НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 10:18


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт

15 Март 2019 | 09:56 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът прие на първо четене промени в Закона за съдебната власт, предаде репортер на Агенция „Фокус“. С цел постигане на бързина и кадрова обезпеченост по отношение на решенията, които дадена колегия или Пленума на ВСС взима, с промените се предлага създаване на едноинстанционност на производствата, с изключение на дисциплинарните такива.
Въвеждат се и изменения, свързани със статута на Инспектората към ВСС. Предлага се при освобождаване на главния инспектор или на инспектор, Народното събрание да назначава ново лице на съответния пост. С друга част от измененията се цели законодателно уреждане на практиката в съдилищата - организацията на работа на съда да бъде уеднаквена с оглед актовете, които се издават от административния ръководител на съответния съд.
По отношение на дисциплинарните производства се въвежда правомощието съответната колегия на ВСС при решение за налагане на по-леко дисциплинарно наказание от предложеното, да може сама да наложи и наказанието „забележка“. С въведеното изменение се ускорява процедурата за завършване на дисциплинарното производство пред кадровия орган и се препятства възможността за изтичане на сроковете.
Предлага се и правилниците по чл. 342 ал. 1 от ЗСВ да съдържат и разпоредби за условия и ред за понижаване на ранга на съдебни служители, за които са налице данни за трайно влошаване на качеството на работата.
Цветилена СИМЕОНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Конституционният съд е обявил разпоредби от Закона за съдебната власт за противоконституционни

Конституционният съд е обявил разпоредби от Закона за съдебната власт за противоконституционни

27 Февруари 2019 | 09:51 | Агенция "Фокус"
София. Конституционният съд е обявил разпоредби от Закона за съдебната власт за противоконституционни. Това съобщи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, предаде репортер на Агенция „Фокус“. Отменената разпоредба предвиждаше магистратите да бъдат отстранявани от длъжност в случаите, когато са привлечени като обвиняеми за престъпление при осъществяване на съдебната власт. Преписът от решението е постъпил на 25 февруари 2019 г. в Народното събрание. Решението от Конституционния съд е от 21 февруари 2019 г. „Конституционния съд се произнася по искане на ВКС и обявява за противоконституционни разпоредбите на чл. 230 ал. 1 и чл. 230 ал. 2 в частта извън случаите по ал. 1 от Закона за съдебната власт“, обясни Караянчева.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.
Меркел и Орбан се срещнаха за Паневропейския пикник. 19 август 2019 г.

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.