НАЙ-ЧЕТЕНИТЕ НОВИНИ ДО 16:53


СВЪРЗАНИ НОВИНИ

Георги Боцев, ПСС - Благоевград: Туристите трябва да бъдат добре подготвени в планината

Георги Боцев, ПСС - Благоевград: Туристите трябва да бъдат добре подготвени в планината

24 Март 2019 | 18:57 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Туристите трябва да бъдат добре подготвени в планината. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Боцев, планински спасител от отряд Благоевград към ПСС, район Рила планина. По думите му те трябва да носят мобилни телефони със заредени батерии като е необходимо да имат резервни батерии. „Задължително е всеки добре подготвен турист да има резервни ръкавици и осветително тяло както и компас и карта“, посочи Георги Боцев. Той заяви, че добрата подготовка е ключова ако паднат батериите и нещо се случи, защото в противен случай туристите остават без ориентир. „Повечето туристи са добре подготвени, но в късната зима се подценява най-вече заледяването“, допълни Георги Боцев .
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

Георги Боцев, ПСС – Благоевград: Пропадането в снега крие сериозни рискове

Георги Боцев, ПСС – Благоевград: Пропадането в снега крие сериозни рискове

19 Март 2019 | 21:01 | Агенция "Фокус"
Благоевград. Пропадането в снега крие сериозни рискове. Това каза за Радио „Фокус“ – Пирин Георги Боцев, планински спасител от отряд „Благоевград“ към Планинска спасителна служба (ПСС) – район Рила планина. Той посочи, че е много опасно, че се получава топене на горния слой на снега, а вечер, като паднат температурите, сутрин става доста заледено и хлъзгаво, което е причина за зачестилите травми при туристите.
„Напоследък доста хора излизат като тръгват сутрин рано от туристическите маршрути във високата планина и преминаването им без осигурени съоръжения става доста критично“, посочи Георги Боцев. Той заяви, че е желателно хората, които предприемат походи към съседни хижи през стръмни участъци във високите зони на върховете да използват стикели и въжета за осигуряване на безопасност, защото има много случаи на подхлъзвания в улеите и тежки травми. „Следобедните часове снега става доста мек и при предвижване към хижите започва да се пропада доста във високата зона“, коментира Георги Боцев.
Той допълни, че горният слой на снега сутрин е обледен, но след това става много мек. „Така се затъва като предвижването става доста бавно и трудно“, каза още Боцев. По думите му туристите също трябва да имат предвид, че в определен момент дори със снегоходки се пропада доста. „Най-добре е да се правят походи или да карат ски сутрин рано или привечер, когато снега се уплътни, а най-трудно за предвижване е между 13 и 16 часа, когато е слънчево и няма облаци и вятър като през този интервал от време е доста меко и снегът лепи на ските като се затъва дори със снегоходки и във високата зона се пропада доста“, заяви Георги Боцев.
Денис НИКИФОРОВ
Отвори в нов прозорец
прочети затвори

СНИМКА НА ДЕНЯ
Владимир Зеленски в щаба на партията си
Владимир Зеленски в щаба на партията си "Слуга народа" след победата на предсроч...

ВИДЕО
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Радиоверига и информационна агенция Фокус
Официалната страница Информационна Агенция Фокус във Facebook
Начало | Услуги | Архив | Партньори | Тарифи | Радио реклама | За нас | Общи условия | Кариери | Контакти |
© 2019 Информационна агенция ФОКУС Съдържанието на Информационна агенция ФОКУС и технологиите, използвани в интернет страницата, са под закрилата на Закона за авторското право и сродните му права. Всички текстови, аудио, видео, фотографски и графични изображения, публикувани в базата данни, са собственост на Информационна агенция ФОКУС, освен ако изрично е посочено друго. ПОЛЗВАТЕЛИТЕ и АБОНАТИТЕ се задължават да използват материали от информационната база данни съгласно Общите условия на Информационна агенция ФОКУС и действащото в Република България законодателство.