НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 21:41


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Проф. Румен Гечев, БСП: Борисов лъже, че ще влезем в чакалнята на еврозоната през юли

Проф. Румен Гечев, БСП: Борисов лъже, че ще влезем в чакалнята на еврозоната през юли

12 Април 2019 | 10:49 | Агенция "Фокус"
София. Премиерът Бойко Борисов лъже, че България ще влезе в чакалнята на еврозоната през юли. Това заяви народният представител от "БСП за България" проф. Румен Гечев, съобщиха от пресцентъра на БСП - София. Той беше гост на Дискусионен клуб "Политика 21" към БСП - София, а темата, по която говори, беше "Новият икономически ред" в контекста са предстоящите европейски избори.
"Премиерът и управляващите лъжат, защото няма как стрес-теста, провеждан от Европейската централна банка и обхващаш шест от водещите ни банки, да бъде завършен в края на юни, а веднага през юли да бъдем приети в чакалнята на еврозоната", обясни проф. Румен Гечев. "Чисто технологично е невъзможно да се случи. Очевидно е, че управляващите правят тези техни изявления заради предстоящите евроизбори. От друга страна - дори и да влезем в чакалнята на еврозоната, минимумът за престой там е две години. А максимум няма. Което означава, че една държава може да стои в тази чакалня много години. А тук има един много важен принцип на Банковия съюз, който заслужава особено внимание. България към момента има около 24 милиарда евро валутен резерв в БНБ. Ако влезем в Паричния съюз, а това е задължително условие и за членство в Еврозоната, по-голямата част от този валутен резерв може да се използва в случай на криза в банковата система на някоя от страните-членки. Всъщност, към днешна дата, по данни на самата ЕЦБ, натрупаните резерви на Паричния съюз за реакция при евентуална нова криза са крайно недостатъчни. Като се имат предвид прогнозите, че опасността от нова криза през близките години е реална, можем да приемем, че ще се наложи ползването на тези валутни резерви. С други думи, трупането на валутни резерви у нас и то при политики на "затягане на коланите", може да се окаже полезно за други страни", добави той.
Проф. Румен Гечев посочи, че е възможно да има някои неприятни изненади, когато бъдат обявени резултатите от проверките на българската банкова система. "Но тази проверка е необходима и тя би могла да има редица позитивни ефекти, особено по отношение на доверието към водещите ни банки", коментира той. "Защото, уви, сагата около банка КТБ ни показа, че българските надзорни, регулаторни и контролни органи не са на висотата на европейските стандарти. Така че, текущата проверка на тези шест банки е стъпка в правилна посока, защото всички искаме да сме сигурни, че банковата система в България и вътрешният надзор, който прави новото ръководство на БНБ, отговарят на международните стандарти", каза още той.
Според професора по икономика и народен представител от "БСП за България", правителството трябва да бъде много внимателно при преговорите за влизане в чакалнята на еврозоната. "Правилно е България да проявява интерес към членство в еврозоната и да води преговори. Но не е правилно България, в лицето на правителството на ГЕРБ и неговите коалиционни партньори, да взима чисто политическо решение, без да има никакви разчети", коментира проф. Румен Гечев. "Много е притеснително една държава да влиза в Еврозоната, без да е наясно за това какви ще бъдат ефектите от него върху нейния износ, внос, върху инвестициите - външни и вътрешни, върху конкурентоспособността ѝ и покупателната способност на населението, при какъв обменен курс на лева към еврото и т.н.? Моето отношение е позитивно, но напълно споделям тревогата на много икономисти в България и извън нея, че на тези ключови въпроси още нямат отговори. Затова и не бих се подписал под писмо за влизане в чакалнята на еврозоната, без да съм видял всички разчети за ефектите върху България", посочи Гечев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: През юли ще получим покана за чакалнята на еврозоната

Премиерът Бойко Борисов: През юли ще получим покана за чакалнята на еврозоната

28 Март 2019 | 11:33 | Агенция "Фокус"
София. Юли месец ще получим покана за чакалнята на еврозоната. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на икономически форум, организиран от германо-българската индустриално-търговска камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. До 2009 г., когато ние поехме управлението на страната, вносът от Германия за България е 2 пъти по-голям. 2009 г. става обратното, износът, икономиката започва да бълва и да работи и става по-голям отколкото вносът от Германия и така е във всички сфери“, коментира Борисов. По думите му се отчита и изсветляване на икономиката, която пряко касае немските инвеститори. „Полагаме огромни усилия, и това, че имаме най-ниския външен дълг сред трите страни в Европа – това е една изключително добре поддържана финансова дисциплина. Няма мърдане от финансовата ни дисциплина. Сега разговарях с шефа на Европейската централна банка и каза, че няма проблеми за България. Проверките вървят, юли месец ще получим покана за чакалнята на еврозоната“, уточни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Въпросът е не кога ще влезем, а кога ще успеем да излезем от „чакалнята“ на еврозоната

Проф. Боян Дуранкев, икономист: Въпросът е не кога ще влезем, а кога ще успеем да излезем от „чакалнята“ на еврозоната

25 Февруари 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
София. Въпросът е не кога ще влезем, а кога ще успеем да излезем от „чакалнята“ на еврозоната. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ икономистът проф. Боян Дуранкев. По думите му юли 2021 година е най-оптимистичният срок за приемането ни в отбора на единната валута, но има много ясни и неясни критерии, които могат да спънат България по пътя й. „Това от 2018г., което беше прието като неразписно условие е изискването за едновременно включване в рамковия съюз. В момента продължава мониторинга на нашата банкова система, нямаме особени за сега притеснения. 2019г.-2020г. вероятно болшинството от българските банки ще прескочат и този критерии, подчертавам болшинството. Не е вярно, както беше казано от най-високо равнище, че в еврозоната и чакалнята няма банкрутиране на банки. Напротив, има го, но ние трябва да разрешим някои базисни проблеми с върховенството на закона и финансовия надзор, и най вече с това, по какъв начин банките печелят с такси или с инвестиции“, поясни той. Проф. Боян Дуранкев коментира още, че излизането ни от чакалнята на еврозоната ще зависи и от редица фактори на променящата се Европа. Всяко излизане от Общността, без значение, че Великобритания не е член на еврозоната, означава разкъсване на икономическите отношения, а това води до криза в централноевропейските страни, което ще удари и страните от Източна Европа. България трябва да има резервен вариант в случай на икономическа криза в европейската общност, каза още икономистът.
Виктория МЕСРОБОВИЧ-КУВЕНДЖИЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Красен Станчев, икономист: Главният проблем е, че при влизането в еврозоната правителственият дълг се увеличава средно 2 пъти

Красен Станчев, икономист: Главният проблем е, че при влизането в еврозоната правителственият дълг се увеличава средно 2 пъти

22 Февруари 2019 | 20:43 | Агенция "Фокус"
София. Главният проблем е, че при влизането в еврозоната правителствения дълг се увеличава средно 2 пъти. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ основателят на Института за пазарна икономика и преподавател в Софийския университет „Свети Климент Охридски“ Красен Станчев. Той обясни, че политическата нестабилност няма връзка с влизането в еврозоната, защото то е първи акт, докато стоенето там може да отнеме 8-9г., но е възможен и по-кратък период. Съществуват обаче пречки, които биха могли да ни спънат по пътя към еврозоната, обясни той. „Това са нестабилност в банковата система и големи правителствени проекти, които не могат да бъдат финансирани по бизнес начини. Такива проекти са АЕЦ „Белене“ и продължението на газопровода „Южен поток“ . Първо ще се усети по кредитния рейтинг. Тогава, когато няма повишаване по кредитния рейтинг, очевидно външните кредитори и инвеститори оценяват страната като рискова в този сегмент. Това вече беше заявено и присъства в коментарите на „Стандарт енд Пуърс" и на другите два големи кредитори", обясни той. Красен Станчев каза още, че в края на престоя в „чакалнята“ има инструмент за влияние в публичното управление. За жалост в последните години във философията на управляващите партии се промъква желанието да се харчат безразборни пари. Той е скептичен по отношение на управлението на публичните финанси у нас. "От нас се очаква икономическа, управленска и политическа дисциплина, както и отсъствие на не публично частно партньорство", каза още той.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

25 години Фондация „Конрад Аденауер“ в България (ОБЗОР)

25 години Фондация „Конрад Аденауер“ в България (ОБЗОР)

21 Февруари 2019 | 21:17 | Агенция "Фокус"
София. Фондация „Конрад Аденауер“ отбеляза 25 години в България. Сред гостите на събитието бяха министър-председателят Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, транспортният министър Росен Желязков, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-министри, народни представители, евродепутати и др.
Тростен Гайслер – ръководител на „Конрад Аденауер“, посочи, че основната задача на фондацията е да се бори за истинската демокрация. „Развитието на България след падането на комунизма е впечатляващо. Днес мнозина завиждат на България за ниския държавен дълг, страната е и уважаван член на ЕС, проведе едно успешно европредседателство и има право да се гордее с всичко това. България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен“, заяви Гайслер. Той обясни, че днес обаче в много държави национализмът набира сила, наблюдава се и нарастваща нетолерантност, намаляващо желание за международно сътрудничество, нарастване на популизма и др. „Ние решително се противопоставяме на всичко това и, за щастие, имаме много съюзници в България и ЕС“, коментира още Гайслер.
Посланикът на Германия Н. Пр. Херберт Салбер коментира, че България е намерила различни положителни импулси в работата си с Фондация „Конрад Аденауер“. „През 1987 г. за първи път дойдох в България и тогава все още социализмът властваше в тази част на света. Преди година и половина обаче, когато дойдох отново тук, се уверих какъв напредък е постигнала България. И смятам, че всички държави и чуждестранни политически формации отчитат това“, заяви Салбер. Д-р Герхард Валерс – заместник главен секретар и ръководител на отдела за европейско и международно сътрудничество на Фондация „Конрад Аденауер“, посочи, че присъствието на толкова уважавани гости на честването на 25-ата годишнина на фондацията в България показва колко е уважавана тя в страната.
От своя страна, министър-председателят Бойко Борисов коментира, че не е случайно, че най-тъмносините в Европа са дошли в България и благодарят за това, което сме направили. „Благодаря на фондацията за оценката за българското европредседателство – то не е на Борисов, на ГЕРБ, на правителството. То е на България. Цял свят призна, че може би е най-доброто европредседателство в последните години. И не само в чисто техническо отношение, а защото сложихме на масата една от най-трудните теми – Западните Балкани“, коментира Борисов. Премиерът посочи, че фондацията винаги се е грижила добронамерено за ГЕРБ. „В наше лице фондацията има партия, която спазва всички ценности, под които сме се подписали“, коментира Борисов и посочи, че си е изпълнил всички ангажименти, поети преди 10 години, и сега има подредена държава.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Тази година ще финишираме с над 120 млрд. лв. БВП - сигурен съм, че през юли 2019 г. ще влезем в чакалнята на еврозоната

Премиерът Бойко Борисов: Тази година ще финишираме с над 120 млрд. лв. БВП - сигурен съм, че през юли 2019 г. ще влезем в чакалнята на еврозоната

21 Февруари 2019 | 19:49 | Агенция "Фокус"
София. Тази година ще финишираме с над 120 млрд. лв. БВП. Тази година ще финишираме над 120 млрд. лв. БВП. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на честването на 25-годишния юбилей на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Борисов заяви, че се очаква тази година държавният дълг на България да стане 17,5%, което ще бъде най-ниският в Европа. „Ръстът на икономиката е най-стабилен. За първи път износът за Германия е много голям. И не аз, а представител на „Конрад Аденауер“ каза, че БВП на страната някога е бил 7,5 млрд. долара – какво можеш да направиш с такъв БВП? Тази година ще финишираме над 120 млрд. лв. БВП. Бюджетите ни са на излишък, ръстът на контрабандата е под 5%, безработицата е под 5% - само тези, които не искат да работят, не работят, огромен фискален резерв, „Златен резерв“, и съм сигурен, че през юли 2019 г. ще влезем в чакалнята на еврозоната. Което гарантира на инвеститорите, че икономиката е стабилна и няма да фалират банки. Така Европа имат пример как държава от Източна Европа може да бъде държава за пример“, каза още той. „Нула мигранти, перфектно работи споразумението с Турция. Какво „Конрад Аденауер“ би искала повече от партията, на която помага? Още нещо – да падне мониторинговия доклад в частта с борбата с организираната престъпност. И сега това беше отчетено. Сиреч, имате една държава на изток, която като дисциплина е коренно противоположна на Гърция, имате охрана на границите, по-добри от на Виктор Орбан, и не създаваща никакъв проблем, защото със съседите сме се разбрали. Така че през тези години, в които сте харчили парите на немските данъкоплатци – те са се върнали многократно“, посочи Борисов.
„Със събраните пари от контрабандата увеличихме учителските заплати, повишихме доходите. Демокрацията дава правото на смяна на управниците, но няма да позволим на БСП отново да фалират банки и ние да им ги оправяме. И от фондацията не са прави, че Държавна сигурност си е отишла. Напротив – сега са децата и внуците на ДС. Даже по-силно работят сега. Но ние сме демократи и приемаме тези неща с усмивка“, коментира Борисов и посочи, че си е изпълнил всички ангажименти, поети преди 10 години, и сега има подредена държава.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Не е случайно, че най-тъмносините в Европа дойдоха в България и ни благодарят за това, което сме направили

Премиерът Бойко Борисов: Не е случайно, че най-тъмносините в Европа дойдоха в България и ни благодарят за това, което сме направили

21 Февруари 2019 | 19:40 | Агенция "Фокус"
София. Не е случайно, че най-тъмносините в Европа дойдоха в България и ни благодарят за това, което сме направили. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на честването на 25-годишния юбилей на Фондация „Конрад Аденауер“ в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
„Благодаря на фондацията за оценката за българското европредседателство – то не е на Борисов, на ГЕРБ, на правителството. То е на България. Цял свят призна, че може би е най-доброто европредседателство в последните години. И не само в чисто техническо отношение, а защото сложихме на масата една от най-трудните теми – Западните Балкани“, коментира Борисов.
Премиерът посочи, че фондацията винаги се е грижила добронамерено за ГЕРБ. „Историята е тъжна, защото НДСВ се опитаха да блокират ГЕРБ като партия. Спомням, си че шефът на Европол ме заведе в Берлин и за първи път срещнах Ангела Меркел. Тя ме гледа и казва: „Учудвам се. На себе си се учудвам, защото ти си един кмет на един град в Европа, а аз съм канцлер на най-голямата държава в Европа. Ти дори не си шеф на партията си, но за България трябва полицай и затова ще те подкрепям“. Но аз казах, че „Конрад Аденауер“ не искат да ме срещнат и тя вика, че сега ще ме приемат. И се срещнах с Герхард – дал съм му отчет по всяка една тема. И стана така, че днес най-тъмносините в Европа да дойдат и да благодарят на България за това, което е направила“, коментира той. "В наше лице фондацията има партия, която спазва всички ценности, под които сме се подписали. Но по-голяма е опасността от военен конфликт и това те трябва да го отчитат и им го казах", заяви министър-председателят.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тростен Гайслер, Фондация „Конрад Аденауер“: България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен

Тростен Гайслер, Фондация „Конрад Аденауер“: България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен

21 Февруари 2019 | 19:20 | Агенция "Фокус"
София. България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен. Това каза Тростен Гайслер – ръководител на Фондация „Конрад Аденауер“, по време на честването на 25-годишния юбилей на фондацията в България, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „През 1994 г. от преодоляването на разделението на Европа е минало съвсем малко време и все още не е отминал споменът на хората за ограничаването на свободата на мнението, на информацията, на пътуването, следенето и тормозът от Държавна сигурност, ниският стандарт на живот. През 1994 г., когато отворихме нашия офис в България, страната беше постигнала много – хората бяха свободни и вече не се страхуваха да изказват своето мнение“, заяви Гайслер и посочи, че развитието на България е било впечатляващо. „Днес мнозина завиждат на България за ниския държавен дълг, страната е и уважаван член на ЕС, проведе едно успешно европредседателство и има право да се гордее с всичко това. България има всички основания да счита, че пътят, който е поела, е правилен“, заяви Гайслер. Той обясни, че днес обаче в много държави национализмът набира сила, наблюдава се и нарастваща нетолерантност, намаляващо желание за международно сътрудничество, нарастване на популизма и др. „Ние решително се противопоставяме на всичко това и, за щастие, имаме много съюзници в България и ЕС“, коментира още Гайслер. Той посочи, че основната задача на фондацията е да се бори за истинската демокрация.
Посланикът на Германия Н. Пр. Херберт Салбер коментира, че България е намерила различни положителни импулси в работата си с Фондация „Конрад Аденауер“. „През 1987 г. за първи път дойдох в България и тогава все още социализмът властваше в тази част на света. Преди година и половина обаче, когато дойдох отново тук, се уверих какъв напредък е постигнала България. И смятам, че всички държави и чуждестранни политически формации отчитат това“, заяви Салбер.
Д-р Герхард Валерс – заместник главен секретар и ръководител на отдела за европейско и международно сътрудничество на Фондация „Конрад Аденауер“, посочи, че присъствието на толкова уважавани гости на честването на 25-ата годишнина на фондацията в България показва колко е уважавана тя в страната.
На събитието присъстват министър-председателят Бойко Борисов, председателят на парламента Цвета Караянчева, министърът на културата Боил Банов, транспортният министър Росен Желязков, министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, кметът на София Йорданка Фандъкова, председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, зам.-министри, народни представители, евродепутати и др.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря с д-р Герхард Валерс от Фондация “Конрад Аденауер”

Председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов разговаря с д-р Герхард Валерс от Фондация “Конрад Аденауер”

21 Февруари 2019 | 11:27 | Агенция "Фокус"
София. Председателят на ПГ ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов проведе работна среща с д-р Герхард Валерс, заместник главен секретар и ръководител на Отдела за европейско и международно сътрудничество на Фондация “Конрад Аденауер”. Това съобщиха от пресцентъра на ПП ГЕРБ. Валерс е на посещение в София по повод 25-ата годишнина от откриването на представителство на фондацията у нас. В срещата участва и Торстен Гайслер, ръководител на бюрото на фондацията в България.
Д-р Герхард Валерс подчерта, че с годините ГЕРБ се е доказала като важен партньор и решаващ фактор за запазване на политическата стабилност, както и за поддържане на евроатлантически курс за развитие на страната. Отговорното поведение на ГЕРБ като системна партия и предсказуем партньор, на който може да се разчита от страна на международните ни партньори в ЕС и НАТО, са допринесли за запазване и развиване на демокрацията в България, подчерта Валерс.
Цветан Цветанов на свой ред благодари за активната работа на фондацията и нейния представител в България в лицето на Тортен Гайслер за утвърждаване и популяризиране на общите европейски ценности. Цветанов запозна д-р Валерс с политическата ситуация в страната, като бяха обсъдени и предстоящите европейски избори. Двамата се обединиха около идеята, че тези избори ще са ключови за бъдещето на Европа и затова трябва решително да се противодейства на опитите за изкривяване на изборните резултати и общественото мнение чрез инструментите на хибридната война, особено фалшивите новини, от страна на Русия. Цветанов подчерта, че особено в страни като България е важно да се покаже на гражданите какво е постигнато с европейската подкрепа и солидарност, защото именно чрез тях устойчиво се повишава стандарта на живот, строят се детски градини и училища, изгражда се инфраструктура, която е жизнено важна за привличането на инвеститори и откриването на нови работни места.
Цветанов и Валерс обсъдиха и планираните съвместни проекти между Сдружение ГЕРБ и фондацията за 2019-та година. Цветан Цветанов отбеляза, че двете организации работят изключително добре, включително и с Центъра за европейски изследвания "Вилфрид Мартенс" като вече има установени формати, които биват организирани традиционно всяка година.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019 г.
ЕП гласува номинацията на Урсула фон дер Лайен за председател на ЕК. 16 юли 2019...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.