFP: Лейбъристката партия е „разочарована“ от приказките на правителството за Брекзит

5 Април 2019 | 19:52 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британската основна опозиционна Лейбъристка партия съобщи, че е била „разочарована“, след третия последователен ден на дискусии с правителството по въпроса за Брекзит, завършил без напредък, съобщава AFP.
„Разочаровани сме, че правителството не предлага реални промени или компромис“, съобщи говорителят на лейбъристите.
„Ние приканваме премиера да излезе с истински промени на нейната сделка в усилието й да открие алтернатива, която може да спечели подкрепа в парламента и да обедини страната“
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Марио Сентено(ръководител на еврогрупата) заяви, че страните от еврозоната са готови за всякакъв сценарии на Брекзит

ТАСС: Марио Сентено(ръководител на еврогрупата) заяви, че страните от еврозоната са готови за всякакъв сценарии на Брекзит

5 Април 2019 | 18:24 | Агенция "Фокус"
Букурещ. Държавите от еврозоната са готови за всякакви сценарии за излизането на Великобритания от ЕС, в това число и Брекзит без сделка, предава ТАСС. Това заяви в Букурещ председателят на еврогрупата Марио Сентено.
„Министрите на финансите от еврозоната не могат да игнорират развитието на събитията около Брекзит“, каза той. “Ние обобщихме нивото на нашата подготовка. Лидерите ще обсъждат Брекзит на заседание на Европейския съвет на десети Април. От наша страна ние сме се подготвили за всички възможни сценарии. Това включва разбира се и Брекзит без сделка.“
„Взехме необходимите спешни мерки, особено в подготовката на участниците на пазара“, отбеляза Сентено. „Държавите членки разработиха национални резервни планове в областта на финансовите услуги. Като цяло резервните планове на европейско и национално равнище обхващат всички системни действия“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
In memoriam. Красимир Узунов.
In memoriam. Красимир Узунов.

ВИДЕО
Неочаквана ваканция
Неочаквана ваканция
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.