НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 05:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

„Локално“ (Македония): В Белград се проведе пореден протест „1 от 5 милиона“

„Локално“ (Македония): В Белград се проведе пореден протест „1 от 5 милиона“

26 Май 2019 | 11:11 | Агенция "Фокус"
Белгард. В Белград се проведе 25-ият протест "Всички като един- 1 от 5 милиона" , пише македонското електронно издание „Локално“.
Протестният митинг се проведе под мотото "Спрете кървавите ризи", като представи "ретроспекция на всички побои и насилие, които властите са извършили срещу необузданите хора" по време на шестмесечните протести в Сърбия.
Организаторите обявиха, че на 8 юни ще проведе голям протест в Белград и други градове, , отбелязвайки шест месеца от началото на протестната вълна, започнала след атаката срещу един от лидерите на Съюза за Сърбия Борко Стефанович.
Сръбската опозиция, събрана около партиите, подписали „договора с народа“, обяви по-рано, че те продължават да бойкотират парламента и местните събрания, настоявайки за диалог с правителството, за да изпълнят условията за честни избори и свободни медии, като по този начин ще бойкотират обявения реч в понеделник на президента Александър Вучич в парламента по темата за Косово.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

"Курир" (Македония): В Белград се проведе пореден протест, опозицията създаде "свободна зона"

"Курир" (Македония): В Белград се проведе пореден протест, опозицията създаде "свободна зона"

5 Май 2019 | 10:03 | Агенция "Фокус"
Белград. Във вечерните часове на събота в столицата на западната ни съседка се проведе пореден протест "Един от пет милиона" срещу държавния глава Александър Вучич и правителството, в рамките на който опозицията обяви създаването на символична "свободна зона" в непосредствена близост до Президентството - в Пионерския парк, съобщава македонското електронно издание "Курир".
"Свободната зона", както е обявено, ще "работи" всеки следобед от 13 до 21 часа и в нея опозицията ще организира пресконференции. В пределите й са планирани дискусии с граждани, депутати от опозиционни партии, публични личности, а също и провеждането на културни събития, както и излъчването на "безплатен телевизионен дневник".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Призма“ (Македония): Сърбия отбелязва 20 години от войната в Косово с прожекция на военен филм

„Призма“ (Македония): Сърбия отбелязва 20 години от войната в Косово с прожекция на военен филм

11 Април 2019 | 13:23 | Агенция "Фокус"
Белград. Министерството на отбраната на Сърбия и обществената телевизия РТС отбелязаха 20 години от войната в Косово, с премиерата на документалния филм за битката при Кошара през 1999 г.,информира македонското електронно издание “Призма“.
Филмът показва "смелостта, жертвата и посвещението" на войниците на Югославската армия (ЮА), която се бори срещу Армията за освобождение на Косово (АОК), "защитавайки родината", пише изданието.
"Двадесет години не сме казали" благодаря "и мисля, че е крайно време ... да благодарим на тези хора за това, което направиха," каза Слагяна Зарич, режисьор на филма.
На церемонията присъстваха сръбският министър на отбраната Александър Вулин, началникът на щаба на сръбските въоръжени сили Милан Мошилович и други висши държавни и военни служители.
Битката при Кошара започва на 9 април 1999 г., когато АОК атакува югославско-албанската гранична охрана и продължава до 10 юни, когато е постигнато споразумение за прекратяване на огъня и когато властите на Белград се оттеглят от Косово.
Сръбското министерство на отбраната съобщи, че в битката са загинали 108 членове на тогавашната армия. АОК, която беше подкрепена от въздушните удари на НАТО, също понесе тежки загуби.
Филмът, "Битката за Кошара", говори за сраженията на югославско-албанската граница през 1998 и 1999 г. и показва разказите на сръбски войници и техните офицери, съобщи Министерството на отбраната.
Филмът за първи път беше обявен през януари 2018 г., когато беше обявено, че някои военни офицери, които отричат обвиненията в военни престъпления в Косово, ще бъдат консултанти за този проект.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Обявиха създаването на „Войводински фронт“, който ще иска „пълна автономия“ на сръбската област

„Политика“ (Сърбия): Обявиха създаването на „Войводински фронт“, който ще иска „пълна автономия“ на сръбската област

9 Април 2019 | 10:59 | Агенция "Фокус"
Нови Сад. Политици, които искат „пълна автономия“ на сръбската автономна област Войводина, обявиха, че основават „Войводински фронт“. Зад идеята стоят „Лигата на социалдемократите от Войводина“ (ЛСДВ) и „Войводинската партия“ (ВП), чиито лидери Ненад Чанак и Александър Оджич неотдавна сключиха споразумение за сътрудничество. Те изхождат от факта, че конституционното положение на Войводина в състава на Сърбия, дефинирано с Основния закон от 2006-а година, е неприемливо, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
В миналото „Войводинският фронт“ е съществувал в Кралство Югославия. Недоволни от икономическото и политическото положение на областта, група политици от различни партии искаха промяна в държавния ред.
„През юли 1935 г. е приета платформа за функционирането на Войводинския фронт. Тя се основава на речта на д-р Жарко Якшич, син на Джура Яксич, където се посочва, че "Войводина решително иска да е в тази страна, но също така, решително отхвърля положението си в тази страна“, каза историкът от Нови Сад д-р Милош Савин за "Политика".
Движението е обвинено в сепаратизъм и прохърватска ориентация и се разпада преди началото на Втората световна война. И през последното десетилетие временно са обявявани обединения в „автономистки“ блок или фронт. Когато през 2012 г. провинциалните юрисдикции попаднаха в Конституционния съд на Сърбия, този вид събиране бе насърчено от Либералдемократическата партия.
Основаването на „Войводинския фронт“ се очаква през следващите шест месеца, а първият ход за това е споразумението между ЛСДВ и ВП, заяви пред „Политика“ Боян Костреш, заместник-председател на Лигата.
„Идеята е да се поканят двете местни партии на Войводина, както и други формации, и да си сътрудничат, преди всичко на ниво национални общности, а по-късно и в неправителствения сектор и с видни личности. Това не е предизборна коалиция, а по-широка платформа за сътрудничество, която трябва да отговори не само на въпроса за Войводина, но и за Сърбия като децентрализирана и регионализирана държава. Сигурно е, че въпросът за Косово е на дневен ред и че Сърбия ще промени Конституцията и ще реши вътрешните въпроси. Нашата идея е да бъдем организирани по различен начин. Белград има всички правомощия да бъде провинция, а Ниш и Крагуевац центрове на региони. Съществува и въпросът за Санджак, който ще бъде обсъден. Войводина трябва да има законодателна, изпълнителна и съдебна власт, собственост и доходи, гарантирани от конституцията“, обясни Костреш.
Те отдавна са открили картите си, като защитници на автономията и на Република Войводина. В сръбската общественост те са критикувани за сепаратизъм, а Оджич казва, че вече е обърнал внимание на това и че „всички ние сме сепаратисти, които споменават В от Войводина“. От Милошевич до Вучич, каза той, почти всичко е същото, а онези, които днес, казва той, са истинска опозиция, имат в програмите си премахване на автономията на Войводина.
От „Сръбската прогресивна партия“ (СПП) на президента Александър Вучич заявиха, че вече са показали как могат да се грижат за интересите на гражданите, живеещи във Войводина – чрез откриване на нови фабрики и чрез изграждане на медицински институции и болници, както и закупуване на ново оборудване...
„А тези, които искат да направят от Войводина професия, за 16 години на власт не са направили и една шеста от онова, което ние направихме за три години. Гражданите ще се произнесат на следващите избори, било във Войводина, или всяка друга част на Сърбия“, добави заместник-председателят на СПП Миленко Йованов пред „Политика“.
Анализаторите смятат, че този "фронт" води "битка" за гражданската опция. „Откритият „Войводински фронт“ е интересен съюз, чиято цел е именно да затвори или поне да ограничи пространството за изработване на нова, ясна, гражданска и демократична алтернатива на Войводина“, каза за "Политика" историкът на изкуството и писателят Нови Небойша Миленкович.
Александър Оджич смята, че споразумението за ЛСДВ и ВП е логичен ход, тъй като страните са постигнали програмно съгласие, въпреки че работят самостоятелно в продължение на десетилетие. Той напусна Лигата през 2008 година, но твърди, че няма нито конфликт, нито грозни думи, а разногласия относно начина на работа. Като описва настоящите впечатления, той казва: "Като че работихме заедно вчера“. Не е съгласен, че ЛСДВ е на власт в Нови Сад със СПП, но смята, че "не трябва да бъде пречка" за плановете на ВП и ЛСДВ в бъдеще. Различията между двете партии са само в „нюанси“: независимо дали Войводина трябва да бъде република или автономия. Застъпник за обединение е и НПО „Войводин клуб“, но в момента той още не е във фронта. Твърди се, че когато Лигата напусне правителството в Нови Сад, и той ще се присъедини към обединението. Президентът на Клуба Бранислава Костич отхвърля твърденията, че между тях има недоразумения. "Това е процес и ние няма да застанем на колене“, заяви тя пред "Политика".
Миленкович смята, че с идеята за автономия на региона, каквато знаем от преди, е изразходвана и компрометирана от хора, които досега са се държали като нейни собственици. Той добави, че мисли същото и за политическите актьори и част от гражданския сектор, които са били близо до тях през тези години и десетилетия и по този начин „от идеята за автономия на Войводина остана само черупката, лишена от всякаква същина“.
„Липсва ясната артикулация на политическата идея и причината за последното събиране и създаването на „Войводинския фронт“ – освен ако не става въпрос за политическо оцеляване. А ние знаем, че е точно така“, заяви Миленкович.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

КФОР: Съвместните косовско-албански учения не са заплаха за никого

КФОР: Съвместните косовско-албански учения не са заплаха за никого

8 Април 2019 | 11:06 | Агенция "Фокус"
Прищина. Говорителят на КФОР Винченцо Грасо увери пред медии, че последните съвместни учения между албанската армия и Косовските сили за сигурност (КСС) не бива да се разглеждат като заплаха за която и да е страна, предава RTK Live. Съгласно думите му, съвместното учение в изтълкувано погрешно като заплаха за северната част на Косово. „КФОР е напълно ангажиран да защитава всички хора", припомни Грасо.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): В Италия се проведе среща за ефектите от бомбардировките с обеднен уран

„Вечернье Новости“ (Сърбия): В Италия се проведе среща за ефектите от бомбардировките с обеднен уран

5 Април 2019 | 08:52 | Агенция "Фокус"
Белград/Рим. В италианската столица Рим се проведе среща, посветена на ефектите от бомбардировките с обеднен уран, на която присъства и сръбската делегация, съобщава електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“.
„Изискваме от Европа да помогнем на засегнатите от последствията от бомбардировките на НАТО, да разгледаме цялата документация в европейските щабове и да вземем решение да съдействаме на пострадалите и болните. Защото и италианците, и сърбите са жертви“, заяви Доменико Лайдеро от италианската военна обсерватория в рамките на научната конференция, посветена на последствията от бомбардировките на НАТО върху здравето на човека.
На срещата в Рим, организирана от италианската асоциация „Жертви на обеднения уран“ и „Военна обсерватория в отдела на италианската отбрана“, присъстваха и представители на Сърбия. Те бяха водени от Дарко Лакетич, председател на парламентарната комисия, разследваща последиците от въздушните удари на НАТО върху здравето на сърбите, и то Сърджан Алексич, адвокат от Ниш, който опрганизира първата по рода си международна конференция за последиците от бомбардировките на западната ни съседка.
Дарко Лакетич благодари на Италия за организирането на събитието и предостави информация за бомбардировките и броя на използваните ракети с обеднен уран, а също и събраните досега доказателства за негативните ефекти от употребата им. Лакетич подчерта, че сръбската парламентарна комисия събира документация от болници, медицински центрове, и че е проведено научно изследване за здравния статус на населението.
Представители на Рим припомниха за здравословното състояние на италиански войници, участвали в мироопазващи мисии на НАТО на терен, бомбардиран с ракети с обеднен уран.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Regnum: Албанците в Сърбия изискват присъединяване на своите райони към Косово

Regnum: Албанците в Сърбия изискват присъединяване на своите райони към Косово

4 Април 2019 | 23:12 | Агенция "Фокус"
Прешево. По време на разговора с депутатите от германския Бундестаг, Кристиан Шмид и Петер Бауер, кметът на община Прешево, етническият албанец Шчиприм Арифи, се изказа срещу размяната на територии между Косово и Сърбия, но заяви, че Прешево, Буяновац и Медвежа - сръбски територии с предимно албанско население - трябва да се присъединят към Косово, съобщава информационна агенция Regnum.
Както съобщава албанската информационна агенция Telegrafi, Арифи е разказал на депутатите за проблемите, пред които са изправени гражданите на общината, включително недостатъчното преподаване на албански език, слабото икономическо развитие на региона и други.
От своя страна германските депутати заявиха, че Германия е против териториалния обмен между Косово и Сърбия, тъй като това ще създаде нови проблеми, които ще засегнат целия регион.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

RTK (Косово): Министърът на отбраната на Турция пристига в Косово в четвъртък

RTK (Косово): Министърът на отбраната на Турция пристига в Косово в четвъртък

4 Април 2019 | 14:48 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министърът на отбраната на Турция Хулуси Акара пристига на визита в Косово в четвъртък, съобщава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
В 15:00 часа (16:00 българско време), премиерът на страната Рамуш Харадинай ще проведе среща с Акар.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ивица Дачич: Няма да позволим „Буря“ в Косово, Западът да контролира детето, което сътвори

Ивица Дачич: Няма да позволим „Буря“ в Косово, Западът да контролира детето, което сътвори

4 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на външните работи на Сърбия Ивица Дачич заяви, че Белград осъзнава опасността от нова операция „Буря“ (на хърватските ВС срещу Сръбска Крайна по време на войната в Югославия през 90-те – бел.прев.) и предупреди международната общност, че Сърбия няма да позволи такъв сценарий в Косово, пише електронното издание на белградския ежедневник „Вечерне новости“.
Международната общност е задължена от резолюцията на Съвета за сигурност на Обединените нации да гарантира сигурността", заяви Дачич преда РТС.
По неговите думи, ако международната общност не може да гарантира сигурността, тогава Сърбия ще бъде изправена пред „сериозен въпрос и голяма дилема, както по време на „Буря“ – как да реагира.
„Ако Сърбия реагира, тя влиза в конфликт с КФОР, тогава пък излиза въпроса за регионалната стабилност“, заяви Дачич. Той подчерта, че Сърбия е гортова на договор.
„Би било в интерес на всички нас да предотвратим възможни нови войни в Косово и Метохия, нападение на север, и да позволим на по-нататъшния напредък на Сърбия в европейската интеграция“, счита сръбският външен министър. Но, както заяви той, ако Прищина не иска договор, това няма да бъде по-добре за нея, тъй като „акциите й на борсата падат“.
По думите на Дачич, Прищина прави всичко, за да блокира сключването на споразумение, тъй като „то не е изцяло в нейна полза“. „Те не искат договор, защото смятат, че ще загубят вече постигнатото, а именно, че вече са обявили независимостта на Косово“.
Той каза, че международната общност има задължението да „контролира детето, което е създала“ и че това е най-голямата забележка на Сърбия към Запада.

Съветва гражданите да не ходят във Великобритания

В отговор на изявление на Министерството на външните работи на Обединеното кралство, с което то съветва британските граждани да не пътуват в Северно Косово, защото там има голяма политическа нестабилност и понастоящем има политически хаос, Ивица Дачич заяви:
„Ако (гражданите) имат някакви други дестинации, препоръчвам те да не ходят там, за да не бъдат в опасност заради ежедневните демонстрации. Нарочно съм циничен, защото, когато терористите, главорезите и престъпниците в Прищина говорят, че в Северно Косово има престъпност, това е лъжа. Сигурно има, но не повече, отколкото в Прищина, като се започне от търговията с човешки органи и се стигне до военните престъпници, начина по който се финансира албанската мафия, която е най-голямата в същата тази Великобритания“.
Според него от политическа страна е ясно защо от Лондон говорят точно за Северно Косово.
„Прищина е наясно, че нещата не вървят в тяхна полза и че нещата отиват към сделка, а те не искат споразумение и го считат за загуба по отношение на това, което са постигнали, т.е. обявяване на независимост и следователно инвестират всичко, за да блокират сделката“, обясни Дачич.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Себастиян Курц: Гражданите на Сърбия трябва да са наясно, че без напредък в диалога, няма да влязат в Съюза

Себастиян Курц: Гражданите на Сърбия трябва да са наясно, че без напредък в диалога, няма да влязат в Съюза

4 Април 2019 | 08:00 | Агенция "Фокус"
Виена. Австрийският канцлер Себастиян Курц заяви, че всяко възможно решение на косовския въпрос трябва да има подкрепата на великите сили, особено на постоянните членки на Съвета за сигурност на ООН, предава скопското електронно издание „МКД“.
Политикът подчерта, че гражданите на Сърбия трябва да са наясно, че без видим напредък в отношенията между Белград и Прищина, страната им не може да стане членка на Европейския съюз.
„В наш интерес е да бъдем в близки партньорски отношения със САЩ, когато става дума за Западните Балкани и ние трябва да имаме тяхната подкрепа в насърчаването на напредъка за постигане на решение по този важен въпрос“, заяви Курц в интервю пред списание „Корд“.
„Имаме добри отношения и с Белград, и с Прищина и се опитваме да поддържаме процеса на диалога, колкото може повече“, заяви австрийският канцлер.
Курц подчерта, че винаги е смятал, че мястото на Сърбия е в Европейския съюз, както и това на останалите страни от Западните Балкани и добави, че всичко случващо се на полуострова, влияе и на Австрия.
На въпрос дали присъединяването на страните от региона към ЕС е временно премахнато от дневния ред на Брюксел, предвид текущите събития в Съюза, Курц отговори:
„Какво би могли да ви доведе до подобно заключение? Напротив, тъй като по време на българското и австрийското председателство в ЕС през 2018 година процеса на разширяване бе поставен начело на дневния ред“, категоричен бе той.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Политика“ (Сърбия): Съвместното учение на специалните полицейски части на Косово, Македония и Албания отработва завладяване на Северно Косово

„Политика“ (Сърбия): Съвместното учение на специалните полицейски части на Косово, Македония и Албания отработва завладяване на Северно Косово

3 Април 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Белград. Британското министерство на външните работи предупреди гражданите на страната на официалния си уебсайт да пътуват до Звечан, Зубин Поток, Лепосавич и северната част на Косовоска Митровица (главните градове в населяваната от сърби северна част на Косово – бел.прев.) само при крайна необходимост. В тази препоръка се посочва също, че в северната част на Косово има сблъсъци с насилие, както и инциденти, свързани с експлозии на ръчни гранати и превозни средства, а същото се отнася и за северната част на Косовска Митровица. Заради това Форин офис препоръчва на британските граждани да бъдат внимателни и да избягват публични събирания, което се отнася най-вече за района около мост „Аустерлиц“, който разделя Митровица на северна и южна част, пише белградският ежедневник „Политика“ в материал, представен без редакторска намеса.
„Протестите имат потенциал да преминат в насилие, затова трябва да внимавате, ако видите, че големи маси се събират по време на засиленото политическо напрежение в този град. Следете местните медии, консултирайте се с рецепцията на хотела за съвет и редовно проверявайте информациите на този сайт“, се казва в съобщението, публикувано от Форин офис на 25 март.
Почти по същото време в скопската казарма „Гьорче Петров“ се проведе петдневно съвместно тактическо-демонстрационно учение на специалните полицейски части на Северна Македония, Албания и Косово, наречени „Мълнията на Западните Балкани“. Медиите и социалните мрежи спекулират, че тези маневри са обучение за нападение срещу Северно Косово и завземане на всички важни икономически обекти там и най-вече металургичния комбинат „Трепча“ и язовира „Газивода“. Твърди се, че понеже косовската армия не може законно да влезе в северната част на страната без съгласието на местните власти, тя ще опита да направи това под претекста, че е полицейска част.
Бившият офицер от сръбското контраразузнаване Любан Каран заяви пред "Политика", че Прищина е осъществила вещо заблуждаващи мероприятия и сега не се знае кога става въпрос за полицията и когато става въпрос за военни части. Той смята, че събитието в казармите „Гьорче Петров“ в Скопие трябва да се разглежда като опасна комбинирана операция, а не като учение.
„Трябва да възприемаме всичко това, като сериозна заплаха, защото те подготвят нещо от вида на операция „Буря“ (операцията на хърватската армия в Сръбска крайна през 90-те – бел.прев.) в Северно Косово. Те не крият, че тези маневри са насочени срещу сръбския народ, дори с името, с което те изпращат ясно послание каква е тяхната цел. Названието на маневрите е "Мълния", което не е избран случайно, защото през последните две-три години албанското политическо ръководство е под прякото влияние на Загреб, който иска да прехвърли опита си от престъпните операции през 90-те години“, каза Каран. Той предупреждава, че сръбските служби за сигурност и политическото ръководство трябва вземат на сериозно това учение и да предотвратят възможните действия на косовската полиция овреме.
„Техните възможности да нападнат Северно Косово ще бъдат много по-усложнени, ако нашите служби за сигурност „провалят“ навреме това, което се готви. Това, което отработваха в Скопие прилича на мълниеносна акция, което е много притеснително и трябва да му се обърне сериозно внимание. Особено, ако вземете предвид доклада на британското външно министерство, защото британците знаят всичко за това, което се случва в Косово - те имат позиции в албанския връх в Прищина. Те не казват нищо просто така и ако предупреждават своите граждани, това означава подготовка за неприятна ситуация, която може да засегне сърбите в северната част на Косово“, обясни Каран.
Бившият началник на БИА (Службата за сигурност и информация (специалните служби) на Сърбия) Андрия Савич изрази мнение пред „Политика“, че петдневните маневри в Северна Македония са част от геополитическата обстановка, която се е формирала на Западните Балкани, особено след политическите промени в Северна Македония и влизането на Черна гора в НАТО. Той вярва, че ученията са само една инерция на всичко, което се случва в региона. „Това е американската външна политика, която иска да поеме контрола над този регион в контекста на опита на Запада да отблъсне Русия от този регион. Тези маневри са рутинен ход в рамките на макростратегическия план на Запада“, казва Андрия Савич.
Той предупреждава, че има латентна опасност и насочва специално вниманието към съобщението на Форин офис към британските граждани да не ходят в Северно Косово. Бившият началник на БИА също така смята, че това е индикатор за възможността за някои нежелани събития в северната част на Косово.
„Политическото разпадане на отношенията между Белград и Прищина е най-малко зависимо от косовските албанци, защото те са инструмент на американската воля. Важно е нашата държавна политика да вземе предвид всички тези възможности. Те не трябва да се отпускат и секторът за сигурност трябва да бъде подготвен за всички нежелани обстоятелства“, заключва Андрия Савич, професор във Факултета по дипломация и сигурност.

Превод и редакция: Иван Христов


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия"
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Диалогът между Белград и Прищина ще бъде възобновен след европейските избори

Zeri (Косово): Диалогът между Белград и Прищина ще бъде възобновен след европейските избори

2 Април 2019 | 10:25 | Агенция "Фокус"
Прищина. В статия на първа страница водещият прищински ежедневник Zeri цитира политически анализатори, според които диалогът за нормализиране на двустранните отношения между Косово и Сърбия ще бъде възобновен след изборите за Европейски парламент през май тази година. Тезата бива подкрепена с аргумента, че процесът на преговори е блокиран в продължение на месеца – последната среща между президентите на двете страни Хашим Тачи и Александър Вучич се състоя през ноември миналата година. Нещо повече, официален Белград увери, че няма да се върне към диалога, докато не бъдат премахнати 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в Косово.
Имер Мушколай призна, че не вижда шансове за постигане на споразумение между Косово и Сърбия през настоящата година. „Споменатият график за постигане на споразумение до юни е невъзможно да бъде постигнат и международната общност знае това. Причината се крие в забавянето на диалога през последните месеци. Затова натискът от Европейския съюз за възобновяване на диалога е преустановен”, подчертава политическият анализатор.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай се завърна към конфронтация с Брюксел

Koha Ditore (Косово): Рамуш Харадинай се завърна към конфронтация с Брюксел

2 Април 2019 | 08:34 | Агенция "Фокус"
Прищина. Електронното издание на водещия прищински ежедневник Koha Ditore обръща внимание на конфронтационния курс, който министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай пое спрямо Брюксел – при това навръх третата годишнина от подписването на Споразумението за стабилизиране и асоцииране с Европейския съюз.
Повод стана изявление на ръководителя на службата на ЕС в Косово Наталия Апостолова повтори искането за премахването на 100-процентовите мита за внос на стоки в страната от Сърбия и Босна и Херцеговина. „Харадинай обаче не отговори директно на българския дипломат, а „нападна“ нейния шеф в Брюксел – Федерика Могерни“, Върховен представител на ЕС по външните въпроси и политиката за сигурност, подчертават от редакцията.
„За съжаление има решения срещу ангажиментите по Споразумението за стабилизиране и асоцииране. Това са митата върху стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина. Както посочихме, 100-процентната тарифа е не само нарушение на ЦЕФТА, но и против духа на ССА ”, заяви Апостолова на кръглата маса, организирана от Института „Епик“, където беше представен докладът за задълженията и ползите от Косово в рамките на ССА. Апостолова спомена и други последствия от запазването на митата в сила. „Това ще отслаби конкурентния път и ще направи Косово по-малко привлекателно за инвестиции. Всяка търговска бариера е против духа на ССА”, допълни Апостолова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Косовският премиер обвини Могерини за „изтласкването“ на диалога с Белград „от коловоза“

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Косовският премиер обвини Могерини за „изтласкването“ на диалога с Белград „от коловоза“

2 Април 2019 | 07:35 | Агенция "Фокус"
Прищина. Министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай отново обвини Върховния представител на Европейския съюз по външните въпроси и политиката за сигурност Федерика Могерини за състоянието на диалога за нормализиране на двустранните отношения със Сърбия, което – съгласно думите му, предизвика политическа драма не само на територията на най-младата държава на Балканите, но и в региона, отбелязва електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“.
Съответното Харадинай заяви в рамките на митинг по случай третата годишнина от подписването на Споразумението за стабилизация и асоцииране с ЕС в отговор на изявление на ръководителя на Службата на ЕС в Прищина Наталия Апостолова.
Апостолова първо призова Прищина да приложи споразумението и да отмени 100-процентовите такси за внос на стоки от Сърбия и Босна Херцеговина. „Увеличението на таксите за внос на стоки от Сърбия не само нарушава споразуменията на ЦЕФТА, то не е в духа на Споразумението за стабилизиране и асоцииране", цитира изданието думите на българския дипломат.
„Могерини нанесе сериозни щети на региона, диалогът бе изтласкан от коловоза", заяви в тази връзка Харадинай. Прищинските медии допълват, че според косовския премиер страната му е „изправена пред предизвикателства, произтичащи от Споразумението за стабилизиране и асоцииране“.
„Не можем да постигнем всички цели на Споразумението за стабилизация и асоцииране, поради трудностите, създадени от члена на Комисията Федерика Могерини, които са резултат от обсъждане на идеята за размяна на територия", обясни Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 Инфо“(Македония): Прищина: Берлин е против размяна на територии

„24 Инфо“(Македония): Прищина: Берлин е против размяна на територии

1 Април 2019 | 22:55 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай прие в кабинета си депутатите от Християндемократически съюз (ХДС) Петър Бауер и Кристиан Шмид, от които поиска подкрепата на Берлин за либерализиране на визовия режим за Косово, съобщава скопската електронна медия „24 Инфо“.
Харадинай е изразил благодарността си към канцлера Ангела Меркел и германската държава за всичко, което направиха за Косово и региона.
„Говорихме за двустранното сътрудничество между Косово и Германия, което отбелязва напредък, но има още много да се постигне. Изказах благодарността си за Берлинския процес, който помага на региона. Благодаря на Меркел и на официален Берлин за инициативата, която се оказа много ценна за региона“, заяви Харадинай и добави, че депутатите потвърдиха подкрепата на Бундестага за Косово.
Бауер подчерта, че германският парламент е против размяната на територии между Косово и Сърбия.
„Обсъдихме и диалога, който ще подкрепим и, който се надяваме скоро да продължи. Говорихме и по въпроса за размяна на територии, на което ние се противопоставяме във всеки аспект“, каза Бауер.
Неговият колега Шмид подчерта, че идеята за обмяна на територия ще създаде нови проблеми не само за Косово, но и за региона.
„Германия има ясна позиция, ние сме против тази идея. Не можете да решите проблемите, които имате, като създавате нови проблеми. И този, който наистина смята, че ще реши проблема с тази идея, трябва да е наясно, че той създава нови проблеми не само за Косово, но и за региона като цяло“, каза Шмид.

Прево ди редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини причинява политически травми на Косово

Рамуш Харадинай: Федерика Могерини причинява политически травми на Косово

1 Април 2019 | 17:10 | Агенция "Фокус"
Прищина. По повод третата годишнина от подписването на Договора за стабилизация и асоциация между Прищина и Брюксел, премиерът на Косово Рамуш Харадинай заяви, че неговото правителство не е успяло да се справи успешно с всички ангажименти по споразумението заради трудностите, с които се сблъсква при комуникацията с върховния представител на ЕС за външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини, предава скопското електронно издание „24 инфо“.
По думите на косовския министър-председател, изказани на конференция, организирана от Института ЕПИК, Могерини е нанесла вреди на диалога между Прищина и Белград и е причинила „политически травми“ на косовската страна.
„Не успяваме да постигнем всички цели на Договора за стабилизация и асоциация, защото имаме трудности с комисаря Федерика Могерини. Внимавах да не кажа какви са трудностите, но те дойдоха от Могерини, което ни причини политическа травма с отварянето на темата за територията на Косово“, каза Харадинай.
Забележките на премиера на Косово дойдоха след изказването на ръководителя на Службата на ЕС в Прищина Наталия Апостолова, която на същата конференция заяви, че Харадинай трябва да преразгледа решението за 100-процентовите мита върху вноса от Сърбия и Босна и Херцеговина.
Апостолова заяви, че тарифите са несъвместими със Споразумението за стабилизация и асоциация и помоли Харадинай да „види по-широката картина“ на ситуацията, за да улесни финализирането на диалога между Прищина и Белград.
„Ние разбираме 100-процентовите мита но е време да видим какво е по-важно за Косово. Призоваваме премиера да преразгледа решението още веднъж, да види по-широката картина и да постигне по-бързо финализиране на диалога“, заяви Апостолова.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Берлин: Подкрепяме диалога, не размяната на територии

Берлин: Подкрепяме диалога, не размяната на територии

1 Април 2019 | 13:02 | Агенция "Фокус"
Берлин/Прищина. Членовете на Бундестага Петър Бауер и Кристиан Шмид предадоха на Прищина позицията на Берлин за разрешаване на косовския въпрос: Германия подкрепя диалога, а не размяната на територии, предава RTK.
„Германия има много ясна позиция по този въпрос. Ние сме против идеята. Не можете да решавате проблеми, като създавате нови такива. Този, който смята, че може да реши проблема по този начин, трябва да знае, че това ще създаде нови проблеми не само за Косово, но и за целия регион”, предупреди Шмид след среща с премиера на най-младата държава на Балканите Рамуш Харадинай.
„Моят колега и аз сме тук на официално посещение при министър-председателя. Това не е първото ни посещение, то е едно от многото във вашата страна. Нашата готовност Косово да се присъедини към европейското семейство е все още налице и ние ще продължим да работим в тази посока”, увери още Шмид.
На свой ред Бауер заяви:„Ние не сме тук само на официално посещение, тук сме сред приятели, защото хората от Косово са приятели на Германия. Обсъдихме бъдещите процеси и процеса на диалог и смятаме, че трябва да продължим. Разгледахме и въпроса за размяна на територии и се противопоставяме на идеята във всеки един неин аспект”.
Харадинай благодари на германските депутати за тяхното посещение и заяви, че Косово е готово да продължи сътрудничеството си с Германия.
„Говорихме за напредъка на двустранното сътрудничество между Косово и Сърбия. Потвърдих готовността си да продължим нашето сътрудничество. Също така изразих своята благодарност към канцлера Меркел“, поясни Харадинай.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

VOA: Време е Сърбия да признае факта, че е загубила Косово, твърди американски експерт по външна политика

VOA: Време е Сърбия да признае факта, че е загубила Косово, твърди американски експерт по външна политика

1 Април 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. В интервю за Voice of America директорът на Програмата за изграждане на мира и правата на човека към института на Колумбийския университет Дейвид Филипс заяви, че за Сърбия е настъпил моментът да признае загубата на Косово и да започне диалог за нормализиране на отношенията между Белград и Прищина, който да завърши с всеобхватно споразумение. Това би означавало Сърбия да признае Косово със сегашните му граници.
„Не трябва да има дискусии за корекция на границите, а за нормализиране на отношенията при сегашните граници. Дори ако диалогът доведе до споразумение за корекция на границите, президентът (на Сърбия Александър) Вучич няма право на глас в парламента да промени Конституцията на Сърбия или да приеме независимостта на Косово. Той не може да промени мнението на държавите-членки на ЕС, които не са признали независимостта на Косово, като Испания например. Русия не приема поръчки от Сърбия. Следователно Косово няма да получи нищо в замяна на отказ от част от своята територия ”, увери Филипс.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Американският посланик в Косово предупреди: Търпението в САЩ може да се изчерпа

Американският посланик в Косово предупреди: Търпението в САЩ може да се изчерпа

1 Април 2019 | 10:16 | Агенция "Фокус"
Прищина. Посланикът на САЩ в Прищина Филип Коснет предупреди, че във Вашингтон са поели ангажимент да подкрепят диалога между Косово и Сърбия, но не гарантира, че решителността на Белия дом ще продължи и в бъдеще, ако двете страни не продължат напред в кратък период от време, предава RTK.
„Нашето търпение винаги има предел. Едно от нещата, които казахме на двете правителства в Прищина и Белград, е, че САЩ се ангажират с подкрепа за процеса (за нормализация на двустранните им отношения). Президентът Тръмп, както е известно, писа на президента (Хашим) Тачи и президента (на Сърбия Александър) Вучич, за да подчертае, че американското правителство е напълно отдадено на процеса", припомни Коснет. Но след това той добави, че не може да гарантира, че Вашингтон ще остане ангажиран с процеса и в бъдеще.
„Това, което казахме, е, че считаме, че 2019 г. е годината, в която Косово и Сърбия трябва да постигнат всеобхватно споразумение. И за да се постигне договор през 2019 г., всички трябва да се върнат към масата на преговорите и да постигнат развитие възможно най-скоро. Не искам да свързвате процеса с някакви фиксирани дати“, подчерта американският дипломат.
Коснет оцени, че дискусиите за обединение на Митровица не може да бъдат продуктивни в този момент и призова двете правителства да не предприемат действия, които допълнително усложняват ситуацията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Локално“ (Македония): Александър Вучич отговори на Рамуш  Харадинай

„Локално“ (Македония): Александър Вучич отговори на Рамуш Харадинай

30 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Сръбският президент Александър Вучич, след среща с премиерите на Румъния, България и Гърция в Букурещ, коментира изявлението на косовския премиер Рамуш Харадинай, че сърбите в Косово са призовани да напуснат институциите в Прищина, пише македонското електронно издание “Локално“.
„Харадинай казва, че предизвиквам криза, защото призовавам сърбите да напуснат институциите на Косово, тъй като вече съм причинил криза с предложение за разграничаване. Честно казано, най-лесният отговор ще бъде за мен, ако смея да кажа, но не мога - да отиде и да се лекува. И тъй като съм честен човек, така че не мога да го кажа, тогава ще кажа, че той повтаря неистините всеки ден, но предполагам, че в отчаянието му, че все още на са ме сменили ... Нещо изглежда се промени, така че той не успява. Никога не съм молил сърби да напускат нещо, напротив, молех ги да ни дадат още един месец, за да чуем техните идеи за напускане на институция или не, каза Вучич.
Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви в социалната мрежа „Туитър“ , че президентът Вучич не е успял да дестабилизира Балканите с предложението за обмен на територии и че сега се опитва да предизвика нестабилност, като настоява косовските сърби да напуснат обществените постове, които заемат. Харадинай пише, че Европейският съюз трябва да реагира на такова "опасно поведение".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Александър Вучич се опитва да дестабилизира Косово

Рамуш Харадинай: Александър Вучич се опитва да дестабилизира Косово

30 Март 2019 | 13:44 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че сръбският президент Александър Вучич се опитва да дестабилизира Балканския регион, като принуждава косовските сърби да напуснат държавните институции, цитира думите му базираното в Прищина издание Gazeta Express.
Според Харадинай това е вторият опит на Вучич, добавяйки, че първоначалният му опит да предизвика проблеми на Балканите е чрез популяризиране на идеята му за размяна на територии между Косово и Сърбия. "След като не успя да дестабилизира Балканите чрез предложение за замяна на територии, Вучич сега се опитва да предизвика дестабилизация, като поиска от косовските сръбски служители да напуснат своите избрани / обществени постове", каза Харадинай.
Премиерът на Косово призова Европейския съюз да реагира срещу опасното поведение на Вучич. "ЕС трябва да действа срещу такова опасно поведение", каза Харадинай. Според Харадинай сръбският президент иска от германския гигант Фолксваген да инвестира в Сърбия, а от друга страна подкопава сигурността и мира в Косово и региона. "Това е лицемерие и трябва да бъде спряно", пише Харадинай в социалната мрежа „Туитър“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Российская газета“: Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия

„Российская газета“: Външни сили готвят „цветна революция“ в Сърбия

29 Март 2019 | 12:48 | Агенция "Фокус"
Белград. Антиправителствените настроения в Сърбия се „внасят“ в страната отвън и са инструмент за натиск върху президента Александър Вучич в опит да бъде принуден да се откаже от властта и да признае Косово в рамките на съществуващите граници. Правителството в Белград обаче държи ситуацията под контрол – това е заключението на водещи балкански експерти, цитирани от руския вестник „Российская газета“.
Според политическия анализатор Олег Бондаренко в Сърбия се използват същите техники за активиране на протестния потенциал, каквито и в Украйна през 2013 г. Вашингтон не крие намесата си във вътрешните работи на суверенната държава. Това се доказва от консултациите с водещи опозиционни фигури в Държавния департамент на САЩ, както и от редовните срещи по линия на американското посолство в Белград.
Руската страна се интересува от стабилизиране на ситуацията в региона по геополитически и икономически причини. Преди всичко става въпрос за гарантиране на енергийните потоци през сръбската територия след завършването на газпопровода „Турски поток“, както и за запазването на милиарди долари инвестиции, включително модернизацията на републиканската железопътна мрежа.
Сърбия е важен въпрос в международен план, твърди Елена Пономарева, специалист по историята на Балканите. Според нея водещи политически играчи, включително САЩ, Европейския съюз, Германия, НАТО и Русия, проявяват интерес към страната. Освен това Белград все още не е посочил ясно предпочитанията си за ориентация на Изток или на Запад.
В същото време американците искат да разширят влиянието си в региона. В Косово те имат голяма военна база – „Бондстийл“, в района на която преминават важни газопроводи. Ако те бъдат прекъснати, това може да доведе до сериозни проблеми в енергийните доставки за Европа. В това отношение, особено важна е готовността на Сърбия да транспортира газ от „Турски поток“. Експертът не се съмнява, че неотдавнашните размирици в Белград, включително опитът да се завземе сградата на РТС, са инициирани отвън. „Външните куратори се погрижиха социално-икономическите изисквания да се превърнат в политически с разширяването на ултиматума за оставката на властите до 13 април“, привежда изданието думите на Пономарева.
„Всички опити на опозицията да свалят правителството са единствено нейно желание. Най-вероятно нищо няма да се промени сериозно в страната. Разбира се, провокациите не могат да бъдат изключени. Опозицията не е монолитна сила, обединена от общи интереси. В опозиционното движение няма харизматичен лидер. Външното влияние се увеличава, например, германският телевизионен канал RTL отразяваше размириците в Белград, а сръбската „дъщеря” на CNN се занимава с организационните въпроси“, обобщи Олег Бондаренко за редакцията.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Руският посланик в Тирана: Корекция на границата между Косово и Сърбия е проект на САЩ, не на Русия

Руският посланик в Тирана: Корекция на границата между Косово и Сърбия е проект на САЩ, не на Русия

29 Март 2019 | 10:47 | Агенция "Фокус"
Тирана. Посланикът на Руската федерация в Тирана Александър Карпусин заяви пред албанската телевизия A2 CNN, че в Москва никога не са говорили за корекция на границата между Косово и Сърбия. „Не ми е съвсем ясно защо искате от мен, представител на Русия, да коментирам идея, която се насърчава от американски официални лица. Както може би си спомняте, първи през август 2018 г. съветникът на президента Тръмп за националната сигурност Джон Болтън говори за евентуалното изпълнение на този сценарий, докато по-късно, в началото на март 2019 г., за това говори заместник-помощник държавният секретар Матю Палмър“, подчерта Карпусин.
„От друга страна, няма нито един случай, в който руските лидери да говорят за преразглеждане на границите в региона. Русия напълно подкрепя настоящите дискусии между Белград и Прищина. Президентът Путин няколко пъти подчерта, че страната ни е готова да приеме всяко взаимно приемливо решение, което страните ще постигнат чрез диалог и в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН. Досега не сме чували за нито едно официално известие, което да потвърди, че страните обсъждат промяната на границите като подходящ вариант за решаване на ситуацията”, добави руският посланик в Албания.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Република (Македония): ЕП одобри визовата либерализация за лицата с косовски паспорти

Република (Македония): ЕП одобри визовата либерализация за лицата с косовски паспорти

29 Март 2019 | 05:31 | Агенция "Фокус"
Страсбург. Днес Европейският парламент прие предложението на Европейската комисия, което изисква членовете на ЕС да либерализират визовия режим за гражданите с косовски паспорти, пише македонското издание “Република“.
Еврокомисарят по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос заяви, че е доволен от факта, че Европейският парламент признава значението на безвизовото пътуване за гражданите на Косово.
Той припомни, че през юли миналата година ЕК потвърди, че Косово е изпълнило всички изисквания за либерализация на визовия режим, включително демаркацията на границата с Черна гора и укрепването на борбата срещу организираната престъпност и корупцията.
„Ще осигурим още по-добро сътрудничество, като ги сближим. Не може целта да се измества непрекъснато“ - подчерта еврокомисарят, предупреждавайки, че в Косово обратното може да накара Косово да обърне гръб на ЕС.
Докладчикът за либерализиране на визовия режим в Европейския парламент Таня Файон заяви, че Косово остава „черна дупка в Западните Балкани“, когато става въпрос за визи, като настоява Съюзът да действа незабавно.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): ЕС не знае как да върне Косово и Сърбия към диалога

Zeri (Косово): ЕС не знае как да върне Косово и Сърбия към диалога

28 Март 2019 | 11:53 | Агенция "Фокус"
Прищина. Европейският съюз не знае как да върне Косово и Сърбия към диалога, отбелязва прищинският ежедневник Zeri в статия, публикувана на първа страница.
Припомня се, че основното условие на Белград да се върне към последната фаза на диалога е премахването на 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната. Но министър-председателят на Косово Рамуш Харадинай е категоричен, че Прищина няма да премахне мярката. Според ЕС обаче тази стъпка няма алтернатива страните да се върнат на масата за преговорите.
Междувременно политическите коментатори в Прищина твърдят, че при сегашните обстоятелства постигането на споразумение между Сърбия и Косово през настоящата година е изключено.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Epoka e Re (Косово): Федерика Могерини предаде европейските принципи, твърди бивш косовски министър за диалога

Epoka e Re (Косово): Федерика Могерини предаде европейските принципи, твърди бивш косовски министър за диалога

28 Март 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
Прищина. Върховният представител на ЕС по външните въпроси и политиката на сигурност Федерика Могерини е предала европейските принципи. Това заяви пред водещия приюински ежедневник Epoka e Re бившият министър на Косово за диалога Едита Тахири.
Тя изрази мнение, че сега не е подходящият момент да се подновява диалогът между Косово и Сърбия. Според Тахири следва да се изчакат европейските избори и новото ръководство в Брюксел, за да се възобновят преговорите за нормализиране на двустранните отношения между Белград и Прищина. А дотогава, предлага Тахири, трябва да бъдат запазени 100-процентовите мита за внос на сръбски стоки в страната като единствен механизъм, който „убива“ идеята за промяна на границите. Тя призова политическите партии да се обединят в интерес на Косово, в този случай – за защитата на неговите граници.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Царьград ТВ“(Русия): На какво се научихме в Косово?

„Царьград ТВ“(Русия): На какво се научихме в Косово?

28 Март 2019 | 07:07 | Агенция "Фокус"
Москва. Натовската война срещу Югославия се превърна преди всичко в урок за руската нация и държава, коментира първият руски телевизионен онлайн канал „Царьград ТВ“.
През 20-те години от началото на войната на НАТО срещу Югославия бе изговорено много за болката, трагедията, несправедливостта, за свръхтехнологичните бомби, падащи над сръбските домове и железопътни мостове, за развихрилия се световен хегемон, който си бе нарочил ритуална жертва сред европейските народи (разбира се, като се отчита особената близост на тази жертва с руснаците, за да ги подтикне към нанасяне на удари), за низостта на хуманитарните бомбардировки, за да „се предотврати геноцида“, които доведоха единствено до нов геноцид.
Всичко, изречено, ще е справедливо. И все пак косовската война от пролетта на 1999 година не беше само трагедия. Това беше и миг на пробуждане, рубеж. При това за Русия в много по-голяма степен отколкото за самата Сърбия. Сърбите, ако се съди по продължаващия вече две десетилетия политически хаос, явно не са си направили всички изводи, които следваше да направят, от тази война. Затова пък, руснаците си направиха.
Повод за агресията бе ситуацията в Косово. Историческото сърце на Сърбия, без което е немислимо да си представим сръбското национално самосъзнание, през 20 в. се оказва в тежка демографска ситуация – то е заселено с албанци, за което съдейства комунистическият режим на Тито, предоставил на района автономия (за сръбското ухо това вероятно звучи както за руснаците – Узбекски автономен район във Владимировска област). В един момент сърбите откриват, че са малцинство в собствената си родина, оказват се сред чужди по религия и култура хора. Не стига това, ами и са преследвани и гонени.
Опитът на Слободан Милошевич да изпълни обещанието си — «Вас повече няма да ви бият » — доведе до разгръщане на истинска терористична война с подкрепата на западните държави, което е балкански първообраз на всички бъдещи „ислямски държави“. Западът, който провеждаше откровено антисръбска политика през цялото последно десетилетие на 20 в., подкрепяше етническите чистки в Хърватия, бомбардираше сърбите в Босна, а сега предприе настъпление в самата Сърбия. Той просто забрани на държавата да се самозащитава от терористите, а полицейските мерки обяви като „етнически чистки“. Така постави началото на същите онези „хуманитарни бомбардировки“, чийто резултат стана прогонването на сърбите от по-голяма част от района и провъзгласяването там на фейк-държава, оглавена от водача на бандитите Хашим Тачи (балканският Басаев, убиващ хората, за да продава органите им).
Руснаците гледаха всичко това и не само, че не пожалиха сърбите, но и си направиха изводите, отлично осъзнавайки, че като избиват страна, чийто флаг е червено-синьо-бял, американците имат пред вид държава с бяло-синьо-червено знаме.
На първо място, стана ясно, че в света на либералната хегемония няма никакъв държавен суверенитет. Държавата няма никакво право да защитава совите граници, да депортира незаконно проникналите граждани, да съхранява историческото и културното си лице в своите земи. Както показаха събитията от 2015 до 2019 г., либералната империя не признава правото на самозащита дори и за ЕС и за самите САЩ, та какво остава да се говори за някаква си Сърбия, Сирия или Русия.
На второ място, оттук следва, че за да се притежава национален суверенитет, трябва да се притежава нещо повече от суверенитет, да си велика държава, желателно е и ядрена свръхдържава, която има свой готов отговор за всяка „хуманитарна бомбардировка“.
На трето място, нужно е да се отчете, че всяка, и най-малката язвичка в държавното тяло – всеки сепаратистки или полусепаратистки район, всяко демографско изкривяване в състава на населението рано или късно се превръща в гнойна рана.
На четвърто място, очевидно стана също, че никаква обща система на международното право не съществува. Т. нар. суверенитет и териториална цялост в рамките на Хелзинкските споразумения (между другото разпада на Югославия и СССР, които ги бяха подписали, се осъществи въпреки тези договори) съществуват само за страни и режими, които са симпатични на Запада, например аз Украйна, чиято територия, разбира се, е неприкосновена, докато за онези, които са му несимпатични, „косовският прецедент“ може да се приложи във всеки миг.
Някои изводи от това Русия си направи на официално държавно ниво, други – на народно, но хилядолетният държавен инстинкт на руския народ практически сработи мигновено. Начело застана действително силен лидер, който превърна националния суверенитет в основа на вътрешната и външната политика. На Кавказ беше намерено собственото „Косово“. Русия започна да създава своя въоръжена и геополитическа сила. Освен това, там, където можехме да използваме косовския инцидент в своя полза изобщо не се притеснявахме – било на Кавказ в 2008, на Украйна – през 2014. В последния случай - не всичко (по-точно, не всичко изведнъж). Историческата тенденция обаче е ясна: все ще удари часът, когато руснаците ще направят онова, което Западът ен позволи на сърбите да постигнат – ще живеят в една своя обща държава.
Руснаците гледаха какво се забранява на сърбите и как ги бият и скърцаха през зъби: «С нас така няма да бъде!» И действително с нас така не може да се постъпва.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Рамуш Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае своите престъпления

Рамуш Харадинай: Няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае своите престъпления

26 Март 2019 | 18:11 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският премиер Рамуш Харадинай заяви, че няма да има мир на Балканите, докато Сърбия не признае престъпленията, които е извършила в региона през войните през 90-те, предава думите му македонското издание “Република“.
Харадинай се изказа в Голема Круша, където бе отбелязана 20-та годишнина от клането в това село и в Мала Круша близо до град Ораховац, където сръбските сили са убили 243 мъже и момчета, от 25 до 27 март 1999, оставяйки след себе си 140 вдовици и 502 сираци, както и 893 изгорени частни и обществени сгради. Освен това 64 албанци от района се водят безследно изчезнали, а общият брой на изчезналите в Косово албанци и сърби е около 1700 души.
Премиерът на Косово заяви, че са неприемливи изявленията на сръбските лидери, които отричат истината за военните престъпления.
През 1999 г. решението на НАТО да спре косовската трагедия беше справедливо (...) Чух, че сръбските политици отричат зверствата и болката ни. Имаме десетки места, където бяха убити невинни цивилни, от много националности и религии - каза Харадинай.
Той подчерта, че е "неразбираемо за Сърбия да търси нещо в замяна на признаването на независимостта на Косово".
„Как е възможно да се отрече Круша, Сува река ...? Как е възможно (Александър) Вучич, (Ана) Бърнбич и (Ивица) Дачич да отричат истината? Как мислят те да донесат мир на Балканите? … Как е възможно те да искат от Косово да изпълни някои условия, за да започне диалог? ”, каза Харадинай.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Александър Вучич: Възможни са избори през юни или през март следващата година

Александър Вучич: Възможни са избори през юни или през март следващата година

26 Март 2019 | 17:37 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбските парламентарни избори ще се проведат или през юни, или през март следващата година, заяви сръбският президент Александър Вучич след заседанието на председателството на Сръбската народна партия (СНП), цитиран от македонското електронно издание “МКД“.
Вучич каза, че се е въздържал от гласуване по въпроса за изборите поради преговорите с Прищина. Окончателното решение за изборите не е взето, защото, както той обясни, при гласуването един е гласувал „въздържал се“ – самият той.
Той добави, че партията вече е значително по-близо до решението за обявяване на извънредни избори, отколкото преди. Сръбският президент подчерта, че е получил единодушна подкрепа от председателството на партията да не влиза в преговори с лидерите на Алианса за Сърбия Драган Джилас, Вук Йеремич и Бошко Обрадович.
"Няма да приема нито едно от техните искания. Остава да ме убият. Каква е третата възможност? Няма трета възможност!“ - каза Вучич.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският вътрешен министър заяви,че правителството няма да изпълни нито едно искане на опозицията

„Плюс Инфо“ (Македония): Сръбският вътрешен министър заяви,че правителството няма да изпълни нито едно искане на опозицията

26 Март 2019 | 16:17 | Агенция "Фокус"
Белград. Сръбският вътрешен министър Небойша Стефанович каза днес, че правителството няма да отговори на исканията на опозицията и призовава гражданите да не уважават и да не следват онези, които призовават за насилие, цитира думите му македонското електронно издание “Плюс Инфо“.
Не знам какво очаква Бошко Обрадович, но знам, че (президентът на Сърбия Александър) Вучич и всеки от нас няма да се предаде на фашисти и магнати, каза Стефанович, добавяйки, че правителството няма да се договаря с такива хора.
Той каза, че юни е първият реалистичен срок за провеждане на евентуални извънредни парламентарни избори, но не изключва възможността те да се проведат през март следващата година.
„Трудно ми е да кажа кога ще се проведат изборите, защото това зависи не само от един или два фактора, а от много фактори, които си взаимодействат“ - каза Стефанович.
Марко Джурич, директор на Канцеларията за Косово и Метохия и висш функционер на управляващата Сръбска народна партия, заяви след вчерашната среща на ръководството на партията и президента Александър Вучич, че в Нови Сад ще бъде организиран митинг на 12 април като част от кампанията на сръбския президент "Бъдещето на Сърбия" след големия митинг в подкрепа на ръководството на страната на 19 февруари в Белград.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи в интервю по повод 20-ата годишнина от бомбардировките срещу Сърбия: Вучич загуби, аз спечелих

Хашим Тачи в интервю по повод 20-ата годишнина от бомбардировките срещу Сърбия: Вучич загуби, аз спечелих

26 Март 2019 | 11:24 | Агенция "Фокус"
Прищина. Президентът на Косово Хашим Тачи даде интеврвю за германския вестник Suddeutsche Zeitung по повод 20-ата годишнина от бомбардировките на НАТО срещу Сърбия, предава държавната „Радио и телевизия Косово“ (RTK).
По думите на държавния глава, отношенията със сръбски му колега Александър Вучич „са трудни, но ние трябва да имаме открит канал за комуникация“. „Защото именно този диалог предотврати много грозни неща, които можеха да се случат между нашите страни... И двамата знаем от къде идваме, но това не ни пречи да работим за мира“, заяви той.

SZ: Спомняте ли си къде бяхте на 24 март 1999 година, когато НАТО започна въздушните нападения срещу Сърбия

Х.Т.: Бях в планините, на границата между Албания и Косово. НАТО ни информира от по-рано, че бомбардировките ще започнат в този ден.

Колко благодарни сте на Запада 20 години по-късно?

Ще бъдем вечно благодарни. Без военната намеса албанците в Косово не биха съществували днес, а въздушните нападения спряха етническото прочистване.

Няма истински мир дори след 20 години. За да получите място в ООН и възможността да се присъедините към ЕС, трябва да постигнете споразумение, чрез което Сърбия ще признае Косово като независима държава. Може ли това да бъде успешно?

Няма друга алтернатива. Мирно споразумение между Косово и Сърбия може да бъде също толкова успешно, колкото и споразумението между Германия и Франция. От друга страна, статуквото означава постоянен регрес, тъй като дестабилизира региона.

Имате ли достатъчно подкрепа у дома за компромиси със сърбите?

Над 70% от косоварите подкрепят диалога със Сърбия.

Може ли промяна на границите да е част от това споразумение?

Ние се стремим към всеобхватно споразумение, което най-накрая ще разреши всички открити въпроси между Косово и Сърбия. Но до сега няма нищо на масата, няма карти. Тази тема е преувеличена от медиите.

Но медиите не са единствените, които говорят за това. Напоследък има подкрепа дори от Брюксел и Вашингтон…

Говорих директно с президента Тръмп. Посланието му за двете страни е ясно: използвайте инерцията, движете се напред и не позволявайте трагедиите от миналото да се повторят отново.

Всичките си надежди ли възлагате на САЩ?

От миналото знаем, че ЕС никога не е бил в състояние да разреши нещата сам.

Това важи ли за настоящето?

Ако трябва да съм честен, дори по-малко.

Промените на границите на Балканите опасни ли са?

Всички балкански страни имат нерешени гранични въпроси, започвайки от Словения, Хърватия и Северна Македония. Чак миналата година, след три години драма, ние решихме граничен спор с Черна гора. Трябва да бъдем особено внимателни по отношение на тези въпроси.

Според вас как може да изглежда корекция на границата между Косово и Сърбия?

Нашата позиция е ясна, Косово със сигурност ще остане мултиетническа страна и няма да има граници по етническите линии.

Какви са личните ви отношения със сръбския президент Александър Вучич? Дори по време на войната, преди 20 години, вие двамата сте заемали важни длъжности. Той беше министър на информацията на Слободан Милошевич, а вие бяхте лидер на АОК. Сега се срещате и трябва да преговаряте ...

Това са трудни отношения, но се нуждаем от отворен канал за комуникация. Именно този диалог попречи много грозни неща да се случат между нашите две страни. Не чувствам удоволствие от това. И двамата знаем откъде идваме. Но това не ни пречи да работим за мир.

Говорите ли за това, което се случи преди 20 години?

Той загуби и аз спечелих. Но не искам да се връщам към дискусиите за миналото

Има обвинения срещу вас за периода на войната. Доклад на Съвета на Европа ви обвинява, че сте замесен в убийства и трафик на органи. Наскоро в Хага започна работа специален международен съд, който да разследва обвиненията във военни престъпления срещу албанците. Страхувате ли се от този съд?

Тези чудовищни твърдения бяха измислени в Сърбия. Но ако ме призоват, ще отида там. Важно е истината да се разкрие.

Колко важно е да се обработва миналото?

Това е важно, но не можем да останем заложници на нашето минало. Убеден съм, че сега е подходящият момент за мир.

Защо сега?

За първи път в Сърбия имаме събеседник, който е готов да разговаря с нас и да обсъди всички въпроси, включително и признаването на Косово. И след много години небрежност, сега в ЕС и САЩ към нас се обръща по-голямо внимание. Ако загубим тази инерция, рискуваме да загубим десетилетия.

Чува се, че споразумението може да бъде подписано през юни във Вашингтон?

Това са медийни спекулации, няма дори капка истина в това. Но ще направя всичко по силите си, за да се уверя, че подобно споразумение ще бъде благословено от Белия дом.

През 2019 г.?

Защо не.

Как виждате Косово през следващите 20 години?

Като член на НАТО и Европейския съюз. Целият регион ще живее в съответствие с европейските стандарти и с отворени граници. Въпросите, които обсъждаме сега, ще изглеждат абсурдни тогава.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Евгений Примаков: Москва ще защити правата на Белград в Косово

Евгений Примаков: Москва ще защити правата на Белград в Косово

26 Март 2019 | 10:06 | Агенция "Фокус"
Москва. Депутатът от Държавната Дума на Русия, от партията "Единна Русия и член на комисията по външните работи на доната камара на руския парламент Евгений Примаков заяви пред белградския ежедневник „Вечерне новости“, че Москва „ще подкрепи всяко искане на Белград към Русия и ще защитава правата на Сърбия в южната й провинция“.
По неговите думи, „Русия е гарант, че Сърбия няма да загуби в този процес“.
„Ние ще подкрепим всяко действие на вашето ръководство за Косово, ако то е одобрено с политически консенсус и ако решението няма да предизвика граждански конфликт. За Русия е най-важна собствеността и личната сигурност на сърбите в Косово и Метохия“, увери Примаков.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

МКД: Вучич: Не могат да победят Сърбия

МКД: Вучич: Не могат да победят Сърбия

25 Март 2019 | 23:08 | Агенция "Фокус"
Ниш. „Сърбия не дава да я пречупят, не могат да я победят“, заяви президентът на страната Александър Вучич в Ниш, съобщават сръбските медии.
Той се обърна към около 20 хиляди души в Ниш на шествие, което отбеляза двете десетилетия от началото на агресията на НАТО, по време на която, както пишат сръбските медии, повторно ги завладяха емоциите, напомняха за събитията от преди 20 години и днес, когато както каза той, „тръгнаха да смажат Сърбия“.
„Искам да поръчам оттук, каквото и да се случи, никога да не позволявате на никого да разрушава свободата и независимостта на Република Сърбия! Никога!“, заяви сръбският президент.
„В продължение на пет години отбелязваме по такъв величествен начин годишнината от агресията на НАТО срещу една малка, либерална и никога не завладяна страна. Гордея се с вас, скъпи граждани на Сърбия, защото вашият свободен дух ни накара да научим младите поколения за това, което се случи, за да помним, че можем да изградим бъдещето само на такава основа, като гарантираме свободата, автономията и независимостта на Сърбия като най-високите ценности. Благодаря ви, че Сърбия на гордостта и бъдещето е тази вечер, тук с нас“, каза Вучич.
Накрая той цитира думите на Мартин Лутър Кинг: „Ние няма да си спомним думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели“.
„И единственото, което трябва да добавя е, че тогава почти не сме имали приятели. Благодаря на онези, които не бяха против нас, но почти никой не ни помогна“, напомни Вучич.
„Бяхме изправени пред най-голямата военна сила в света, с коалицията на богатите и мощните, с 22 хиляди тона бомби и ракети, и с тяхната ясна цел: да ни победят, унижат и дадат една част от нашата територия на някой друг“, добави сръбският президент.
Той каза също, че Сърбия не желае в НАТО и, че „нейният военен неутралитет е естествен избор“.
„Искаме да бъдем свои на своето и нищо повече, не заплашваме никого, но днес Сърбия е десет пъти по-силна от 1999 г. и двадесет пъти по-силна от 2008 г.“, заключи Вучич.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Послание на американския посланик в Косово Филип Коснет по повод 20-ата годишнина от операцията на НАТО „Съюзна сила"

Послание на американския посланик в Косово Филип Коснет по повод 20-ата годишнина от операцията на НАТО „Съюзна сила"

25 Март 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Прищина. Преди двадесет години САЩ и други съюзници на НАТО се намесиха, за да спрат хуманитарната катастрофа в Косово. Тази годишнина ни подтиква към размисъл за човешката цена на конфликта тогава и на болката, която толкова много хора носят и днес, се казва в изявление на американския посланик в Прищина Филип Коснет по повод 20-та годишнина от операция „Съюзна сила“, публикувано на официалната интернет страница на дипломатическата мисия на САЩ в най-младата страна на Балканите.
„САЩ подкрепиха необходимото и законно използване на сила от страна на НАТО като крайна мярка за прекратяване на кампанията за етническо прочистване на режима на Милошевич след неуспеха на продължителни дипломатически усилия за постигане на мирно решение.
САЩ действаха в подкрепа на беззащитните цивилни. Ние действахме за запазване на мира, свободата и стабилността в региона. Тези цели отразяват дълбоко вкоренените американски ценности. Ние вярваме, че всички хора, независимо от етническата принадлежност или религията, заслужават достоен живот в свобода и сигурност.
На тази годишнина си припомняме стотиците хиляди невинни хора, изгонени от домовете си, и хилядите, които са пострадали или са изчезнали. Ние си спомняме и оплакваме трагедията на всеки загубен живот.
Не трябва да отричаме, че физическата и психологическата травма продължава да натоварва хиляди жертви и членове на семействата.
Така че днес, освен за размисъл, моля за действие. Насърчавам правителствата на Косово и Сърбия да гарантират, че жертвите и техните семейства - от всички националности и общности – имат пълен достъп до информация за съдбата на онези, които остават безследно изчезнали. И призовавам и двете правителства да подновят усилията си за правосъдие заради жертвите на военни престъпления.
Защото само чрез откровено и смело приемане на тяхното минало, хората в Косово и Сърбия могат да изградят общества, в които всички общности да живеят заедно, в мир и с достойнство.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Москва ще защити правата на Белград в Косово

„Вечернье Новости“ (Сърбия): Москва ще защити правата на Белград в Косово

25 Март 2019 | 10:41 | Агенция "Фокус"
Белград. Депутатът от Думата Евгений Примаков увери пред електронното издание на водещия белградски ежедневник „Вечернье Новости“, че „Русия ще подкрепи всяко искане на Белград, отправено към Москва, и ще уважи правото на Сърбия в южната й провинция“, т.е. Косово.
„Ние ще подкрепим всяко действие на вашето държавно ръководство по отношение на съдбата на Косово, ако то бъде одобрено с политически консенсус и ако това решение не доведе до граждански конфликт. За Русия е най-важна собствеността и личната сигурност на сърбите в Косово и Метохия”, подчерта Примаков в изявление за сръбския вестник.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Zeri (Косово): Сърбия колонизира северната част на Митровица и Звечан

Zeri (Косово): Сърбия колонизира северната част на Митровица и Звечан

25 Март 2019 | 10:22 | Агенция "Фокус"
Митровица. Халит Барани, ръководител на Съвета за защита на човешките права и свободи в Митровица, заяви пред водещото прищинско издание Zeri, че официален Белград колонизира северната част на града и Звечан, като заселва хора от Сърбия там.
„Това е чиста колонизация и Сърбия открито я провежда. „Слънчевият хълм“ е проект, който заселва сърби на север, които никога не са живели там. Междувременно албанците нямат право да строят имотите си на север и нямат право да се върнат в имотите, които са били узурпирани от сърбите”, твърди Барани. Съгласно думите му, в района са построени 300 нови къщи на сърби.
По-рано кметът на Южна Митровица Аджим Бахтири направи сходни коментари, като заяви, че Белград заселава в северната част на страната „хора от Сърбия, Босна и Херцеговина и Хърватия“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Koha Ditore: Годишнината от бомбардировките на НАТО: Атаката срещу Сърбия започна след провала на политическото споразумение

Koha Ditore: Годишнината от бомбардировките на НАТО: Атаката срещу Сърбия започна след провала на политическото споразумение

25 Март 2019 | 07:51 | Агенция "Фокус"
Прищина. Водещият прищински ежедневник Koha Ditore публикува статия по повод 20-та годишнина от бомбардировките на НАТО в Сърбия, като подчертава, че кампанията на Алианса е стартирана след провал на опита за постигане на политическо споразумение.
„Малко думи трябваше да се кажат на американския генерал Уесли Кларк в нощта на 23 март 1999 г.“, подчертават от редакцията, като публикуват снимка, на която се вижда как Кларк напуска централата на НАТО в Брюксел след взимането на решението за започване на кампания срещу бивша Югославия.
„Всички опити да се постигне решение на косовската криза чрез политически преговори се провалиха и няма друга открита перспектива, освен предприемането на военни действия", цитира изданието думите на тогавашния генерален секретар на НАТО Хавиер Солана.
Повече от 400 съюзнически самолети и множество кораби, превозващи десетки ракети, бяха на разположение на най-големия военен съюз за началото на кампанията за Косово. Тогава Солана поясни, че операцията ще бъде насочена срещу сръбската армия и нейните специални сили, за да се опитат да ги отслабят и да спрат атаките срещу етническите албанци.
Първите самолети на НАТО започнаха нападението на 24 март 1999 г. – дата, която повечето възприемат като ден на спасение от престъпленията на Сърбия. За съжаление, по време на 78-дневните въздушни удари, цивилното население, останало в Косово, беше сериозно засегнато.
Десетки убийства на цивилни, включително деца, възрастни мъже и жени, бяха извършени от сърбите през това време като отмъщение за атаките на НАТО.
Бомбардировките на НАТО завършиха с приемането на Споразумението от Куманово, което беше подписано на 9 юни 1999 г. То предвиждаше изтеглянето на югославските войски от Косово и разполагането на международна мироопазваща мисия, припомня вестникът.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Коммерсант“: В Кремъл нарекоха „акт на агресия“ изявлението на НАТО за бомбардирането на Югославия

„Коммерсант“: В Кремъл нарекоха „акт на агресия“ изявлението на НАТО за бомбардирането на Югославия

25 Март 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Москва. Говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че оправдаването на бомбардировките на Югославия от страна на НАТО само по себе си е „акт на агресия“. „Разбира се“ - отвърна Песков на съответния въпрос на журналист, пише в. „Коммерсант“.
По-рано НАТО заяви, че бомбардировките на Югославия са били необходими и законни. Целта на операцията в Югославия беше да се сложи край на военните действия и репресиите срещу цивилното население на Косово, както и да се върнат бежанците и да се осигури достъп за хуманитарни организации, подчертаха представители на алианса.
На 20-годишнината от операцията Съветът на Федерацията прие резолюция, в която се призовават парламентите на чужди държави и ООН да осъдят агресията на НАТО срещу Югославия. Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че действията на НАТО в Югославия са свързани с желанието на алианса да разшири влиянието си на изток и да го приближи до границите на Русия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Република“ (Македония): Лидерът на сръбската опозиция Джилас ходи на протести с лимузина за 100 хиляди евро

„Република“ (Македония): Лидерът на сръбската опозиция Джилас ходи на протести с лимузина за 100 хиляди евро

24 Март 2019 | 23:52 | Агенция "Фокус"
Белград. Драган Джилас оглавява протестите в Сърбия срещу президента Александър Вучич. Той иска Вучич да напусне властта, но не иска да има избори, защото рейтингът на опозицията е много нисък, съобщава македонското електронно издание „Република“.
Джилас е един от най-богатите хора в Сърбия, чието богатство се оценява на около 100 милиона евро.
Преди няколко дни в Белград е забелязан как след протест влиза в лимузина БМВ, чиято цена е около 100 хиляди евро.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„21 ТВ“ (Македония): „Без НАТО, днес Балканите щяха да са в пламъци“

„21 ТВ“ (Македония): „Без НАТО, днес Балканите щяха да са в пламъци“

24 Март 2019 | 23:25 | Агенция "Фокус"
Скопие. На днешния ден, преди 20 години, НАТО се намеси в Косово, като бомбардира Белград и военните и полицейските пунктове на Сърбия, след като не успя да убеди сръбския президент Слободан Милошевич да спре агресията срещу Косово. Според лидера на Демократичен съюз за интеграция (ДУИ) Али Ахмети това решение на Съединените щати и съюзниците е било правилно, съобщава македонският телевизионен канал „21 ТВ“.
„НАТО ни помогна. НАТО беше решаваща за освобождаването на нашите земи. Иначе дори и днес щеше да има война. Балканите щяха да са в пламъци. Ние спечелихме националната свобода с пролятата кръв на нашия народ, но постигнахме освобождението с намесата на НАТО в тези земи. И не само Косово е освободено, но и Балканите, защото днес силите на НАТО са в Словения, Хърватия, Черна гора, а утре ще бъдат в Република Северна Македония“,каза Али Ахмети - лидер на ДУИ.
Не забравяйки да благодари на албанците от Македония, които приютиха бежанци, вицепремиерът на Косово Енвер Ходжай заяви, че военната намеса на НАТО срещу Сърбия и спасяването на хората от Косово е резултат от израстването на НАТО в свръхсила и укрепването на ЕС, довело до възхода на албанците, превръщайки ги във важен фактор на Балканите, следователно, според Ходжай, на всяка цена, партньорството трябва да се запази в бъдеще.
Бомбардирането на Югославия се проведе без одобрението на Съвета за сигурност на ООН. Бомбардировките започнаха на 24 март и продължиха до 10 юни 1999 г., когато беше постигнато споразумение за изтеглянето на сръбските военни от Косово и за установяване на мироопазваща мисия на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: Сърбия отказва да влезе в НАТО

„Известия“: Сърбия отказва да влезе в НАТО

24 Март 2019 | 21:11 | Агенция "Фокус"
Белград. Министърът на отбраната на Сърбия Александър Вулин заяви, че Белград никога няма да влезе в НАТО. Това съобщава РИА „Новости“. Според него Сърбия е избрала своя път като остава неутрална. Министърът отбеляза, че страната няма да влезе в НАТО, дори ако остане единствената държава извън Алианса. Вулин добави, че Белград все още помни бомбардировките срещу Югославия от войските на НАТО.
На 24 март бяха отбелязани точно 20 години от атаките на НАТО срещу Белград. Авиацията на Северноатлантическия алианс спусна бомби и изпрати крилати ракети в жилищни райони на града. Бомбардировките продължиха от края на март до 10 юни 1999 г. и доведоха до многобройни жертви.
В щаб-квартирата на НАТО нарекоха „необходими и законни“ бомбардировките на Югославия, въпреки липсата на санкции от Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Нова Македония“ (Македония): Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти

„Нова Македония“ (Македония): Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти

24 Март 2019 | 17:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Косово беше плодородна почва за износ на джихадисти, пише македонският вестник “Нова Македония“.

Агенция "Фокус" представя материала без редакторска намеса, като изразените в него мнения са на автора и агенцията не носи отговорност за тях.

Тази седмица се отбелязва 20-годишнината от войната в Косово и денят, в който НАТО започна първата си голяма военна офанзива срещу сръбската територия. САЩ, Великобритания и други сили на НАТО бомбардираха Сърбия в продължение на 78 дни. Това не беше чисто военна операция. Войната в Косово беше последната глава от разпадането на онова, което остана от тогавашната Югославия. Етническото албанско мнозинство в провинцията беше изправено пред тежко потисничество през 90-те години на миналия век, докато повечето от конституираните републики от Югославия излязоха от федеративната република с дългогодишни кървави конфликти, както в случая с Хърватия и Босна. Въпреки че официалната политика на лидерите на косовските албанци е била да няма насилие, нарастващото влияние на въоръжените сепаратисти от Армията за освобождение на Косово (АОК) доведе до увеличаване на атаките срещу централните държавни органи и сръбското малцинство в Косово.
Както и в Хърватия и Босна, западните правителства наливаха масло в огъня, като подкрепяха сепаратистите и се представяха за миротворци, пише Филип Хамънд, професор по медии и комуникации в Лондонския университет "Саит Банк". Лидерите на НАТО бяха напълно наясно, че, както той призна в деня на бомбардировките, тогавашният министър на отбраната на Обединеното кралство Джордж Робъртсън,е бил наясно, че в началото на 1999 г. "АОК е отговорна за повече жертви в Косово, отколкото югославските власти". Както НАТО знаеше, стратегията на АОК беше да предизвика ескалация на конфликта, само за да вкара Запада в него. Един от лидерите на косовските албанци казва пред Би Би Си по-късно, че "колкото повече цивилни са били убити, толкова по-вероятно е да последва международна намеса, а АОК е наясно с това", пише Хамънд.
Така най-силният военен съюз в света би могъл да представи своята атака срещу малка европейска държава като "хуманитарна" операция. Първоначално идеята беше, че бомбардирането ще предотврати кризата с бежанците. Случи се обратното: когато конфликтът в Косово се засили, самото бомбардиране доведе до тези последствия.
Отговорът на НАТО беше да засили пропагандата, като нарече сърбите "нацисти", които извършват "геноцид" в Косово. Лидерите на НАТО имаха на своя страна множество медии, тъй като повечето журналисти вече бяха напълно приели идеята, че Западът е сила, която се бори за "добро" срещу "зло" в света след края на Студената война. Оттогава сме чували тази история многократно и това е, че настъплението на НАТО в Косово се смяташе за уж успешен модел от онези, които защитаваха военните действия срещу Ирак през 2003 г., Либия през 2011 г. и Сирия през 2018 г.
Стана ясно, че десетки хиляди косовски сърби са избягали от погромите, които последваха непосредствено след войната. Хиляди други хора са напуснали домовете си през следващите години, тъй като намесата на НАТО не разреши основния конфликт. Сърбия все още твърди, че отговаря за провинцията, но продължаващото ниско ниво на насилие, сплашване и тормоз пречи на нормалния живот на косовските сърби и други малцинства. Сериозно насилие избухва през 2004, 2008, 2009 и 2011 г., според анализа на Филип Хамънд.
Следвоенно Косово не е спокойно място, въпреки че е единственото място в света, където можете да срещнете някой, наречен Тониблеър, който ходи по булевард Бил Клинтън. През последните години обаче Косово е по-благоприятна почва за износ на най-войнствените джихадисти на глава от населението, отколкото всяка друга страна в Европа. Според доклад на Програмата на ООН за развитие от 2017 г. над 300 млади мъже от Косово са напуснали, за да се присъединят към ислямската държава в Сирия, докато други са се качили на "върха на йерархията на „Ислямска държава“, а други" са извършвали нападения в Западна Европа и Съединените щати ".
Някои наблюдатели смятат, че това се дължи на влиянието на ислямските благотворителни организации, финансирани от Саудитска Арабия, които бяха отворени след войната в Косово, но може би не са били наясно, че АОК има джихадисти в своите редици. Както посочи британският автор Марк Къртис, западните разузнавателни служби знаеха за активното сътрудничество на АОК с "Ал Кайда" преди войната. Отговорът на правителствата на НАТО по това време беше да им предоставят оръжия и обучение.
Много анализатори посочват, че стагнацията на икономическото развитие е ключов фактор за подбуждането и разпространението на екстремизма, защото Косово наистина има най-ниския БВП на глава от населението в региона. Безработицата е над 30% (около четири пъти по-висока от средната за Европа и по-лоша от тази на Гърция след неотдавнашната икономическа криза), а младежката безработица е нараснала над 55%. Много хора напуснаха Косово в търсене на работа. Вместо директно икономическо обедняване, по-значимият фактор е чувството на разочарование, отколкото реалността на "независимото" Косово, пише в анализа на Филип Хамънд.

Превод: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски експерт: Бомбардирането на Югославия беше стратегическа грешка

Европейски експерт: Бомбардирането на Югославия беше стратегическа грешка

24 Март 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Белград. За Европейския съюз бомбардировките на Югославия през 1999 г. бяха стратегическа грешка, според ръководителя на Центъра за геополитически изследвания Евроконтинент Пиер Емануел Томан, съобщава сръбската редакция на "Спутник", цитирана от “Макфакс“
„Мисля, че това е стратегическа грешка… ЕС и европейските членове на НАТО са заложници на геополитическите приоритети на САЩ, "каза експертът, добавяйки, че смята, че кризата в ЕС започнала частично през този период.
Той оцени като неверни твърденията , че бомбардировките са хуманитарна намеса.
"Това бе направено, за да се скрият истинските геополитически интереси на атлантистите, които искаха да смажат Югославия, да изтръгнат Русия от Балканите и да насочат балканските страни към НАТО", каза Томан.
Той добави, че резултатът от бомбардировките е създаването на нефункционални държави като Косово и Босна и Херцеговина, които не могат да съществуват без европейска намеса.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„24 вести“ (Македония): Воислав Шешел запали знамена на САЩ и ЕС в центъра на Белград

„24 вести“ (Македония): Воислав Шешел запали знамена на САЩ и ЕС в центъра на Белград

24 Март 2019 | 16:31 | Агенция "Фокус"
Белград. В центъра на Белград днес националистическата Сръбска радикална партия (СРП) на Воислав Шешел проведе протестен поход по случай 20-та годишнина от началото на въздушните удари на НАТО върху бивша СР Югославия, на който бяха запалени знамена на САЩ, ЕС и НАТО, информира скопският телевизионен канал “24 Вести“.
Походът започна от улица "Княз Михаил" и завърши пред Президентския дворец.
Участниците в похода бяха водени от лидера на СРП и осъден от Хагския трибунал Воислав Шешел, който в началото на митинга запали флаговете на Европейския съюз, НАТО и САЩ.
Шешел каза, че със запалването на знамената "той иска да покаже какво мисли за ЕС и НАТО".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Вълненията на ръба на бунт в Сърбия целят смяна на ръководството на страната и откъсването й от орбитата на Русия

Ген. Кирчо Киров: Вълненията на ръба на бунт в Сърбия целят смяна на ръководството на страната и откъсването й от орбитата на Русия

24 Март 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
София. Вълненията на ръба на бунт в западната ни съседка целят смяна на ръководството на Сърбия и откъсването й от орбитата на Русия. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия и във връзка с протестите в Сърбия. По думите му западната ни съседка е подложена на огромен натиск да излезе от орбитата на Русия. „Извън всяко съмнение е, че тези вълнения, намиращи се на ръба на бунтове, имат едно основно предназначение. Те са насочени от това да сменят днешното ръководство на Сърбия и да я откъснат от орбитата на Русия“, каза още ген. Киров. Той обърна внимание и на отношенията между Сърбия и Косово. Според него западната ни съседка трудно ще промени радикално своята политика спрямо Косово. „Всъщност тази промяна би се изразила само и единствено в признаване на независимостта на Косово от Сърбия. За съжаление това не можем да го прогнозираме като скорошна перспектива. Вижте и последните реакции, свързани с днешната 20-годишнина, на сръбските политици и президента Вучич. Всъщност „простихме, но не признаваме“. Т.е. те се опитват да създадат една по-мека формула, защото признаването на Косово от днешната сръбска политическа върхушка би означавало едно – политическа смърт за самите тях“, обясни ген. Киров. По думите му агресията на НАТО е този фактор, който дори с течение на времето продължава да играе роля за въздържание и действие на наслоената в сръбската, а и в албанската нация омраза от този многогодишен конфликт. Според него надробеното състояние на бивша Югославия е една от причините, нито Сърбия, нито Косово, нито самата Албания, която е пряко свързана със ситуацията, да се впишат в евроатлантическата интеграция.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България

Ген. Кирчо Киров: Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България

24 Март 2019 | 15:55 | Агенция "Фокус"
София. Албанската нация ще търси обединение - то не може да стане без промяна на границите, а това засяга съдбата на Балканите и в частност на България. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. Той посочи, че албанската нация е млада, агресивна по своята същност нация. Ген. Киров отчете, че на Балканите има много нерешени национални въпроси. Според него изключително дълбоката история на региона вместо да служи за конкретни прагматични уроци за настоящето и бъдещето, нерядко благодарение на националната етническа емоционалност на определени народи, се явява фактор за стагнация и за забавяне на евроатлантическата ориентация. „Големият проблем тук е свързан с албанската етническа общност на Балканите. Тя е втората по големина етническа общност, а се намира разпределена неравномерно в няколко държави. Това е етническа общност, която не е изживяла цялостно своя държавно-творчески момент и елемент в своята история. Една голяма част след 1912 г. живеят в пределите на днешна Албания, албанците в Косово, в Черна гора и Сърбия, в Македония, те лелеят своята интеграция и е въпрос на историческо време кога и как ще се осъществи тя. Първите и небезобидни стъпки са налице“, коментира още ген. Киров. По думите му има тясна и взаимна зависимост между Албания и Косово в икономическо отношение. „Падат границите им, създава се една приличаща на Шенген ситуация в областта на граничния контрол. Предприемат се стъпки за свързване на икономиките, на транспорта на двете албански етнически образувания, държави. Всичко това служи като един пример за албанския етнос, който се намира в рамките на останалите държави“, допълни той.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Хашим Тачи: АОК и НАТО принудиха Слободан Милошевич да капитулира

Хашим Тачи: АОК и НАТО принудиха Слободан Милошевич да капитулира

24 Март 2019 | 15:47 | Агенция "Фокус"
Прищина. Косовският президент Хашим Тачи написа в социалните мрежи, че "Армията за освобождение на Косово (АОК) на земята и НАТО от въздуха в обща борба за мир заставиха режима на (Слободан) Милошевич да капитулира", по случай 20-ата годишнина от началото на бомбардировките на Североатлантския алианс срещу Сърбия, предава думите му македонското електронно издание “Фактор“.
Според него интервенцията на НАТО е сложила край на етническото прочистване.
Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че преди 20 години е завършила "трагедията на косовския народ" и "сега има свобода и мир".
Председателят на косовския парламент Кадри Весели каза, че атаките на НАТО са прекратили геноцида в Косово.
"Горди сме, че съюза с НАТО, който започна АОК, днес продължава армията на Косово", пише Весели, като подчертава, че народът на Косово винаги ще бъде благодарен на лидерите на демократичния свят, воден от САЩ.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Ген. Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които съществуват и днес

Ген. Кирчо Киров: Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които съществуват и днес

24 Март 2019 | 15:23 | Агенция "Фокус"
София. Агресията на НАТО в Югославия преди 20 години не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват. Това каза ген. Кирчо Киров, началник на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г. в интервю за Агенция „Фокус“ по повод 20 години от бомбардировките на НАТО в Югославия. „Агресията на НАТО срещу Югославия беше последният удар срещу Югославската държава, каквато съществуваше. НАТО заби последния пирон в ковчега на югославската държавност“, коментира ген. Киров. По думите му 20 години е сравнително кратък период в човешката история и особено в тази на Балканите. „Те имат многовековна история. Със съжаление, трябва да констатираме, че с нерегламентираната от Съвета за сигурност на ООН война на НАТО срещу Югославия започна развала на международната система за сигурност, на разрушаването на действията на международното право. Не можем да си изкривим душата дори и поради факта, че сме съюзници в НАТО и ЕС“, посочи Кирчо Киров. „Това беше първата военна акция на НАТО в следвоенна Европа и то срещу независима държава, която си имаше своя вътрешен ред и своите, разбира се, вътрешни проблеми, послужили като първопричина за тази агресия. Така или иначе агресията си остана факт“, обясни той. „Както е видно не допринесе за решаване на проблемите на Балканите, които и днес продължават да съществуват и продължават да възпрепятстват развитието на региона в позитивна насока“, коментира още ген. Киров.
Деница КИТАНОВА

Пълния текст на интервюто четете по-късно в „Мнение”


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия и Косово са предвидени мероприятия по случай 20 години от бомбардировките срещу СР Югославия

„Макфакс“ (Македония): В Сърбия и Косово са предвидени мероприятия по случай 20 години от бомбардировките срещу СР Югославия

24 Март 2019 | 13:36 | Агенция "Фокус"
Белград/Прищина. Днес в Сърбия и Косово ще бъде отбелязана 20-та годишнина от бомбардировките на Югославия, предава “Макфакс“.
В Сърбия беше обявено провеждането на няколко възпоменателни събития. Ден за възпоменание на жертвите на военната кампания на НАТО ще бъде отбелязан в Ниш в присъствието на сръбския президент Александър Вучич и премиера Ана Бърнабич, както и представители на военните, църквата, дипломатическия корпус и гражданите.
В Косово представителите на институциите в Прищина ще отбележат бомбардировките в присъствието на посланици, тъй като намесата на НАТО през 1999 г. Косово отбелязва като освобождение на днешната държава. Косовският премиер Рамуш Харадинай каза, че въздушната кампания на Алианса сложи край на трагедията на косовския народ.
Днес, точно преди 20 години, първите самолети излетяха от италианската база в Авиано, за да бомбардират цяла Сърбия в продължение на 78 дни и довеждат до създаването на най-младата балканска държава.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: НАТО счита бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

ТАСС: НАТО счита бомбардировките в Югославия за необходими и легитимни

24 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Брюксел. НАТО смята, че бомбардировките в Югославия без санкцията на Съвета за сигурност на ООН са били необходими и легитимни, тъй като те бяха предприети за спиране на хуманитарната катастрофа. Това заяви в неделя пресслужбата на алианса, цитирана от TACC.
"НАТО започна операция" Съюзнa силa "през март 1999 г., за да спре хуманитарната катастрофа, която се разгръщаше в Косово по това време. Това решение бе взето след повече от година борба в Косово и няколко неуспешни опита на ООН и контактната група. (на международната контактна група за бивша Югославия - ТАСС), на която Русия беше член, да се намери мирно дипломатическо решение на тази криза. Използването на силата на НАТО е било необходимо и легитимно, "каза Алиансът.
"Целта на операцията бе да се сложи край на всички военни действия и репресии срещу цивилното население на Косово, както и да се гарантира завръщането на бежанците и достъпа на хуманитарните организации. Операцията" Съюзническа сила "постигна онова, което се целеше," казаха от централата на НАТО. „Тази кампания показа способността на страните от НАТО да действат и да останат обединени по време на кризата. Досега нашето единство остава най-голямата ни сила."

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.