НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 22:22


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Кметът Иван Тотев: Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”, решението за закупуване взима Общинският съвет

Кметът Иван Тотев: Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”, решението за закупуване взима Общинският съвет

11 Април 2019 | 15:00 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Тепърва предстоят разговори със собственика на имота в кв. „Кършияка”. Това каза след сесия на Общинския съвет кметът Иван Тотев във връзка с предложението Общината да закупи имота в парка в квартала, в който е предвидено застрояване, провокирало недоволство у местните жители, предаде репортер на Радио „Фокус”-Пловдив. „Не сме се виждали още със собствениците, те ме търсиха и вчера и оня ден, но без да излязат оценките на имота, аз не можех да говоря с тях”, каза Тотев. Оценката на имота от 16 дка, изготвена от независими оценители, вече е готова и тя е 3 900 000 лева. „Ние не можем да отчуждим този имот по силата на действащото законодателство, той може единствено да бъде купуван”, каза още кметът Иван Тотев. По думите му, това ще е цената, която ще се предложи на Общински съвет, а съветниците ще решат дали ще се купи. „Какво ще се случи, аз не мога да кажа. Когато става дума за такива сериозни разговори общинските съветници ще решават дали Общината ще има някакви дивиденти, или не. Решенията взема единствено Общинският съвет”, добави Тотев. Той обеща, че при срещата със собственика ще има представители на всички страни, включително и на протестиращите.
Иван Тотев посочи още, че вече има решение на Експертен съвет по устройство на територията на Община Пловдив. То е, че има необходимост от зелени площи в квартала. Експертният съвет е препоръчал на екипа, подготвящ новия ОУП на Пловдив, да изследва територията като наблегне на необходимостта от озеленяване. Последната дума ще е на екипа, работещ по новия ОУП. „Целият процес е публичен”, увери Тотев и изтъкна фактът, че Инициативният комитет в защита на парка е достатъчно шумен досега. Кметът препоръча процесът, освен всичко друго, да е и диалогичен, тъй като с груба сила не става. „В противен случай може да се случи както на бул. „Дунав“ – опитахме с група сила, заградиха си имота“, добави той.
Цветана ТОНЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Пловдив: Протестиращите срещу застрояване на парка в кв. „Кършияка” отлагат блокирането на Моста на Герджика засега

Пловдив: Протестиращите срещу застрояване на парка в кв. „Кършияка” отлагат блокирането на Моста на Герджика засега

11 Април 2019 | 14:04 | Агенция "Фокус"
Пловдив. Протестиращите срещу застрояване на парка в кв. „Кършияка” отлагат блокирането на Моста на Герджика засега. Това обяви пред журналисти Асен Костов, председател на Инициативния комитет, предаде репортер на Радио „Фокус” - Пловдив. Според Костов, на 30-я ден от протеста на жителите на квартала, може да се твърди, че те са постигнали успех. Според него след многото писмена кореспонденция и срещи в различни министерства с искане за съдействие, може да се твърди, че исканията на протестиращите вече се изпълняват. Днес за пореден път протестиращи с жълти жилетки от кв. „Кършияка” присъстваха на заседание на Общинския съвет, на което кметът Иван Тотев обяви, че Общината е започнала разговори с частника за закупуването на имота от 16 дка.
Костов съобщи, че са решени да стигнат дори до министър-председателя Бойко Борисов, за да спечелят битката срещу администрацията. Днес те ще се срещнат и с омбудсмана на Републиката Мая Манолова. За запазването на парка са се подписали вече над 5300 граждани. Засега протестиращите са на мнение, че е добре да се действа с дипломация, не с война и резултатите до този момент са видни. Асен Костов съобщи, че от фирмата-изпълнител на ПУП са уверили чрез писмена кореспонденция, че несъответствията вече са поправени и са внесени в община Пловдив. Според ПУП целият имот е предвиден за зеленина. Общият устройствен план се изработва и предстои да бъде приет след няколко месеца, където паркът си е отреден за зелена площ. Другото постижение на протестиращите е, че тоалетната, която е била заличена незнайно как, вече е нанесена в ПУП. „Чрез тази тоалетна е ясно, че в лицето на Общината Байрям Солак има съсобственик на терена и това означава, че може да се отчужди”, каза Костов. Протестиращите жители на квартала обаче искат закупуване на имота. Те разсъждават, че след като собственикът вече знае, че си има парк, то цената на имота рязко пада и общината може да го закупи на ниска цена. В рамките на същия имот са и бункерите, които ще се окажат държавна собственост, смятат от Инициативния комитет. по думите им, в Министерството на отбраната са почнали да излизат документи, свързани със сградния фонд на 9-ти Пловдивски полк, който е бивш собственик на терена. Затова се очаква в министерството да има документи и за останалите там съоръжения, каквито са бункерите.
Цветана ТОНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 октомври 2019 г.
Сблъсъци между демонстранти-сепаратисти и испанската полиция в Барселона. 16 окт...

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.