НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 04:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Министър Бисер Петков: 90 хил. души имат право на ползване на лична помощ

Министър Бисер Петков: 90 хил. души имат право на ползване на лична помощ

27 Март 2019 | 12:58 | Агенция "Фокус"
София. 90 хил. души имат право на ползване на лична помощ. Това каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след редовно правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
По думите му с правилника се променя и правилото за включване в механизма за лична помощ. „Очакваме, че правоимащите са 90 хил. души с увреждане, около 80 хил. души са пълнолетни и 10 хил. лица, които по Закона за лична помощ имат право на лична помощ, ще заявят съответно преминаване през индивидуална оценка на потребностите и да бъде определен съответстващия брой часове на асистентска подкрепа“, отбеляза той. „По отношение на другите правила - подчертавам до 31 март тази година, месечната подкрепа, служебно или на база заявление се даваше без да е необходимо да бъде извършена индивидуална оценка. След 1 април, за новите случаи за които изтичат съответните срокове или за тези, които имат право, но не са го заявили до 31 март, това ще стане след преминаване на индивидуална оценка“, посочи министър Петков.
Министър Петков допълни, че около 1 300 служители ще бъдат ангажирани с извършване на дейности за индивидуална оценка на хората с увреждания. „В бюджета на Министерството на труда и социалната политика за тази година са предвидени 75 млн. за така наречените услуги в домашна среда, личен, социален и домашен помощник“, допълни той.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Бисер Петков: Министерски съвет прие пакет от нормативни актове, с които се регламентира заетостта на хората с увреждания

Министър Бисер Петков: Министерски съвет прие пакет от нормативни актове, с които се регламентира заетостта на хората с увреждания

27 Март 2019 | 12:33 | Агенция "Фокус"
София. Министерски съвет прие пакет от нормативни актове, с които се регламентира заетостта на хората с увреждания. Това каза на брифинг министърът на труда и социалната политика Бисер Петков след редовно правителствено заседание, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Министерски съвет прие пакет от нормативни актове, свързани с прилагането на Закона за хората с увреждания, по-конкретно правилник за прилагане на Закона за хората с увреждания, методика за извършване на индивидуална оценка в Закона за хората с увреждания и промени в устройствения правилник на Агенция за социално подпомагане, свързани със структуриране на звената, които ще извършват индивидуалната оценка“, обясни Петков. „На първо място ще могат да започнат действията по конструиране на Съвета за наблюдение. Подробно са регламентирани процедурите за избор на правилника на представители на организациите на и за хората с увреждания. 4-ма представители трябва да бъдат избрани, като членове на Съвета за наблюдение. Тези дейности ще се извършват от администрацията на омбудсмана. Първите две години дейността на Съвета ще се извършва от администрацията на омбудсмана, след което ще се поеме на ротационен принцип от Комисията от защита на дискриминацията“, отбеляза той. По думите му с друга част от правилника се регламентира и заетостта на хората с увреждания. „Конкретно се регламентират алтернативните мерки за изпълнение на задълженията за назначаване на хора с увреждания. Работодателите, които имат това задължение, със състав от над 50 човека, в 3-месечен срок от обнародване на правилника да предприемат действия за назначаване на хора с увреждания“, коментира министър Петков. „В изпълнението на това задължение ще бъдат подпомагани от Агенция по заетостта“, уточни той. „С приемането на правилника ще бъде възможно стартирането на двете Национални програми – Национална програма за заетост на хора с увреждания, за която е Министерството са планирани 5 млн. лв. До 31 май, изпълнителният директор на Агенцията за хората с увреждания трябва да определи условията за кандидатстване, защото финансирането ще бъде на проектен принцип. Регламентирани са и условията на другата програма за достъпна жилищна среда и достъпна мобилност“, допълни социалният министър.
Даяна ДЮЛГЕРОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Кирил Ананиев: Подготвили сме нов проект на наредбата, която касае хората с увреждания, защото около 8% от хората с ТЕЛК са ощетени от предишната

Министър Кирил Ананиев: Подготвили сме нов проект на наредбата, която касае хората с увреждания, защото около 8% от хората с ТЕЛК са ощетени от предишната

21 Март 2019 | 09:04 | Агенция "Фокус"
София. Подготвили сме нов проект на наредбата, която касае хората с увреждания, защото около 8% от хората с ТЕЛК са ощетени от предишната. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в „Тази сутрин“ по бТВ
Във връзка с болница „Лозенец“, министърът заяви, че е имал разговори със студентите от Медицинския факултет, с персонала на болницата, с ръководството на СУ и са приели тяхното предложение болницата да продължи да бъде университетска. „Само че тя ще бъде преструктурирана като търговско дружество“, допълни Ананиев. Попитан дали това ще доведе до нейния фалит, министърът уточни, че държавата е поела една голяма част от дълговете в размер на 24 млн. лв. За останалите дългове Ананиев обясни, че те ще бъдат разсрочени.
Здравният министър коментира и ситуацията с ТЕЛК-овете. „Нашите данни показват, че около 8% от хората са ощетени, но дори и един човек да е ощетен, ние сме длъжни да реагираме. В момента на сайта на Министерството на здравеопазването е качен нов проект на наредбата, която касае хората с увреждания. Там предвиждаме основното заболяване, което досега беше 80% и повече увреждания, да бъде намалено на 50% и повече, като към основното заболяване се прибавят 20% от всички останали увреждания над 50%. Убедени сме, че по този начин хората няма да бъдат ощетени“, заяви Ананиев. Той обясни, че в момента разработката на информационната система на хората с ТЕЛК е на финалната права.
На въпрос кога НЗОК ще поеме функциите на Фонда за лечение на деца в чужбина, здравният министър посочи, че това ще стане от 1 април. „Всички права, които в момента имат децата, ще бъдат запазени. Даже смятам, че капацитетът на НЗОК, който е много по-голям от този на Фонда, ще даде възможност да се ускори процеса по движение а документите и респективно лечението на деца в чужбина“, каза още Ананиев.
Здравният министър обясни още, че белодробни трансплантации у нас ще могат да бъдат изпълнявани в средата или в края на 2020 г. Той припомни, че в момента тече обучение на български специалисти в Австрия. Заедно с това на определен брой българи ще бъде направена белодробна трансплантация в чужбина. „На 2 април заминават първите двама души, които са определени по специални критерии, да бъдат прегледани и да се установи готовността им за съответната белодробна трансплантация и се надявам това да стане факт“, каза Ананиев.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.
Взрив в Кабул 18 Август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.