НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:05


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Kathimerini: Гърция трябва да демилитаризира егейските острови като израз на „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения", твърди турският министър на отбраната

Kathimerini: Гърция трябва да демилитаризира егейските острови като израз на „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения", твърди турският министър на отбраната

21 Април 2019 | 09:25 | Агенция "Фокус"
Атина/Анкара. Турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Гърция нарушава международното право чрез „въоръжаване" на островите в Егейско море и призова гръцкия си колега Евангелос Апостолакис да ги демилитаризира, според изявления, дадени пред държавната информационна агенция Anadolu Agency, съобщава електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini.
„Гърция нарушава международното право и договори с въоръжаването на Егейски острови, които са под демилитаризиран статут. Този статут трябва да бъде защитен и продължен", цитира изданието думите на Акар.
Съгласно думите му, че гръцкият министър на отбраната Евангелос Апостолакис трябва да „предприеме необходимите мерки" по този въпрос като част от „искрени, конструктивни и добри двустранни отношения".
В отговор на Акар говорителят на гръцкото външно министерство Александрос Гениматас отхвърли твърденията му, като заяви, че Гърция упражнява правата си в съответствие с международното право.
„Издигането на тези въпроси от страна на Турция, особено когато заплашва с война суверенна държава като нашата, упражняваме законното си суверенно право, произтичащо от международното право”, поясни Гениматас. „Тъй като Турция твърди, че зачита добросъседските отношения, тя трябва да се научи да спазва международното право в сегашния му вид, а не да го тълкува по произволен начин", допълни говорителят на военното министерство в Атина.
Гениматас призова Турция да понижи напрежението, да изгради доверие и да спре „непрекъснатите безплодни провокации".


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министърът на отбраната на Турция: Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови

Министърът на отбраната на Турция: Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови

20 Април 2019 | 14:29 | Агенция "Фокус"
Анкара. Гърция нарушава международното право като милитаризира Егейските острови, които имат демилитаризиран статут, заяви министърът на отбраната на Турция Хулуси Акар в събота пред „Анадолската агенция“ след заседание на неговия кабинет. Освен това той призова гръцкия си колега Евангелос Апостолакис да предприеме нужните мерки в тази посока.
„Гърция нарушава международното право и договорите, като милитаризира Егейските острови“, които са под демилитаризиран статут, заяви Акар.
Турският министър подчерта, че Атина „трябва да спре нарушенията, които противоречат на договорите и са несъвместими с приятелството и добросъседските отношения“.
„Демилитаризираният статут на тези острови трябва да бъде защитен и продължен“, предупреди той.
Акар подчерта, че Турция е за разрешаване на проблемите в Средиземно и Егейско море, както и на спорния остров Кипър, изключително чрез мирни средства, тъй като Анкара винаги зачита международните договори.
„Ние сме за добросъседски отношения. Очакваме всички наши съседи да се държат по същия начин“.
Той призова гръцкия си колега да предприеме необходимите мерки „по този и други въпроси в рамките на искрени, конструктивни и добри“ двустранни отношения.
Военният министър отново подчерта решителната позиция на Турция да защитава правата и интересите си.
Дългогодишният спор между Турция и Гърция за необитаемите Егейски островчета доведе двете страни на границата на въоръжен конфликт през 1996 година, припомня „Анадолската агенция“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Драматичните промени в отношенията между САЩ и Турция изискват изковаване на национална линия в Гърция

Kathimerini: Драматичните промени в отношенията между САЩ и Турция изискват изковаване на национална линия в Гърция

17 Април 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Атина. Всички са съгласни, пише вестник Kathimerini в материал, представен без редактрорска намеса, драматичните промени в региона (отношенията между САЩ и Турция и развитието на ситуацията в Източното Средиземноморие) ще имат огромно влияние върху Гърция през идните десетилетия. Това налага изковаването на междупартиен консенсус в гръцката външна политика в лицето на зараждащите се тектонични промени.
Тези събития очевидно са по-големи от амбициите на отделните политици и администрации. Ситуацията изисква реализъм и умереност. Няма абсолютно никаква причина за триумфализъм. Всъщност, необходима е внимателна подготовка, за да се предпазим от евентуални неуспехи в бъдеще.
Въпреки призивите за национален консенсус, въпросът с името на Македония не успя да получи междупартийно одобрение. Вместо да се стремят да изграждат общ фронт, някои партии са избрали да насърчават партизанските интереси. Техните усилия обаче не дадоха очакваните резултати.
Въпреки това, противно на спора за името, развитието в региона на Източното Средиземноморие не е източник на партизанско противопоставяне. Следователно почвата е плодородна за общ дългосрочен подход.
Инициативите от гръцката страна досега бяха в правилната посока.
Стратегията на бившия външен министър Никос Коциас, прагматизмът на дипломатическия екип на премиера Алексис Ципрас, дори някои действия, предприети от бившия министър на отбраната и младши коалиционен партньор Панос Камменос и огромният принос на гръцко-американската общност, поставиха благоприятна сцена, която позволи на Атина да се възползва от развитията в по-широкия регион.
Американски представители заявиха, че двустранните връзки с Гърция никога не са били в по-добра форма. Никой не трябва да се противопоставя. Това, което има значение, е общата картина. Страната се отърва от изкривяванията, причинени от идеологически обсесии, които спъваха насърчаването на националните ни интереси.
Гърция трябва да покаже необходимата политическа зрялост - и изглежда, че го прави, поне в значителна степен.
Правителството работи по този въпрос по систематичен и последователен начин, докато консервативната опозиция изглежда готова да изгради своята политика в същата посока, ако дойде на власт след изборите по-късно тази година.
Многостранен дългосрочен подход ще позволи по-ефективно управление на голямо геополитическо развитие с ясни екзистенциални последици за Гърция.
Ние сме изправени пред рядка възможност. Но има и големи опасности.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Проектозакон в САЩ призовава за документиране на турските нарушения спрямо Гърция

Protothema (Гърция): Проектозакон в САЩ призовава за документиране на турските нарушения спрямо Гърция

14 Април 2019 | 14:07 | Агенция "Фокус"
Вашингтон/Атина. Внасянето на двупартиен проектозакон в Сената на САЩ от Боб Менендес (Демократ) и Марко Рубио (Републиканец), който включва разпоредбите на доклад за нарушенията на гръцкото въздушно пространство от Турция след 2017 година, както и вдигането на ембаргото за продажба на оръжие на Република Кипър, подчертава нивото на напрежението в настоящите отношения между Анкара и Вашингтон, пише електронното издание на гръцкия консервативен ежедневник Protothema.
Проектозаконът, наречен „Сигурността на Източното Средиземноморие и енергийното сътрудничество за 2019“ позволява на САЩ да окажат подкрепа по въпросите, свързани с отбраната и енергийната политика, на тристранния съюз между Гърция, Израел и Кипър в Източното Средиземноморие. Той включва клауза, която призовава държавния секретар Майк Помпео и Пентагона да представят списък на нарушенията на въздушното пространство на Гърция, извършени от турски самолети.
„САЩ имат значителни интереси в националната сигурност в Източното Средиземноморие, които са подкрепени от силните и разширяващи се отношения с Гърция, Кипър и Израел. Сътрудничеството в областта на енергийната сигурност между тези страни през последните години отвори пътя към по-широко сътрудничество в регионалната сигурност, икономиката и енергетиката“, заяви сенатор Менендес.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Турция на Ердоган обръща гръб на Запада

Kathimerini: Турция на Ердоган обръща гръб на Запада

12 Април 2019 | 00:59 | Агенция "Фокус"
Атина. Става очевидно, че турският президент Реджеп Тайип Ердоган е направил своя избор. Неговата реторика се променя, понякога е конфронтационна, а понякога помирителна, но курсът е ясен – Турция се отдалечава от Запада. И това не е защото Западът не иска Турция, а защото Турция не желае повече Западните ценности, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
Независимо дали е оправдано или не, Ердоган обвинява определени страни за неуспешния опит да го свалят от власт през юли 2016 г. В комбинация с вродената си мегаломания, както и с личните си предпочитания към някои лидери и страни, той проправя нов път за Турция.
Управляващите във Вашингтон, Брюксел и други главни европейски столици трябва да се примирят и да се съобразяват с този факт. Въпреки че няма абсолютно никаква причина Турция да бъде разглеждана като „враг“, тя със сигурност не може да бъде разглеждана като близък приятел и съюзник в традиционния смисъл на думата. Следователно те трябва да планират ефективен начин за справяне с новото положение на нещата.
В ход са големи промени и положението няма да се върне както е било преди, дори и след ерата Ердоган.
Антиамериканските, антиевропейските и антиизраелските настроения, дори според някои антисемитски настроения, нараснаха значително в Турция през последните 20 години, което направи сътрудничеството със Запада много по-трудно в рамките на отбранителните съюзи, политическите и икономическите институции и дори на двустранно равнище.
Единственият чуждестранен лидер, който наистина уважава турския президент е руският държавен глава Владимир Путин, защото той е начело на ядрена сила, наследник на голяма империя и използва езика на грубата сила. А това е начина, по който Ердоган обича да вижда и себе си.
Европейците държат на ценности и принципи, а Ердоган не се интересува от тях. Някои кръгове във Вашингтон се страхуват, че Турция се превръща в нов Иран или Пакистан. Турция постепенно се откъсва от Запада и това е реалността, без значение дали ни харесва или не.
В тази тежка обстановка Гърция е избрала да поддържа добросъседски отношения с Турция, а от 1999 г. тя е избрала активно да подкрепя по-тесните турско-европейски връзки. В същото време обаче тя също така е бдителна и готова да се защити от предизвикателствата и нарушенията на своите суверенни права, както и от словесни заплахи. Тя има своята значителна военна сила и мрежа от ефективни регионални сътрудничества, които не могат да бъдат подценени от никого.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: В отношенията си с Гърция Турция следва модела на „господар и слуга“

Kathimerini: В отношенията си с Гърция Турция следва модела на „господар и слуга“

28 Март 2019 | 08:21 | Агенция "Фокус"
Атина. Електронното издание на водещия атински ежедневник Kathimerini публикува коментар за отношенията между Турция и Гърция, като подчертава, че в тях Анкара се води по модела „господар и слуга“.
„Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определя темпото, но заплахите и надутите забележки, идващи от министрите в Анкара, не са по-малко агресивни“, обобщават в редакцията на изданието.
Министърът на отбраната Хулуси Акар наскоро заяви, че Турция контролира Егейско и Черно море, Югоизточното Средиземноморие и Кипър. Всичко, с други думи, принадлежи на Турция. По-късно Анкара се опита да преработи забележките на Акар, може би защото те донякъде напомняха за кредото на Мусолини. Но същността на концепцията остава същата.
„В края на краищата турски изтребители бяха изпратени над Агатониси, когато беше съобщено, че гръцкият премиер Алексис Ципрас ще посети острова в Егейско море навръх годишнината от началото на войната за независимост на страната от Османската империя. Някои турски вестници стигнаха дотам, че да твърдят, че островът принадлежи на Турция“, пише още гръцкото издание.
„Често се подчертава, че тактиката на тормоза на Турция е част от по-широка стратегия. Трудно е да се предвиди какво може да доведе тази стратегия, ако Анкара смята, че е настъпил благоприятен момент за нея. Реториката със сигурност не е насочена изключително към вътрешна употреба - особено в светлината на предстоящите местни избори в Турция - както много хора биха искали да повярват, особено тук, в Гърция. Поради тази причина Атина трябва да бъде постоянно нащрек, докато укрепва капацитета на гръцките въоръжени сили“, препоръчват от редакцията.
„Въпреки това, тази турска политика на тормоз на Гърция има още едно измерение. Независимо от своите експанзионистични цели и дали действително намеренията на Анкара ще бъдат осъществени, във всички случаи турците се стремят да установят модел на отношения с гърците, основани на този между господар и слуга, при който Гърция няма да може да направи нищо без разрешението на Турция“, е заключението на Kathimerini.
Може би е съвпадение, че тази политика се усеща още по-силно при наближаване на 200-годишнината от гръцкото въстание от 1821 г. „Но това, с което се сблъскваме, със сигурност е опит за възраждане на османизма при стриктни турски стандарти“, категоричен е гръцкият вестник.
И тъй като изглежда, че някои държавни служители в Атина нямат представа за развитието на гръцко-турските отношения, те трябва по-скоро да затворят устата си, препоръчва изданието.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Привидният мир между съседите се разклати на полета до Агатонис

„Нова Македония“ (Македония): Привидният мир между съседите се разклати на полета до Агатонис

27 Март 2019 | 16:05 | Агенция "Фокус"
Анкара/Атина. Бурните отношения между Гърция и Турция отново се засилват поради редица събития и взаимни обвинения, след като лидерите на двете държави Алексис Ципрас и Реджеп Тайип Ердоган обещаха мирно разрешаване на проблемите по време на неотдавнашната им среща в Анкара, съобщава скопският вестник „Нова Македония“.
Гръцкото външно министерство изпрати вчера демарш на турски посланик в Атина Бурак Озугергин в знак на протест срещу предполагаем инцидент по време на полета на гръцкия премиер до остров Агатониси. Ципрас твърди, че турските военни самолети са летели в непосредствена близост до хеликоптера, с който е пътувал до Агатониси, за да отпразнува 182-та годишнина от въстанието срещу Османската империя, нещо което турските медии отрекоха, позовавайки се на анонимни източници в турската армия. Междувременно гръцкият ежедневник Kathimerini посочва, че турските самолети са нарушили гръцкото въздушно пространство 47 пъти по време на гръцкия национален празник.
Гръцкото правителство изрази възмущение относно предложението на Ердоган, че бившата византийска църква „Света София“, която сега е музей, може да бъде преустроена в джамия. Гърция реагира на забележките на турския министър на отбраната Хулуси Акар, който публично посочи, че Турция контролира Егейско море.
Серията от събития, които предизвикаха напрежение между съседите, идва след съобщенията за успокояване на бурните междудържавни отношения.
Предполагаемият инцидент с полета на Ципрас настъпи няколко дни, след като външните министри Йоргос Катругалос и Мевлют Чавушоглу се съгласиха, че делегации от двете страни ще се срещнат, за да обсъдят мерките за изграждане на доверие въз основа на споразумение, подписано през 1988 г.
По време на посещението на Ципрас в Турция през февруари Ердоган заяви, че проблемите с Гърция могат да бъдат решени „мирно“, въпреки че има разногласия. Междувременно гръцките медии видяха „малки и предпазливи стъпки към сближаване“ между двете страни.
Гърция и Турция често посочват другата страна за нарушаване на въздушното пространство, а отношенията се влошиха, след като Гърция отказа да екстрадира осем турски войници, обвинени от Анкара за участие във военния преврат в Турция през 2016 г. Покрай екстрадирането на турските войски, Ердоган поиска преразглеждане на Договора от Лозана от 1923 г., което гръцкото правителство не възнамерява да направи. Призивът за преразглеждане на споразумението показа турското желание за по-широко преразглеждане на гръцко-турското статукво. Гърция и Турция са в спор за териториалните води, континенталния шелф и експлоатацията на подводните ресурси.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на Гърция нападна СИРИЗА, че е признала правата на Турция в Егейско и Средиземно море

„То Вима“ (Гърция): Бивш началник на Генералния щаб на Гърция нападна СИРИЗА, че е признала правата на Турция в Егейско и Средиземно море

27 Март 2019 | 08:45 | Агенция "Фокус"
Атина. Михалис Костаракос, бивш началник на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили и председател на военния комитет на Европейския съюз в периода 2015-2018 гг. нападна яростно правителството на СИРИЗА за начина, по който води външната политика на страната и националните въпроси в дълга публикация във „Фейсбук“, пише електронното издание на големия гръцки консервативен ежедневник „То Вима“.
Костаракос (на снимката вляво) е ядосан най-вече от неотдавнашните изявления на външния министър Йоргос Катроугалос и непосредствения му предшественик Никос Коциас, в които те признават предполагаемите права на Турция в Източното Средиземноморие и Егейско море.
Военният е силно загрижен най-вече от позоваването на „правата на Турция“.
„След последните изявления на господа Катроугалос и Коциас относно„ правата на Турция“, наистина съм загрижен. Отначало бях изненадан, след това бях много ядосан, но сега съм много загрижен като грък и като гражданин на тази страна“, каза бившият началник на гръцките въоръжени сили.
В поста си, озаглавен „Най-голямата заплаха за националната териториална цялост на Гърция, е правителството на СИРИЗА“, Костаракос отприщва тежка критика към позицията на СИРИЗА по националните въпроси, отбелязва „То Вима“.
„Правителството на СИРИЗА е чисто партийно правителство, на което му липсва националната чувствителност. Липсва му национално убеждение, национални идеали и национални ценности. Националните интереси винаги се разглеждат през призмата на интернационализма и неокомунизма. То чувства необходимостта от изплащане на дългове от [гръцката] гражданска война и от прилагане на интернационалистическите решения на пленума на тогавашната Гръцка комунистическа партия [KKE] и на онези, които преди войната разкъсваха Гърция“, заяви Костаракос.
„Правителството на СИРИЗА не прави нищо за Гърция. Всичко се прави за партията и на олтара на фиксираните идеи, с които са подхранвани, фиксирания, от които обществото отдавна се отказа. Известната традиционна логика на лявото е, че партията е преди всичко. Родината и нацията са понятия, към които те са безразлични. Това е безпрецедентно и невероятно тревожно“, пише още той.
„Досега бяхме съгласни по някои въпроси, а по други не, но не се съмнявахме в националните убеждения на нашите правителства. Сега очакваме най-лошото, което е необратимо и трябва да се справим с него своевременно и да го възпрепятстваме“, призова Костаракос.
„За съжаление, от ден на ден става все по-ясно, че най-голямата заплаха за националната независимост, териториалната цялост и националните интереси на Гърция е нейното правителство“, заключи бившият началник на Генералния щаб на гръцките въоръжени сили.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Kathimerini: Атина  връчи демарш на Турция

Kathimerini: Атина връчи демарш на Турция

27 Март 2019 | 02:29 | Агенция "Фокус"
Атина. При засилваща се тревога за неотдавнашната проява от турска страна на трансгресия, във вторник външното министерство на Гърция предаде на турския посланик в Атина Бурак Йозугерджин протестна нота заради инцидента в понеделник с хеликоптера на премиера Алексис Ципрас, докато той е пътувал към източноегейския остров Агатониси, за събитие по повод годишнина от въстанието през 1821 година срещу османското управление, пише на електродната си страница гръцкият Kаthimerini.
Инцидентът се случи само дни след като външните министри на двете държави Георгиос Катругалос и Мевлют Чавушоглу се споразумяха, че делегации от двете страни трябва да започнат да обсъждат мерките за изграждане на доверие, като се основават на споразумение, подписано през 1988 г. от предшествениците им тогавашните външни министри на Гърция и Турция – Каролос Папуляс и Месут Йълмаз.
В същия ден, който беше и религиозен празник в Гърция, турски джетове нарушиха 47 пъти националното въздушно пространство на страната в източно Егейско море.
Според Атина Турция нарушава договореностите от 1988 година, според които двете страни се въздържат от военни действия и избягват провеждането на военни упражнение по време на пика в туристическия сезон и при национални и религиозни празници.
Гръцката страна съзира в тези нарушения демонстрация от турска страна на агресивна позиция, а не само – кампания , организирана от Реджеп Тайип Ердоган в навечерието на местните избори в неделя.
Според докладите Ципрас е бил в хеликоптер Chinook, когато два турски самолета F-4 са го доближили, нарушавайки гръцкото въздушно пространство. Хеликоптерът се е снижил, за да ги избегне, а гръцки F-16 са ги пресрещнали.
“пътувайки насам, бях притиснат от турски самолети, и защо беше това?” е заявил Ципрас, като е слязъл в Агатониси.
Източник от турските служби за сигурност, пожелал анонимност, е обявил, че няма никакво притискане от страна на турските джетове, а те просто са изпълнявали „рутинни задължения“.
Гърция възприема инцидента от понеделник като нова манифестация от страна на Турция на теорията й за т. нар. „сиви зони“ в Егейско море, където тя оспорва суверенитета над няколко острова.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Хулуси Акар увеличи залога, обяви, че Турция контролира Егейско и Черно море и Източното Средиземноморие

Kathimerini (Гърция): Хулуси Акар увеличи залога, обяви, че Турция контролира Егейско и Черно море и Източното Средиземноморие

26 Март 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Думите на министъра на отбраната на Турция Хулуси Акар от петък, че моретата, които обграждат страната, включително Егейско море, лежат в териториалните води на Турция бяха интерпретирани от Атина като пореден опит на Анкара да преобърне статуквото в региона, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
„Контролираме моретата и морското дъно... Черно море, Егейско и Източното Средиземноморие, което включва също Кипър“, заяви Акар, като добави, че „тези райони са в нашата сфера на интереси... ние сме отговорни за обезпечаването на мира и спокойствието там“, бяха думите му, изказани във военен обект в Турция.
Наблюдателите в Гърция отбелязаха, че моментът, в който идва това изказване не е случаен и е направен само два дни преди тристранната среща в Ерусалим между Гърция, Кипър и Израел с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео.
За Анкара срещата е част от това, което тя смята за съгласувано усилие за обкръжаване на Турция, която сега изглежда се стреми да утвърди своите претенции в региона, пише вестникът.
Пример за това е снимката на първата страница на вестник "Йени Сафак", публикувана в петък, на която са изобразени двама турски тюлени, които държат знаме на Турция край северното крайбрежие на Крит по време на ученията на НАТО Ариадна-19 под заглавието „Средиземноморието е наше”.
Снимката първо се появи на „Туитър“ акаунта на Съюзното морско командване на НАТО (MARCOM) в сряда, но бе свалена след протест на гръцкия военноморски флот, внесен от министъра на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис.
Нещо повече, турската активност в Егейско море и Източното Средиземноморие в четвъртък съвпадна със срещата на външните министри на Гърция и Турция и това бе разбрано в Атина като послание от Анкара, подчертаващо цялостните й намерения в региона.
Часове след изказванията на Акар в петък гръцкият му колега Апостолакис призова турските власти да се въздържат от неразумни изявления, които подхранват двустранното напрежение. „Не мисля, че изявленията на [Акар] могат да бъдат взети на сериозно. [Турските официални лица] трябва да се държат сериозно и да внимават какво говорят. Не бива да стрелят с фойерверки само за да направят впечатление“ - каза Апостолакис.
„Въпреки че сме във фаза, в която се мъчим да намерим начин да разсеем напрежението... Акар ни изненада с нещо ново, с неща, които не се основават на здравия разум“, добави бившият началник на гръцките въоръжени сили.
„Принципите на Гърция са да уважава международното право и договорите. Когато тези принципи са поставени под въпрос, ние имаме правото да се притесняваме“, заяви Апостолакис

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АНА-МПА: „Няма част от Гърция, която няма да защитим“

АНА-МПА: „Няма част от Гърция, която няма да защитим“

26 Март 2019 | 00:56 | Агенция "Фокус"
Атина. „Много съм щастлив да бъда сред вас днес в Агатониси. Не можах да намеря по-значимо място", заяви премиерът Алексис Ципрас, като се обърна към жителите на Агатониси, най-далечната северна част на островната група на Додеканезите. Министър-председателят пристигна на острова, за да наблюдава парада за националния празник на 25 март, посветен на революцията в Гърция през 1821 г., съобщава гръцката държавна агенция АНА МПА.
„На този ден чувстваме гордост за смелостта и неугасимата жажда на нашите предци да хвърлят игото на завоевателя, които положиха основите на нашето национално прераждане. Ние се чувстваме горди от големите идеали на Революцията от 1821 г.“ каза той.
Позовавайки се на мярката за транспортни субсидии за островитяни, той отбеляза, че това е патриотичен дълг и изпрати съобщение, че „няма част от Гърция, която да не защитаваме, чрез социалните си политики преди всичко и чрез въоръжените сили“.
Той също изпрати съобщение до Турция, като разкри, че хеликоптерът, който го отвежда до Агатониси, е бил тормозен и принуден да лети на по-ниска надморска височина от турски изтребители, докато те не могат да бъдат пресрещнати и прихванати от самолети на гръцките военновъздушни сили „както се случва всеки път“.
Говорейки за инцидента с неговия хеликоптер, министър-председателят заяви, че турската страна „трябва да знае, че това са глупави действия, които са напълно безсмислени, те просто губят керосин и бензин без причина е посланието, което искам да им изпратя“.
В заключение премиерът заяви, че посланието му към всички страни е, че Гърция е отворена за диалог и разбирателство, но също така е подготвена, ако е необходимо, да „направи това, което знаем как да правим и на какво са ни научили нашите предци да защитаваме нашите права и суверенитет“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Алексис Ципрас: Турски изтребител принуди хеликоптера ми да се снижи

Алексис Ципрас: Турски изтребител принуди хеликоптера ми да се снижи

25 Март 2019 | 18:27 | Агенция "Фокус"
Атина. Гръцкият премиер Алексис Ципрас в понеделник заяви, че турски изтребители са кръжали около хеликоптера му, докато в понеделник е летял към гръцки остров, за да се включи в мероприятията по отбелязването на гръцкото въстание от 1821 година срещу властта на Османската империя, но Турция отхвърли твърденията, съобщава Reuters.
„Те принудиха хеликоптера, на който бях, да се снижи, докато гръцките изтребители не засякоха силите, нарушаващи въздушното ни пространство“, заяви министър-председателят в хода на реч на остров Агатониси, на няколко мили от турското средиземноморско крайбрежие.
„Посланието, което исках да им изпратя, е, че подобни глупави действия няма да имат никакъв ефект, само си хабят горивото за нищо. Ние винаги ще бъдем където трябва, за да защитим националния си интегритет“, каза той.
Неназован гръцки военен източник е заявил пред „Ройтерс“, че гръцки изтребители F-16 са засекли турски самолети на около четири километра от хеликоптера на Ципрас.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Признанието на гръцкия външен министър, че Турция има права в Източното Средиземноморие предизвика политическа буря в Атина

Kathimerini (Гърция): Признанието на гръцкия външен министър, че Турция има права в Източното Средиземноморие предизвика политическа буря в Атина

22 Март 2019 | 09:44 | Агенция "Фокус"
Атина. Съвместните изявления от четвъртък на външните министри на Турция и Гърция Мевлют Чавушоглу и Йоргос Катругалос в Анталия, че Анкара не трябва да бъде изключвана от разгръщащата се енергийна игра в Източното Средиземноморие, предизвикаха вербална война между управляващата партия СИРИЗА и опозиционната „Нова Демокрация“, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
В изявление, външният министър в сянка от „Нова Демокрация“ (НД) Йоргос Кумуцакос обвини правителството, че едностранно се отклонява от външнополитическите позиции на страната спрямо Турция. По неговите думи, коментарът на Катругалос е последното от поредица изявления на премиера Алексис Ципрас, бившия външен министър Никос Коцияс и депутати от СИРИЗА, които отварят вратата на Турция към Източното Средиземноморие.
Опозиционният депутат посочи, че думите на Катругалос са дошли един ден след тристранната среща на върха между Гърция, Израел и Кипър с участието на държавния секретар на САЩ Майк Помпео. Външният министър, от своя страна, отхвърли критиките като тесни партийни политики.
„Зачитането на международното право като цяло и морското право в частност са константи на националната ни външна политика, която подкрепя и не поставя под въпрос суверенните права на страната ни“, каза Катругалос, добавяйки, че това са очевидни факти, които не трябва да се поставят под въпрос.
В съвместния брифинг Катроугалос защити „очевидното“ право на Кипър да управлява резервите в изключителната си икономическа зона в полза на двете общности на разделения остров, признавайки, че Турция също има права в Източното Средиземноморие.
Той също така потвърди подкрепата на Гърция за перспективите на Турция за Европейския съюз, като заяви, че е в интерес на всички да имат „приятелска европейска Турция на нашата източна граница“. Чавушоглу каза, че двамата са обсъдили проучванията за въглеводороди, мюсюлманското малцинство в Тракия и кипърския спор.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Срещата в Анталия: Катругалос говори за „положителна програма“, Чавушоглу – за икономическо сътрудничество

Kathimerini: Срещата в Анталия: Катругалос говори за „положителна програма“, Чавушоглу – за икономическо сътрудничество

21 Март 2019 | 15:34 | Агенция "Фокус"
Анталия. Министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос изрази надежда, че Атина и Анкара могат да засилят разбирането помежду си и да облекчат напрежението между двете страни. Съответното първият дипломат на Атина заяви след среща в Анталия с турския му колега Мевлют Чавушоглу, съобщава електронното издание на атинския ежедневник Kathimerini.
„Двете страни могат да предложат пример за мирно съвместно съществуване с уважение към правилата на международното право", подчерта Катругалос, добавяйки, че двете страни искат да продължат с „положителна програма".
„Ние не вярваме във войната между народите", увери гръцкият външен министър, като изрази надежда за поставяне на началото на „период на по-добро разбиране, деескалация на напрежението и насърчаване на диалога".
По въпроса за енергетиката Катроугалос защити „очевидното“ право на Кипър да управлява залежите в изключителната си икономическа зона (ИИЗ), като призна, че Турция също има права в Източното Средиземноморие.
Катругалос отново подчерта подкрепата на Гърция за перспективите за присъединяване на Турция към Европейския съюз, като заяви, че е в интерес на Общността и на страната му да има „приятелска европейска Турция на нашата източна граница".По въпроса за Кипър Катругалос подчерта, че двамата министри се договориха да проведат разговори за определяне на позицията на всяка страна.
Темите на дискусията в Анталия са били сондажите за природен газ и нефт, „турското“ малцинство в Западна Тракия и Кипър, заяви на свой ред Чавушоглу.
По въпроса за проучването на природния газ, турският дипломат отбеляза, че „нито един проект не е реалистичен без участието на Турция", като благодари на гръцкия си колега за коментара, че Анкара бе бива да бъде изключвана от процеса.
Чавушоглу също подчерта необходимостта от засилване на икономическото сътрудничество между двете страни. Повишаването на инвестициите и туризма между двете страни е само една от целите, подчерта първият дипломат на Анкара.
По въпроса за мерките за изграждане на доверие, на които Атина и Анкара се стремят да приложат, Чавушоглу увери, че след среща на политическо ниво между двете страни ще се проведат консултации и между военните на Атина и Анкара.
През следващите седмици са планирани още срещи, обяви Чавушоглу и добави, че ще посети Гърция след изборите в Турция на 31 март.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Анадолска агенция“: Атина признава правата на Турция в Източното Средиземноморие

„Анадолска агенция“: Атина признава правата на Турция в Източното Средиземноморие

21 Март 2019 | 11:32 | Агенция "Фокус"
Анталия. Турция също има права върху природните ресурси в Източното Средиземноморие, заяви министърът на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос на съвместна пресконференция с турския си колега Мевлют Чавушоглу, предава „Анадолската агенция".
По неговите думи, Атина също така поддържа интересите на Кипър.
„Кипър има изключителна икономическа зона и жителите на острова имат право да разработват крайбрежните находища. В съответствие с международното морско право, определени права има и Турция и ние признаваме това“, заяви министърът, цитиран турската държавна агенция.
Катругалос отбеляза, че всички проблеми в региона трябва да бъдат разрешение в съответствие с изискванията на международното право.
„Гърция полага усилия за разсейване на напрежението в региона“, заяви още той.
Турският външен министър, от своя страна, заяви, че без участието на Анкара в Източното Средиземноморие и край бреговете на Кипър не може да бъде реализиран нито един проект за разработване на находищата.
Турция има всички права, в съответствие с нормите на международното право, подчерта Чавушоглу.
Що се касае до перспективите за разрешаване на кипърския конфликт, първият дипломат на Анкара отбеляза, че преговорите по този въпрос трябва да имат целенасочен характер.
„Диалогът заради самият диалог е недопустим. Важно е да се определят рамките на преговорния процес. Турция иска мирно споразумение, което би удовлетворило интересите и на двата народа на острова“, подчерта Чавушоглу.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Ердоган със серия нападки срещу Запада и Гърция

Kathimerini (Гърция): Ердоган със серия нападки срещу Запада и Гърция

19 Март 2019 | 11:59 | Агенция "Фокус"
Атина. В серия от „националистически тиради“ през последните дни, турският президент Реджеп Таийп Ердоган обвини Запада в заговор срещу неговата страна и се постара да представи смъртоносните атаки срещу две джамии в Нова Зеландия през миналата седмица за по-широка международна конспирация срещу мюсюлманите и Турция, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Той също така заяви, че Западът и Гърция се опитват да лишат Турция от правата й върху енергийните ресурси в Източното Средиземноморие и Кипър и да я изключат от Егейско море.
Що се отнася до атаките в Нова Зеландия, турският лидер каза: „Те ни изпробват от 16 500 километра, от Нова Зеландия, с посланията, които изпращат от там“.
„Това не е индивидуален акт, това е организирано“, заяви Ердоган на един от многото митинги, на които присъства през почивните дни, преди местните избори в Турция на 31 март.
„Всички мюсюлмани, нашата страна, нашия народ и аз лично сме мишени“, заяви той пред привържениците си. Решението на Ердоган да излъчи кадри от нападението, качени от самия извършител във „Фейсбук“ – на големи екрани по време на речите предизвика критики от външния министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс.
Изданието припомня, че в манифеста си извършителя на нападенията, 28-годишният австралиец Брентън Тарант,казва: „Идваме в Константинопол (Истанбул) и ще разрушим всяка джамия и минаре в града“.
Мюсюлманите, казва той, трябва да бъдат изхвърлени от Европа на изток от Босфора и добави, че бившата православна църква „Света София“, която в момента е музей, „няма да има минарета и Константинопол ще бъде християнски отново“. Също така той описва Ердоган като лидер на най-голямата ислямистка организация в Европа.
В изявление в понеделник по повод 114-ата годишнина от Битката при Галиполи през 1915 година, когато османските турци разгромяват нашествениците от Великобритания, Австралия и Нова Зеландия, Ердоган предупреди западните страни, че „вашите дядовци дойдоха тук и си тръгнаха в ковчези. Не се съмнявайте, че ще имате същата съдба като дядовците си“.
Освен това той предупреди Запада, че „няма да направите Истанбул Константинопол“, каквото е името на града преди той да бъде превзет от Османската империя през 1453 година. Турският лидер каза, че Таррант е посетил Турция два пъти през 2016 г.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Гърция порица  „неприемливите“ коментари на Ердоган за нарушенията на въздушното й пространство

Kathimerini (Гърция): Гърция порица „неприемливите“ коментари на Ердоган за нарушенията на въздушното й пространство

16 Март 2019 | 00:04 | Агенция "Фокус"
Атина. В петък гръцкият външен министър критикува коментарите на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, който обяви, че неговата страна ще реагира винаги щом гръцки бомбардировач лети над Егейско море. Според дипломат номер едно на южната ни съседка „двете събития са напълно несравними“, пише на електронната си страница Kathimerini.
В съобщението за медиите пише още: “Усилията на Турция да сравни полетите на турски военен самолет, нарушаващ националния суверенитет на Гърция, с мисии на гръцките ВВС, предварително идентифицирани и обезпечени съобразно правилата за неговата охрана, са съвършено неприемливи.”
Турски военни самолети нарушават гръцкото въздушно пространство почти всеки ден, включително и като летят на ниска височина над населени гръцки острови. Тази практика Гърция системно порицава и докладва за подобни прояви, както на двустранна основа, така и пред международните институции.“
Според МВнР на Гърция правният статут на Егейско море е „ясно и напълно регулиран“ според международното право и „няма място за съмнения относно това“.
В интервю за новинарската медия Haberturk в четвъртък турският президент Ердоган обяви, че винаги, когато гръцки военни самолети се появят над Егейско море, турските изтребители ще отговарят.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Greek Reporter: Турция издаде нов НАВТЕКС, с който запази голям район в Егейско море за военноморски учения

Greek Reporter: Турция издаде нов НАВТЕКС, с който запази голям район в Егейско море за военноморски учения

11 Март 2019 | 16:53 | Агенция "Фокус"
Атина. С издаването на нов Навигационен Телекс (НАВТЕКС) в петък, 8 март, Турция има намерение да блокира голям район в центъра на Егейско море, където да проведе поредните си военноморски учения, предава базираният в САЩ портал Greek Reporter.
Новият НАВТЕКС идва само броени дни след края на широкомащабните военноморски маневри „Синя родина“, проведени от Турция през февруари и март.
Според турския телекс, районът в Егейско море ще бъде използван от Анкара в осем различни дни и група от поредни дни в периода между 11 март и 30 април.
Големият район, който турските ВМС имат намерение да използват за ученията си лежи между островите Скирос и Хиос, точно по средата на Егейско море между двете страни.
Все още няма коментари от гръцка страна за обявлението на турските власти.
Както посочва медията, новите маневри могат да се възприемат като поредна сериозна провокация от Турция, защото блокират голям район в Егейско море за много дълъг период от време.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Anadolu Agency (Турция): Русия и Турция провеждат съвместно военно-морско учение в Черно море

Anadolu Agency (Турция): Русия и Турция провеждат съвместно военно-морско учение в Черно море

9 Март 2019 | 01:33 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турски и руски военноморски сили проведоха съвместна маневра в Черно море, е съобщило в петък руското военно министерство, предава турската осведомителна агенция Anadolu Agency.
Два руски кораба – патрулният „Василий Биков“ и морският траулер „Валентин Пикул“, и два турски - военноморската корвета „Бургазада“ и миноносецът „Акчай“ участваха в учение, проведено недалеч от пристанище Новоросийск, се казва в съобщението от военното ведомство на РФ. В него се пояснява, че военноморските сили на двете държави работят заедно да симулират надеждна навигация на плавателните съдове в условия на морско минно поле.
Учението е част от националните военноморски игри на Турция „Синя Родина 2019“.Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: Военните учения „Синя родина“ на Турция не са насочени срещу Гърция, увери Ердоган

Kathimerini: Военните учения „Синя родина“ на Турция не са насочени срещу Гърция, увери Ердоган

8 Март 2019 | 15:48 | Агенция "Фокус"
Анкара. Държавният глава на Турция Реджеп Тайип Ердоган подчерта, че „гърците изглежда се страхуват от" продължаващите мащабни военни учения „Синя родина“ в Егейско, Средиземно и Черно море. Но същевременно той увери, че те „не са насочени срещу Гърция", съобщава електронното издание на атинския вестник Kathimerini.
Ердоган направи изявлението си, след като двойка F-16 на турските ВВС прелетяха източно от остров Аморгос в централната част на Егейско море. Въпреки това липсата на сериозно напрежение в Егейско море по време на тренировката „Синя родина“, която се смята за демонстрация на мускули пред Гърция и Кипър, бе възприето положително в Атина.
В изказване пред Kanal 24 и TV-360, Ердоган добави, че Турция е в контакт с компании по повод възможностите за добиване на газ в Източното Средиземноморие, за да преценят дали могат да провеждат съвместни операции заедно. Той не посочи за кои фирми става въпрос.
Турция се противопостави на енергийните проекти на Кипър в региона и обеща, че заедно с турските киприоти в северната част на острова ще проведат отделни сондажи.
Междувременно гръцкият външен министър Йоргос Катругалос и турският му колега Мевлют Чавушоглу съгласуваха две срещи по-късно през март, като част от усилията за запазване на комуникационните линии между двете страни.
Първата среща ще се състои в четвъртък в Брюксел в рамките на международната конференция за подкрепа на бъдещето на Сирия. Двамата министри ще се срещнат отново по-късно през месеца в Анкара, за да положат основите за създаването на върховен съвет за сътрудничество.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Русия и Турция проведоха съвместни учения в Черно море

РИА Новости: Русия и Турция проведоха съвместни учения в Черно море

8 Март 2019 | 08:14 | Агенция "Фокус"
Москва. Кораби от Черноморския флот на Русия са провели съвместни учения с кораби от Военноморските сили (ВМС) на Турция, в хода на които са отработили превеждане на отряд от плавателни съдове през зона на възможна минна опасност, съобщи в петък началникът на отдела за информационно осигуряване на ЧФ капитан от втори ранг Алексей Рульов, предава РИА Новости.
В периода от 6 до 8 март турските моряци са били в пристанището на Новоросийск в рамките на националните маневри „Синя родина-2019“ (Mavi Vatan-2019), един от елементите на които е посещение на чуждестранни пристанища.
„Екипажите на два кораба от Новоросийската военноморска база на ЧФ – патрулният кораб „Василий Биков“ и морският миночистач (тралчик) „Валентин Пикул“ проведоха съвместни руско-турски учения „PASSEX” с екипажите на корвета „Бургазада“ и тралчика „Акчай“, заяви Рульов.
По неговите думи, в рамките на маневрите екипажите са отработили взаимодействия в акваторията на Черно море, както и превеждане на отряда от плавателни съдове през зона на възможна минна опасност.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): Европейската сигурност зависи от Гърция

Kathimerini (Гърция): Европейската сигурност зависи от Гърция

7 Март 2019 | 10:38 | Агенция "Фокус"
Атина. Гърция традиционно е голяма военноморска сила. Всеки, който е изучавал историята на страната, може лесно да схване този факт. Не е необходимо допълнително обяснение. Междувременно, известни анализатори посочиха, че Гърция ще има сериозни неприятности, когато финансовият стрес се отрази на финансирането на флота, пише електронното издание на вестник Kathimerini в материал, представен без редакторска намеса.
Каква е ситуацията днес? Гръцкият флот изостава поради финансовата криза. Разбира се, тя все още може да изпълни мисията си, но спешно се нуждае от смела програма за модернизация плюс ново поколение постоянни професионални кадри. Подробностите са известни на онези, които трябва да знаят и които искат да знаят. И в ера на информация от открити източници, тези детайли очевидно не са държавна тайна.
Независимо от това, в ход са решаващи събития, а именно геополитическата игра в Източното Средиземноморие за енергийните ресурси на региона.
Гърция очевидно не може да се отдръпне от всичко това. Необходимо е да защитава собствените си жизнени интереси и същевременно да проектира влиянието си в по-широкия регион. Турция вече го прави и демонстрира статута си при всяка възможност.
Освен това, Анкара е развила доста високо самочувствие що се отнася до военноморската си сила. Не трябва да забравяме, че от 2008 г. насам турските военни кораби плават покрай Цикладите и по крайбрежието на Атика в безвредни, но демонстративно натоварени жестове.
Гръцките правителства се опитваха да увеличат влиянието на страната, като стартираха схеми за сътрудничество с Египет и Израел,. Подобни инициативи се засилиха през последните години, което е добре дошъл факт. Но въпреки че такива схеми помагат, те не могат да решат реалния проблем.
Това е неотложен въпрос. Той има решения, но те трябва да бъдат разглеждани с възможно най-голяма степен на политически консенсус. Например, всички партийни лидери биха могли да се съгласят да подкрепят търсенето на възвръщаемост на гръцките облигации с цел финансиране на програма за модернизация на гръцкия флот.
Европейските страни издоиха Гърция по време на икономически просперитет; някои от тях дори участваха в систематични подкупи. Затова е необходимо чуждите правителства да намерят начини да я подкрепят сега.
Въпросът има и практическо измерение. Дори да оставим гръцките интереси настрана, това, че тя е на фронтовата линия на Европейския съюз я прави ключова за сигурността на континента.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Турски военни кораби влязоха в Новоросийск

ТАСС: Турски военни кораби влязоха в Новоросийск

6 Март 2019 | 16:16 | Агенция "Фокус"
Москва. Корвет и миночистач (тралчик) на Военноморските сили (ВМС) на Турция в сряда влязоха в руската военноморска база в Новоросийск, съобщиха пред журналисти от пресслужбата на руския Черноморски флот, предава ТАСС.
„Най-новият корвет „Бургазада“ и миночистачът „Акчай“ осъществиха заход в Новоросийск в рамките на провежданото от командването на ВМС на Турция военноморско учение „Синя родина 2019“, се казва в съобщението на флота.
Планира се турските кораби да бъдат посетени от представители на администрацията на града и командира на Новоросийската база, уточниха от там.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: МО на Турция обяви, че военноморските учения са „изключително успешни“

Yeni Safak: МО на Турция обяви, че военноморските учения са „изключително успешни“

5 Март 2019 | 19:55 | Агенция "Фокус"
Анкара. Най-големите военноморски учения в историята на Турската Република, „Синя родина 2019“, са „изключително успешни“, а резултатите са „задоволителни“, заяви министърът на отбраната на страната Хулуси Акар във вторник, цитиран от електронното издание на консервативния ежедневник Yeni Safak.
„Турция имаше възможността да покаже мощта на военноморските си сили и на себе си, и на тези, които проследиха маневрите“, заяви той.
Както обяснява изданието, учението „Синя родина 2019“ се провежда съвместно с другите родове войски, за да бъдат изпробвани оръжейните и военните системи на ВМС на Турция между 27 февруари и 8 март.
Акар и други висшестоящи турски военни наблюдаваха маневрите от самолет за ранно предупреждение и контрол.
Военният министър направи коментар и за отношенията между Анкара и Атина. Той заяви, че в рамките на добросъседстките отношения, Турция прави усилия за подобряване на двустранните отношения с Гърция и издигането им на много по-добро ниво, като предприема мерки за изграждане на доверие в съответствие с международното право.
Турция ще продължи да защитава своите права, нация и интереси в Егейско море, Източното Средиземноморие и в Черно море, добави той.
Учението започна с участието на 103 кораба на флота в Черно море, Егейско море и Източното Средиземноморие, заобикалящи страната и турските военни изпробват своите военни способности.
Учението също има за цел да повиши ефективността на системите за управление и контрол.
Като част от учението турската флота посещава 33 турски пристанища и седем други в чужбина в Черно море. Посещенията имат за цел да допринесат за приятелството и мира.
През декември 2018 г. Турция е съобщила на гръцките власти местоположението и времето на военното учение.
Флотилията включва 13 фрегати, 6 корвета, 16 ударни катера, 7 подводници, 7 кораба на бреговата охрана, 14 патрулни лодки, както и други кораби на флота.
Маневрите, координирани от Центрланото командване на ВМС, е планирано шест месеца предварително в съответствие с правилата и регулациите на НАТО.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Хюриет“: Ученията „Синя родина“ показаха, че Турция е станала военноморска сила и бяха демонстрация срещу антитурските блокове в Източното Средиземноморие

„Хюриет“: Ученията „Синя родина“ показаха, че Турция е станала военноморска сила и бяха демонстрация срещу антитурските блокове в Източното Средиземноморие

4 Март 2019 | 21:42 | Агенция "Фокус"
Анкара. „Военноморските учения „Синя родина“ показаха, че Турция е станала морска сила“, заяви турски адмирал в оставка. „Те също са демонстрация пред увеличаващите се блокове срещу Турция в Източното Средиземноморие“, добави Джем Гюрдениз, който също така е баща на името „Синя родина“ в интервю пред турския вестник „Хюриет“.
„Имаме своя собствена военна индустрия, която задоволява по-голямата част от нуждите на отбраната ни“, обясни адмиралът в оставка.
Морското учение "Синята родина" демонстрира, че Турция се е превърнала в морска сила, тъй като било осъществено от произведени в страната военноморски елементи, пояснява той. "Силата на флота не идва от броя на нейните кораби, а от промишлената подкрепа зад нея", каза Джем Гюрдениз. Центърът на тежестта на маневрите е източната част на Средиземно море, тъй като там се крият най-големите геополитически предизвикателства, каза Гюрдениз пред Hürriyet Daily News.

Изглежда вие сте баща на името на ученията?

Беше през 2006-а, когато бях директор на Отдела за планиране и политика в командването на Щаб квартирата на военноморските сили и реших да използвам този термин, за да посоча районите на нашата военноморска юрисдикция – обявени и необявени.Когато през 2013 година започнах да пиша за вестник „Айдънлък“, моята колонка се казваше „Синя родина“. Тогава написах, че Синята родина ще бъде много по-важна за Турция през XXI век, тъй като обхваща не само областите в Черно море, където сме установихме разграничение по време на Съветския съюз, но също така и в Егейско море и Източното Средиземноморие, където не сме и това остава спорно. Бях предвидил, че Източното Средиземноморие ще бъде голяма конфликтна зона между Турция и други страни.

Защо Турция за първи път провежда военноморски учения в трите морета, които я обграждат?

Това бе обявено за най-голямото учение в историята на Турската Република. Участват 103 кораба, турските ВВС и турската армия. То се проведе като проявление срещу разширяващите се блокове срещу Турция в Източното Средиземноморие.
Трите основни геополитически въпроса, свързани с бъдещето на Турция през XXI век, са енергийните ресурси на морското дъно, бъдещето на т.нар. Кюрдистан с морско пристанище и бъдещето на Северен Кипър.

Ученията се провеждат и в Черно море. Това трябва ли да се тълкува като послание и към Русия?
Не, защото отношенията на Турция с Русия през последните няколко години се считат за най-добрите в сравнение с последните 100 години. Турция никога не е провеждала учение на НАТО в Черно море по време на Студената война, за да не наруши стратегическото равновесие между Турция и Съветския съюз. Освен това по време на тези маневри турските военни кораби ще извършват посещения на пристанища във всяка крайбрежна страна, включително Русия. Ако Русия е възприела това като неприятелски жест, тя не би го позволила.

Центърът на тежестта в учението „Синя родина“ изглежда е източната част на Средиземно море; може ли това да се възприеме като послание срещу съюзника на Турция в НАТО Гърция и други?

Ако една страна се стреми да навреди на военноморските ви интереси, ако тя се стреми да наруши правата ви за континенталния шелф, вашите права в ексклузивната ви икономическа зона и се опитва да откъсне част от морските райони под ваша юрисдикция, разбира се, не можете да се тръгнете директно срещу тези страни, но можете да демонстрирате позиция.
В годините след опита за преврат от Гюленистите Турция е изправена пред големи предизвикателства от Гърция и гръцката администрация на Южен Кипър, както и от САЩ и Европейския съюз. Те почти формираха враждебен блок срещу Турция. Този блок се опитва да наложи разграничение в Източното Средиземноморие, което обхваща повече от 100 000 квадратни километра от територията на Турция.
Когато погледнете карти на европейските институции, делимитацията по тях не съответства на тази на турските карти. За съжаление, турското външно министерство все още не е обявило континенталния шелф или границите на ИИЗ в Средиземно море. Те само обявиха дължината на източната граница на запад от Кипър пред ООН чрез две гласувания през 2004 и 2012 г. Гърция, кипърските гърци, Египет и Израел не признават това. Заедно с САЩ тези две държави провеждат военни учения почти всеки месец срещу Турция. Американските и европейските енергийни компании провеждат проучвания и експлоатационни дейности по незаконно обявените лицензирани зони на кипърските гърци, които припокриват турския континентален шелф.

Съгласни ли сте с твърдението, че достъпът на Турция до енергийните ресурси в Средиземно море е блокиран и че учението „Синя родина“ е демонстрация на позицията на Турция?

Абсолютно. Но то е дори нещо повече. „Синя родина“ стана военноморска доктрина на Турция и показва, че тя е станала военноморска сила. По принцип гърците смятаха, че турците са силни по земя и вярваха, че морето им принадлежи. За първи път от векове турците казват: ‚сега ние сме в морето и имаме силна флота‘.

Значи, то е послание, с което се подчертава, че Турция е станала военноморска сила

Турция и преди беше военноморска сила, но сега строи собствените си бойни кораби. Разполагаме със собствена военна индустрия, която задоволява повечето от нашите нужди в отбраната. Силата на турския флот не идва от броя на корабите, а от индустриалната подкрепа зад нея. Съобщения за пресата подчертават факта, че флотът провежда учения с кораби, построени в страната.

Ще се съгласите ли също с това, че маневрите са специално послание към Западните сили, които не искат да допуснат Турция до енергийните ресурси?

Да, и те също не искат Турция да се присъедини към клуба на военноморските сили на развития свят. Ако погледнете морските цивилизации, ще видите, че почти всички хегемони в историята са военноморски сили с имперско наследство. Членовете на този клуб са много малко: Англия, Франция, САЩ, Япония и т.н.
Турция се стреми да бъде морска държава. Турският флот е достигнал точката, която могат да имат само морските държави и това е основната причина за действията на FETÖ срещу флота по време на делата Ergenekon и Sledgehammer. Както може би си спомняте, основната мишена беше турската флота по онова време. След 2008 г. турският флот започна да работи постоянно в Индийския океан.

Докато изреждахте морските сили използвахте термина „хегемони“. Стреми ли се Турция да бъде хегемон?

Ние няма да бъдем хегемон, ние искаме просто да защитим правата си в морето, както и интересите на Турция по света.

Някои може да попитат какво прави турският флот в Индийския океан?

Ако сте 17-тата най-голяма икономика в света, ако имате бизнес интереси по целия свят, ако има турски граждани, разпръснати в почти всички краища на света, които гледат към Анкара, и ако сте зависими от морския транспорт za 90 процента за своя износ и внос , тогава трябва да защитите тези морски пътища и вашите интереси. Навсякъде, където плават търговски кораби под флага на Турция, трябва да имате военни кораби, за да ги защитите, когато е необходимо. Първо, трябва да се съсредоточите върху периферията си - Индийския океан и Червено море. По време на пиратските атаки през 2008 г. много турски търговски кораби бяха отвлечени и НАТО не беше активнo по онова време, което е основната причина Турция да изпрати военни кораби в региона.

Турция се превръща в по-голяма търговска държава, т.е. трябва да стане морска сила в бъдеще?

Точно. В бъдеще Турция ще се нуждае от повече кораби заради интересите ни в Африка, отношенията ни с държавите от Персийския залив, а дори и с Китай, чрез проекта „Един пояс, един път“.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Protothema (Гърция): Гръцкият министър на отбраната предупреди за опасността от „сериозен инцидент“ с Турция в Егейско море

Protothema (Гърция): Гръцкият министър на отбраната предупреди за опасността от „сериозен инцидент“ с Турция в Егейско море

4 Март 2019 | 17:07 | Агенция "Фокус"
Атина. Министърът на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис предупреди за опасност от сериозен инцидент в Егейско море заради постоянните турски провокации, като добави, че Атина ще направи всичко по силите си, за да деескалира ситуацията, предава електронното издание на вестник Protothema.
По време на реч в рамките на брифинг на подкомисия на Парламентарната асамблея на НАТО, министърът даде пояснения за отношенията между Атина и Анкара.
„Ние отговаряме на предизвикателствата в Егейско море - където, за съжаление, броят на нарушенията на териториалните ни води и въздушно пространство е много голям – много внимателно и стратегическо“, подчерта Апостолакис и продължи: „Въпреки съществуващите проблеми и опасните инциденти в морето и небето, които могат да доведат до сериозен инцидент, ние постоянно правим усилия да деескалираме напрежението“.
Гръцкият министър също така подчерта нуждата от засилване на военното присъствие на САЩ в по-широкия регион.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini: САЩ настоява за сдържаност в Източното Средиземноморие

Kathimerini: САЩ настоява за сдържаност в Източното Средиземноморие

28 Февруари 2019 | 10:35 | Агенция "Фокус"
Никозия. Заместник-помощник държавния секретар на САЩ Матю Палмър призова всички страни, заинтересовани от действията в изключителната икономическа зона на Кипър (ИИЗ), да проявят сдържаност и САЩ отново потвърдиха подкрепата на Вашингтон за усилията, подкрепени от ООН за намиране на политическо решение на острова, включващ и двузонална, двуетническа федерация, пише гръцкият вестник Kathimerini.
Палмър заяви в сряда, че САЩ се надяват, че разработването на природните ресурси на острова ще предостави стимули за решение.
Изявленията на Палмър, които също така засегнаха и Договора от Преспа и гръцко-американските икономически връзки, бяха направени, когато Турция стартира най-голямото си военноморско учение в сряда в Черно, Егейско и Средиземно море. Учението „Синя родина“ е описано като демонстрация на сила срещу Гърция и Кипър, пише изданието.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турция започна най-големите военноморски учения в историята си

Yeni Safak: Турция започна най-големите военноморски учения в историята си

27 Февруари 2019 | 11:40 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция започна най-големите военноморски учения в историята си, в които ще се включат над 100 плавателни съда в трите морета, които мият бреговете на страната, пише електронното издание на турския консервативен ежедневник Yeni Safak.
Четиридневното учение с име „Синя родина 2019“ започна в сряда с участието на 103 кораба в Черно, Егейско и Средиземно морета.
Флотилията включва 13 фрегати, 6 корвета, 16 щурмови лодки, 7 подводници, 7 тралчика (миночистачи), 14 патрулни катера и други военноморски плавателни съдове.
Маневрите са обявени 6 месеца по-рано, както изискват правилата и регулациите на НАТО.
Учението се координира от Военноморския команден център и ще продължи до 2 март.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„То Вима“ (Гърция): Най-големите турски морски учения „Синя родина“ са предупреждение към Кипър и Гърция

„То Вима“ (Гърция): Най-големите турски морски учения „Синя родина“ са предупреждение към Кипър и Гърция

26 Февруари 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Атина. На 27 февруари Анкара започва най-големите военноморски учения в историята на Републиката – „Синя родина“ (Мави Ватан), които турските медии описват като „репетиция за война“ и които, както пише електронното издание на един от най-големите гръцки ежедневници „То Вима“, целят да изпратят ясно послание на Гърция, Кипър и Израел и всеки друг, който смее да оспорва интересите на Турция в Източното Средиземноморие.
Както посочва изданието, маневрите се рекламират като най-големите в историята на Турция и ще обхванат Егейско море, Източното Средиземноморие и Черно море. Те ще продължат до 8 март.
Анкара ще изпрати фрегати и корвети в Егейско и Средиземно море, където Турция иска да се противопостави на кипърската програма за търсене на въглеводороди в изключителната икономическа зона (ИИЗ) на острова, спрямо която Турция има претенции и където междувременно провежда свои сондажи за нефт и газ.
Както пише „То Вима“, „с международната изолация на Анкара и спускането на отношенията й със САЩ до най-ниско ниво, след като Вашингтон замрази доставката на изтребители F-35 в Турция заради решението на Анкара да се оборудва с руски противоракетни системи С-400, Турция прибягна до изпитаната тактика на демонстрация на военни мускули“.
За морските, въздушните и сухоземните учения Анкара издаде НАВТЕКС, с който запази райони в южната част на Егейско море и Югоизточното Средиземноморие, включително континенталния шелф на гръцкия остров Кастелоризо, района на югоизток от остров Родос и ИИЗ на Република Кипър.
Общо, Турция е запазила 462 хиляди кв. км. в Егейско, Средиземно и Черно море за обширните учения, отбелязва вестникът.
Турската държавна „Анадолска агенция“ изтъкна, че маневрите са огромна „демонстрация на сила“, защото освен стоте кораба, в тях ще участват командоси от SAT и SAS, сухопътни войски и турската брегова охрана.
Турският ежедневник „Йени Шафак“ съобщи, че ученията са средство за „Въоръжените сили на Турция да засилят своя суверенитет над 462 хиляди кв. км. морско пространство и ще изпратят ясно предупреждение на всички, които подготвят карти за нахлуване“.
„Ясно заявената цел на Анкара е да управлява заедно с Република Кипър огромните находища на въглеводороди и да контролира регионалните енергийни маршрути“, счита „То Вима“.
„Турция смята, че запазването на присъствието си като регионален играч с роля на енергийната шахматна дъска е от жизненоважно значение. Той търси роля не като екстра, а като истински играч, който може да спечели възможно най-голяма полза.Гръцката страна е убедена, че агресивните действия на Турция в ИИЗ на Кипър и в Егейско море имат за цел да създадат фактически ситуации за сметка на суверенните права както на Кипър, така и на Гърция“, пише още вестникът.

‚Стратегическите цели‘ на Турция

Министърът на външните работи на Турция Мевлют Чавушоглу заяви ясно миналата седмица, че Кипър, Източното Средиземноморие и Егейско море са стратегически цели и национални въпроси за Анкара“.
„Фактът, че ИИЗ на Кипър привлича огромния интерес на енергийните компании поради значителните си депозити и перспективата за изграждане на терминал за втечнен природен газ на острова, увеличава агресивността и враждебността на Турция в търсенето на част от пая“, обяснява думите на Чавушоглу гръцкото издание.
САЩ, Франция, Израел, Италия и Катар действат в ИИЗ на Кипър и се планират нови действия в усилията за решаване на кипърския проблем.
Гръцкото външно министерство следи отблизо положението в Егейско и Източното Средиземноморие, а Гръцкият флот е в постоянна готовност да отговори на всяко предизвикателство от Анкара, отбелязва консервативният ежедневник. Израел, САЩ и Франция също наблюдават ходовете на Анкара в региона.
Чуждестранните дипломати, включително американския посланик в Атина Джефри Пайет, в миналото изразиха опасения за бъдеща военна „авария“ поради голямата концентрация на огнева мощ и засиленото напрежение в региона.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АА: Еродган: Турция да намали зависимостта от чужда енергия

АА: Еродган: Турция да намали зависимостта от чужда енергия

16 Февруари 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Анкара. Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Турция цели да намали зависимостта от чужди енергийни източници, съобщава Anadolu Agency.
Говорейки по време на предизборен митинг в провинция Одрин, Ердоган заяви, че Турция се стреми към максимално оползотворяване на вътрешните енергийни ресурси.
„През 2017 г., нашето производство на електроенергия от вътрешни източници беше 45 процента. Сега, то достигна 60 процента“, обяви Ердоган.
Той припомни, че Турция е открила нови газови находища в Тракия с капацитет 3 млрд. куб. м., което ще удвои сегашното производство на природен газ в страната.
„Производството е достатъчно да посрещне нуждите на 300 хиляди домакинства за 10 години“, добави той.
Турция има ограничени вътрешни енергийни ресурси и главно зависи от скъпия внос на енергия за потреблението. Страната се стреми да открива нови източници на нефт и природен газ, както и да инвестира сериозно във възобновяема енергия и въгледобива.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Kathimerini (Гърция): В Гърция и Кипър считат най-големите морски учения на Турция за демонстрация на сила на фона на открития газ

Kathimerini (Гърция): В Гърция и Кипър считат най-големите морски учения на Турция за демонстрация на сила на фона на открития газ

15 Февруари 2019 | 10:31 | Агенция "Фокус"
Атина. Турския флот се подготвя да проведе най-големите си учения в историята на Републиката и в Гърция и Република Кипър това се счита за демонстрация на сила пред тях на фона на открития голям газов залеж в териториалните води на Острова на Афродита, пише електронното издание на вестник Kathimerini.
Както съобщава „Анадолската агенция“, маневрите „Синя родина“, в които ще се включат фрегати, ексадрени миноносци и самолети от всякакъв вид, ще се състоят в Черно и Егейско море и Източното Средиземноморие между 27 февруари и 8 март.
Тази новина идва на фона на непотвърдените засега съобщения от сряда, че американският енергиен гигант Exxon Mobil, който има лиценз да проучва за въглеводородни залежи в Изключителната икономическа зона на Кипър, ще анонсира, че е намерил голямо находище в Блок 10. Правителството на Република Кипър в четвъртък отказа да потвърди информацията.
Анкара оспорва правото на Никозия да провежда сондажи за газ и да експлоатира ресурсите в икономическата зона на острова без в това да бъде включена т.нар. Турска Република Северен Кипър. Заедно с това представител на енергийното министерство на турците киприоти е заявил пред „Анадолската агенция“, че турски кораби скоро ще започнат сондажи около Кипър.
„Ще защитаваме правата и интересите на турците киприоти и ще предприемем необходимите действия по проблема за природния газ, точно както правим и по други въпроси“, заяви той.
еждувременно новият министър на отбраната на Гърция Евангелос Апостолакис заяви в четвъртък, че регионалният мир и сигурност са сред основните цели на външната политика на Гърция. Той говори след среща на министрите на НАТО в Брюксел, по време на която той разговаря с колегите си от Турция и Северна Македония, както и с генералния секретар на Северноатлантическия съюз Йенс Столтенберг.
„Целта на тези срещи и контакти е в крайна сметка да се поддържа мира в региона, да се намали броят на нерешените проблеми и да се засили сигурността“, заяви Апостолакис.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Yeni Safak: Турската армия се готви за най-големите военноморски учения в модерната история на страната

Yeni Safak: Турската армия се готви за най-големите военноморски учения в модерната история на страната

13 Февруари 2019 | 16:36 | Агенция "Фокус"
Анкара. Турция ще проведе най-големите военноморски учения в историята на Републиката, съобщава електронното издание на вестник Yeni Safak.
Маневрите „Синя родина“ ще се състоят от 27 февруари до 8 март едновременно в турските региони в Черно и Егейско море и Източното Средиземноморие.
В предстоящите учения ще участват бойни и спомагателни кораби на турските въоръжени сили (ТВС), кораби за противовъздушна отбрана, крайбрежни войски, екипи на SAT и SAS, заедно със сухопътните войски, военновъздушните сили (ВВС) и бреговата охрана.
Новите оръжия и системи, интегрирани в ТВС, също ще направят своя дебют на маневрите, които имат за цел да оптимизират и развият оперативната съвместимост между различните родове войски, както и да повишат бойната готовност на участващите единици.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.