НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 09:46


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

Вован и Лексус в интервю за сръбския „Политика“: Нито един политик не сме заблуждавали толкова дълго, колкото Зоран Заев

30 Юли 2019 | 12:26 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руските журналисти Владимир Кузнецов - Вован и Алексей Столяров - Лексус приковаха вниманието на света, особено на Балканите, след обявените телефонни разговори с водещи държавници, в които те се представиха като техни колеги.
В интервю за сръбския всекидневник „Политика" двамата коментираха и разговорите, които по-рано проведоха с премира на Северна Македония – Зоран Заев. Двамата признаха, че не са очаквали шегата им да се превърна в такава сензация, като подчертаха, че не са успели да държат в заблуждение толкова дълго нито един друг политик. Припомня се, че Вован и Лексус позвъниха на Заев, представяйки се за бившия президент на Украйна Петро Порошенко и за генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
На въпрос какви впечатления са получили след разговорите с Еманюел Макрон, Реджеп Тайо Ердоган, Жан-Клод Юнкер, Хуан Гуайдо, Мило Джуканович, Зоран Заев, Рамуш Харадинай, Борис Джонсън, Федерика Могерини и представители на администрацията на САЩ, Вован и Лексус отговориха:
„Макрон е много благ, фин човек. Гуайдо не направи впечатление на независим политик в разговора. Борис Джонсън, въпреки че е комичен и възприеман като ексцентрик, всъщност е много интелигентен и хладнокръвен политик. Харадинай се опитва да направи впечатление на любезен дипломат, но не успява. Премиерът Заев обаче е наистина невероятен човек. Преди него не бяхме успявали да заблудим нито един друг политик за толкова дълго време – почти година, въпреки факта, че имаше срещи с представители на истинските украински власти. Но най-важното заключение е, че всички политици са хора, също като нас. И имат слабости и проблеми точно като нас".
Вован и Лексус са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната.
По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО.
Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2018 г., през януари 2019 г. и на 20 април 2019 г.
В един момент Порошенко казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Порошенко също казва, че Украйна има историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към него с Петър Македонски, на което той се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".
По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона.


Агенция „Фокус“ припомня:

Миналата година, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, руските "пранкери" (шегаджии) Владимир Кузнецов (Вован) и Алексей Столяров (Лексус) поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те поговориха и с ръководителя на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите, те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският политик е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“, е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателя на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВМРО-ДПМНЕ: Не Заев е жертва, а македонският народ

ВМРО-ДПМНЕ: Не Заев е жертва, а македонският народ

10 Юли 2019 | 11:00 | Агенция "Фокус"
Скопие. „Зоран Заев не е жертва, в случая Република Северна Македония (в изявлението е използвано името „Македония“ – бел. прев.) е жертва на неговия престъпен характер, безотговорност и неспособност“, така смятат от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ в Скопие, по повод шегата, която двама руски комици си направиха с премиера на югозападната ни съседка, предава местната телевизия A1 on.

„Република Македония три години е държава, която е потънала в корупция, липса на равенство пред закона и разсипничество. Извиненията на злодея Заев не помагат да се изчисти срама и да се тръгна напред“, казват още от партията, след като вчера стана ясно, че Заев е провел разговор с двамата комедианти, като единият се е представил за Йенс Столтенберг, а другият е приел образа на бившият украински президент Петро Порошенко.
Превод и редакция: Цанко Цолов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Deutsche Welle: Зоран Заев е жертва на измама, от която трябва да се извлекат поуки

Deutsche Welle: Зоран Заев е жертва на измама, от която трябва да се извлекат поуки

9 Юли 2019 | 15:57 | Агенция "Фокус"
Скопие. Македонският премиер заяви, че не възнамерява да подаде оставка, след като стан ясно, че е разговарял по телефона с руски комици, които са се представили за украинския президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, пише македонската редакция на Deutsche Welle.
След излизането на запис, в който двама руски комици - "пранкстери", известни под псевдонимите Вован и Лексус, са провели телефонни разговори с македонския премиер Зоран Заев, той проведе пресконференция, посочвайки, че е жертва на добре организирани структури, насочени към налагане на пряко увреждане на стратегическите интереси на страната за членство в НАТО. Заев посочи, че манипулациите идват от пропагандни медии с анти-НАТОвска ориентация за разпространение на влиянието на трети страни.
"Те използват дезинформация и това е класическа политическа дискредитация", каза македонският премиер, като каза, че той не е единственият политик, измамен от руските комици Вован (Владимир Кузнецов) и Лексус (Алексей Столяров), но че "техните жертви" са например, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, бивш британски външен министър Борис Джонсън, поп легендата Елтън Джон и др. "Списъкът показва, че съм в добра компания", каза Заев, който отбеляза, че в публикуваните записи са направени сериозни промени в някои части, чийто контекст не е автентичен, като се има предвид предимно частта, която се отнася до автокефалията на Македонската православна църква. Останалите части от обявените преговори, каза той, само потвърждават ангажиментите му, които той публично подчертава.
Според Заев този скандал е нова тревога за Северна Македония и за целия демократичен свят, за сериозно противопоставяне на фалшивите новини и манипулации. Той обяви, че правителството ще се срещне спешно, за да преразгледа сериозните промени в протоколите за сигурна комуникация и да предприеме решителни действия срещу разпространяването на дезинформация.
Министър-председателят се извини на обществеността за скандала, но добави, че е жертва на откритостта си към всички македонски партньори и с гражданите и заяви, че не възнамерява да подаде оставка, защото от този случай държавата ще излезе по-интелигентна. Отговаряйки на въпросите на журналистите след обръщението си, македонският премиер не се съгласи с твърдението, че е направена сериозна грешка в протокола и отрече твърденията, че в преговорите е издал държавна тайна.
Днес добре познатите руски "пранкстери" публикуваха записи, в които от името на бившия президент Петро Порошенки разговарят със Заев. В един от трите разговора от името на Порошенко комиците казват, че украинските учени "са открили" неговата генетична връзка с Александър Велики. "Нашите учени са открили моята генетична връзка с него, така че сега мога да бъда наречен Петро Македонски", казаха "пранкстерите" в един от разговорите от името на Порошенко. Както знаем, нашите учени са направили серия от исторически открития. Както знаете, украинците са древни шумери ... Нашата територия в един момент е била дори под управлението на Александър, "добавя фалшивият Порошенко. В отговор министър-председателят Заев твърди, че е "чел за него" и е казал, че историята "може да ни обедини".
Руските "пранкстери" съветват Заев да даде "малко дарение" на Вселенския патриарх Вартоломей за независимостта на македонската църква. Заев съобщил на фалшивия Порошенко, че е готов да плати на патриарх Вартоломей 100 000 евро в брой, твърди Вован. "Пранкстерите" от името на Порошенко казаха на Заев, че Македония има "големи шансове" и че "може да започне процес" за получаване на автокефалия.
Твърди се, че Вартоломей е съгласен. - Но трябва да ви кажа едно условие в моя случай. Платих пари на Вартоломей лично ”, са казали руснаците на Заев.
Твърди се, че "това състояние, наред с други неща, също може да помогне." Според „пранкстерите“ "сумата е намалена". Платих над 150 000 евро, ”каза Порошенко. Заев отговаря, че е "страхотно и няма да има проблеми".
Заев, заедно с двамата руски комици, е обсъждал и външнополитически въпроси: споразумението на Преспа, отношенията с Русия, ЕС, НАТО и т.н. В един от разговорите с македонския премиер Вован и Лексус се представят от името на генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.
В реакциите в македонската общественост депутатът от ВМРО-ДПМНЕ Антонио Милошовски отбеляза, че разговорът на Заев с комиците е сериозен дипломатически скандал, който е причинил щети на страната. Милошовски поиска оставката на министър-председателя и външния министър Никола Димитров заради нарушението на дипломатическия протокол.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

"Денешен" (Македония): Руските комици Вован и Лексус са провели три разговора със Заев, представяйки се за Столтенберг и Порошенко

"Денешен" (Македония): Руските комици Вован и Лексус са провели три разговора със Заев, представяйки се за Столтенберг и Порошенко

9 Юли 2019 | 07:28 | Агенция "Фокус"
Скопие. Руските комици Владимир Кузнецов и Алексей Столаров, известни като Вован и Лексус, са провели три разговора с обща дължина от 54 минути със Зоран Заев в периода, в който той заемаше премиерския пост в югозападната ни съседка. Единият от тях се е представил за тогавашния президент на Украйна Петър Порошенко. Интересно е, че третият разговор се провежда в момент, в който Порошенко е извън Украйна, но Заев смята, че говори точно с първия човек в страната, отбелязва електронното издание на скопския вестник "Денешен".
По време на разговора, представящият се за Порошенко казва на Заев, че Йенс Столтенберг е на линия и го пита дали иска да говори с него и Заев се съгласява да говори с човек, когото смята за генералния секретар на НАТО.
Преговорите се провеждат, според Кузнецов и Столаров, в края на август 2918 г., шрез януари 2019 г. и на 20 април 2019 г.
В един момент Порошенко казва (преди референдума за името в Македония), че не е важно кой гласува, а кой брои бюлетините, на което Заев се разсмива. Порошенко също казва, че Украйна има историческа връзка с Александър Велики, така че Заев би могъл да се обръща към него с Петър Македонски, на което той се смее и казва: "Много добре, много добре! Ок, Петър Македонски".
По време на разговора Заев цитира Уес Мичъл, Столтенберг и Ангела Меркел. Той обсъжда и осъжда идеята за размяна на територии между Сърбия и Косово и смята, че Русия се намесва и иска да дестабилизира региона.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Б92“ (Сърбия): Руските шегаджии Вован и Лексус изиграха и Харадинай

„Б92“ (Сърбия): Руските шегаджии Вован и Лексус изиграха и Харадинай

23 Април 2019 | 16:15 | Агенция "Фокус"
Москва/Прищина. Последната жертва на руските радиоводещи и телефонни шегаджии Владимир „Вован“ Кузнецов и Алексей „Лексус“ Столяров е премиерът на Косово Рамуш Харадинай, предава белградската медия „Б92“.

Министър-председателят се превърна в жертва чрез туийт, който постна на 20 април преди втория тур на президентските избори в Украйна.

Потребители направиха скрийншот на публикацията и после я споделиха: Харадинай пожелава на „своя приятел Петро Порошенко“ и неговия „бъдещ премиер Вован Лексусов... всичко добро и победа“ в неделния втория тур на президентските избори.

Туитът е изтрит, най-вероятно, от някой от неговите асистенти, който еразбрал, че „Вован Лексусов“ е просто комбинация от прякорите на шегаджиите, забелязва „Спутник“.


Агенция „Фокус“ припомня:

По-рано тази година Вован и Лексус проведоха „преговори“ с лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо от името на президента на Швейцария Ули Маурер, предава РИА Новости.
„Маурер“ предложи да разблокира милиони на актуалния президент на Венецуела Николас Мадуро, които уж са в швейцарската банка „Лексус Вованиал“, а след това да ги преведе на лична сметка на Гуайдо. „Швейцарският президент“ също така подчерта, че опозиционният лидер има право да се разпорежда със средствата като „държавен глава“.
Лидерът на опозицията благодари на събеседника си не само от свое име, но и от това на венецуелците, а също така се съгласи да изпрати искане за разблокиране на средствата.
„Зарадваният Гуайдо незабавно заяви пред пресата, че току що е говорил с „Маурер“ за блокираните сметки на правителството на Мадуро. Естествено, реалните официални власти на Швейцария опровергаха информацията“, отбелязаха шегаджиите в коментар за Sputnik Mundo.

Миналата година те, представяйки се за министър-председателя на Армения Никол Пашинян, поканиха председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер на шишчета в Ереван и той се е съгласи.
Освен това, те са успели да поговорят и с ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини. Съдейки по съдържанието на разговорите , те са се състояли малко след избирането на Пашинян за премиер.
В разговора с Юнкер Вован и Лексус са се оплакали от натиска от страна на САЩ. В отговор европейският чиновник е заявил, че „ние трябва отново и отново да обясняваме на господин Тръмп как е устроен светът“. „Той не разбира какво се случва. Ние трябва да се убедим, че той ще започне да разбира по-добре случващото се в Армения. Добре. Всичко е наред. Желая ви успех!“ – е казал Юнкер.
Шегаджиите са поканили председателят на ЕК в Ереван, където ще му „готвят отлично арменско барбекю, което у нас се нарича „шашлик“. Вован и Лексус са предложили на Юнкер да да хапне шашлика на площада в Ереван и да се проведе „един вид митинг“.
„Това също не звучи зле! Ще дойда догодина. През тази това вече не е възможно, а през следващата ще намерим подходящи дати и възможности“, е заявил Юнкер.
Могерини, на свой ред, в разговора с шегаджиите е говорила за необходимостта новите арменски власти да поддържат добри отношения с всички партньори и да не правят избор в полза само на една страна, за да не се повтори украинският сценарий. При това тя е обяснила, че Брюксел не винаги е подкрепял такъв подход.
„Разбира се, не. Трябва да действаме много внимателно и да избягваме всякакво развитие на събитията в тази посока. При това трябва да се подчертае, че Армения е страна, която има право да направи избор“, е заявила Могерини.
Тя е добавила, че Брюксел не моли „за приятелство при изключителни условия“. „Ние знаем и ние смятаме, че вие може да имате приятелски и партньорски отношения с много страни при условие, че сте свободни и можете самостоятелно да направите своя избор и да приемете съответните мерки. Това е нашият подход. Знам, че по-рано се придържахме към друг подход, но за нас е много важно, да почувствате тази свобода и пространство за действие, за да не ни са налага да правите избор в ползата на един или друг партньор“, отбеляза Могерини и допълни, че това е нужно условие за конструктивно партньорско, но „не винаги всички се придържат към такъв подход“.


Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: За Мадуро вицепрезидентът на САЩ е "глупак"

AFP: За Мадуро вицепрезидентът на САЩ е "глупак"

11 Април 2019 | 01:41 | Агенция "Фокус"
Каракас. Държавният глава на Венецуела Николас Мадуро подчерта, че вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс се е направил на „глупак“, като е призовал ООН да признае Хуан Гуйдо за законен лидер на латиноамериканската страна, предава AFP.
"Не мога да разбера неговата арогантност и самочувствие, неговият расов супермачизъм", подчерта Мадуро в изявление по телевизията, коментирайки обръщението на Пенс пред Съвета за сигурност на ООН.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Майк Пенс призова ООН да признае Хуан Гуайдо за законен държавен глава на Венецуела

AFP: Майк Пенс призова ООН да признае Хуан Гуайдо за законен държавен глава на Венецуела

10 Април 2019 | 19:48 | Агенция "Фокус"
Ню Йорк. Американският вицепрезидент Майк Пенс поиска от ООН да признае Хуан Гуайдо за легитимен лидер на Венецуела, казвайки пред Съвета за сигурност: "Николас Мадуро трябва да си отиде!", предава думите му AFP.
Вашингтон ще представи проекторезолюция на ООН, насочена към признаването на Гуайдо и назначаването на негов представител като посланик в световната организация.
"Настъпи време Организацията на обединените нации да признае временния президент Хуан Гуайдо за легитимен президент на Венецуела и да приеме неговия представител в този орган", каза Пенс.
Съединените щати са сред 50-те страни, които признават Гуайдо, опозиционния лидер, който се обяви за временен президент през януари и смятат, че Мадуро е загубил легитимност.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела остана отново без ток

AFP: Венецуела остана отново без ток

10 Април 2019 | 09:28 | Агенция "Фокус"
Каракас. Ново спиране на тока засегна големи части от Венецуела, включително столицата Каракас, и принуди мнозина да прекарат още една нощ без осветление, предава AFP, като се позовава на социалните медии.
Недостигът на електроенергия - най-големият за една седмица - удари голяма част от столицата, както и значителни райони в поне 20 от 23-те щата на Венецуела, според същите източници.
Прекъсванията на електрозахранването станаха спорадични след масовото спиране на електричеството на 7 март, което остави страната в мрак в продължение на пет дни.
Водоснабдяването също е прекъснато, заедно с транспорта и комуникациите, което принуждава много хора да скъсят работата си до шест часа.
Правителството на президента Николас Мадуро обвини САЩ за саботаж, заради продължителните прекъсвания на електрозахранването, говорейки за електромагнитни, кибер- и физически атаки срещу водноелектрическата централа Гури, която произвежда 80 процента от енергията на страната.
Опозицията обвинява неспособността на правителството да поддържа критичната инфраструктура.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Външният министър на Венецуела съобщи за готовността на Мадуро да започне преговори с опозицията

ТАСС: Външният министър на Венецуела съобщи за готовността на Мадуро да започне преговори с опозицията

8 Април 2019 | 22:17 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро потвърждава готовността си да седне на масата за преговори с политическите си опоненти. Това съобщи министърът на външните работи на републиката Хорхе Ареаса, предава агенция TACC.
„Диалогът по политически, социални и икономически въпроси е единственият начин за преодоляване на кризата, президентът Мадуро и неговото правителство очакват, че опозицията ще уважи народа си и да започне преговори, без да ни принуждава да губим време, както в Санто Доминго“, каза Ареаса за радио Union. Външният министър изрази и надеждата, че венецуелската опозиция „ще се освободи от зависимостта от САЩ“.
Венецуелският депутат Хуан Гуайдо, лидерът на лагера на политическите опоненти на Мадуро, заяви по-рано, че няма да участва във „фалшив диалог“ с изпълнителната власт. Предишни преговори между правителството и опозицията се състояха в Доминиканската република с участието на международни посредници. Те завършиха без резултат в началото на 2018 година.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Независимая газета“: Хуан Гуайдо пристъпи към операция "Свобода"

„Независимая газета“: Хуан Гуайдо пристъпи към операция "Свобода"

8 Април 2019 | 01:47 | Агенция "Фокус"
Каракас. Действащият президент на Венецуела Николас Мадуро обяви, че е готов за диалог с опозицията, започва коментарът на руския вестник „Независимая газета“.
Във Венецуела отново се активизират уличните протести на противниците и привържениците на сегашния режим. На фона на продължаващата битка с проблемите в електро и водното снабдяване на страната опозиционният лидер Хуан Гуайдо започна тъй наречената операция „Свобода“, която е насочена към смъкване от власт на неговия опонент, действащият държавен глава Николас Мадуро.
«Тук сме не за да искаме електричество и вода, необходими в всекидневния живот. Идваме, за да искаме свобода, демокрация бъдеще, образование“, са думите, с които Гуайдо се обръща към привържениците си на един от централните булеварди в Каракас. Тази манифестация е първата многомащабна протестна акция, след като миналата седмица официален Каракас лиши Гуайдо от депутатския му имунитет заради нарушение на Конституцията, както и му забрани да заема държавни длъжности в продължение на 15 години. За операция “Свобода“ Гуайдо се подготвя в течение на няколко седмици, през които пътуваше из страната.
Едновременно с привържениците на опозицията в събота венецуелските улици се напълниха и със симпатизанти на сега управляващите. Облечени в традиционни яркочервени дрехи, те участваха в демонстрация „против империализма“. «Повече от пет милиона венецуелци от цялата страна са включени в операция по защита на свободата и мира. Хората са на улицата, за да кажат, че улицата принадлежи на народа, не на олигархията“, обяви Мадуро. Преди това през социалната платформа Twitter той призова последователите си да изпълнят улиците на Каракас с „радост и народен колорит, за да демонстрират антиимпериалистическите настроения на Венецуела“.
На свой ред лидерът на опозицията твърди, че администрацията на Мадуро е в състояние на объркване и хаос именно заради протестните акции, които заливат страната. „Те са в паника. Президентският дворец „Мирафлорес“ се тресе, защото ние сме на улицата. Докато те контролират четири квартала, ние организирахме протести на 358 места в страната“, обяснява Гуайдо на подкрепящата го тълпа.
Действащият президент на Венецуела се обърна към правителствата на Мексико, Уругвай, Боливия и 14 държави от Карибската общност (КАРИКОМ) с молба да помогнат «в създаването на условия за диалог, за да успеят венецуелците да постигнат взаимно разбиране“. «С тяхна подкрепа във Венецуела може да започне диалог. Потвърждавам желанието и готовността си да се намери решения чрез преговори за благото на бъдещата държава“, уверява митинга на привържениците си Мадуро.
Според него споменатите страни трябва да помогнат при намирането на разрешение на кризата. По време на първите срещи на международната контактна група по ситуацията във Венецуела, която се проведе в края на февруари в столицата на Уругвай, се предложи четиристепенен механизъм за преговори между действащия режим и опозицията. Първият етап предвижда да се установи пряк контакт между конфликтуващите страни на място, гарантиращо тяхната сигурност. На втория етап идват самите преговори, като тяхната цел е да се потърсят точките на допир, за да се разработят потенциални споразумения. Третият етап е насочен към постигане на компромис, официално потвърждаване на договореностите, постигнати в хода на преговорите. В четвъртия заключителен етап тези договорени действия се реализират под контрола на наблюдатели.
„Механизмът от Монтевидео (Уругвай, Мексико, КАРИКОМ и Боливия) е най-искрената и строго очертана инициатива от всички, които бяха разработени по венецуелската тема“, написа в Twitter и ръководителят на МВнР на страната Хорхе Ареас. Между другото Мадуро определи като безплодни опитите на опозицията да се сдобие с власт. „Вярвате ли, че с помощта на тероризма можете да постигнете политическа власт?“, пита той противниците си. – „Никога! Нито с електрически тероризъм, нито с политически тероризъм, нито с наемен тероризъм. Не!»
Между впрочем в експертните среди съвсем не са склонни да придават голямо значение на готовността на Мадуро за контакти и преговори с противната страна. Преговорите за него са опит да си даде повече време, а така да се опита по някакъв начин кризата да отмине. Според Дмитрий Розентал, заместник директор на Института за Латинска Америка към Руската академия на науките, трябва да се прави разграничение между реториката на Мадуро и истинските му намерения. Експертът се съмнява, че на фона на властовата битка действащият президент е готов да промени позицията си. «От самото начало на кризата Мадуро говори за готовността си да води диалог с опозицията. Така тази стъпка, сама за себе си, не говори за нищо. Друг е въпросът, че нито той, нито опозицията засега не са готови на отстъпки. Но ако нито една от страните не е склонна на компромиси, тогава за какво им е да преговарят?“ , удивлява се експертът.
От позицията на прагматизма все пак Мадуро трябва да предприеме някакви действия,с поред Розентал. В същото време да се съгласи на предсрочни избори означава да демонстрира совята слабост. «Към Мадуро може да се отнасяме по различни начини. И все пак той в момента е единственият легитимен лидер на чавистите. Ако реши да отстъпи мястото си на някого другиго, то съвсем допустимо е в чавистката партия претендентите за поста му да влязат в битка помежду си. Това само ще отслаби още повече позициите на управляващите във Венецуела“, допуска експертът.
Междувременно Гуайдо, като държи сметка на факта, че за смяна на режима се обявяват над 90 на сто от венецуелците, обяви „заключителната фаза“ на операция „Свобода“. Политикът определи и нейната дата – 10 април, като призова привържениците си тогава да излязат на улиците „ да протестират с удвоена сила“. По думите му в скоро време във Венецуела ще се проведе международна конференция по въпроса за преодоляване на социалната и политическата криза. Според руския експерт Дмитрий Розентал протестите от предишните седмици не са постигнали очаквания от Гуайдо ефект на масовост: «Гуайдо ще направи всичко възможно, за да увеличи антиправителствените настроения. Това е много сериозен аргумент за натиск на властта, който освен това има и мощен пропаганден ефект“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Според Гуайдо властта във Венецуела е в паника

ТАСС: Според Гуайдо властта във Венецуела е в паника

6 Април 2019 | 21:26 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо обяви в събота, че администрацията на президента Николас Мадуро е в паника заради протестите в страната, информира ТАСС, като се позовава на негово изявление на митинг в Каракас, предаван пряко от телевизия TVV.
"Те [властите] са изпаднали в паника. Президентският дворец „Мирафлорес“ се тресе, защото ние сме на улицата. Докато те контролират четири квартала [Каракас], ние протестираме на 358 места в цялата страна ", прави сметки Гуайдо. Опозиционерът е изтъкнал, че протестите „няма да спрат, колкото и да е трудно“. По думите му, следващата фаза на операция „Свобода“ ще започне на 10 април. "В сряда [10 април] започва нов етап от операция "Свобода".“
Политикът обаче не е уточнил какво именно разбира под втора фаза, но е призовал привържениците си „да запазят единството и организираността си“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Хуан Гуайдо свиква нови протести, за да поддържа натиска върху Николас Мадуро

AFP: Хуан Гуайдо свиква нови протести, за да поддържа натиска върху Николас Мадуро

6 Април 2019 | 09:59 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо призова поддръжниците си на протести в събота, за да поддържат натиска върху Николас Мадуро, на фона на нарастващия гняв от срива на обществените услуги, предава AFP.
Очаква се хиляди привърженици на опозицията да излязат в столицата Каракас от 11:00 часа местно време в събота, на фона на честите прекъсвания на електрозахранването и срива на водоснабдяването.
Гуайдо, признат за временен президент от повече от 50 страни, заяви в социалната мрежа „Тиутър“ в петък: "Нека да останем твърди по улиците, тази борба е за живота на всички венецуелци."
Мадуро, който обвинява САЩ за неотдавнашните прекъсвания на електрозахранването, които лишиха милиони от енергия, също призова за проправителствен поход в Каракас, като призова своите привърженици да излязат по улиците за "Марш в защита на мира".
Гуаидо заяви по-рано тази седмица, че се страхува от отвличане от страна на правителствени агенти, след като Конституционното събрание, подкрепящо Мадуро го лиши от парламентарния му имунитет във вторник и упълномощи най-висшия съд на страната да го обвини заради самопровъзгласяването му за президент.
Вицепрезидентът Майк Пенс обяви нови санкции срещу 34 кораба, принадлежащи на държавната петролна компания на Венецуела и две компании, които доставят суров петрол до Куба.
"Съединените щати ще продължат да упражняват всички средства за дипломатически и икономически натиск, за да постигнат мирен преход към демокрация", каза Пенс в реч в Хюстън, Тексас.
"Петролът на Венецуела принадлежи на венецуелския народ", каза той.
"Онези, които протакат, трябва да знаят това: всички възможности са на масата. Николас Мадуро би направил добре да не изпита решителността на Съединените американски щати", каза той.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Венецуела нарече новите американски санкции престъпни и неприемливи

РИА Новости: Венецуела нарече новите американски санкции престъпни и неприемливи

6 Април 2019 | 07:09 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските власти нарекоха неприемливи, цинични и криминални новите американски санкции и заявиха, че ще отговорят на тях по подходящ юридически начин, съобщава външното министерство на страната.
Нови американски санкции срещу две компании за доставка на венецуелски петрол за Куба и срещу 34 кораба на държавната петролна корпорация PDVSA бяха въведени по искане на контролираното от опозицията национално събрание.
Венецуела смята новите санкции за „неприемливо, цинично и наказателно решение“ от администрацията на американския президент Доналд Тръмп, който предприема „мерки, нарушаващи международното право и същите икономически и търговски принципи“, които самата тази администрация защитава, се казва в изявлението.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Куба счита новите санкции на САЩ срещу Венецуела за „икономическо пиратство“

РИА Новости: Куба счита новите санкции на САЩ срещу Венецуела за „икономическо пиратство“

6 Април 2019 | 05:38 | Агенция "Фокус"
Хавана. Кубинският външен министър Бруно Родригес счита новите санкции на САЩ срещу Венецуела за „икономическо пиратство“, съобщава РИА Новости.
Вашингтон наложи санкции на две компании за доставката на венецуелски петрол за Куба и 34 кораба на PDVSA. Както заяви пред репортери високопоставен представител на американската администрация, тези мерки бяха въведени по искане на контролираното от опозицията Национално събрание на Венецуела.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ съобщиха, че арест на Гуайдо ще доведе до „много сериозни последици“

РИА Новости: САЩ съобщиха, че арест на Гуайдо ще доведе до „много сериозни последици“

6 Април 2019 | 01:35 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Арестуването на лидера на опозицията Хаун Гуайдо, който се обяви за временен президент на Венецуела, ще доведе до „много сериозни последици“, заяви високопоставен представител на американската администрация пред репортери на пресконференция, съобщава РИА Новости.
По-рано ръководителят на правната комисия на Националното конституционно събрание Хулио Гарсия Серпа обяви започването на наказателен процес срещу Гуайдо, с който ще се занимават Върховния съд и главния прокурор.
Във вторник Националното конституционно събрание на Венецуела одобри продължаването на процеса срещу лидера на опозицията Гуайдо. В сряда ръководителят на събранието Диосдадо Кабейо обясни, че това означава отнемане на неговия парламентарен имунитет.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро заповяда да се съхранява водата в цяла Венецуела

РИА Новости: Мадуро заповяда да се съхранява водата в цяла Венецуела

5 Април 2019 | 04:17 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро разпореди създаването на пунктове за събиране на вода в цялата страна, за да се подсигури населението в случай на ново прекъсване на електрозахранването, което, каза той, е причинено от атаки отвън, съобщава РИА Новости.
„Настоявам, всички венецуелци в тази фаза на борбата срещу империалистическите атаки срещу жизненоважни системи да се ангажират да пестят вода и да организират резервите й на ниво общини“, заяви президентът, говорейки по телевизията в страната.
„Необходимо е да се организират пунктове за събиране на вода в случай на нападения, които могат да възникнат“, продължи президентът.
Мадуро също заяви, че съоръжения за електрозахранване, от които зависи водоснабдяването, се атакуват ежедневно.
Министърът на водоснабдяването на Венецуела Евелин Васкес от своя страна информира, че работата на помпените станции в страната е напълно възстановена, но водата все още не тече във всички райони.
„Ние се движим напред, но призоваваме хората да се успокоят... Първо, ние работим за възстановяване на водоснабдяването в най-бедните райони, а след това ще отидем в райони, където живее средната класа, а след това - където живеят богатите“, каза тя.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: САЩ са готови да „отговорят“ на руското военно присъствие във Венецуела

РИА Новости: САЩ са готови да „отговорят“ на руското военно присъствие във Венецуела

5 Април 2019 | 00:06 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Вашингтон е готов да отговори на руското военно присъствие във Венецуела, заяви държавният секретар Майк Помпео, съобщава РИА Новости.
Говорейки на пресконференцията след срещата на министрите на НАТО, държавният секретар заяви, че на събитието е бил повдигнат въпроса за присъствието на руските военни във Венецуела и по време на дискусията САЩ потвърдиха позицията си, че те трябва да напуснат страната.
По-рано испанският външен министър Жозеп Борел заяви, че по време на министерската среща на страните от НАТО във Вашингтон венецуелската тема не е била повдигната, но САЩ се опитаха да повдигнат въпроса за присъствието на руските военни в страната. Той добави, че Венецуела не е проблем на НАТО.
Руският външен министър Сергей Лавров заяви по-рано, че руските военни експерти са законно във Венецуела, обслужвайки военно оборудване, което е доставено на латиноамериканската страна.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Русия е готова да се включи във всякакви конструктивни усилия за Венецуела

Мария Захарова: Русия е готова да се включи във всякакви конструктивни усилия за Венецуела

4 Април 2019 | 16:52 | Агенция "Фокус"
Москва. Русия е готова да се присъедини към всякакви конструктивни решения и да посредничи за нормализиране на положението във Венецуела, заяви на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава ТАСС.
„Русия е готова да се включи към всякакви посреднически усилия, основаващи се на конструктивен подход и отчитащи позициите на страните по вътрешновенецуелския просес“, подчерта Захарова.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Брюксел осъди решението на Венецуела да отнеме имунитета на Гуайдо

AFP: Брюксел осъди решението на Венецуела да отнеме имунитета на Гуайдо

4 Април 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
Брюксел. В четвъртък ЕС осъди решението за лишаване на лидера на венецуелската опозиця Хуан Гуайдо от имунитет срещу съдебно преследване, наричайки го "сериозно нарушение" на Конституцията, което подкопава шансовете за мирно решение на кризата в страната, предава AFP.
„ЕС отхвърля решението, взето от непризнатата Национална конституционна асамблея да отнеме депутатския имунитет на Хуан Гуайдо“, заяви началникът на дипломацията на ЕС Федерика Могерини.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Във Венецуела възбудиха наказателно дело срещу Хуан Гуайдо

РИА Новости: Във Венецуела възбудиха наказателно дело срещу Хуан Гуайдо

4 Април 2019 | 07:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Срещу самопровъзгласилия се за временен президент на Венецуела лидер на опозицията Хуан Гуайдо започва наказателен процес, заяви по местна телевизия ръководителят на комисията по въпросите на правата на Националното учредително събрание на страната Хулио Гарсия Серпа, предава РИА Новости.
По неговите думи, с процеса ще се заемат Върховният съд и Главният прокурор.
Във вторник Националното учредително събрание утвърди предложение за започване на съдебен процес против Гуайдо. В сряда председателя на парламента Диосдадо Кабельо поясни, че това означава отнемане на депутатския му имунитет.
„Правосъдието взима решения на основата на съответстващи доказателство. Той ще има право на защита“, подчерта Гарсия Серпа.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 ТАСС: САЩ разположиха хуманитарна помощ за Венецуела на остров Кюрасао

ТАСС: САЩ разположиха хуманитарна помощ за Венецуела на остров Кюрасао

3 Април 2019 | 21:28 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. САЩ разположиха групата за хуманитарна помощ на остров Кюрасао, който влиза в състава на Кралство Нидерландия. За това съобщи в сряда пресслужбата на Държавния департамент на САЩ, предава ТАСС.
"Днес Съединените щати преместват предварително хуманитарната помощ за народа на Венецуела на остров Кюрасао“, се заявява в документа и се изтъква, че страната „продължава да страда от корупцията и сериозните пропуски в управлението на икономиката, допускани от режима на бившия президент Мадуро“. "Четири комплекта помощ от порядъка на 550 кг всеки позволяват да се задоволят потребностите на 40 хиляди души в срок от три месеца, помагат да се покрият нуждите с основни медицински препарати във венецуелските болници и медицинските центрове“, пише в съобщението на американското външнополитическо ведомство.
По-рано официалният представител на руското МВнР Мария Захарова обяви, че на практика САЩ получават карт-бланш от Нидерландия да използват острова като плацдарм за агресивна намеса във вътрешните работи на Венецуела. По думите й, независимо от факта, че в споразумението между Нидерландия и САЩ става дума за използване на инфраструктурата на Кюрасао за хуманитарни доставки във Венецуела, сделката не изключва и възможността да се предприемат не само граждански, но и други средства при доставките. Захарова отбелязва, че очевидно става дума за военни методи и призова властите на автономната островна държава да не допускат „територията й да се използва като опорен пункт за поредната западна авантюра, която може сериозно да дестабилизира ситуацията в региона ".

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро обяви възстановяването на електроснабдяването във Венецуела

РИА Новости: Мадуро обяви възстановяването на електроснабдяването във Венецуела

3 Април 2019 | 20:02 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелските власти са възстановили водоснабдяването и електрозахранването, заяви президентът Николас Мадуро, съобщава РИА Новости.
„Въпреки атаките срещу националната система за електроснабдяване, ние постепенно възстановихме водоснабдяването и електроснабдяването благодарение на уменията, професионализма и отдадеността на нашите работници“, написа Мадуро в Twitter.
Венецуела възобнови занятията в училищата и университетите, които бяха отменени от 26 март поради проблеми в електроснабдяването. Работният ден все още е съкратен, от 08:00 до 14:00 часа.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Проправителствени демонстрации в цяла Венецуела на 6 април

ТАСС: Проправителствени демонстрации в цяла Венецуела на 6 април

2 Април 2019 | 05:23 | Агенция "Фокус"
Каракас. Демонстрации в подкрепа на сегашната власт на републиката ще се проведат във Венецуела на 6 април, съобщава агенция TACC.
Това съобщи председателят на Конституционната асамблея Диосдадо Кабейо.
„Ние също ще излезем на улиците на 6 април. Най-красивото нещо в нашата мобилизация е, че няма горчивина, но има голяма сила на духа“, каза Кабейо.
Политикът отбеляза също, че поддръжниците на властта не виждат заплахата в лидера на опозицията Хуана Гуайдо. „Самопровъзгласилият се президент вече не е наш проблем, а проблем за самата опозиция“, подчерта той.
По-рано Гуайдо призова своите поддръжници да излязат на протест на 6 април.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Мадуро съобщи за опит за „електрически“ преврат във Венецуела

РИА Новости: Мадуро съобщи за опит за „електрически“ преврат във Венецуела

2 Април 2019 | 02:45 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският президент Николас Мадуро съобщи, че има опит да организира „електрически“ преврат в страната на фона на прекъсванията на електрозахранването, предава РИА Новости.
„В момента се извършва държавен електрически преврат. Да се остави страната без електричество, което означава да оставим хората без вода, да го поставим в състояние на разочарование и насилие, което се насърчава от малки групи организатори на размирици. Те създават ужасна ситуация и ние няма да позволим това, ще продължим по пътя на мира“, каза Мадуро в телевизионно обръщение.
В края на миналата седмица имаше мащабни прекъсвания на електрозахранването в цялата страна, а властите съобщиха за нови нападения върху обекти за електроснабдяване.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо: Венецуела преживява най-тежката криза в историята си

ТАСС: Гуайдо: Венецуела преживява най-тежката криза в историята си

1 Април 2019 | 21:50 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуела е изправена пред най-тежката криза в своята история. Това становище беше изразено от опозиционния лидер Хуан Гуайдо, който говореше на събитието в чест на годишнината от създаването на коалицията „Широк фронт за свободна Венецуела“, обединяваща политическите опоненти на президента Николас Мадуро, съобщава агенция TACC.
„Днес ние преживяваме най-тежката криза в историята на Венецуела“, каза той. „Имаме няколко възможности за избор, а вчера нашият народ показа какво е избрал, а това е борбата с узурпацията“.
Гуайдо призова венецуелците да отговорят с протести на всяко прекъсване на тока и водата. „Всеки път, когато нямаме светлина или вода, ще излизаме на улиците, за да протестираме, защото това е наше право“, заяви политикът. Гуайдо обеща, че преходното правителство, което опозицията възнамерява да сформира, ще реши проблемите с електроснабдяването и водоснабдяването в страната.
Според опозиционния лидер венецуелците, които са недоволни от ситуацията в страната, трябва да отидат на протестна акция, която ще се проведе на 6 април. „Не искаме да проявяваме търпение, защото то свърши отдавна“, каза той. „Всички ние трябва да излезем на улиците на 6 април, за да проведем най-голямата организирана демонстрация“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Мадуро обяви 30-дневен план за разпределение на електроенергията

AFP: Мадуро обяви 30-дневен план за разпределение на електроенергията

1 Април 2019 | 05:13 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обяви „30-дневен план“ за даване на енергийни дажби в страната, която е засегната от многократни прекъсвания на електричеството през последния месец, съобщава AFP.
Акцентът на плана, който Мадуро обяви по държавната телевизия, ще бъде „гарантиране на водоснабдяването“, заяви президентът.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Венецуела съкращава работния ден, удължава затварянето на училищата заради прекъсванията на електрозахранването

AFP: Венецуела съкращава работния ден, удължава затварянето на училищата заради прекъсванията на електрозахранването

1 Април 2019 | 02:40 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на Венецуела обяви, че намалява продължителността на работния ден и оставя училищата затворени, заради опустошителните загуби на електроенергия, които тормозят страната, предава AFP.
„За да се постигне постоянство в осигуряването на електроенергия, Боливарското правителство реши да запази прекратяването на училищните дейности и да създаде работен ден до 14:00 часа в държавните и частните институции“, заяви министърът на съобщенията Хорхе Родригес по държавната телевизия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Сергей Лавров: САЩ бяха уведомени за действията на руските военни във Венецуела

Сергей Лавров: САЩ бяха уведомени за действията на руските военни във Венецуела

31 Март 2019 | 14:38 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ бяха уведомени за действията на руските военни във Венецуела, заяви руският външен министър в интервю, публикувано на страницата на руското външно министерство, цитирано от TACC
"Министерството на външните работи на Руската федерация вече направи съответен коментар", заяви руският външен министър, коментирайки изявленията на Вашингтон относно пристигането на руските военни във Венецуела. - Отговорихме на телефонния разговор, който държавният секретар на САЩ Майкъл Помпео ми направи с приблизително същия, но по-учтив тон. Обяснихме какво прави военният ни персонал във Венецуела, предоставяйки оборудването, което доставихме в съответствие с междуправителствено споразумение на абсолютно легитимна и правна основа, ратифициран от парламента на Венецуела и е напълно в съответствие с конституцията на Венецуела. "
Лавров добави, че не възнамерява да коментира формата, в която беше отправен призив към Русия да изтегли военните от Венецуела. "Не обсъждам маниерите. Сега е моментът за такива нови подходи, особено в американската политика, стъпки и изявления", заключава той. - Оставям на всеки да го прецени лично.
Агенцията припомня, че САЩ предупредиха Русия да изведе руските военни от Венецуела.

Превод и редакция: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Telesur (Венецуела): Отново спря токът във Венецуела

Telesur (Венецуела): Отново спря токът във Венецуела

31 Март 2019 | 10:36 | Агенция "Фокус"
Каракас. Вицепрезидентът по комуникации, туризъм и култура Хорхе Родригес съобщи в събота вечерта, че Венецуела е била ударена от нова вълна от синхронизирани атаки срещу електропроводите, съобщава венецуелската медия Telesur
"В опит да подкопаят спокойствието на нашите хора, тези две нападения, извършени на 29 и 30 март се добавят към миналите агресии, точно когато решителните действия на правителството и работниците са постигнали възстановяване на електроснабдяването" , заяви Родригес, като уточни, че токът във венецуелската столица е спрял около 19:00 часа местно време.
Той добави, че боливарското правителство „ще продължи с усилията си да възстанови стабилността на електрическата мрежа. Ще постигнем възстановяването на оборудването, повредено от северната империя и ще укрепим нашата система, за да я направим непревземаема. "
Първият саботаж стана на 7 март, когато голяма кибератака на електрическата система на страната доведе до шестдневно спиране на тока в цялата страна.Последвана от втора голяма атака, която се случи в понеделник, 25 март, когато ВЕЦ „Симон Боливар“ бе атакуван два пъти в същия ден, припомня агенцията.
"През последните две години венецуелската фашистка опозиция е извършила повече от 250 атаки срещу Националната електрическа система", каза Родригес в сряда, като добави, че подобни опити са били осуетени от венецуелското правителство с различни средства.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Известия“: МВнР на Русия посъветва САЩ да не тласкат Венецуела към гражданска война

„Известия“: МВнР на Русия посъветва САЩ да не тласкат Венецуела към гражданска война

30 Март 2019 | 22:38 | Агенция "Фокус"
Москва. Официалният представител на МВнР на РФ Мария Захарова призова САЩ да спре „да задушава“ венецуелската икономика и да тласка страната към гражданска война. Това тя е заявила в официално заявление, публикувано на 30 март на сайта на външнополитическото ведомство на Русия, пише вестник „Известия“.
«От своя страна препоръчваме на САЩ да престане със заплахите към Венецуела, да спре да задушава икономиката й и да я тласка към гражданска война, като открито потъпква международното право. Призоваваме всички венецуелски политически сили, които поставят интересите на родината си над собствените си амбиции, да започнат диалог“, се казва в коментара на Захарова.
Тя е пояснила също, че руската страна е готова да помогне стартирането на този диалог. Захарова определя като неоснователни информациите за руски военни операции във Венецуела, тъй като РФ ясно е определила целта за пребиваването на своите военни специалисти в Боливарската република.
На 23 януари парламентарният председател Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава. Поддържат го САЩ, Канада, много страни от Латинска Америка и повечето държави от ЕС.
В отговор президентът Николас Мадуро обвини САЩ в опит за държавен преврат. Подкрепиха го Русия, Китай, Куба, Никарагуа, Сирия и Турция.
Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 AFP: САЩ заявиха, че могат да изпратят помощ за Венецуела с Червения кръст

AFP: САЩ заявиха, че могат да изпратят помощ за Венецуела с Червения кръст

30 Март 2019 | 06:52 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. В петък САЩ обявиха, се са доволни от съобщението на Червения кръст за помощта, която ще предоставят на Венецуела. Те са готови да подкрепят мисията на международната организация, след като собствените им усилия се провалиха, предава AFP.
Червеният кръст и Червеният полумесец обявиха, че заедно ще предоставят нужната подкрепа на съсипаната икономически латиноамериканска държава в следващите две седмици, която по предварителни изчисления трябва да стигне до 650 000 венецуелци.
Елиът Ейбрамс, специалният пратеник на САЩ за Венецуела, приветства инициативата на двете хуманитарни организации „Това е реална възможност и ние смятаме, че е отговор на усилията на президента Гуайдо“, е казал той на репортерите, като е изразил надежда, че „този път нещата ще тръгнат, а САЩ ще са доволни да използват посредничеството на международните организации, за да предоставят част от помощта на венецуелския народ“.
САЩ се опитаха заедно с Гуайдо още на 23 февруари да предоставят хуманитарна помощ през колумбийската граница, но венецуелските сили за сигурност не допуснаха това. Мадуро предупреди, че операцията е предвестник на американска инвазия в страната.
САЩ обвиняват Мадуро, че раздава помощите само на хора, които подкрепят режима му, а не на онези, които най-много се нуждаят от тях.
Ейбрамс изтъква, че американската подкрепа за мисията на Червения кръст не цели смъкването на Мадуро, но все пак предупреди:. "Помощта, която трябва да се окаже, за да се възстанови икономиката на страната изцяло, не може да се окаже, докато този режим не бъде заменен от демократично правителство“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 „Известия“: САЩ убедиха много петролни търговци да спрат търговията с венецуелски нефт

„Известия“: САЩ убедиха много петролни търговци да спрат търговията с венецуелски нефт

29 Март 2019 | 22:25 | Агенция "Фокус"
Москва. Специалният американски представител за Венецуела Елиът Ейбрамс заяви, че САЩ са убедили редица търговци на петрол да съкратят, а в някои случаи дори да спрат, бизнеса си с Венецуела. За това пише руският вестник „Известия“ като се позовала на информация от РИА „Новости“.
«Проведохме тези разговори с чуждестранни петролни търговци, с чужди правителства … Постигнахме определени успехи. Компаниите ще намалят обема на нефта, който купуват от Венецуела, а в някои случаи направо ще престанат да купуват от този режим», е заявил Ейбрамс на брифинга с журналисти в Държавния департамент.
По-рано на 29 март беше съобщено, че руският министър на енергетиката Александър Новак планира да обсъди с венецуелския си колега Мануел Кеведо увеличение на доставките от латиноамериканската република. Срещата между двамата е планирана за следващата седмица в Москва. По думите на Кеведо страната му е спряла износа на нефт за САЩ (над 400 хиляди барела) и в момента търси нови пазари.
Ден по-рано, на 28 март, властите в САЩ предупредиха чуждестранните компании, че ще налагат санкции за нефтени сделки с Венецуела. Отбелязано беше, че компаниите, които се занимават с търговия на нефт и нефтопреработка, са длъжни да прекратят преките, непреките и бартерните сделки с Каракас. В противен случай ще ги смятат за нарушители на американските санкции.
След 23 януари, когато на фона на масовите протести в Боливарската република Хуан Гуайдо се самопровъзгласи за временен държавен глава и получи подкрепата на САЩ, Канада, редица латиноамерикански страни по-голяма част от европейските държави, САЩ започнаха да оказват натиск върху управляващите в Каракас и въведоха санкции срещу републиката. ООН и Русия осъдиха тези ограничения. Влошаването на икономическата обстановка в страната може да доведе до хуманитарна катастрофа и е нарушаване на правата на човека.
В отговор венецуелският президент Николас Мадуро скъса дипломатически отношения с Вашингтон и обвини САЩ, че се опитват да извършат държавен преврат. Той е подкрепян от Русия, Турция, Куба, Китай, Боливия, Никарагуа, Сирия.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Министерството на външните работи на Венецуела заяви, че Болтън се намесва в държавните дела

ТАСС: Министерството на външните работи на Венецуела заяви, че Болтън се намесва в държавните дела

29 Март 2019 | 19:45 | Агенция "Фокус"
Каракас. Венецуелският външен министър Хорхе Ареас вярва, че съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън се намесва във вътрешните работи на републиката, а не се занимава с преките си задължения. Това написа той в Twitter, съобщава агенция TACC.
„Функциите на Джон Болтън са да гарантира сигурността на Съединените щати. Но изглежда, че му се плаща по-скоро за безплодна намеса във вътрешните работи на Венецуела в стил, съчетаващ елементи от Студената война и доктрината „Монро“, пише той.
Болтън заяви, че Съединените щати ще разгледат разполагането на въоръжените сили в западното полукълбо като провокативни действия, които представляват заплаха за мира и сигурността в региона. Тази позиция той изрази във връзка с пристигането на руски самолети във Венецуела по-рано. Вестник El Comercio съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари са пристигнали на 23 март на летище в Каракас.
Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова заяви, че специалисти от Русия са пристигнали във Венецуела в строго съответствие с конституцията на републиката. Както подчерта Захарова, „присъствието на руски специалисти във Венецуела е регламентирано от споразумение между правителството на Руската федерация и правителството на Венецуела за военно-техническо сътрудничество, подписано през май 2001 г.“

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Съдът разпореди задържане под стража за секретаря на Хуан Гуайдо

ТАСС: Съдът разпореди задържане под стража за секретаря на Хуан Гуайдо

29 Март 2019 | 05:42 | Агенция "Фокус"
Каракас. Съд във Венецуела разпореди задържане под стража като превантивна мярка за секретаря на лидера на опозицията във Венецуела Хуан Гуайдо, Роберто Мареро, обвинен в участие в дейностите на терористичната клетка и подготовката за нападения срещу политици и войници. Това съобщи брат му Рейналдо Мареро, цитиран от TACC.
"Съдът реши да затвори брат ми Роберто Мареро и да го постави в изолатора" Ел-Еликойд "(разположен в централата на Боливарската национална разузнавателна служба - ТАСС)", пише той в своята страница в социалната мрежа „Туитър“. „ Режимът похищава венецуелци, които искат промени и изграждане на по-добра страна! "
Роберто Мареро бе задържан миналата седмица. По време на претърсването в дома му бяха открити оръжие и голяма сума пари в чужда валута. Съединените щати и страните от групата Лима осъдиха ареста на политика, Европейският съюз поиска незабавното му освобождаване, припомня ТАСС.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Независимая газета“: САЩ използват във Венецуела тактиката на „троянския кон“

„Независимая газета“: САЩ използват във Венецуела тактиката на „троянския кон“

29 Март 2019 | 00:33 | Агенция "Фокус"
Каракас. САЩ използват във Венецуела тактиката на „троянския кон“, пише руският ежедневник “Независимая газета“.

Агенция "Фокус" представя статията без редакторска намеса, като изразените заключения и становища са на автора и агенцията не носи отговорност за тях.

Изявлението на Доналд Тръмп, че той не изключва възможността за военна намеса в ситуацията във Венецуела, както и искането на Руската федерация да спре военната подкрепа за Каракас, беше твърдо посрещнато в Москва. Но при всички случаи Русия е въвлечена в нов военен конфликт, където победата на съюзниците й не е очевидна.
Пристигането на стотици руски военни специалисти във Венецуела за укрепване на нейните отбранителни способности може да донесе полза на властите на републиката. В САЩ разбират това. Доналд Тръмп на среща с политическата активистка Фабиана Росалес, съпруга на венецуелския опозиционен лидер Хуан Гуайдо, отново обвини за всичко Русия.
Това твърдение може да се разглежда като елемент от хибридната информационна война, разгърната от Вашингтон срещу Венецуела и страните, които я подкрепят.
Пентагонът внимателно изучава опита от работата на съветските и руските военни специалисти по време на конфликти в чужбина, зад които, като правило, стояха САЩ. Ако военните на СССР (или Руската федерация) разгърнат пълномащабен апарат от военни съветници и специалисти в дадена държава, тогава ръководството на такава страна, като правило, печели битката срещу агресора. Така беше по време на конфликти във Виетнам, Лаос, Камбоджа, Ангола, Таджикистан и др. Това се наблюдава в Сирия, където повечето от противниците на Башар Асад бяха унищожени с военното участие на Москва.
Американската стратегия за война "Троянски кон" продължава да работи в Сирия. Чрез използването на опозиция, незаконни въоръжени групировки, проблемите на бежанците, кюрдски фактор и др. Вашингтон все още се опитва да превърне потенциала на "петата колона" в практически военни действия срещу официалния Дамаск. За да направи това, с помощта на организацията "Бели каски" (те се финансират от разузнавателните служби на САЩ и някои страни от НАТО), се създават постановки за използване на химически оръжия от сирийските военни, след което следват ракетни атаки срещу военни съоръжения в страната.
Подобна стратегия действа и във Венецуела, където с подкрепата на Вашингтон се появи мощно опозиционно движение под ръководството на Хуан Гуайдо, когото САЩ и много други страни са признали за временен президент. Действията на „петата колона“ във Венецуела са съпроводени от ескалация на масово недоволство във връзка с извеждането от експлоатация от „неизвестни лица“ на енергийни обекти. Електроенергията за Венецуела, където почти 90% от населението са жители на градовете, е жизненоважен енергиен ресурс. Но всеки обучен снайперист може да изстреля бронебойно запалващ куршум, за да подпали трансформатор или друг важен технически обект и да остави без ток половината от страната, нещо която сега се наблюдава.
На 28 март венецуелският президент Николас Мадуро заяви, че снайперист е нападнал най-голямата водноелектрическа централа в страната „Гури“. Венецуелските медии съобщиха, че провокатори и саботьори, които саботират и деактивират електропреносните мрежи, извеждат от строя енергийни обекти. Вицепрезидентът на страната Далси Родригес обяви, че "атаките на електропроводи", използващи електромагнитни средства "и пожар в трансформаторната зона, са още едно звено в плана на САЩ, насочен към стимулиране на хаос и саботиране на производството на петрол във Венецуела."
Според официалния представител на руското външно министерство Мария Захарова, САЩ "продължават агресивната си реторика срещу Венецуела, открито полагат усилия за организиране на преврат в тази страна". В същото време, според нея, Вашингтон "се опитва да заплаши онези, които си сътрудничат с легитимните власти на Венецуела, включително Русия". "Съединените щати нямат право да изискват от Русия да изтегли военните си специалисти от Венецуела и да прекрати всяко сътрудничество с тази страна", заяви Захарова в четвъртък.
Междувременно венецуелските власти продължават усилията си за защита на стратегическите съоръжения. И в това главната роля играе армията, националната гвардия и силите на реда и закона, в чиято помощ дойдоха руски специалисти. "Военните охраняват електроцентралите, а далекопроводите се наблюдават от въздуха", каза министърът на отбраната на Венецуела Владимир Падрино Лопес. Изглежда обаче, че основните конфликти предстоят.
В социалните мрежи Хуан Гуайо заяви, че операцията "Свобода", която според него трябва да доведе до прекратяване на управлението на президента Мадуро, ще започне на 6 април. Той призова гражданите да създадат предварително комитети, които да мобилизират протестното движение.

Наблюдателите и експертите привличат вниманието върху факта, че във Венецуела се появи нов кръг от напрежение и втори етап на спиране на тока след пристигането на руските войски там. Няма признаци за разпадане на силовите структури на страната. В същото време не се очаква, че руските военни ще участват в елиминирането на евентуално въстание. „Посланикът на Венецуела в Москва заяви, че руските военни в неговата страна изпълняват ангажименти в областта на военно-техническото сътрудничество. Възможно е обаче те да помогнат в укрепването на сигурността на Венецуела въз основа на опита, придобит по време на тяхното участие в ликвидирането на чеченския конфликт, присъединяването на Крим към Руската федерация и сирийските събития ”, каза за вестника военният експерт генерал-лейтенант Юрий Неткачев.
Доверието на Москва в победата на режима на Мадуро над опозицията се доказва от факта, че не само руското външно министерство, но и държавната корпорация „Ростех“, която изгражда военни съоръжения във Венецуела, обяви дългосрочното продължаване на военното и военно-техническото сътрудничество с Каракас. Говорител на компанията Виктор Кладов заяви на 28 март, че "работата по изграждането по строителството във Венецуела на завод за производство на автомат" Калашников "и център за обслужване на хеликоптери във Венецуела продължава по график".
„Във Венецуела е на лице трудна ситуация, така че страната трябва да поддържа достатъчно ниво на бойна готовност на закупеното руско оборудване и се нуждае от поддръжка, ремонт и модернизация. Тази работа със сигурност се прави и това е правилно ”, каза той на изложението Лима -2019 в Малайзия. По-рано посланикът на Венецуела в Руската федерация Карлос Рафаел Фария Тортоса заяви, че проектът за изграждане на завод на "Калашников" във Венецуела е изпълнен на 90% и ще бъде завършен до края на годината.
Генерал Неткачев смята, че на сегашното ръководство на Венецуела няма да му е лесно, ако започне външна интервенция. Но такова развитие все още е малко вероятно, тъй като изглежда, че САЩ разчитат на гражданска война. - Това е най-лошият сценарий, който може да се случи. Но американците, очевидно, разчитат на него да създаде хуманитарна катастрофа и да обявят режима на Мадуро за антинароден. Именно след това те могат да приведат международните сили във Венецуела под прикритието на миротворци и да създадат контролирана от САЩ сила, какъвто беше случаят с Косово. Трудно е да се каже дали Русия ще може да предотврати това ”, смята експертът.

Превод: Юлиян Марков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: САЩ предупредиха компаниите да прекратят петролните сделки с Венецуела под заплаха за санкции

Reuters: САЩ предупредиха компаниите да прекратят петролните сделки с Венецуела под заплаха за санкции

28 Март 2019 | 23:03 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Американската администрация предупреди чуждестранните компании, работещи в областта на петролната търговия и преработката на нефт, че под заплахата от американските санкции трябва да спрат преките, косвените или бартерните сделки за закупуването на тази суровина от Венецуела. Това съобщи в четвъртък Reuters, позовавайки се на източници.
Съединените щати предупредиха компаниите, че продължаването на нефтените сделки с Венецуела ще се счита за нарушение на санкциите на САЩ. В същото време американските власти са готови да не налагат ограничителни мерки по отношение на доставките на авиационно и дизелово гориво за Венецуела, тъй като те са важни от хуманитарна гледна точка. Вашингтон обаче иска да спре да доставя бензин и петролни продукти на Венецуела, които се използват за разтваряне на вискозния петрол, произведен в страната, за да стане подходящо за износ.
Наложените от САЩ санкции срещу петролния сектор на Венецуела директно не забраняват на чуждестранни компании да правят бизнес с тази страна. Тази седмица обаче служители на Държавния департамент се свързаха с големите петролни компании, за да съобщят, че правителството на САЩ тълкува тези санкции по-широко, отколкото е посочено в официалните документи.

Превод и редакция: Юлиян Марков

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Гуайдо отхвърля обявеното от режима наказание за лишаване от длъжност

AFP: Гуайдо отхвърля обявеното от режима наказание за лишаване от длъжност

28 Март 2019 | 20:47 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо, признат за временен президент от САЩ и техните съюзници, отхвърли съобщението на режима, че му е забранено да заема публична длъжност, предава AFP.
Гуайдо заяви, че заповедта, издадена по-рано от генералния одитор Елвис Аморосо, е невалидна.
„Той не е генерален одитор ... Легитимното събрание е единственият, който има право да определи генерален одитор“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Венецуела забрани на Гуайдо да заема държавна служба в продължение на 15 години

Reuters: Венецуела забрани на Гуайдо да заема държавна служба в продължение на 15 години

28 Март 2019 | 20:21 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо получи забрана да заема държавна длъжност в продължение на 15 години, максималното наказание, което се допуска от закона, заяви държавният контрольор Елвис Аморосо, съобщава агенция Reuters.
Аморосо каза, че Гуайдо е имал несъответствия в личните си финансови оповестявания и данни за разходи, които не съответстват на доходите му.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Русия заяви, че военните й ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“

AFP: Русия заяви, че военните й ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“

28 Март 2019 | 14:20 | Агенция "Фокус"
Москва. Москва информира, че руските войски ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“, след като американският президент Доналд Тръмп изиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна, предава AFP.
„Те са въвлечени в изпълнение на споразумения в сферата на военнотехническо сътрудничество“, заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, като добави, че военнослужещите на Москва ще останат във Венецуела „колкото е необходимо“.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: САЩ нямат право да изискват от Русия да отзове военните си от Венецуела

Мария Захарова: САЩ нямат право да изискват от Русия да отзове военните си от Венецуела

28 Март 2019 | 13:43 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ нямат право да изискват от Русия отзоваване на военните й специалисти от страната или да прекрати сътрудничеството си с нея. Това заяви на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова във връзка с призивите на Вашингтон към Москва, предава TACC.
Коментирайки изявленията на Вашингтон, тя отправи въпрос на какви основания са направени те. „На основата на международното право, на американските закони или на основата на някакви правни актове, за които никой не знае? Честно казано, това не е реторичен въпрос, иска ми се да получа отговор на него“, призна руският дипломат.
Захарова напомни, че „руските специалисти пристигнаха във Венецуела в съответствие с разпоредбите на двустранното междуправителствено споразумение за военнотехническо сътрудничество. Никой не е отменил този документ. Руската страна не наруши нищо: нито международните споразумения, нито вътрешното законодателство на Венецуела; Русия не променя баланса на силите в региона, Русия не заплашва никого, за разлика от гражданите във Вашингтон, чиито изявления току-що цитирах".
„Искам да подчертая още веднъж, че това е принципна позиция на руската страна, която ние стриктно следваме“, припомни Захарова.
„Що се отнася до изявленията на американския държавен секретар и вицепрезидента на САЩ, ние виждаме в тях доста арогантен опит за диктат в суверенни държави – не една, а няколко. А това обикновено е в традициите на съвременната американска дипломация, но сега разглеждаме конкретен случай. Диктуват на съвременните държави как трябва да изграждат отношения помежду си ”, посочи Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: САЩ съзнателно провокират разпад на държавността и хаос във Венецуела

Мария Захарова: САЩ съзнателно провокират разпад на държавността и хаос във Венецуела

28 Март 2019 | 12:51 | Агенция "Фокус"
Москва. САЩ съзнателно дестабилизират ситуацията във Венецуела, провокирайки разпад на държавността и хаос в латиноамериканската страна. Това заяви на брифинг официалният представител на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предава TACC.
Тя припомни последователна поредица от действия, целящи дестабилизиране на ситуацията във Венецуела, включително налагане на санкции срещу финансовия, петролния, златодобивния сектор, разделянето на обществото, въоръжените сили, опитите за принудително внасяне на хуманитарна помощ, както и продължаване на саботажите или други действия, които „пряко се квалифицират като саботаж срещу енергийната система на страната".
„Всичко това е умишлена провокация на хаос, разпад на държавата, в резултат на което просто няма да има победители. Вие във Вашингтон, разбирате ли това?“, бе обръщението на Захарова към американските власти.
„Задавахме този въпрос в контекста на други държави и се оказахме, за щастие или за съжаление, прави. В контекста на Венецуела всеки ли разбира последствията от собствените си действия?", обърна се Захарова към страните, подкрепящи САЩ по венецуелския въпрос.
САЩ получиха карт бланш от Ниделандия за използването на остров Кюрасао (част от кралството) като трамплин за агресивна намеса във венецуелските дела, добави Захарова.
„Обърнахме внимание на подписването на споразумение между Нидерландия и САЩ за използването на инфраструктурата на остров Кюрасао за хуманитарни доставки за Венецуела. Ако говорим в контекста и във връзка с реалността, Хага даде на американците карт бланш за намеса във Венецуела под прикритието на хуманитарни лозунги“, категорична бе Захарова.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Мария Захарова: Русия не заплашва никого във Венецуела

Мария Захарова: Русия не заплашва никого във Венецуела

28 Март 2019 | 12:44 | Агенция "Фокус"
Москва. Военното присъствие на Русия във Венецуела не представлява заплаха за никого. Това увери говорителят на Министерството на външните работи в Москва Мария Захарова, след като държавният глава на САЩ Доналд Тръмп поиска от Русия да изтегли военните си от кризисната латиноамериканска страна, предава AFP.
„Русия не заплашва никого", увери Захарова в отговор на изявленията от Белия дом.
Миналия уикенд два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Венецуелското правителство няма да задейства руски войници за операции в страната

ТАСС: Венецуелското правителство няма да задейства руски войници за операции в страната

28 Март 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
Москва/Каракас. Правителството на Венецуела не планира да задейства военнослужещи от Руската федерация за операции на територията на страната. Това съобщи пред журналисти военното аташе при посолството на Венецуела в Москва Хосе Тореалба Перес, предава TACC.
„Не се предвижда въвличането на руски военни в каквито и да било военни акции“, категоричен бе Перес.
По-рано бе съобщено, че два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас. Пояснено бе, че те са в страната е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.
По-рано редица големи венецуелски медии, включително телевизионният канал NTN, съобщиха, че 99 руски войници са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При пристигането им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за международно сътрудничество и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специалната полиция на страната Едгар Колина Рейес и служителите на руското посолство в Каракас.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Организацията на американските държави осъди пристигането на руските военни във Венецуела

ТАСС: Организацията на американските държави осъди пристигането на руските военни във Венецуела

26 Март 2019 | 00:16 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Организацията на американските държави (ОАД) осъди пристигането във Венецуела на два руски самолета с военнослужещи и товари. Съответният документ е публикуван на интернет страницата на организацията, съобщава агенция TACC.
„Генералният секретариат на ОАД осъжда неотдавнашното руско военно нашествие във Венецуела, което не е разрешено от националното събрание, както се изисква от конституцията на Венецуела, и което е направено в подкрепа на незаконното правителство“, се казва в изявлението.
Според ОАД, присъствието на руски войски в Боливарската република нанася „вреда на венецуелския суверенитет“. „Неприемливо е чуждестранно правителство да има програми за военно сътрудничество с узурпиращ режим, който е обявен за незаконен чрез резолюции и междуамерикански актове. Това също заплашва мира и сигурността в полукълбото“, се посочва в документа.
По-рано вестник El Comercio съобщи, че самолети Ан-124 и Ил-62 с руски военни и 35 тона товари са пристигнали на 23 март на международното летище в Каракас.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Мадуро нарече „атака“ новото спиране на тока във Венецуела

AFP: Правителството на Мадуро нарече „атака“ новото спиране на тока във Венецуела

25 Март 2019 | 23:15 | Агенция "Фокус"
Каракас. Правителството на президента Николас Мадуро съобщи, че новото прекъсване на електрозахранването в по-голямата част от страната е „атака“ срещу електроенергийната система, добавяйки, че се извършва работа за връщане на енергията, предава AFP.
Министърът на комуникациите Хорхе Родригес заяви по държавната телевизия, че нападението е насочено към главната водноелектрическа централа на страната „Гури“, както и при последното национално затъмнение, което удари Венецуела по-рано този месец.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Майк Помпео: САЩ няма да стои със скръстени ръце и да гледа как Русия увеличава напрежението във Венецуела

Майк Помпео: САЩ няма да стои със скръстени ръце и да гледа как Русия увеличава напрежението във Венецуела

25 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео в понеделник обвини Русия, че влошава ситуацията във Венецуела чрез военното си присъствие в страната и предупреди, че Вашингтон „няма да седи със скръстени ръце“, предава AFP.
В телефонен разговор американският държавен секретар е казал на руския си колега Сергей Лавров, че САЩ и страните от региона няма да седят със скръстени ръце, докато Русия увеличава напрежението във Венецуела“, се казва в съобщение от Държавния департамент.е

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лавров и Помпео са обсъдили ситуацията във Венецуела

ТАСС: Лавров и Помпео са обсъдили ситуацията във Венецуела

25 Март 2019 | 16:57 | Агенция "Фокус"
Вашингтон. Министрите на външните работи на Русия и САЩ Сергей Лавров и Майк Помпео са провели телефонен разговор в понеделник, в хода на който са обсъдили ситуацията във Венецуела, се казва в заявление на Държавния департамент, предава ТАСС.
„Държавният секретар призова Русия да прекрати неконструктивното си поведение и да се присъедини към другите държави, включително огромното мнозинство от страните в Западното полукълбо, които искат най-доброто бъдеще на народа на Венецуела“, се казва в комюникето.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Руски военни са пристигнали във Венецуела

РИА Новости: Руски военни са пристигнали във Венецуела

25 Март 2019 | 07:27 | Агенция "Фокус"
Каракас. Два руски самолета с военни на борда са кацнали на международното летище „Симон Боливар“ във венецуелската столица Каракас в събота, разкрива дипломатически източник на информационната агенция РИА Новости.
„Дойдоха за участие в двустранни консултации“, разкри събеседникът на агенцията от дипломатическите кръгове в Каракас, отговаряйки на въпрос за причините за пристигането в страната на военнослужещите на Руската федерация. Съгласно думите му, в това „няма нищо загадъчно“, тъй като пътуването им е свързано с изпълнение на договори за военнотехническо сътрудничество, подписани между Русия и Венецуела преди „много години“.
По-рано редица големи венецуелски медии, включително телевизионният канал NTN, съобщиха, че 99 руски войници са отлетели за Каракас, а самолетите са доставили и 35 тона товари. При пристигането им те са били посрещнати от ръководителя на венецуелския отдел за международно сътрудничество и интеграция Мариани Мата, ръководителят на специалната полиция на страната Едгар Колина Рейес и служителите на руското посолство в Каракас.


Още военни новини четете в специализираното издание на Фокус "Военни известия".


Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Гуайдо призова венецуелците да се подготвят за операция за завземане на властта в страната

ТАСС: Гуайдо призова венецуелците да се подготвят за операция за завземане на властта в страната

25 Март 2019 | 04:18 | Агенция "Фокус"
Каракас. Лидерът на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо призова жителите на страната да се подготвят за операцията „Свобода“, която ще доведе до завземането на властта във Венецуела. Това написа той в страницата си в Instagram, предава агенция TACC.
„Време е да се подготвим за операцията „Свобода“ и да окажем максимален натиск върху властта за окончателното прекратяване на узурпацията. Всички, абсолютно всички, всеки има роля на този етап от нашата борба“, написа Гуайдо.
Опозиционерът добави, че за операцията в цялата страна се създават „Комитети за подпомагане на свободата“. „Те ще бъдат задължени да пропагандират <...> действия с цел спиране на узурпацията във всеки район, сектор, синдикат, образователна институция, държавен орган“, обясни той.
На 23 януари Гуайдо се самопровъзгласи за действащ президент. В същия ден Съединените щати го признаха за временен държавен глава, членове на групата от Лима (с изключение на Мексико), Организацията на американските държави и редица други страни се присъединиха към тях.

Превод и редация: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

РИА Новости: Николас Мадуро обвини Хуан Гуайдо, че подготвя неговото убийство

РИА Новости: Николас Мадуро обвини Хуан Гуайдо, че подготвя неговото убийство

24 Март 2019 | 08:58 | Агенция "Фокус"
Каракас. Президентът на Венецуела Николас Мадуро обвини Съединените щати и лидера на опозицията Хуан Гуайдо, който се провъзгласи за президент, в подготовката на план за убийството му, предава РИА Новости.
"Американският империализъм иска да ме убие. Току-що разкрихме план, който „дяволската марионетка“ ръководи лично, за да ме убие. Имаме доказателства, но те не могат и не могат да се справят с нас, защото нашият Бог ни защитава!" – заяви Мадуро пред местната телевизия, разговаряйки с поддръжници.
В хода на речта си той нарича няколко пъти Гуайдо „дяволска марионетка“.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.