НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 03:42


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Станислав Стоянов положи клетва като народен представител от ПГ на ГЕРБ на мястото на Цветан Цветанов

Станислав Стоянов положи клетва като народен представител от ПГ на ГЕРБ на мястото на Цветан Цветанов

3 Април 2019 | 09:21 | Агенция "Фокус"
София. Станислав Стоянов положи клетва като народен представител от ПГ на ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Стоянов заема мястото на Цветан Цветанов, чиято оставка бе гласувана в петък, заради скандала с апартаментите.
Стоянов бе част от листата в 4-ти Многомандатен избирателен район Велико Търново на парламентарните избори през 2017 г.
Деница КИТАНОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Mail: Какво се случва, че Мей се обръща към Корбин?

The Daily Mail: Какво се случва, че Мей се обръща към Корбин?

3 Април 2019 | 04:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът ще се опита да отложи Брекзит с няколко месеца и ще използва лейбъристка подкрепа, за да организира плавно и меко излизане от Евросъюза, … но само ако и в Брюксел се съгласят, пише The Daily Mail.
Предложението на Тереза Мей за разговори с Джеръми Корбин трасира пътя за нова драма в Уестминстър, ако Долната камара решава какво да е бъдещето на британския Брекзит. Тя трябва да изготви нов план и да го солжи в джоба си до 10 април, когато е спешната среща на Европейския съвет. Последният шанс за Камарата е във вторник през нощта, което означава, че до тогава разговорите с Корбин трябва да се проведат.
Ако Мей може да изготви сделката, много вероятно е Брекзит отново да бъде отложен, но парламентът ще трябва следващата седмица да подкрепи тази промяна на датата за напускане на ЕС.
След това до 22 май трябва да се приеме законопроект, с който да се очертае процедурата за напускане преди 22 май и така да се гарантира, че Обединеното кралство няма да участва в европейските парламентарни избори.
Ако премиерът не може да изготви сделка, както тя казва, двамата лидери ще трябва да седнат и да разработят „известен брой от опции“, които да предложат за бъдещото партньорство, които да се приемат чрез серия от вотове в Общините.
Корбин се съгласи да разговаря, като обеща да не поставя никакви „ограничения“ за срещата. Той обаче предупреди, че принципите му задължително го карат да се съобразява с „нуждите“ на хората, които са избрали всички депутати и потребността да се избегнат опасностите от блокиране“. Освен това той предупреди, че лейбъристите ще „се държат в запас“ опцията за обсъждане на вот на доверие към правителството, ако то се „окаже неспособно да командва мнозинството в Камарата на общините“.
Мей даде сигнал, че ако двамата не постигнат съгласие, тя ще накара Парламента да предложи алтернатива. Каквото и да планира тази нощ Мей, бунтовниците сред депутатите вече контролират Камарата и да готови да се опитат и да променят закона, за да принудят правителството да приеме всякакви условия, само и само да се избегне излизане без сделка.

Какво съобщи премиерът снощи?
Тя обяви, че разводът и сделката покрай него няма да се променят, но съобщи, че тя ще търси консенсус с Джеръми Корбин по политическата декларация за окончателното споразумение между ЕС и Обединеното кралство.

Какво значи това?
Това означава, че Мей е загърбила всяка надежда да победи останалите все още брекзитиери сред торите и депутатите от Демократическата юнионистка партия, като ползва условията по своя проект за сделка. В бъдеще Мей ще трябва да се откаже от много от совите червени линии – включително евентуално и от свободно движение и търговски сделки.

Какво ще се случи, ако Корбин каже „Не“?
Мей обяви, че ако не постигне договореност с Корбин, ще накара Парламента да предложи възможности – и обеща да следва заповедите на депутатите.

Кога ще се случи Брекзит?
Трудно е да се каже – но няма да е следващата седмица на 12 април. Мей заяви, че ще иска от ЕС ново удължаване на действието на Член 50, „по възможност за най-къс срок“, а това означава и когато сделката й бъде одобрена. Премиерът продължава да настоява, че трябва да се излезе от ЕС преди 22 май, когато са изборите за Европейски парламент.

Ще се съгласи ли на подобно нещо ЕС?
Трудно е да се каже. ЕС обяви, че е готов на бъдещи удължавания на срока, ако има ясна цел и план. Разговори с отворен край за бъдещата рамка не се смятат за качествени.
Вероятно по-.добрият вариант е ясна цел, която може да се договаря, за бъдещата рамка. Винаги от ЕС са казвали, че блокът е готов да приеме Великобритания обратно, ако тя реши да остане в Единния пазар и в Митническия съюз.

За какво трябва да е готова Мей?
Тя трябва да има нов план в джоба си, когато следващата сряда се срещне с евролидерите. На практика разговорите с Корбин трябва да приключат в понеделник вечерта, а последният шанс на депутатите да кажат мнението си е вторник вечерта.

Какво ще направят утре бунтовниците сред парламентаристите?
Утре те ще имат нов различен план – да приемат проектозакон, според който правителството трябва да потърси отлагане на Брекзит, ако няма сделка.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ВВС:  Тереза Мей ще иска ново удължаване на срока от ЕС

ВВС: Тереза Мей ще иска ново удължаване на срока от ЕС

2 Април 2019 | 21:33 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще иска от ЕС ново удължаване на срока, предаде ВВС, за да се справи „със застоя“ в британския парламент.
В изявление, което премиерът направи от Даунинг Стрийт 10, Мей обяви, че иска да договори с лейбъристкия лидер Джеръми Корбин нов план и да го представи в Камарата на общините преди 10 април за гласуване. Тя обаче настоя нейното споразумение за напускане на ЕС, което отново бе отхвърлено миналата седмица, да остане част от сделката.
На 10 април ще се състои извънредната спешна среща в Брюксел за Брекзит. Ако не успее да постигне споразумение с Корбин за общ път, по който да се излезе от кризата, тя е готова да предложи серия от опции на депутатите и те „да изберат курса, който да се следва“.
Министър-председателят на Великобритания заяви, че разбира готовността някои хора да напуснат ЕС без сделка, защото вече са „изморени от това отлагане и безкрайните аргументи“. Тя обаче е убедена, че Обединеното кралство „може да постигне успех при опцията „без сделка“ в дългосрочен план“. Тя добави, че напускането със сделка е „най-доброто решение“ на проблема.
"Трудни времена за всички са“, каза Мей. „Страстите стават все по-силни, но ние трябва и сме длъжни да намерим компромиси, за да постигнем онова, за което британският народ гласува.Това е решителен момент в историята на тези острови и той има нужда от национално единство, за да се защити националния интерес.“


Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Туск призова за търпение в преговорите с Великобритания за Брекзит

Reuters: Туск призова за търпение в преговорите с Великобритания за Брекзит

2 Април 2019 | 21:13 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери трябва да са търпеливи с Обединеното кралство. То води битка за подкрепата на мнозинството, за да излезе от Европейския съюз със сделка, заяви във вторник председателят на Европейския съвет Доналд Туск.
Това е неговият отговор на очакваната реч от премиера Тереза Мей, с която тя ще помоли ЕС за удължаване на преговорния период по Брекзит и ще разговаря с опозиционния лейбъристки лидер Джеръми Корбин да се потърси изход от парламентарната безизходица.
В Туитър Туск е написал: „Дори и след днешния ден да не знаем какъв ще е крайният резултат, все пак нека да не губим търпение“.

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Ниската избирателна активност на европейските избори ще е от полза на партиите с твърди и мобилизирани ядра

Геновева Петрова, "Алфа Рисърч": Ниската избирателна активност на европейските избори ще е от полза на партиите с твърди и мобилизирани ядра

1 Април 2019 | 20:41 | Агенция "Фокус"
София. Ниската избирателна активност на европейските избори ще е от полза на партиите с твърди и мобилизирани ядра. Това каза за обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ социологът от Агенция „Алфа рисърч“ Геновева Петрова във връзка с проведено проучване, според което заради скандала „Апартаментгейт“ разликата в доверието между ГЕРБ и БСП е по-малко от един процент. Според нея партиите с твърди и мобилизирани ядра са ГЕРБ, БСП и ДПС. От по-малките партии шансове да вкарат представител в ЕП имат ВМРО и „Демократична България“, но и там стои въпросът с мобилизацията, каза още тя.„Съществените тенденции, които наблюдаваме в електорален план, са: първо - силно сближените позиции между водещите партии; второ: поне две формации, които се намират в близост до прага за излъчване на евродепутат. Ако тенденциите се запазят през оставащото време до евровота, смятаме че изходът от изборите ще зависи от водачите на листите и възможността им да добавят допълнителна подкрепа към партийна листа“, каза още социологът. Геновева Петрова обясни, че комбинацията ГЕРБ-СДС мобилизира 2/3 от предишните избиратели на ГЕРБ и четвърт от гласоподавателите на бившия Реформаторски блок. Според нея спадът в доверието към правителството и парламента се дължи на наслагването на поредицата скандали, които бяха във фокуса на общественото внимание: противоречията в коалиционния партньор ОП, казусът с опрощаването на дълговете на мюфтийството и промените в Изборния кодекс.
Цоня СЪБЧЕВА

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: 65.8% от българите подкрепят предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище

„Алфа рисърч“: 65.8% от българите подкрепят предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище

1 Април 2019 | 12:06 | Агенция "Фокус"
София. 65.8% от българите подкрепят предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч.
Огромното мнозинство от 84% от пълнолетните жители на страната одобряват идеята за законово регламентиране на задължително основно образование вместо заложеното към момента в Конституцията училищно обучение до 16-годишна възраст. Зад предложението застават представители на всички социално-демографски слоеве.
Подкрепено от мнозинството българи е и предложението за спиране на всички видове помощи на родители, чиито деца не посещават училище (65.8%). Въвеждането на санкция обаче среща и значим дял противници: 29% смятат, че отнемането на всички помощи би било в ущърб на детето, 5% - че помощите въобще не трябва да се обвързват с посещаването на училище. Притеснения, че подобна мярка би ощетила децата споделят хора в по-добро социално и материално положение от големите градски центрове. Категорични противници на мярката пък са представители на уязвимите социални групи.
Подкрепата за подобни мерки е съпроводена с висока обществената чувствителност по тези въпроси. В случая, одобрението и за двете предложения поражда очаквания за прилагането на работещи норми, които не просто формално ще държат децата в училище, а ще им дадат качествено образование.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: 54% от българите да се обявят против Брекзит

„Алфа рисърч“: 54% от българите да се обявят против Брекзит

1 Април 2019 | 12:00 | Агенция "Фокус"
София. 54% от българите да се обявят против Брекзит. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч. Въпреки че към момента кампанията за европейските избори изглежда като че ли изцяло изместена от междупартийното противопоставяне, пътят, който Европа ще поеме през следващите пет години не е безразличен за българските граждани. През последната седмица на март Брекзит не просто прикова общественото внимание на цяла Европа, но даде нов тласък на дебата за бъдещото развитие на ЕС. Макар много хора да смятат, че България не е пряко въвлечена в процеса, той оказва влияние и у нас. Сред българското общество доминира очакването за негативно влияние на Брекзит – върху самата Великобритания, върху ЕС като цяло и върху България, в частност. Тази обща оценка, заедно с факта, че всяко пето домакинство вижда пряк риск за себе си, защото има близки в Обединеното кралство, карат 54% от българите да се обявят категорично против напускането на Великобритания. Мнението, че тя трябва да напусне ЕС споделят 15%.
Същевременно, несъстоялият се на 29-ти март развод между ЕС и Великобритания, консолидира проевропейската ориентация на българина. За 63% членството ни в ЕС е без алтернатива. На обратната позиция са едва 8%. Проблемите около Брекзит са пример за ползите от членството и мнозинството от 61% подкрепят позицията за повече взаимни остъпки между държавите в името на по-силен ЕС, срещу 39%, според които националните интереси трябва да бъдат твърдо отстоявани, дори с риск за отслабване на ЕС. Умерените, системни партии пък се припознават като способни да постигнат по-сплотен Европейски съюз и в съотношение 2:1 са предпочитани от българските избиратели пред популистките и противопоставящите се на политическия елит формации. Така, въпреки някои негативни настроения срещу конкретни решения на ЕС, като така нар. пакет „Мобилност”, например, потенциалният евроскептичен вот остава ограничен и без консолидираща го политическа сила в сравнение с други страни-членки.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%, ако евроизборите бяха днес

„Алфа рисърч“: ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%, ако евроизборите бяха днес

1 Април 2019 | 11:52 | Агенция "Фокус"
София. ГЕРБ - 33.9%, БСП - 33.4%, ДПС - 10%, ако евроизборите бяха днес. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч. В резултат, след известно „откъсване“ на ГЕРБ пред БСП през февруари, към момента ножицата между двете политически сили плътно се затваря, като дистанцията между тях е в рамките на статистическата грешка. Ако евроизборите бяха днес, 33.9% от гласуващите биха пуснали бюлетина за ГЕРБ-СДС срещу 33.4% за БСП. ДПС събира 10.6% от потенциалния вот и е третата политическа сила, сигурен участник в Европейския парламент. Предвид твърдостта на ДПС избирателите, спад в активността ще увеличи тежестта на Движението и подобно на евровота от 2007г. би могло да ги постави в по-голяма близост до водещите ГЕРБ и БСП.
Сближаването на позициите между ГЕРБ и БСП е резултат от три фактора: лек спад от около 1.5% на електоралната подкрепа за ГЕРБ спрямо февруари, отлив на желаещи да гласуват сред по-широката му електорална периферия (последната спада до 14% при средно 20-25 на сто на предишни избори), мобилизация на БСП и относително увеличаване на електоралната ѝ тежест при по-ниска избирателна активност. Формулата ГЕРБ-СДС привлича подкрепата на две трети от бившите избиратели на ГЕРБ и една четвърт от тези на Реформаторския блок. БСП успява да задържи над 80 на сто от гласувалите за нея преди две години.
„Демократична България“ с вот от 5.1% е все още малко под бариерата от 5.88%, необходима за спечелването на мандат. Партиите от коалицията Обединени Патриоти, които в рамките на настоящото проучване са измервани поотделно, постигат следните резултати: ВМРО- 1%, НФСБ - 2.2%, Атака - 2.1% от решилите да гласуват. Така, като партия с най-голям шанс за излъчване на евродепутат се очертава ВМРО, но това ще зависи до голяма степен от способността й да привлече част от вота на останалите националистически формации. Другите политически сили събират под два процента от действителните гласове.
Ако тенденциите за паритет между водещите партии продължат, а други политически сили се окажат близки до прага за излъчване на евродепутати, изходът от предизборната надпревара може да се окаже силно повлиян от водачите на листи и способността им да добавят гласове към партийния вот.
Липсата на реални дебати по европейските теми и по позицията на България в тях, както и текущите скандали, имат за ефект силно ограничаване на желанието за участие в предстоящите избори. Към края на март, 35% от имащите право на глас българи твърдят, че със сигурност ще участват в изборите за Европейски парламент. Почти две трети се колебаят, или са твърдо убедени, че няма да гласуват.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%

„Алфа рисърч“: Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%

1 Април 2019 | 11:43 | Агенция "Фокус"
София. Позитивното отношение към правителството спада с 4 пункта – от 17% на 13%, отрицателното нараства до 52%, като отлив на доверие е налице дори сред вътрешния кръг симпатизанти на управляващите партии. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч. Негативен е ефектът и върху персоналния рейтинг на премиера Бойко Борисов (28% доверие срещу 43% недоверие).
Сред министрите, с най-високо доверие продължава да се ползва Томислав Дончев, следван от Екатерина Захариева и КрасенКралев. Позитивен индекс (превес на положителните над негативните мнения) имат също образователния министър Красимир Вълчев, на туризма НиколинаАнгелкова и на транспорта Росен Желязков.
Народното събрание е „застинало“ на 8% одобрение, но неодобрението, резултат от проблемите с кворума и гласуваните спорни законови текстове, продължава да расте, достигайки 59%. Единствено председателят на парламента Цвета Караянчева успява да запази личен рейтинг. Тя се ползва с два и половина пъти по-високо одобрение спрямо Народното събрание (20% одобрение) и двойно по-ниско неодобрение (30%).
Президентът Румен Радев възстановява част от загубеното през декември доверие и към края на месец март получава положителни оценки от 51% от българските граждани, срещу 15% отрицателни.
След арестите на знакови фигури на икономическия „преход“ в България, за първи път от пет години е налице, макар и слаб ръст в доверието към прокуратурата и съда.
На фона на щетите, които понася ГЕРБ, преминаването на останалите партии към мобилизационна изборна вълна и туширането до известна степен на острите им публични пререкания, води до стабилизиране на техните позиции, макар и на по-ниски равнища, в сравнение с управляващите.
Сред лидерите Корнелия Нинова бележи ръст от 4 на сто, стигайки до 23%. С 3% увеличава рейтинга си Красимир Каракачанов, а Валери Симеонов и Волен Сидеров – с по 2%.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

„Алфа рисърч“: 66.6% от българите виждат в скандала с имотите злоупотреба с влияние на хора във властта

„Алфа рисърч“: 66.6% от българите виждат в скандала с имотите злоупотреба с влияние на хора във властта

1 Април 2019 | 11:30 | Агенция "Фокус"
София. 66.6% от българите виждат в скандала с имотите злоупотреба с влияние на хора във властта. Това показва резултатите от регулярното национално представително проучване на обществените нагласи (22-26 март 2019г.) на агенция Алфа Рисърч, което съвпадна по време с разкритията за придобити от властимащи на различни позиции евтини апартаменти и подадените в тази връзка оставки, регистрира съществени щети върху образа и доверието към ГЕРБ във важен политически момент – два месеца преди изборите за Европейски парламент.
Началните реакции на гражданите по конкретния случай, измерени в хода на развитието на скандала, са твърде остри – 10.3% са на мнение, че няма проблем в придобиването на апартаментите, това е предизборна атака от страна на опозицията. Според 66.6 на сто обаче това е злоупотреба с влияние на хора във властта. Почти всеки втори от симпатизантите на ГЕРБ (47.3%) също споделя това мнение.
На второ място, извън конкретната ситуация, в по-общ политически план чувствително ерозира образът на ГЕРБ по отношение на заявката за решителна борба срещу корупцията, с която дойде на власт през 2009г. Към момента едва 12.8% от българите са убедени, че ГЕРБ е партията, която води по-принципна битка в тази посока. За БСП така мислят 11.3% от анкетираните. 7.4 на сто са на мнение, че истинската битка се води от „други политически сили“. Според преобладаващото мнозинство обаче (57.3%) никой не води решителна борба с корупцията в България. Доколко силна като интензитет и виталност е тази нагласа и дали тя ще окаже съществено влияние върху евровота, ще покаже хода на кампанията за предстоящите европейски избори.
По отношение на индикаторите за доверие в институции, политици, партии: Изследването не може да установи какъв е „приносът“ на последния скандал за отношението на гражданите към управлението (на фона на вече съществуващи проблеми като пререканията между партиите в малкия коалиционен партньор, опрощаването на дълговете на Главното Мюфтийство, промените в Изборния кодекс, протестите на различни професионални групи и пр.), но съдейки по динамиката на обществените нагласи, той вероятно е усилил вече съществуващи съмнения и като резултат – тегли надолу партия, правителство, премиер.

Представените данни са от проведеното в периода 22 - 26 март 2019г. национално-представително проучване сред извадка от 1011 пълнолетни граждани. Изследването е част от тримесечния мониторинг на обществено-политическите нагласи на българските граждани на агенция Алфа Рисърч. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка, с подбор на респондентите по квота въз основа на признаците пол, възраст и образование. Метод на интервюиране - пряко стандартизирано интервю по домовете с таблети.

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Министър Екатерина Захариева: Разбирам съмненията на Цветанов, че в атаката срещу него има руска намеса

Министър Екатерина Захариева: Разбирам съмненията на Цветанов, че в атаката срещу него има руска намеса

30 Март 2019 | 10:52 | Агенция "Фокус"
София. Разбирам съмненията на Цветанов, че в атаката срещу него има руска намеса. Това каза външният министър и вицепремиер Екатерина Захариева относно изказване на Цветан Цветанов, че не изключва варианта руска намеса да стои зад атаката към него, в предаването „Тази събота“ по бТВ. Тя отбеляза, че всички, за които е имало съмнения за участие в имотни сделки с недвижими имоти, още преди да са излезли проверките, са подали оставки, което показва, че политическа партия ГЕРБ е изляза с чест и достойнство от скандала. Попитана какво смята за съмненията на Цветанов, че зад атаките към него има руска линия, тя отговори: „Да. Разбирам го, че има такива съмнения. Той е един от най-сериозните защитници да имаме силен НАТО, силна връзка между Европа и САЩ. Закупуването за F-16. Скоро беше модератор на няколко форума, на които се обсъждаха хибридни заплахи и кибератаки“, посочи тя. „Аз като външен министър го разбирам, че има съмнения в тази посока“, допълни Захариева. „Както Турция се опитва да се меси на Балканите като защитник на мюсюлманите в тези държави, по същия начин Русия се опитва да се меси по отношение на православието“, обясни външният министър, като посочи, че Законът за вероизповеданията е имал тази цел, да неутрализира чужда намеса. „Нека да не използваме религията за политически цели, защото това е крайно опасно. Религията е личен избор на човек,“ коментира още вицепремиерът.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов: Оставката не е поемане на вина, а морален акт- доказателство, че в ГЕРБ постовете нямат значение

Цветан Цветанов: Оставката не е поемане на вина, а морален акт- доказателство, че в ГЕРБ постовете нямат значение

29 Март 2019 | 21:21 | Агенция "Фокус"
София. Оставката не е поемане на вина, а морален акт. Доказателство, че ГЕРБ сме единствената партия, в която постовете нямат никакво значение. Това каза зам.-председателят на ГЕРБ и председател на Националния предизборен щаб на в предаването „Панорама“ по БНТ. Попитан чувства ли се наказан, той коментира: „Не се чувствам наказан, защото няма кой да ме накаже. Направих това, което съм дълбоко убеден, че трябваше да сторя“. В отговор на въпрос кой е взел решението да подаде оставка като депутат и председател на ПГ на ГЕРБ, той заяви: „Аз взех решението, подписът е мой. Решението е мое“. „Това беше разумното решение, което трябваше да взема. С разумното решение можеш да градиш мостове, с емоционалното решение можеш да направиш само езера“, изтъкна Цветанов. „Когато не си направил нарушение, спазил си закона, извървял си цялата процедура за една сделка, не трябва да чувстваш никакво угризение“, посочи той. „Сделката е изцяло прозрачна. Винаги съм искал да се придържам към закона и да не прикривам нищо“, обяви Цветан Цветанов. „Почетен човек съм и мога да гарантирам това с действията си“, подчерта той. „Няма значение дали днес си политик, на първо място трябва да бъдеш човек и да запазиш това чувство“, каза още той.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск свиква среща на върха на 10 април

AFP: Доналд Туск свиква среща на върха на 10 април

29 Март 2019 | 17:01 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова лидерите на извънредна среща на върха на 10 април, след като британските депутати отново отхвърлиха проекта за оттегляне, съобщава AFP.
„Предвид отхвърлянето на споразумението за оттегляне от Камарата на общините, аз реших да свикам Европейски съвет на 10 април“, написа Туск, ръководител на Съвета, който координира срещите на високо равнище.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В политиката преди всичко трябва да запазим човешкия си образ

Цветан Цветанов, ГЕРБ: В политиката преди всичко трябва да запазим човешкия си образ

29 Март 2019 | 12:11 | Агенция "Фокус"
София. В политиката преди всичко трябва да запазим човешкия си образ. Това каза пред журналисти след срещата си с парламентарните групи Цветан Цветанов, заместник-председател на ПП ГЕРБ, предаде репортер на Агенция "Фокус". Цветанов поясни, че първата му среща е била с лидера на "Воля" Веселин Марешки, а след това са се провели срещи с лидера на "Атака" Волен Сидеров и с лидера на НФСБ Валери Симеонов. "Сега се видяхме с Мустафа Карадайъ. Все пак сме работили както в председателските съвети, които са провеждани всяка сряда, също така и по важни законопроекти, по които сме намирали под една или друга форма политически консенсус, за да правим устойчиво законодателство", заяви още Цветанов и уточни, че е бил предвидил да се срещне с председателя на БСП, но те не са на работа.
Той благодари на колегите си, въпреки че са имали много спорове. "В политиката го има и това, аз съм убеден, че преди всичко трябва да запазим човешкия си образ и да може, когато се виждаме на улицата, не да си хвърляме нападки, а да можем просто да си говорим за живота и житейските неща", допълни още Цветанов.
От своя страна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ посочи, че Цветан Цветанов си остава заместник-председател. "Ние винаги сме твърдели, че между основните политически партии трябва да има диалог", каза още Карадайъ. Според него с Цветан Цветанов, с ГЕРБ и с другите партии трябва да има добър диалог.
Деница КИТАНОВАОтвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Правителството на Великобритания планира трето гласуване за споразумението за Брекзит

AFP: Правителството на Великобритания планира трето гласуване за споразумението за Брекзит

28 Март 2019 | 14:45 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство заяви, че възнамерява да проведе трето гласуване в парламента по споразумението на премиера Тереза Мей за излизането на Обединеното кралство от структурите на Общността, предава AFP. За съответното обаче е необходимо одобрението на председателя на Камарата на общините. Очаква се вотът да се състои в петък.
„Ние признаваме, че всяко предложение, внесено утре (петък, 29 март – бел.р.), ще трябва да бъде съобразено с решението на председателя, и че дискусията продължава", заяви Андреа Лийдсъм, представител на правителството в парламента.
„Предложението ще бъде внесено възможно най-скоро, по-късно днес", поясни Лийдсъм.
По-рано председателят на Камарата на общините Джон Беркоу блокира трето гласуване на сделката, като се позовава на акт от XVII век, който не позволява на парламента да гласува едно и също нещо предложение многократно.
„Единственият начин да гарантираме, че ще напуснем своевременно на 22 май, е да одобрим споразумението за оттегляне до 23:00 часа на 29 март", каза тя.
Лийдсъм посочи, че лидерите на ЕС са предоставили удължаване до 22 май, „при условие че споразумението за оттегляне бъде одобрено от Камарата на общините тази седмица".

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже - сътресенията ще бъдат изключителни тежки, ако няма договор

Премиерът Бойко Борисов: Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже - сътресенията ще бъдат изключителни тежки, ако няма договор

28 Март 2019 | 11:21 | Агенция "Фокус"
София. Ако някой си мисли, че Брекзит е от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже, сътресенията ще бъдат изключителни тежки ако няма договор. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на икономически форум, организиран от германо-българската индустриално-търговска камара, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „В България имаме много важни теми и Брекзит много не ни касае, но действително Европа се тресе в тази ситуация, защото 1000 дни минаха, по най-важните теми няма разбирателство. Моето мнение е, че няма и да има разбирателство“, отбеляза той. „Една от най-мощните икономики Великобритания се тресе, и някой който си мисли, че Брекзит е далече от другата страна на Европа и нас не ни касае, много се лъже - сътресенията ще бъдат изключително тежки“, обясни Борисов.
„Всички ние чакаме 12 април, защото всички колкото и да изглеждаме оптимисти пред камерите - строят митници, назначават митнически служители, подготвят се КПП-тата. Всички наши министерства се готвим за Брекзит без договор. Последиците ще са много тежки за всички. Германия е винаги тази, която плаща сметките, за това предполага, че и канцлерът най-много се тревожи“, допълни Борисов.
Даяна ДЮЛГЕРОВА
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Фарадж предупреждава парламента: „изправяте се пред масивна отрицателна реакция“

The Daily Express: Фарадж предупреждава парламента: „изправяте се пред масивна отрицателна реакция“

28 Март 2019 | 04:06 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда вечерта Найджъл Фарадж бясно предупреди Парламента, че се изправя пред „масивна отрицателна реакция“, пише The Daily Express.
Гневът му бе предизвикан от факта, че не е ясно с какво мнозинство бяха отхвърлени осемте потенциални стратегии за напускане на ЕС. В Туитър той написа: „Няма мнозинство за нищо в Парламента, но в страната има мнозинство и то иска да се напусне ЕС. Нашите политици трябва да спрат да се опитват да не чуват нашия глас или ще се изправят пред масивна отрицателна реакция на гласоподавателите..”
Обещанието на Мей да се оттегли след като се приеме проектът й за Брекзит, може да пробие най-сетне „стената“ и да даде възможност Островът да напусне ЕС на 22 май.
Задава се трето гласуване за Брекзит, след като Демократично-юнионстката партия (ДЮП) обеща „конструктивен“ прогрес
Партията , която има 10 депутати и представлява опора за правителството на Тереза Мей, което управлява като кабинет на малцинството, е „ангажирана в продължаващи преговори“, съобщи Sky News, пише британският всекидневник, като цитира източник от самата ДЮП. В същото време високопоставен правителствен източник съобщи на Reuters, че да се убеди ДЮП ще се окаже жизнено важен успех, за да може да се гарантира одобрението на Парламента, като това да се накарат евроскептичните консерватори да подкрепят сделката. В сряда вечерта ДЮП, която на два пъти гласува срещу проекта на Мей, предупреди, че „дребните поправки няма да провалят“ преговорите за последната сделка на Тереза Мей по Брекзит с ЕС. След срещата лидер от ДЮП заяви пред The BBC: "Онова, което хората трябва да направят, е да сдържат нервите си и да гледат към сделка, която да е в интерес на цялото Обединено кралство, Онова, което ръководи ДЮП е фактът, че Северна Ирландия не е изоставена, че икономическият и конституционен интегритет на Кралството е същият и че имаме какво да кажем за бъдещето на висок глас“.
Тъй нужната възможност да се подкрепи Тереза Мей идва три дни след голямата драма около Брекзит в Камарата на общините, когато с мнозинство от 149 гласа депутатите отново отхвърлиха предложението на премиера. В сряда те се обявиха срещу Брекзит без сделка и с 413 гласа приеха удължаване на действието на Член 50 до 2020 година. Всяка отлагане ще даде „глътка въздух“ за премиера и правителството. Ако обаче и третият вот ес провали, продължаване на действието на този член от Лисабонския договор може да продължи с месеци и дори години, което ще принуди Обединеното кралство да участва в майските избори за Европарламент. Всяко отлагане ще се нуждае от съгласието на останалите 27 държави в ЕС, с преговори за условията за удължаване на действието му, които трябва да се проведат преди срещата на върха през следващата седмица.
Говорителят на Мей заяви“ Премиерът е абсолютно категорична и се бори за напускането на ЕС от Великобритания на 29 март. Всичко, което тя правеше и желаеше беше именно това да се случи. Тя не искаше да има удължаване на срока, но Парламентът на два пъти избра да отхвърли нейното предложение и сега ние сме длъжни да се сблъскаме с трудната ситуация, в която Парламентът ни постави.“
Говорител на Европейската комисия заяви, че всичките 27 държави трябва да одобрят удължаването на действието на Член 50: "Европейският Съвет е онзи, който трябва да се съобрази с подобно искане, като се даде приоритет на необходимостта да се гарантира функционирането на европейските институции и да се вземат под внимание причините за подобно удължаване на действието и за допустимите срокове, в които това може да бъде направено.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: Тереза Мей ще се оттегли, ако депутатите подкрепят сделката й за Брекзит

The Telegraph: Тереза Мей ще се оттегли, ако депутатите подкрепят сделката й за Брекзит

28 Март 2019 | 03:03 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей ще напусне постовете си в правителството и в партията, ако депутатите подкрепят проекта й за излизане от Европейския съюз. В същото време хардлайнерите, привърженици на Брекзит, както и Демократичната юнионистка партия остават непоклатимо, пише The Telegraph.

В сряда премиерът заяви, че „съвсем ясно е чула“ какво е настроението в Консервативната партия и няма „застане на пътя“ на новия лидер да поеме товара за следващата фаза по преговорите за Брекзит.
Изтъкнати бунтовници сред торите, като например Борис Джонсън, отговориха, като обещаха подкрепа за сделката на Мей за Брекзит. Сега тя може да се гласува за трети път и в петък.
За британския Телеграф Борис Джонсън заяви, че „много, ама много съжалява“, че е сменил намеренията си, „но в края на краищата онова, заради което се борих, може и никога да не се случи.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Депутатите отхвърлиха всички алтернативни опции за Брекзит

The Guardian: Депутатите отхвърлиха всички алтернативни опции за Брекзит

28 Март 2019 | 02:08 | Агенция "Фокус"
Лондон. При нито едно от осемте индикативни гласувания не се постигна мнозинство. Митническият съюз все повече се доближава. Първият опит британските депутати да постигнат консенсус за Брекзит приключи в задънена улица и с поредното объркване, след като Камарата на общините отхвърли всяка възможност да направи крачка напред, макар и с почти пълно разцепление по отношение на идеята за митническия съюз, пише The Guardian.
Оливър Летуин, ветеран сред депутатите консерватори, обяви, че резултатите са „отчайващи“, но се надява, че новият кръг на гласувания, който трябва да се проведе в идващия понеделник, ще е по-добър. В отминалия понеделник с 329 гласа срещу 302 депутатите от Долната камара приеха допълнение към пакета от документи за Брекзит, което позволява да се предприеме поредица от гласувания. Така в сряда депутатите можеха да проведат необвързващи гласувания по толкова опции, колкото те сами определят като брой за гласуване.
Правителството отправи критика за начина, по който парламентаристите поеха контрола, като определи ситуацията като опасен конституционен прецедент. С тази цел то се обяви против предстоящия вот в понеделник, като подтикна трима младши министри да подадат оставки, за да могат да подкрепят плана. Консерваторите-депутати в сряда също получиха разпореждане да гласуват против бизнес предложението, необходимо за да може дебатът изобщо да се състои. В сряда съотношението на гласувалите „за“ и „против“ беше 331:287, като 33 тори се бунтуваха.
Лейбъристката партия също призова своите депутати да подкрепят някои от плановете, например утвърдителен референдум. Това накара министъра по жилищните политики Мелани Он да подаде оставка с аргумента, че тя не би могла да подкрепи подобен вот.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Кой може да е следващият британски премиер?

Reuters: Кой може да е следващият британски премиер?

28 Март 2019 | 00:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. В сряда Тереза Мей предложи да подаде оставка, ако нейният проект за Брекзит, който на два пъти беше отхвърлян в парламента, бъде одобрен от депутатите. Това е последният й опит да накара евроскептиците да я подкрепят, предава Reuters и предлага списък на евентуални наследници за премиерския пост. Ето някои от основните:

Майкъл Гоув, 51 години: Известен като активен участник в процеса за излизане на Великобритания от ЕС, не успя да заеме този пост след Дейвид Камерън, който подаде оставка ден след като изгуби референдума, и преди Тереза Мей. Смята се за един от най ефективните членове на кабинета, носител на нови политики, подкрепяше стратегията на Мей за Брекзит. В момента той води списъка на кандидатите и има 22 процента шансове да е следващият британски министър-председател.

Борис Джонсън, 54 години: бивш външен министър и най-голям критик на проекта на Мей за Брекзит, напусна кабинета през юли в знак на протест за начина, по който тя води преговорите с Брюксел. Много от евроскептиците го смятат за лицето на кампанията около референдума от 2016-та, на миналогодишната партийна конференция през октомври 2018 произнесе „бомбастична реч“, призовавайки консерваторите да се завърнат към традиционните си ценности – ниски данъци и силно управление и да не се опитва да подражава на лявата лейбъристка партия.

Дейвид Лидингтън, 62 година: на практика заместник премиерът на Великобритания, подкрепя привържениците на оставане в ЕС през 2016 на референдума и изигра ключова роля в провалените усилия на Камерън да поднови преговорите с Брюксел преди вота за Брекзит. През уикенда той обяви, че не мисли да поеме работата на Мей: „От близката ми работа с премиера един извод е важен – нямам амбиция да върша нейната работа“.

Джеръми Хънт, 52 години: замести Джонсън като външен министър през юли 2018 г. с призива консерваторите да оставят настрана разликите си и да се обединят срещу общия враг: ЕС. На референдума той гласува за оставане в Съюза. Бил е 6 години здравен министър, което го направи твърде непопулярен.

Джейкъб Рийс-Мог, 49 години: доста ярък милионер, който си създаде имидж на английски джентълмен, изгради култ към радикалното напускане на ЕС като пое ръководството на влиятелната евроскептична депутатска група ERG, той обяви, че е изпратил писмо на недоверие до Мей веднага, след като тя обяви проекта си за сделката по Брекзит. Той е обявил, че няма да поеме тази работа.

Доминик Рааб, 44 години: само за 5 месеца беше министър за Брекзит, напусна Мей в 2018 г. по повод проекта за споразумението за напускане с аргумента, че то не отговаря на обещанията на торите от изборите през 2017; приемат го като новодошъл в клуба на висшите държавници, но е в по-ниските нива на държавното управление от 2010, има черен пояс по карате. Запитан дали иска да е министър-председател, отговорът му е категоричен: „Никога, твърдо никога!“

Саджид Джавид, 49 години: бивш банкер и висш експерт по свободните пазари, изпълнява няколко роли в кабинета и има добър рейтинг сред партийните членове; второ поколение имигранти от Пакистан, в офиса си има портрет на Маргарет Тачър. Гласува за оставане в ЕС, но го смятат за евроскептик.

Дейвид Дейвис, 69 години: водещ евроскептик, избран в юли 2016 да води преговорите с ЕС, две години по-късно напуска в знак на протест срещу плановете на Мей за продължителни връзки с блока; миналият месец заяви пред списание, че най-вероятно ще поеме партийния лидерски пост.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Британският премиер каза, че ще подаде оставка преди „следващата фаза“ на преговорите за Брекзит“

AFP: „Британският премиер каза, че ще подаде оставка преди „следващата фаза“ на преговорите за Брекзит“

27 Март 2019 | 19:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви пред консервативните депутати, че ще се оттегли преди „следващата фаза“ на преговорите за Брекзит, без да дава повече подробности кога това може да бъде, каза пред репортери депутат.
"Мей съобщи, че „няма да остане на поста за следващия етап от преговорите“, каза Джеймс Картлидж, когато напусна заседанието в парламента.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

DW: Британският парламент гласува за алтернативите на Брекзит - Какво трябва да знаете

DW: Британският парламент гласува за алтернативите на Брекзит - Какво трябва да знаете

27 Март 2019 | 12:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският парламент ще проведе незадължителни "индикативни гласове" в сряда, за да провери парламентарната подкрепа за премиера Тереза Мей по редица алтернативи на дълбоко непопулярното споразумение с ЕС, съобщава германската медийна компания Deutsche Welle.
Гласуванията идват, докато Мей се бори да запази властта си при вземането на решенията за Брекзит и в собствената си партия, само седмици преди планираното напускане на Великобритания на Европейския съюз.

За какво ще гласуват депутатите?

Въпреки че списъкът все още не е финализиран, очаква се изборът да включва отмяна на Брекзит; провеждане на друг референдум; подкрепа за сделката за развода на Мей; подкрепа за сделка "Норвегия плюс", която ще запази Обединеното кралство на единния пазар на ЕС; както и подкрепа за "без сделка" Брекзит.

Има ли подкрепа за един вариант? Окончателен резултат за еднa от предложените алтернативи е малко вероятно. Много депутати се съгласяват, че не харесват сделката на Мей, но не са склонни да приемат други възможности.
Ще засилят ли гласуванията позицията на Мей? Те не са задължителни и Мей каза, че няма да се влияе от резултатите.
Защо се случват индикативните гласове? Преобладаващото мнозинство от депутатите два пъти отхвърлиха сделката с Мей. Те искат да тестват подкрепата за алтернативите с надеждата, че значителна подкрепа за един вариант може да принуди Мeй да промени курса.
Кога идва Брекзит? Миналата седмица ЕС удължи първоначалния срок от 29 Март. Великобритания вече е длъжна да напусне ЕС на 12 Април, ако споразумението на Мей не премине през парламента. Ако депутатите подкрепят споразумението на премиера, срокът ще бъде удължен до 22 май.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Евроскептиците от Консервативната партия обявиха, че може да гласуват за Брекзита на Тереза Мей

Politico: Евроскептиците от Консервативната партия обявиха, че може да гласуват за Брекзита на Тереза Мей

27 Март 2019 | 11:22 | Агенция "Фокус"
Лондон. Няколко депутати от евроскептичната фракция в Консервативната партия на Великобритания намекнаха, че може да гласуват „за“ плана за Брекзит на премиера Тереза Мей преди гласуването в Камарата на общините в сряда на редица алтернативни планове за излизане на Обединеното кралство от Европейския съюз, пише европейската редакция на Politico.
Лидерът на Европейската изследователска група (ЕИГ) Джейкъб Рийс-Мог публикува извинение за своя обратен завой на първа страница в „Дейли мейл“, потвърждавайки, че ще гласува за сделката на май, ако северноирландската Демократичната юнионитска партия (ДЮП) също се присъедини.
Бившият министър на външните работи Борис Джонсън, който напусна правителството, за да гласува срещу сделката през май миналата година, също изглежда готов да смени позицията си. Във вторник той заяви пред „Дейли телеграф“, че „все още не е там“, но призна: „Ако отново го отхвърлим за трети път, мисля, че има значителен риск изобщо да не излезем“. Джонсън намекна, че цената за подкрепата му за сделката на Мей е оставката на премиера. „Ако хората като мен подкрепят тази сделка ... тогава трябва да видим доказателството, че втората фаза на преговорите ще бъде различна от първата“, каза той.
„Телеграф“ съобщи още, че министърът на кабинета Джон Уайтингдейл също е решил да подкрепи сделката и да не рискува Великобритания да остане част от Съюза. Бившият лидер на Консевативната партия Дънкан Смит, който е смятан за ключова фигура в лагера на евроскептиците, се очаква също да подкрепи Тереза Мей при евентуално гласуване, твърди още вестникът, като посочва, че е вероятно той да убеди и други депутати да го последват.
В интервю по време на мероприятие на „Таймс“ във вторник вечерта, Дънкан Смит не е пожелал да уточни как точно ще гласува, но е отбелязал: „Има голяма вероятност сделката да мине“. Той е казал още, че „ще бъде от помощ“ за някои колеги от ЕИГ да подкрепят сделката на Мей, ако тя предложи да си подаде оставката.
Твърдите поддръжници на Брекзит без сделка изглежда започват да се примиряват със сделката на премиера, след като депутатите в Уестминстър гласуваха по-рано тази седмица да вземат контрола върху дневния ред на парламента и да инициират редица дебати за алтернативни планове за Брекзит. Успехът на изменението на Консервативния депутат Оливер Летуин разчисти пътя за депутатите да представят своите собствени предложения за Брекзит и индикативните си гласове в сряда.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Доналд Туск призова Брюксел да не „предава“ проевропейските избиратели във Великобритания

AFP: Доналд Туск призова Брюксел да не „предава“ проевропейските избиратели във Великобритания

27 Март 2019 | 10:57 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск призова евродепутатите в сряда да останат отворени за дълго отлагане на Брекзит, докато Лондон преосмисли позицията и ги помоли да не „предават“ проевропейските избиратели в тази страна, предава AFP.
„Казах, че трябва да останем отворени за дълго удължаване, ако Обединеното кралство иска да премисли стратегията си за Брекзит, което, разбира се, ще означава участието на Великобритания в изборите за Европейски парламент“, обясни Туск.
„И тогава имаше гласове, които казваха, че това ще бъде вредно или неудобно за някои от вас. Нека бъда ясен, такова мислене е неприемливо“, подчерта още председателят на Европейския съвет.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ЕП: Брекзит и срещата на върха на ЕС ще бъдат обсъдени със Съвета и Комисията в сряда от 10.00 ч. българско време.

ЕП: Брекзит и срещата на върха на ЕС ще бъдат обсъдени със Съвета и Комисията в сряда от 10.00 ч. българско време.

27 Март 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
София. Парламентът ще обсъди резултатите от срещата на върха на ЕС на 21-22 март, включително Брекзит, с председателя на Европейския съвет Доналд Туск и председателя на Комисията Жан-Клод Юнкер в сряда сутринта, съобщава пресслужбата на Европейския парламент.
Освен Брекзит, пролетната среща на върха беше съсредоточена върху икономическия растеж, климатичните промени, отношенията на ЕС с Китай, както и борбата с дезинформацията.
Можете да следите дебата от 10.00 ч. чрез EP live и EbS+.


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Лондон отговори с отказ на петицията за отмяна на Брекзит

ТАСС: Лондон отговори с отказ на петицията за отмяна на Брекзит

27 Март 2019 | 07:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Правителството на Великобритания няма намерение да иска от Европейския съюз отмяна на процедурата за излизане на страната от състава на Съюза и ще продължи работата над осъществяването на Брекзит. Заявлението на правителството се появи на уебсайта на парламента на страната във вторник вечерта и беше отговор на петицията за отмяна на Брекзит, която бе подкрепена от близо 5,8 млн жители на Обединеното кралство, предава ТАСС.
„Правителството няма да отменя член 50 (от Лисабонския договор за ЕС). Ние ще уважим резултатите от референдума през 2016 година и заедно с парламента работим над утвърждаването на сделка, която ще осигури излизането на нашата страна от Европейския съюз“, се казва в изявлението, изготвено от Министерството по въпросите на Брекзит. „Правителството признава, че петицията получи съществена подкрепа. Същевременно, близо три четвърти от имащите право на глас британци взеха участие в референдума през 2016 година и очакват, че резултатите му ще бъдат уважени“.
В заявлението се подчертава, че консервативното правителство няма да наруши обещанията, които е дало на британския народ. В кабинета на премиера Тереза Мей считат, че ако се откаже от осъществяването на Брекзит, правителството ще загуби доверието на гражданите на страната, а освен това ще нанесе силен удар по основите на британската демокрация.
Ходатайството за отмяна на Брекзит и запазване на членството на Великобритания в ЕС получи най-голяма подкрепа от всички петиции, които някога са били помествани на сайта на британския парламент. Събирането на подписи под петицията започна на 20 февруари. Към 18 март тя бе събрала 10 хиляди подписа, а към 20 март те вече бяха 100 хиляди. На следващия ден те преминаха 2 милиона.
Съгласно действащата във Великобритания процедура, всяка петиция, набрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официална реакция от правителството, а след достигането на 100 хиляди подписа, тя трябва да бъде разгледана в парламента. Никаква подкрепа обаче не гарантира, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени, но законодателният дом е задължен да проведе дебати по въпроса за отмяна на Брекзит на 1 април.
На проведения през юни 2016 година референдум за излизане на Великобритания от европейската общност, 17,4 милиона британци (51,9% от гласувалите) се изказаха за Брекзит. 16,1 милиона (48,1%) гласуваха за това, страната да остане в ЕС.
Според проучване, публикувано от социологическата служба YouGov миналата седмица, сега 61% от британците искат Обединеното кралство да не напуска Европейския съюз, докато 39% са готови да подкрепят развода на Лондон и Брюксел при условията, посочени в проекта за споразумение за Брекзит, одобрен от Европейския съюз, но досега не получил одобрението на британския парламент.
Поради факта, че Камарата на общините два пъти (15 януари и 12 март) отхвърли проекта за споразумение с ЕС, в четвъртък 27-те държавни и правителствени ръководители на Европейския съюз взеха единодушно решение на срещата на високо равнище в Брюксел да отложат Брекзит въз основа на два възможни сценария. Първият - до 22 май, ако британският парламент одобри споразумението с Брюксел до края на март или до 12 април, ако това споразумение не бъде одобрено.
Както признават от самото правителство, при запазване на сегашното разположение на силите в Палатата на общините, депутатите едва ли ще одобрят споразумението. Под въпрос остава дори провеждането на самото гласуване, тъй като миналата седмица председателят на парламента Джон Бекроу предупреди, че няма да даде на правителството да го инициира за трети път, докато в договора не бъдат внесени съществени изменения.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Telegraph: 20 министри ще подадат оставки, ако не им позволи свободно да гласуват за по-мек Брекзит

The Telegraph: 20 министри ще подадат оставки, ако не им позволи свободно да гласуват за по-мек Брекзит

27 Март 2019 | 04:37 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей беше предупредена във вторник вечерта, че 20 младши министри, които са за оставане на кабинета, ще подадат оставки и тя ще бъде изправена пред масово министерско напускане, ако не им позволи да гласуват свободно. Това обаче може да доведе до по-мек Брекзит, пише The Telegraph.
Амбър Род, Дейвид Гок и Грек Кларк потвърдиха пред членовете на кабинета, че настояват за свободно гласуване в сряда по алтернативни на Брекзит опции, включително и членство в Митническия съюз, удължаване на Член 50 и втори референдум.
Източник от Кабинета каза, че ще има „касапница“, ако премиерът откаже на министрите си свободно гласуване, като 20 от тях са готови да напуснат.
"Нито един от младите министри няма да остане в правителството“, обяви източникът. Министрите от самия кабинет обаче не се очаква да подават оставки.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

 The Guardian: Торите се бият „като плъхове в чувал“ да сбъднат мечтата си за твърд Брекзит

The Guardian: Торите се бият „като плъхове в чувал“ да сбъднат мечтата си за твърд Брекзит

27 Март 2019 | 01:56 | Агенция "Фокус"
Лондон. “Прилича на битка между плъхове в чувал“ е заявил намръщен британски депутат от консерваторите, привърженик на Брекзит. „Всеки скача срещу всекиго“, така започва водещият анализ в The Guardian.
Друг парламентарист описва като „крайно неприятно и много потискащо“ настроението сред основната група на евроскептичните консервативни депутати, които са уплашени, че са на косъм от възможността да изпуснат твърдия Брекзит, който почти беше в ръцете им.
Гневът им е насочен главно към 70 хардлайнери от привържениците на Брекзит, които отказаха да подкрепят сделката на Тереза Мей при втория опит за гласуване. Опонентите спечелиха одобрението на членовете на Консервативната партия, които не искаха нищо по-малко от Брекзит без сделка. Те ще бъдат категорични и се канят да притиснат следващия партиен лидер.
Срещу тях обаче се засилва натискът от страна на евроскептични депутати, които имат по-реалистичен поглед за случващото се. Този натиск се е увеличил след като тори депутатът сър Оливър Летуин си спечели правото да остави парламента да решава какво да приеме - различни версии на по-мек Брекзит, отказ от излизане или втори референдум.
“Сега, когато теренът стана толкова хлъзгав и се променя почти всеки час, депутатите са длъжни да направят прецизни балансирани решения,” твърди Майкъл Фабрикан, тори депутат, който гласува срещу сделката при втория опит, но сега вече се колебае.
От 69 опонента, само около десетина са онези, които са заявили, че при трети вот вероятно ще променят решението си. В тази посока обаче се очаква и известно раздвижване, ако Тереза Мей обяви датата за своето напускане на срещата с участниците от Комитет 1922 в сряда.
Джейкъб Рийс-Мог, лидер на Групата за европейски изследвания (ERG) и поддръжник на Борис Джонсън, е сред първите, който се гласи да промени позицията си. Според него „сега е много, много трудно“ да се види как Обединеното кралство ще напусне ЕС без сделка, защото Мей, кабинетът и парламентарната опозиция са против тази опция.
Борис Джонсън се е оставил път за бягство, който се усеща в статията му за Тhe Telegraph. В нея той допуска възможността да подкрепи плана на Мей, ако има промени в преговарящия екип – това е знак, че очаква напускане на премиера. Бившият външен министър обаче е изправен пред дилема. ЗА да се възползва от късмета да стане лидер, той се нуждае да спечели на своя страна консервативните депутати, които са силно разгневени вече на опонентите. Главният му противник сред евроскептиците Доминик Рааб е изключително мълчалив за намеренията си- Поддръжниците на двамата биха искали да ги видят заедно, но засега никой от тях не проявява подобно желание.
И в средите на Демократичната юнионистка партия остава отворена възможността нейните депутати да се разбягат настрани, като публично заявят намеренията си чрез декларация, която Сами Уилсън, собственият им говорител за Брекзит, обяви. В нея се съобщава, че сделката до такава степен е заразила всички, че според партията е желателно да се отложи напускането на ЕС поне с една година.
И все пак, въпреки тези здрави рамена, които се предлагат в подкрепа на Мей от евроскептиците, може да се окажат недостатъчни, за да успее тя да прокара проекта си. Едно твърдо ядро от близо 30 „Брекзит ултраси“ – като Стив Бейкър, Андрея Дженкинс и Криспин Блънт, понастоящем продължават да са категорична опозиция, преди всичко заради идеологически причини. Тази група вярва, че сделката на Мей не може изобщо да постигне целта – напускане на Великобритания от ЕС. Според тях, ако я подкрепят, ще рискуват собствената си цел – шансът веднъж завинаги да се скъса с Евросъюза.
На среща в Уестминстър на мозъчния тръст известен като „Групата от Брюж“, Суела Бравърман от Консервативната партия и бивш председател на ERG спечели овациите на мнозина активисти, като настоятелно обясни защо не може да подкрепи сделката на Мей без да има ясни и значителни знаци, че ирландският проблем се разрешава. „Тя може веднага да промени нещата. Тя може да обедини страната. Проучванията съвсем ясно сочат, че британският народ, дори бизнесите сега са готови и подготвени за сценария „без сделка“, който ще сложи край на тази зловредна несигурност.“
Дейвид Дейвис, бившият министър за Брекзит обяви във вторник вечерта, че сделката на Мей все още не е мъртва и „съществува разумен шанс“ тя да мине. Това все пак изглежда твърде оптимистично за мнозина.

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Тереза Мей може да обяви дата, на която ще подаде оставка на 27 март

Reuters: Тереза Мей може да обяви дата, на която ще подаде оставка на 27 март

26 Март 2019 | 13:57 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей може да обяви дата, на която ще подаде оставка, на 27 март, съобщава Reuters, като се позовава на информация от неназован британски депутат.
По неговите думи, министър-председателят ще има изявление в сряда в 17:00 часа (19:00 българско време) на заседание на т.нар. Комитет 1922, който обединява редовите членове на Консервативната партия. И, както заяви той, „несъмнено има вероятност“ Мей да обяви датата, на която ще се откаже от постовете лидер на „Торите“ и премиер.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Daily Express: Тереза Мей има проблем, след като Арлин Фостър отказва да подкрепи сделката

Daily Express: Тереза Мей има проблем, след като Арлин Фостър отказва да подкрепи сделката

26 Март 2019 | 03:19 | Агенция "Фокус"
Лондон. Лидерът на Демократичната юнионистка партия (ДЮП) Арлин Фостър отхвърли личната молба на Тереза Мей да подкрепи сделката, съобщава в. Daily Express.
Фостър настоя, че не е променила позицията си и е накарала Мей да отмени предложеното от нея трето гласуване. След това министър-председателят беше подложен на ново унижение, след като процесът на Брекзит беше изтръгнат от нейните лапи от парламента, който гласува за поправката на Летуин. Подкрепата от ДЮП е от решаващо значение за Мей да накара парламента да одобри плана й за Брекзит.
Лидерите на северноирландската партия обаче не бяха впечатлени от начина, по който Тереза Мей и нейният екип преговаряха с ЕС.
Те смятат, че ще трябва да бъдат тясно ангажирани, ако правителството ще напуска със сделка, която държи Северна Ирландия тясно свързана с Великобритания.
Фостър каза на министър-председателя, че няма да промени позицията на своята партия, за да гласува против сделката.
Позовавайки се на позицията си по решаващото гласуване, източник на ДЮП заяви: „Позицията остава непроменена“.
Сами Уилсън, говорител на ДЮП, обвини Мей, че използва ирландската граница като извинение за провала на Брекзит.
Той каза: „Кога ще спрете да използвате Северна Ирландия като извинение?“
Лидерът на ДЮП в Уестминстър Найджъл Додс заяви: „Премиерът знае от доста време, както и парламента, че 29 март беше целевата дата, така че защо не са направили подходяща подготовка?“
„Това е основна липса на подготовка и правителството е изцяло отговорно за това, ако случаят е такъв.“
Хората от ДЮП вече насочват мислите си към следващото споразумение за доверие и подкрепа, което ще бъде повдигнато от партията през следващите два месеца.
Правителството на Тереза Мей силно зависи от 10-те гласа на юнионистката партия.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: „Гласуването на британските депутати за по-голяма роля относно Брекзит е „опасно“

AFP: „Гласуването на британските депутати за по-голяма роля относно Брекзит е „опасно“

26 Март 2019 | 01:13 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британското правителство заяви, че гласуването на депутатите, за да си дадат властта да изразят предпочитанията си между различните варианти на Брекзит, поставя „опасен, непредвидим прецедент за бъдещето“, съобщава AFP.
Министерството по Брекзит заяви, че е „разочароващо“, че гласуването е прието от парламента и предупреди, че „всички разглеждани варианти трябва да бъдат постигнати при преговори с ЕС“.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Трима младши министри напуснаха правителството на Великобритания

AFP: Трима младши министри напуснаха правителството на Великобритания

26 Март 2019 | 01:04 | Агенция "Фокус"
Лондон. Трима британски младши министри напуснаха, като се противопоставиха на премиера Тереза Мей, за да подкрепят план за даване на по-голяма роля на депутатите относно напускането на ЕС, заяви източник от правителството, съобщава AFP.
Алистър Бърт и Стив Брийн подадоха оставка, съобщи източникът, а Ричард Харингтън обяви решението си да напусне правителството в Twitter.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: Британските депутати гласуват за по-голяма роля в процеса около Брекзит

AFP: Британските депутати гласуват за по-голяма роля в процеса около Брекзит

26 Март 2019 | 00:36 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британските депутати гласуваха да имат по-голяма роля около Брекзит, като си дадоха властта да проведат поредица от гласувания, за да намерят път напред в безпрецедентен ход, съобщава AFP.
Група депутати спечелиха гласуването за завземане на контрола над парламентарната работа в сряда с 329 срещу 302 гласа, което проправи пътя за депутатите да избират между различни варианти за Брекзит в опит да се сложи край на политическата криза.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Тереза Мей: В парламента няма достатъчна подкрепа за сделката ми за Брекзит

Тереза Мей: В парламента няма достатъчна подкрепа за сделката ми за Брекзит

25 Март 2019 | 17:55 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей заяви в понеделник, че все още „няма достатъчна подкрепа“ в Камарата на общините, за да бъде приета сделката й за Брекзит при третото гласуване, предава AFP.
„Към момента няма достатъчна подкрепа в Камарата, за да бъде върната сделката за трето гласуване“, заяви Мей пред парламента, като изрази надежда, че нещата ще се променят по-късно през седмицата.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Reuters: Журналист твърди, че Тереза Мей ще пробва да прокара сделката си за трети път във вторник

Reuters: Журналист твърди, че Тереза Мей ще пробва да прокара сделката си за трети път във вторник

25 Март 2019 | 16:20 | Агенция "Фокус"
Лондон. Британският премиер Тереза Мей може да се опита да прокара отхвърлената на два пъти сделка за Брекзит във вторник, съобщи политическият кореспондент на ITV, който по-късно обаче уточни, че окончателното решение за деня все още не е взето, предава Reuters.
„Разбирам, че премиерът иска решително гласуване номер 3 утре“, съобщи Пол Бранд.
„Източник от (Даунинг стрийт) номер 10 току що се свърза, за да каже, че все още не е взето окончателно решение да се гласува за трети път утре“, добави той. „Окончателната дата е „обект на обсъждане“ с ДЮП (северноирландската Демократична юнионистка партия, която крепи правителството на „Торите“), но засега планът е за утре“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

AFP: ЕС завърши подготовката за Брекзит без споразумение

AFP: ЕС завърши подготовката за Брекзит без споразумение

25 Март 2019 | 13:55 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейският съюз обяви, че е приключил подготовката си за излизането на Великобритания от структурите на Общността без споразумение, предава AFP.
„Тъй като става все по-вероятно Обединеното кралство да напусне ЕС без споразумение на 12 април, Европейската комисия днес приключи подготовката си за развод без споразумение", се казва в изявление на ЕК.
Агенцията припомня, че само преди броени дни Брюксел се съгласи да отложи Брекзит. По план той трябваше да стане факт на 29 март тази година.
ЕК очерта мерките в 13 ключови области, от правилата за въздухоплаването и автомобилния транспорт до регулациите на пътуванията, риболовните права и банковото дело.
„Мерките на ЕС за непредвидени обстоятелства няма да - и не могат - да смекчат цялостното въздействие на сценария без сделка, нито пък по някакъв начин да компенсират липсата на готовност или да възпроизведат пълните ползи от членството на Великобритания в ЕС", се казва в разпространения текст.
„Тези предложения са с временен характер, ограничени по обхват и ще бъдат приети едностранно от ЕС. Те не са мини-сделки и не са договорени с Обединеното кралство".
Последното изречение е насочено към многобройните поддръжници на Брекзит в британския парламент, които твърдят, че мерките за непредвидени обстоятелства ще означават, че излизането на страната от ЕС няма да бъде толкова лошо, колкото много предполагат.
Ако няма споразумение ЕС, незабавно ще приложи правилата си на границата с Обединеното кралство - включително митнически проверки, инспекции на безопасността на храните и проверка на стандартите, което ще доведе до закъснения на натоварените пунктове за пресичане, като пристанищата на канала и тунела под Ламанша.
Британските граждани, които пътуват до ЕС, ще бъдат ограничени до 90-дневен престой и ще бъдат подложени на по-строги проверки на паспортите - включително евентуално искане да докажат целта на посещението си и че разполагат с достатъчно средства, за да се издържат.

Превод и редакция: Тереза Герова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Петиция за Брекзит за отмяна на член 50 надхвърли 5 милиона подписа

The Guardian: Петиция за Брекзит за отмяна на член 50 надхвърли 5 милиона подписа

25 Март 2019 | 03:00 | Агенция "Фокус"
Лондон. Петицията с молба към британското правителство да отмени член 50 и да преразгледа плана си за излизане от Европейския съюз премина границата от 5 млн. подписа, след масовата демонстрация в Лондон, пише британският вестник The Guardian.
Петицията продължава да расте след съботния митинг, за който организаторите твърдят, че повече от един милион души излизат по улиците на Лондон.
Жената зад петицията, Маргарет Ан Георгиаду, заяви в събота, че е получила смъртни заплахи. Георгиаду пише, че в петък вечер е получила три такива заплахи по телефона.
Тя също така заяви, че е изтрила профила си във Facebook.
Депутатите се събраха на сцената, за да се обърнат към тълпите и да призоват правителството да предостави „народно гласуване“ за Брекзит.
Заместник-лидерът на лейбъристите, Том Уотсън, обвини премиера, че е загубил контрола върху процеса за Брекзит и заяви, че може да подкрепи само сделката й, ако „оставите хората да гласуват по него".
Бившата консервативна депутатка Анна Субри, която сега е член на Независимата група, призова парламентарните си колеги да „поставят страната си на първо място, да влязат в лобитата и да гласуват за народния вот”.
Обръщайки се към тълпите, кметът на Лондон Садик Хан призова член 50 да бъде изтеглен.
„Време е да ни дадете на нас, британците, последната дума за Брекзит“, каза той.

Превод и редакция: Калоян Пенков
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Wall Street Journal: Тереза Мей се изправя срещу нарастващо недоволство заради Брекзит

The Wall Street Journal: Тереза Мей се изправя срещу нарастващо недоволство заради Брекзит

24 Март 2019 | 19:27 | Агенция "Фокус"
Лондон. Премиерът Тереза Мей се сблъсква с нови въпроси относно това дали тя може да остане на длъжност достатъчно дълго, за да види как Брекзит навлиза в още една критична седмица от трудни решения за оттеглянето на Великобритания от Европейския съюз, пише авторитетният американски вестник The Wall Street Journal.
Премиерът се сблъсква с нарастващо недоволство сред колегите си от Консервативната партия за това как се справя с Брекзит след срещата с лидерите на ЕС през миналата седмица, които се съгласиха да отложат оттеглянето на Обединеното кралство поне до 12 април.
Проевропейските консерватори са описали молбата на премиера за отлагане като национално унижение, а спекулациите в неделните вестници твърдят, че нейният кабинет е на ръба да я принуди да напусне длъжността, въпреки че не могат да се споразумеят кой ще я замести.
Но отстраняването на Мей е сложно и тя се е борила и срещу предишни опити да я свалят. Ако тя напусне поста си, нейният наследник ще се изправи пред същото предизвикателство да ръководи разделена партия, без необходимото парламентарното мнозинство, за да наложи визията си за Брекзит, което означава, че несигурността, която обгръща бъдещето на Великобритания, ще продължи.
"Промяната на играчите не решава проблема", заяви финансовият министър Филип Хамънд в неделя в интервю за Sky News, в което той отрече да е част от заговор за свалянето на Мей и да постави Девид Лидингтън, нейния де-факто заместник на нейното място.
„Промяната начело на правителството не би решила проблема. Проблемът е, че ние като нация трябва да решим как да осигурим Брекзит "
Проевропейските министри са планирали в продължение на месеци ситуация, в която Мей може да се оттегли. Идеята Лидингтън да поеме ролята на служебен премиер, а Мей да остане лидер на Консервативната партия, се обсъжда от месеци, според едно лице, запознато с плана.
Въпреки това евроскептиците се притесняват, че Лидингтън ще прокара Брекзит, който все още ще държи Великобритания тясно свързана с ЕС. Те биха предпочели да видят някой, който активно подкрепя кампанията за Брекзит, да заеме нейното място. Някои вестници предложиха министърът на околната среда Майкъл Гоув, който се бореше за Брекзит и който подкрепи сделката на Мей.
Говорителят на Даунинг стрийт отказа да коментира слуховете за смяната в неделя, но кабинетът на премиера вече отхвърли предположението, че тя би могла да се оттегли.
Борбата се води преди нова ключова седмица, в която депутатите ще се опитат да разрешат проблема с Брекзит. Депутатите от основните партии се обединиха заедно с надеждата да поемат процеса на Брекзит в свои ръце.
Парламентът два пъти категорично отхвърли споразумението за оттегляне от ЕС на Тереза Мей. В понеделник вечер те ще гласуват по план за провеждане на поредица от „индикативни“ гласувания за икономически и политически връзки с ЕС, които те твърдят, че ще очертаят контурите на една нова сделка, с която Камарата на общините би могла да се съгласи.
Правителството съобщи в неделя, че няма да се откаже от плана на Мей. Министърът за Брекзит Стивън Баркли каза пред ВВС, че индикативният процес на гласуване не е обвързващ за правителството, а споразумението за оттегляне на Мей е "единственото на масата", което предполага, че е вероятно да се проведе трето гласуване на вече двукратно отхвърленото предложение.
Сред алтернативите, които депутатите ще обсъдят, е нов референдум, този път да се реши дали да се приеме споразумението или страната да остане в ЕС. Според организаторите един милион души в събота в Лондон настояха за нов референдум. Междувременно в петиция на уебсайта на Камарата на общините, призоваваща Великобритания да не продължава с Брекзит, в неделя бяха събрани над 5 милиона подписа.
Остават сериозни съмнения относно това дали Парламентът ще промени мнението си на трето гласуване. Демократичната юнионистка партия, малка северноирландска партия, от която зависи правителствената коалиция, заяви, че продължава да се противопоставя на плана с опасенията, че ще отслаби връзките между Северна Ирландия и останалата част от Обединеното кралство.
Един от възможните пътища за Тереза Мей да увеличи подкрепата си за сделката , която няколко консервативни законодатели са й казали насаме, че може да успее да постигне съгласието, ако се ангажира да се оттегли и да напусне следващия етап от преговорите с ЕС - за търговските връзки на блока със страната.
Ако няма ясен план да извади Великобритания от ЕС в рамките на няколко седмици, лидерите на консервативната партия вероятно ще се опитат да я отстранят, според източник от партията й.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

ТАСС: Петицията за отмяна на Брекзит е събрала пет милиона подписа

ТАСС: Петицията за отмяна на Брекзит е събрала пет милиона подписа

24 Март 2019 | 18:50 | Агенция "Фокус"
Лондон. Петицията с искане за отмяна на Брекзит и запазването на членството на Обединеното кралство в Европейския съюз в неделя надхвърли 5 милиона събрани подписи. Тази петиция получи най-широка подкрепа от всички петиции, публикувани някога на уебсайта на британския парламент, предава TACC.
Преди това рекордът за популярност бе в петицията за провеждане на повторeн референдум за Брекзит, която събра 4 милиона и 150 хиляди подписи през 2016 година.
"Правителството многократно е заявявало, че оттеглянето от ЕС е" волята на народа ". Трябва да сложим край на това начинание, като демонстрираме силата на обществената подкрепа за идеята да останем в ЕС. Референдумът може да не се проведе, затова гласувайте сега", се казва в петицията.
Събирането на подписи за петицията е започнало на 20 февруари. До 18 март тя събра 10 хиляди подписа, до 20 март, броят им надхвърли 100 хиляди, а на следващия ден надхвърли 2 милиона, а според действащата във Великобритания процедура всяка петиция, която е събрала повече от 10 хиляди подписа, изисква официален отговор на правителството, а след достигане на 100 хиляди подписа , тя трябва да се разгледа в парламента. В същото време няма гаранция, че исканията на поддръжниците на петицията ще бъдат удовлетворени. Правителството на Обединеното кралство и неговият ръководител Тереза Мей категорично се противопоставят на оттеглянето на известие за намерението на Великобритания да напусне ЕС, което Лондон изпрати в Брюксел на 29 март 2017 г., позовавайки се на член 50 от Договора от Лисабон за Европейския съюз, пише агенцията.

Превод и редакция: Юлиян Марков


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

BBC: Призовават Тереза Мей да се оттегли, за да даде шанс на споразумението с ЕС

BBC: Призовават Тереза Мей да се оттегли, за да даде шанс на споразумението с ЕС

24 Март 2019 | 14:30 | Агенция "Фокус"
Лондон. Тереза Мей може да спечели подкрепа за сделката си с ЕС, ако обещае да се оттегли от поста министър-председател, пише BBC.
Депутатите в партията заявиха, че могат неохотно да подкрепят споразумението, ако знаят, че тя няма да отговаря за следващия етап от преговорите с ЕС.
Но финансовият министър Филип Хамънд каза, че смяната на премиера "няма да помогне", добавяйки: "Не става дума за отделните личности."
Офисът на премиера отхвърли информациите, че Терза Мей може да бъде убедена да се оттегли.
Вестниците твърдят, че министрите планират преврат срещу премиера, като се стремят да я заместят с преходен премиер, докато по-късно през годината не се проведе подходящ избор за нов лидер.Има различни сведения за това кой е предпочитаният кандидат, като „брекзитиърите“ и проевропейските консерватори имат сериозни различия по въпроса.
Един от тези, които се спрягат като възможен заместник, Дейвид Лидингтън, де-факто вицепремиер, отхвърли слуховете, настоявайки: "Аз стоя твърдо зад премиера".Бившият лидер на консерваторите Йън Дънкан Смит каза, че решението на ЕС да отхвърли молбата на Мей да отложи Брекзит до 30 юни и да настоява за собствения си график вместо това е "възможно най-близо до унижението който и да е премиер, който някога съм виждал във Великобритания".
Изтъкнатият "брекзитиър" заяви пред ВВС, че нелоялността, която някои министри от кабинета й показват, е "ужасна". Те трябва да бъдат осъдени, уволнени или най-малкото „те трябва да се извинят и да замълчат”, добави той.

Превод и редакция: Юлиян МарковОтвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Един милион участници в шествието срещу Брекзит, торите планират да изгонят Мей

The Guardian: Един милион участници в шествието срещу Брекзит, торите планират да изгонят Мей

24 Март 2019 | 04:29 | Агенция "Фокус"
Лондон. Това е една от най-масовите демонстрации в цялата история на Британия, пише в днешния си брой The Guardian. Повече от милион британци се стекоха по улици на Централен Лондон, за да протестират – искането им е депутатите да им позволят втори референдум за Брекзит. В протеста се включиха хора от всички части на Обединеното кралство, както и много хора, родени в държави от ЕС и живеещи в страната. Той се проведе в условията на силни политически вълнения и засилващи се призиви към Тереза Мей да подаде оставка.
Според министри от кабинета за временен премиер трябва да бъде утвърден заместникът й Дейвид Лидингтън, макар че според хората, които искат оставане в ЕС, той ще срещне голямата съпротива на брекзитиерите.
Според организаторите на протеста трудно е да се установи точният брой на участниците, но по всяка вероятност те са повече от хората, които през 2003 г. се включиха в протеста срещу войната в Ирак.
Решението на толкова много хора да се включат, размахвайки знамена на ЕС и като носят изображения на Тереза Мей, идва само три дни след като премиерът направи телевизионно обръщение към нацията и заяви, че е убедена, че британският народ не подкрепя нов референдум и заклейми онези депутати, които искат да блокират неговата воля.
Известни политици от всички основни партии се присъединиха към шествието.
Организаторите съобщават, че мрежите на мобилните телефони са прегрели, а в събота след обед е създадена и петиция за задействане на механизма по Член 50, която е събрала четири милиона и половина подписа . Така тази петиция се превърна в най-популярният документ, който някога се е появявал на правителствения сайт. По закон, ако една петиция събере 100 000 подписа, парламентът е длъжен да я приеме и да я обсъди.
Протестът се случи и в навечерието на още една критична седмица за Брекзит и за премиера. В събота вечерта стана ясно, че все повече депутати на торите са готови да подкрепят Брекзит без сделка вместо проекта на Мей или друга алтернатива. Мнозина предвиждат, че до края на предстоящата седмица министър-председателят трябва да подаде оставка.
В понеделник влиятелна група депутати ще се опита да поеме контрола около процедурата по Брекзит, за да се гарантират индикативните гласувания по алтернативни възможности за Брекзит, включително мек Брекзит или в норвежки вариант.
За вторник Даунинг Стрийт очаква да се направи трети опит да се прокара проектът на Мей в парламента.

Превод и редакция: Ивелина Ватова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Times: „ Гласът на народа“ заля Централен Лондон, докато кабинетът се гласи да вземе оставката на Тереза Мей и да назначи временен премиер (Обзор)

The Times: „ Гласът на народа“ заля Централен Лондон, докато кабинетът се гласи да вземе оставката на Тереза Мей и да назначи временен премиер (Обзор)

24 Март 2019 | 02:44 | Агенция "Фокус"
Лондон. В събота стотици хиляди протестиращи се изсипаха на шествие в Централен Лондон. Те настояваха за окончателно последно гласуване за сделката по излизането на Великобритания от Европейския съюз, пише барометърът на общественото мнение в Обединеното кралство The Times и в неделното си издание пояснява, че опонентите на подобни публични прояви са обявили случващото се за „антидемократично“.
Улиците в центъра на Лондон бяха затворени и само няколко линии на метрото останаха да работят, след като депутати от целия политически спектър се присъединиха към недоволстващите лондончани и активистите на движението „Гласът на народа“.
“В обществото цари огромно безпокойство и объркване. Хората от всички възрасти, от всички части на страната изгубиха всякакви ориентири във всички посоки на живота.“, написал в Туитър лидерът на либералдемократите Винс Кейбъл.
В първия протестен марш през октомври 2018-та се включиха 700 000 души. За тазгодишния се очаква участниците да достигнат един милион.
Пак в неделото си издание The Times информира, че расте натискът върху Тереза Мей да се раздели с премиерския пост посред хаоса около Брекзит. Подкрепата за нея намалява все повече, особено след унижението, което преживя в Брюксел. Съветват я да определи датата, на която да подаде оставката си като министър-председател на Великобритания и да се оттегли от председателския пост на Консервативната партия.
Положението е станало съвсем ясно късно в събота вечерта, след като подкрепата на самия кабинет за нея е намаляло чувствително, а малкият партньор в управлението, Демократичната юнионистка партия, обяви, че повече не й вярва.
Висши фигури от Даунинг Стрийт 10 са потвърдили, че се обсъжда наистина кога ще е най-подходящо Мей да подаде оставка. Източник от правителството е съобщил на The Times, че дори и според най-близките й съветници и сътрудници тя трябва да извърши този акт и че той е неминуем. По думите им „нещата вървят в тази посока“.
Вчера фактическият заместник на Мей Дейвид Лидингтън е разговарял с опозиционните лидери да се гласуват алтернативи на нейния проект за сделката „Брекзит“. Това е знак, че именно той „държи нещата под свой контрол“. Това е вбесило привържениците на Брекзит както сред съюзниците на премиера, така и сред критиците й.
В същото време от премиерската канцелария на свой ред заявяват, че това са само слухове, а министър-председателят на страната продължава упорито да работи за трети опит да получи съгласието на британския парламент за своята сделка по Брекзит.
Според политическия наблюдател на неделния The Times Тим Шипман евентуален временен премиер може да е именно Дейвид Лидингтън. За това той написа в събота вечерта в Туитър: „Днес разговарях с 11 членове на кабинета, които искат премиерът да подаде оставка. В понеделник на заседанието на кабинета те възнамеряват да се изкажат против нея. Заговорниците възнамеряват да определят временно изпълняващ длъжността, който да проведе до край процедурите по излизането на Великобритания от структурите на Европейския съюз“. Според думите на Тим Шипман Дейвид Лидингтън като шеф на секретариата на кабинета и фактически заместник на правителствения глава е логичен фаворит. По негово мнение обаче временни премиери може д са и Джеръми Хънт, ръководителят на Форин офис, и министърът на околната среда, продоволствието и земеделието Майкъл Гоув.
Шипман пише: „Независимо от разногласията кой да стане приемник на Мей, почти всички в кабинета са на мнение, че тя трябва да подаде оставка, защото изгуби доверието на собственото си обкръжение. Разклатената Консервативна партия може да се обедини отново единствено, след като Мей напусне.“

Редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Scotsman: Торите в открит бунт срещу плана за гласуване на Брекзит алтернативи

The Scotsman: Торите в открит бунт срещу плана за гласуване на Брекзит алтернативи

23 Март 2019 | 04:19 | Агенция "Фокус"
Глазгоу. Консервативната партия е в открит бунт за плановете да се даде на депутатите възможност за свободно гласуване на алтернативни планове за излизане от ЕС, пише шотландския вестник The Scotsman, включително и вероятността споразумението за излизане да се подложи на публично гласуване или да се спре процедурата въобще. Торите, привърженици на Брекзит, обвиняват премиера Тереза Мей, че създава условия за „национално унижение“ като позволява на депутатите да се съобразяват единствено с изходите, които са благоприятни за тях самите. Те вече са гневни на евроскептиците от нейната партия, които се съгласиха да се отложи Брекзит и да се промени първоначалната му дата.
По налични вече данни 18 министри, привърженици на оставането в Евросъюза, в това число и шотландският министър Дейвид Мъндел, се подготвят да напускат, ако не се проведат „индикативни гласувания“. През следващата седмица се очаква депутатите да се опитат и да наложат със сила, дори, серия от гласувания за алтернативите на Брекзит. Двама министри обаче заявиха, че те очакват правителството да предложи вариант на парламента. На срещите с личности от опозицията, включително и с лидера на Шотландската национална партия в Уестминстър Ян Блекфорд, от вицепремиера Дейвид Лайдингтън е станало ясно, че има изготвени поне седем опции за излизане от ЕС.
Мей се съгласи на удължаване на срока на действие на Член 50 от Лисабонския договор с поне две седмици по време на среднощните разговори в Брюксел в четвъртък, за да се отвори врата депутатите на искат промяна на курса. Министърът за Брекзит Квази Квартенг заяви, че той ще „бъде изненадан”, ако правителството не позволи на депутатите свободно да гласуват. Бившият министър за Брекзит Стив Бейкър обясни, че „индикативните гласувания“ означават “надвиснало национално унижение”, а Марк Франсоа от групата на торите, привърженици на Брекзит, обяви, че „ако няма правителствена позиция по всички теми,с вързани с бъдещето на страната, то тогава тази страна няма реално правителство“
Страните, членки на ЕС твърдят, че се изправят пред резултати, които те не харесват. ” Като се съгласихме за удължаване, оставихме вратите отворени на Обединеното кралство да остане в ЕС по-дълго. Така европейските лидери предупредиха, че все още са готови напускането на Великобритания без сделка. Френският президент Еманюел Макрон каза, че ЕС няма да „погледне с лошо око на Брекзит и да го забрави“. Той обаче поднови атаките по адрес на провеждащите кампанията за Брекзит с думите: “Те казаха на хората, че ще е лесно, че ще е бързо! Имаше твърде много лъжи.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Daily Express: Протести, свързани с Брекзит, предизвикаха хаос в трафика след последните политически предателства

The Daily Express: Протести, свързани с Брекзит, предизвикаха хаос в трафика след последните политически предателства

23 Март 2019 | 03:41 | Агенция "Фокус"
Лондон. Разгневени привърженици на Брекзит протестираха по главните магистрали на цялата страна заради забавяне на британското напускане на Евросъюза, пише в съботното си издание The Daily Express. В най-натоварените за движението часове те са изнудвали тежкотоварни камиони „да се движат на минимална скорост“. Така са предизвиквали огромни опашки, още по-големи задръствания и хаос по пътищата на Обединеното кралство.
Протестиращи защитници на Брекзит са използвали приятели мотористи по магистрален път M5 в Девън, като са използвали и търкалящ се пътен блок. В петък след обед подобни задръствания е имало и по магистрала M4. В петък вечерта протестът на движението Go Slow на Брекзит привържениците в Нотингамшър е използвало осем превозни средства за блокиране на пътищата. Полицията е охранявала протестите, за да се гарантира безопасността на шофьорите. Демонстрацията в Девън е била планирана да тръгне от Бристол по магистрала M5 към Ейвънмаут и Клийвдън, преди да поеме по магистрала M4 до Бат. Недалеч от Бодмин, окръг Корнуол, обаче, на главен път A30 според данни на пътната полиция, съобщени на Тhe Daily Mail, са спрени девет превозни средства, като първите две от тях са били задържани заради неправилно шофиране, но след обещанията на шофьорите са били пуснати да продължат със съобразена скорост. „Ако повторят действията си, те са наясно, че имаме данните им и ще повдигнем обвинения срещу тях.“

Превод и редакция: Ивелина Ватова
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

The Guardian: Таен документ на кабинета разкрива хаоса в планирането на сделката по Брекзит

The Guardian: Таен документ на кабинета разкрива хаоса в планирането на сделката по Брекзит

23 Март 2019 | 03:15 | Агенция "Фокус"
Лондон. Размерът и обхватът на въздействието, което ще има напускането на Евросъюза без сделка, се разкрива в секретен документ на британския кабинет, пише в днешния си брой вестник The Guardian.
В него се отправя предупреждение, че след напускането на ЕС предстои “критична тримесечна фаза ”, по време на която може да се затруднят всички действия и цялата предварително планирана операция може да се обърка.
Класифицираният документ, който Тhe Guardian е видял, подробно осветлява всички командни и контролни структури в Уайтхол за съобразяване с варианта за напускане на ЕС без сделка. В него изрично се подчертава, че всички правителствени институции ще трябва сами да се преборят с повечето проблеми. В противен случай има риск операция „Жълтият чук“ да се провали.
“Структурата бързо ще се срути, ако твърде много решения се натрупат на висшите равнища на управление, без това да е необходимо, преди с тях да са се опитали да се справят сами на съответното по-ниско ниво …” , пише в документа.
Кабинетът пое ръководството в подготовката на варианта „без сделка“ и отчаяно разигра, като война, различни сценарии, в случай, че Великобритания напусне без кохерентен план.
Документът включва график на един рутинен ден в Уайтхол при излизане без сделка: той започва в 7.00 сутринта с „доклади за ситуацията“ от цялото Обединено кралство, които постъпват в офисите на съответните министри и висши държавни служители, и продължава с безкрайни срещи и оценки до 5.30 ч. сутринта на следващия ден.
Източник, запознат с операция „Жълтият чук“, изяснява, че макар и планирането да се разгръща стъпка по стъпка, като цяло картината си остава хаотична и „блуждаеща”.
Подготовката за варианта „без сделка“ навлезе в критичната си фаза по отношение на времето заради политическата блокада от страна на Уестминстър. В Кент проведоха тестове „на живо“, за да проверят как училищата, болниците и моргите биха се справили с 10 000 камиона, паркирани недалеч от натоварените им входове. В четвъртък спешно изплува на повърхността фактът, че в Министерството на отбраната са създали бункер под основната сграда на ведомството в Уайтхол, за координация на военната реакция на Брекзит.
Действията осветляват нарастващата тревога за сривове, които може да бъдат причинени, от този вариант – преди всичко с явен недостиг на всичко, като се започне от лекарства и се стигне до прясна храна и тоалетна хартия.
За да избегне тези рискове кабинетът е изработил ръководство за „високо ниво на операции“, което да помогне на Уайтхол да командва, контролира и координира разрешаването на всеки възникнал проблем.
The Guardian научи, че това ръководство е било разпространено сред висшите държавни служители в правителството. То е изпратено и до 38 . То е изпратено и до 38 местни мобилни форума, които са длъжни да се справят с проблемите на място, много от тези звена ще се ръководят от висши полицейски служители.
Документът предупреждава, че агенциите и държавните служби ще работят нон-стоп за дълъг период от време. Идентифицирани са 12 високорискови области, за които се предвижда специална грижа по отношение на транспорт, здравни услуги, снабдяване с храна и вода.
“В критичната фаза се предполага, че ангажиментите около управлението, контрола и координацията ще траят минимум 12 седмици, като се работи във формат 24/7,” пише в инструкцията. “При някои случаи обаче може да се стигне и до 24 седмици.”
Най-важните решения в отговор на всяка потенциална криза ще се вземат от малко известният подкомитет за излизане от ЕС и търговия, който беше създаден през януари. Той се ръководи от премиера.
Ако се наложи намесата на бързореагиращи силови звена да се намесят в случай на извънредни спешни мерки, в действие ще се включат и военните.
Документът специално подчертава, че министерствата не може просто „да стоварят“ проблемите в премиерския офис и са длъжни да организират наличния си персонал и собствени „оперативни центрове“, като инициативите трябва да се финансират от собствените им бюджети.
Има и отделно ръководство, което вестникът също е видял, адресирано до местните форуми, според което те са длъжни незабавно да информират премиера за всякакви знаци на увеличаване на напреженията в общностите и престъпления, продиктувани от омраза, паника, протести и демонстрации.
Здравното министерство е разпратило до всички болници в Уелс и Англия въпросници с 60 въпроса, които трябва да се попълват всеки ден и да се изпращат обратно на висшите министерски чиновници.

Източниците на вестника твърдят, че това планиране като че ли е твърде малко, съвсем недостатъчно и много закъсняло.
С изтичане на времето като „в пясъчен часовник“, се оформя един ключов проблем – централното правителство в Лондон не казва на местните власти как да определят приоритетите.
“Централното управление не предлага своята лидерска роля,” твърди източникът на печатното издание. “В момента ние се опитваме да планираме всичко. Няма никаква насока как да се води отчетността. Реакцията на Брекзит без сделка трябва да се изгражда отдолу-нагоре. ”
Правителствен говорител заявява: “Като отговорно правителство ние предвидихме, планирахме и продължаваме да се подготвяме за всякакви вероятностни ситуации, ако възникнат при Брекзит без сделка.“ Той е заявил, че за местните лидери се осигурява достъп до допълнителни ресурси и подкрепа. Сумата, която е заделена за целта се равнява на 58 милиона паунда в подкрепа на подготовката им за Брекзит.”

Превод и редакция: Ивелина Ватова


Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Доналд Туск: Всичко е възможно преди определения за Брекзит 12 април

Доналд Туск: Всичко е възможно преди определения за Брекзит 12 април

22 Март 2019 | 16:51 | Агенция "Фокус"
Брюскел. Председателят на Съвета на Европейския съюз Доналд Туск предупреди, че до новия краен срок за Брекзит – 12 април, „е възможно всичко“, включително Лондон да отмени излизането си от Общността, предава AFP.
„До 12 април всичко е възможно - сделка, ново удължаване, ако Обединеното кралство реши да преосмисли стратегията си или да отмени член 50, което е прерогатив на британското правителство", заяви Туск в края на срещата на върха на ЕС, на която лидерите на Общността се съгласиха да позволят на лидера на кабинета в Лондон Тереза Мей да отложи Брекзит.

Превод и редакция: Тереза Герова

Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Премиерът Бойко Борисов: Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата

Премиерът Бойко Борисов: Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата

22 Март 2019 | 11:38 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Това, което очаквах, това се случи, но Европейският съюз винаги е бил диалогичен. Важно е да има Брекзит с правила, затова се направи и този компромис - 22 май е крайната дата, защото след това вече Великобритания трябва да отиде на избори. Това коментира министър-председателят Бойко Борисов пред журналисти в Брюксел преди работната сесия на Европейския съвет в Брюксел, съобщиха от правителствената информационна служба. Българският премиер уточни, че европейските лидери са направили този компромис, за да се даде шанс на британския парламент да вземе решение.
„Китай е вторият търговски партньор след САЩ на Европа. Стокообменът между България и Китай минава вече 4,5 млрд. лева и хубавото е, че и вноса и износа нарастват“, каза премиерът Борисов във връзка с предстоящата среща на върха ЕС-Китай на 9 април. Той подчерта, че България подкрепя задълбочаването на сътрудничеството и в търговията и в културата между ЕС и Китай и допълни, че с миналогодишната среща на държавите от Източна Европа и Китай във формата „16+1“ в София, страната ни е дала допълнителен тласък на тези отношения.
Министър-председателят Бойко Борисов съобщи още, че е обсъдил проектите за пренос на газ с върховния представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи Федерика Могерини и премиера на Гърция Алексис Ципрас. “Златен шанс ни се дава, построявайки интерконектора с Гърция”, подчерта Борисов. Той изброи и възможностите за доставка на газ от Египет, Държавата Израел и Кипър. „Ако ние имаме готов интерконектор, на юг-север се създава още една възможност за газопренос“, е посочил министър-председателят пред кипърския си колега.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

АФИС: Според 43% от анкетираните никой не печели от Брекзит

АФИС: Според 43% от анкетираните никой не печели от Брекзит

22 Март 2019 | 09:37 | Агенция "Фокус"
София. Според 43% от анкетираните никой не печели от Брекзит. Това става ясно от национално проучване на Агенция АФИС в периода 15-20 март 2019 г. Интервюирани са пряко „лице в лице“ в техните домове са 1010 лица в 101 гнезда, от които: в София – 18,8%; в областните центрове – 34,7%; в другите градове – 20,8%; в селата – 25,7%. Доверителните интервали на отклоненията от регистрираните данни за дяловете над 5% са ± 1,8-2,6%. Данните са представителни за мнението на пълнолетните български граждани.
„Брекзит се превърна в ключова дума, която от около три години описва състояние, определяно като криза на Европейския съюз. „Задънена улица“, „хаос“, „лабиринт“, а през последния месец „водевил“ и „гротеска“ са думите, с които европейската преса описва най-често случващото се“, уточняват от АФИС и отбелязват, че междувременно социологическите проучвания в самата Великобритания са регистрирали съществена промяна в масовите нагласи по въпроса. „Делът на привържениците на „Брекзит“ спадна с 11 пункта за сметка на увеличения дял на противниците – с 6 пункта. Почти сигурно е, че ако сега се повтори референдумът от 2016 г., противниците на Брекзит ще надделеят“, посочват от социологическата агенция.
На въпросите кой би спечелил и кой би изгубил от напускането на Великобритания от ЕС, единственото сигурно е, че обществото ни няма категоричен отговор. Всеки пети запитан (20,4%) е на мнение, че от Брекзит печели предимно Обединеното кралство. Едва 5,6 на сто са тези, които мислят, че от тази ситуация ще спечели Европейския съюз. Други около 8% пък считат, че и ЕС и Великобритания биха спечелили от напускането на Кралството. Все пак най-голяма група респонденти се обединява около мнението, че никой няма да спечели от един такъв разлом – това са малко над 43 на сто от всички запитани. Близо 23 на сто пък нямат мнение по този въпрос.
Реципрочният въпрос – преди всичко кой губи от Брекзит, също показва закономерна тенденция. Практически всеки четвърти смята, че и Съюзът, и Островът ще бъдат преди всичко губещи страни от потенциалния развод. За 23% губещ ще бъде преди всичко Европейският съюз. Значително по-нисък е делът на хората, които смятат, че загуби ще търпи предимно Великобритания. Отново, всеки четвърти запитан няма мнение по този въпрос, а 14% са на мнение, че нито една от страните няма да претърпи загуби.
И при двата въпроса вглеждането в по-дълбокия разрез на данните показва логична картина – висшистите в по-голяма степен са на мнение, че от предстоящия „Брекзит“ всички страни са губещи и практически няма печелещи. Младите (18-29 години), включително учащите и студентите, определят като основен губещ от „Брекзит“ в по-голяма степен ще бъде Великобритания.
Изследването обхваща близо 30% от респонденти, които или лично, или членове на семейството им са работили през последните пет години в страни от Европейския съюз. Тази социална група, с обозрим трудово-мигрантски опит и потенциал, е любопитна с оглед на зададените въпроси. „Изненадващо или не, споменатият профил от българското население не се различава в своето мнение за предстоящите събития – близо половината от тях смятат, че никой няма да спечели, а загубите се разпределят между отговорите ЕС и „и двете страни“, посочват от АФИС.
Според техните данни е много сходна картината и сред евро-оптимистите и евро-скептиците, попаднали в извадката. Отново няма съществени разминавания в нагласите, независимо дали част от запитаните вярват или не вярват в Европейските институции, както и дали Европа се движи в правилната или грешната посока.
„Неяснотите остават, а заедно с тях и липсата на ясна визия какво предстои, както в национален, така и общоевропейски план. Не е толкова изненадващо, че българското обществено мнение няма категорична позиция относно печелившите и губещите от Брекзит. Важното е усещането за несигурност и безпокойство за бъдещето на европейския проект“, допълват още от АФИС.
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

New Europe: Европейските лидери решиха: Брекзит без условия – до 12 април; Брекзит с условия – до 22 май

New Europe: Европейските лидери решиха: Брекзит без условия – до 12 април; Брекзит с условия – до 22 май

22 Март 2019 | 09:31 | Агенция "Фокус"
Брюксел. Европейските лидери постигнаха единодушно споразумение в Брюксел точно преди полунощ, удължавайки крайната дата за Брекзит до 12 април 2019 година – само две седмици след първоначалния срок на 29 март, с което дадоха на Великобритания още малко време да реши точно как ще изглежда излизането й от Европейския съюз. Ако парламентът на Обединеното кралство одобри сделката на Тереза Мей следващата седмица, новата дата би била 22 май 2019 година, пише базираното в Брюксел издание New Europe.
Според различните сценарии, които трябва да бъдат извлечени от заключенията на срещата на високо равнище за Брекзит, които бяха одобрени от всички лидери на ЕС, процесът по член 50 ще бъде отложен дори повече и след април, ако Обединеното кралство избере по-дълъг срок и предостави на Съюза план да участва в европейските избори през май 2019 г.
Ако третият вот за сделката на Мей не бъде одобрен, тогава лимитът за Brexit ще бъде удължен до крайния срок от 12 април, което ще даде време на Лондон да одобри споразумението, или да „посочи път напред“. Както заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред журналистите в края на първия ден от срещата на върха на ЕС, британският премиер се е съгласила на предложението на 27-те за удължаване, независимо че в своето писмо тя първо поиска удължаване до 30 юни.
Всички възможности остават на масата: одобряването на споразумението за излизане и Страсбургския пакет от Камарата на общините и организиран Брекзит, Брекзит без сделка, дълго удължаване на член 50 и накрая възможността Великобритания да отмени член 50.
Одобрените от лидерите заключения са следните:
1. Европейският съвет взема под внимание писмото на министър-председателя Тереза май от 20 март 2019 г.
2. В отговор Европейският съвет одобрява Инструмента, свързан със Споразумението за оттегляне и Съвместното изявление, допълващо политическата декларация, договорена между Европейската комисия и правителството на Обединеното кралство в Страсбург на 11 март 2019 г.
3. Европейският съвет одобрява удължаване до 22 май 2019 г., при условие че Споразумението за оттегляне бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица. Ако Споразумението за оттегляне не бъде одобрено от Камарата на общините следващата седмица, Европейският съвет се съгласява с удължаване до 12 април 2019 г. и очаква Обединеното кралство да посочи път преди тази дата за разглеждане от Европейския съвет.
4. Европейският съвет отново заявява, че не може да има отваряне на споразумението за оттегляне, което беше договорено между Съюза и Обединеното кралство през ноември 2018 г. Всяко едностранно задължение, декларация или друг акт следва да бъде съвместимо с буквата и духа на споразумението за излизане.
5. Европейският съвет призовава да се продължи работата по готовността за непредвидени обстоятелства на всички равнища за последиците от оттеглянето на Обединеното кралство, като се вземат предвид всички възможни резултати.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Politico: Посъветваха британските депутати да се движат на групи и с таксита, за да избегнат тормоз

Politico: Посъветваха британските депутати да се движат на групи и с таксита, за да избегнат тормоз

22 Март 2019 | 07:43 | Агенция "Фокус"
Лондон. Членовете на британския парламент бяха посъветвани да си взимат таксита или да пътуват към вкъщи на групи, за да избегнат риска да бъдат тормозени заради Брекзит, пише европейската редакция на Politico.
Линдзи Хойл, заместник-председател на Камарата на общините, писа на всички депутати, че градската полиция „няма съмнения“, че трябва да подсигури възможността „депутатите да могат да гласуват в парламента без страх“.
Хойл, който е депутат от Лейбъристката партия от 2010 година, написа: „Лично аз никога не съм усещал такова ниво на напрежение, докато съм бил в парламента и съм наясно, че и други колеги усещат същото“.
„Много колеги вече бяха предмет на широко отразен тормоз и сплашване“.
Той посъветва народните представители да „предприемат прости мерки за подобряване на сигурността си“, като да пътуват с такси до вкъщи, или със свои колеги, докато „напрежението и емоциите са на безпрецедентно високо ниво“.
Депутатът от Работническата партия Лойд Ръсел-Мойл заяви в четвъртък, че мъж се е опитал да го нападне и е нарекъл депутатите „предатели“.
Също в четвъртък, народният представител от Консервативната партия и зам-министър на отбраната Тобиас Елууд, публикува получено от него писмо в „Туитър“, в което получава заплахи, а изпращачът дори обещава „да постави Лондон на шибаните му колене“.
Джон Бекроу, председателят на Камарата на общините, каза на депутатите в четвъртък, че не са „предатели“ и всеки от тях трябва да „прави това, което смята за правлно“, един ден след като Тереза Мей обвини парламента за отлагането на Брекзит.
Премиерът каза в сряда: „Вие, обществото, търпяхте достатъчно... Съгласна съм, аз съм на ваша страна“. Тя добяви: „Вие поискахте от нас да се справим с това и аз съм решена да го направя“. По-дълго отлагане само ще „даде повече време на политиците да спорят“, каза тя, като предупреди, че обществото губи търпение бързо от „политическите игри“ в Уестминстър.
В четвъртък Бекроу се опита да увери депутатите, че не са направили нищо лошо.
„Никой от вас не е предател. Всички давате най-доброто от себе си“, каза той. „Вярвам страстно в парламентарната институция, правата на членовете на тази камара и тяхната отдаденост на дълга им... Единственото задължение на всеки народен представител е да прави това, което той или тя мисли, че е правилно“.

Превод и редакция: Иван Христов
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.
103 години Каймакчаланска епопея. 20 септември 2019 г.

ВИДЕО
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Панихида в памет на загиналите бе отслужена на връх Каймак-Чалан
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.