НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 01:38


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Радослав Лазаров, зам. окръжен прокурор на Варна: През 2018 година сме изпратили 336 уведомления до КПКОНПИ

Радослав Лазаров, зам. окръжен прокурор на Варна: През 2018 година сме изпратили 336 уведомления до КПКОНПИ

25 Март 2019 | 15:09 | Агенция "Фокус"
Варна. През 2018 година Окръжната прокуратура (ОП) във Варна е била особено активна в сътрудничеството си с Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ). За периода са изпратени 336 уведомления. Това съобщи на отчетна пресконференция заместник окръжният прокурор Радослав Лазаров, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Варна. По думите му за предходната година броят им е бил едва 55. Делата за корупционни престъпления през 2018 година общо за региона на Варна са били 126, при 125 за 2017 г. Увеличението на делата за престъпления против паричната и кредитната система през отчетната година са 306, при 261 досъдебни производства за 2017 г. се дължи на неприключили производства с такъв предмет от предходни периоди. От наблюдаваните за района на Варна общо 271 производства за данъчни престъпления най-голям е делът на тези, свързани с ДДС – 172. За миналата година Окръжната прокуратура отчита снижаване на преписките по следствения надзор на производство.
„Увеличават се като брой въззивните произнасяния. За поредна година се снижава броят на наблюдаваните досъдебни производства и новообразуваните дела. Това е резултат на по-малкото регистрирани престъпления в съдебния регион“, каза още прокурор Лазаров, той не се ангажира да анализира цифрите, но посочи, че ако това е резултат от добра превантивна работа на полицията, този резултат е положителен. През 2018 година в структурата на престъпността в региона е налице продължаваната от предходни отчетни периоди тенденция на спад в престъпленията против личността, против правата на гражданите, с практически стабилитет в престъпленията против брака и семейството и против собствеността. Траен остава ръстът на престъпленията против стопанството, а при финансовите престъпления се отчита леко завишение спрямо 2017 г. Намалели са документните престъпления. Ръст обаче се отчита в престъпленията против реда на управлението, против реда и общественото спокойствие. Известен спад има в общоопасните престъпления за 2018 г. През отчетния период са осъдени и санкционирани 1621 лица, като с влязъл в сила съдебен акт са 1614, което прави над 99, 5 процента. Прокурорите от съдебния район на Окръжната прокуратура във Варна са внесли общо в съда 1514 акта.
Броят на обвинителните актове е бил 906, 360 е бил броят на споразуменията и 248 са завършили с предложенията за освобождаване от наказателна отговорност с налагане на административно наказание. Прокурорите от Окръжната прокуратура във Варна са ръководили 32 досъдебни производства за разследване на пране на пари, 25 са били делата за района на ОП – Варна за трафик на хора, а за злоупотреби с европейски фондове са наблюдавани 9 дела през 2018 г. През 2018 г. срещу непълнолетни лица прокуратурите във Варненския съдебен окръг за водили общо 88 производства, като това представлява почти 0,6 на сто от общо наблюдаваните дела в региона.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров: Отчитаме 2018 година като година на митническите разследвания

Зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров: Отчитаме 2018 година като година на митническите разследвания

25 Март 2019 | 12:42 | Агенция "Фокус"
Варна. Отчитаме 2018 година като година на митническите разследвания. Това коментира зам. окръжният прокурор на Варна Радослав Лазаров на отчетна пресконференция на дейността на Окръжната прокуратура за 2018 година, предаде репортер на Радио „Фокус” – Варна. По думите му тази констатация е направена не само заради значимия статистически дял и ръста на митническите разследвания през предходната година. През 2017 година са образувани 62 досъдебни производства, при 41 през миналата година. Разследващите митнически инспектори са били със средна натовареност от 25 досъдебни производства. През 2017 година броят им е бил 15. Прокурор Лазаров отчете, че през миналата година успешно е приключило досъдебно производство за трафика на прекурсори на стойност над 225 милиона лева на пристанище „Варна”. На съд са предадени трафиканти, холандските поданици Курт М. и Робърт П., членували в международна престъпна мрежа за трафик на наркотици.
„Припомням, че при разкриването на това престъпление за пръв път Варна, а може би и в страната, беше осъществена контролирана доставка на наркотични вещества от България до Холандия, през множество държави“, уточни зам. окръжният прокурор. Той посочи, че успехът при разкриването на контрабандата на прекурсори, осъществявана реално на четири континента с междинно пристанище във Варна като външна граница на Европейския съюз, е плод на изключителното взаимодействие между митническите и оперативните служби, осъществявано под ръководството на мотивиран и компетентен наблюдаващ прокурор от Окръжната прокуратура във Варна и с активно международно сътрудничество между партньорските служби на няколко европейски страни.
Диана СТОЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември 2019 година
Тристранна среща на президентите на Русия, Турция и Иран в Анкара. 16 септември ...

ВИДЕО
Кмет на годината 2019
Кмет на годината 2019
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.