НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 23:00


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

AFP: Мишел Барние приветства преговорите между Мей и Корбин за Брекзит

AFP: Мишел Барние приветства преговорите между Мей и Корбин за Брекзит

4 Април 2019 | 13:49 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Главният преговарящ за Брекзит от страна на Брюксел Мишел Барние в четвъртък приветства преговорите между британския премиер Тереза Мей и председателя на опозиционната Лейбъристка партия Джереми Корбан, целящи постигането на взаимноизгодна сделка за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, предава AFP.
„Приветстваме междупартийния диалог във Великобритания. Време е за решения“, написа в „Туитър“ Барние, докато Мей й Корбин се готвят за втория кръг от преговорите си за постигане на компромис, който трябва да предотврати развода между Лондон и Брюксел без сделка следващия петък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Брекзит: Безвизов достъп за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

ЕП: Брекзит: Безвизов достъп за гражданите на ЕС и на Обединеното кралство

4 Април 2019 | 12:56 | Агенция "Фокус"
Брюксел. • Гражданите на Обединеното кралство трябва да бъдат освободени от визови изисквания при кратък престой в ЕС, след излизането на страната от ЕС
• Трябва да се гарантира реципрочност за гражданите на ЕС
• Прилагане на безвизовия режим след Брекзит
Гражданите на Обединеното кралство ще могат да влизат в ЕС без визи за кратки периоди, след излизане на страната им от ЕС, при условие че гражданите на ЕС се възползват от същите условия, когато пътуват до Обединеното кралство, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Евродепутатите подкрепиха в четвъртък с 502 гласа "за", 81 гласа "против" и 29 гласа "въздържал се“ проекта на резолюция относно освобождаването на гражданите на Обединеното кралство от визови изисквания при влизане в ЕС за кратък престой, след като страната им се оттегли от ЕС.
„Запазването на безвизовото пътуване между ЕС и Обединеното кралство е ключова част от подготовката за последствията след Брекзит. На Острова живеят 3,7 млн. европейски граждани, в това число и около 280 000 българи, чиито права трябва да бъдат гарантирани“, каза докладчикът Сергей Станишев (С&Д, България).
Законодателството ще влезе в сила от деня след оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз. След тази дата, гражданите на Обединеното кралство с британско гражданство няма да се нуждаят от виза за престой в ЕС до 90 дни в рамките на 180-дневен период.
Обединеното кралство ще бъде включено в списъка на повече от 60 страни и територии, чиито граждани не се нуждаят от виза, за да влязат в ЕС с цел бизнес, туризъм или за посещение на роднини или приятели. Освобождаването от изискване за визи не се отнася за правото на работа в ЕС.
Отмяната на визовия режим при реципрочност
ЕС ще отмени визовия режим за граждани на Обединеното кралство едностранно, но на основа на реципрочност, при условие че гражданите на ЕС също се ползват от безвизов достъп при кратки бизнес или туристически пътувания до Обединеното кралство, когато Обединеното кралство се оттегли от ЕС.
В случай че Обединеното кралство въведе изискване за притежаване на виза за гражданите на поне една държава членка, „следва да бъде приложен механизмът за реципрочност, предвиден в законодателството на ЕС“, гласи текстът. Това може да доведе до повторно въвеждане на визови изисквания за гражданите на Обединеното кралство.
„Докладът ми беше поверен в кризисна ситуация - имаше реална заплаха от блокиране на законодателството. Радвам се, че след последен решаващ кръг на преговори, успяхме да постигнем съгласие и да избегнем хаоса, който щеше да настъпи не само за европейските и британските граждани, но и за цели сектори от икономиките на ЕС и Обединеното кралство“ добави Сергей Станишев (С&Д, България).
Следващи стъпки
След одобрението в пленарната зала, проектозаконът следва да бъде формално гласуван от Съвета на министрите. Законодателството трябва да бъде публикувано в Официален вестник на ЕС преди 12 април, за подготовка за Брекзит без сделка на тази дата.
Премахването на визите ще се прилага във всички държави членки на ЕС (с изключение на Ирландия, която има собствена визова политика) и в асоциираните към Шенген страни (Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария). Ирландия и Обединеното кралство имат специфично двустранно споразумение, което предвижда безвизово пътуване между двете страни.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕП одобри премахването на визите за британци, дори в случай на Брезкит без сделка

AFP: ЕП одобри премахването на визите за британци, дори в случай на Брезкит без сделка

4 Април 2019 | 12:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският парламент одобри в четвъртък закон, който да позволява безвизови посещения на британците дори след Брекзит без сделка, въпреки яростния спор за статута на Гибралтар, предава AFP.
Законът означава, че британските посетители, които правят пътувания за по-малко от 90 дни в Шенгенската зона, няма да се нуждаят от виза, дори ако Великобритания излезе от Съюза без да има сключена сделка.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Джереми Корбин заяви, че Тереза Мей не се е придвижила достатъчно за Брекзит

Reuters: Джереми Корбин заяви, че Тереза Мей не се е придвижила достатъчно за Брекзит

4 Април 2019 | 10:58 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин заяви, че британският премиер Тереза Мей не се е придвижила достатъчно в първия кръг на кризисните преговори, целящи да разрешат ситуацията около излизането на Великобритания от Европейския съюз, предава Reuters.
Великобритания трябваше да излезе от Съюза миналия петък, но близо три години, след като британците решиха на референдум да се разделят с Брюксел, все още не е ясно как и дори дали разводът ще се състои.
След като договорената между нея и Брюксел сделка за Брекзит бе отхвърлена три пъти от британския парламент, Тереза Мей се обърна за помощ към лидера на Работническата партия, с когото ще се опитат да постигнат взаимноизгодно споразумение.
„Нямаше такава промяна, каквато очаквах“, каза Корбин. „Срещата бе полезна, но не успяхме да решим нищо“.
Попитан дали Мей е приела предложението Великобритания да остане в минтически съюз с ЕС след Брекзит, той отговори: „Обсъдихме всичко това“.
Корбин е подложен на натиск от някои фракции в Лейбъристката партия да не се съгласява на сделка за Брекзит, ако тя няма да може да бъде потвърдена на нов референдум, на който да може да се гласува и за оставане в Съюза. Самият той обаче твърди, че подобен вот трябва да бъде проведен само при изключителни обстоятелства.
„Казах: ‚Вижте, политиката на нашата партия е да преследваме обществено гласуване за предотвратяване на Брекзит без сделка или излизане с лоша сделка‘“, заяви лидерът на Работническата партия. „Но по този въпрос не успяхме да постигнем споразумение“.
От кабинета на Тереза Мей пък обявиха, че срещата, продължила час и 40 минути, е била „конструктивна, като двете страни показаха гъвкавост и ангажираност да се сложи край на несигурността около Брекзит“.
Преговорите продължават в четвъртък.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Камарата на лордовете решава дали да одобри отлагането на Брекзит от 13:30

Reuters: Камарата на лордовете решава дали да одобри отлагането на Брекзит от 13:30

4 Април 2019 | 09:49 | Агенция "Фокус"
Лондон. Камарата на лордовете ще започне дебатите си дали да одобри взетото в сряда решение от Камарата на общините за отлагане на Брекзит след 13:30 часа в четвъртък, съобщава Reuters.
Както пише британската агенция, целта е да се обсъди приетия законопроект, който трябва да бъде одобрен от Лордовете, за да стане закон.
Британския парламент в сряда одобри предложението, което принуждава премиера Тереза Мей да поиска от Брюксел отлагане на излизането на Великобритания от Европейския съюз без сделка със само един глас.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Педро Санчес: Брекзит и каталуснката независимост се основават на лъжи

Педро Санчес: Брекзит и каталуснката независимост се основават на лъжи

4 Април 2019 | 08:17 | Агенция "Фокус"
Мадрид. Испанският премиер Педро Санчес заяви, че методите, използвани от привържениците на Брекзит са подобни на тези, които прилагат каталунските сепаратисти, пише европейската редакция на Politico.
В интервю пред няколко европейски издания, испанският министър-председател каза: „Техниките на движението за каталунска независимост са много подобни на тези на Найджъл Фараж и другите ултра-консервативни лидери, които защитават Брекзит. Те казват ‚Европа краде от нас!‘ или ‚Испания краде от нас!‘ или ‚Ако имахме повече икономически ресурси...‘ , В края на краищата мисля, че участието в кампании или политически проекти, основани на лъжи, води в крайна сметка обществата надолу и това е много трудно да се управлява“.
Според Санчес, през 2016 година на населението на Великобритания е трябвало да бъде предложен различен избор. „Не е ‚оставам или си тръгвам‘. Може би, въпросът, който трябваше да бъде зададен, е ‚Искате ли да останете в по-добра Европа?‘, защото определено има много неща, които трябва да бъдат променени на континента“.
Но сега той смята, че най-доброто нещо ще е организиран Брекзит, като по думите му, споразумението между британския премиер Тереза Мей и Брюксел е „единствената възможна сделка“.
„Парламентът на Великобритания е изправен пред дилема, която ще изисква всички нейни депутати да действат отговорно, за да се избегне трудния, безреден Брекзит. Възможността за подреден Брекзит все още съществува и това е призивът, който правя пред британските депутати“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Telegraph:Всеки регион в Англия и Уелс е щастлив да напусне ЕС без сделка, с изключение на Лондон

The Daily Telegraph:Всеки регион в Англия и Уелс е щастлив да напусне ЕС без сделка, с изключение на Лондон

4 Април 2019 | 04:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. Всеки английски и уелски район, с изключение на M25 (Лондон – бел. ред.) е щастлив, ако може да напусне Европейския съюз дори без сделка, ако през следващата седмица не се постигне споразумение, пише в днешния си брой The Daily Telegraph.
Проучването е направено от YouGov, въпросът, който е задаван, гласи: “ако Великобритания няма сделка до 12 април, какво ще се случи според вас?“ .
Обобщени, резултатите сочат, че само жителите на Лондон не искат да се напуска ЕС без сделка.
В Лондон 48 на сто от гласоподавателите са съгласни: „Трябва да се отхвърлят нашите гласове за напускане и Великобритания да остане в ЕС ”. Само 26 на сто са съгласни да се излезе от Евросъюза без сделка.
Извън столицата на Обединеното кралство картината се променя на 180 градуса: в южна Англия 44 на сто подкрепят „без сделка“, срещу 33 на сто – против.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Daily Mail: Няма радост след двата часа разговори между Мей и Корбин

The Daily Mail: Няма радост след двата часа разговори между Мей и Корбин

4 Април 2019 | 04:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерите на двете партии продължават да са разделени, главни лейбъристки искания продължават да са митническия съюз и възможността за втори референдум, но в същото време според главния прокурор, всеки мек развод по-късно може да се втвърди, пише The Daily Mail.
Вестникът обобщава постигнатото около Брекзит в сряда, 3 април:

Господин Корбин: срещата с Тереза Мей е „полезна, но недовършена“.Той се оплака: „не е имало много шанс, както очаквах“, но за утре (четвъртък – бел. ред.) се предвиждат още разговори.
Двама министри – Найджъл Адамс и Крис Хийтън-Харис, в сряда напуснаха кабинета в знак на протест, че Мей търси помощ от Корбин.
Премиерът и лейбъристкият лидер проведоха първи кръг разговори за мека сделка по Брекзит след парламентарния час за въпроси към премиера (PMQs), който се провежда всяка сряда.
Мей написа на депутатите на торите: 'Това е единственият начин да осигурим гладък, плавен и подреден изход от Европейския съюз за Великобритания, както обещахме.“
Главният прокурор Джефри Кокс поясни: всякакъв митнически съюз може да бъде оставен за по-късно, след като се приключи с Брекзит.
Премиерът беше обвинена в измяна заради предложението за по-мек Брекзит вместо варианта за излизане без сделка на 12 април.
Крис Хийтън-Харис, който се занимава с планиране на опцията „Без сделка“, подаде оставка с аргумента „моята работа вече е без значение“.
Младшият министър за Уелс Найджъл Адамс също напусна кабинета, като се обърна към премиера с думите: „ Вие решихте каква да е сделката – сготвихте я като марксист, който никога не поставя британските интереси на първо място. Все пак това е по-добре отколкото да напуснем без сделка.'
Джейкъб Рийс-Мог заяви: 'Онези 52 процента, които гласуваха за напускане на ЕС, не са представени в тази коалиция“.

За следващата седмица Мей планира да убеди ЕС да се приеме нов график, според който Великобритания ще го напусне на 22 май.


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Корбин и Мей се споразумяха за още преговори след „конструктивния" първи ден

The Guardian: Корбин и Мей се споразумяха за още преговори след „конструктивния" първи ден

4 Април 2019 | 03:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. В четвъртък Джеръми Корбин ще представи накратко разговорите си с министър председателя Тереза Мей, след като натискът от страна на лейбъристите за втория референдум избухна в открит спор с Емили Торнбъри, външен министър от правителството в сянка, която написа на колегите си, че всяка договореност трябва публично да се гласува, пише The Guardian.
Както лейбъристите, така и Даунинг Стрийт оцениха дискусиите като „конструктивни“. И от двете страни обърнаха внимание, че е нужно да проведат и разговори по технически въпроси, на които ще им помагат държавни служители. Те са насрочени за четвъртък.
“Проведохме конструктивни дискусии, в които разгледахме подробно различни идеи за това как да се излезе от задънената улица на Брекзит,” казва говорителят на лейбъристите. “Договорихме програма за работата на двата екипа по споразумението.”
Спешно заседание на кабинета в сянка е било свикано веднага след края на разговорите с кабинета, на него са обсъдени начините, по които ще действа Лейбъристката партия в следващите дни и месеци.
Торнбъри е написала на колегите си, че не може да присъства по лични причини, но е настояла всяко предложение за сделка да бъде подлагано на публично гласуване. Според нея, кабинетът, който във вторник проведе гласуването, и кабинетът в сянка трябва да приемат еднакви процедурни правила.
Корбин прие изненадващото предложение на министър-председателя за преговори, както и сигналът й, че желае да обмислят една по-мека форма на Брекзит, особено след маратона от срещи, които кабинетът проведе във вторник.
Той обаче се изправи пред натиска от страна на депутатите, които са разтревожени, че може да се съгласи да подпише сделката за Брекзит без да я подложи на референдум. Накрая той обърна специално внимание, че обсъдил тази тема в разговорите. След срещата с Мей Корбин написа в Туитър: „ Представих алтернативния лейбъристки план и поставих въпроса за публичен вот, за да се избегне опцията „без сделка“ или напускане при лоша и неизгодна сделка.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АFP: Британските депутати гласуваха да се отложи Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без сделка

АFP: Британските депутати гласуваха да се отложи Брекзит, за да се избегне напускане на ЕС без сделка

4 Април 2019 | 02:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда британските депутати внимателно гласуваха в полза на законодателство, което да накара правителството да потърси начин да отложи Брекзит след сегашната крайна дата – 12 април, предава AFP.
В Камарата на общините вотът мина с един глас разлика – 313 гласуваха „за“ и 312 – „против“. Сега проектозаконът трябва да получи одобрението и на Камарата на лордовете, за влезе в сила. Това гласуване се очаква да е в четвъртък.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС:  Меркел не иска „твърд“ Брекзит

ТАСС: Меркел не иска „твърд“ Брекзит

3 Април 2019 | 23:23 | Агенция "Фокус"
Берлин. По време на визитата си в Ирландия в четвъртък канцлерът на Германия ще обсъди проблемите, с които тази страна може да се сблъска в случай на Брекзит без сделка. Това е казала Меркел в сряда на пресконференция по повод срещата с министър-председателите на източногерманските федерални земи, която е транслирана директно от телевизионния канал NTV, предава ТАСС.
Тя е заявила, че искрено съжалява за решението на Великобритания да напусне Евросъюза. „ Винаги съм казвала, че до последната минута на утвърдената дата [12 април] ще се боря цялата процедура по излизането на Великобритания от ЕС да приключи със сделка. Това е в интерес на Обединеното кралство, но и в наш интерес. "
"Видно е, че се полагат интензивни усилия, но е ясно и че просто съществуват различни представи. Надявам се, дебатите, които се водят, в това число и от премиера Тереза Мей, да са успешни.“, е мнението на германския канцлер.
На пресконференцията Меркел е съобщила, че при визитата си в Дъблин в четвъртък ще обсъди проблемите, с които може да се сблъска Република Ирландия в случай на Брекзит без сделка: "От една страна става дума за целостта на вътрешния пазар, а от друга – за мира между Северна Ирландия [която остава част от Обединеното кралство] и Република Ирландия". Според нея приоритет трябва да е обсъждането и решаването на въпроса с ирландската граница.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Independent: Министър по Брекзит подаде оставка в знак на протест срещу удължаването на член 50 от Тереза Мей

Independent: Министър по Брекзит подаде оставка в знак на протест срещу удължаването на член 50 от Тереза Мей

3 Април 2019 | 20:38 | Агенция "Фокус"
Лондон. Крис Хийтън-Харис стана вторият министър, който подаде оставка в знак на протест срещу Тереза Мей, която започна преговори за Брекзит с Джереми Корбин, съобщава британският в. Independent.
Министърът по Брекзит заяви, че не може да приеме по-нататъшно забавяне на оттеглянето от ЕС, като критикува министър-председателя, че вместо това не приема оттегляне без сделка.
Министерството за излизане от Европейския съюз е отговорно за подготовката за Брекзит без сделка, който Тереза Мей засега не слага масата.
Крис Хийтън-Хариса заяви, че Обединеното кралство е „трябвало да почете резултата от референдума от 2016 г. и да напусне на тази дата“, на 29 март.
„Всеки път, когато се стремим към удължаване на този процес, ние намаляваме вярата в нашата политическа система и добрите хора, от всички политически партии, които служат в тях“, добави Хийтън-Харис.
„Аз просто не мога да подкрепя всяко по-нататъшно удължаване на член 50 и това очевидно означава, че не мога да остана в правителството“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Рискът от Брекзит без споразумение е „тревожно висок“

AFP: „Рискът от Брекзит без споразумение е „тревожно висок“

3 Април 2019 | 19:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Управителят на Bank of England заяви за телевизия Sky News, че рискът от Брекзит без сделка е „тревожно висок“ и отхвърли предложенията, че може да се управлява като „абсолютна глупост“, предава AFP.
„Британският парламент и правителството са против напускането на Европейския съюз без споразумение за развод, но той все още е опцията по подразбиране и може да се случи „случайно, ще се случи внезапно, няма да има преход“, заяви Марк Карни в интервю.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Меркел обеща да се бори „до последния час“, за да избегне Брекзит без сделка

AFP: Меркел обеща да се бори „до последния час“, за да избегне Брекзит без сделка

3 Април 2019 | 18:09 | Агенция "Фокус"
Берлин. Германският канцлер Ангела Меркел обеща да работи „до последния час“, за да предотврати Брекзит без споразумение и предупреди за въздействието на сигурността върху Ирландия и Северна Ирландия, предава AFP.
„Винаги съм казвала, че ще се боря до последния час... за да можем да видим подреден изход“, каза тя в навечерието на посещение в Ирландия, предупреждавайки, че избягването на твърда граница е въпрос на запазване на мира.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Юнкер обеща ЕС да работи „до последния момент“ за сделка относно Брекзит

AFP: Юнкер обеща ЕС да работи „до последния момент“ за сделка относно Брекзит

3 Април 2019 | 16:08 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Лидерът на ЕС Жан-Клод Юнкер обеща да работи до последния момент, за да предотврати Брекзит „без сделка“, но призна, че това изглежда ще бъде вероятния резултат, съобщава AFP.
„Ще направя всичко, за да избегна хаотично напускане на Обединеното кралство“, заяви Юнкер, предупреждавайки, че само популисти и националисти ще отпразнуват липсата на споразумение.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей се среща с Джереми Корбин за Брекзит в сряда

Reuters: Тереза Мей се среща с Джереми Корбин за Брекзит в сряда

3 Април 2019 | 14:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей и лидерът на опозиционната „Лейбъристка партия“ Джереми Корбин ще се срещнат в сряда, в опит да постигнат споразумение за сделка за Брекзит, която да може да бъде прокарана през парламента, съобщава Reuters, като отбелязва, че това може да доведе до разцепление в управляващата Консервативна партия.
Обединеното кралство трябваше да напусне ЕС миналия петък, но три години след като британците гласуваха за Брекзит на референдум, все още не е ясно как, кога и дори дали ще излезе от блока.
След като споразумението за оттегляне от ЕС бе отхвърлено три пъти от депутатите, а парламентът и нейната Консервативна партия безнадеждно се разделиха за начина на излизане от Съюза, Мей заяви във вторник, че ще разговаря с Корбин в опит да преодолее политическата криза в Лондон.
Но, отбелязва британската агенция, като протяга ръка към Корбин, който е ветеран социалист и далеч не се харесва на Консерваторите, тя рискува да предизвика разцепление при „Торите“. Когато научи за новината, един от министрите подаде оставка в сряда.
„Сега изглежда, че вие и вашият кабинет сте решили, че сделка, сготвена с марксист, който никога през политическия си живот не е слагал британските интереси на първо място – е по-добра от Брекзит без сделка“, заяви министърът за Уелс Найджъл Адамс.
Нейното решение да се обърне към лейбъристите, които искат Великобритания да остане в митническия съюз с ЕС, може да допринесе за „мек“ Брекзит, който ще остави Обединеното кралство по-близко икономически до най-големия търговски блок на света.
Министърът за Брекзит Стивън Баркли заяви, че правителството ще приеме мек Брекзит, ако депутатите го одобрят.
"Ако бъде постигнато споразумение между двамата лидери, очаквам, че ще има стабилно мнозинство, с което то да бъде одобрено", каза той пред парламентарна комисия.
Във вторник Мей заяви още, че ще иска още едно кратко отлагане – „колкото може по-кратко“, след настоящата дата за Брекзит – 12 април.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Парламентът обсъжда Брекзит с Юнкер в сряда от 15.00 ч. българско време

ЕП: Парламентът обсъжда Брекзит с Юнкер в сряда от 15.00 ч. българско време

3 Април 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Евродепутатите ще обсъдят оттеглянето на Обединеното кралство с председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер и с държавния секретар по европейските въпроси Мелания Чот, от името на Съвета на ЕС, в сряда от 15.00 ч. българско време, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Към настоящия момент се очаква Обединеното кралство да напусне ЕС на 12 април 2019 г. Извънредно заседание на Европейския Съвет е насрочено за 10 април.
Можете да следите дебата от 15.00 ч. българско време чрез EP live и EbS+


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мишел Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки изминал ден, остават три възможности

Мишел Барние: Брезкит без сделка е по-вероятен с всеки изминал ден, остават три възможности

3 Април 2019 | 08:54 | Агенция "Фокус"
Брюксел. През последните дни е станало още по-вероятно Великобритания да излезе от Европейския съюз без сделка, заяви главният преговарящ за Брекзит от страна на Съюза Мишел Барние, цитиран от Reuters.
„През последните дни сценарият за Брекзит без сделка стана по-вероятен, но все още можем да се надяваме да го избегнем“, заяви Барние, като добави, че Брюксел е готов да приеме оставането на Обединеното кралство в митническия съюз, или отношения, близки до тези, които ЕС има с Норвегия.
Говорейки на събитие в Брюксел, след като британският парламент отхвърли алтернативите на споразумението за развод на премиера Тереза Мей, главният прегоравящ на Брюксел каза, че Великобритания вече има три възможности преди да напусне 12 април.
„Обединеното кралство сега трябва да посочи пътя напред или да посочи план - каза Барние. - Още днес повече от всякога“.
По неговите думи, Лондон все още може да приеме спряната сделка, която бе договорена от премиера Тереза Мей, като натърти, че това е „единственият начин“ Великобритания да излезе от Съюза организирано. Сред другите варианти са Брекзит без сделка, или дълго отлагане на датата на напускане на Великобритания, отбеляза Барние, като добави, че фрагментираният парламент на Великобритания ще поеме отговорността за тях.
Както отбеляза главният преговарящ на ЕС, дългото отлагане на излизането на Лондон би довело до организиране на избори за Европейски парламент във Великобритания през май и излъчване на британски представители в Европейската комисия.
Французинът каза, че няма добавена стойност за Брекзит и подчерта, че 27-те държави от ЕС, останали заедно, вече са готови за рязко разделяне.
„Подготовката за развод без сделка не означава, че всичко ще мине гладко. Ще има проблеми. Да си подготвен не означава, че всички непредвидени смущения биха могли да бъдат управлявани от ЕС“, обясни Барние.
Лидерите на ЕС, включително Тереза Мей, ще се срещнат в Брюксел на 10 април, за да вземат решение за следващите стъпки.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: Франция напомни на Великобритания колко вече се проточва размисълът за Брекзит

„Независимая газета“: Франция напомни на Великобритания колко вече се проточва размисълът за Брекзит

3 Април 2019 | 04:44 | Агенция "Фокус"
Париж/Москва. В близките месеци предстои жестоко излизане за Великобритания от ЕС, ако в страната не се постигне консенсус по варианта за напускане на Евросъюза . За това заявява във вторник външният министър на Франция Жан-Ив льо Дриен в коментар за заявлението на британския премиер, че е нужна нова отсрочка на излизането на Обединеното кралство от блока, пише „Независимая газета“.
"Ако трябва всеки път да отговаряме на нещо ново, това означава да изгубим цял ден“, казва Льо Дриен. „ Много е сложно да се следят всички събития, включително и последните гласувания. По нито едно от тях не беше постигнато мнозинство. Три години след като британците решиха да излязат от Евросъюза, би било прекрасно, ако Великобритания най-сетне стигне до някакво споразумение. В противен случай в месеците, които се задават, предстои жесток вариант за излизането й“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Ирландия няма да е „задната врата“ в Ес, ако няма сделка за Брекзит, според ирландския премиер

AFP: Ирландия няма да е „задната врата“ в Ес, ако няма сделка за Брекзит, според ирландския премиер

2 Април 2019 | 23:18 | Агенция "Фокус"
Париж/Дъблин. Ирландия не иска да става „задна врата“ за Великобритания за общия пазар на ЕС, е заявил във вторник в Париж Лио Варадкар, предава AFP.
Това е заявил министър председателят на република Ирландия след среща в Париж с френския президент Еманюел Макрон. Варадкар е заявил също, че в момента се спира вносът в Ирландия или ЕС на стоки, които не отговарят на европейските стандарти. „При положение, че няма сделка и че Обединеното кралство търгува със САЩ и Китай, че сме принудени да спираме обработени с хлор пилета или продукти, при които се използва детски труд в азиатските страни, последното нещо, което искаме е те да навлизат през границата на север. Още по-сигурно е, че не желаем през Република Ирландия да преминават в Европейския съюз“.
Той обаче отново повтори, че се противопоставя на създаването на твърда граница между Ирландия и Северна Ирландия, тъй като се страхува от опасност за мира в британската провинция. Според него физическата инспекция при вноса на живи животни е по-добре да се извършва на пристанищата в Северна Ирландия вместо в самата република..
Британското правителство обаче отказа да извършва митнически проверки на стоките, които пристигат в северна Ирландия от Великобритания, като се аргументира, че подобни мерки ще доведат до недоволство, което ще залее цялото Обединено кралство.
Във вторник Мишел Барние, преговарящият по Брекзит от страна на ЕС, заяви, че Брюксел работи с Дъблин „на едностранна основа в случай на Брекзит без сделка, за да сме наясно къде могат да се извършват тези инспекции.". Той обаче е отказал да даде повече пояснения.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВВС:  Тереза Мей ще иска ново удължаване на срока от ЕС

ВВС: Тереза Мей ще иска ново удължаване на срока от ЕС

2 Април 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще иска от ЕС ново удължаване на срока, предаде ВВС, за да се справи „със застоя“ в британския парламент.
В изявление, което премиерът направи от Даунинг Стрийт 10, Мей обяви, че иска да договори с лейбъристкия лидер Джеръми Корбин нов план и да го представи в Камарата на общините преди 10 април за гласуване. Тя обаче настоя нейното споразумение за напускане на ЕС, което отново бе отхвърлено миналата седмица, да остане част от сделката.
На 10 април ще се състои извънредната спешна среща в Брюксел за Брекзит. Ако не успее да постигне споразумение с Корбин за общ път, по който да се излезе от кризата, тя е готова да предложи серия от опции на депутатите и те „да изберат курса, който да се следва“.
Министър-председателят на Великобритания заяви, че разбира готовността някои хора да напуснат ЕС без сделка, защото вече са „изморени от това отлагане и безкрайните аргументи“. Тя обаче е убедена, че Обединеното кралство „може да постигне успех при опцията „без сделка“ в дългосрочен план“. Тя добави, че напускането със сделка е „най-доброто решение“ на проблема.
"Трудни времена за всички са“, каза Мей. „Страстите стават все по-силни, но ние трябва и сме длъжни да намерим компромиси, за да постигнем онова, за което британският народ гласува.Това е решителен момент в историята на тези острови и той има нужда от национално единство, за да се защити националния интерес.“


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Туск призова за търпение в преговорите с Великобритания за Брекзит

Reuters: Туск призова за търпение в преговорите с Великобритания за Брекзит

2 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери трябва да са търпеливи с Обединеното кралство. То води битка за подкрепата на мнозинството, за да излезе от Европейския съюз със сделка, заяви във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
Това е неговият отговор на очакваната реч от премиера Тереза Мей, с която тя ще помоли ЕС за удължаване на преговорния период по Брекзит и ще разговаря с опозиционния лейбъристки лидер Джеръми Корбин да се потърси изход от парламентарната безизходица.
В Туитър Туск е написал: „Дори и след днешния ден да не знаем какъв ще е крайният резултат, все пак нека да не губим търпение“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Еманюел Макрон: ЕС не може да бъде държан като заложник на Брекзит

Еманюел Макрон: ЕС не може да бъде държан като заложник на Брекзит

2 Април 2019 | 17:51 | Агенция "Фокус"
Париж. Президентът на Франция Еманюел Макрон във вторник предупреди, че Европейският съюз не може „да бъде държан като заложник“ на кризата с Брекзит във Великобритания и отбеляза, че дълго удължаване на крайния срок за излизане на Лондон от Съюза „не е сигурно“, предава AFP.
В изказване по време на визитата в Париж на ирландския премиер Лео Варадкар, френският лидер заяви: „ЕС не може да бъде държан като заложник на разрешаването на политическата криза в Обединеното кралство в дългосрочен план“.
Той добави, че Франция е „отворена“ за дълго удължаване на крайния срок за Брекзит, но при определени условия, но това „нито е сигурно, нито автоматично. Повтарям го тук с цялото си убеждение“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Председателят на ЕК описа Дейвид Камерън като „един от най-големите разрушители на модерните времена“

Politico: Председателят на ЕК описа Дейвид Камерън като „един от най-големите разрушители на модерните времена“

2 Април 2019 | 09:40 | Агенция "Фокус"
Заарбрюкен. Председателят на Европейската комсиия Жан-Клод Юнкер определи бившия министър-председател на Обединеното кралство Дейвид Камерън като „един от най-големите разрушители на модерните времена", като подчерта, че той е забранил на изпълнителния орган на ЕС да играе каквато и да била роля в кампанията за референдум за Брекзит, съобщава Politico в европейската си редакция.
В изявление пред регионалния парламент в германската провинция Заарланд, председателят на ЕК заяви: „Сега знаем какво не иска британският парламент. Но все още не сме успели да разберем какво искат. В сравнение с парламента в Лондон, Сфинксът е отворена книга. Трябва да накараме Сфинкса да говори. Достатъчно дълго продължи мълчанието“, привежда изданието думите на люксембургския политик.
„На нас ни беше забранено да присъстваме по какъвто и да е начин в кампанията за референдум от страна на Камерън, който е един от най-големите разрушители на модерните времена, защото – според него, Комисията е още по-малко популярна в Обединеното кралство, отколкото в други държави-членки на ЕС".
„Ако бяхме в състояние да участваме в тази кампания, можехме да зададем - и също така да отговорим - на много въпроси, които се задават сега".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: ЕС ще обяви допълнителни мерки, докато депутатите не успяват да сложат край на безизходицата

The Guardian: ЕС ще обяви допълнителни мерки, докато депутатите не успяват да сложат край на безизходицата

2 Април 2019 | 03:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Великобритания е била предупредена от Брюксел, че страната се вглежда в „бездната“, след като ЕС е готов да очертае нови мерки след последните гласувания в Камарата на общините, съобщава британският в. The Guardian.
Източници от ЕС заявиха, че трябва да бъдат съсредоточени в договарянето с Великобритания, която вероятно ще излезеот блока след две седмици, като търпението в европейските столици все повече намалява.
Ги Верхофстад написа, че последният етап от процеса на индикативните гласувания, който ще се проведе в сряда, представлява последната надежда за избягване на Брекзит без сделка. Депутатите възнамеряват да върнат по-малък брой предложения в Камарата с надеждата, че ще бъде намерена компромисна позиция.
Той каза: „Камарата на общините отново гласува против всички варианти. Твърдият Брекзит става почти неизбежен. В сряда Обединеното кралство има последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната“.
Жан-Клод Юнкер призова депутатите да се обединят около визията след Брекзит и намекна за опасността от изчерпване на търпението на ЕС.
Председателят на Европейската комисия заяви: „Сега знаем какво не иска британското правителство, но все още не знаем какво искат“.
Подкрепата на лейбъристите за идеята за митнически съюз включва условието, че в търговската политика на ЕС ще има британско мнение. Брюксел вероятно ще се стреми да избегне конфликт по този въпрос преди споразумението за оттегляне и политическата декларация в крайна сметка да бъдат ратифицирани от Камарата.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Депутатите гласуват против митническия съюз - „Твърдият Брекзит е почти неизбежен“

Daily Express: Депутатите гласуват против митническия съюз - „Твърдият Брекзит е почти неизбежен“

2 Април 2019 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите отхвърлиха предложението Великобритания да остане в митническия съюз с ЕС само с три гласа, но Ги Верхофстад веднага предупреди, че „твърд Брекзит става почти неизбежен“, пише британският в. Daily Express.
Министрите гласуваха 276 на 273 срещу опцията, внесена от Кен Кларк, която призова за всяко споразумение за оттегляне и политическа декларация да се включи поне митнически съюз с Европейския съюз.
Другите три алтернативни варианта на Брекзит също бяха победени тази вечер - общ пазар 2.0 с 282 срещу 261, втори референдум с 292 срещу 280 и парламентарно превъзходство с 292 срещу 191.
Веднага след резултатите, Ги Верхофстад предупреди, че Обединеното кралство има „последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната“.
Координаторът на ЕП за Брекзит написа: „Камарата на общините отново гласува против всички възможности. Твърдият #Брекзит става почти неизбежен“.
„В сряда Обединеното кралство има последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната.“
Стивън Бъркли заяви, че ако Камарата на общините успее да сключи споразумение за Брекзит тази седмица, все още може да е възможно Великобритания да избегне участието си в европейските избори на 23 май.
Той добави: „Тази Камара непрекъснато отхвърля напускането без сделка, точно както отхвърли оставането изобщо“.
„Следователно единствената възможност е да се намери начин, чрез който Великобритания да може да напусне със сделка“.
„Ако парламентът успее да сключи сделка тази седмица, все още ще бъде възможно да се избегне провеждането на европейски избори“.
Джереми Корбин призова депутатите да имат още един шанс да гласуват за опциите, поставени пред тях тази вечер - още в сряда.
Ръководителят на лейбъристите заяви: „Разочароващо е, че нито едно решение не спечели мнозинство“.
„Ако е достатъчно добре премиерът да има три шанса в сделката си, предлагам Камарата да има шанс да разгледа отново възможностите, които имахме пред нас в дебат в сряда, така че Камарата да успее, където министър-председателят не успя.“
В драматичен обрат, Ник Боул напусна Консервативната партия, след като алтернативният му план за Брекзит беше победен за втори път.
„Дадох всичко в опит да се намери компромис, който може да изведе тази страна от Европейския съюз, като същевременно запази икономическата ни сила и нашето политическо сближаване“.
„Приемам, че съм се провалил. Провалих се главно, защото моята партия отказва да прави компромис“.
„Съжалявам, затова обявявам, че вече не мога да седя в тази партия“.
Малко вероятно е Тереза Мей да върне сделката си за четвърти „решаващ вот“ днес, каза източник от правителството.
Но министър-председателят може да го върне пред депутатите до края на седмицата, тъй като удължаването на Брекзит до 12 април, предоставено от ЕС, наближава.
Ако споразумението й бъде отхвърлено за четвърти път, Великобритания е изправена пред перспективата да излезе от ЕС без споразумение за Брекзит след 11 дни.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Брекзит без сделка е „почти неизбежен“

AFP: „Брекзит без сделка е „почти неизбежен“

2 Април 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Лондон. Неуспехът на британските законодатели да договорят алтернативна стратегия за Брекзит означава, че тяхната страна почти сигурно ще напусне ЕС без сделка, предупреди вчера водещ евродепутат, предава AFP.
„Камарата на общините отново гласува против всички възможности. Твърдият Брекзит става почти неизбежен“, заяви Ги Верхофстад, бивш белгийски премиер и координатор на ЕП относно Брекзит.
„В сряда Обединеното кралство има последен шанс да преодолее безизходицата или да се изправи пред бездната“, написа той в Twitter.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати гласуваха срещу всички алтернативни планове за Брекзит

AFP: Британските депутати гласуваха срещу всички алтернативни планове за Брекзит

2 Април 2019 | 00:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати гласуваха срещу четири възможни алтернативни планове за Брекзит, след като три пъти отхвърлиха споразумението на правителството с ЕС, съобщава AFP.
Предложените алтернативи за запазване на много по-тесни икономически връзки след Брекзит, провеждане на втори референдум или спиране на Брекзит, за да се предотврати излизане без сделка, не успяха да спечелят мнозинство от гласовете в парламента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Sunday Express: Шокът, наречен Брекзит

The Sunday Express: Шокът, наречен Брекзит

31 Март 2019 | 05:46 | Агенция "Фокус"
Лондон. Редакторът по европейските въпроси в БиБиСи Катя Адлър разкрива как евролидерите ще „кръстосат шпаги“ на срещата на 10 април в „разгорещен дебат“. Тогава те трябва да решат дали да дарят на Обединеното кралство удължаване на срока за Брекзит след 12 април, като Тереза Мей няма да присъства в залата, пише The Sunday Express.
След поредното парламентарно поражение за Тереза Мей, председателят на Европейския съвет Доналд Туск свика спешно среща по Брекзит на 10 април, два дни преди Великобритания да реши какви са следващите стъпки, които трябва да направи.
Според Катя Адлър, ако в миналото ЕС е използвал страха от Брекзит без сделка за преговорите, сега лидерите в Брюксел смятат този сценарий като възможна перспектива. „Това е което чухме от Макрон, затова и той, и останалите лидери в момента действително са изправени пред въпроса дали има смисъл да отлагат Брекзит твърде дълго. Те внимателно огледаха разделенията и в парламента, и в кабинета, и в правителството и продължават да се питат дали Великобритания изобщо би могла да се обедини около идеята за Брекзит..”
Според еня това съвсем не означава, че ако Тереза Мей отиде в Брюксел на 10 април, евролидерите ще са готови на всяка цена да кажа „не“ на едно по-голямо удължаване на срока. „Но със сигурност, когато тя напусне залата, където заседават, във въздуха ще се усеща огромно напержение между останалите 27 държави, членки на ЕС не само за срока, но и за условията на този жест от страна на Брюксел.
До 12 април Обединеното кралство трябва да намери решение как ще се движи нататък.
Според Макрон рискът от излизане без сделка на 12 април е съвсем реален: „В този момент трябва да решим какъв ще е графикът за прилагане на правилото без сделка и да ускорим последната фаза от подготовката.“
Според Ирландия само от Лондон зависи да реши дали ще напусне с конфликт Ес или ще си тръгне без скандал.Ирландският премиер Лео Варадкар твърди: „ След решението на депутатите, сега Кралството трябва да даде знак как планира да процедира, за да избегне сценария без сделка. Европейският съвет прие, че няма да отваря отново Споразумението по излизането на страната.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Times: Великобритания се изправя пред риска от общи избори

The Times: Великобритания се изправя пред риска от общи избори

30 Март 2019 | 05:32 | Агенция "Фокус"
Лондон. След като депутатите смачкаха сделката за Брекзит, Великобритания се изправя пред изборен риск, пише The Times.
Мей чертае планове за последен опит да прекара сделката си през Долната камара на британския Парламент. Тя категорично им заяви в петък, че след като отхвърлиха за трети пореден път нейния план за Брекзит, ще трябва да приемат общи парламентарни избори.
Докато в пленарната зала на британския парламент отхвърляха предложението на премиера, на площада пред Уестминстър хиляди привърженици на Брекзит се събираха. 34 консерватори не се вслушаха в молбата на своя премиер да „се възползват от последната възможност и да дадат своята гаранция за Брекзит“, като гласуват за споразумението за напускане. Противниците бяха 58 души повече.
Сега Даунинг Стрийт чертае планове за последен опит да прекара сделката през „иглени парламентарни уши“. Депутатите ще трябва да избират между предложението на Мей и алтернативата за най-„мек Брекзит“. Ако и това се провали, правителство почти със сигурност ще настоява за дълъг Брекзит. Това ще означава, че Обединеното кралство ще участва и в майските избори за Европарламент.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Три причини Великобритания да просперира след Брекзит, разкритията на един лидер на торите

The Daily Express: Три причини Великобритания да просперира след Брекзит, разкритията на един лидер на торите

30 Март 2019 | 05:12 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лорд Хауърд, страстен привърженик на Брекзит, посочва за The Daily Express поне три причини, които дават сигнал, че след като излезе от ЕС Великобритания ще процъфти. Лордът е бивш лидер на консерваторите и според него Обединеното кралство ще продължи да се развива усепшно в сферата на технологиите, финансите и креативните индустрии. Той призовава за единство в Обединеното кралство, за да се гарантира, че страната се възползва от огромното количество от благоприятни възможности, които получава благодарение на Брекзит. Пред една от лондонските телевизии лорд Хауърд е заявил в петък: „Докато Тереза Мей все още държи властта в ръцете си, ако не напуснем, бих могъл да се надявам, че и това ще се случи. Но ако не успеем, тогава следващият министър-председател ще има две основни цели: първата е да ни изведе от там, а втората – да обедини нацията. Веднага щом бъде взето решението и започне да се изпълнява, ние трябва да сме отново заедно като страна. Ние сме велика страни и пред нас има толкова много благоприятни възможности.
Лордът е обяснил също, че “ако погледнете в икономиката, ще откриете ключовете към бъдещето на глобалната икономика. Технологията е първият, в Европа няма технологичен хъб, който да се сравнява в Лондон и Кеймбридж. Второ, финансовите услуги, Лондон е столицата на финансовите услуги в света. Креативните индустрии е третият ключ – към тях ад добавим и спорта, Висшата лига е враг на света. Ние имаме всичко, тъй че нас ни очаква невероятно бъдеще.“
Споразумението на Тереза Мей в петък бе отхвърлено за пореден път от депутатите – 344 депутати гласуваха „против“ и 286 – „за“. Така хвърлиха страната в още по-голям хаос и несигурност.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Мей се надява на четвърти вот за сделката по Брекзит

The Guardian: Мей се надява на четвърти вот за сделката по Брекзит

30 Март 2019 | 04:42 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей се надява да върне своя проект за Брекзит отново в парламента през следващата седмица, след като той бе отхвърлен за трети път в петък от депутатите, пише The Guardian. Тя намеква за вероятността от общи избори, тъй като парламентаристите „са стигнали до предела“ на процеса Брекзит. Те може да се обявят, ако парламентът пак не се съгласи с нейните предложения.
Макар че в сряда победеният британски министър-председател с драматичен жест обеща да предаде ключовете от Даунинг Стрийт 10 веднага, ако колегите й тори подкрепят отхвърлянето на споразумението, парламентът гласува срещу това в петък с 344 срещу 286 гласа.
Вотът в Долната камара на британския Парламент се проведе в деня,когато Обединеното кралство се очакваше да напусне Европейския съюз, а площадът пред Уестминстър беше препълнен от протестиращи привърженици на Брекзит.
Цяла поредица от консерватори, поддръжници на напускането на ЕС, които на два пъти гласуваха против нейната сделка, като Борис Джонсън, Джейкъб Рийс-Мог и бившият министър за Брекзит Доминик Рааб, промениха мнението си и бяха готови да я подкрепят. Но тъй като лейбъристите не пожелаха да сменят позициите си, а Демократичната юнионистка партия и нейните 10 депутати неумолимо продължаваха да са в опозиция, за Мей никак не беше лесно да си осигури мнозинство.
Резултат беше чувство за слисващо недоверие в Уестминстър. На въпроса какво следва оттук насетне, източник от правителството отговаря на вестник съвсем кратко и ясно: „Последният да излезе, изгасете светлините.“
Веднага след като бе обявено поражението, Мей заяви на депутатите: „ Решението на Камарата ще има печални практически последици. Присъдата е че Обединеното кралство е длъжно да напусне Европейския съюз на 12 април. Само след 14 дни.“
Според сделката, която бе договорена с европейските лидери в Брюксел миналата седмица, ако Мей прекара своя проект в парламента, Брекзит щеше да се отложи до 22 май. Сега тя ще трябва да се върне в Брюксел и на 10 април да се свика спешно среща на върха на Европейския съвет.
27-те държави от ЕС очакват Мей да ги помоли за по-голяма отсрочка – това ще изисква от Великобритания да участва в европейските избори през май – или само два дни по-късно да се съгласи на Брекзит без сделка. Помощниците на Мей обаче разчитат, че все още и датата 22 май ще се разиграе като карта в преговорите, ако следващата седмица се приеме нейното предложение.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Стартира извънредна фериботна услуга заради Брекзит без сделка

AFP: Стартира извънредна фериботна услуга заради Брекзит без сделка

29 Март 2019 | 21:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Компанията, която е сключила договор да превозва специални продукти до Великобритания в случай на Брекзит без сделка, в петък стартира с първия си курс, предава AFP.
Френската „Brittany Ferries“ ще извършва 20 допълнителни седмични транспортни курса през Ла Манша, за да превозва стоки със специално предназначение, като лекарства например. Първият ферибот в петък отплава от пристанището в Портсмът за Хавър.
Договорът на компанията е сключен с правителството по три от съществуващите маршрута между Острова и Франция, е за повече от 100-милиона паунда (130милиона долара, 115 милиона евро). Първоначално в сделката са включени и други две фирми-превозвачи – датската DFDS и една нова британска компания „Seaborne Freight“.
Щом Брекзит се отлага, а както е известно той беше планиран за 29 март, петък, компанията е готова да продава колкото е възможно по-голяма част от площта, купена от правителството но не заето с товари, за да спести по този начин „разходи, които британските данъкоплатци ще трябва да плащат“.
"Не можем да говорим за специфичните детайли, но можем да потвърдим, че площта вече е препродадена на свободния пазар за фериботни услуги, за 29 март.“, са съобщили от компанията.
Според сключените още през декември договори компаниите са длъжни да извършват товарни превози по допълнителни маршрути, за да може в случай на Брекзит без сделка да се облекчи пристанището в Дувър, най-натоварения английски порт на Канала (брит. Наименование на Ла Манша – бел. ред.).
Новата британска компания „Seaborne“ влезе във фокуса на медиите, когато стана ясно, че тя сега тръгва, никога не е била ангажирана по тази линия и няма кораби. Правителството веднага анулира договора с нея.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Времето за предотвратяване на Брекзит без сделка „изтича“

AFP: Времето за предотвратяване на Брекзит без сделка „изтича“

29 Март 2019 | 19:34 | Агенция "Фокус"
Берлин. Външният министър на Германия Хайко Маас предупреди, че времето изтича, за да се предотврати Брекзит без сделка, но добави, че Европейският съюз е добре подготвен да се справи с подобен резултат, съобщава AFP.
„Времето да предотвратим безпорядъчен Брекзит изтича. Британците трябва да вземат решение преди 12 април за това как да продължат“, каза той.
„Мога само да кажа, че Германия и ЕС са добре подготвени за всеки случай“, добави Маас, отбелязвайки, че блокът е предвидил мерки за защита на гражданите от негативното въздействие на твърд Брекзит.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Франция обяви, че рискът от Брекзит „без сделка“ се е увеличил много рязко

AFP: Франция обяви, че рискът от Брекзит „без сделка“ се е увеличил много рязко

29 Март 2019 | 18:55 | Агенция "Фокус"
Париж. Френското президентство съобщи, че гласуването на британските законодатели за отхвърляне на споразумението за развод на премиера Тереза Мей за трети път „много силно увеличи шансовете за излизане без споразумение“, предава AFP.
„Обединеното кралство трябва спешно да представи алтернативен план през следващите няколко дни. Ако не го постигнем и се превърне в най-вероятния резултат, ще видим Обединеното кралство да напуска Европейския съюз без сделка“, се казва в изявление от президентския дворец.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Ирландският премиер призова всички страни да бъдат „отворени за дълго“ отлагане

Sky News: Ирландският премиер призова всички страни да бъдат „отворени за дълго“ отлагане

29 Март 2019 | 18:29 | Агенция "Фокус"
Дъблин. Ирландският премиер Лео Варадкар публикува изявление, в което се казва, че Обединеното кралство изглежда не разбира, че нараства вероятността да няма сделка и призовава за дълго забавяне на Брекзит, съобщава Sky News.
„Ирландия се подготвя интензивно за сценарий без сделка. Но никой не трябва да подценява трудностите при липса на сделка, които ще се случат на всички нас, включително и във Великобритания. Не е ясно, че Обединеното кралство напълно разбира, че липсата на сделка не е изключена от дневния ред.
„Приветстваме решението на президента Доналд Туск да свика заседание на Европейския съвет. Преди това ще имам възможност да се срещна с президента Макрон и канцлера Меркел“.
„Ще разговарям и с други ръководители на правителства по телефона. Вече е задължение на Обединеното кралство да начертае реалистичен път напред за разглеждане на това заседание на Съвета.“
„Вярвам, че трябва да бъдем отворени за продължително удължаване, ако Обединеното кралство реши да преразгледа своя подход към Брекзит и да върне обратно на масата опциите, които преди това бяха изключени. Вярвам, че това ще доведе до великодушен и разбираем отговор от 27-те“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: След като сделката на Мей е отхвърлена за трети път, следващите стъпки са ясни

The Guardian: След като сделката на Мей е отхвърлена за трети път, следващите стъпки са ясни

29 Март 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Лондон. Сега нито една сделка не се счита за „най-правдоподобния изход“, предупреди Барние. Но решението на лидерите на ЕС на срещата на върха в Брюксел миналата седмица да се даде на Тереза Мей безусловно разширение на член 50, което докара Брекзит на ръба от 29 март до 12 април, оставя всички сценарии отворени, съобщава британският вестник The Guardian.
Ето възможните следващи стъпки:
Споразумението за оттегляне е отхвърлено, но Даунинг стрийт не е в състояние да посочи пътя напред до 12 април.
Лидерите заявиха, че ще обмислят продължително разширяване на член 50, ако споразумението за оттегляне бъде отхвърлено трети път. Те обаче заявиха, че ще очакват „Обединеното кралство да посочи пътя напред“ преди 12 април „за разглеждане от Европейския съвет“. Ако Даунинг стрийт е в пълна парализа или отхвърли всяко решение, което би могло да излезе от второто заседание на Камарата на общините, тогава лидерите на ЕС ще бъдат затруднени. Те вероятно ще свикат среща на върха на 10 април. Решението ще бъде дали да се отнеме свободата на Обединеното кралство с очакването, че съпътстващият хаос без сделка ще върне бързо британското правителство на масата за преговорите. Брюксел може да предложи продължително разширяване с условия - и да остави парламентът да реши какво да направи по-нататък. Страните от ЕС не искат да бъдат в грешния край на неизбежната игра на вина.
Камарата на общините подкрепя по-мек Брекзит.
Ако Камарата иска да подкрепи постоянен митнически съюз, ЕС може „в рамките на дни“ да преразгледа политическата декларация, необвързващия план на бъдещите отношения, за да постави двата преговарящи екипа в тази посока. Формулировката няма да бъде подробна. Преговорите за условията на митническия съюз ще се водят трудно, когато дойдат. Лейбърист заяви, че би искал британското правителство да има думата в търговската политика на ЕС в подобна ситуация. Това е вероятно да има доста объркан сблъсък с реалността - но това е за по-късна дата, след като Великобритания излезе. При такъв сценарий все още е възможно споразумението за оттегляне и политическата декларация да бъдат ратифицирани от парламента в рамките на няколко седмици, а Обединеното кралство да напусне ЕС до 22 май.
Камарата на общините подкрепя втори референдум или премиерът свиква общи избори.
И двата сценария ще изискват продължително удължаване отвъд изборите за Европейски парламент. На срещата на върха на 10 април лидерите ще вземат решение относно продължителността. Всяко удължаване на член 50 в този сценарий ще бъде не по-кратко от девет месеца. Цяла година е много по-вероятна и всичко е възможно до 21 месеца, като се държи Великобритания в блока до 2021 г.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Иан Блекфорд заяви, че трябва време да се намери алтернатива

Sky News: Иан Блекфорд заяви, че трябва време да се намери алтернатива

29 Март 2019 | 17:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. „Сега трябва да гледаме сериозно на възможността за отмяна“, каза Иан Блекфорд на депутатите.
„Премиерът посочи оттеглянето си, а сега трябва да си отиде и трябва да проведем общи избори“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Sky News: Мeй: Ще трябва да се споразумеем за алтернативен път напред

Sky News: Мeй: Ще трябва да се споразумеем за алтернативен път напред

29 Март 2019 | 17:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей заяви, че всяко забавяне трябва да има ясна цел и да бъде договорено от всички останали 27 държави-членки и сега е „почти сигурно“, че Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейски парламент, съобщава Sky News.
„Страхувам се, че достигаме границите на процеса в тази Камара“, каза премиерът, когато депутат я прекъсна с „вие сте“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕК: Сега Брекзит без сделка е „вероятния сценарий“

AFP: ЕК: Сега Брекзит без сделка е „вероятния сценарий“

29 Март 2019 | 17:26 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Говорител на Европейската комисия предупреди, че британското излизане от ЕС без сделка на 12 април е „вероятния сценарий“, съобщава AFP.
Реагирайки след отхвърлянето на договорения развод, представителят заяви, че Брюксел е „напълно подготвен“ за безпорядъчно напускане на Великобритания.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей с 58 гласа

The Guardian: Депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей с 58 гласа

29 Март 2019 | 17:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Депутатите отхвърлиха сделката на Тереза Мей за трети път с 344 срещу 286 гласа, въпреки предложението на премиера към колегите си, че ще подаде оставка, ако бъде приета, съобщава британският вестник The Guardian.
Тереза Мей каза на депутатите: „Последствията от решението на парламента са тежки“ и добави: „Страхувам се, че достигаме границите на този процес в тази Камара“.
Тя каза, че депутатите ще обсъдят алтернативи на политическата декларация следващата седмица, но не даде никаква представа как планира да продължи.
„Това правителство ще продължи да настоява за порядъчен Брекзит, както изисква резултатът от референдума“, заяви тя.
Джереми Корбин отговори, като призова премиера да се оттегли и да предизвика провеждането на общи избори.
Стив Бейкър, заместник-председателят на силно про-Брекзит Европейска изследователска група също призова Мей да си върви.
„Това трябва да е последното поражение на сделката на Тереза Мей“.
„Не мина. Няма да мине. Съжалявам да кажа, че е време Тереза Мей да последва думите си и да направи път, за да може нов лидер да предложи споразумение за оттегляне, което ще бъде прието от парламента“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск свиква среща на върха на 10 април

AFP: Доналд Туск свиква среща на върха на 10 април

29 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на извънредна среща на върха на 10 април, след като британските депутати отново отхвърлиха проекта за оттегляне, съобщава AFP.
„Предвид отхвърлянето на споразумението за оттегляне от Камарата на общините, аз реших да свикам Европейски съвет на 10 април“, написа Туск, ръководител на Съвета, който координира срещите на високо равнище.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати отхвърлиха сделката за трети път

AFP: Британските депутати отхвърлиха сделката за трети път

29 Март 2019 | 16:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати отхвърлиха сделката на премиера Тереза Мей за напускане на Европейския съюз за трети път, повишавайки възможността за изход „без сделка“ или дълго забавяне на процеса, съобщава AFP.
В Камарата на общините депутатите отхвърлиха текста, договорен с европейските лидери миналата година с 344 гласа срещу 286 гласа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: "Гласуването е „последната възможност да се гарантира Брекзит“

AFP: "Гласуването е „последната възможност да се гарантира Брекзит“

29 Март 2019 | 16:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей призова депутатите да гласуват за нейното споразумение за развод с ЕС, като каза, че това е „последната възможност да се гарантира Брекзит“, съобщава AFP.
Като подкрепят сделката, депутатите биха избегнали „продължително удължаване, което най-малко ще забави и може да унищожи Брекзит“, заяви Мей.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: В деня за Брекзит – депутатите в Лондон гласуват за трети път за излизането от ЕС

Deutsche Welle: В деня за Брекзит – депутатите в Лондон гласуват за трети път за излизането от ЕС

29 Март 2019 | 10:21 | Агенция "Фокус"
Лондон. На 29 март – датата, на която Обединеното кралство трябваше да излезе от структурите на Общността, депутатите в парламента в Лондон ще гласуват за трети път споразумението, което премиерът Тереза Мей постигна с Брюксел, припомня Deutsche Welle.
Председателят на Камарата на общините Джон Бъркоу потвърди, че при третото му внасяне документът „съществено ще се различава“ от предходните му две версии. По този начин депутатите няма да нарушат акт от преди повече от четири века, който забранява един и същи законопроект да бъде гласуван повече от два пъти в течение на мандата на един и същи парламент.
Този път документът ще включва само правно обвързващо споразумение за Брекзит. Политическата декларация, договорена по-рано с Брюксел, в която страните описват бъдещите отношения между ЕС и Обединеното кралство, няма да бъде поставена на гласуване.
В сряда Камарата на общините гласува против всичките осем алтернативи за Брекзит, предложени от различни партии и политически групи. Депутатите не подкрепиха нито излизането на страната от ЕС без споразумение, нито вариантът на Норвегия+, който предвижда запазване на членство в Европейското икономическо пространство, нито възможността за нов референдум.
Премиерът Тереза Май разкритикува парламента за неговата „неспособност да постигне единство в осъществяването на оттеглянето на Обединеното кралство от Европейския съюз". Резултатът от това е, че Брекзит няма да се състои на 29 март, както бе планирано. Също така, ръководителят на кабинета в Лондон обяви готовността си да подаде оставка.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Die Presse: Тереза Мей „вкара в играта“ възможността за оставка – кои са възможните претенденти за премиерския пост във Великобритания?

Die Presse: Тереза Мей „вкара в играта“ възможността за оставка – кои са възможните претенденти за премиерския пост във Великобритания?

29 Март 2019 | 08:28 | Агенция "Фокус"
Лондон. Министър-председателят на Обединеното кралство обеща оставка, в случай че депутатите в Лондон подкрепят споразумението й за излизане на страната от структурите на Европейския съюз. Ето защо медиите на Острова са в трескави разсъждения кой може да я наследи на премиерския пост, отбелязват в редакцията на австрийския национален ежедневник Die Presse.
В неделя Тереза Мей покани двама от най-трудните си вътрешни съперници в официалната провинциална резиденция на британския премиер, която се радва на конспиративна репутация още от времето на Уинстън Чърчил и по-късно – Маргарет Тачър. Вече е всно, Борис Джонсън и Джейкъб Рийс-Мог са дали сигнал, че ще подкрепят сделката за Брекзит при условие, че Мей се оттегли от премиерския пост.
Средствата за масова информация предлагат различни отговори на въпроса кой може да я наследи на поста, но някои имена се открояват като възможни от повечето медии. Сред тях са тези на бившия министър на външните работи на Великобритания Борис Джонсън, на настоящия първи дипломат на Лондон Джереми Хънт и на Майкъл Гоув, министър на околната среда, продоволствията и земеделието. Аутсайдерите са Саджид Джавид, министър на вътрешните работи и син на пакистански имигранти, и Амбър Ръд, министър на труда. Споменава се дори името на бившия министър за Брекзит Доминик Рааб. Кой ще се открои като ясен фаворит предстои да стане ясно – при това, вероятно, съвсем скоро.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Предателство! Днес трябваше да е денят за Брекзит!

Daily Express: Предателство! Днес трябваше да е денят за Брекзит!

29 Март 2019 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Днес Великобритания трябва да се събуди в очакване на ново начало, свободно от оковите на Европейския съюз, извън юрисдикцията на Съда на Европейските общности и вече да не подлежи на капризите на Брюксел, пише британският консервативен вестник Daily Express.
След три години спорове след референдума от 2016 г., правителството на премиера Тереза Мей рискува да се срине, Великобритания е по-разделена от всякога и британците са още по-разочаровани от политиката, отколкото по време на референдума през 2016 г. Въпреки задействането на член 50 и последващия обет да се изведе Великобритания от блока на 29 март, на нацията се налага допълнително закъснение - вероятно дълго - като няма никаква яснота за това кога Брекзит ще бъде осъществен, ако наистина някога бъде. Петиция, с която се призовава за отмяна на член 50, наближава шест милиона подписа, докато около един милион души протестираха в Лондон през уикенда, призовавайки за втори референдум, което подтиква групата за напускане да предупреди: „Отмяната на Брекзит ще бъде тотално и пълно предателство на мнозинството британци, които гласуваха за Брекзит. Депутатите трябва да осигурят Брекзит по правилата на Световната търговска организация (СТО). ”
На подобен фон едва ли е изненадващо, че Leave Means Leave организира "Протест за спасяване на Брекзит" на Парламентарния площад днес срещу предателство в знак на протест срещу това, което организаторите наричат "факта, че Парламентът е пренебрегнал ясната инструкция на британския народ".

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Independent: Тереза Мей хвърля заровете за последен път в деня за Брекзит

The Independent: Тереза Мей хвърля заровете за последен път в деня за Брекзит

29 Март 2019 | 03:53 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей хвърля заровете за последен път в деня, в който трябваше да се случи Брекзит, пише британският вестник The Independent.
Тереза Мей ще има последен опит да прокара плановете си за Брекзит в парламента в петък в опит да избегне голямо закъснение на оттеглянето на Великобритания от ЕС.
Министър-председателят ще постави още един критичен вот пред депутатите, но с изненадващ ход те ще вземат решение само за "споразумението за оттегляне", което е част от по-широката сделка с ЕС.
В Камарата на Общините възникна смут, след като министрите потвърдиха решението, предприето, за да им позволи да заобиколят забраната Мей многократно да подлага плановете си за Брекзит пред депутатите.
Критиците дори обвиниха правителството, че „нарушава закона“ в стремежа да прокара двукратно победената сделка на премиера за трети вот.
След като се опита да осигури подкрепата на някои от опонентите в Консервативната партия, като предложи да се оттегли, съперниците за лидерството Джереми Хънт и Доминик Рааб направиха изяви в медиите в четвъртък, докато други министри говориха за перспективата за избори.
Маневрата на правителството за гарантиране на гласуването означава, че тя ще накара депутатите да вземат решение по ключова част от споразумението за Брекзит на 29 март – първоначалната дата за напускане на Обединеното кралство.
Лидерът на Камарата на общините Андреа Лидсъм призова депутатите да подкрепят споразумението, „за да можем да напуснем ЕС по един систематичен начин, който дава на бизнеса и хората сигурност, от която се нуждаят”.
Споразумението за Брекзит съдържа две части - правно обвързващото „споразумение за оттегляне“ и „политическата декларация“ относно рамката за бъдещи отношения.
Според британския закон, правителството няма право да подлага един и същи въпрос многократно на гласуване. Ако споразумението не получи одобрение, Обединеното кралство ще се сблъска с избор да напусне без сделка на 12 април или да има много по-дълго забавяне на Брекзит което премиерът е казвала, че е неприемливо.
Но лидерът на лейбъристите Джереми Корбин депутатите от неговата партия реагираха с възмущение, като твърдяха, че са нарушени правилата за гласуване, ако бъде представена само на една част от споразумението за Брекзит.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Tереза Мей се опитва да печели време

The Guardian: Tереза Мей се опитва да печели време

29 Март 2019 | 03:24 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще постави само половината от споразумението за Брекзит на гласуване в петък, в окончателен отчаян опит да осигури подкрепата на депутатите, тъй като висши министри от кабинета ясно заявиха, че тя трябва да напусне премиерския пост много скоро, пише британския вестник The Guardian.
В деня, в който Великобритания първоначално трябваше да напусне ЕС - нещо, което Мей обеща, ще се случи повече от 100 пъти - премиерът ще подложи на гласуване само споразумението за оттегляне, като обещавa да се оттегли, ако депутатите я одобрят.
Мей се надява, че някои депутати от лейбъристите биха могли да подкрепят споразумението за оттегляне, което слага край на членството на Великобритания в ЕС, без политическата декларация за бъдещите отношения на Великобритания с Брюксел.
Въпреки това този вариант остава крайно малко вероятен, тъй като лейбъристите твърдят, че никога няма да гласуват за „Брекзит със завързани очи”, докато около 30 евроскептични тори и десетте депутати от Демократичната юнионистка партия също се противопоставят на споразумението.
Депутатите ще бъдат предупредени, че неуспехът да се подкрепи споразумението за оттегляне този път ще доведе до продължително забавяне на Брекзит, което изисква участие в изборите за Европейски парламент или оттегляне без споразумение на 12 април.
Депутатите, които подкрепят по-мек Брекзит, междувременно работят по нов кръг от гласувания за алтернативите в понеделник, включително компромис, който може да комбинира подкрепата на онези депутати, които гласуваха за митнически съюз, за плана на лейбъристите и за вариант „Норвегия“ наречен „Общ пазар 2.0“.
Европейските лидери обаче са скептично настроени, че тези усилия ще се увенчая с успех, главният преговарящ на ЕС Мишел Барние каза на дипломатите в четвъртък, Брекзит без споразумение засега е "най-правдоподобният резултат" и нареди да започне работа по този вариант.
Британският премиер настоява, че все още може да постигне напредък, като твърди, че самото сключване на споразумението за оттегляне ще позволи на Великобритания да избегне Брекзит на 12 април и да си осигури още пет седмици за предоговаряне на политическата декларация, за да спечели подкрепа за цялата сделка.
Това е така, защото ЕС заяви, че Обединеното кралство ще трябва да напусне на 12 април, ако не бъде прието споразумение, но ще предостави удължаване до 22 май, ако споразумението за оттегляне бъде сключено.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.
Последиците от земетресенията в Албания. 22 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.