НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 18:58


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Велико Търново: Кръгла маса събира браншови организации от 18 държави на Събора на овцевъдите край Лясковец

Велико Търново: Кръгла маса събира браншови организации от 18 държави на Събора на овцевъдите край Лясковец

11 Май 2019 | 08:29 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Представители на овцевъдни и козевъдни организации от 18 държави от Европа и Централна Азия ще се съберат на международната кръгла маса в Парк хотел Арбанаси. Форумът е по инициатива на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ и е част от Осмия Национален събор на овцевъдите в България, който се провежда край Петропавловския манастир, съобщиха от НОКА.
В кръглата маса ще участват браншови структури от Азербайджан, Албания, Армения, Босна и Херцеговина, България, Великобритания, Дания, Испания, Казахстан, Киргизстан, Литва, Латвия, Македония, Молдова, Словения, Сърбия, Узбекистан и Франция. Чуждестранните представители на отрасъла ще обсъждат цифровизацията на сектора, както и предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди, и пред младите потребители.
Европейските финансови инструменти за цифровизация на земеделието ще представи Нивелин Ноев, координатор „Финансов инструменти и взаимоотношения между групи производители“ в Генерална дирекция „Земеделие и развитие на селските райони“ (DG AGRI) на Европейска комисия. Политиките и финансирането за младите фермери в контекста на Общата стопанска политика на ЕС ще бъдат конкретизирани от Владимир Уручев, депутат в Европейския парламент от 2014 до 2019 година. В кръглата маса ще участва и заместник-министъра на земеделието д-р Янко Иванов.
Международната среща на бранша се организира ежегодно в рамките на Националния събор на овцевъдите от 2013 година. Форумът се наложи като платформа за обмен на добри практики за оптимизиране на отрасъла, разработване на предложения за актуализиране на политиките по овцевъдство и козевъдство и общи проекти между участващите организации.
Международната кръгла маса и Национални събор на овцевъдите се организират от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА), със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел бе гост на откриването на Осмия Национален събор на овцевъдите в България

Европейски избори 2019: Водачът на листата на ГЕРБ Мария Габриел бе гост на откриването на Осмия Национален събор на овцевъдите в България

10 Май 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Горна Оряховица. Водачът на листата на ГЕРБ за европейския вот Мария Габриел бе гост на откриването на Осмия Национален събор на овцевъдите в България, който започна край Петропавловския манастир до Лясковец. Това съобщиха от ПП ГЕРБ. С официална церемония на 10 май бе даден старт на тридневното събитие, събрало над 200 изложители от цялата страна.
„Това Осмо издание отправя силно послание, че секторът е живителна сила на България. Без животновъдите не може нито едно кътче в България и Европа – от по-големите до най-малките населени места. Вие, животновъдите, сте и здраве, с качествени продукти, за децата ни и за всички нас. Искам да поздравя всички представители на занаятите, на традициите ни, фолклорните и самодейните изпълнители - това е лицето на България, с което се гордеем“, каза при откриването на събора Мария Габриел.
„За нас, политиците, е предизвикателство и отговорност да продължаваме да се борим за силна Обща селскостопанска политика, която обръща внимание на всеки. Можем да го направим с български дух на обединение“, каза още водачът на листата на ГЕРБ и СДС.
На събитието край Петропавловския манастир Мария Габриел разговаря с десетки животновъди и пчелари, производители на храни, на традиционни български продукти и занаятчийски изделия. Заедно с нея бяха домакинът на проявата и кмет на Лясковец д-р Ивелина Гецова, великотърновският кмет инж. Даниел Панов и горнооряховският му колега Добромир Добрев, председателят на парламентарната Комисия по земеделие и храни Десислава Танева, представители на местната власт от съседни общини.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Момчил Неков, БСП: За да развием животновъдството в България, трябва да влагаме повече пари в кланици, а не в къщи за гости

Европейски избори 2019: Момчил Неков, БСП: За да развием животновъдството в България, трябва да влагаме повече пари в кланици, а не в къщи за гости

10 Май 2019 | 14:51 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. За да се развива успешно сектор „Животновъдство“ в България, трябва да се влагат повече средства в изграждането на кланици, а не в къщи за гости. Те могат да дойдат от Програмата за развитие на селските райони. Това каза пред журналисти във Велико Търново кандидатът за евродепутат от „БСП за България“ Момчил Неков, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той се включи в откриването на Осмия национален събор на овцевъдите, който се провежда край Петропавловския манастир. Неков припомни, че не за пръв път участва в събитието и го подкрепя, защото то е много важно за цялата селскостопанска политика на страната ни. „Ние трябва да вдигнем реномето на животновъдството в Европа – да бъде по-добре подпомогнато, да се развият марките за качество на месните и млечните продукти, на преработката. На нас ни трябват повече кланици, за да се развие сектора, а не парите да отиват за къщи за гости по Програма за развитие на селските райони“, заяви Неков.
Той даде пример и с това, че пазарът може да се разрасне ,като се предлага агнешко месо в по-малки разфасовки, което ще е достъпно до по-голям кръг от потребители. Освен това Момчил Неков подчерта, че един от основните проблеми е, че България няма стратегия за животновъдството. „Точно по тази причина, преди скандала с чумата по дребни преживни животни, направихме среща за изготвяне на такава. Основните проблеми са двойното качество за българите. Ние в Европа трябва да засилим качеството на европейското производство, защото винаги сме се славили с това – с качество, а не с количество“, допълни още кандидатът за член на Европейския парламент.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Проблемите с чумната епидемия в Южна България са ликвидирани, засегнатите животновъди са обезщетени

Зам.-министър д-р Янко Иванов: Проблемите с чумната епидемия в Южна България са ликвидирани, засегнатите животновъди са обезщетени

10 Май 2019 | 14:25 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. Проблемите с чумната епидемия в Южна България са ликвидирани. Към днешна дата всички засегнати животновъди са получили компенсациите, които им се полагат според закона. Това съобщи пред журналисти във Велико Търново зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Той припомни, че в южните райони периодично има кризи с различни заболявания като шарп, син език, чума, нодуларен дерматити други подобни. „Това произтича от разликата в профилактиката и мерките, които се прилагат в България и Турция. Те провеждат ваксинации срещу много болести, за които в Европа не се поставят ваксини. Ние няма как да се съобразим с това. Единственото ни оръжие там са програми за надзор, които се изпълняват само в този район, за да може ние постоянно да сме в пулса на нещата и ако се случи инцидент, да се унищожи в първичните огнища, тоест в зародиш, а не да се разпростре във вътрешността на страната и да създаде големи проблеми“, коментира още д-р Иванов.
Той подчерта, че въвеждането на Закон за браншовите организации изключително много ще улесни работата на Министерство на земеделието и храните. Като пример даде пчеларите, които са излъчили единодушно свои представители за разработване на т.нар. пчеларска програма и така нещата са се случили много по-бързо и адекватно.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Зам.-министър д-р Янко Иванов: И тази година парите за животновъдите са повече, работи се активно и за увеличаване на племенните животни

Зам.-министър д-р Янко Иванов: И тази година парите за животновъдите са повече, работи се активно и за увеличаване на племенните животни

10 Май 2019 | 14:21 | Агенция "Фокус"
Лясковеж. И тази година парите за животновъдите са повече, работи се активно и за увеличаване на племенните животни. Това каза при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите край Лясковец зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Янко Иванов, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Д-р Иванов посочи, че за да се развие сектор „Животновъдство“, трябва да се направи много, на първо място - за увеличаване качеството на предлаганата продукция. Той поясни, че това може да се направи като се подобри селекцията, а оттам - и продукцията на животните.
„Наред с аборигените породи, които ние сме длъжни да поддържаме като генетично разнообразие и за генетичен фонд, ние сме длъжни да развиваме и високопродуктивните – тези, които касаят млечното и месното направление. В тази насока се опитваме да работим допълнително със селекционерите. Въвеждаме едни допълнителни изисквания по отношение водене на документацията за племенните животни, така че да може след няколко поколения да имаме елитно животновъдство и то да даде своята прибавена стойност“, обясни още зам.-министър Иванов. Той уточни, че новите норми са по-строги и целят разграничаването на племенните животни от неплеменните. „Имаше в един момент залитане – да вкараме всички животни като племенни, а те не са такива. Сега се отпиваме да отсяваме, да останат само наистина племенните“, каза още д-р Янко Иванов.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Европейски избори 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Животновъдите са живителната сила не само на България, но и на всички нас – представителите на страната ни в европейските институции

Европейски избори 2019: Мария Габриел, ГЕРБ: Животновъдите са живителната сила не само на България, но и на всички нас – представителите на страната ни в европейските институции

10 Май 2019 | 14:11 | Агенция "Фокус"
Лясковец. Животновъдите и по-скоро - овцевъдите, са живителната сила не само на България, но и на всички нас – представителите на страната ни в европейските институции. Това каза при откриването на Осмия национален събор на овцевъдите, който се провежда край Лясковец Мария Габриел, еврокомисар и водач на листата на ПП ГЕРБ и СДС за европейските избори, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. Тя честити празника на всички присъстващи и благодари за силното послание, което организаторите на проявата изпращат не само на сънародниците ни, но и на цяла Европа.
„Вие сте нашата живителна сила. Най-напред за сектора овцевъдство, защото без хора, които да работят всеотдайно за него няма как той да бъде защитен и да просъществува. Вие сте живителна сила за нашата България, за всяко кътче от нея – от по-малките до най-големите населени места. Вие сте здраве, здраве с качествени продукти за децата ни, за всички нас. Така, че искам да призова поколенията да ценят какво имат, да се учат да го пазят и да се гордеем с него“, каза още Мария Габриел.
Тя поздрави и представителите на занаятите, на традициите и всички фолклорни формации и самодейни изпълнители като им припомни, че те са лицето на България. „Искам да Ви кажа, че така както сте живителна сила за България, за хората, които живеят в нея, за селските райони, така сте живителна сила и за нас – представителите в европейските институции, защото това за нас значи сила и отговорност“, подчерта водачът на листата на ГЕРБ. Тя допълни, че новите евродепутати ще продължат да се борят за обща селскостопанска политика, която да защитава еднакво всички страни. Пожела още здраве, много песни, хубаво настроение и забавления на всички.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Велико Търново: Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец

Велико Търново: Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец

10 Май 2019 | 13:17 | Агенция "Фокус"
Лясковец. Емблематичният оркестър „101 каба гайди“ откри Осмия Национален събор на овцевъдите в България край Петропавловския манастир до град Лясковец, предаде репортер на Радио „Фокус“ – Велико Търново. В духа на народните традиции, злите сили и лошото време бяха прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов. Официално начало на проявата даде съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация /НОКА/ Симеон Караколев.
„За поредна година ние представяме този отрасъл по един нетрадиционен начин, който увлича след себе си десетки хиляди посетители, в рамките на три дена. Тази година имаме гости от 18 държави от Азия и Европа. Надявам се с всяка година това събитие да привлича повече и повече не само наши сънародници, но и хора от различни държави от цял свят“, посочи Караколев. Последваха приветствия от символичния домакин и кмет на Община Лясковец Ивелина Гецова, както и от зам.-министъра на земеделието и храните Янко Иванов, който прочете поздравителен адрес от министър Порожанов. „Днешното изложение се осъществява със съдействието и финансовата подкрепа на Министерство на земеделието, което създава благоприятна нормативна среда за развитие в съответствие на действащото национално и европейско законодателство и осигурява възможности за подпомагане“, поясни още зам.-министъра и припомни, че овцевъдството е един от приоритетите на представяното от него ведомство. Допълни и , че през настоящата година Европейската комисия е одобрила помощ за млекопроизводителите в България, в размер на 3.5 млн. лв. Освен това са отделени и 2.5 млн. лв. за изграждане на кланнически пунктове. Целта е повишаване на доходите и жизнения стандарт на родните земеделски стопани.
В откриването се включиха още областният управител проф. Любомира Попова, кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, кметът на Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, народни представители, кандидати за евродепутати и други официални лица.
През настоящата година в Националния събор на овцевъдите участват над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни. Събитието ще продължи 12 май и е под мотото „Българските храни от български суровини“.
Луиза ТРАНЧЕВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Осмият Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец

Осмият Национален събор на овцевъдите в България ще се проведе край Петропавловския манастир до Лясковец

10 Май 2019 | 07:33 | Агенция "Фокус"
Велико Търново. От 10 до 12 май край Петропавловския манастир до град Лясковец ще се проведе тазгодишния Националния събор на овцевъдите в България, съобщават от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА). Това ще е осмото издание на най-мащабния животновъден форум у нас, който се провежда ежегодно от 2012 година насам. Събитието се организира със съдействието на Министерството на земеделието, храните и горите на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица. Във формата ще се включат и представители на браншови организации от Европа и Азия, които на кръгла маса ще обсъдят предизвикателства пред младите овцевъди и козевъди и пред младите потребители.
Емблематичният оркестър 101 каба гайди ще открие събора в 11.00 часа. В началото, в духа на народните традиции, злите сили ще бъдат прогонени от кукери, а след това 5-годишната Йоана Лазарова от Варна ще изпълни песента „Когато бях овчарче“ по едноименното стихотворение на патриарха на българската литература Иван Вазов.
Над 200 изложители от цялата страна – фермери, производители на местни и млечни продукти, фирми със селскостопанска техника, оборудване и фуражи, производители на био храни ще участват в събора тази година. Събитието ще е под мотото „Българските храни от български суровини“ за да се насърчи потреблението на овчи и кози продукти произведени от български суровини.
През трите дни ще се проведат изложения на чистопородни овце и кози, селскостопанска техника и оборудване, както и на специализирани медикаменти и литература. Ще има изложения и интересни демонстрации на кучета и коне.
Едни от големите атракции ще са фермерските надпревари по доене и стрижба на овце, майсторско обезкостяване на агнета и теглене на товари от коне-тежковози. За първи път ще се има и състезание за най-тежък коч и пръч.
Основна цел на събора е да насърчи потреблението на овчи и кози продукти и производството им от български суровини и затова мотото на изложението на млечни и месни хранителни продукти ще е „Българските храни от български суровини“.
В дните на събора на поляните край Петропавловскя манастир ще има фермерски пазар, кулинарни зони, традиционни занаяти, мобилни музейни експозиции, показващи развитието на овцевъдството по нашите земи, народни веселби, нестинари и хоротеки.
В рамките на събитието ще се проведе и поредното издание на Националния фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“.
Специално за най-малките посетители ще има детска творителница и различни арт работилници.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Разград: Областната епизоотична комисия обсъди превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете

Разград: Областната епизоотична комисия обсъди превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете

9 Април 2019 | 18:05 | Агенция "Фокус"
Разград. Заместник областният управител на Разград Евгени Драганов откри и ръководи заседание на Постоянната областна епизоотична комисия. То бе свикано във връзка с провеждането на информационна кампания за африканската чума по свинете, предприемане на контролни и превантивни мерки срещу болестта, съобщиха от Областна администрация - Разград. Директорът на ОДБХ д-р Илиян Драмалиев информира участниците в заседанието, че туристите, пътниците и работниците по основните пътища, по които преминават тежкотоварни МПС и други МПС от държави - членки на ЕС и трети страни, могат да послужат като механичен фактор на предаване на вируса на африканската чума по свинете. По-същественият риск за пренасяне на африканската чума по свинете чрез туристи е, когато те пренасят вируса под форма на продукти/храна и тази храна попада в кухненски отпадъци, с които се изхранват свине. Д-р Драмалиев уточни, че с цел да се предприемат изпреварващи мерки за ограничаване на рисковете, свързани с разпространението на болестта африканската чума по свинете, е необходимо по пътя за Варна да се почистват по-често положените специални бетонни контейнери за изхвърляне на хранителни отпадъци. Заместник областният управител Евгени Драганов предложи да се извърши проверка и саниране на съществуващите контейнери по основните пътища и паркинги за почивка на територията на областта, и да се изпрати предложение до АПИ контейнерите да се почистват всеки месец. Участниците в заседанието бяха категорични, че разпространението на силно заразната африканска чума по свинете може да бъде спряно единствено и чрез строг контрол по пътищата. Всички участници в заседанието се обединиха и около становището, че много важна е ролята и на местната власт при прилагане на превантивните мерки срещу появата и разпространението на африканската чума по свинете. Участниците в заседанието взеха две конкретни решения. Едното е свързано с местните власти: „Да се уведомят кметовете на общините Разград, Лозница и Цар Калоян да извършат проверка, и вземат мерки за периодично почистване на зоните около основните пътища и паркинги за почивка, през които преминават тежкотоварни МПС или други МПС. Да не се допуска излизане на свине по улици и сметища, и изхранване с кухненски отпадъци, както и изхвърляне на кухненски отпадъци по сметища, улици и около селата.“. Второто решение е да се изпрати предложение до АПИ да организират ежемесечно почистване на бетонните контейнери по паркингите край основните пътища на територията на областта, а където няма такива съдове за смет – да се поставят.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Добрич: Областната епизоотична комисия проведе поредно заседание във връзка с нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в землището на Тервел

Добрич: Областната епизоотична комисия проведе поредно заседание във връзка с нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете в землището на Тервел

26 Март 2019 | 14:12 | Агенция "Фокус"
Добрич. Областната епизоотична комисия проведе поредно открито заседание във връзка с нови регистрирани случаи на африканска чума по свинете, предаде кореспондент на Радио „Фокус” – Варна. С писмо от 25 март тази година директорът на Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич д-р Борислав Каменов е уведомил Областна управа – Добрич за нов регистриран случай на диво прасе, заразено с болестта африканска чума. Животното е открито в землището на община Тервел. Д-р Каменов докладва по време на заседанието, че всички предписани в предходните месеци мерки от директора на Агенцията по безопасност на храните се изпълняват стриктно на територията на област Добрич. Правят се регулярни претърсвания за умрели животни на места, където преди са откривани заразени с тази болест животни. За две седмици са открити 9 умрели диви прасета. Предадени за лабораторни изследвания са 8 проби, от едно от животните не е предадена проба заради напреднал процес на разлагане. 4 са положителните и други 4 - отрицателните проби. Последните две диви прасета, заразени с африканска чума, са в землището на Тервел. Правят се претърсвания в зоната от границата с Община Добричка до границата с област Силистра, където също има вече регистрирани случаи на зараза по дивите свине.
За момента в Областната дирекция по безопасност на храните в Добрич няма данни за умрели прасета в заден двор, нито за заболявания от африканска чума в промишлен комплекс. 63 са прасетата в задни дворове в 6 населени места в община Тервел. Издадени са предписания животните да бъдат заколени. По последни данни около 70 са новите регистрирани огнища на африканска чума в съседна Румъния. В момента е размножителният период и за жалост заразата се предава и на поколенията. Д-р Каменов съобщи, че ловни дружинки също претърсват местности в общините Генерал Тошево, Крушари и Шабла. За момента няма случаи. Все още обаче доста общини в Добричка област, с изключение на Генерал Тошево и Добрич-селска, не са определили места за загробване на прасета от задни дворове.
Жулиета НИКОЛОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Нови случаи на Африканска чума при диви свине са констатирани в областите Силистра и Добрич

БАБХ: Нови случаи на Африканска чума при диви свине са констатирани в областите Силистра и Добрич

22 Март 2019 | 13:45 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине в община Алфатар, област Добрич и в община Тервел, област Силистра. Това съобщиха от пресцентъра на Българската агенция по безопасност на храните. Изпитването на взетите проби от Националната референтна лаборатория в София потвърди, на 19 и 21 март 2019 г., наличие на вируса при общо 3 животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година.
За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип „заден двор“ в област Варна и 27 положителни за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна. Последните са установени при диви прасета, открити при претърсване на регионите в резултат на изпълнение на заповеди на изпълнителния директор на БАБХ.
Продължава извършването на клинични прегледи и лабораторен контрол на заболяването в засегнатите и високорискови области Силистра, Добрич и Варна от първия случай на Африканска чума по свинете (АЧС) през 2018 г. до този момент.
Съгласно Стратегията на Европейския съюз за АЧС (SANTE 7113/2015) и принципите за регионализация при контрола на заболяването при диви свине, и предвид локализацията на всички положителни случаи досега, са създадени инфектирана и буферна зони. Не спират дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине.
Домашните свине от ограничителните зони (инфектирана и буферна) подлежат на завишен контрол преди движение чрез извършването на клинични прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото европейско и национално законодателство. Предприетите мерки са въведени чрез заповеди на изпълнителния директор на БАБХ, публикувани на сайта на Агенцията тук.
Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.
БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Всичко за болестта вижте на: https://bit.ly/2u1pmTN
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: Предвид епизоотичната обстановка в страната, трябва да се обърне сериозно внимание и на свинете в обектите тип „заден двор“

Министър Румен Порожанов: Предвид епизоотичната обстановка в страната, трябва да се обърне сериозно внимание и на свинете в обектите тип „заден двор“

21 Март 2019 | 15:16 | Агенция "Фокус"
София. В Министерство на земеделието, храните и горите се проведе среща с Управителния съвет на Български ветеринарен съюз и областните колегии, както и представители на Българската агенция по безопасност на храните. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на земеделието, храните и горите. Тя е във връзка с извършени проверки в страната от екипи на Министерството за изпълнението на Националната програма за профилактика, надзор, контрол и ликвидиране на болестите по животните и зоонозите и идентификацията на едрите преживни животни животни и пчелините. Те бяха извършени в шест области на страната, избрани на случаен принцип. Проверките установиха несъответствия, касаещи идентификацията на животните.
Министър Румен Порожанов посочи, че е изключително важно да се предприемат адекватни и бързи мерки за привеждане на сектор „Животновъдство“ в съответствие с нормите. Той подчерта, че всички животни трябва да бъдат регистрирани. Предвид епизоотичната обстановка в страната, министърът отбеляза, че трябва да се обърне сериозно внимание и на свинете в обектите тип „заден двор“.
От своя страна, представителите на Българския ветеринарен съюз изразиха желание и воля за съвместна работа с компетентните органи.
По време на дискусията се взе решение до 29 март от съюза да се изпращат писмени предложения до БАБХ за предприемането на конкретни мерки за отстраняване на несъответствията. След това ще бъде формирана работна група, която да обобщи предложенията и да набележи конкретни действия.
На срещата присъстваха заместник-министърът на земеделието, храните и горите доц. д-р Янко Иванов, изпълнителният директор на БАБХ д-р Дамян Илиев, експерти от МЗХГ и агенцията.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

БАБХ: Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в област Силистра

БАБХ: Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в област Силистра

11 Март 2019 | 14:06 | Агенция "Фокус"
София. Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира нови случаи на Африканска чума при диви свине в землището на Държавното ловно стопанство „Каракуз“, област Силистра. Изпитването на взетите проби на 6 март 2019 г. от Националната референтна лаборатория в София потвърди наличие на вируса при две животни. Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година. Те са потвърдени при прасета, открити при претърсване на региона в резултат на изпълнение на заповед на изпълнителния директор на БАБХ от 25.02.2019 г.
„Каракуз“ се намира в непосредствена близост до територията с последното намерено умряло диво прасе с положителна проба за африканска чума. Случаят бе установен на 25 февруари в землището на село Каблешково на територията на община Тервел.
Съгласно Стратегията на Европейския съюз за Африканска чума по свинете (SANTE 7113/2015) и принципите за регионализация при контрола на заболяването при диви свине, и предвид локализацията на всички положителни случаи досега, са създадени инфектирана и буферна зони. Те обхващат територии от областите Добрич, Силистра и Варна, и включват населените места, определени със заповеди № РД 11-427/25.02.2019 г. и № 11-322/13.02.2019 г.
С цел контрол и ликвидиране на заболяването, БАБХ прилага всички мерки в съответствие с действащото законодателство. Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине като изпълнение на Програмата за профилактика и надзор на болестта в България.
В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии с участието на областните дирекции по безопасност на храните, кметовете на общините, представители на горските стопанства и ловните организации (включително в рамките на Ловните съвети).
Поради високите нива на смъртност, бързото и широко разпространение в природата и липсата на лечение и ваксина, Африканската чума при домашните и дивите свине е смятана за изключително сериозно заболяване. Веднъж проникнала в държавата, болестта предизвиква мащабни загуби за националната и международната търговия, поминъка на свиневъдите и ловното стопанство.
БАБХ напомня, че прасетата в стопанства „заден двор“ трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност, и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.
Актуална информация за местата с потвърдени случаи на Африканска чума по свинете в страната и движението на заболяването може да намерите в интерактивната карта, публикувана на сайта на БАБХ. Информационна брошура с указания и съвети за ловците, стопаните и гражданите може да прочетете тук. Всичко за болестта вижте тук.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Румен Порожанов: В рамките на надзора за чумата по дребни преживни животни бяха потвърдени 6 серологични положителни проби на 5 животновъдни обекта

Министър Румен Порожанов: В рамките на надзора за чумата по дребни преживни животни бяха потвърдени 6 серологични положителни проби на 5 животновъдни обекта

8 Февруари 2019 | 14:00 | Агенция "Фокус"
София. В рамките на серологичния надзор, извършен през периода месец ноември и месец декември 2018 г. за чумата по дребните преживни животни бяха потвърдени 6 серологични положителни проби на 5 животновъдни обекта. Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов в отговор на въпрос на депутата от БСП Кристиан Вигенин за мерките на Българската агенция по безопасност на храните по отношение на стадата с установено наличие на сероположителни животни за чума по дребните преживни животни, предаде репортер на Агенция „Фокус“.
Той уточни, че става въпрос за Община Средец на две овце, в Община Малко Търново на една коза, в Община Болярово – три овце. „Предприети са мерки да не се допуска животни, които са серологични положителни за чума по дребни преживни животни да напускат обектите за отглеждане към други животновъдни обекти“, обясни министърът.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 Чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете са под контрол у нас (ОБЗОР)

Чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете са под контрол у нас (ОБЗОР)

24 Януари 2019 | 02:56 | Агенция "Фокус"
София. Заболяванията Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ) и Африканска чума по свинете (АЧС) са овладени и под контрол у нас. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.
Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ):
Д-р Илиев поясни, че въпреки това България продължава да е със статут на страна, инфектирана с ЧДПЖ, тъй като има неликвидирано огнище в гр. Болярово. Той уточни, че мерките от страна на ветеринарните власти за превенция и контрол на заболяването, както и рестрикциите на Европейската комисия, са облекчени, но надзорът продължава. По думите му целта е да се възстанови статутът на страната и да се възобновят търговските отношения, съгласно стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE). Д-р Илиев поясни, че това ще се случи най-рано 6 месеца, след ликвидиране на последното огнище.
Д-р Александра Митева, началник отдел „Хуманно отношение към животните“, допълни, че всички южни области в България са под специален надзор за ЧДПЖ. Тя добави, че се изпълняват мерки по две програми – THRACE и GF-TADs. „Пред Европейската комисия (ЕК) Агенцията пое ангажимент, чиято цел е да покажем липса на инфекция. Продължават клиничните прегледи и взимането на проби, но най-важни са самоконтролът и отговорността на стопаните“, каза още д-р Митев. По думите й ситуацията за фермерите е облекчена, защото в тези региони вече има свободно движение на животни за клане и свободна реализация на продуктите от тези животни.
На пресконференцията стана ясно, че темата с фермата в гр. Болярово продължава да е актуална заради неликвидираното огнище и отказа на стопаните и техните сподвижници да спазват ветеринарномедицинските правила. „Във фермата в Болярово имаше доказан вирус, а огнището продължава да е активно“, коментира д-р Дамян Илиев. По думите му страната и фермерите щяха да са се възстановили от епизоотичната криза с ЧДПЖ, нямало е да се стигне до тези преки и непреки загуби, а статутът на България е щял да е в процес на възвръщане, ако компетентните действия на БАБХ не са били възпрепятствани. Той подчерта, че отговорността на собствениците определя бъдещите мерки и отношението на ЕК и трети страни към България. Д-р Илиев уточни, че възстановяването на статута на страната е от огромно значение, защото от това зависи доверието към българския фермер и дава основата за безопасна търговия с животни.
До момента разходите на Агенция във връзка със заболяването ЧДПЖ възлизат на над 1,3 млн. лева. В тях не се включват разходите на други институции, като МВР. Д-р Илиев поясни, че държавата и фермерите е нямало да претърпят такива загуби, ако мерките на Агенцията са били изпълнени. „200 животни подложиха на риск бизнеса на всички фермери в страната“, каза още Дамян Илиев.
Африканска чума по свинете:
От БАБХ обясниха, че след появата на първото огнище през август 2018 г. то е било ликвидирано за 24 часа. Оттогава досега няма случай на заболяване при домашни свине, с което разпространението е предотвратено. Първият случай на АЧС при дивата популация е установен край румънската граница, два дни по-късно на 500 метра от това място е открито второ прасе с положителни проби, а впоследствие в ловно стопанство Зеленка са констатирани още два случая. Последният е от 27 декември 2018 г. По тази причина ЕК е вкарала България в зоните за превенция, а между нас и Румъния има буферна зона, където се взимат проби и контролът е увеличен. Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, коментира, че е важно населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе. Международните експерти са констатирали, че мерките в индустриалните ферми са ефективни, но проблемът за властите са фермите тип „заден двор“ – стопаните отглеждат прасета без да са информирали ветеринарните власти. Д-р Чобанов поясни, че най-притеснителни са свинете, които се отглеждат в домове на ловци. По думите му в тези случаи е особено важно домашните прасета да са прегледани от регистриран ветеринар. Факт е и мобилно приложение за ловците, с което те да подават лесно и бързо информация към компетентните органи.
От БАБХ апелираха гражданите да бъдат внимателни при консумация на сурово сушени домашни месни продукти. Това е предпазна мярка и срещу болестта трихинелоза
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете са под контрол у нас (ОБЗОР)

Чумата по дребните преживни животни и Африканската чума по свинете са под контрол у нас (ОБЗОР)

23 Януари 2019 | 21:30 | Агенция "Фокус"
София. Заболяванията Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ) и Африканска чума по свинете (АЧС) са овладяни и под контрол у нас. Това съобщи на пресконференция изпълнителният директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Дамян Илиев.
Чума по дребните преживни животни (ЧДПЖ):
Д-р Илиев поясни, че въпреки това България продължава да е със статут на страна, инфектирана с ЧДПЖ, тъй като има неликвидирано огнище в гр. Болярово. Той уточни, че мерките от страна на ветеринарните власти за превенция и контрол на заболяването, както и рестрикциите на Европейската комисия, са облекчени, но надзорът продължава. По думите му целта е да се възстанови статутът на страната и да се възобновят търговските отношения, съгласно стандартите на Световната организация за здравеопазване на животните (OIE). Д-р Илиев поясни, че това ще се случи най-рано 6 месеца, след ликвидиране на последното огнище.
Д-р Александра Митева, началник отдел „Хуманно отношение към животните“, допълни, че всички южни области в България са под специален надзор за ЧДПЖ. Тя добави, че се изпълняват мерки по две програми – THRACE и GF-TADs. „Пред Европейската комисия (ЕК) Агенцията пое ангажимент, чиято цел е да покажем липса на инфекция. Продължават клиничните прегледи и взимането на проби, но най-важни са самоконтролът и отговорността на стопаните“, каза още д-р Митев. По думите й ситуацията за фермерите е облекчена, защото в тези региони вече има свободно движение на животни за клане и свободна реализация на продуктите от тези животни.
На пресконференцията стана ясно, че темата с фермата в гр. Болярово продължава да е актуална заради неликвидираното огнище и отказа на стопаните и техните сподвижници да спазват ветеринарномедицинските правила. „Във фермата в Болярово имаше доказан вирус, а огнището продължава да е активно“, коментира д-р Дамян Илиев. По думите му страната и фермерите щяха да са се възстановили от епизоотичната криза с ЧДПЖ, нямало е да се стигне до тези преки и непреки загуби, а статутът на България е щял да е в процес на възвръщане, ако компетентните действия на БАБХ не са били възпрепятствани. Той подчерта, че отговорността на собствениците определя бъдещите мерки и отношението на ЕК и трети страни към България. Д-р Илиев уточни, че възстановяването на статута на страната е от огромно значение, защото от това зависи доверието към българския фермер и дава основата за безопасна търговия с животни.
До момента разходите на Агенция във връзка със заболяването ЧДПЖ възлизат на над 1,3 млн. лева. В тях не се включват разходите на други институции, като МВР. Д-р Илиев поясни, че държавата и фермерите е нямало да претърпят такива загуби, ако мерките на Агенцията са били изпълнени. „200 животни подложиха на риск бизнеса на всички фермери в страната“, каза още Дамян Илиев.
Африканска чума по свинете:
От БАБХ обясниха, че след появата на първото огнище през август 2018 г. то е било ликвидирано за 24 часа. Оттогава досега няма случай на заболяване при домашни свине, с което разпространението е предотвратено. Първият случай на АЧС при дивата популация е установен край румънската граница, два дни по-късно на 500 метра от това място е открито второ прасе с положителни проби, а впоследствие в ловно стопанство Зеленка са констатирани още два случая. Последният е от 27 декември 2018 г. По тази причина ЕК е вкарала България в зоните за превенция, а между нас и Румъния има буферна зона, където се взимат проби и контролът е увеличен. Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“, коментира, че е важно населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе. Международните експерти са констатирали, че мерките в индустриалните ферми са ефективни, но проблемът за властите са фермите тип „заден двор“ – стопаните отглеждат прасета без да са информирали ветеринарните власти. Д-р Чобанов поясни, че най-притеснителни са свинете, които се отглеждат в домове на ловци. По думите му в тези случаи е особено важно домашните прасета да са прегледани от регистриран ветеринар. Факт е и мобилно приложение за ловците, с което те да подават лесно и бързо информация към компетентните органи.
От БАБХ апелираха гражданите да бъдат внимателни при консумация на сурово сушени домашни месни продукти. Това е предпазна мярка и срещу болестта трихинелоза.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Важно е населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе

Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Важно е населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе

23 Януари 2019 | 14:57 | Агенция "Фокус"
София. Д-р Георги Чобанов, БАБХ: Важно е населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе. Това съобщи д-р Георги Чобанов – директор на Дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите“ , по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на Африканска чума по свинете (АЧС), предаде репортер на Агенция „Фокус“. От БАБХ коментираха, че след появата на първото огнище през август 2018 г. то е било ликвидирано за 24 часа. Оттогава досега няма случай на заболяване при домашни свине, с което разпространението е предотвратено. Първият случай на АЧС при дивата популация бе установен край румънската граница, два дни по-късно на 500 метра от това място е открито второ прасе с положителни проби, а впоследствие в ловно стопанство Зеленка са констатирани още два случая. Последният е от 27 декември 2018 г. По тази причина ЕК вкара България в зоните за превенция, а между нас и Румъния има буферна зона, където се взимат проби и контролът е увеличен. „Важно е населението да съобщава за съмнителни случаи на домашни прасета и при всеки случай на умряло диво прасе“, коментира д-р Георги Чобанов, директор на дирекция „Здравеопазване и хуманно отношение към животните“. Международните експерти са констатирали, че мерките в индустриалните ферми са ефективни, но проблемът за властите са фермите тип „заден двор“ – стопаните отглеждат прасета без да са информирали ветеринарните власти. „Най-притеснителни са свинете, които се отглеждат в домове на ловци. В тези случаи е особено важно домашните прасета да са прегледани от регистриран ветеринар“, коментира д-р Чобанов. Вече е факт и мобилно приложение за ловците, с което те да подават лесно и бързо информация към компетентните органи. В тази връзка през януари бе проведена първа за Европа мисия за обмяна на опит по отношение на АЧС. Оценката на международните институции е, че у нас е въведена биосигурност на много високо ниво в индустриалните ферми и по време на лов, и има добра система за идентификация и регистрация. Фокусът трябва да се насочи именно към стопанствата тип „заден двор“, за да се предотврати нелегалното отглеждане на животни.
От БАБХ апелираха гражданите да бъдат внимателни при консумация на сурово сушени домашни месни продукти. Това е предпазна мярка и срещу болестта трихинелоза.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: България е със статус на страната, инфектирана с чума по дребните животни и това не може да се промени докато не бъде ликвидирано и последното огнище на болестта

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: България е със статус на страната, инфектирана с чума по дребните животни и това не може да се промени докато не бъде ликвидирано и последното огнище на болестта

23 Януари 2019 | 14:18 | Агенция "Фокус"
София. България е със статус на страната, инфектирана с чума по дребните животни и това не може да се промени докато не бъде ликвидирано и последното огнище на болестта. Това съобщи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – София, по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяванията Чума по дребните преживни животни и Африканска чума по свинете (АЧС), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Санкциите при фермерите отпаднаха за движение и населване при определени условия, но това не означава, че отговорностите на БАБХ ще са намалени. Ще бъде засилен изключително много контролът във връзка с заболяванията от Чума по дребните преживни животни“, заяви д-р Илиев, като допълни, че агенцията е поела ангажименти към Европейската комисия. „В България минаха одитни европейски мисии и имаше трипартитна среща между ветеринарните служби на България, Турция и Гърция, организирана от Европейската комисия за контрол на шап (EU FMD) във връзка със състоянието и превенцията на трансграничните екзотични болести по животните в региона. Те докладваха ситуациите с болестите на тяхната територия“, подчерта директорът на БАБХ.
„В момента сме със статуса на наличие на огнище. Европейските страни са приели нашите гаранции и търговията с животни и продукти от тях е освободен на територията на ЕС. Проблемът е с третите страни, които търгуват с България и които биха имали интерес да купуват продукция или животни, но при наличие на такъв статут няма да го правят“, подчерта д-р Илиев, като допълни, че за да се изнасят животни към страни като Турция и Египет са необходими допълнителни изследвания на добитъка.
По думите му все още статутът продължава да е на страна, инфектирана с Чума по дребните преживни животни, заради огнището в село Болярово, където все още има ферма, в която мерките, предвидени по закон не са изпълнени.
„За да бъде променен статусът на страната ни са нужни шест месеца от ликвидирането на последното огнище, а на практика огнището в Болярово остава“, каза директорът на БАБХ, като подчерта, че служителите на БАБХ не са били допуснати до животните и за това е нямало как да направят проби.
По думите на директорът на БАБХ животните могат да са болни и да носят вирус, без да имат клинични признаци. Днес преди пресконференцията на БАБХ, пред сградата се бяха събрали протестиращи в подкрепа на добитъка в Болярово. А д-р Илиев категорично заяви, че не желае да коментира изказвания, че животните са здрави, без да им е направено изследване, или когато то показва, че са болни.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Александра Митева, БАБХ: Възстановяването на статута на страна без чума повишава надеждността и доверието към българския фермер и гарантира безопасна търговия с животните

Д-р Александра Митева, БАБХ: Възстановяването на статута на страна без чума повишава надеждността и доверието към българския фермер и гарантира безопасна търговия с животните

23 Януари 2019 | 13:50 | Агенция "Фокус"
София. Възстановяването на статута на страна без чума е от огромно значение, защото всичко това повишава надеждността и доверието към българския фермер и гарантира и дава основата за безопасна търговия с животните. Това съобщи д-р Александра Митева от отдел „Хуманно отношение към животните“ към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – София, по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяванията Чума по дребните преживни животни и Африканска чума по свинете (АЧС), предаде репортер на Агенция „Фокус“. „По отношение на Чумата по дребните преживни животни имаме промяна в настоящата ситуация, по отношение на контролните мерки. Всички южни области в страната са под специален надзор, затова ние продължаваме да изпълняваме това, което сме правели и до този момент“, посочи д-р Александра Митева. „Става въпрос за две програми. Едната се нарича Контрол на трансграничните заболявания по животните, тя е съвместна програма и одобрена от Европейската комисия, съвместно изпълнявана и с Гърция. И в 21 от населените места в Хасково, Ямбол и Бургас. Другата съвместна програма на Тракия и региона от Европейската комисия за борба с шапа, съвместно пак с Гърция, но и с Турция“, каза д-р Митева.По думите основна цел на допълнителните мерки, които БАБХ предприе пред Европейската комисия, е да се докаже, че липсва инфекция и да се възстанови статутът на храната в България, която да е свободна от Чума по дребните преживни животни.
„Именно затова продължават клиничните прегледи, взимането на проби в честота съобразно двете програми и контрол върху движението за определени цели на дребни преживни животни“, посочи д-р Митева, като подчерта, че ситуацията доста се е облекчила за фермерите и вече свободно могат да се движат в регионите. „Това беше абсолютно забранено до този момент. Ще има и свободна реализация на продуктите от тези дребни преживни животни в страната“, каза още тя, като добави, че благодарение на контрола на БАБХ и гаранциите, които агенцията е поела пред Европейската комисия и държавите членки на ЕС за превенция и контрол на заболяването, рестрикциите са били намалени на общинско ниво. „Възстановяването на статута на страната е от огромно значение, защото всичко това повишава надеждността и доверието към българския фермер и гарантира и дава основата за безопасна търговия с животните“, каза още тя.
Важно е да се отбележи, че държавата и фермерите като цяло, нямаше да претърпят всички тези загуби - преки и непреки, и сега щяхме да сме в една много по-различна страна, ако мерките на агенцията бяха предприети, изпълнени и невъзпирани, добави д-р Митева. „По отношение финансовия аспект на нещата приблизителните суми за абсолютно преките разходи на БАБХ са над 1,3 млн. лв. Само 400 хил. лв. и повече бяха за справяне с инфекцията по дребните преживни животни и контрол на предпазните и контролни зони“, каза д-р Митева.
Ирина ИВАНОВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Санкциите към фермерите отпаднаха частично, контролните мерки все още ще бъдат затегнати

Д-р Дамян Илиев, БАБХ: Санкциите към фермерите отпаднаха частично, контролните мерки все още ще бъдат затегнати

23 Януари 2019 | 11:17 | Агенция "Фокус"
София. Санкциите към фермерите отпаднаха частично, контролните мерки все още ще бъдат затегнати. Това съобщи д-р Дамян Илиев, изпълнителен директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), по време на пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяванията чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „Една страна никога няма да търгува с друга, чийто здравен статус на животните не е добър“, подчерта д-р Илиев.
Ирина ИВАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

В БАБХ ще се проведе пресконференция по повод актуалната обстановка в страната по отношение на чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете

В БАБХ ще се проведе пресконференция по повод актуалната обстановка в страната по отношение на чумата по дребните преживни животни и африканската чума по свинете

23 Януари 2019 | 07:21 | Агенция "Фокус"
София. От 11.00 часа в сградата на Централно управление на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) – София ще се проведе пресконференция по повод актуалната епизоотична обстановка в страната по отношение на заболяванията чума по дребните преживни животни и африканска чума по свинете (АЧС). Това съобщиха от пресцентъра на БАБХ.
Ще бъдат изнесени данни от проведената в България международна одитна мисия, свързана със заболяването АЧС с експерти от Европейската комисия (ЕК), Световната организация по здравеопазване на животните (OIE) и Световната организация по прехрана и земеделие на ООН (FAO). През януари 2019 г. се състоя и трипартитна среща между ветеринарните служби на България, Турция и Гърция, организирана от Европейската комисия за контрол на шап (EU FMD) във връзка със състоянието и превенцията на трансграничните екзотични болести по животните в региона.
На пресконференцията ръководството и експерти на БАБХ ще представят текуща информация за ревизираните мерки, променения контрол и продължаващия надзор на заболяването чума по дребните преживни животни, както и предприетите действия и планираните бъдещи мерки за превенция. Акценти в дневния ред ще са още – какво налага изпълнението на Програмите за контрол на трансграничните екзотични заболявания по животните и шап в региона на Тракия, завишената честота на клиничните прегледи и лабораторните изследвания за доказване липса на инфекция с вируса от официални ветеринарни лекари в областите Бургас, Ямбол и Хасково и оценката на международните институции и ветеринарни експерти след проведената миналата седмица трипартитна среща.
Участниците в пресконференцията ще представят и как се развива заболяването африканска чума по свинете в България, как се изпълняват мерките в и около регионите с констатирани случаи на болестта в областите Силистра, Добрич и Варна, защо се създават предпазни зони и зони на наблюдение, както и какви са процедурите за лабораторно изследване за наличие на заболяването и какви указания дава БАБХ на ловците и стопаните с цел намаляване на риска от разпространение на вируса на болестта.
БАБХ ще представи и резултатите от проведената миналата седмица първа за годината одитна мисия, свързана със заболяването АЧС, организирана по линия на Глобална рамка за прогресивен контрол на трансграничните заболявания (GF-TADs). Мисията бе проведена от експерти на Европейската комисия, Световната организация по прехрана и земеделие на ООН и Световната организация по здравеопазване на животните с цел преглед на ситуацията, предприетите контролни мерки в страните, засегнати или застрашени от заболяването като част от развитието на бъдеща и ефективна глобална стратегия за овладяване на болестта.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.